miercuri 16 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nato

317 articole
Internațional

Lavrov îl laudă deșănțat pe Trump: E singurul care înțelege că Ucraina nu trebuie să fie în NATO

Lavrov îl laudă pe Donald Trump. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că președintele american Donald Trump înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental. Lavrov îl laudă pe Donald Trump Vorbind la Antalya Diplomacy Forum, eveniment desfășurat în sudul Turciei, Lavrov a subliniat importanța înlăturării cauzelor de fond ale conflictelor: Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști „Aceasta este singura modalitate de a stabili o pace de durată. În cazul Ucrainei, una dintre cauzele fundamentale este încercarea de a o atrage în NATO”, a spus Lavrov. El a susținut că Donald Trump este „primul și aproape singurul” lider occidental care a declarat deschis că extinderea NATO spre est, incluzând Ucraina, a fost o greșeală. Poziția Kremlinului: NATO, o amenințare pentru Rusia Președintele Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că dorința Ucrainei de a adera la NATO constituie o amenințare directă pentru Rusia. Această idee a fost reluată de Lavrov ca justificare pentru invazia declanșată în februarie 2022. Declarațiile lui Lavrov vin la o zi după ce Vladimir Putin s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu Steve Witkoff, emisar special al lui Donald Trump, pentru a discuta un potențial acord de pace în Ucraina. Lavrov acuză Kievul că atacă infrastructura energetică a Rusiei Ministrul rus a comentat și acordul de încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice: „Moscova și-a respectat angajamentul. În schimb, Ucraina lovește infrastructura noastră aproape zilnic.” Lavrov a afirmat că a prezentat Turciei, Statelor Unite, ONU și OSCE o listă cu atacurile recente ale Kievului. Turcia și Rusia discută cooperarea energetică și siguranța maritimă Sâmbătă, Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Hakan Fidan, în marja forumului diplomatic de la Antalya. Potrivit agenției Anadolu, cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale, cooperarea în sectorul energetic și siguranța navigației în Marea Neagră. Pe lângă relațiile bilaterale, miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei au analizat posibile soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina, inclusiv opțiuni de încetare a focului, conform unor surse diplomatice citate de presa turcă.    

Lavrov îl laudă pe Donald Trump (sursa: TASS)
NATO avertizează: Rusia vizează spațiul cosmic (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Rusia se pregătește să desfășoare arme nucleare în spațiu, avertizează Rutte (NATO)

NATO avertizează: Rusia vizează spațiul cosmic. Publicația germană Welt am Sonntag a relatat, citând declarații ale secretarului general al NATO, Mark Rutte, că Alianța Nord-Atlantică este tot mai îngrijorată de posibila intenție a Rusiei de a plasa arme nucleare în spațiu. NATO avertizează: Rusia vizează spațiul cosmic Mark Rutte a confirmat că NATO are informații privind posibile planuri ale Rusiei de a desfășura arme nucleare în spațiul extraatmosferic. Citește și: FOTO EXCLUSIV Călin Georgescu, în public fără bodyguarzi, dar supravegheat îndeaproape de jandarmi. Jandarmeria spune că e o coincidență Deși capabilitățile actuale ale Rusiei în acest domeniu sunt considerate învechite, o astfel de mutare ar permite Moscovei să își sporească semnificativ puterea strategică. „Desfășurarea armelor nucleare în spațiu ar reprezenta o evoluție extrem de periculoasă și provoacă o îngrijorare profundă în cadrul Alianței”, a declarat Rutte. Armele anti-satelit, o amenințare invizibilă Oficialii NATO avertizează că așa-numitele arme anti-satelit nu sunt concepute pentru a ataca direct Pământul, ci sateliții care susțin infrastructura globală. Distrugerea acestora ar putea genera haos, afectând comunicațiile, navigația, serviciile financiare și multe alte sisteme esențiale care depind de sateliți. Posibilă încălcare a tratatului internațional privind spațiul Mark Rutte a subliniat că desfășurarea de arme nucleare în spațiu ar constitui o încălcare gravă a Tratatului privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic. Acest trata a fost semnat în 1967 și ratificat de majoritatea statelor lumii, inclusiv Rusia și Statele Unite. Spațiul cosmic, tot mai aglomerat și impredictibil Șeful NATO a remarcat intensificarea competiției internaționale pentru controlul spațiului în ultimii ani. Mediul spațial a devenit, potrivit lui Rutte, „aglomerat, periculos și impredictibil”, nu doar din punct de vedere comercial, ci și militar și strategic. Articolul 5 NATO  În contextul amenințărilor emergente, NATO a decis în 2021 că articolul 5 al Tratatului Alianței, referitor la apărarea colectivă, se aplică inclusiv în cazul unui atac provenit din spațiu. Conform acestui articol, un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor. De menționat că această clauză a fost invocată o singură dată în istoria NATO, după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

SUA rămân angajate pe flancul estic (sursa: Facebook/Ilie Bolojan)
Internațional

SUA nu vor abandona flancul estic al NATO, susține interimarul Bolojan

SUA rămân angajate pe flancul estic. Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, într-o conferință de presă organizată marți la Palatul Cotroceni, că nu există niciun indiciu oficial privind o posibilă retragere a Statelor Unite de pe flancul estic al NATO. SUA rămân angajate pe flancul estic Bolojan a precizat că a discutat cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, cerându-i acestuia să comunice o poziție oficială a Ministerului Apărării Naționale pentru a clarifica situația. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR „Nu există nicio discuţie şi nicio informaţie oficială care să confirme ceea ce spuneţi”, a declarat Bolojan, răspunzând unei întrebări pe acest subiect. Angajamentul SUA față de NATO rămâne ferm Totodată, liderul interimar a subliniat că, în cadrul ultimei reuniuni a miniștrilor de Externe, secretarul de stat american Marco Rubio a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de proiectele derulate în cadrul NATO. „A fost reafirmat angajamentul SUA de a continua toate proiectele care sunt pe NATO şi, deci, nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie legată de o dezangajare pe flancul de Est”, a subliniat Bolojan.

Relațiile cu Rusia, greu de refăcut (sursa: YouTube/NATO News)
Internațional

Rutte (NATO): Relațiile cu Rusia nu se vor normaliza după război, amenințarea este încă acolo

Relațiile cu Rusia, greu de refăcut. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri, în cadrul unei vizite oficiale la Varșovia, că relațiile dintre Occident și Rusia nu vor reveni la normal, nici măcar după încheierea războiului din Ucraina. Relațiile cu Rusia, greu de refăcut „Va dura decenii, pentru că există o lipsă totală de încredere între părți. Amenințarea este încă acolo, chiar și după încheierea conflictului”, a declarat Rutte. Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale În pofida tensiunilor persistente, Mark Rutte s-a arătat „optimist și pozitiv” în legătură cu inițiativa Statelor Unite de a media negocieri între Ucraina și Rusia, într-un efort de a ieși din impasul actual. În cadrul conferinței susținute la Warsaw School of Economics, Rutte a subliniat că aceste demersuri corespund aspirațiilor ucrainene și europene: obținerea unei păci durabile și descurajarea oricărei noi tentative de agresiune din partea Rusiei. Acordul de pace: incert Secretarul general al NATO a admis că nu există, deocamdată, o imagine clară a unui posibil acord de pace sau de încetare a focului. „Nu pot prezice cum va arăta acordul, deoarece discuțiile sunt în desfășurare. Dar, oricare ar fi rezultatul, acesta trebuie să fie durabil și să garanteze stabilitatea pe termen lung”, a spus Rutte. Rutte: „Trump și echipa sa nu sunt naivi” Întrebat despre relațiile dintre Donald Trump, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, Rutte a răspuns că liderul american și administrația sa sunt „experimentați” și „conștienți cu cine au de-a face”. Această afirmație vine în contextul în care încrederea în SUA ca aliat ferm rămâne un subiect de dezbatere, mai ales în Europa de Est. Nu SUA obligă Europa să investească în apărare, ci Rusia Rutte a subliniat că presiunile privind majorarea cheltuielilor de apărare în Europa nu vin din partea SUA, ci din partea amenințării rusești. „Nu Statele Unite îi forțează pe europeni să investească în apărare, ci Rusia, prin atacul inconștient asupra Ucrainei”, a spus el. Secretarul general al NATO a lăudat Polonia și statele baltice pentru intenția lor de a aloca 5% din PIB pentru apărare în următorii ani, subliniind importanța solidarității euro-atlantice. Scandalul Signal În ciuda breșei recente de securitate din administrația americană, Rutte a afirmat că Europa poate avea în continuare încredere în parteneriatul strategic cu Washingtonul. Incidentul a fost generat de includerea accidentală a jurnalistului Jeffrey Goldberg (The Atlantic) într-un grup de chat pe aplicația criptată Signal, în care se discutau detalii despre lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi din Yemen. Potrivit capturilor de ecran publicate de The Atlantic, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, ar fi trimis mesaje cu planuri de atac cu două ore înainte de începerea operațiunii militare – o informație care, în mod normal, ar fi trebuit să rămână secretă.

Nr.2 în AUR, Claudiu Târziu, îl atacă pe Trump Foto: Facebook
Politică

Nr. 2 în AUR îl atacă pe Trump și-l apără pe Iohannis: președintele SUA trebuie să-și ceară scuze

Nr.2 în AUR îl atacă pe Trump și-l apără pe Iohannis: președintele SUA trebuie să-și ceară scuze de la România, cere Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național al AUR. Târziu s-a supărat după ce președintele SUA i-a spus secretarului general al NATO, Mark Rutte, că a avut drept contracandidat la șefia alianței nord-atlantice o „altă persoană”, de care nu i-a plăcut.  Însă Trump nu a menționat nici România, nici pe Iohannis. Citește și: Avalanșă de noi biruri, în timp ce Guvernul nu taie nici o cheltuială: cresc taxele pe case și mașini. Impact: 1,1% din PIB Târziu a reacționat însă dur, pe Facebook, apreciind că Trump „a ignorat eroii români morți în teatrele de război din afara granițelor țării, sacrificiile militarilor și populației pentru efortul de susținere a Alianței și devotamentul unui aliat de încredere”. La 21 iaunuarie, președintele CN al AUR îl lăuda însă pe Trump: „Declarațiile lui Donald Trump de ieri marchează un moment de răscruce: o lecție despre suveranitate, curaj și apărarea interesului național”.  Nr.2 în AUR îl atacă pe Trump „Președintele SUA, Donald Trump, a jignit România fără să clipească și niciun oficial de la București nu a avut demnitatea de a-i atrage atenția asupra gestului incalificabil pe care si-a permis să-l facă. Atunci când a ridiculizat candidatura lui Klaus Iohannis la NATO în public, de față cu actualul Secretar General, Mark Rutte, Donald Trump a ignorat eroii români morți în teatrele de război din afara granițelor țării, sacrificiile militarilor și populației pentru efortul de susținere a Alianței și devotamentul unui aliat de încredere.   Poate că distanța de la Washington și până la Kogălniceanu sau Deveselu, unde servesc militarii americani pe flancul estic al NATO, e prea mare pentru perspectiva președintelui SUA. Dar reacțiile primitive, hăhăiala degradantă cu care a fost primită ofensa lui Donald Trump la București demonstrează că distanța dintre România și lumea civilizată se apropie de plus infinit.   Cine a fost Klaus Iohannis și ce a făcut el în cele două mandate ale sale e problema noastră, a românilor. Avem multe să-i reproșăm și am făcut-o, inclusiv prin proteste de stradă. Nu uităm și nu ignorăm ce a făcut rău și nici ce nu a făcut pentru români. Însă respectul pentru actualul sau foștii președinți ai României este o componentă a imaginii pe care statul român și-o asumă sau o tolerează în plan internațional.   Nu vom putea recâștiga respectul partenerilor internaționali decât atunci când vom reînvăța să ne respectam pe noi înșine!   Încă nu e târziu pentru scuzele cuvenite din partea administrației de la Washington!”, a scris Târziu. 

Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia (sursa: vrt.be)
Internațional

Rusia recrutează belgieni care să saboteze și spioneze în vederea unor atacuri anti-NATO

Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia. O investigație jurnalistică a postului belgian VRT a scos la iveală o rețea de hackeri pro-ruși care recrutează persoane în Belgia pentru acțiuni de sabotaj și propagandă anti-NATO. Plătiți în criptomonede, acești „agenți de unică folosință” sunt folosiți pentru distribuirea de mesaje propagandistice și colectarea de informații despre jurnaliști. Hackeri pro-ruși recrutează sabotori în Belgia Potrivit anchetei realizate în colaborare cu Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație, grupul pro-rus activează pe Telegram și numără peste 8.000 de membri. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Printre acțiunile sale recente se numără atacuri asupra site-urilor municipale și guvernamentale belgiene. Sabotaj plătit: cât valorează o misiune? Un jurnalist VRT s-a infiltrat în această rețea timp de câteva luni și a primit o primă misiune: să lipească zece autocolante cu mesajul „Fuck NATO” în cartierul european din Bruxelles, în schimbul a 50 de dolari în criptomonede. Ulterior, i s-a cerut să colecteze adresele de e-mail ale 30 de jurnaliști belgieni, semn că această rețea acționează nu doar prin acte de vandalism, ci și prin tentative de spionaj și intimidare. Rețele de sabotaj și în alte țări europene Investigația VRT a dezvăluit că aceste tactici nu sunt limitate la Belgia. Fenomenul a fost identificat și în alte state europene: În Polonia, un ucrainean de 51 de ani a fost recrutat pentru a incendia o fabrică de vopsea, în schimbul a 4.000 de dolari.  A fost arestat înainte de a comite atacul și condamnat la opt ani de închisoare. În Germania, un sabotor a fost plătit cu 100 de euro pentru a bloca țevile de eșapament ale 200 de mașini folosind spumă de construcție. Autoritățile belgiene monitorizează atent fenomenul Serviciul de informații al Belgiei avertizează că această metodă de recrutare face dificilă identificarea sursei atacurilor. "Misiunile subcontractate către lucrători independenți sau organizații infracționale variază de la propagandă și spionaj până la recunoaștere militară și sabotaj", se arată în raportul Siguranței Statului. James Appathurai, adjunctul secretarului general al NATO pentru securitate cibernetică, a confirmat că Alianța Nord-Atlantică urmărește îndeaproape această amenințare. "După expulzarea diplomaților ruși suspectați de spionaj, am observat o creștere a recrutării online pentru activități infracționale. Este o problemă reală, deoarece acest tip de recrutare este greu de urmărit", a declarat oficialul NATO.

Bolojan discută securitatea României cu Rutte (sursa: X/Mark Rutte)
Eveniment

Rutte (NATO) spune că SUA vor apăra România în cazul unui atac, potrivit articolului 5 din Tratat

Bolojan discută securitatea României cu Rutte. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul căreia au fost abordate teme esențiale privind securitatea regională, bugetul de apărare al României și sprijinul pentru Ucraina, informează Administrația Prezidențială. Bolojan discută securitatea României cu Rutte În timpul discuției, Ilie Bolojan a reafirmat că NATO reprezintă principalul garant al securității României, iar Articolul 5 rămâne cel mai eficient mecanism de descurajare a amenințărilor externe. Citește și: Omul lui Georgescu, Horațiu Potra, fotografiat când lua cărămizi de bani de la o rusoaică, la un hotel în Dubai De asemenea, a subliniat importanța crucială a relației transatlantice și a prezenței militare americane în Europa pentru stabilitatea continentului. Rolul României pe Flancul Estic Președintele interimar a reiterat angajamentul României față de securitatea Flancului Estic al NATO și stabilitatea regiunii Mării Negre, precizând că România alocă 2,5% din PIB pentru apărare. De asemenea, țara este pregătită să crească investițiile în domeniul militar și susține consolidarea securității în zona Mării Negre "România continuă să contribuie la stabilitatea și securitatea Flancului Estic al NATO, alături de partenerii săi", a transmis Ilie Bolojan. Sprijin pentru Ucraina și apel la o pace durabilă În ceea ce privește conflictul din Ucraina, Ilie Bolojan a accentuat nevoia unei păci juste și durabile, pledând pentru menținerea sprijinului constant acordat Kievului de către comunitatea internațională. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a mulțumit României pentru rolul său activ în cadrul Alianței și pentru contribuția semnificativă la securitatea regiunii Mării Negre și a Flancului Estic. Totodată, Rutte a reafirmat angajamentul NATO și al Statelor Unite față de apărarea colectivă, conform Articolului 5. Acesta a vorbit despre sprijinul Alianței pentru consolidarea prezenței militare în regiune și eforturile continue pentru asigurarea unei păci durabile în Ucraina În încheiere, Mark Rutte a salutat decizia României de a crește bugetul pentru apărare și a transmis necesitatea ca și alți membri ai NATO din Europa să adopte politici similare, pentru întărirea securității colective într-un context global tot mai tensionat.

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacia Spring 2025 Foto: Ministerul Apărării
Politică

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacian Spring 2025, până după alegerile prezidențiale

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacian Spring 2025, până după alegerile prezidențiale, scrie Radu Tudor pe site-ul think tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA).  Citește și: Jurnaliștii acreditați la Parlament au refuzat să mai consemneze, în semn de protest, declarațiile lui Șoșoacă Exercițiul DACIAN SPRING 25 era planificat în perioada 05 - 26 mai și, potrivit ministerului Apărării, reprezenta „o premieră” pentru că presupunea dislocarea pe teritoriul României a aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă. Franța a amânat exercițiul NATO în România „Curtea Constituțională de la București a anulat alegerile prezidențiale din noiembrie după ce i-au fost prezentate dovezi ale manipulării pe scară largă a alegătorilor prin bani negri, rețele obscure, TikTok și Telegram, Rusia fiind principalul suspect. Votul viciat, care a fost câștigat de candidatul pro-rus Călin Georgescu, a fost reprogramat pentru 4 și 18 mai. Ca urmare, Franța, care conduce un batalion multinațional de 1 500 de militari în România, a amânat Dacian Spring 2025, un exercițiu NATO crucial de luptă împotriva războiului, până după alegeri.  Exercițiul este menit să demonstreze capacitatea crucială din punct de vedere strategic a aliaților de a aduce Grupul de luptă NATO din România la nivel de brigadă, cu 5 000 de soldați, alături de tancuri, vehicule blindate și alte armamente provenind din întreaga alianță. Întârzierea acestuia demonstrează cât de eficient a reușit Rusia să destabilizeze și să perturbe spațiul aliat cu războiul său hibrid extins”, se arată în articolul de pe site-ul CEPA.  Radu Tudor nu precizează pentru ce dată a fost amânat exercițiul.  El menționează faptul că în România se află 4.500 de militari americani, iar aeroportul Kogălniceanu se pregătește să fie cea mai mare bază NATO din Europa, investițiile fiind de 2,5 miliarde de dolari. 

Musk susține retragerea SUA din NATO (sursa: X/Mario Nawfal)
Internațional

SUA trebuie să iasă din NATO și ONU, susține Elon Musk, influentul colaborator al lui Donald Trump

Musk susține retragerea SUA din NATO. Miliardarul Elon Musk, considerat mâna dreaptă a președintelui american Donald Trump, s-a declarat favorabil ieșirii Statelor Unite din NATO și din ONU. Musk susține retragerea SUA din NATO Sâmbătă seară, pe rețeaua sa de socializare X, Elon Musk a reacționat la mesajul unui utilizator american care a scris: „Este timpul să părăsim NATO și ONU”. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Răspunsul simplu, dar puternic al lui Musk: „Sunt de acord”. Reacția sa a alimentat dezbaterea privind poziționarea SUA față de cele două organizații esențiale pentru echilibrul global. Influența majoră a lui Musk în administrația Trump Considerat cel mai bogat om din lume, Elon Musk deține un rol-cheie în administrația Trump, conducând nou-înființatul Departament de Eficiență Guvernamentală (DOGE). Acest organism are misiunea de a reduce cheltuielile guvernamentale, iar opoziția democrată acuză că Musk a acumulat o influență fără precedent, participând activ la decizii care au dus la concedierea a mii de angajați federali. „Alianța își trăiește ultimele zile” Tot sâmbătă, fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, amiralul James Stavridis, a declarat pentru CNN că NATO ar putea traversa „ultimele zile” ale existenței sale. Potrivit acestuia, locul Alianței Nord-Atlantice ar putea fi preluat de o nouă alianță militară formată exclusiv din state europene. Inițiativă republicană pentru retragerea SUA din ONU În ceea ce privește Organizația Națiunilor Unite, presiunile cresc în interiorul Partidului Republican. Luna trecută, un grup de parlamentari americani a lansat o inițiativă oficială prin care solicită retragerea Statelor Unite din ONU, acuzând ineficiența și costurile ridicate ale organizației.

România, complet nepregătită în cel mai prost moment internațional Foto: presidency.ro
Politică

ANALIZĂ România, complet nepregătită în cel mai prost moment internațional din 1938

România este complet nepregătită în cel mai prost moment internațional din 1938, începând de la faptul că este condusă de un președinte interimar fără experiență internațională și terminând cu lipsa de resurse financiare și corupția din Armată.  Citește și: Dacă Ucraina cade, rușii vor fi la Sulina într-o zi iar Trump va negocia cu Putin la fel ca pentru Ucraina Mai grav este faptul că, politic, nu se poate anticipa o schimbare de direcție, respectiv o guvernare care să pregătească țara de război. În sfârșit, nu este clar dacă România are vreun plan pentru varianta în care Republica Moldova este preluată, într-o formă sau alta, de Rusia.  România, complet nepregătită în cel mai prost moment internațional În ce situație se află România, pe fondul conflictului dintre Statele Unite și Uniunea Europeană/Ucraina: România a cheltuit, în 2024, circa 2,2% din PIB pentru Apărare, dar ar fi aproape imposibil să ajungă la o țintă de 3% pe fondul deficitului bugetar uriaș - aprecierea Consiliului Fiscal Ultimele date disponibile, în raportul pe 2023 al secretarului general NATO, arătau că România cheltuie 59,7% din bugetul Apărării cu personalul. Doar Italia și Muntenegru alocă un procent mai mare. Pe de altă parte, doar 21,9% din acest buget se ducea către achiziții majore de armament. Premierul PSD, Marcel Ciolacu, nu vorbește limba engleză și nu este clar ce limbă străină știe Președintele interimar, Ilie Bolojan, nu are experiență internațională La alegerile din mai, candidatul pro-Rusia Călin Georgescu este cotat cu prima șansă - dacă Biroul Electoral Central îi va valida candidatura Încep să apară tot mai multe informații despre corupția la vârf din Armată, după ce șeful  Logisticii Armatei, generalul Cătălin Zisu, a fost acuzat de corupție Un fost secretar de stat din ministerul Externe a apreciat că doar 25% din personalul acestui minister este dedicat și inteligent.  În plus, PSD - principalul partid parlamentar, care domină Guvernul - este tot mai tentat de o politică „suveranistă”, după catastrofa de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024. Electoratul său, în mod evident, ar prefera să voteze cu un candidat suveranist, în locul unuia perceput ca fiind de dreapta.  În sfârșit, pe fondul unui DNA tot mai ineficient, se poate presupune că corupția afectează toate achizițiile statului român, inclusiv cele militare. 

Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Noul cancelar Merz pune NATO sub semnul îndoielii după cele mai recente declarații ale lui Trump

Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO. Politicianul conservator Friedrich Merz, considerat cel mai probabil viitor cancelar al Germaniei, a ridicat întrebarea dacă NATO va rămâne în forma sa actuală până în iunie, în contextul comentariilor controversate ale președintelui american Donald Trump. Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO După remarcile lui Trump, care au subliniat necesitatea ca europenii să se bazeze mai puțin pe SUA și să-și asume propria securitate, Merz a declarat la ARD că guvernul american pare să ignore soarta Europei. Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania În preajma summitului NATO din iunie, Merz s-a arătat curios să vadă dacă Alianța se va menține în forma actuală sau dacă va trebui să se dezvolte rapid o capabilitate de apărare independentă, evidențiind astfel dificultățile strategice semnalate și de secretarul american al apărării, Pete Hegseth. Perspective germane și opțiuni transatlantice Merz a avertizat că Germania ar putea fi nevoită să se bazeze mai puțin pe protecția nucleară oferită de SUA, sugerând discuții cu puterile nucleare europene, Franța și Regatul Unit. Acesta a propus chiar trimiterea rachetelor Taurus la Kiev, o idee respinsă de cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, ministrul economiei, Robert Habeck, a remarcat că actuala situație evidențiază un moment istoric în care politica americană acționează împotriva intereselor europene, alimentând astfel tensiunile din relațiile transatlantice.

Zelenski demisionează pentru Ucraina în NATO (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski spune că renunță la funcție dacă asta e condiția pentru intrarea Ucrainei în NATO

Zelenski demisionează pentru Ucraina în NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la o conferință de presă de la Kiev că nu s-a supărat din cauza calificării recente de "dictator" din partea omologului său american, Donald Trump. Zelenski a subliniat, de asemenea, că nu intenționează să "rămână la putere timp de decenii", reafirmându-și angajamentul față de un mandat democratic și legitim. Zelenski demisionează pentru Ucraina în NATO În cadrul conferinței, Zelenski a precizat: Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania "Fireşte că nu aş descrie cuvintele folosite de Trump drept un compliment. Oricine ar fi ofensat de cuvântul dictator dacă ar fi dictator (...). Eu sunt un preşedinte ales în mod legitim." Zelenski și-a exprimat disponibilitatea de a demisiona în schimbul aderării Ucrainei la NATO, subliniind importanța securității naționale pentru asigurarea păcii în țară. "Dacă aceasta înseamnă pace pentru Ucraina, atunci sunt pregătit", a declarat acesta. Solicitarea unei întâlniri cu Trump Zelenski a anunțat și dorința de a se întâlni cu Donald Trump înaintea unui posibil summit între Trump și președintele rus Vladimir Putin, pentru a asigura o discuție echitabilă privind acordul cu mineralele cu Statele Unite. "Cred că această întâlnire trebuie să fie justă, adică (să aibă loc) înainte ca Trump să se întâlnească cu Putin" Despre acordul cu SUA, privind mineralele, Zelenski a declarart: "Trebuie să ne întâlnim şi să vorbim".

O Europă mai activă în NATO (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

O Europă mai activă în NATO

O Europă mai activă în NATO. Premierul britanic Keir Starmer a subliniat sâmbătă necesitatea ca Europa să își asume un rol mai activ în cadrul NATO și să colaboreze strâns cu Statele Unite pentru a asigura securitatea Ucrainei. Declarațiile sale vin într-un moment tensionat al geopoliticii internaționale și al relațiilor transatlantice. Miza unității transatlantice Într-un mesaj ferm, Starmer a afirmat că Marea Britanie va acționa pentru a menține unitatea dintre SUA și Europa în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) „Nu vom permite nicio divizare care ar putea deturna atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat premierul britanic, evidențiind riscurile unei Alianțe fragmentate. O Europă mai activă în NATO Premierul britanic a subliniat că Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități în cadrul NATO, mai ales în contextul actualelor amenințări din partea Rusiei. „Acesta este un moment esențial pentru securitatea noastră națională. Trebuie să colaborăm cu SUA pentru a securiza viitorul Ucrainei și pentru a neutraliza pericolul pe care îl reprezintă Rusia”, a declarat Starmer, citat de BBC. Negocieri fără Europa? Declarațiile lui Keir Starmer vin în contextul în care un reprezentant al fostului președinte american Donald Trump a afirmat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Europa nu va fi inclusă la masa negocierilor pentru pace în Ucraina. Potrivit unor oficiali ai administrației Trump, în zilele următoare ar urma să înceapă în Arabia Saudită discuții de pace între SUA, Rusia și Ucraina – fără participarea directă a Uniunii Europene. Summit european despre Ucraina În paralel, liderii europeni se pregătesc să dezbată situația din Ucraina luni, în cadrul unui summit informal organizat în Franța. Această reuniune va fi crucială pentru a defini poziția Europei în fața noilor evoluții geopolitice și pentru a stabili pașii următori în sprijinul Ucrainei.

Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile

„Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile din România îngrijorează NATO” este titlul unui articol din EUObserver adjunctul secretarului general al NATO responsabil cu războiul hibrid, James Appathurei, explică cum a fost manevrat electoratul român. Citește și: Noi date care arată că guvernul Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii, cu producția industrială în cădere, dar a majorat masiv salariile bugetarilor Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile „Ce am văzut în România sunt conturi pe rețelele sociale lăsate într-o hibernare îndelungată, create acolo cu ani în urmă, activate, neatribuite, dar utilizate pentru a influența rezultatul”, a explicat oficialul NATO. El a mai vorbit despre „bani plătiți unor micro-influenceri, știi, oameni care au 2.000 de abonați, 100 de abonați, 5.000 de abonați, dar [plătești - n.trad.] 10.000 de felul acesta”, astfel încât atunci când fac recenzie la farduri și ce mai fac ei pe acolo să intercaleze și o propoziție favorabilă candidatului suținut de Putin. „Aceasta e o campanie amplă pregătită dinainte pentru a afecta clandestin un scrutin”, a apreciat Appathurei, într-un interviu pentru EUObserver. James Appathurai Foto: Facebook Însă el l-a apărat pe Elon Musk și mesajele sale politice de pe X/Twitter. „Așadar, eu nu cred c-ar trebui să adunăm mere cu pere (...) Oricine e liber să creadă ce vrea despre Elon Musk. Eu cred ceva. Tu crezi ceva. Nu aici e problema. Eu consider că acesta [operațiunea Rusiei din România - n.a.] e un lucru foarte diferit și unul care i s-ar putea întâmpla oricăreia dintre țările noastre și de aceea examinăm cu toții foarte atent învățăturile ce se desprind de pe urma lui”, a apreciat oficialul NATO.

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO (sursa: bundeswehr.de)
Internațional

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO. General-maiorul Christian Freuding, șef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistența pentru Ucraina, a atras atenția asupra faptului că Rusia își acumulează forțe militare care depășesc cerințele conflictului actual din Ucraina. Un semnal de alarmă pentru Europa și NATO. Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO Freuding a declarat într-un interviu pentru WELT, că forțele armate ruse nu doar că reușesc să compenseze pierderile masive de personal și echipamente, dar se reînarmează într-un ritm rapid, sprijinite atât intern, cât și de parteneri externi. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Potrivit acestuia, Rusia produce lunar mai multe tancuri, muniții, rachete și drone, stocurile de armament fiind în creștere. Această capacitate de reînarmare poate reprezenta o amenințare pentru securitatea europeană și globală. Generalul Freuding a subliniat că, deși nu există certitudinea unui atac asupra statelor NATO în următorii ani, Moscova creează condițiile necesare pentru un astfel de scenariu. În acest context, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, expertă în apărare din cadrul Partidului Liber Democrat, a remarcat că Rusia dispune de un efectiv impresionant de trupe și de echipamente sofisticate, chiar dacă sancțiunile occidentale au afectat accesul la tehnologie de înaltă calitate. Atacurile hibride ale Rusiei Roderich Kiesewetter, expert în politică externă al partidului Creștin-Democrat, a catalogat activitățile de spionaj și atacurile cibernetice ale Rusiei drept "precursori ai războiului". NATO a luat măsuri pentru a consolida apărarea împotriva sabotajelor și a atacurilor cibernetice, menținând vigilența în fața acțiunilor Rusiei și ale Chinei. Sabotajul subacvatic Recent, Rusia a fost acuzată de sabotarea cablurilor subacvatice și a conductelor din Marea Baltică prin intermediul unei "flote fantomă" de nave-cisternă învechite, utilizate pentru a exporta petrol, eludând sancțiunile impuse de Occident. Aceste acțiuni evidențiază o strategie amplă de destabilizare a infrastructurii critice europene.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră