vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Gabriela Iordache

1834 articole
Gabriela Iordache

Eveniment

Cărți, în loc de trenuri: o gară din România va deveni bibliotecă

Gara Internațională Iași va deveni bibliotecă, potrivit solicitării Consiliului Județean Iași către Ministerului Transporturilor. Gara Internațională Iași va deveni bibliotecă Obiectul solicitării este transferul clădirii abandonate a Gării Internaționale, pentru a o transforma în sediul central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”. Citește și: Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă În prezent, biblioteca își desfășoară activitatea în 12 spații diferite, iar expirarea contractelor de închiriere sau comodat impune relocarea unor filiale. Clădirea fostei Gări Internaționale, nefolosită de mai mulți ani, cu excepția unor spații de la parter, a fost identificată ca o posibilă soluție pentru unificarea și eficientizarea activității instituției de cultură. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Gara Internațională Iași va deveni bibliotecă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale

Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale: perioada electorală va începe săptămâna viitoare, odată cu constituirea Biroului Electoral Central (BEC), programată între 20 și 22 februarie. Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale Până pe 27 februarie, prin tragere la sorți, vor fi formate și Birourile Electorale Județene. Pe 26 februarie expiră termenul pentru soluționarea contestațiilor privind deciziile BEC de admitere sau respingere a protocolului de constituire a unei alianțe electorale. Citește și: Șocant: deși clienții Nordis au fost avertizați de avocați să nu dea bani pe promisiuni de vânzare-cumpărare fără înscriere în cartea funciară, cei mai mulți au ignorat sfatul Ultima zi pentru înscrierea candidaturilor la alegerile prezidențiale este 15 martie. În următoarele două zile, se va decide înregistrarea sau respingerea candidaturilor și a însemnelor electorale. Contestațiile pot fi depuse până pe 18 martie la Curtea Constituțională, care le va soluționa cel târziu pe 19 martie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dezastru: împrumut uriaș pentru apartamente Nordis (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Dezastru: împrumut uriaș pentru apartamente Nordis

Dezastru: împrumut uriaș pentru apartamente Nordis. Legăturile financiare dintre oamenii de afaceri ieșeni Bogdan Gheorghiu și Cristian Delcea, care au investit zeci de milioane de lei în schema Nordis prin Multiactive Finance SRL, complică și mai mult tabloul afacerii. Dezastru: împrumut uriaș pentru apartamente Nordis O altă companie controlată de aceștia gestionează un împrumut de proporții semnificative. Gheorghiu și Delcea sunt acționari comuni la Egros Trade SRL, firma care administrează centrul comercial Egros. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Conform unui extras de Carte Funciară, asupra centrului comercial este instituită o ipotecă de către Garanti Bank. Documentul indică: "Intabulare, drept de IPOTECĂ, Valoare: 8.705.000 EUR + 3.000.000 EUR". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vodafone crește prețurile serviciilor cu 5,8% (sursa: Facebook/Vodafone Romania)
Economie

Vodafone crește prețurile serviciilor cu 5,8

Vodafone crește prețurile serviciilor cu 5,8%, potrivit unei comunicări trimise de companie clienților vineri. Vodafone crește prețurile serviciilor cu 5,8% "Având în vedere creșterea constantă a costurilor pentru furnizarea serviciilor de comunicații electronice de voce mobilă și date mobile, de telefonie fixă și internet fix, a serviciilor TV (transmisia serviciilor de programe audiovizuale), precum și a serviciilor machine to machine (M2M), vă informăm că, începând cu următoarea factură, prețul acestor servicii va fi indexat cu un procent de 5.8%. Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu are acces, prin intermediul unui ofițer, la documente secrete ale Internelor (părți din planurile de operaționalizare, înzestrare și cercetare-dezvoltare) Aceasta este valoarea indicelui armonizat al prețurilor de consum comunicată de către Oficiul European de Statistică – Eurostat, pentru România, pentru anul 2024. Actualizarea prețului serviciilor și tarifului de reconectare este prevăzută de art. 7.2 din Clauzele Contractuale Principale pentru furnizarea serviciilor Vodafone. Dacă aveți un dispozitiv (ex. telefon) achiziționat în rate de la Vodafone, vă informăm că această creștere nu se va aplica ratelor aferente acestuia.", se arată în mesajul trimis clienților de către companie.

Ce vor studia elevii la liceu? (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ce vor studia elevii la liceu?

Ce vor studia elevii la liceu? Noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a propus la sfârșitul lunii ianuarie 2025 una dintre cele mai ambițioase reforme ale învățământului liceal din ultimii 35 de ani. Ce vor studia elevii la liceu? Noile planuri-cadru aduc modificări semnificative în structura orelor, tipul disciplinelor și opționalele disponibile pentru elevi. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” În clasele a XI-a și a XII-a, programa va fi adaptată în funcție de specializarea aleasă și de preferințele elevilor. De exemplu, elevii de la profilul Matematică-Informatică vor avea un orar cu până la 70% diferit față de colegii lor de la specializările umaniste, punând un accent mai mare pe materiile relevante pentru domeniul lor de studiu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure. Un proiect imobiliar de amploare propus în zona Copou (Iași) generează controverse, în special din cauza accesului dificil către amplasament. Zeci de blocuri, înghesuite în pădure În Fundac Ursulea sunt planificate până la 40 de construcții, majoritatea fiind blocuri, iar vecinii și-au exprimat îngrijorarea privind infrastructura insuficientă. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Proiectul se află în faza de consultare publică încă de la sfârșitul anului 2023. Două companii propun dezvoltarea a 33 de locuințe colective cu regim de trei sau patru etaje, șapte clădiri pentru spații comerciale și un lăcaș de cult. Primăria Iași a publicat recent raportul de informare privind încheierea etapei de consultare publică, ceea ce apropie proiectul de procesul de avizare a investiției. Continuarea, în Ziarul de Iași.

David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului (sursa: Instagram/David Popovici)
Eveniment

David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului

David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului. Sportivul a solicitat Judecătoriei Sectorului 2 emiterea unui ordin de protecție împotriva unui vecin care l-ar fi amenințat că îi va da foc autoturismului Porsche, evaluat la aproximativ 150.000 de euro, potrivit Gândul. David Popovici, amenințat cu incendierea Porsche-ului Agresorul este un bărbat de 70 de ani, care locuiește deasupra apartamentului sportivului. Incidentul a fost confirmat de Poliția Capitalei, care a oferit detalii oficiale. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT "La data de 20 ianuarie 2025, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 9 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, de către un tânăr, cu privire la faptul că vecinul acestuia, în vârstă de 70 de ani, i-a adresat amenințări. Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la adresa indicată unde, în urma verificărilor efectuate, a rezultat presupunerea rezonabilă că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul l-ar fi amenințat pe tânăr cu acte de distrugere asupra autoturismului acestuia", au transmis reprezentanții Poliției Capitalei. Ordin de restricție Agresorul a fost imobilizat, încătușat și dus la secție. "Întrucât bărbatul avea un comportament agresiv, s-a procedat la imobilizarea și încătușarea acestuia, ulterior fiind condus la sediul subunității în vederea audierii. Menționăm faptul că bărbatul a fost transportat la o unitate spitalicească pentru îngrijiri medicale de specialitate", au precizat autoritățile. David Popovici a solicitat instanței un ordin de protecție. Cererea sportivului va fi judecată luni, 3 februarie.

Trei avocați, confruntare în fața Tribunalului (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Trei avocați, confruntare în fața Tribunalului

Trei avocați, confruntare în fața Tribunalului. Dar din postura de reclamanți și pârât în același dosar. Trei avocați, confruntare în fața Tribunalului Anterior, aceștia au lucrat împreună în același cabinet avocațial. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT Ulterior, doi dintre ei au solicitat instanței obligarea celui de-al treilea să șteargă postări online considerate compromițătoare. Instanța le-a dat dreptate, însă procesul nu s-a încheiat, iar disputa juridică continuă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Trenul metropolitan de la Iași, deraiat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Trenul metropolitan de la Iași, deraiat

Trenul metropolitan de la Iași, deraiat. Șansele de obținere a fondurilor pentru înființarea trenului metropolitan la Iași scad semnificativ. Trenul metropolitan de la Iași, deraiat Asta, după ce Primăria Iași a suspendat din nou licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, chiar în ziua în care trebuiau deschise ofertele. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Orice întârziere în adjudecarea licitației reduce posibilitatea ca proiectul să beneficieze de finanțare. Studiul de fezabilitate trebuie finalizat în câteva luni, având în vedere că termenul limită pentru depunerea cererii de finanțare nerambursabilă este sfârșitul lunii iunie 2025. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Fostele cinematografe de stat, film prost (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Fostele cinematografe de stat, film prost

Fostele cinematografe de stat, film prost. Licitația pentru restaurarea fostului cinematograf Tineretului din Iași a ajuns la un an de la lansare, fiind marcată de numeroase întârzieri. Fostele cinematografe de stat, film prost Procedura a suferit nouă prelungiri succesive ale termenului de ofertare, iar în final a fost blocată de o contestație care a anulat raportul ce desemna câștigătorul. Citește și: Publicația „Bihoreanul” și un ex-vicepreședinte al CJ Bihor demolează minciunile lui Grindeanu: din 105 angajați concediați, doar doi au câștigat procesele Motivul invocat a fost un preț suspect de scăzut, bazat pe înscrisuri false. Ateneul Național din Iași, instituție a Primăriei care administrează fostele cinematografe, a stabilit ca termen data de 28 februarie pentru emiterea unui nou raport. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dedeman a renunțat la proiectul ieșean (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Dedeman a renunțat la proiectul ieșean

Dedeman a renunțat la proiectul ieșean. Aproape cinci hectare de teren au fost readuse în patrimoniul Primăriei Iași, după rezilierea unui contract de concesiune cu lanțul de retail Dedeman. Dedeman a renunțat la proiectul ieșean Reprezentanții municipalității au confirmat că această decizie a fost luată deoarece Dedeman nu a valorificat terenul conform obligațiilor asumate, care prevedeau construirea unui centru comercial. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună Deși Dedeman începuse demersurile pentru autorizarea unui proiect destinat construirii ansamblului comercial, contractul a fost în cele din urmă reziliat. Primăria Iași a mai menționat că Dedeman a achitat o redevență totală de 7,8 milioane lei în perioada octombrie 2008 – septembrie 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN (sursa: TikTok)
Eveniment

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN

"Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN. Ministerul Apărării califică drept falsă informația că "Raisa" ar fi rezervistă a Armatei. Conspiraționistă și propagandistă pentru Călin Georgescu O persoană care gestionează conturi pe TikTok sub pseudonimul „raisa 8283” se prezintă drept locotenent-colonel în rezervă al MApN. Pe 17 ianuarie, contul „raisa 8283” a dispărut de pe platformă, însă au fost create noi conturi precum „raisa 82830”, „raisa 882283” și „raisa8283oficial”. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” Pe Facebook, același utilizator apare sub numele „Raisa Ekaterina Ivatenko”, descriindu-se drept „creator digital” care „locuiește în București”. În mesajele postate, femeia susține că s-a născut la Leningrad și a fost adoptată ulterior în România sau că deține un doctorat în strategie militară obținut la o academie din Rusia. De asemenea, pretinde că a fost agentă în cadrul Serviciului Secret al Armatei (DGIA), are gradul de locotenent-colonel în rezervă și a fost consilieră a deputatei Liliana Mincă (PSD). Pe TikTok și Facebook, „Doamna Raisa” promovează sute de mesaje în sprijinul fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, și difuzează diverse teorii ale conspirației. Printre acestea, susține că în clubul Colectiv s-a folosit napalm într-o acțiune teroristă orchestrată de „statul paralel”, că Hexi Pharma producea droguri și alte afirmații similare. "Raisa" (TikTok), fără legătură cu MApN Ministerul Apărării a reacționat și a infirmat legătura cu Armata a "Raisei": "Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că, în ultima vreme, s-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul online din România, în special pe platformele de comunicare digitale, prin care unele persoane care își exprimă diferite opinii își arogă în mod fals calitatea de angajat sau fost angajat al Ministerului Apărării Naționale. Cea mai recentă situație de acest fel pe care o semnalăm, este cea a unei persoane care gestionează conturi în platforma TikTok sub pseudonimul „raisa 8283” și care este prezentată drept „locotenent-colonel în rezervă, fostă agentă a Serviciului Secret al Armatei (sic!)”. În urma unor solicitări de clarificare transmise de unele instituții media, precizăm că persoana în cauză nu figurează în evidențele Ministerului Apărării Naționale ca militar în rezervă și nu a fost încadrată niciodată în instituția noastră, cu atât mai puțin în structuri de informații militare."

Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje

Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje. Este prima întrebare dintr-un chestionar la care locuitorii comunei Miroslava pot răspunde începând cu 17 ianuarie. Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje În prima etapă, până pe 24 ianuarie, operatorii de teren ai primăriei vor prezenta întrebările cetățenilor. Citește și: Kelemen Hunor atacă dur ministerul Energiei fiindcă se opune cumpărării E.ON furnizare de către o companie maghiară cu legături cu Gazprom În perioada 25-28 ianuarie, chestionarul va putea fi completat online de către toți cei interesați, conform anunțului Primăriei Miroslava. Acesta va fi disponibil începând cu 25 ianuarie atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina de Facebook a Primăriei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri

Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri. Candidatul se descrie frecvent ca un candidat "antisistem", însă beneficiază de sprijinul unei rețele formate din foști ofițeri ai serviciilor de informații, poliției și armatei. Călin Georgescu și rețeaua de ofițeri "Dacă SRI-ul și alte servicii și-ar fi dorit binele poporului român, nu ajungeam în această situație", a declarat Călin Georgescu luna trecută, în fața unei secții de votare din Mogoșoaia, județul Ilfov, în ziua în care alegerile prezidențiale au fost anulate. Citește și: Ex-ofițer SRI, fost „șef birou securitate internă” peste cinci județe, poză tandră cu Călin Georgescu Cu doi ani înainte, în 2022, afirma că în serviciile de informații "sunt foarte mulți patrioți care nu sunt luați în seamă și sunt neglijați". O parte dintre acești foști ofițeri l-au susținut în lupta pentru funcția de președinte al României. O listă a acestor ofițeri a fost întocmită de către Public Record. Un inventar al numelor deja cunoscute de persoane afiliate serviciilor secrete a fost compilată de Digi24.

Titlurile de stat, considerate investiții avantajoase (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Titlurile de stat, considerate investiții avantajoase

Titlurile de stat, considerate investiții avantajoase pentru populație, potrivit reprezentanților Trezoreriei și Poștei Române Iași. Titlurile de stat, considerate investiții avantajoase O comparație realizată între dobânzile oferite de titlurile de stat și cele ale depozitelor bancare pentru o investiție de 5.000 de lei evidențiază diferențele de câștig. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Pentru titlurile de stat cu maturitate de un an, investitorii pot obține un câștig suplimentar de 39 – 170 lei față de depozitele bancare. În cazul titlurilor de stat cu maturitate de trei ani, avantajul crește semnificativ, dobânzile fiind mai mari cu 322 – 612 lei comparativ cu cele oferite de bănci. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră