Klaus Iohannis a analizat situația de securitate de la Marea Neagră, în cadrul ședinței CSAT. ”Am examinat măsurile pentru capacitatea de răspuns la noile provocări de securitate
Am făcut o analiză completă a situație din regiune, și din perspectiva migrației necontrolate.
România are peste 600 de km de graniță cu Ucraina și trebuie să fim pregătiți pentru orice posibilitate. Actuala criză este despre securitatea întregului spațiu euroatlantic. E nevoie să dăm dovadă de unitate și solidaritate.
Aceste demerusri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei. Acțiunile recente ale Rusiei încearcă să modifice inacceptabil parametri structurii europene de securitate.
Am analizat o gamă de scenarii, de la atacuri cibernetice la folosirea energiei pentru scopuri politice, la folosirea propagandei”, a declarat președintele după ședință.
Klaus Iohannis a analizat situația de securitate de la Marea Neagră
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de preşedintele Klaus Iohannis, a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.
Citește și: EXCLUSIV Mama ministrului Vîlceanu de la Proiecte Europene continuă afacerile cu companiile falite de stat
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că discuţia din CSAT va avea în vedere impactul unui posibil conflict asupra României şi va propune un set de măsuri în acest context.
„Discuţia se va axa pe problema impactului unui posibil conflict asupra României, atât impactul economic, impactul cu privire la rezilienţa generală a societăţii noastre, impactul asupra opiniei publice şi vom propune un set de măsuri pentru că în această situaţie, chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba de lanţul de aprovizionare cu energie, este vorba de sistemul bancar şi alte lucruri”, a spus Dîncu.
Citește și: EXCLUSIV Boloș confirmă că e dispus să preia portofoliul Digitalizării: „Găsesc argumente pentru un răspuns pozitiv”
El a adăugat că „nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina”. „Dacă vă uitaţi şi în regulile NATO, nici NATO nu poate să facă acest lucru, pentru că dislocarea oricăror trupe se poate face numai în cazul în care este ameninţată o ţară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu este vorba de asta”, a detaliat ministrul Apărării.
Întrebat de o eventuală activare a rezerviştilor din armată, Vasile Dîncu a spus că „nu suntem într-o asemenea situaţie”.
Şedinţa CSAT a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis după ce vinerea trecută a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] alte cuvinte, România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să vadă cu ochii lor că în Olt nu sunt rachete ofensive, dacă […]