miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: franta

84 articole
Internațional

Șoc în Franța: Marine Le Pen, condamnată la patru ani cu executare

Extremista Marine Le Pen, condamnată definitiv. Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze și figură emblematică a partidului Rassemblement National, a fost condamnată luni de justiția franceză la cinci ani de ineligibilitate cu executare imediată, ceea ce o excludă din cursa pentru alegerile prezidențiale din 2027. Pe lângă această sancțiune, tribunalul corecțional de la Paris a decis o pedeapsă de patru ani de închisoare, dintre care doi ani vor fi executați sub supraveghere electronică, cu ajutorul unei brățări de monitorizare. Extremista Marine Le Pen, condamnată definitiv Verdictul vine după ce Marine Le Pen a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri publice europene. Citește și: Sondaj distribuit de Nicușor Dan: Simion, locul I, Ponta, foarte ușor peste Nicușor Dan, iar Crin Antonescu, pe locul IV Potrivit instanței, Le Pen a jucat un rol central într-un sistem de deturnare a fondurilor de la Parlamentul European, acțiune calificată drept o tulburare gravă a ordinii publice și a funcționării democratice. În mod notabil, Le Pen a părăsit sala de judecată înainte de anunțarea sentinței, evitând confruntarea directă cu verdictul. Impact politic major Această condamnare are un impact major asupra scenei politice franceze. Marine Le Pen era considerată una dintre principalele favorite pentru alegerile prezidențiale din 2027, fiind creditată cu 34%–37% din intențiile de vot, conform unui sondaj publicat duminică. Totuși, chiar dacă sprijinul popular era în creștere, Le Pen nu reușise să câștige alegerile anterioare, pierzând în turul al doilea în fața lui Emmanuel Macron atât în 2017, cât și în 2022. Ce urmează pentru extrema dreaptă franceză? Condamnarea Marinei Le Pen ridică întrebări majore cu privire la viitorul politic al extremei drepte în Franța. Fără liderul său istoric în cursa din 2027, partidul Rassemblement National ar putea fi forțat să găsească rapid o nouă figură centrală, capabilă să mențină elanul electoral.

Extremista Marine Le Pen, condamnată definitiv (sursa: Facebook/Marine Le Pen)
Rusia recuperează artefacte furate din Franța (sursa: Facebook/Musées de Reims)
Internațional

Rușii au recuperat un tezaur de aur furat de la un muzeu francez

Rusia recuperează artefacte furate din Franța. Autoritățile ruse au anunțat marți recuperarea unei colecții de artefacte din aur, furată de la Muzeul Saint-Rémi din Reims, Franța, și scoasă la vânzare pe piața antichităților din Moscova. Ministerul rus de Interne a confirmat că obiectele urmează să fie returnate Franței. Rusia recuperează artefacte furate din Franța După o analiză detaliată, Interpolul a stabilit că piesele sunt artefacte rare, datând din perioada secolelor I-V d.Hr. Citește și: Ex-polițist, absolvent de teologie, pus în fruntea companiilor de stat din energie și unui institut de cercetare din transporturi Identificarea a fost realizată pe baza descrierii și fotografiilor furnizate de poliția rusă, care a organizat raiduri asupra mai multor colecționari și a unui magazin de antichități din Moscova. Descoperirea obiectelor și valoarea lor estimată În urma perchezițiilor, poliția a confiscat 79 de piese din aur, estimate la aproximativ 607.200 de euro. Potrivit autorităților, un fost paznic al muzeului din Reims a fost deja condamnat pentru furtul acestora, însă obiectele au fost recuperate abia acum. Repatrierea artefactelor Ministerul rus de Interne a declarat că procesul de returnare a colecției către muzeul din Reims este în desfășurare. Recuperarea acestor artefacte marchează un pas important în combaterea traficului ilegal de bunuri culturale.

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 Foto: Facebook Lokheed Martin
Politică

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 și să se orienteze spre Rafale: Claudiu Năsui, vicepreședinte al USR, a scris pe X/Twitter că, totuși, aparatul american este „de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare”.  Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Primul lider care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe la F-35 „Haosul administrației Trump face țările să renunțe la F35. Ar trebui și România să renunțe la el și să cumpere Rafale? Deocamdată Canada și Portugalia au renunțat la achiziția de F35.  Văd un risc prea mare să nu mai poată folosi avioanele în caz de nevoie dacă administrația SUA nu le-ar permite. F35 nu are buton de oprire de la distanță, în schimb are mult software care e dependent de servere americane constant pentru puneri la zi. Și, pe lângă asta, are componentele esențiale produse în SUA de care e nevoie pentru mentenanță. Singura țară căreia i-a fost permis să schimbe sistemele F35 cu unele locale este Israel, de aceea ei au varianta F35I. Care sunt alternativele europene dacă o țară nu vrea să depindă de SUA? În principal sunt trei avioane: Rafale (produs de Dassault), Eurofighter (produs de un consorțiu de firme europene) și Gripen (produs de Saab). Gripen este un avion bun, dar dacă vrem să evităm dependența de SUA atunci nu este o opțiune. Nu de alta, dar din 2016 încoace motoarele celor mai noi modele sunt produse în SUA. Rafale și Eurofighter sunt avioane produse în întregime în Europa. Iar între cele două, Rafale este singurul care are și capabilități ‚stealth’, adică poate să fie invizibil pe radar. Suplimentar este mult mai polivalent, poate să facă mai multe lucruri, decât Eurofighter. Unul este făcut să fie multirol, celălalt făcut să facă superioritate aeriană. Întrebarea e ce ar trebui să facă România? Argumentul pentru menținerea F35 este că este de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare. Este și cel mai scump de operat. Prețul unitar este mare, dar este mult scăzut de faptul că are o producție la scară imensă ceea ce îi ieftinește costul individual. Asta, apropo, ajută mai ales SUA să-l cumpere și ei mai ieftin pentru că i se amortizează costurile pe un număr mult mai mare. Chiar și haosul administrației Trump este vremelnic. Președintele are mandat de 4 ani în SUA, dar un avion de luptă îl cumperi pentru câteva decenii”, a arătat deputatul USR, pe X. 

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacia Spring 2025 Foto: Ministerul Apărării
Politică

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacian Spring 2025, până după alegerile prezidențiale

Franța a amânat exercițiul NATO în România, Dacian Spring 2025, până după alegerile prezidențiale, scrie Radu Tudor pe site-ul think tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA).  Citește și: Jurnaliștii acreditați la Parlament au refuzat să mai consemneze, în semn de protest, declarațiile lui Șoșoacă Exercițiul DACIAN SPRING 25 era planificat în perioada 05 - 26 mai și, potrivit ministerului Apărării, reprezenta „o premieră” pentru că presupunea dislocarea pe teritoriul României a aproximativ 4.000 de militari francezi cu mijloace de luptă. Franța a amânat exercițiul NATO în România „Curtea Constituțională de la București a anulat alegerile prezidențiale din noiembrie după ce i-au fost prezentate dovezi ale manipulării pe scară largă a alegătorilor prin bani negri, rețele obscure, TikTok și Telegram, Rusia fiind principalul suspect. Votul viciat, care a fost câștigat de candidatul pro-rus Călin Georgescu, a fost reprogramat pentru 4 și 18 mai. Ca urmare, Franța, care conduce un batalion multinațional de 1 500 de militari în România, a amânat Dacian Spring 2025, un exercițiu NATO crucial de luptă împotriva războiului, până după alegeri.  Exercițiul este menit să demonstreze capacitatea crucială din punct de vedere strategic a aliaților de a aduce Grupul de luptă NATO din România la nivel de brigadă, cu 5 000 de soldați, alături de tancuri, vehicule blindate și alte armamente provenind din întreaga alianță. Întârzierea acestuia demonstrează cât de eficient a reușit Rusia să destabilizeze și să perturbe spațiul aliat cu războiul său hibrid extins”, se arată în articolul de pe site-ul CEPA.  Radu Tudor nu precizează pentru ce dată a fost amânat exercițiul.  El menționează faptul că în România se află 4.500 de militari americani, iar aeroportul Kogălniceanu se pregătește să fie cea mai mare bază NATO din Europa, investițiile fiind de 2,5 miliarde de dolari. 

Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina (sursa: Facebook/UK Prime Minister)
Internațional

Armistiţiu de o lună în Ucraina, propun Franța și Marea Britanie

Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța și Marea Britanie propun un armistițiu temporar de o lună în Ucraina, care să vizeze strict oprirea atacurilor aeriene, maritime și asupra infrastructurii energetice. Propunerea unui armistiţiu temporar în Ucraina Potrivit lui Macron, citat de Le Figaro, această soluție ar permite monitorizarea mai clară a respectării încetării focului, având în vedere dimensiunea impresionantă a frontului de luptă. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Macron a precizat că desfășurarea unor trupe europene în Ucraina nu este luată în calcul pentru următoarele săptămâni, aceasta fiind o posibilitate rezervată doar după obținerea unui acord de pace. Între timp, Franța și Marea Britanie caută garanții de securitate din partea SUA pentru protejarea eventualelor forțe europene, în cazul în care acestea ar fi trimise în Ucraina după încetarea ostilităților. Relansarea dialogului între Trump și Zelenski Pe fondul tensiunilor dintre liderii american și ucrainean, Parisul și Londra încearcă să reactiveze dialogul dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, după schimbul dur de replici din Biroul Oval. Emmanuel Macron și-a exprimat optimismul privind reluarea discuțiilor în perioada următoare, în paralel cu eforturile diplomatice pentru armistițiu și securizarea păcii în Ucraina. Europa pregătește creșterea bugetului pentru apărare Emmanuel Macron a anunțat că Uniunea Europeană pregătește noi măsuri pentru întărirea apărării, cu un obiectiv ambițios de creștere a cheltuielilor militare până la 3-3,5% din PIB. Comisia Europeană ar urma să propună soluții de finanțare, estimate inițial la 200 de miliarde de euro, fie prin utilizarea fondurilor existente, fie prin lansarea unor împrumuturi comune. Dialog privind descurajarea nucleară În final, Macron a reiterat disponibilitatea Franței de a discuta cu partenerii europeni despre descurajarea nucleară. Președintele francez a precizat că anumite state interesate vor putea participa la exerciții strategice alături de forțele franceze, consolidând astfel cultura de securitate comună, însă deciziile privind utilizarea armelor nucleare vor rămâne exclusiv în mâinile președintelui Republicii.  

Franța cere UE o autonomie militară (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Franța cere ca UE să ajungă la "autonomie totală" din punct de vedere militar

Franța cere UE o autonomie militară. Guvernul francez solicită Uniunii Europene să obțină „autonomie deplină” în domeniul apărării, înaintea summitului dedicat Ucrainei și securității europene, programat joi la Bruxelles. Franța vizează atragerea mai multor investiții private pentru dezvoltarea acestui sector strategic. Franța cere autonomie totală în apărare „Obiectivul trebuie să fie autonomia strategică europeană în interiorul NATO, al cărei rol nu a fost pus în discuție de președintele Trump”, a declarat Eric Lombard, ministrul francez al Economiei, într-un interviu pentru Le Parisien. Citește și: Călin Georgescu s-a prăbușit la cotele pariurilor de pe Polymarket, fiind depășit de Nicușor Dan Oficialii francezi insistă că Uniunea Europeană trebuie să-și consolideze capacitățile proprii de apărare, reducând dependența de Statele Unite în domeniul armamentului. „Astăzi, Statele Unite păstrează controlul asupra armelor, de unde și nevoia de a câștiga o autonomie totală”, a explicat Eric Lombard, descriind tensiunile recente dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski drept „un punct de cotitură istoric”. Întrebat dacă Europa se află într-o „economie de război”, Lombard a precizat: „Nu suntem încă acolo, dar trebuie să fim”. Finanțare comună de sute de miliarde de euro  Președintele francez Emmanuel Macron susține că țările UE trebuie să avanseze rapid către o finanțare comună masivă, estimată la „sute de miliarde de euro”, pentru crearea unei apărări europene solide. În cadrul unor discuții online cu cetățenii, Macron a sugerat și „lansarea unor produse de economisire” dedicate susținerii programelor de apărare și a cerut majorarea bugetului militar al Franței peste actualul prag de 2% din PIB. Relaxarea regulilor bugetare în favoarea apărării Premierul francez François Bayrou a solicitat ca cheltuielile militare să fie excluse din calculul deficitului public, limitat la 3% din PIB conform regulilor europene. Totodată, ministrul Economiei a admis că această idee este „posibilă tehnic”, dar a avertizat că Franța trebuie să-și gestioneze cu prudență datoria publică, având unul dintre cele mai mari deficite din zona euro. Germania susține flexibilizarea bugetelor În aceeași direcție, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a subliniat necesitatea relaxării rapide a regulilor bugetare europene. Scopul ar fi acela de a elibera resurse suplimentare atât pentru consolidarea apărării UE, cât și pentru sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse.  

Atac sângeros, cu cuțitul, în Franța (sursa: Le Parisien)
Internațional

Atac cu cuțitul, în Franța. Emmanuel Macron susține că a fost un act terorist

Atac sângeros, cu cuțitul, în Franța. În estul Franței, în orașul Mulhouse, a avut loc sângeros cu cuțitul. O persoană a decedat și mai multe persoane rănite. Președintele Franței a acuzat un act terorist. Atac sângeros, cu cuțitul, în Franța Sâmbătă, a avut loc un atac violent cu cuțit în Franța, Mulhouse, conform raportărilor canalului francez BFM TV, care a citat procuratura locală. Citește și: Trump a fost recrutat de KGB în 1987 sub numele de cod "Krasnov", susțin doi foști ofițeri URSS de informații În urma incidentului, o persoană a fost ucisă și două rănite. Suspiciunea de terorism Președintele Emmanuel Macron a declarat că este vorba de un act terorist. Un suspect, inclus în lista celor prezentați cu risc de „terorism”, a fost reținut. Potrivit unei surse sindicale, suspectul, născut în Algeria, se află sub control judiciar cu arest la domiciliu și are obligația de a părăsi teritoriul francez (OQTF). Motivul atacului și identitatea completă a acestuia nu au fost încă dezvăluite. Procurorul Nicolas Heitz a precizat că suspectul este inclus în dosarul de prelucrare a datelor pentru prevenirea radicalizării cu caracter terorist și a deplasat la fața locului. Mai mulți polițiști, răniți În urma incidentului, doi polițiști municipali au suferit răni grave, unul la carotidă și celălalt la torace. Alți trei agenți au fost răniți mai ușor, conform declarațiilor oficiale. Demonstrație de susținere pentru Congo Atacul a avut loc la scurt timp înainte de ora 16.00 (15.00 GMT), în marja unei demonstrații de susținere a Republicii Democrate Congo. Această demonstrație vine într-un context tensionat, pe fondul unei ofensivi a mișcării armate M23, susținută de Rwanda, în estul Republicii Democrate Congo.

Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale (sursa: X/François Bayrou)
Internațional

Premierul Franței are probleme de legitimitate, e acuzat că ar fi protejat scandaluri sexuale

Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale. Prim-ministrul francez, François Bayrou, se confruntă miercuri cu a șasea moțiune de cenzură, depusă de Partidul Socialist (PS). Fragilizat de un scandal privind violențe și agresiuni sexuale petrecute timp de decenii într-o școală catolică, Bayrou este acuzat de opoziție că ar fi mințit cu privire la acest caz. O nouă moțiune de cenzură Moțiunea depusă de PS va fi examinată la sfârșitul după-amiezii, însă șansele sale de succes sunt reduse fără sprijinul Rassemblement National (RN, extrema dreaptă), care nu și-a anunțat încă poziția. Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD Spre deosebire de PS, alte partide de stânga – ecologiștii, comuniștii și stânga radicală – refuză orice colaborare cu guvernul. Premierul Franței, implicat în scandaluri sexuale Textul moțiunii atrage atenția asupra scandalului de la școala Notre-Dame-de-Bétharram, un internat catolic cu o vechime de aproape două secole, unde ar fi avut loc violențe fizice și agresiuni sexuale timp de mai multe decenii. Această instituție, unde au studiat și unii dintre copiii lui François Bayrou, este acum în centrul unei ample anchete judiciare. Miercuri, parchetul din Pau a anunțat arestarea a trei suspecți, acuzați de viol cu circumstanțe agravante, agresiuni sexuale și violențe. Ancheta, deschisă anul trecut, se bazează pe 112 plângeri, majoritatea referindu-se la fapte petrecute între 1970 și 1990. Bayrou neagă orice implicare François Bayrou, fost ministru al Educației între 1993 și 1997, afirmă că nu a fost niciodată informat despre abuzurile de la Bétharram. El susține că a dispus o inspecție generală în 1996, după ce un elev – coleg de clasă cu fiul său – a semnalat violențe severe suferite din partea unui supraveghetor. În timpul unui discurs în Adunarea Națională, Bayrou s-a apărat spunând: „Credeți că ne-am fi trimis copiii într-o școală despre care s-ar fi bănuit că se întâmplă astfel de lucruri?” Însă noi informații pun la îndoială această versiune. Un jandarm implicat în anchetă a declarat că Bayrou ar fi intervenit în favoarea fostului director al instituției, acuzat de viol în 1998. O criză politică majoră în Franța Acest scandal izbucnește într-un climat politic deja instabil. De la dizolvarea Adunării Naționale de către Emmanuel Macron, în urma eșecului său la alegerile europene, scena politică franceză este împărțită în trei blocuri rivale (stânga, centru-dreapta și extrema dreaptă), niciunul neavând majoritate. În plus, Bayrou este criticat pentru pozițiile sale privind imigrația și pentru concesiile făcute Rassemblement National. În trecut, el a fost ministru al Justiției pentru scurt timp, în 2017, dar a demisionat în urma unei anchete privind angajări fictive – o umbră care încă planează asupra carierei sale politice.

Nouă reuniune în Franța, România, invitată (sursa: X/Ursula von der Leyen)
Internațional

Macron face un summit pentru Ucraina la care invită și România, dar fără greii UE

Nouă reuniune în Franța, România, invitată. Franța va găzdui miercuri o a doua reuniune la nivel înalt dedicată Ucrainei și securității europene, transmite France 24. Spre deosebire de întâlnirea de luni de la Paris, acest nou summit va include și state europene care nu au fost prezente anterior, precum România și Canada. Nouă reuniune în Franța, România, invitată Conform unor surse diplomatice, la reuniunea de miercuri vor participa: Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Cehia, Finlanda, Grecia, România, Suedia și Belgia. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan Evenimentul va avea un format hibrid, incluzând și participarea prin videoconferință, potrivit unor diplomați. Reuniunea "greilor" Luni, președintele francez Emmanuel Macron a găzduit o reuniune de urgență cu lideri din Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca De asemenea, la discuții au participat Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene), Antonio Costa (președintele Consiliului European) și Mark Rutte (secretarul general al NATO). Întâlnirea a avut ca obiectiv analizarea evoluțiilor recente din Ucraina, mai ales în contextul noilor inițiative de pace propuse de administrația americană condusă de Donald Trump. Europa, presată să acționeze Summitul face parte din eforturile de identificare a unor garanții de securitate pentru Ucraina și de accelerare a investițiilor europene în apărare. Potrivit unor oficiali ai Uniunii Europene, reuniunea de luni a generat nemulțumiri în rândul unor state membre, deoarece nu a fost un summit al întregii UE, ci doar o întâlnire selectivă între anumite țări.

Franța și Germania, opoziție la Trump (sursa: X/Außenministerin Annalena Baerbock)
Internațional

Franța și Germania, opoziție la Trump

Franța și Germania, opoziție la Trump. Declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor au stârnit reacții dure din partea Germaniei și Franței. Oficialii europeni au avertizat că un astfel de plan încalcă dreptul internațional și ar destabiliza întreaga regiune. Franța și Germania, opoziție la Trump Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată de WELT, a condamnat ferm ideea unei expulzări forțate a palestinienilor din Gaza, susținând că acest lucru ar fi inacceptabil și contrar dreptului internațional. Citește și: Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată” „Aceasta ar duce la o nouă suferință și o nouă ură. Nu trebuie să existe o soluție impusă peste capetele palestinienilor”, a declarat Baerbock. Declarațiile sale vin ca reacție la propunerea lui Trump, care a sugerat mutarea palestinienilor în afara teritoriului Gaza, după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu la Casa Albă. Și președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și-a exprimat scepticismul față de planurile lui Trump, subliniind necesitatea unei soluții sustenabile pentru întreaga regiune. „Aud doar îngrijorări aici, în regiune. Avem nevoie de o abordare complet nouă”, a declarat Steinmeier în timpul unei întrevederi cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, la Amman. Franța: „Planul lui Trump este periculos” Franța a reacționat, de asemenea, critic la ideea strămutării palestinienilor, prin vocea purtătoarei de cuvânt a guvernului, Sophie Primas. „Declarațiile lui Donald Trump privind ocuparea Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor sunt periculoase pentru stabilitate și pentru procesul de pace”, a transmis oficialul francez, citată de Le Figaro. Ea a reiterat poziția oficială a Franței: fără strămutări forțate de populații, un armistițiu temporar care să conducă la un proces de pace și o soluție bazată pe coexistența a două state – Israel și Palestina „Viitorul Gaza trebuie să fie parte dintr-un stat palestinian” Ministerul Afacerilor Externe al Franței a respins ideea ca o țară terță să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, subliniind că soluția trebuie să se încadreze în formarea unui viitor stat palestinian, sub egida Autorității Palestiniene. „Orice deplasare forțată a populației palestiniene din Gaza ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional și un obstacol major în calea soluției cu două state”, a precizat Ministerul francez de Externe. De asemenea, Parisul a avertizat că o astfel de măsură ar fi un factor de destabilizare pentru partenerii regionali Egipt și Iordania, unde Trump a sugerat că ar putea fi relocată populația din Gaza.

Panică în Franța după manipularea TikTok pro-Georgescu
Eveniment

Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu

Panică în Franța după manipularea TikTok pro-Georgescu: un raport al serviciului împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM - Vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine) arată că rețeta poate fi extinsă, iar manipularea de la prezidențialele din România ar putea ajunge în Franța. Raportul explică modul în care a fost manevrată campania pe TikTok în favoarea lui Călin Georgescu și avertizează că „este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă pentru a viza un public francez”. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol a scos peste opt milioane de lei din firmele grupului Nordis, pe persoană fizică. O parte, ca „avans” și „salarii”, deși nu era angajata acestor firme, restul – ca împrumuturi Documentul apreciază care a fost efectul manipulărilor din România: alegerile prezidențiale au fost anulate, fapt fără precedent, și a fost subminată încrederea alegătorilor „în fiabilitatea procesului electoral”. Panică în Franța după manipularea pro-Georgescu Instituția franceză explică, folosind surse deschise, cum a fost manipulat procesul electoral din România, însă recunoaște că „comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut”. „Popularitatea candidatului GEORGESCU a crescut deosebit de rapid pe TikTok, în special în cele două săptămâni care au precedat alegerile. De exemplu, numărul de abonați și numărul de vizualizări pe contul TikTok al lui Călin GEORGESCU au crescut de trei ori între 10 și 24 noiembrie 2024. Hashtagurile asociate candidatului s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate fulminantă, așa cum este cazul pentru #calingeorgescu care, potrivit European Digital Media Observatory, a înregistrat peste 73,2 milioane de vizualizări în șapte zile. Potrivit TikTok, creșterea numărului de abonați pentru conturile care îl promovau pe acest candidat nu ar fi urmat un tipar organic obișnuit, ceea ce denotă un proces de coordonare. Creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri și comentarii care conțin anumite hashtag-uri și cuvinte-cheie. De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat”, explică VIGINUM. Risc de transpunere a acestor metode în dezbaterea francofonă Vignum arată și cuma fost păcălită moderarea de pe TikTok: „Au fost date instrucțiuni cu privire la modul de publicare a comentariilor favorabile candidatului GEORGESCU la postări populare în România, în special la cele ale altor candidați, sugerând utilizarea unor hashtaguri sau emoji specifice. Scopul acestor acțiuni era de a urca numele candidatului și cuvintele-cheie asociate în topul recomandărilor platformei, fără ca ecosistemul din spatele acestora să fie detectat și considerat neautentic de către sistemele de moderare ale platformei”. Situația din România a îngrijorat în mod evident autoritățile franceze. „Este legitim să se considere că există un risc de transpunere a acestor metode de operare în dezbaterea publică digitală francofonă pentru a viza un public francez (...) Așadar, deși audiența și utilizările platformei TikTok diferă de la o țară la alta, actorii străini rău intenționați ar putea fi tentați să aleagă această platformă - datorită rolului său crescând în rândul anumitor audiențe - pentru a pune în aplicare același plan operațional, fie cu scopul de a perturba un eveniment electoral sau de a lansa tematici specifice în spațiul francez de dezbatere digitală”, apreciază VIGINUM.

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța (sursa: LCI)
Internațional

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța

Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța. Premierul François Bayrou a declarat luni, la postul de televiziune LCI, că un referendum privind imigrația nu este posibil din punct de vedere constituțional. Referendum pentru imigrație, imposibil în Franța În mesajul său de Anul Nou pentru 2025, președintele Emmanuel Macron a relansat ideea unui referendum, menționând „alegerile care trebuie făcute pentru economia noastră, democrația noastră, securitatea noastră, copiii noștri”. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Imigrația nu poate fi constituțional, chiar și preferențial, subiect de referendum”, a afirmat Bayrou, subliniind că aria referendumului este strict delimitată de Constituția franceză. Subiectele eligibile trebuie să vizeze organizarea puterilor publice, economice sau sociale. Dreapta și extrema dreaptă cer referendum pe imigrație Partidele de dreapta și extrema dreaptă continuă să facă presiuni pentru un referendum asupra imigrației, dar acest lucru intră în contradicție cu articolul 11 al Constituției franceze. Acest articol restricționează subiectele care pot face obiectul unui asemenea vot, excluzând explicit politica de migrație. Referendum, posibil doar în limita Constituției François Bayrou nu exclude utilizarea referendumului pentru alte subiecte decât imigrația, dacă acestea se încadrează în prevederile constituționale. „Trebuie să fie vorba de organizarea puterilor publice, economice sau sociale”, a explicat premierul, justificând poziția guvernului în fața cererilor opoziției.

Români exploatați pentru vinuri de lux (sursa: L.Thach)
Eveniment

Români exploatați pentru vinuri de lux

Români exploatați pentru vinuri de lux. Un cuplu francez, care recruta muncitori sezonieri români pentru culesul viilor, a fost condamnat miercuri, la Dijon, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru "trafic de persoane" și pentru cazarea muncitorilor în "condiții nedemne". Români exploatați pentru vinuri de lux Cuplul, prestatori de servicii pentru cele mai mari podgorii din Burgundia, a fost găsit vinovat de "supunerea persoanelor vulnerabile la condiții de locuire inumane". Citește și: Cum și-a sabotat statul român programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare Tribunalul corecțional din Dijon le-a aplicat o amendă de 5.000 de euro și le-a interzis să mai practice profesia timp de un an. Cu toate acestea, au fost achitați de acuzația de "muncă disimulată". Un intermediar român implicat în recrutarea muncitorilor a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare și o amendă de 5.000 de euro. Condiții inumane în podgoriile de prestigiu din Burgundia Potrivit anchetei, aproximativ 40 de muncitori români care au lucrat în 2023 la una dintre cele mai prestigioase podgorii din Meursault, unde vinurile se vând cu sute de euro sticla, au fost cazați într-o tabără improvizată, cu o singură toaletă și fără acces la apă potabilă. Procurorul a cerut pedepse mai dure, de până la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru acuzații, considerând cazul emblematic pentru condițiile insalubre ale muncitorilor sezonieri din Franța. Sistemul de recrutare, controversat Recrutarea culegătorilor prin intermediul agențiilor devine tot mai frecventă în Franța. În regiuni precum Champagne, acest sistem furnizează jumătate din forța de muncă sezonieră, dar ridică întrebări privind tratamentul muncitorilor, mai ales după ce patru dintre aceștia au murit în 2023 din cauza condițiilor meteo extreme. Apărarea acuzaților Cuplul condamnat a susținut că nu existau opțiuni de cazare disponibile pentru muncitori, iar responsabilitatea ar fi revenit domeniilor viticole. „Nimeni nu vrea să-i găzduiască pe culegători. Domeniile lasă această sarcină prestatorilor de servicii”, a declarat avocatul cuplului, cerând achitarea. Acest caz scoate în evidență provocările legate de protecția drepturilor muncitorilor sezonieri, chiar și în industrii de lux precum producția de vinuri din Burgundia.

Cine este sexy-coafeza care l-a însoțit pe Grindeanu în deplasările din Franța Foto: Club Feroviar
Politică

Cine este sexy-coafeza l-a însoțit Grindeanu deplasările Franța

Cine este sexy-coafeza care l-a însoțit pe Grindeanu în deplasările din Franța sponsorizate de Nordis pentru familia Ciolacu și Sorina Docuz: Monica Hunyadi, o tânără de 33 de ani care a deținut un salon de coafură, iar pe care guvernarea PSD a trimis-o să conducă importante companii de stat. Citește și: BREAKING Ciolacu și Grindeanu au mințit fără rușine: ei, neamurile lor și presupusele lor iubite s-au plimbat în Franța pe banii escrocheriei Nordis – presă Cine este sexy-coafeza care l-a însoțit pe Grindeanu în deplasările din Franța „În câteva din cele cinci zboruri dus-întors figurează doar numele familiei Vicol – Ciorbă. În altele apar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis, împreună cu alte persoane din anturajul lor, ca Sorina Docuz sau Monica Hunyadi, numită de ministrul Grindeanu în februarie 2022 administrator provizoriu la Compania CFR Electrificare”, scria, azi, G4Media despre deplasările în Franța, cu un avion charter plătit de Nordis, a conducerii PSD. Hunyadi a terminat liceul în 2009, la Hațeg, a făcut facultatea de comunicare la o universitate din Arad și, în 2016, „ținea evidența corespondenței” la Camera Deputaților - potrivit datelor din propriul CV. În 2019, a devenit șefa unui salon de coafură din Voluntari, Hunymoo. Brusc, în 2023, talentul ei este descoperit de Sorin Grindeanu, care o plasează în consiliul de administrație la CFR SA, activitatea ei neavând nici o legătură cu cea a acestei companii a ministerului Transporturilor. După Electrificare CFR, ea a fost plasată în consiliul de administrație a Autorității de Siguranță Feroviară, altă structură a ministerului Transporturilor. În sfârșit, din 2024, Hunyadi a ajuns „manager servicii suport” la „Exploatare sistem zonal Prahova”, o sucursală a Apelor Române, structură controlată politic de PSD. Salariul ei, în 2023, a fost ridicol de mic, 22.969 de lei de la salonul de coafură - care, din 2023, nu mai are nici un angajat și înregistrează pierderi de 100.000 de lei - dar a luat peste 55.000 de lei de la Electrificare CFR. Hunyadi are trei masini de lux - două Porsche și un BMW - iar în 2023 și-a cumpărat, fără să facă nici un credit, un apartament de 104 mp în Voluntari.

Ciolacu și Grindeanu s-au plimbat pe banii escrocheriei Nordis Foto: Aktual 24
Politică

Ciolacu și Grindeanu s-au plimbat pe banii escrocheriei Nordis

Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au mințit fără rușine: ei, neamurile lor și presupusele lor iubite s-au plimbat în Franța pe banii escrocheriei Nordis, scrie G4Media care prezintă documente în acest sens. Atât Ciolacu, cât și Grindeanu, au negat agresiv că, în 2022, ar fi fost în Franța cu un avion charter închiriat de Nordis, compania controlată de familia deputatei PSD Laura Vicol. „Nu am beneficiat niciodată de un serviciu plătit de familia Vicol. Avion, bilete de orice fel, hotel sau altceva. Nu am fost la niciun eveniment privat în viața mea cu Laura Vicol”, declara Ciolacu la 14 noiembrie. Grindeanu a spus că articolul inițial publicat de G4Media privind plimbările pe banii Nordis este „plin de neadevăruri”. Citește și: Estimare pe baza sondajelor existente: Ciucă și Lasconi au șanse să-l depășească pe Simion, dar nu foarte mari Ciolacu și Grindeanu s-au plimbat pe banii escrocheriei Nordis G4Media a documentat, în perioada martie – octombrie 2022, cinci zboruri la Nisa. În unele din aceste zboruri au fost liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis. Pe documentele unui zbor apare numele lui Filip Ciolacu, fiul premierului PSD. În altele apare Sorina Docuz, despre care presa a scris că are o relație cu liderul PSD, dar acesta a negat, sau Monica Hunyadi, numită de ministrul Grindeanu în februarie 2022 administrator provizoriu la Compania CFR Electrificare. Indiferent de motivele pentru care Ciolacu a acceptat să zboare cu avioane charter închiriate de Nordis - estimarea G4Media este că un zbor costa circa 30.000 de euro - acesta ar fi trebuit să menționeze acest cadou consistent în declarația de avere.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră