duminică 15 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Categorie: Politică

3324 articole
Politică

Primarul Buzăului explică de ce nu va intra PSD la guvernare: „Cum te poți așeza pe un arici?”

Primarul Buzăului explică de ce nu va intra PSD la guvernare: „Cum te poți așeza pe un arici?”, a spus Toma, la Digi 24. Însă el a arătat și care sunt răspunsurile liderilor PSD la această întrebare. Citește și: Care este structura anului școlar 2025-2026: cum alternează cursurile cu vacanțele Primarul Buzăului explică de ce nu va intra PSD la guvernare „Sincer vă spun, şi ca membru PSD şi din discuţii cu foarte mulţi colegi de la nivel naţional, inclusiv din conducerea partidului, nu cred că PSD-ul va intra la guvernare. Se doreşte scoaterea castanelor din foc cu mâna altuia. Un prieten mi-a trimis aşa, o chestie, vis-a-vis de treaba asta, adică cum te poţi aşeza pe un arici? Ai sarcină de la partid, tunzi ariciul sau te foloseşti de fundul altuia. PSD-ul încearcă să se folosească de fundul altuia. Dacă nu obţine maximum posibil, adică o rocadă şi după ce ia cineva castanele din foc şi toată nenorocirea care va fi, pentru că e un prim-ministru de sacrificiu, vine PSD-ul şi salvează situaţia”, a spus Constantin Toma, la Digi24, citat de news.ro. El a contrazis însă această mentalitate, apreciind că suntem într-o situaţie disperată şi trebuie să ne înhămăm cu toţii la treabă. „Nu mai putem pune condiţii. Necondiţionat, trebuie să ne înhămăm la treabă, să fim solidari, să găsim compromisul necesar pentru a putea salva această situaţie nedorită, care ar putea aduce mari nenorociri pentru fiecare cetăţean al acestei ţări”, a mai spus primarul Buzăului. Potrivit lui Constantin Toma, este „o tergiversare care nu duce la nimic”. „Nu putem pune nici tehnocraţi. A mai fost această soluţie, nu poate fi nici soluţia cu rocada, pentru că şi această soluţie şi-a dovedit vulnerabilităţile şi, până la urmă, insuccesul masiv. Trebuie cineva să-şi asume răspunderea şi cine va fi acel om trebuie să fie sprijinit de toată lumea”, a menţionat Toma.

Primarul Buzăului explică de ce nu va intra PSD la guvernare Foto: Facebook
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, se plânge că nu este ascultat de companiile din subordine Foto: Facebook
Politică

Ministrul Economiei se plânge că nu este ascultat de companiile din subordine: „Vorbesc singur”

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan (PSD), se plânge că nu este ascultat de companiile din subordine: „De multe ori vorbesc singur”, a spus el într-o intervenție la Antena 3. Citește și: Burduja spune suma imensă cu care contribuabilii și-au subvenționat energia și ce datorii mai sunt la furnizori Ivan a mai arătat că nu el a stabilit conducerile companiilor subordonate ministerului Economiei. El este ministrul al Economiei din 23 decembrie 2024. Anterior, Ivan a fost ministru al Digitalizării. DeFapt.ro a arătat că Salrom este condusă de politruci selectați din clientela PSD, fără legătură cu acest sector.  Ministrul Economiei se plânge că nu este ascultat de companiile din subordine „Eu am pornit un audit acum două luni pentru toate companiile din subordinea ministerului și pentru cele din industria de apărare, cât și pentru cele miniere, pentru a le eficientiza. E o situația oarecum ciudată, sunt ministru de cinci luni, Consiliul de Administrație a fost stabilit înainte, pe 4 ani, și e o situație în care cer performanță, dar de multe ori vorbesc singur. Când ceri rapoarte, când ceri situații... Eu asta am făcut efectiv de când am ajuns în minister. Le-am cerut perspective de dezvoltare pentru fiecare dintre aceste companii, la unele am primit, la altele nu. Unele sunt profitabile și funcționează foarte bine, altele lasă foarte mult de dorit și în urma set up-ului pe care v-am spus că îl pregătesc acum și lucrez deja la el, e o concluzie foarte simplă: care este scopul pe care îl facem? Să vedem de ce e nevoie acolo unde avem companii și industria minieră și cea de armament, de exemplu, care au potențial, au foarte multe active. Pe de altă parte, acolo unde avem companii care au producție de lucru care nu se mai caută pe piață, să folosim activele lor și să găsim alți parteneri privați,  să găsim alți parteneri în companiile de stat prin care ne putem dezvolta. Am început inclusiv o mapare a activelor companiilor pentru că astăzi nu avem o situație foarte clară scrisă în cartea funciară, nici în privința patrimoniului ministerului, nici în privința patrimoniului companiilor din subordine. Am alocat 2 mil. de euro pentru achiziții, expertiză juridică, expertiză topografică pentru a ști, în primul rând, pe ce stăm”, a explicat Ivan, la Antena 3.     

Burduja spune suma imensă cu care contribuabilii și-au subvenționat energia Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Burduja spune suma imensă cu care contribuabilii și-au subvenționat energia și ce datorii mai sunt

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune suma imensă cu care contribuabilii și-au subvenționat energia și ce datorii mai sunt la furnizori: întreaga schemă ar fi înghițit 30 de miliarde de lei, iar datoriile ministerului Energiei către furnizpri sunt la circa cinci miliarde de lei.  Citește și: Care este structura anului școlar 2025-2026: cum alternează cursurile cu vacanțele Burduja spune suma imensă cu care contribuabilii și-au subvenționat energia Potrivit unei știri news.ro, întrebat care este impactul asupra bugetului de stat al acestei scheme de plafonare, care a decurs în aceşti ultimi patru ani, Sebastian Burduja a spus că impactul total e undeva la 30 de miliarde, din care 18 miliarde ministerul Energiei şi 12 miliarde Ministerul Muncii. „Sunt datorii de câteva miliarde, probabil cinci miliarde de lei, vedem pe ultimele date. Ministerul Energie are şi acum în buget un miliard de lei disponibil pentru a fi plătiţi, dar noi nu putem plăti până când ANRE-ul nu validează aceste solicitări din partea furnizorilor. Deci, ceva bani mai avem şi sunt convins că pe parcursul anului, e o discuţie complicată şi cu Ministerul de Finanţe, putem să mai plătim din aceste datorii”, a mai spus demnitarul PNL.  Ministrul i-a sfătuit pe consumatori să se uite foarte bine cine este furnizorul lor, compania care le trimite factura acasă şi să intre pe comparatorul de preţuri de la ANRE, un lucru pe care orice românul poate face online, rapid, şi unde îşi poate schimba furnizorul. „Aici sunt două variante. Fie merge cu un nou furnizor şi sunt oferte în piaţă foarte avantajoase pentru contextul în care ne aflăm, fie furnizorul actual, când vede că un consumator vrea să se mute la alt furnizor, vine cu o ofertă de retenţie. Deci toţi furnizorii au chestia asta şi un lucru foarte simplu pe care românii îl pot face şi trebuie să-l facă. De ce? Pentru că îşi fac lor un bine şi ne fac şi nouă un bine. De ce? Cu cât noi punem mai multă presiune pe furnizori, cu atât această piaţă va deveni mai competitivă, ofertele vor fi mai bune, deci facturile vor fi mai mici”, a explicat Burduja. 

Bolojan, trolat masiv pe Facebook și invitat să taie cheltuielile Foto: Facebook
Politică

Bolojan, trolat masiv pe Facebook și invitat să taie cheltuielile cu bugetarii, nu să crească taxele

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a fost trolat masiv pe Facebook și invitat să taie cheltuielile cu bugetarii, nu să crească taxele, la o postare în care afirma că „nu mai putem continua așa, pentru că am ajunge să nu mai fim împrumutați și am intra în incapacitate de plată”. Citește și: Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde 17 penali și politruci de top iau 21.000 de lei pe lună Bolojan a evitat să spună clar cum trebuie redus deficitul, dar vineri el a afirmat: „Niciun guvern care va veni nu va putea evita creşterea veniturilor, ceea ce înseamnă creştere, din păcate, de taxe şi de impozite”.  Azi, cititorii de pe Facebook i-au transmis să reducă cheltuielile.  Bolojan, trolat masiv pe Facebook și invitat să taie cheltuielile „Domnule Bolojan, nu ne puteti cere noua, cetatenilor cinstiti, care de ani de zile ne platim taxele la zi, sa platim taxe mai mari. Nu e posibil sa continuie bataia de joc, a super bugetarilor cu salarii de mii si zeci de mii de euro, a pensiilor speciale, cand romanul de rand de abia se descurca cu 3000 de lei. NU VREM TAXE MARITE. PUNCT.   Nu v-am votat sa ne ingropati in taxe. Asta era in stare sa faca si PSD”, i-a scris Mircea Balea.   Florin Iliuță: „Tăiați din cheltuielile aparatului bugetar! Și nu puteți încă o povară pe oamenii muncitori!”   Ionuț Vlad: „Apreciem rolul ingrat pe care vi l-ați asumat si care, in caz de eșec, poate însemna sfarsitul carierei politice la nivel înalt pt dvs, însă inainte de a cere solidaritate, haideți sa vedem tăieri serioase din mesele la restaurant și din concedii. Apoi va veni și solidaritatea, cu siguranță. Sunt destui oameni care înțeleg situația, însă pur și simplu s-au saturat sa finanteze un aparat bugetar bolnav”.   Mind Hack: „Pe vremea lui A.I. Cuza, corupții pierdeau pensiile și toate beneficiile, astăzi ne putem unita la SUA unde, polițiștii sau alții își pierd pensiile dacă sunt dovediți a fi corupți. Este o măsură justă”.   Daniela Tudor: „Și ce vină avem noi?! Știți mai bine ca oricine ce aveți de făcut, s a văzut ce ați făcut la Oradea și în Bihor! Aparatul de stat și privilegiile trebuie taiate, ajustate! Va prețuiesc și vă rog să nu mă dezamăgiți!”

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună critică dur USR Foto: Facebook/ministerul Justiției
Politică

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună critică dur USR: „Maturizați-vă, îmbătrâniți deja în rele”

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună critică dur USR: „Maturizați-vă, îmbătrâniți deja în rele”, a scris ea pe Facebook. Prună s-a referit la echipa trimisă de USR la negocieri, despre care scris că este o echipă de „egocentrici care au confiscat un partid și l-au populat în general cu emuli supuși”.  Citește și: Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde 17 penali și politruci de top iau 21.000 de lei pe lună Criticile ei par să se refere în principal la Cristian Ghinea, când amintește că „USR prin eminența sa cenușie a împins afară din partid Președintele (azi al României, atunci al USR)”.  Prună lucrează acum la Comisia Europeană.  Fostul ministru al Justiției Raluca Prună critică dur USR „Nu spun că USR este baba cloanța în aceste negocieri. Spun numai că ar putea trimite alta echipa - nu cu egocentrici care au confiscat un partid și l-au populat in general cu emuli supuși, nu cu “penali” când partidul si-a făcut o marca din «fără penali» (in ciuda sfaturilor juridice gratuite ca asta se va sparge in capul USR). E nedigerabil ca vindeti «penalii» vostri ca fiind altceva decat «penalii» altora. Mai multă decență azi, acum, ar fi recomandată.   În plus, faptul că USR se poartă ca și cum ei au dat Președintele este ridicolă. Nicusor Dan nu datorează nimic din victoria sa spectaculoasa USR. Pentru cei cu memorie, USR prin eminența sa cenușie a împins afară din partid Președintele (azi al României, atunci al USR).   E un alt sfat gratuit de la cineva care (în lipsa de altceva) a susținut mereu USR. Deschideți partidul pentru oameni cu competente, terminati cu eminente cenușii toxice. Maturizați-va și terminați și cu aerul de hipstereală în politica - nu sunteți noi, sunteți la al treilea ciclu electoral si îmbătrâniți deja in rele”, a scris Prună. 

Măsuri nepopulare, dar necesare, avertizează Bolojan (sursa: Facebook/Ilie Bolojan)
Politică

Avertismentul lui Bolojan: Vor fi luate măsuri de corecţie nepopulare, dar necesare

Măsuri nepopulare, dar necesare, avertizează Bolojan. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că România trebuie să adopte un pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Majoritatea măsurilor sunt nepopulare, dar necesare, a precizat liberalul, subliniind că ele vor necesita o largă susținere parlamentară. Măsuri nepopulare, dar necesare, avertizează Bolojan Bolojan speră ca discuțiile politice să se finalizeze săptămâna viitoare pentru ca pachetul să poată fi implementat cât mai rapid. Citește și: Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde 17 penali și politruci de top iau, fiecare, câte 21.000 de lei pe lună Bolojan a descris situația financiară actuală a țării drept „complicată”, menționând că România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. În 2023, statul a cheltuit cu 152 de miliarde de lei mai mult decât a încasat, ajungând la un deficit de 9,3% din PIB. Această diferență a fost acoperită prin împrumuturi, iar contractarea de noi credite rămâne inevitabilă. Cheltuieli salariale și de pensii în creștere accelerată Cheltuielile publice au crescut mult mai rapid decât veniturile. Față de 2023, veniturile au crescut cu puțin peste 10%, în timp ce cheltuielile statului au avansat cu 19%. Doar fondul de salarii din sectorul public a crescut cu 24%, iar cel de pensii cu 19%, existând mari dezechilibre și inechități între diferite categorii sociale. Bolojan a atras atenția că unele instituții au prea mulți angajați și privilegii salariale care pot fi ajustate. Reforme structurale și disciplină bugetară Pentru a reduce deficitul, România trebuie să combine creșterea veniturilor cu reducerea cheltuielilor și să urgenteze absorbția fondurilor europene. Bolojan a subliniat necesitatea reformării pensiilor speciale, creșterii impozitului pe proprietăți (de la 1 ianuarie 2025), precum și a auditării cheltuielilor publice și subvențiilor. El a avertizat că nu există soluții rapide și că schimbarea trebuie făcută treptat, prin măsuri ferme, dar responsabile. Transparentizarea cheltuielilor și combaterea evaziunii fiscale Liderul PNL a cerut transparentizarea cheltuielilor din instituțiile publice, companiile de stat și entitățile care pretind autofinanțare. Totodată, a subliniat necesitatea combaterii evaziunii fiscale și a reformării sistemului fiscal pentru ca „ceea ce trebuie plătit, să fie plătit”. Potrivit acestuia, recâștigarea încrederii Comisiei Europene și a piețelor financiare depinde de fermitatea și coerența măsurilor adoptate în perioada următoare.

Comitetul secret de unde penali și politruci, precum Marian Neacsu si Adrian Tutuianu, iau 21.000 de lei pe lună Foto: Inquam/George Calin
Politică

Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde penali și politruci iau câte 21.000 lei lunar

Cea mai nerușinată sinecură: comitetul secret de unde 17 penali și politruci de top iau, fiecare, câte 21.000 de lei pe lună. Este vorba de așa-numitul Comitet Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) din cadrul Exim Bank, a cărui componență nominală nu este publicată de această bancă. Presa a identificat o parte din membrii CIFGA cu ajutorul declarațiilor de avere și de interese.  Eximbank are un deficit de 404 milioane de lei, după primele patru luni din 2025, arată execuția bugetară publicată de ministerul de Finanțe.  Citește și: Deși la CNI salariul mediu este peste 24.000 lei/lună, compania cumpără pișcoturi de 33,8 euro „Sinecurile publice cred că trebuie să fie eliminate, nu mai putem să mergem cu aceste sinecuri. Mă gândesc, de exemplu, la un comitet care funcționează pe lângă EximBank, unde de la vreo 7 oameni, câți erau în anumite vremuri pe care le țin și eu minte, acum s-a ajuns la vreo 19 oameni”, a declarat, joi, președintele PNL, Ilie Bolojan.  În realitate, în CIFGA sunt 17 membri, ultima majorare a numărului de membri al acestui comitet fiind în noiembrie 2023, când premier era Marcel Ciolacu, iar ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Comitetul secret de unde penali și politruci iau 21.000 de lei pe lună Din comitet face parte, printre alții, Marian Neacșu, un penal specialist în furaje. El este vicepremier al Guvernului. El nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Potrivit Digi 24, Sorin Grindeanu l-a plasat în acest comitet pe Ion Simu, directorul CFR SA, apropiatul său - deși acesta nu are nici o legătură cu domeniul bancar. Mai fac parte din acest comitet Radu Oprea (PSD), șeful cancelariei premierului, Adrian Țuțuianu (PSD), secretar general adjunct al Guvernului, sau liberala Cristina Trăilă, șefa secretariatului general al Guvernului. Nici unul dintre aceștia nu are legătură cu domeniul bancar. Toți trei sunt vechi politicieni și au fost parlamentari.  Oprea, fost ministru al Economiei în guvernul Ciolacu I, a fost trimis în judecată în ianuarie 2016 pentru evaziune fiscală și spălarea banilor alături de Mihai Ștefănescu, partenerul său de afaceri. Dosarul a fost clasat definitiv în 2018, dar nu înainte ca Oprea să plătească prejudiciul și să primească o amendă administrativă. El deținea zece case, șapte terenuri și 13 firme, dar după ce i s-a deschis dosar pentru evaziune fiscală și spălare de bani, a scăpat de toate aceste bunuri. Și ministerele Mediului, Agriculturii, Proiectelor Europene și Dezvoltării au reprezentanți în CIFGA Eximbank, dar nu se știe cine sunt. 

De teama că Simion câștigă, firmele străine au scos 1,17 miliarde de euro  Foto: Facebook
Politică

În aprilie, de teama că Simion câștigă, firmele străine au scos 1,17 miliarde de euro din România

Până la final de aprilie, de teama că Simion câștigă, firmele străine au scos 1,17 miliarde de euro din România. Informația apare în buletinul BNR „Balanța de plăți și datoria externă – aprilie 2025”. Citește și: Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri, pitite la neveste sau neamuri Banca Națională mai arată că investițiile străine au scăzut în primele patru luni din 2025, față de perioada similară din 2024.  De teama că Simion câștigă, firmele străine au scos 1,17 miliarde de euro  „Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 1 997 milioane euro (comparativ cu 2 273 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2024), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 3 170 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -1 173 milioane euro”, arată BNR.  Afirmația „creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -1 173 milioane euro” arată că marile companii străine au scos banii afară din România, mai ales după ce George Simion și Călin Georgescu le-au amenințat și atacat.  Datele de azi ale BNR mai arată cum a explodat deficitul de cont curent: În perioada ianuarie-aprilie 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10 103 milioane euro, comparativ cu 6 289 milioane euro în perioada ianuarie-aprilie 2024.  Datoria administrației publice a sărit de la 107,36 miliarde de euro la 111,24 miliarde de euro. 

Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, desființează taxa de solidaritate și pe autorul ei Foto: Inquam/George Calin
Politică

Croitoru, consilier al lui Isărescu, desființează taxa de solidaritate și pe autorul ei, Grindeanu

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, desființează taxa de solidaritate și pe autorul ei, Sorin Grindeanu: „Impozitul progresiv în țările dezvoltate nu a fost introdus pentru acoperirea unor comportamente fiscale iresponsabile”, a scris Croitoru pe Facebook. El îl critică pe Sorin Grindeanu pentru enunțul: „Lăsăm în pace veniturile mici şi mijlocii, facem ce face aproape toată Europa şi lumea asta civilizată şi impozităm în plus veniturile mari şi foarte mari din România şi astfel nu suntem nevoiţi să creştem TVA-ul”. În postare, Croitoru insistă că Grindeanu este semnatarul, în calitate de premier, al controversatei ordonanțe de urgență 13/2017, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Citește și: Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri, pitite la neveste sau neamuri Croitoru desființează taxa de solidaritate și pe autorul ei „De la Ordonanața 13 la impozitarea progresivă «Lăsăm în pace veniturile mici şi mijlocii, facem ce face aproape toată Europa şi lumea asta civilizată şi impozităm în plus veniturile mari şi foarte mari din România şi astfel nu suntem nevoiţi să creştem TVA-ul».    Autorul acestei fraze este prim-ministrul ce a susținut și introdus pe ordinea de zi a guvernului Ordonanța 13. Să vă explic ce spune, cu alte cuvinte, fraza aceasta. Aparent, spune că dacă introducem impozitarea progresivă facem ce face toată „lumea bună”, asemănare care nu este legitimă în acest caz, ci doar confiscată în favoarea celor care fac propunerea. Exact acestă asemănare nu există în sensul în care dorește autorul afirmației să fie.   Cel care a făcut afirmația nu este economist, dar și-a însușit-o, probabil, de la consilierii economici pe care îi ascultă. De ce îl dezinformează aceștia nu e treaba mea.   Impozitul progresiv în țările dezvoltate nu a fost introdus pentru acoperirea unor comportamente fiscale iresponsabile, cum a fost cazul la noi cu creșterea cheltuielilor bugetare cu salariile și pensiile peste nivelurile sustenabile. Dacă noi introducem impozitarea progresivă asta am face, am acoperi comportamentele greșite (unii le spun iresponsabile) ale unor politicieni.   La noi, au fost crescute deliberat cheltuielile cu salariile în sectorul public după filozofia wage-led growth. La fel și pensiile. Aceste politici au fost, în majoritatea timpului prociclice, adică au fost făcute când economia creștea peste potențial. În țările dezvoltate nu se practică astfel de comportamente, deși am putea identifica și unele excepții.   Apoi a apărut un efect de demonstrație și creșterile de salarii în sectorul privat au urmat traiectoria celor din sectorul public, deși productivitatea nu susținea o astfel de evoluție. Rezultatul este că toate salariile au crescut nesustenabil.   Acum vine partea cu o morală și mai discutabilă: facem comparație între salarii și decretăm arbitrar că salariul de 12000 de lei este „mare”. Punem impozit progresiv sau utilizam inepta și imorala taxă de solidaritate utilizând acest prag și luăm înapoi toate creșterile de salarii, inclusiv din sectorul privat sau din instituții care nu sunt parte a sectorului bugetar. Desigur aceasta se va aplica și pensiilor „mari”, indiferent dacă sunt obținute prin contributivitate sau nu.   În concluzie, nu e deloc adevărat că «facem ce face aproape toată Europa şi lumea asta civilizată». Acesta este un comportament pe care nu-l putem accepta. În țările dezvoltate nu se practică așa ceva.   În acest fel se obține:   (i) o egalizare distrugătoare pentru productivitate a veniturilor, arătând disprețul celor ce susțin această măsură față de muncă în general și față de cea înalt calificată. Introducerea impozitării progresive după toată succesiunea de politici eronate la care m-am referit ar arăta că politicienii au o cu totul altă înțelegere a noțiunii de „just” și „justiție”, diferită de a noastră a celorlalți, ceea ce ar fi distrugător pentru motivația de a face ceva sau de a mai vota politicienii „sistemului”;   (ii) un avantaj pentru un anumit partid, având în vedere că egalizarea se face în favoarea celor mai puțin educați, votanți ai partidelor ce susțin această măsură. Este un atac lipsit de fair-play la forțele politice de centru-dreapta. Este o pregătire pentru alegerile din 2028, dar care va da, ca și în 2024, rezultate contrare așteptărilor „sistemului”. La alegerile din 2024, chiar și beneficiarii direcți ai acelor creșteri nesustenabile de cheltuieli au observat caracterul injust și imoral al comportamentului practicat în acel an, dar și anterior, și l-au sancționat, votând „anti-sistem”;   (iii) se încurajează creșterea cheltuielilor guvernamentale conduse pe principiul „guvernul cheltuie pe banii celor mai muncitori, mai educați și mai bine plătiți prin și pentru munca lor în favoarea celor mai mai puțin muncitori, mai puțin educați și mai puțin plătiți”.   Chiar dacă dorința de a introduce impozitarea progresivă nu ar fi fost precedată de practici care o fac, moral vorbind, de nediscutat, tot nu ar avea dreptate nici cei care spun că dacă așa fac țările dezvoltate așa trebuie să facem și noi. Nu putem să facem același lucru din trei motive, pe care le spun în ordinea descrescătoare a importanței:   (a) Nu suntem tehnic și administrativ pregătiți;   (b) Impozitul progresiv în țările dezvoltate nu a contribuit la reducerea inegalităților, ci la adâncirea lor, prin mecanisme pe care le-am descris în altă parte și nu revin asupra lor;   (c) Impozitarea progresivă este în sine un mecanism care stimulează creșterea cheltuielilor publica ca procent din PIB. Din acest motiv s-a ajuns ca unele țări să aibă ponderi ale veniturilor bugetare în PIB spre 45 la sută: ca să acopere cheltuielelie. Când a devenit indecentă creșterea ratelor de impozitare, s-a trecut la creșterea datoriilor publice. Acestea din urmă sunt doar impozite amânate;   (d) Principalul mecanism prin care se întreține creșterea cheltuielilor publice într-un ritm nesustenabil este chiar impozitarea progresivă, care nu este nimic altceva decât o cheltuială a unora pe banii altora;   (e) Nu înseamă că dacă marea majoritate a țărilor dezvoltate au impozit progresiv aceasta este practica justă. Votul nu este criteriu de adevăr.   În fine, vreau să subliniez că eu de acum câțiva ani am spus în repetate rânduri că practica de a crește iresponsabil cheltuielile va duce în mod inevitabil la creșterea TVA. Treptat, tot mai mulți au ajuns la această concluzie. Dan Manolescu și Gabriel Biriș, care înțeleg foarte bine mecanismul fiscal au spus-o și ei.   TVA este un impozit aplicabil consumatorilor.   Am ajuns în punctul de la care există o singură soluție de reducere a defictului bugetar astfel încât să lăsăm cele mai bune perspective pentru continuarea creșterii economice, pentru reducerea inflației și a dobânzilor: creșterea TVA. Această creștere ar trebui făcută cu cap. După ce va fi crescută, trebuie făcut loc pentru reducerea ei cât mai curând. Aceasta înseamnă începerea reformei cheltuielilor publice, eliminarea risipei. Pe măsură ce eliminăm risipa, reducem TVA.   Această strategie, dacă este comunicată și asumată public va pune presiune pentru urmarea ei, căci publicul va întreba în fiecare an unde este spațiul fiscal creat pentru a reduce TVA.   Ordonanța 13 dorea să îi salveze pe unii politicieni de consecințele anumitor acțiuni ilegale ale lor. Impozitarea progresivă, prezentată ca expresie a grijii față de cei cu venituri mici, pare să fie, în fapt, pentru a-i compensa pe cei cu venituri mici pentru efectele dăunătoare ale unor politici, chiar dacă nu ilegale, ci doar populiste, promovate chiar de cei ce susțin acest impozit.   În general, așa cum am menționat, impozitul progresiv înseamnă ca unii să cheltuie pe banii altora. În mod particular, în cazul discutat aici, așa cum oricine își poate da seama, propunerea de introducere a impozitului progresiv înseamnă ca cei cu venituri mai mari, care nu au nicio vină, să plătească pentru greșelile politicienilor”

Revoltă în PSD împotriva amantelor și sinecuriștilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Revoltă în PSD împotriva amantelor și sinecuriștilor promovați de Grindeanu, Firea sau Tudose

Revoltă în PSD împotriva amantelor și sinecuriștilor promovați de Grindeanu, Firea sau Tudose: o scrisoare deschisă, neasumată însă de vreun lider al formațiunii, îi cere lui Nicușor Dan să „NU accepte numirea în funcții guvernamentale a niciunui membru care a făcut parte din guvernul Ciolacu”. Citește și: Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri, pitite la neveste sau neamuri Scrisoarea a fost publicată de G4Media. Revoltă în PSD împotriva amantelor și sinecuriștilor „MOTIUNEA MEMBRILOR PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT ÎMPOTRIVA ACTUALEI CONDUCERI PSD! Noi, membrii Partidului Social Democrat, din București și din toată țara, în număr de 13.857, ne exprimăm profunda nemulțumire și îngrijorare față de direcția în care actuala conducere a dus partidul nostru și față de degradarea continuă a încrederii publice în PSD, ca urmare a unor decizii politice și administrative dezastruoase. I. Rezultatele catastrofale din alegeri Rezultatele slabe obținute de PSD la alegerile parlamentare din anul 2024, precum și eșecul istoric al partidului în alegerile prezidențiale din 2024 — când candidatul nostru, lipsit de pregătire intelectuală și politică, nici măcar nu a reușit să se califice în turul doi — reflectă incapacitatea actualei conduceri de a înțelege așteptările electoratului și de a propune lideri autentici, conectați la realitatea României. II. O guvernare dezastruoasă În cei patru ani de guvernare PNL-PSD, țara a fost marcată de: lipsa unui proiect economic coerent și sustenabil, cheltuieli publice nesăbuite, promovarea clientelei politice, a rudelor, amantelor și sinecurilor în poziții cheie ale administrației, acordarea de contracte publice netransparente, pe criterii de grupuri de interese de tip mafiot. Toate acestea au împins economia românească într-o zonă critică, apropiată de colaps. III. Răspunderea conducerii PSD Considerăm că principalii responsabili din partea PSD pentru acest dezastru sunt: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Lucian Romașcanu, Angel Tîlvăr, Mihai Tudose, Alfred Simonis — împreună cu rețelele de influență și loialii lor promovați în funcții publice, fără merit, fără viziune și fără scrupule. Aceștia au preluat un partid care obținuse 37% în alegeri și l-au prăbușit la 17% în sondaje. Au transformat PSD dintr-un partid popular, autentic de centru-stânga, într-un instrument al unor interese personale și de grup, străine de valorile și nevoile reale ale cetățenilor. IV. Apel la resetare totală Noi, semnatarii acestui motiuni, afirmăm răspicat că: Actuala conducere a PSD nu mai reprezintă partidul și valorile sale; PSD trebuie să se întoarcă la doctrina social-democrată autentică, fundamentată pe solidaritate, echitate, prosperitate pentru toți, echilibru economic și siguranță socială; Solicităm Președintelui României să NU accepte numirea în funcții guvernamentale a niciunui membru care a făcut parte din guvernul Ciolacu sau care încearcă astăzi, în mod ilegitim, să negocieze funcții în nume propriu, fără a reprezenta voința reală a membrilor PSD. Acest manifest este susținut de 13.857 de membri PSD — din București și din întreaga țară — care cer cu fermitate reformarea profundă a partidului și întoarcerea la valorile sale originare. Este timpul ca PSD să devină ceea ce trebuie să fie: vocea celor mulți. Petru cei care doriti sa susțineti aceasta motiune de protest va rugam sa ne contactați la adresa de e-mail: adrian.vasile.psd@gmail.com DORIM SA NE ÎNTÂLNIM CU TOȚII IN DATA DE 17.06.2025 ORELE 17 PENTRU PICHETAREA SEDIULUI PSD DIN BULEVARDUL KISELEFF NR.10 SECTOR 1 BUCUREȘTI”, se arată în document. 

Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri Foto: Facebook
Politică

Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri, pitite la neveste

Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri, pitite la neveste sau neamuri: un jurnalist, Cristian Andrei, a relatat pe Facebook că Mihai Tudose și Adrian Câciu au venit la ședința conducerii partidului cu mașini de lux care costă între 75.000 de dolari (preț de bază) și 130.000 de dolari.  Citește și: Cum i-a păcălit Israelul pe iranieni: Netanyahu anunțase presa că pleacă în vacanță, iar șeful Mossad că va efectua o vizită la Washington Șefimea PSD, inițiatoarea „taxei de solidaritate”, Mercedesuri peste Mercedesuri În august 2024, Tudose, fost premier în regimul Dragnea și recent ales președinte al Consiliului Național al PSD, a fost fotografiat la volanul unui alt Mercedes, care costă cel puțin 123.000 de euro. Potrivit lui Cristian Andrei, Mihai Tudose a condus un GLE 63, motor V8biturbo. Acesta costă peste 130.000 de dolari, în SUA. Mașina ar aparține însă unei rude, arată jurnalistul. Fostul premier PSD deține și un Mercedes clasa G, tot o mașină de teren, care costă mult peste 100.000 de euro.  Adrian Câciu a sosit la reuniunea partidului cu un Mercedes GLE 450. Ulterior, site-ul Snoop a arătat că mașina aparține firmei fostei soții a lui Câciu, iar acesta ar închiria automobilul contra a circa 1.000 de euro pe lună. Câciu are o indemnizație de parlamentar de circa 3.000 de euro pe lună. Fosta sa soție a fost angajată la ASF în perioada în care el era ministru de Finanțe. Ea deține însă și firma „de consultanță” care are Mercedesul folosit de Câciu. În 2020, acesta a fost plătit prin intermediul McCann pentru a face propagandă pentru Huawei și a critica SUA. În calitate de ministru de Finanțe, Câciu a făcut parte din CSAT.

Stenograme distribuite de un site pro-PSD: Ghinea cere să nu se respecte PNRR Foto: Facebook
Politică

Site pro-PSD publică o stenogramă a negocierilor de la Cotroceni: Ghinea cere să nu se respecte PNRR

Un site pro-PSD, stiripesurse.ro, publică o stenogramă parțială a negocierilor de la Cotroceni, în care senatorul Cristian Ghinea (USR) cere să nu se respecte PNRR. Citește și: Negocierile pentru viitorul guvern au ajuns la certuri deschise: PSD atacă UDMR, Ghinea pe Rafila Stiripesurse.ro este controlat de Iosif Bubble, sotul deputatei PSD Diana Tușa. Bubble deține și institutul de sondaje CURS și a avut în ultimii ani nenumărate contracte cu PSD și PNL. Ghinea cere să nu se respecte PNRR Potrivit stenogramei, Ghinea cere ca România să nu mai respecte prevederile din PNRR privind reforma fiscală, iar aceasta să fie renegociată. Până și ministrul UDMR Tanczos Barna a respins propunerea. „Cristian Ghinea (USR): Noi nu vrem să mai respectăm jalonul din PNRR referitor la reforma fiscală. Adrian Câciu (PSD): Păi tu l-ai pus acolo. Trebuie să îți asumi acest lucru acum. Cristian Ghinea (USR):  Vom renegocia acest lucru cu Comisia Europeană. Tanczos Barna (UDMR): Asta este o prostie. Pe 20 iunie, Comisia Europeană ne așteaptă cu planul fiscal, respectiv 1.1% din PIB pe partea de venituri. Dacă tu crezi că poți renegocia, te rog să te duci tu la Bruxelles pe 20 iunie, că eu nu am de ce să mă mai duc. Cristian Ghinea (USR): Noi nu respectăm acest angajament. USR nu vrea neapărat la guvernare. Tanczos Barna: Atunci ce mai faceți aici?!”, arată stenograma publicată de acest site.  PIB-ul este estimat la circa 1.900 de miliarde de lei, deci 1,1% - cât ar trebui să se obțină la buget prin creșterea de venituri - ar fi peste 20 de miliarde de lei. 

Negocierile pentru viitorul guvern au ajuns la certuri deschise Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Negocierile pentru viitorul guvern au ajuns la certuri deschise: PSD atacă UDMR, Ghinea - pe Rafila

Negocierile pentru viitorul guvern au ajuns la certuri deschise: PSD atacă UDMR, iar useristul Cristian Ghinea îl face leneș pe Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Atacurile de azi, de pe rețelele sociale, au fost precedate de mai multe zile în care presa a fost alimentată cu informații „pe surse” despre conflictele dintre negociatorii PSD, USR și UDMR. Citește și: „Investițiile” statului: stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor Negocierile pentru viitorul guvern au ajuns la certuri deschise „Văd mult interes pentru dezbaterea de idei pe care am avut-o aseară la guvern cu ministrul Rafila (...) După 4 ani de implementare în care Rafila a fost ministru, Comisia Europeană a dat în scris că un singur spital poate fi gata la termen şi că restul trebuie scoase din PNRR. România ratează o şansă istorică pentru că am avut un ministru leneş, incompetent şi iresponsabil. Restul este gargară şi tupeu”, a scris senatorul USR Cristian Ghinea pe Facebook. „Cu domnul Ghinea nu am avut nicio discuţie tensionată. Dânsul are de obicei discuţii tensionate. Cred că nu a înţeles. Dânsul înţelege foarte greu, în general, când vorbeşte altcineva”, i-a răspuns Rafila. Tot azi, PSD a avut o ieșire neașteptat de dură împotriva UDMR. „UDMR ar face bine să-și vadă de propria prestație. Până să facă glume despre «terapie de cuplu» între PSD și USR, poate ar fi mai util să se uite în propria curte. România are un deficit de 3% după doar patru luni. Și nu știm nici azi ce s-a întâmplat cu banii pentru investițiile locale. Poate că aici ar trebui să se facă terapie. Terapie de responsabilitate”, a scris pe Facebook fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor.    La fel de neobișnuit, UDMR a dat un răspuns „pe surse”, neasumat: „Regretăm să constatăm că, în loc să se concentreze pe problemele reale ale cetățenilor, unele partide par mai preocupate de construirea propriei imagini politice, răspândind știri care nu corespund realității și care, în mod evident, nu servesc interesului cetățenilor”.     

Șeful Apelor Române, Sorin Lucaci, este un penal susținut de Grindeanu Foto: Gov.ro
Politică

Șeful Apelor Române, co-autor al dezastrului de la Praid, este un penal susținut de Grindeanu

Șeful Apelor Române, Sorin Lucaci, acuzat de UDMR că ar fi co-autor al dezastrului de la Praid, este un penal susținut de Grindeanu: el a fost condamnat în 2019 la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru că ar fi condus beat, arăta Curentul. Citește și: „Investițiile” statului: stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor Șeful Apelor Române este un penal susținut de Grindeanu Azi, liderii UDMR au acuzat Apele Române și Salrom că au dărâmat două diguri ridicate la Praid, ceea ce a dus la un dezastru ecologic pe Târnava Mică. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna-Botond, a declarat, la Agerpres, că firma care lucrează la Praid pentru devierea pârâului Corund a efectuat lucrări care au dus la creşterea salinităţii în râul Târnava Mică. El a cerut demiterea directorului general Salrom şi a directorului general de la Apele Române.  Ambii directori sunt clienții PSD. Despre directorul Salrom, Dan Dobrea, DeFapt.ro a scris deja: acesta a fost funcționar în Lehliu Gară, are masterat la Academia de Poliție și a fost plasat în 2022 la această companie de colegul său din UNPR Florin Spătaru, fost ministru al Economiei și acum consilier al premierului.  Sorin Lucaci a ajuns în 2022 director la Apele Române, cu susținerea PSD, aripa Grindeanu. El câștiga, în 2023, net, lunar, 20.000 de lei. Presa a scris în serie despre matrapazlâcurile de la această companie, după ce Lucaci a ajuns director: Puterea scria în aprilie 2024 că instituția vrea să-și cumpere sediu nou de 15 milioane de euro.   Sorin Lucaci, acuzat că a acordat 4 contracte de peste 12 milioane de euro patronului de la FC Botoșani - Buletin de Timișoara, martie 2024. „Polițiștii au descoperit recent o plantație de canabis într-un canton al Administrației Naționale Apele Române (ANAR) de lângă Timișoara, dar, surprinzător, conducerea Apelor Române, în frunte cu directorul general Sorin Lucaci, încearcă să se delimiteze de această afacere, deși ea mergea șnur de mulți ani” - Puterea, noiembrie 2023 „Eu nu am nimic cu ei, pentru că nici nu-i cunosc. Dar strict managerial, oamenii care au responsabilitate, nu ştiu câtă, dar au, pentru situaţia existentă nu pot să rezolve situaţia”, a spus Biro Barna-Botond, cerând demisiile conducerilor Salrom și Apelor Române. 

Stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor Foto: Captură Youtube
Politică

„Investițiile” statului: stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor

„Investițiile” statului: Compania Națională de Investiții (CNI) construiește stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor PSD-PNL. La negocierile privind reducerea deficitului bugetar, între PSD, PNL, UDMR și USR, s-a discutat despre oprirea acestui timp de investiții și se pregătea o listă a obiectivelor care pot fi stopate.  Citește și: La Praid, Apele Române și Salrom se ceartă, digurile au fost dărâmate, salinitatea a crescut Stadioane de aproape un miliard de euro în fiefurile baronilor Potrivit unei liste aflate pe site-ul CNI, care n-a mai fost actualizată din septembrie 2024, se aflau în diferite stadii de construcție sau cu proceduri de achiziție în derulare nu mai puțin de 12 stadioane. Cel mai scump este cel din Timișoara, care are o valoare avizată de circa 167 milioane de euro, de patru ori mai scump decât Arena Cluj, care are o capacitate aproximativ egală. În plus, la Arena Cluj, Consiliul Județean a acoperit aproape 69% din costuri, doar 31% provenind de la Guvern. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a protestat public la propunerea de oprire a lucrărilor la acest stadion, dar acesta este blocat de o contestare în instanță a rezultatelor licitației. Echipa locală, Politehnica Timișoara, este în liga a III-a. În Alexandria a demarat în 2019, când Liviu Dragnea era încă la putere, construcția unui stadion de zece milioane de euro. Acesta nu este gata nici acum. Echipa din oraș este în liga a III-a. La Oradea, fieful lui Ilie Bolojan, CNI va construi un stadion de 472 de milioane de lei. Echipa locală nu a mai jucat în prima ligă din 2004. Întreaga finanțare vine de la Guvern, iar lucrările urmau să înceapă în a doua jumătate a acestui an.  Pentru Dinamo București, Guvernul construiește un stadion de 854 de milioane de lei. Lucrările nu au început încă. „Sper ca toate schimbările pe care le va aduce noul președinte să nu oprească construcția stadionului nostru”, cerea antrenorul Dinamo, Zeljko Kopic, acum câteva zile.  Alte „investiții” în stadioane mai sunt la Hunedoara (209 milioane de lei), Pitești (372 de milioane de lei), Constanța (490 milioane de lei), Bistrița (318 milioane de lei) sau Târgoviște (271 milioane de lei).   

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră