vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: nato

305 articole
Internațional

O Europă mai activă în NATO

O Europă mai activă în NATO. Premierul britanic Keir Starmer a subliniat sâmbătă necesitatea ca Europa să își asume un rol mai activ în cadrul NATO și să colaboreze strâns cu Statele Unite pentru a asigura securitatea Ucrainei. Declarațiile sale vin într-un moment tensionat al geopoliticii internaționale și al relațiilor transatlantice. Miza unității transatlantice Într-un mesaj ferm, Starmer a afirmat că Marea Britanie va acționa pentru a menține unitatea dintre SUA și Europa în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) „Nu vom permite nicio divizare care ar putea deturna atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a declarat premierul britanic, evidențiind riscurile unei Alianțe fragmentate. O Europă mai activă în NATO Premierul britanic a subliniat că Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități în cadrul NATO, mai ales în contextul actualelor amenințări din partea Rusiei. „Acesta este un moment esențial pentru securitatea noastră națională. Trebuie să colaborăm cu SUA pentru a securiza viitorul Ucrainei și pentru a neutraliza pericolul pe care îl reprezintă Rusia”, a declarat Starmer, citat de BBC. Negocieri fără Europa? Declarațiile lui Keir Starmer vin în contextul în care un reprezentant al fostului președinte american Donald Trump a afirmat, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Europa nu va fi inclusă la masa negocierilor pentru pace în Ucraina. Potrivit unor oficiali ai administrației Trump, în zilele următoare ar urma să înceapă în Arabia Saudită discuții de pace între SUA, Rusia și Ucraina – fără participarea directă a Uniunii Europene. Summit european despre Ucraina În paralel, liderii europeni se pregătesc să dezbată situația din Ucraina luni, în cadrul unui summit informal organizat în Franța. Această reuniune va fi crucială pentru a defini poziția Europei în fața noilor evoluții geopolitice și pentru a stabili pașii următori în sprijinul Ucrainei.

O Europă mai activă în NATO (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile

„Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile din România îngrijorează NATO” este titlul unui articol din EUObserver adjunctul secretarului general al NATO responsabil cu războiul hibrid, James Appathurei, explică cum a fost manevrat electoratul român. Citește și: Noi date care arată că guvernul Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii, cu producția industrială în cădere, dar a majorat masiv salariile bugetarilor Arta necurată prin care Rusia măsluiește alegerile „Ce am văzut în România sunt conturi pe rețelele sociale lăsate într-o hibernare îndelungată, create acolo cu ani în urmă, activate, neatribuite, dar utilizate pentru a influența rezultatul”, a explicat oficialul NATO. El a mai vorbit despre „bani plătiți unor micro-influenceri, știi, oameni care au 2.000 de abonați, 100 de abonați, 5.000 de abonați, dar [plătești - n.trad.] 10.000 de felul acesta”, astfel încât atunci când fac recenzie la farduri și ce mai fac ei pe acolo să intercaleze și o propoziție favorabilă candidatului suținut de Putin. „Aceasta e o campanie amplă pregătită dinainte pentru a afecta clandestin un scrutin”, a apreciat Appathurei, într-un interviu pentru EUObserver. James Appathurai Foto: Facebook Însă el l-a apărat pe Elon Musk și mesajele sale politice de pe X/Twitter. „Așadar, eu nu cred c-ar trebui să adunăm mere cu pere (...) Oricine e liber să creadă ce vrea despre Elon Musk. Eu cred ceva. Tu crezi ceva. Nu aici e problema. Eu consider că acesta [operațiunea Rusiei din România - n.a.] e un lucru foarte diferit și unul care i s-ar putea întâmpla oricăreia dintre țările noastre și de aceea examinăm cu toții foarte atent învățăturile ce se desprind de pe urma lui”, a apreciat oficialul NATO.

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO (sursa: bundeswehr.de)
Internațional

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO

Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO. General-maiorul Christian Freuding, șef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistența pentru Ucraina, a atras atenția asupra faptului că Rusia își acumulează forțe militare care depășesc cerințele conflictului actual din Ucraina. Un semnal de alarmă pentru Europa și NATO. Armata rusă, consolidată pentru atacul NATO Freuding a declarat într-un interviu pentru WELT, că forțele armate ruse nu doar că reușesc să compenseze pierderile masive de personal și echipamente, dar se reînarmează într-un ritm rapid, sprijinite atât intern, cât și de parteneri externi. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Potrivit acestuia, Rusia produce lunar mai multe tancuri, muniții, rachete și drone, stocurile de armament fiind în creștere. Această capacitate de reînarmare poate reprezenta o amenințare pentru securitatea europeană și globală. Generalul Freuding a subliniat că, deși nu există certitudinea unui atac asupra statelor NATO în următorii ani, Moscova creează condițiile necesare pentru un astfel de scenariu. În acest context, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, expertă în apărare din cadrul Partidului Liber Democrat, a remarcat că Rusia dispune de un efectiv impresionant de trupe și de echipamente sofisticate, chiar dacă sancțiunile occidentale au afectat accesul la tehnologie de înaltă calitate. Atacurile hibride ale Rusiei Roderich Kiesewetter, expert în politică externă al partidului Creștin-Democrat, a catalogat activitățile de spionaj și atacurile cibernetice ale Rusiei drept "precursori ai războiului". NATO a luat măsuri pentru a consolida apărarea împotriva sabotajelor și a atacurilor cibernetice, menținând vigilența în fața acțiunilor Rusiei și ale Chinei. Sabotajul subacvatic Recent, Rusia a fost acuzată de sabotarea cablurilor subacvatice și a conductelor din Marea Baltică prin intermediul unei "flote fantomă" de nave-cisternă învechite, utilizate pentru a exporta petrol, eludând sancțiunile impuse de Occident. Aceste acțiuni evidențiază o strategie amplă de destabilizare a infrastructurii critice europene.

Călin Georgescu, aberații în serie despre UE și NATO Foto: Captură video
Politică

Călin Georgescu, aberații în serie

Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american, pro-Putin, Alex Jones: „Uniunea Europeană este arma politică a globaliștilor și NATO este cea militară”, a spus, printre altele fostul candidat. Alex Jones a pierdut recent un proces civil și are de plătit milioane de dolari familiilor din Sandy Hook, Texas. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție În interviul către Jones, Georgescu a atacat NATO, pe fondul solicitărilor lui Donald Trump ca țările membre să crească alocarea pentru apărare, dar, de fapt, a încurajat ieșirea SUA din NATO - exact ceea ce și-ar dori Rusia. Călin Georgescu, aberații în serie „Uniunea Europeană este arma politică a globaliștilor și NATO este cea militară. Mai mult decât atât, Ursula von der Leyen a fost implicată (în anularea alegerilor - n.r.). De asemenea, avem dovezi despre conversațiile unor membri ai PNL, avem dovezi despre asta. Sunt disperați de ideea că cineva ca mine ar putea opri războiul din Ucraina. Pentru că aceasta este cea mai importantă parte din schema care a expus corupția, ceea ce voiau să facă”, a susținut Georgescu. În plus, el a încercat o divizare a NATO de SUA. „Vreau să vă spun că am descoperit, vă spun oficial, că NATO a preluat conducerea militară de la SUA în ceea ce privește sprijinirea și ajutorul Ucrainei. Cu alte cuvinte, cel mai important aspect pe care vreau să îl subliniez este că NATO se uită la noi ca și cum am fi divizați în două părți. Pentru că președintele Trump caută pacea. Corect? A spus asta mereu. Ei vor să facă ceva diferit, în sensul că vor să dividă NATO, astfel încât NATO să fie susținută de Uniunea Europeană pentru a obține controlul asupra situației din Ucraina. Acesta este un aspect foarte periculos. Dacă ei fac asta, pot să spun că e o situație dramatică. Uitați-vă, vor să facă asta înainte ca Trump să fie numit oficial președinte”, a susținut Georgescu.

Misiune NATO pentru securitatea Mării Baltice (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Misiune NATO pentru securitatea Mării Baltice

Misiune NATO pentru securitatea Mării Baltice. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat o nouă misiune pentru protejarea infrastructurii critice din Marea Baltică, în contextul intensificării atacurilor asupra cablurilor submarine de telecomunicații și energie. Denumită "Baltic Sentry", operațiunea implică utilizarea fregatelor, aeronavelor și dronelor pentru a consolida securitatea în regiune. Misiune NATO pentru securitatea Mării Baltice Mark Rutte a explicat că misiunea are ca scop supravegherea și protejarea zonelor cheie din Marea Baltică. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Această inițiativă face parte dintr-un efort amplu al NATO de a preveni și descuraja acte destabilizatoare, cum ar fi sabotajele recente asupra infrastructurii submarine. "Baltic Sentry" Misiunea include fregate, avioane de patrulare maritimă și o flotă de drone navale de suprafață. Acestea vor fi desfășurate pentru a îmbunătăți supravegherea și a descuraja viitoarele atacuri. Resursele vor fi mobilizate în funcție de necesități, evitând dezvăluirea detaliilor care ar putea oferi un avantaj potențialilor adversari. Amenințările din Marea Baltică În ultimele luni, mai multe cabluri submarine de telecomunicații și energie au fost avariate, incidente despre care experții consideră că fac parte dintr-un "război hibrid" orchestrat de Rusia. NATO urmărește să consolideze securitatea și să protejeze infrastructura critică împotriva acestor amenințări. Summitul NATO de la Helsinki Summitul de la Helsinki a reunit lideri din țările NATO de la Marea Baltică, inclusiv Danemarca, Germania, Polonia și Suedia. Scopul principal al întâlnirii a fost identificarea soluțiilor pentru protejarea infrastructurii esențiale și combaterea "flotei fantomă" ruse. Această flotă, formată din 79 de nave, este folosită de Rusia pentru a evita sancțiunile internaționale și a transporta petrol în mod clandestin. Protecția infrastructurii submarine NATO consideră că securitatea infrastructurii submarine este crucială pentru stabilitatea economică și politică a regiunii baltice. Operațiunea "Baltic Sentry" va continua pe termen nedeterminat, reflectând angajamentul Alianței de a proteja interesele statelor membre și de a contracara amenințările emergente. Lansarea misiunii Lansarea misiunii "Baltic Sentry" subliniază determinarea NATO de a răspunde provocărilor de securitate din Marea Baltică. Printr-o combinație de resurse avansate și cooperare regională, Alianța își propune să mențină stabilitatea și să protejeze infrastructura critică în fața amenințărilor hibride.

Gigi Becali laudă UE și NATO (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Gigi Becali laudă UE și NATO

Gigi Becali laudă UE și NATO. În emisiunea „Culisele fotbalului”, Becali a intervenit telefonic și i-a ținut lui Dan Diaconescu, prezent în platou, un curs scurt despre UE și NATO. Becali a făcut o pledoarie pentru UE și NATO. „Nu mai vorbiți aiurea” Becali a explodat când Diaconescu a invocat faptul că în România nu s-a făcut nimic de 35 de ani. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% „Băi, nu mai vorbi aiurea, ma, Dane. Nu mai vorbiți aiurea, mă! Păi, bă, Dane, bă! Băi, băi, băi, gândește-te. Tu aveai vreodată, te gândeai vreodată să ai vreun milion de euro? Tu? Acum ai mai multe milioane. Eram primitivi, eram țărănoi și primitivi. Hai să vedem adevărul să nu mai vorbim prostii. Băi, Dane, aveam un buget de 60 de miliarde. Acum avem 300 de miliarde. PIB-ul mai mare! Băi, Dane, noi am întrecut Polonia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor. Hai, mă, să vedem realitatea totuși!”. Gigi Becali laudă UE și NATO În aceeași emsiune, George Becali a amintit de beneficiile României din aderarea la UE. „Bă, Dane, dacă nu era Uniunea Europeana eram niște primitivi, niște săraci lipiți pământului! Tu ascultă ce spun. Băi, nu te mai lua dupa toți nebunii, după toți proștii care vorbesc aiurea! Fără Uniunea Europeana eram vai de capul nostru! Amârâți lipiți pământului eram. Ce zici că au băgat ăștia bani în noi și că au făcut proiectele alea europene și s-a dezvoltat România? Hai, bă, Dane, hai, hai, hai să spun ceva. Bine, mă, hai să văd că voi nu le intelegeti, atunci sa va… Bine, explic băbeste, da, băbește, da. Bine, hai să-ți explic băbește, acolo unde tu… Înainte să intrăm in Uniunea Europeana, terenul era 5 dolari metrul. Da, după ce am intrat în Uniunea Europeana, s-a făcut 500 dolari metrul, imediat, în doi ani. Da, deci de 100 de ori mai mult. Deci tu, ca să înțelegi, casa mea din Pipera, eu am 3 ha. Când, înainte să fiu în Uniunea Europeana, 3 ha cu 10 dolari metrul, 300.000 dolari făcea. Nu, casa, terenul meu, proprietatea mea, da, curtea. Da, acum ea face cu 500 dolari, face 15 milioane, numai. Deci eu sunt mai bogat cu 15 milioane numai că sunt în Uniunea Europeana, terenul casei mele. (…) Eu spun de orice om care e împotriva Uniunii Europene, e prea dobitoc, și prea sărac, și prea prost, și prea înapoiat, și prea sărac întocmai, așa spun.” NATO ne apără de ruși În ce privește NATO, Becali a subliniat faptul că atât timp cât suntem în alianță, suntem în siguranță. „Bă, bă, Dane, acuma să spun eu ce e un lucru că suntem noi în NATO, avem vreo teama noi, are cineva curaj? (…) Rusia, niciodată în viața ta, Rusia n-o să atace un milimetru din pământul României, în primul rând că-i NATO, și în al doilea rând e țară ortodoxa, nu se va atinge. Vine Rusia vreodată să atace? Rusia, România, niciodată în viața ta. Ca atare, ești în NATO, stai domnule liniștit. UE și NATO, „mană cerească” „Eu spun NATO si NATO și Uniunea Europeana pentru noi sunt mană cerească și cu asta vorbesc”, a continuat Becali. „Păi, atunci, deci, cine spune altfel e un prost. E, nu, că e dobitoc, că e prea prost, prea dobitoc și prea idiot, pentru că mă, vrei să spun ceva, mă, Dane, știi ce ne costă, mă? 2% din PIB. Da, până la urmă ce ne costă, mă, 2% din PIB, adică asta și înseamnă… din 300 de miliarde, înseamnă de două ori 6, înseamnă 6 miliarde, da, 6 miliarde de euro contează la un stat ca să fie apărat, să stea cetățeanul pe pământ să doarmă liniștit. Și până la urma, că nu plătim, plătim și cumpărăm, cum ar veni, da, luăm niște ceva, nu-i dăm cadou cuiva să ne apere, că nu dăm camată Americii, înțelegi? Investițiile străine Becali a vorbit și despre investițiile străine în România. (…) Bă, suntem în NATO, băi, noi, dacă suntem în NATO, noi, investițiile străine sunt mult mai multe, de mari miliarde, mă, dacă avem pe teritoriul nostru baze americane, că spun, unii, domnule, cum, teritoriu, baze americane, nu vrem noi. Bă, dobitocule, prostule, bă, când dai baze americane pe teritoriul României, vin investitorii, investesc bani mulți, bă. Băi, dar sunt prea idioți, mă…” Mesaj pentru Georgescu În stilul său, Becali i-a transmis un mesaj și lui Călin Georgescu. "(…) Băi, Georgescu, ce să-i impui tu lui NATO, mă? Băi, vezi de treaba ta, mă, stai puțin.”

Georgescu atacă baza NATO Mihail Kogălniceanu (sursa: Facebook/Călin Georgescu)
Eveniment

Georgescu atacă baza NATO Mihail Kogălniceanu

Georgescu atacă baza NATO Mihail Kogălniceanu. Într-un interviu controversat, fostul candidat pro-rus la președinția României, Călin Georgescu, a lansat acuzații grave referitoare la transformarea bazei militare Mihail Kogălniceanu în cea mai mare bază aeriană NATO din Europa. Afirmațiile sale, realizate într-un dialog cu fostul militar american Shawn Ryan, au stârnit reacții critice datorită tonului lor contrar intereselor euroatlantice ale României. Georgescu atacă baza NATO Mihail Kogălniceanu Georgescu a afirmat că baza Mihail Kogălniceanu ar putea deveni o platformă pentru declanșarea unui război împotriva Rusiei. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% „Nu putem accepta asta”, a spus el, fără să ofere dovezi concrete care să susțină această afirmație. Declarația sa a fost publicată pe pagina sa oficială de Facebook, însoțită de un comentariu prin care critica „tăcerea comunității internaționale”. „Comunitatea internațională se face că nu vede ce se întâmplă în România sau există un interes direct de a ne folosi țara ca un declanșator pentru un precedent periculos? Nimeni nu are voie să se joace cu pacea și democrația!”, a scris Călin Georgescu. Cine este Shawn Ryan, realizatorul interviului? Interviul a fost realizat de Shawn Ryan, care se prezintă drept fost militar american din trupele speciale (Navy SEAL) și contractor CIA, actualmente realizator de podcasturi. Ryan și-a exprimat îngrijorările în legătură cu implicațiile strategice pentru România odată cu extinderea bazei NATO. Georgescu, despre politica SUA în România În fragmentul difuzat, Georgescu a criticat indirect politica SUA în România, afirmând că americanii nu ar înțelege situația locală. „Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România ca poartă de intrare în război… ce urmează? Nu avem nevoie de război, asta spun eu”, a comentat Georgescu. În timpul discuției, Shawn Ryan a evidențiat anunțurile legate de transformarea bazei Mihail Kogălniceanu, sugerând posibile implicații ofensive: „Așadar, această bază NATO, ca să fie clar, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, a afirmat Ryan. Georgescu i-a răspuns: „Exact acesta este cuvântul: «ofensivă». Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Nu putem accepta asta. Pur și simplu. Pentru că nu este treaba noastră. Nu este războiul nostru.” Reacții și implicații Afirmațiile făcute de Călin Georgescu ridică întrebări despre poziționarea sa politică și despre impactul acestora asupra relațiilor României cu partenerii săi euroatlantici. Subiectul bazei Mihail Kogălniceanu rămâne unul sensibil, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice actuale. Deși criticile lui Georgescu nu sunt susținute de dovezi, ele atrag atenția asupra discursurilor care pot influența percepția publică privind parteneriatele strategice ale României.

Volodimir Zelenski contracarează declarațiile lui Trump (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Volodimir Zelenski contracarează declarațiile lui Trump

Volodimir Zelenski contracarează declarațiile lui Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat miercuri afirmațiile fostului președinte american Donald Trump referitoare la o eventuală aderare a Ucrainei la NATO. „Avem dreptul la garanții de securitate”, a afirmat acesta. Declarațiile lui Donald Trump Donald Trump, președintele american ales, a afirmat marți că „înțelege sentimentul” Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Citește și: Avocatul Poporului, din ce în ce mai servil cu puterea: Renate Weber admite că a primit multe sesizări în legătură cu ordonanța „trenuleț”, dar nu a făcut nimic în legătură cu asta Trump a sugerat că eforturile administrației Biden de a sprijini aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică ar fi contribuit la declanșarea invaziei ruse. „La un moment dat, Biden a spus «ei ar trebui să poată adera la NATO». Ei bine, Rusia avea pe cineva în pragul ușii, eu pot înțelege sentimentul (rușilor) în legătură cu asta”, a declarat Trump în fața presei. Volodimir Zelenski contracarează declarațiile lui Trump Întrebat despre aceste declarații în timpul unei conferințe de presă la Kiev, Zelenski a îndemnat la prudență: „Noi trebuie să lucrăm și să facem tot ce este posibil pentru ca Ucraina să primească garanții de securitate decente, demne de poporul nostru, care ar putea să-l oprească pe Putin.” Zelenski a subliniat că războiul împotriva Rusiei a fost încurajat de lipsa unor garanții serioase de securitate pentru Ucraina și a reiterat dreptul țării sale la astfel de garanții. NATO, singura protecție veritabilă pentru Ucraina Ucraina consideră aderarea la NATO drept singura metodă eficientă de protecție împotriva agresiunii ruse. După anexarea Crimeei în 2014 și invazia din februarie 2022, țara vede în Alianța Nord-Atlantică un pilon esențial pentru securitatea sa. Pe de altă parte, Kremlinul consideră extinderea NATO drept o amenințare existențială și susține că oprirea apropierii Ucrainei de Alianță este una dintre condițiile pentru posibile negocieri de pace. Reticențele Occidentului Deși Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la NATO, mai multe țări occidentale, inclusiv SUA și Germania, au afișat rețineri în legătură cu o aderare rapidă. Aceste poziții reflectă complexitatea contextului geopolitic și riscurile unei escaladări suplimentare a conflictului.

Propunerea lui Trump, criticată în Europa (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Propunerea lui Trump, criticată în Europa

Propunerea lui Trump, criticată în Europa. Donald Trump, președintele ales al SUA, a solicitat statelor membre NATO să-și majoreze bugetele pentru apărare la 5% din PIB. Aceasta a fost considerată o țintă nerealistă de majoritatea țărilor europene. Nemulțumirile lui Trump Trump și-a reiterat lipsa de entuziasm față de NATO, susținând că SUA plătesc mai mult decât ar trebui pentru apărarea europeană. Citește și: Avocatul Poporului, din ce în ce mai servil cu puterea: Renate Weber admite că a primit multe sesizări în legătură cu ordonanța „trenuleț”, dar nu a făcut nimic în legătură cu asta „Avem între noi un ocean. De ce plătim noi miliarde de dolari mai mult decât Europa?” a declarat el într-o conferință de presă. Trump a amenințat anterior cu posibilitatea ca SUA să iasă din NATO dacă statele membre nu își asumă cheltuielile corespunzătoare. Realitatea bugetelor NATO În prezent, doar 23 din cele 32 de state NATO respectă angajamentul de 2% din PIB pentru apărare. Propunerea de creștere la 5% ar presupune o majorare masivă a cheltuielilor militare, dificil de realizat în actualul context economic. Aproximativ 200 de miliarde de euro suplimentari pentru fiecare procent din PIB adăugat la bugetele Apărării în UE. Summitul NATO din 2025 La summitul NATO programat în iunie 2025, la Haga, statele membre vor discuta această propunere. Deși unele țări sprijină creșterea la 3% din PIB, majoritatea consideră că 5% este un obiectiv imposibil. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut statelor membre să adopte o „mentalitate de război” și să majoreze cheltuielile pentru a face față provocărilor generate de Rusia. Țările baltice se numără printre puținele care susțin o creștere semnificativă a bugetelor militare. Propunerea lui Trump, criticată în Europa Ralf Stegner, deputat social-democrat german, a descris cererea lui Trump drept „o nebunie totală”. Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, a afirmat că o creștere a bugetelor militare este inevitabilă, dar 5% este „complet nerealist”. Tensiuni între SUA și UE Experții anticipează că Trump ar putea accepta o țintă sub 5%, cu condiția ca majoritatea fondurilor să fie cheltuite în SUA, stimulând industria americană de armament. Acest lucru contravine însă viziunii Franței, care dorește ca fondurile să fie investite în industria militară europeană. Propunerea lui Trump subliniază dorința SUA de a reduce contribuția financiară la apărarea Europei, încurajând statele membre NATO să devină mai independente din punct de vedere militar. Cu toate acestea, compromisurile vor fi esențiale pentru a găsi o soluție viabilă la summitul din iunie.

Donald Trump cere majorarea bugetelor NATO (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Donald Trump cere majorarea bugetelor NATO

Donald Trump cere majorarea bugetelor NATO. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut marți țărilor membre NATO să își majoreze bugetele pentru apărare la 5% din PIB, depășind pragul actual de 2%. Donald Trump cere majorarea bugetelor NATO Într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, Trump a declarat: „Acestea ar trebui să fie 5%, nu 2%. Ele pot toate să și-o permită.” Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Donald Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul față de NATO, pe care îl consideră un pilon important al securității europene, dar insuficient susținut financiar de statele membre. În timpul campaniei electorale, el a stârnit controverse, sugerând că SUA ar putea să nu mai apere țările NATO în fața Rusiei dacă acestea nu alocă fonduri suficiente pentru apărare. Contextul financiar NATO În urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, statele membre NATO s-au angajat să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Totuși, până în prezent, doar 23 dintre cele 32 de țări membre au respectat acest angajament. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat recent că Europa trebuie să crească semnificativ cheltuielile militare pentru a asigura o apărare adecvată. Trump despre viitorul NATO În declarațiile sale, Donald Trump a nuanțat poziția sa critică, afirmând că sprijinul SUA pentru NATO va continua dacă țările membre își „plătesc facturile” și tratează SUA „în mod corect.” Totuși, cererea sa de a majora bugetele la 5% din PIB ar putea crea noi provocări în relațiile transatlantice. Importanța creșterii bugetelor pentru apărare Propunerea lui Trump vine într-un moment în care securitatea globală este din ce în ce mai fragilă. Creșterea cheltuielilor militare ar putea consolida capacitatea NATO de a face față provocărilor, însă rămâne de văzut dacă statele membre vor considera această cerință realistă și sustenabilă. Reacțiile internaționale Propunerea lui Trump a generat reacții mixte. Deși unii susțin necesitatea întăririi bugetelor de apărare, alții avertizează asupra presiunilor financiare pe care aceasta le-ar putea impune țărilor membre. Cu toate acestea, declarațiile sale subliniază prioritățile administrației sale în contextul securității globale și relațiilor transatlantice.

Acuzațiile Rusiei privind NATO și Moldova (sursa: X/МИД России)
Internațional

Acuzațiile Rusiei privind NATO și Moldova

Acuzațiile Rusiei privind NATO și Moldova. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat miercuri acuzații dure la adresa NATO, susținând că alianța militară intenționează să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru sprijinirea armatei ucrainene. Totodată, Rusia afirmă că NATO încearcă să-și extindă infrastructura militară cât mai aproape de granițele sale. Acuzațiile Rusiei privind NATO și Moldova Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a adus aceste acuzații în cadrul briefingului de presă săptămânal. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Potrivit oficialului rus, majoritatea populației din Republica Moldova nu ar fi favorabilă aderării la alianța militară occidentală. Aceasta a subliniat că opiniile pro-occidentale ale președintelui Moldovei, Maia Sandu, nu reflectă dorințele tuturor cetățenilor. Transferuri de arme către Moldova Zaharova a menționat transferurile recente de arme către Republica Moldova ca un alt semnal al implicării crescute a NATO în regiune. În contextul tensiunilor geopolitice, Moscova consideră aceste mișcări drept o încercare de a consolida influența militară occidentală în vecinătatea sa imediată. Tensiunile dintre Rusia și NATO Aceste acuzații vin pe fondul unei situații geopolitice tensionate, în care Rusia își exprimă constant nemulțumirea față de extinderea NATO în fostele state sovietice. Republica Moldova, condusă de Maia Sandu, adoptă tot mai des o politică pro-europeană, ceea ce amplifică divergențele cu Moscova. Declarațiile Rusiei evidențiază îngrijorările acesteia cu privire la influența NATO în Moldova și regiune, în timp ce autoritățile moldovenești continuă să promoveze o agendă orientată spre integrarea europeană.

NATO, în fața unei provocări financiare (sursa: X/Mark Rutte)
Internațional

NATO, în fața unei provocări financiare

NATO, în fața unei provocări financiare. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că viitorul Alianței ar putea fi pus în pericol dacă nu se vor aloca mai multe fonduri pentru apărarea colectivă. Potrivit acestuia, ritmul rapid în care Rusia și China își cresc cheltuielile militare impune o reacție imediată din partea statelor membre NATO. NATO, în fața unei provocări financiare Rutte a subliniat că „ideea că NATO este în siguranță” rămâne valabilă, însă avertizează că, în următorii patru sau cinci ani, Alianța ar putea întâmpina dificultăți serioase dacă nu se iau măsuri urgente. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Unul dintre punctele principale ale declarației lui Rutte a fost legat de obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, considerat insuficient în contextul actual. Deși această țintă este un angajament al statelor membre NATO, multe dintre ele nu o ating în prezent. În contrast, țări precum Polonia și statele baltice solicită creșterea acestui prag minim, o decizie în acest sens urmând să fie discutată la summitul NATO din iunie 2025, ce va avea loc la Haga. Creșterea bugetelor și a producției militare Rutte a punctat două măsuri esențiale pentru consolidarea apărării NATO: alocarea mai multor fonduri pentru înarmare și creșterea producției militare. Acesta a cerut o schimbare de mentalitate în rândul statelor membre, sugerând o „mentalitate de război” care să prioritizeze securitatea colectivă. Recent, Rutte a propus o creștere a bugetelor Apărării la 3% din PIB, avertizând că Rusia își pregătește resursele pentru confruntări de lungă durată cu Ucraina și cu NATO. Scepticismul lui Trump față de NATO Propunerea lui Rutte se aliniază solicitărilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a cerut de asemenea o creștere a bugetelor Apărării la 3% din PIB. Trump a subliniat că SUA ar putea reconsidera apartenența la NATO dacă alte state membre nu își respectă angajamentele financiare. Acest scepticism a determinat statele membre NATO să transfere coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina de la SUA către Alianță, pentru a asigura continuitatea acestuia. În acest scop, NATO a înființat un comandament în orașul german Wiesbaden, care este acum complet funcțional, conform declarațiilor lui Rutte. Decizie crucială pentru viitorul Alianței În fața creșterii capacităților militare ale Rusiei și Chinei, NATO trebuie să răspundă cu un efort financiar și strategic sporit. Următorul summit NATO din iunie 2025 ar putea marca un moment decisiv pentru viitorul Alianței, stabilind noi standarde pentru cheltuielile militare și nivelul de pregătire colectivă.

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina

NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina. NATO a preluat oficial, conform planului, coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, o responsabilitate deținută anterior de Statele Unite. Această măsură are ca scop securizarea mecanismului de sprijin pentru Kiev în eventualitatea unor schimbări majore sub viitoarea președinție a lui Donald Trump, cunoscut pentru scepticismul său față de Alianța Nord-Atlantică. NATO coordonează sprijinul militar pentru Ucraina Prin această decizie, NATO își asumă un rol mai direct în sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei ruse, fără a implica însă forțe proprii în conflict. Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță Totuși, diplomații recunosc că măsura ar putea avea un impact limitat, având în vedere că SUA rămân principalul furnizor de armament pentru Kiev, iar politica viitoare a administrației Trump ar putea reduce acest sprijin. Misiunea NSATU: sediul și structura Noua misiune a NATO, denumită Asistență de Securitate și Instruire NATO pentru Ucraina (NSATU), are sediul la Clay Barracks din Wiesbaden, Germania, într-o bază americană. Potrivit surselor, misiunea este acum deplin operațională. Structura misiunii NSATU include personal de aproximativ 700 de membri; trupe și experți staționați la cartierul general NATO SHAPE din Belgia; huburi logistice în Polonia și România. Grupul de la Ramstein, coordonarea anterioară Până acum, livrările militare occidentale au fost coordonate de grupul de la Ramstein, o coaliție ad-hoc formată din 50 de țări și condusă de SUA. Prima reuniune a acestui grup a avut loc la baza aeriană americană Ramstein, din Germania. În prezent, administrația americană aflată la final de mandat accelerează livrările de armament către Kiev, pe fondul îngrijorărilor că președinția Trump ar putea duce la reduceri semnificative ale sprijinului militar. Reacția Rusiei Rusia a criticat dur intensificarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina, avertizând asupra riscului extinderii conflictului în regiune. Kremlinul consideră că astfel de decizii ale NATO și SUA agravează tensiunile și prelungesc războiul. Importanța preluării coordonării de către NATO Preluarea coordonării de către NATO reprezintă o măsură strategică, având în vedere stabilizarea sprijinului pentru Ucraina, indiferent de schimbările politice din SUA, crearea unui cadru formal și mai structurat de sprijin militar în Europa și integrarea capacităților logistice din Polonia, România și Germania pentru eficiență sporită. În contextul președinției Trump, această decizie subliniază angajamentul NATO față de sprijinul Ucrainei și consolidează independența strategică a Europei în gestionarea conflictului din regiune.

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă

Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, îl va primi miercuri, 18 decembrie, la Bruxelles, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de mai mulți lideri europeni, pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina. Întâlnirea, la care nici un oficial român nu va fi prezent, are loc într-un context sensibil, cu doar câteva săptămâni înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump în SUA. Întâlnire NATO pentru Ucraina, România absentă Printre liderii europeni care vor participa la reuniune se numără președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul polonez Donald Tusk și premierul britanic Keir Starmer. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia De asemenea, Antonio Costa, președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, sunt așteptați să li se alăture. România nu are nici un reprezentant oficial. Sprijinirea Ucrainei, prioritatea discuțiilor Reuniunea va pune accent pe consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și pe susținerea acesteia în războiul împotriva Rusiei. Oficialii europeni își reafirmă angajamentul de a sprijini Kievul, în contextul îngrijorărilor legate de posibilitatea suspendării ajutorului militar american odată cu instalarea administrației Trump. Temerile Ucrainei Donald Trump a promis în repetate rânduri că va aduce pacea în Ucraina „în 24 de ore”, fără a oferi detalii concrete despre planurile sale. Această retorică a amplificat temerile Kievului că ar putea fi presat să accepte un acord care nu respectă cerințele sale legate de suveranitate și securitate. Discuții despre trupe europene de menținere a păcii Franța și Germania au început să ia în considerare posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina pentru a garanta un eventual armistițiu. Cu toate acestea, liderii europeni subliniază că prioritatea actuală este întărirea sprijinului militar, astfel încât Ucraina să fie într-o poziție de forță în eventualitatea unor negocieri. Declarațiile șefei diplomației europene „Trebuie să fie pace pentru a trimite soldați ai păcii, dar Rusia nu vrea pace”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Ea a îndemnat la intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina, în contextul escaladării conflictului și a incertitudinilor geopolitice. Importanța reuniunii NATO Această întâlnire crucială subliniază unitatea Europei și a NATO în sprijinirea Ucrainei, în ciuda provocărilor globale. Discuțiile de la Bruxelles vor fi decisive pentru conturarea strategiei viitoare, inclusiv în ceea ce privește ajutorul militar și diplomatic destinat Kievului.

Dezinformări privind apărarea aeriană a României (sursa: Facebook/Forţele Aeriene Române)
Eveniment

Dezinformări privind apărarea aeriană a României

Dezinformări privind apărarea aeriană a României. Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează asupra intensificării dezinformărilor legate de apărarea spațiului aerian al României și subliniază că "apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri." Dezinformări privind apărarea aeriană a României Într-un comunicat oficial, MApN atrage atenția asupra unor acțiuni de manipulare care urmăresc discreditarea măsurilor de întărire a apărării naționale și a colaborării cu NATO. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Potrivit ministerului, "suveranitatea națională nu este un concept speculativ, ci un complex de principii și acțiuni" exercitate atât pe plan național, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice. "Este cât se poate de evident că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de aliați și parteneri", subliniază MApN, respingând orice încercare de subminare a încrederii în parteneriatele strategice. Garanții fără precedent pentru suveranitatea României România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, datorită calității de membru NATO. Ministerul subliniază că Alianța Nord-Atlantică nu doar protejează securitatea și apărarea membrilor săi, dar și amplifică suveranitatea acestora printr-o colaborare integrată. "NATO operează ca un instrument de amplificare și protejare a suveranității fiecăruia dintre membrii săi", se arată în comunicat. Proiectele legislative și interpretările false Recent au existat interpretări false asupra unor proiecte legesilative. MApN a oferit clarificări privind legea privind controlul utilizării spațiului aerian național și legea privind desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace pe teritoriul României. Ministerul respinge ferm interpretările false potrivit cărora prevederile articolului 7 din Legea privind utilizarea spațiului aerian ar constitui un act de trădare națională. "O astfel de interpretare este falsă", precizează MApN, explicând că integrarea spațiului aerian național în cel al NATO este o măsură defensivă și nu diminuează în niciun fel suveranitatea României. Gestionarea integrată a spațiului aerian NATO Potrivit MApN, gestionarea comună a spațiului aerian al statelor NATO este un exemplu de eficiență în îndeplinirea misiunii de apărare colectivă prevăzută de Tratatul de la Washington. "Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive", se menționează în comunicat. Aceste măsuri nu afectează suveranitatea statelor membre asupra spațiului lor aerian, ci asigură protecția împotriva amenințărilor. Dezinformările, o amenințare la adresa securității naționale MApN denunță campaniile de dezinformare, prin care măsurile de întărire a apărării naționale și a NATO sunt prezentate ca acte de trădare. Ministerul avertizează că astfel de manipulări vizează inducerea panicii în rândul populației, slăbirea încrederii în instituțiile naționale de securitate și subminarea suveranității și securității naționale. "Răspândirea unor informații false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naționale ale României", subliniază MApN, punctând că aceste acțiuni sunt orchestrate inclusiv de actori externi cu interese contrare. Parteneriatele cu NATO Ministerul Apărării Naționale reafirmă că România beneficiază de un nivel de securitate fără precedent, iar parteneriatele cu NATO sunt fundamentale pentru apărarea suveranității naționale. În acest context, este esențială combaterea dezinformărilor care încearcă să destabilizeze încrederea în aceste parteneriate strategice.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră