miercuri 23 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ucraina

2065 articole
Internațional

Zelenski anunță discuții la Londra cu aliații occidentali pentru încetarea războiului

Londra, discuții diplomatice pentru încetarea războiului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni că reprezentanți ai Ucrainei vor merge miercuri la Londra pentru discuții diplomatice alături de partenerii din Regatul Unit, Franța și Statele Unite. Scopul acestor întâlniri este obținerea unei „încetări necondiționate a focului” cu Rusia, urmată de „o pace reală și durabilă”. Londra, discuții diplomatice pentru încetarea războiului „Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite sunt pregătite să meargă înainte într-un mod cât mai constructiv posibil”, a declarat Zelenski într-o postare pe X, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Keir Starmer. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Deși nu a fost anunțată oficial o dată precisă, o întâlnire între reprezentanții celor patru state era planificată în această săptămână la Londra. Parisul a găzduit prima reuniune în acest format Săptămâna trecută, oficiali din Ucraina, SUA, Franța și Marea Britanie s-au întâlnit la Paris pentru o primă reuniune în acest format extins. Întâlnirea a avut loc într-un moment de stagnare a inițiativelor de încetare a focului promovate de Washington, iar liderii europeni încearcă să își facă vocea mai clar auzită în procesul de negociere.

Londra, discuții diplomatice pentru încetarea războiului (sursa: X/Volodimir Zelenski)
Moscova, deschisă dialogului, după reluarea luptelor (sursa: tass.ru)
Internațional

Putin susține că vrea dialog pentru pace în Ucraina în timp ce ordonă reluarea luptelor

Moscova, deschisă dialogului, după reluarea luptelor. Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că luptele din Ucraina s-au reluat după încheierea armistițiului temporar instituit cu ocazia Paștelui. În ciuda reluării ostilităților, liderul de la Kremlin a susținut că Moscova rămâne deschisă inițiativelor de pace și speră la o atitudine similară din partea autorităților de la Kiev. Acuzații reciproce privind încălcarea armistițiului În timpul armistițiului unilateral anunțat de Rusia, ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Ucraina și Rusia au raportat mii de atacuri, în ciuda perioadei pascale care ar fi trebuit să aducă un moment de respiro pe front. „Avem întotdeauna o atitudine pozitivă față de un armistițiu, motiv pentru care am venit cu o astfel de inițiativă, mai ales că vorbim de zilele luminate ale Paștelui”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse. Moscova, deschisă dialogului, după reluarea luptelor Liderul rus a subliniat că Moscova a susținut în mod constant ideile de pace și a exprimat speranța că și guvernul ucrainean va răspunde în aceeași notă. Putin a afirmat că Rusia este dispusă să ia în considerare propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a prelungi armistițiul pentru încă 30 de zile, cel puțin în ceea ce privește suspendarea atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurii civile. „Toate acestea merită studiate atent. Poate în mod bilateral, în urma dialogului. Nu excludem acest lucru. Vom analiza deci toate acestea și vom lua deciziile adecvate”, a declarat președintele rus.

Trump, mesaj pentru Rusia și Ucraina (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump încearcă să pară relevant: „Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta”

Trump, mesaj pentru Rusia și Ucraina. Președintele SUA, Donald Trump, a transmis duminică un mesaj privind conflictul din Ucraina, în contextul armistițiului pascal de 30 de ore declarat sâmbătă de Moscova. Trump, mesaj pentru Rusia și Ucraina „Sper ca Rusia și Ucraina să ajungă la un acord săptămâna aceasta”, a scris Trump, cu majuscule, pe rețeaua Truth Social. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Trump a adăugat că, odată cu semnarea unui acord de pace, cele două țări vor putea relua relațiile comerciale cu Statele Unite. „Ambele vor începe apoi să facă afaceri cu Statele Unite ale Americii, ceea ce le va permite să prospere și să facă avere”, a transmis liderul american. Trump amenință cu retragerea din procesul de pace Vineri, Trump a avertizat că va renunța la rolul său de mediator dacă nu se înregistrează progrese semnificative în negocierile dintre cele două părți. Declarația vine în contextul apropierii a 100 de zile de mandat, termen până la care președintele american promisese soluționarea conflictului. Secretarul de stat Marco Rubio a amplificat tensiunea săptămâna trecută, afirmând la Paris că SUA s-ar putea retrage complet din procesul de negociere dacă nu se înregistrează progrese „în curând”. Oficialul nu a clarificat dacă acest pas ar implica și suspendarea asistenței militare acordate Ucrainei. Armistițiul pascal, doar parțial respectat Forțele armate ruse și ucrainene au respectat cu dificultate armistițiul pascal. Deși activitatea militară a scăzut pe majoritatea fronturilor, ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului. Kremlinul respinge propunerea lui Zelenski Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis duminică agenției TASS că Moscova nu intenționează să prelungească armistițiul, contrar propunerii venite din partea Ucrainei. Armistițiul pascal, o mișcare strategică a lui Putin Majoritatea analiștilor consideră că inițiativa lui Vladimir Putin privind armistițiul de Paște a fost, de fapt, o manevră diplomatică menită să impresioneze administrația Trump, mai ales în contextul amenințării cu retragerea din negocieri. În paralel, armistițiul de 30 de zile care viza infrastructurile energetice din Ucraina a expirat săptămâna trecută, fără ca vreuna dintre părți să solicite oficial prelungirea acestuia.

Kiev, prezentat ca parte a Rusiei (sursa: X/Jürgen Nauditt)
Internațional

Gafă majoră la Fox News, care a plasat Kievul în Rusia: Ucraina cere scuze publice și o investigație

Kiev, prezentat ca parte a Rusiei. Postul american Fox News, cunoscut pentru susținerea președintelui Donald Trump, a stârnit indignare la Kiev după ce, în timpul unei transmisiuni despre slujbele de Paște, a afișat pe ecran mențiunea „Kiev, Rusia”. Kiev, prezentat ca parte a Rusiei Eroarea a fost făcută în timp ce postul difuza imagini din Moscova, Vatican și capitala Ucrainei. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Ministerul ucrainean de Externe a reacționat dur. Purtătorul de cuvânt Heorhii Tykhyi a scris pe rețeaua X: „Dacă aceasta a fost o greșeală și nu o declarație politică mascată, atunci trebuie să urmeze scuze și o investigație privind persoana responsabilă.” Trump, Rusia și influența mediatică Gafa capătă și mai multă greutate dată fiind apropierea percepută între Donald Trump și Rusia. Fox News este considerat „postul favorit” al liderului de la Casa Albă, care a fost adesea criticat pentru poziții ambigue față de Kremlin. Trump amenință cu abandonarea eforturilor pentru pace Donald Trump a declarat recent că dorește să medieze un acord de pace pentru încetarea războiului din Ucraina, dar a avertizat că va renunța la aceste eforturi dacă părțile implicate nu ajung „foarte curând” la un compromis. „Dacă, din orice motiv, una dintre părți va complica prea mult lucrurile, le vom spune pur și simplu: sunteți proști, sunteți oameni groaznici, și vom renunța”, a spus președintele american într-un discurs recent.

Armistițiul lui Putin, confuzii și acuzații (sursa: TASS)
Internațional

A fost sau nu armistițiu în Ucraina? Confuzie și acuzații reciproce între Kiev și Moscova

Armistițiul lui Putin, confuzii și acuzații. Cu cinci ore înainte de expirarea încetării focului în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, potrivit agenției TASS, că „nu s-au dat alte ordine” pentru prelungirea acestei măsuri. Armistițiul lui Putin, confuzii și acuzații Președintele rus Vladimir Putin ordonase încetarea tuturor operațiunilor militare până la miezul nopții de duminică (ora 21.00 GMT). Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Însă, de-a lungul zilei de duminincă, ambele părți implicate în conflict s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului temporar. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că sâmbătă noaptea artileria rusă a lansat sute de atacuri, iar violențele au continuat și duminică. Într-un mesaj publicat pe rețeaua X, liderul de la Kiev a precizat că între miezul nopții de sâmbătă și ora locală 16:00 (13.00 GMT), s-au înregistrat 46 de atacuri, inclusiv cu armament greu. Zelenski a criticat lipsa de angajament real din partea Rusiei: „Fie Putin nu controlează deplin armata sa, fie acest comportament arată clar că Moscova nu are intenția de a face pași concreți către încheierea războiului și urmărește doar efecte de imagine în plan internațional.” Acuzele Moscovei În replică, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a încălcat încetarea focului în peste 1000 de rânduri. Potrivit autorităților de la Moscova, aceste atacuri au cauzat pagube semnificative infrastructurii și au dus la moartea mai multor civili. Rusia susține că forțele ucrainene au tras asupra pozițiilor ruse de 444 de ori și au folosit drone în peste 900 de atacuri, inclusiv în zonele Crimeea, Briansk, Kursk și Belgorod, aflate la granița de vest a Rusiei.

Rusia încalcă armistițiul propus de Paște (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski acuză Moscova că a încălcat încetarea focului de Paște: Rusia a lansat sute de atacuri

Rusia încalcă armistițiul propus de Paște. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia că a continuat atacurile armate în cursul nopții, în pofida declarației unilaterale de încetare a focului anunțate de Vladimir Putin cu ocazia Paștelui. Rusia încalcă armistițiul propus de Paște Declarația a fost făcută pe platforma X, pe baza informațiilor transmise de comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Potrivit lui Zelenski, între sâmbătă ora 18:00 și miezul nopții, forțele ruse au desfășurat 387 de bombardamente și au lansat 19 atacuri distincte. De asemenea, dronele au fost utilizate de ruși în 290 de cazuri în acest interval. „În această dimineață de Paște, putem spune că armata rusă încearcă să creeze o impresie de încetare a focului, în timp ce în unele regiuni continuă tentativele de înaintare și provocare de pierderi Ucrainei”, a declarat Zelenski. Ucraina răspunde atacurilor Președintele ucrainean a precizat că armata răspunde proporțional și în funcție de situația specifică din teren. „Peste tot, luptătorii noștri răspund așa cum merită inamicul. Ucraina va continua să acționeze simetric”, a subliniat el. O încetare a focului simbolică de Paște Încetarea focului anunțată de Kremlin urma să acopere o perioadă de 30 de ore, în ziua în care atât ortodocșii, cât și catolicii sărbătoresc Paștele în aceeași dată. Vladimir Putin a transmis un mesaj de Paște luptătorilor ruși aflați pe front, urându-le „sărbători fericite”, însă gestul a fost întâmpinat cu scepticism de către liderii ucraineni. Zelenski propune armistrițiu pentru 30 de zile Duminică, Zelenski a reluat propunerea sa ca încetarea focului să fie extinsă la 30 de zile, oferind astfel „o șansă păcii”. Totodată, a subliniat că acțiunile Ucrainei vor continua „în conformitate cu realitatea de pe teren”. Ministerul rus al Apărării a declarat că încetarea focului va fi respectată de trupele ruse doar în măsura în care forțele ucrainene se conformează la rândul lor acestui angajament.

Putin propune armistițiu, Zelenski este sceptic (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski nu crede în armistițiul de Paști propus de Putin: drone rusești, pe cerul Ucrainei

Putin propune armistițiu, Zelenski este sceptic. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, surprinde printr-un anunț neașteptat: o pauză de foc de 30 de ore în timpul sărbătorilor pascale. Însă Volodimir Zelenski a reacționat cu scepticism. Putin propune armistițiu, Zelenski este sceptic Anunțul liderului de la Kremlin vine în mod neașteptat, în Sâmbăta Mare. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Putin afirmă că Rusia va înceta ostilitățile împotriva Ucrainei pentru o perioadă de 30 de ore, începând de sâmbătă la ora 18:00 (ora Moscovei) până la miezul nopții de Paștele ortodox. Totuși, această decizie este condiționată: armistițiul va fi respectat doar dacă și partea ucraineană va face același lucru, precizează Ministerul rus al Apărării. Președintele Volodimir Zelenski s-a arătat sceptic în legătură cu această „pauză umanitară”. La scurt timp după anunțul rusesc, în mai multe regiuni ale Ucrainei a fost declanșată alerta aeriană. Zelenski a subliniat că, la doar 45 de minute înainte de presupusa încetare a focului, drone rusești survolau cerul ucrainean, fiind doborâte de apărarea antiaeriană. „Dronele de atac din cerul nostru arată adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viețile omenești”, a declarat liderul ucrainean. Între propagandă și realitate Șeful adjunct al Ministerului de Externe ucrainean, Andrij Sybiha, a reiterat lipsa de încredere în declarațiile liderului rus. „Știm că nu putem avea încredere în cuvintele lui Putin. Ne uităm la fapte, nu la vorbe.” Potrivit oficialului ucrainean, războiul a început din cauza Rusiei și continuă din același motiv. Aceasta nu este prima oară când Kremlinul propune o „pauză de sărbători”. În ianuarie 2023, Putin a ordonat o încetare unilaterală a focului de o zi și jumătate pentru Crăciunul ortodox. Kievul a interpretat atunci gestul ca o manevră de propagandă, menită să permită Rusiei redistribuirea trupelor. SUA și presiunea diplomatică asupra conflictului Pe fundalul acestei inițiative, diplomația americană devine tot mai activă. Recent, Statele Unite au mediat discuții separate cu Rusia și Ucraina, convenind ca infrastructura energetică să nu mai fie țintită în atacuri. Putin a emis un ordin în acest sens după un apel telefonic cu președintele Trump, pe 18 martie. Cu toate acestea, Moscova a acuzat ulterior Ucraina că a încălcat înțelegerea, reluând atacurile. SUA, între sprijinul condiționat și retragerea strategică Administrația Trump a schimbat radical direcția în politica față de Ucraina. Dacă în timpul mandatului Biden SUA au fost cel mai important sprijin al Kievului, Trump adoptă o abordare diferită, punând accent pe negociere și compromis. Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că SUA vor decide în doar câteva zile dacă mai merită să continue eforturile diplomatice. „Dacă un sfârșit al războiului nu pare posibil, atunci trebuie pur și simplu să mergem mai departe”, a spus el, lăsând să se înțeleagă că Washingtonul ar putea renunța la rolul său de susținător ferm al Ucrainei.

Putin anunță armistițiu temporar de Paște (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin anunță un armistițiu temporar de Paști în războiul din Ucraina

Putin anunță armistițiu temporar de Paște. Președintele rus Vladimir Putin a declarat o încetare unilaterală a focului în conflictul cu Ucraina, cu prilejul sărbătorilor de Paște. Armistițiul va fi în vigoare de sâmbătă, ora 18:00, ora Moscovei (15:00 GMT), până luni, 21 aprilie, la ora 00:00 (duminică, ora 21:00 GMT). Putin anunță armistițiu temporar de Paște Putin a motivat această decizie prin „considerente umanitare” și a ordonat oficial încetarea ostilităților în intervalul anunțat. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" În cadrul unei apariții televizate alături de șeful Statului Major General, generalul Valerii Gherasimov, liderul de la Kremlin a declarat: „Ghidată de considerente umanitare, partea rusă declară un armistițiu de Paște astăzi, de la ora 18.00 (15.00 GMT), până la miezul nopții între duminică și luni (duminică, ora 21.00 GMT). Dau ordin ca toate acțiunile militare să înceteze în această perioadă.” Apel către Ucraina: „Să ne urmeze exemplul” Putin a exprimat speranța că și autoritățile ucrainene vor respecta acest armistițiu pascal. Cu toate acestea, el a ordonat forțelor ruse să rămână în alertă, pregătite să răspundă oricărei posibile încălcări din partea Kievului. „Sperăm că Ucraina va urma exemplul Rusiei, dar forțele noastre trebuie să fie pregătite să reacționeze în cazul în care armistițiul va fi încălcat”, a precizat liderul rus.

Trump ezită în acordurile de pace (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump, primul semn că pierde în fața lui Putin: ar putea renunța la încercările de a opri războiul

Trump ezită în acordurile de pace. Președintele american Donald Trump a evitat să ofere un termen concret pentru un potențial acord de pace în Ucraina, în ciuda unui ultimatum vag lansat de secretarul de stat Marco Rubio. Trump ezită în acordurile de pace Întrebat la Casa Albă, Trump a declarat că își dorește o rezolvare „foarte curând”, dar fără a preciza un interval de timp clar. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Trump a subliniat că Statele Unite nu vor continua eforturile de mediere decât dacă ambele părți implicate în conflict sunt dispuse să facă compromisuri. „Dacă una dintre părți face lucrurile foarte dificile, vom spune doar: ‘Sunteți niște proști’ și ne vom retrage”, a spus el, într-o declarație care a atras atenția prin tonul său direct. Poziția SUA privind sprijinul pentru Ucraina, incertă Întrebat dacă intenționează să retragă sprijinul SUA pentru Ucraina, președintele nu a oferit un răspuns clar. El a reafirmat totuși că susține o soluție negociată și că obiectivul său principal este oprirea războiului. „Nimeni nu se joacă cu mine”, spune Trump În contextul tensiunilor geopolitice, Trump a respins categoric ideea că ar putea fi manipulat de Rusia, afirmând: „Nu, nimeni nu se joacă cu mine.” Între timp, Marco Rubio a avertizat că SUA ar putea suspenda eforturile de mediere dacă nu vor exista progrese semnificative în zilele următoare.

Zelenski dorește să cumpere sisteme Patriot (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Kievul, dispus să cumpere sisteme Patriot, în condițiile în care SUA nu mai ajută Ucraina

Zelenski dorește să cumpere sisteme Patriot. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marți că Ucraina dorește să achiziționeze sisteme antiaeriene americane Patriot, în lipsa unor noi donații din partea aliaților. Zelenski dorește să cumpere sisteme Patriot Declarația vine în contextul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și pe fondul reținerii exprimate anterior de președintele american Donald Trump privind vânzarea acestor sisteme. Citește și: Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă „Bateriile Patriot sunt armament defensiv. Nu doar cerem aceste sisteme, suntem dispuși să le cumpărăm”, a scris Zelenski într-un mesaj publicat pe rețelele sociale. Președintele ucrainean a făcut această declarație după întrevederea avută la Odesa cu Mark Rutte, actualul secretar general al NATO. Potrivit lui Zelenski, aliații occidentali dețin suficiente baterii Patriot pentru a acoperi nevoile Ucrainei, dar refuzul de a le furniza ar reflecta o decizie politică, nu o lipsă de capacitate. Trump: „Zelenski caută mereu rachete” Zelenski și-a exprimat prima dată intenția de a cumpăra sisteme Patriot într-un interviu acordat postului american CBS, estimând că Ucraina ar putea plăti 15 miliarde de dolari pentru zece astfel de baterii. Întrebat ulterior despre acest subiect, Donald Trump a răspuns cu o critică indirectă: „Zelenski mereu caută să cumpere rachete. Nu poți să începi un război cu cineva de 20 de ori mai mare și să aștepți ca alții să-ți dea rachete.” Contradicții în mesajele transmise de Trump Cu toate acestea, luna trecută, într-o discuție telefonică cu Zelenski, Trump i-ar fi promis sprijin pentru obținerea unor noi lansatoare Patriot. Potrivit informațiilor apărute, Trump a declarat că va colabora cu omologul său ucrainean pentru a vedea ce sisteme mai sunt disponibile, în special în Europa. Germania nu poate furniza Patriot Germania, una dintre țările care dețin sisteme Patriot, a precizat în cadrul reuniunii Grupului de la Ramstein că nu poate oferi Ucrainei noi baterii, întrucât ea însăși așteaptă livrări din partea producătorului american. În schimb, Berlinul a promis patru sisteme antiaeriene IRIS-T și peste 300 de rachete aferente. Sumî, un exemplu tragic al nevoii de apărare Duminică, orașul ucrainean Sumî a fost lovit de două rachete balistice rusești de tip Iskander-M. Atacul a vizat o locație în care se desfășura o ceremonie militară. Potrivit autorităților ucrainene, doar doi militari au fost uciși, în timp ce celelalte 33 de victime au fost civili. Patriot, singura apărare împotriva rachetelor balistice Sistemele americane Patriot sunt, în prezent, singurele capabile să intercepteze rachete balistice în arsenalul ucrainean. Cu toate acestea, numărul lor este insuficient pentru a acoperi întreg teritoriul, iar solicitarea Ucrainei vizează tocmai completarea acestui deficit critic.

Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump (sursa: CBS News)
Internațional

Zelenski îi cere lui Trump să viziteze Ucraina și să vadă ororile produse de ruși

Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump. Într-un interviu difuzat duminică de postul american CBS, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a înțelege pe deplin impactul agresiunii ruse. Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump „Înainte de orice decizie sau negociere, vă rugăm să veniți să vedeți cu ochii dumneavoastră: civili, luptători, spitale, biserici, copii distruși sau morți”, a spus Zelenski în cadrul emisiunii 60 Minutes. Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști Apelul vine într-un moment sensibil, după atacul rusesc din Sumî, care a ucis cel puțin 34 de oameni. Zelenski a insistat că o vizită pe teren ar schimba radical percepția președintelui american. „Putin nu a vrut niciodată să oprească războiul. Vrea să ne distrugă complet”, a subliniat liderul ucrainean. Trump, acuzat că negociază fără Kiev După revenirea sa la Casa Albă la finalul lunii ianuarie, Donald Trump a inițiat discuții directe cu Moscova, fără implicarea Ucrainei sau a europenilor. Până în prezent, eforturile sale nu au dus la niciun armistițiu. În ciuda unei ușoare schimbări de ton față de Rusia, Trump l-a acuzat recent pe Zelenski că organizează „vizite de propagandă”. Zelenski: „Nu va fi teatru, mergeți unde doriți” Președintele ucrainean a respins categoric acuzațiile, asigurând că o eventuală vizită a lui Trump nu va fi regizată. „Nu pregătim nimic special. Mergeți în orice oraș lovit de rachete. Nu este o scenă de teatru, e realitate pură”, a declarat Zelenski. „Rusia influențează opinia publică din SUA” Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la influența propagandei ruse în Statele Unite, subliniind că afirmațiile lui Trump, care l-a numit „dictator” și a sugerat că Ucraina ar fi declanșat conflictul, reflectă o percepție distorsionată. „Este un semnal clar al impactului masiv pe care îl are dezinformarea rusă în politica americană”, a spus el. Interviul a fost înregistrat în orașul natal al lui Zelenski, Krivîi Rih, unde un atac rusesc a ucis în aprilie 20 de persoane, inclusiv nouă copii. Președintele ucrainean a declarat că simte „o ură de 100%” față de Vladimir Putin, dar că eforturile pentru pace trebuie continuate. „Nu înseamnă că nu trebuie să încercăm din toate puterile să oprim acest război cât mai curând posibil”, a concluzionat acesta.

Atacul rușilor la Sumî: 31 morți (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

VIDEO Imagini infernale: zeci de civili morți pe asfalt după atacul rusesc asupra orașului Sumî

Atacul rușilor la Sumî: 31 morți. Un atac rusesc cu rachete asupra centrului orașului ucrainean Sumî, situat în nord-estul țării, s-a soldat cu cel puțin 31 de morți (VIDEO), printre care și doi copii, potrivit unui nou bilanț furnizat de serviciile de salvare din Ucraina. Alte 84 de persoane au fost rănite, inclusiv zece copii. Atacul rușilor la Sumî: 31 morți „Situaţia la 13:40: 31 de persoane au fost ucise, dintre care doi copii. 84 de persoane sunt rănite, inclusiv 10 copii. Continuăm munca”, au transmis echipele de intervenție pe platforma Telegram. Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat prompt, lansând un apel către comunitatea internațională pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei. „Fără o presiune cu adevărat puternică, fără un sprijin adecvat pentru Ucraina, Rusia va continua să ducă acest război”, a avertizat liderul ucrainean. Zelenski l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a ignorat propunerea americană privind o încetare completă și necondiționată a focului, subliniind că Rusia continuă atacurile în ciuda apelurilor internaționale la pace. 20% din Ucraina, sub control rusesc De la începutul invaziei din februarie 2022, considerată o agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată, Rusia a reușit să controleze aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Deși ofensiva terestră a stagnat, conflictul este marcat în prezent de atacuri aeriene și cu drone. Acordul privind infrastructura energetică Luna trecută, Ucraina și Rusia au ajuns la un acord de a nu mai ataca infrastructura energetică a celeilalte părți. Cu toate acestea, ambele tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui moratoriu, alimentând escaladarea tensiunilor.

Pilot ucrainean, F-16, ucis în luptă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina a pierdut al doilea pilot de F-16 de când operează aeronavele

Pilot ucrainean, F-16, ucis în luptă. Un pilot ucrainean aflat la manșa unui avion de luptă F-16 a fost ucis sâmbătă, în timpul unei misiuni de luptă. Este a doua pierdere de acest tip anunțată de Ucraina de la livrarea acestor aparate militare în 2024. Pilot ucrainean, F-16, ucis în luptă Potrivit unui comunicat publicat de forțele aeriene ucrainene pe Telegram, pilotul Pavlo Ivanov, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis în data de 12 aprilie 2025, în timp ce pilota un F-16 în luptă. Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști „A fost ucis în timp ce își apăra țara împotriva invadatorilor ruși”, au precizat forțele armate. Ancheta va stabili circumstanțele tragediei Până în prezent, armata ucraineană nu a oferit detalii despre condițiile exacte ale morții pilotului și nici despre starea aeronavei. O comisie de anchetă va stabili împrejurările producerii tragediei. F-16, esențiale în apărarea aeriană a Ucrainei Forțele ucrainene au subliniat dificultățile misiunilor executate de piloții F-16: „Aproape zilnic, aceștia operează în condiții incredibil de dificile pentru a acoperi atacurile aeriene și a lovi ținte inamice.” Într-un mesaj separat, președintele Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiei tânărului pilot și camarazilor săi de arme, exprimând recunoștință pentru sacrificiul făcut. A doua pierdere de la livrarea avioanelor F-16 Ucraina a primit primul lot de avioane F-16 în august 2024, după doi ani de solicitări către aliații occidentali. Câteva săptămâni mai târziu, la sfârșitul lunii august, un alt pilot a murit în timpul unei misiuni de apărare împotriva unui atac cu rachete rusești. Avioanele F-16 sunt utilizate de armata ucraineană în principal pentru interceptarea rachetelor rusești, lansate constant asupra teritoriului național de la începutul invaziei din 2022.

Lavrov îl laudă pe Donald Trump (sursa: TASS)
Internațional

Lavrov îl laudă deșănțat pe Trump: E singurul care înțelege că Ucraina nu trebuie să fie în NATO

Lavrov îl laudă pe Donald Trump. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că președintele american Donald Trump înțelege mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental. Lavrov îl laudă pe Donald Trump Vorbind la Antalya Diplomacy Forum, eveniment desfășurat în sudul Turciei, Lavrov a subliniat importanța înlăturării cauzelor de fond ale conflictelor: Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști „Aceasta este singura modalitate de a stabili o pace de durată. În cazul Ucrainei, una dintre cauzele fundamentale este încercarea de a o atrage în NATO”, a spus Lavrov. El a susținut că Donald Trump este „primul și aproape singurul” lider occidental care a declarat deschis că extinderea NATO spre est, incluzând Ucraina, a fost o greșeală. Poziția Kremlinului: NATO, o amenințare pentru Rusia Președintele Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că dorința Ucrainei de a adera la NATO constituie o amenințare directă pentru Rusia. Această idee a fost reluată de Lavrov ca justificare pentru invazia declanșată în februarie 2022. Declarațiile lui Lavrov vin la o zi după ce Vladimir Putin s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu Steve Witkoff, emisar special al lui Donald Trump, pentru a discuta un potențial acord de pace în Ucraina. Lavrov acuză Kievul că atacă infrastructura energetică a Rusiei Ministrul rus a comentat și acordul de încetare a atacurilor asupra infrastructurii energetice: „Moscova și-a respectat angajamentul. În schimb, Ucraina lovește infrastructura noastră aproape zilnic.” Lavrov a afirmat că a prezentat Turciei, Statelor Unite, ONU și OSCE o listă cu atacurile recente ale Kievului. Turcia și Rusia discută cooperarea energetică și siguranța maritimă Sâmbătă, Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Hakan Fidan, în marja forumului diplomatic de la Antalya. Potrivit agenției Anadolu, cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale, cooperarea în sectorul energetic și siguranța navigației în Marea Neagră. Pe lângă relațiile bilaterale, miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei au analizat posibile soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina, inclusiv opțiuni de încetare a focului, conform unor surse diplomatice citate de presa turcă.    

Emisarul lui Trump susține cererile Kremlinului (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Trimisul lui Trump la Putin spune că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei

Emisarul lui Trump susține cererile Kremlinului. La doar două zile după o cină privată cu un emisar al lui Vladimir Putin, Steve Witkoff, trimisul special al administrației Trump pentru negocierile cu Rusia, s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă. Potrivit mai multor surse citate de Reuters, Witkoff a susținut că cea mai rapidă cale spre un armistițiu în Ucraina ar fi recunoașterea de către SUA a pretențiilor Rusiei asupra celor patru regiuni estice ucrainene anexate ilegal în 2022. Emisarul lui Trump susține cererile Kremlinului Propunerea, susținută anterior și într-un interviu cu Tucker Carlson, a fost respinsă categoric de Kiev și a generat îngrijorare printre oficialii americani și europeni. Citește și: FOTO EXCLUSIV Călin Georgescu, în public fără bodyguarzi, dar supravegheat îndeaproape de jandarmi. Jandarmeria spune că e o coincidență În timpul întâlnirii de la Casa Albă, generalul Keith Kellogg, alt emisar pentru Ucraina, s-a opus ferm ideii lui Witkoff. El a afirmat că Ucraina ar putea negocia unele condiții privind teritoriile disputate, dar nu va accepta niciodată să le cedeze unilateral. Discuțiile s-au încheiat fără o decizie clară din partea lui Trump. Witkoff a plecat ulterior în Rusia pentru o întâlnire directă cu Vladimir Putin, continuându-și rolul activ în diplomația administrației. Neliniște la Washington O altă sursă de controverse a fost invitația făcută de Witkoff emisarului rus Kirill Dmitriev, aflat sub sancțiuni americane, la o cină privată la reședința sa, o abatere gravă de la protocolul de securitate. Evenimentul a fost ulterior mutat la Casa Albă, dar gestul a provocat alarmă în interiorul Departamentului de Stat și în rândul consilierilor pe securitate națională. Reacțiile nu au întârziat nici în Congres: mai mulți republicani și-au exprimat îngrijorarea față de poziția pro-rusă a lui Witkoff, inclusiv după apariția acestuia în emisiuni Fox News și în interviul acordat lui Carlson. Susținere din partea scepticilor, critici din partea diplomaților Steve Witkoff, un vechi prieten al lui Donald Trump și fost negociator în sectorul privat, a câștigat simpatia unor republicani sceptici față de implicarea SUA în Ucraina. Însă ideea de a susține public revendicările teritoriale ale Rusiei i-a șocat pe mulți oficiali din domeniul securității. Comentariile sale despre „referendumurile” din regiunile ocupate, pe care le-a prezentat ca expresie a voinței populației rusofone, au fost considerate o aliniere retorică la propaganda Kremlinului. Editorialul din Wall Street Journal intitulat „Steve Witkoff se alătură Kremlinului” a reflectat valul de critici tot mai puternice. Obiective neclare și lipsă de coerență în politica externă Administrația Trump este tot mai divizată în privința strategiei față de Ucraina. Deși Trump și-a exprimat dorința de a încheia un acord de pace până în luna mai, negocierile sunt blocate, iar planul general rămâne neclar. Aliații europeni sunt tot mai îngrijorați de lipsa unei strategii coerente din partea Washingtonului. Surse diplomatice au declarat că întâlnirile interne esențiale sunt rare, iar mesajele primite de la diferiți reprezentanți americani sunt contradictorii. Critici din partea societății civile și a democraților Ned Price, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub administrația Biden, a acuzat tandemul Trump–Witkoff de lipsă de profesionalism diplomatic. La rândul său, donatorul republican Eric Levine a cerut înlocuirea imediată a lui Witkoff cu Marco Rubio, acuzându-l pe emisarul special că a elogiat conducerea de la Kremlin. În ciuda controverselor, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz l-a apărat pe Witkoff, lăudând experiența sa în negociere și „progresele” înregistrate în doar câteva săptămâni. Îngrijorări internaționale privind siguranța Europei Oficiali europeni care au discutat recent cu echipa Trump spun că lipsa de direcție clară în privința negocierilor cu Rusia pune în pericol nu doar Ucraina, ci și arhitectura de securitate a întregii Europe. În ciuda comunicării continue dintre Witkoff și Kellogg, politica SUA pare lipsită de coordonare internă. Aliații europeni nu se simt liniștiți de planurile americane și se tem că presiunea pentru rezultate rapide ar putea duce la concesii majore în favoarea Moscovei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră