vineri 18 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Gabriela Iordache

1860 articole
Gabriela Iordache

Eveniment

Singura șahistă profesionistă din România este din Chișinău. A refuzat oferte din SUA

Singura șahistă profesionistă din România, moldoveancă. Irina Bulmaga, născută pe 11 noiembrie 1993 în Chișinău, a descoperit pasiunea pentru șah încă de la vârsta de cinci ani, când bunicul ei i-a făcut cunoștință cu regulile jocului. Singura șahistă profesionistă din România, moldoveancă Această activitate nu a rămas doar o simplă joacă. În primele două clase primare, șahul era o disciplină inclusă în orar în școala din Republica Moldova unde învăța, ceea ce a consolidat această pasiune timpurie. Citește și: FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere. Detaliul legal relevant Curând, Irina a început antrenamentele la Cercul de Șah Chișinău, unde talentul ei a început să iasă în evidență. Începând cu anul 2005, a obținut trei titluri mondiale consecutive la șah școlar și a devenit campioană a Republicii Moldova. Performanțele impresionante au atras atenția mai multor cluburi de șah. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Singura șahistă profesionistă din România, moldoveancă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Cum recunoști carnea de miel bună (sursa: Pexels/Chevanon Photography)
Eveniment

Cum îți dai seama dacă carnea de miel crudă este proaspătă? Semne clare că poate fi stricată

Cum recunoști carnea de miel bună: atunci când alegi carne de miel, este esențial să știi cum să identifici dacă este proaspătă sau alterată. Cum recunoști carnea de miel bună Citește și: Carnea de miel, mai ieftină decât anul trecut. Prețurile cele mai bune, în piețe Iată cele mai importante semne care îți arată dacă carnea de miel nu mai este bună pentru consum: 1. Culoarea cărnii Proaspătă: roz-roșiatică, uniformă, fără pete suspecte. Semne de alterare: culoare gri, maronie, verzui sau pete închise - indică vechime sau alterare. 2. Mirosul Bun: miros slab, specific de carne crudă, dar nu neplăcut. Probleme: miros acru, putred, de amoniac - semn clar că este stricată. 3. Textura la atingere Corectă: fermă și elastică – dacă apeși, își revine rapid la forma inițială. Stricat: moale, vâscoasă, lipicioasă sau uscată - semne clare de degradare. 4. Grăsimea vizibilă Proaspătă: albă sau ușor gălbuie. Veche: gri sau maronie - indică păstrare necorespunzătoare sau carne veche. 5. Ambalaj și etichetă (pentru carnea ambalată) Ce să verifici: data de expirare, termen de valabilitate și aspectul ambalajului (fără umflături sau lichid în exces). Semne de risc: lichid roz-roșiatic în exces sau ambalaj umflat - posibilă contaminare bacteriană. 6. Temperatura de păstrare Recomandat: Între 0 și 4°C. Atenție: dacă este ținută la temperatura camerei (pe tarabă, fără gheață sau frigider etc.), riscul de alterare a cărnii este foarte mare.

Medic, dependent de droguri și traficant (sursa: Pexels/Jonathan Borba)
Eveniment

Medic, traficant de droguri în două orașe, susțin procurorii. Complice, un asistent

Medic, dependent de droguri și traficant. Rareș Bonta, de la Spitalul de Recuperare din Iași, recent arestat pentru trafic de droguri de risc și mare risc, este implicat și într-un alt dosar penal, aflat pe rol la Constanța. Medic, dependent de droguri și traficant În acel caz, medicul a fost judecat pentru deținere de substanțe stupefiante și așteaptă pronunțarea sentinței. Citește și: Pe lângă dezastrul PNRR: zero euro absorbție pe fondurile europene de coeziune alocate Sănătății În dosarul de la Iași, alături de Rareș Bonta au fost arestați și un asistent medical din aceeași unitate, precum și un student la Medicină. Ancheta condusă de procurorii specializați în combaterea criminalității organizate arată că medicul consuma droguri de mult timp și avea legături extinse cu dealeri din Iași. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Medic și asistent, trafic de droguri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Un medic și un asistent dintr-un mare spital, arestați pentru trafic de droguri de mare risc

Medic și asistent, trafic de droguri. Este vorba de un medic ortoped de la Spitalul de Recuperare din Iași, Rareș Bonta. Medic și asistent, trafic de droguri Împreună cu alți doi complici (dintre care unul este asistent medical la aceeași unitate), cei trei au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” Rareș Bonta, născut în iunie 1995, a fost anterior medic rezident la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, în cadrul secției Ortopedie-Traumatologie, și se transferase recent la Spitalul de Recuperare. Arestarea celor trei – Rareș Bonta, Alexandru Hordună și Ionuț Alexandru Cibotariu – a avut loc în urma unor percheziții desfășurate de polițiștii și procurorii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Iași. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Trump se simte pupat în fund (sursa: independent.co.uk)
Internațional

VIDEO Trump, complet razna: "Țările mă sună și mă pupă în fund, vor să facă o înțelegere"

Trump se simte pupat în fund. Președintele american a declarat că liderii mondiali, alarmați de impunerea unor tarife comerciale masive la nivel global, "îl pupă în fund" în încercarea disperată de a negocia reduceri ale acestor taxe vamale. Trump se simte pupat în fund Afirmația a fost făcută în cadrul unui discurs de 90 de minute, susținut la un dineu de strângere de fonduri organizat de Comitetul Național Republican din Congres, la Washington D.C. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” "Aceste țări ne sună, mă pupă în fund", a spus Trump (VIDEO), referindu-se la încercările statelor de a negocia în privința tarifelor. Declarația sa a venit cu doar câteva ore înainte ca noile taxe, inclusiv o taxă vamală de 104% pentru importurile din China, să intre în vigoare. Trump i-a ironizat pe liderii străini, mimând o voce care imploră: "Vă rog, domnule, să facem un acord. Voi face orice, orice doriți, domnule." Bursele, pierderi colosale Piețele internaționale au continuat să înregistreze pierderi în urma lansării războiului comercial, inițiat de Trump prin impunerea acestor tarife, cu excepția Rusiei, în cadrul așa-numitei "Zile a eliberării". Cu toate acestea, președintele american s-a lăudat că a avut "cele mai de succes 100 de zile din istoria acestei țări" și a afirmat că măsurile sale vor duce la o "victorie monumentală a republicanilor la alegerile de la mijloc de mandat". Economiștii principali avertizează însă că aceste politici riscă să alimenteze inflația și să afecteze poziția Statelor Unite ca lider economic mondial. Trump, totuși, insistă că are dreptate și că toți ceilalți greșesc în ceea ce privește impactul tarifelor: "Știu exact ce fac. Știu ce fac și știți și voi asta."

Parcare cu barieră la magazine Lidl (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Parcări cu barieră la unele magazine Lidl, soluția ca locurile să nu mai fie ocupate de non-clienți

Parcare cu barieră la magazine Lidl: aglomerația din parcările magazinelor din marile orașe îi determină pe retaileri să ia măsuri. Parcare cu barieră la magazine Lidl Lidl a instalat recent bariere de acces la două dintre parcările magazinelor sale din Iași pentru a gestiona mai eficient locurile de parcare. Citește și: Prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță îndeamnă alegătorii USR să voteze cu Lasconi: „Un om cu calități morale superioare” La magazinul nou deschis de pe Aleea Tudor Neculai și la cel din cartierul Tătărași, de pe strada Vasile Lupu, au fost montate bariere pentru a împiedica ocuparea abuzivă a parcărilor de către șoferi care nu sunt clienți. Măsura are scopul de a descuraja parcarea prelungită, mai ales peste noapte, fără intenția de a face cumpărături. Cei care lasă mașinile pentru perioade lungi riscă să nu mai poată părăsi parcarea. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Polițiști, jandarmi - în Congo cu Potra (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Polițiști și jandarmi activi au avut contracte în Congo prin companiile mercenarului Potra

Polițiști, jandarmi - în Congo cu Potra. Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat joi că, "în urma verificărilor efectuate până la acest moment, un număr de opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo." Polițiști, jandarmi - în Congo cu Potra "La nivelul structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a dispus o asemenea verificare. (...). Citește și: EXCLUSIV Toată campania lui Lasconi, în online, fără acțiuni în teren, dar cu inimioare și redistribuiri la postări cu mesaje de campanie Nu avem un rezultat final la acest moment, rezultatele sunt în dinamică, rezultatele respective pentru noi sunt foarte importante pentru că, în funcție de constatări, se dispun anumite măsuri legale, și vorbim aici de anumite situații care vin în zona de răspundere penală și de aceea în asemenea situații noi vom face sesizări. Am și făcut asemenea sesizări către organele de parchet. Dacă ieri era un anumit număr de sesizări, astăzi vă pot confirma că de la nivelul structurilor MAI au fost realizate trei sesizări cu privire la trei cadre care, în afara serviciului, în timpul lor liber, concediu, au desfășurat asemenea activități. Sunt în documentare alte opt cadre. Cele 11 cadre provin din Jandarmeria Română și Poliția Română. La finalul acestei activități de verificare, în funcție de constatări, cu siguranță vor fi dispuse, dacă se impun, și alte sesizări, dacă nu, și alte măsuri interne. Sunt opt jandarmi și trei polițiști", a declarat Bogdan Despescu. Sute de foști ofițeri MApN, în Africa Pe lângă ancheta internă a MAI, Ministerul Apărării Naționale a transmis miercuri că "un număr de 466 de militari rezerviști, care provin din cadrul instituției, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo”. De asemenea, conform aceleiași surse, "șapte militari în activitate care se aflau în concediu de creștere a copilului au desfășurat, în mod nejustificat, activități în Congo."

Bijuterii Cartier contrafăcute, în magazine autorizate (sursa: Pexels/Meruyert Gonullu)
Eveniment

Bijuterii Cartier suspecte că ar fi contrafăcute, vândute într-un magazin "călcat" recent de Piedone

Bijuterii Cartier contrafăcute, în magazine autorizate. Poliția economică din Iași a deschis un dosar penal în urma controlului efectuat de președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, la mijlocul lunii martie. Bijuterii Cartier contrafăcute, în magazine autorizate În cadrul acțiunii, au fost verificate cinci magazine de bijuterii, dintre care două aparțin firmei Bijoux Charm SRL. Cele două puncte de vânzare sunt amplasate în zone centrale ale orașului: pe bulevardul Ștefan cel Mare și pe strada Sfântul Lazăr. Citește și: EXCLUSIV Toată campania lui Lasconi, în online, fără acțiuni în teren, dar cu inimioare și redistribuiri la postări cu mesaje de campanie Potrivit informațiilor preliminare din anchetă, în magazinul de pe bulevard inspectorii au identificat bijuterii marca Cartier, puse la vânzare fără a exista drepturi legale de distribuție. Surse apropiate anchetei susțin că respectivele produse ar putea fi falsuri. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament

Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN "spre finalul primului semestru" al anului în curs, a anunțat Armata României. Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN "Ministerul Apărării Naționale din România execută, conform atribuțiilor funcționale, exerciţii de acest gen (mobilizarea rezerviștilor - n.r.) și în țara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activități care sunt anunțate din timp în spațiul public. Citește și: Cu o cruce mare la gât, ministra Culturii sugerează că va cenzura piesa de la TNB care a iritat BOR Ultima astfel de acțiune de instruire a avut loc în perioada 14 - 18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița (Exercițiul MOBEX BZ-IL-24). Și pentru anul 2025 sunt planificate, spre finalul primului semestru exerciţii de acest gen, care vor fi comunicate public.", arată ministerul într-un comunicat. Ministerul Apărării reclamă dezinformări Potrivit aceleiași surse, "o serie de dezinformări apărute în spațiul public (...) reiau narațiunile unor presupuse demersuri pe care autoritățile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor sau pentru pregătirea populației pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina. Ambele subiecte supuse atenției reprezintă încercări de manipulare a populației, fără niciun temei legal și fără legătură cu o situație reală." În același timp, MApN a ținut să informeze că "executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007 (...). Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat."

România trece la ora de vară (sursa: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush)
Eveniment

România trece la ora de vară sâmbătă spre duminică noaptea. Care sunt efectele asupra somnului

România trece la ora de vară, oficial, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie 2025. România trece la ora de vară La ora 3:00, ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel încât ora 3:00 devine ora 4:00. Această schimbare aduce o oră mai puțin de somn și poate afecta ritmul circadian. Citește și: Fost maistru instructor la Clubul copiilor, pus de PSD secretar de stat la Ministerul Economiei. Acesta a terminat o facultate la 34 de ani Specialiștii atrag atenția că tranziția la ora de vară poate provoca oboseală, tulburări de somn și dificultăți de concentrare în primele zile. Scopul trecerii la ora de vară este valorificarea optimă a luminii naturale, însă efectele asupra sănătății și eficienței sunt subiecte de discuție intensă în fiecare an. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cod galben de ploi, vânt, viscol (sursa: Pexels/Kaique Rocha)
Eveniment

Cod galben de ploi, cantități însemnate de apă, vânt puternic, chiar viscol în următoarele trei zile

Cod galben de ploi, vânt, viscol, anunță Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada 27-29 martie a.c. Cod galben de ploi, vânt, viscol Interval de valabilitate: 27 martie, ora 10 - 29 martie, ora 23. Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului. În intervalul menționat vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse, cu precădere în zonele de deal și de munte, de peste 50...80 l/mp. Temporar vântul se va intensifica în jumătatea de sud a teritoriului și local în vest, nord-vest și centru, în general cu viteze de 40...60 km/h. La munte vor fi rafale de 60...80 de km/h, iar în zona înaltă vor fi precipitații mixte. Cantități de apă însemnate Interval de valabilitate: 27 martie, ora 10 - 28 martie, ora 10. Fenomene vizate: cantități de apă însemnate. În sudul Banatului, în vestul și nordul Olteniei și în vestul Carpaților Meridionali, va continua să plouă, iar până vineri dimineață se vor acumula cantități de apă de 25...30 l l/mp. Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ. În sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Interval de valabilitate: 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.Fenomene vizate: precipitații abundente. În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ploua abundent. Mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și local, în special în nordul Olteniei, de peste 80...100 l/mp. La altitudini de peste 2000 m vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă. Vânt puternic și viscol Interval de valabilitate: 28 martie, ora 03 - 29 martie, ora 06.Fenomene vizate: intensificări ale vântului. În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. În vestul Carpaților Meridionali, la altitudini în general de peste 2000 m, rafalele vor fi de 75...90 km/h și va fi viscol.

Serviciul militar obligatoriu sperie tinerii români (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Serviciul militar obligatoriu revine în discuție: tinerii din România ar da bir cu fugiții

Serviciul militar obligatoriu sperie tinerii români pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde, alimentate de războiul din Ucraina, conflictele internaționale și retorica agresivă a unor state. Citește și: EXCLUSIV Armata obligatorie în România, un plan la care Ministerul Apărării nu a renunțat: proiectul noii legi a apărării naționale, cerut insistent de MApN Serviciul militar obligatoriu sperie tinerii români Astfel, apare o întrebare esențială: ar fi tinerii din generația Z dispuși să își apere țara în cazul unui conflict armat? Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale Răspunsurile sunt împărțite: unii tineri spun că ar lupta, alții ar fugi, iar o parte semnificativă se declară neputincioasă. Reintroducerea serviciului militar obligatoriu este tot mai des discutată în Europa, în timp ce în România, unde armata funcționează exclusiv pe bază de voluntariat, se constată o reticență crescândă a tinerilor față de înrolare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cea mai controversată Alba ca Zăpada (sursa: Facebook/Snow White)
Eveniment

Noua Albă ca Zăpada a Disney, cea mai controversată reprezentare a personajului fraților Grimm

Cea mai controversată Albă ca Zăpada: remake-ul produs de Disney a stârnit o avalanșă de controverse și reacții aprinse în presa americană, britanică și franceză. Aceste discuții se concentrează pe alegerile de casting, modificările aduse poveștii originale și modul în care sunt prezentate personajele emblematice – toate acestea reflectând tensiuni culturale și politice mai largi. Alegerea controversată a actriței principale Decizia Disney de a o distribui pe Rachel Zegler, o actriță americană de origine columbiană, în rolul Albei ca Zăpada a fost întâmpinată cu critici intense. Contestatarii susțin că aspectul ei nu reflectă imaginea clasică a personajului „cu piele albă ca zăpada”, așa cum este descris în basmul Fraților Grimm. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Zegler a răspuns criticilor într-un interviu citat de Business Insider:„Trebuie să investim în talente, indiferent de felul în care arată. Să-i iubim pe artiști pentru ceea ce aduc în industrie.” (sursa) Ce se întâmplă cu cei șapte pitici? Un alt punct sensibil este modul în care filmul reinterpretează cei șapte pitici. Actorul Peter Dinklage, cunoscut pentru rolul său din „Game of Thrones” și implicarea în cauzele persoanelor cu nanism, a criticat aspru Disney: „Încă mai faceți acea poveste înapoiată despre șapte pitici care trăiesc într-o peșteră?” (sursa) În replică, Disney a anunțat că va moderniza aceste personaje și va consulta comunitatea persoanelor cu nanism pentru a evita perpetuarea stereotipurilor. Totuși, reacțiile din industrie nu au fost unanim pozitive. Dylan Postl, actor și wrestler cunoscut, a declarat: „Se iau locuri de muncă de la oameni din comunitatea noastră.” (sursa) Disputele politice dintre actrițele principale O nouă sursă de tensiune a apărut în momentul în care Rachel Zegler și Gal Gadot (care o interpretează pe Regina cea Rea) și-au exprimat public opinii divergente cu privire la conflictul israeliano-palestinian. The Guardian a relatat că Zegler și-a arătat sprijinul pentru Palestina, în timp ce Gadot a susținut deschis Israelul. Acest contrast a dus la apeluri la boicot din ambele tabere ale publicului. (sursa) Eșec de box-office și recenzii împărțite Filmul a avut parte de un debut dezamăgitor în cinematografe, ceea ce a adâncit percepția publică despre un proiect „blestemat”. Potrivit Wall Street Journal, încasările din primul weekend în SUA au fost de doar 43 de milioane de dolari, sub estimările de 50 de milioane, în condițiile unui buget de aproape 300 de milioane de dolari. (sursa) Criticii au avut opinii împărțite. The Guardian a titrat ironic: „Cum a devenit <Albă ca Zăpada> cel mai blestemat film al anului?” (sursa) „Albă ca Zăpada” în variantă Disney 2025 este o oglindă a provocărilor cu care se confruntă industria cinematografică modernă: cum să păstrezi farmecul poveștilor clasice, dar să le adaptezi la valorile și sensibilitățile secolului XXI. 

Cristela Georgescu, în spatele contului TikTok (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Cristela Georgescu, în spatele contului de TikTok folosit pentru plăți în favoarea soțului ei

Cristela Georgescu, în spatele contului TikTok care a coordonat plățile pentru influencerii care au făcut campanie ilegală pentru Călin Georgescu. Conversațiile din telefonul lui Peșchir Procurorii au descoperit în telefonul lui Bogdan Peșchir conversații purtate cu mai mulți influenceri, în care se discutau strategii detaliate și modalități de plată pentru a atrage alegători în favoarea candidatului Călin Georgescu. Citește și: Gigi Becali spune că Anca Alexandrescu ia șpagă: „Am luat eu vreo șpagă, cum ia Alexandreasca?” Peșchir, cunoscut ca fiind cel care a finanțat campania lui Georgescu pe TikTok, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile vineri seară, fiind acuzat de coruperea alegătorilor prin mijloace electronice, în 265 de acte materiale. Potrivit anchetatorilor, Peșchir a oferit plăți de peste 879.000 de dolari prin aplicația TikTok, sub formă de „daruri”, precum și sute de mii de lei prin Revolut, direcționate către 265 de persoane pentru a le influența să voteze cu Georgescu. Nivelul 50 pe TikTok În referatul procurorilor se precizează că strategiile de atragere a alegătorilor au fost elaborate cu mult timp înainte de debutul campaniei, implicând sume importante de bani "pompați" către un public cât mai larg, atât din România, cât și din diaspora. Planul prevedea creșterea notorietății contului TikTok bogpr și obținerea nivelului 50, cel mai înalt din România, printre cele mai ridicate din Europa. Această notorietate a fost folosită pentru a atrage susținători prin apariții în live-uri sau donații, creând o relație de dependență care a fost exploatată în campania electorală. Peșchir ar fi cheltuit, conform procurorilor, aproximativ un milion de euro pentru a convinge electoratul să voteze cu Călin Georgescu. Cristela Georgescu, în spatele contului TikTok Ulterior, strategia a continuat prin propagarea mesajelor de susținere pe TikTok și oferirea de sume de bani pentru postarea materialelor de propagandă electorală. În referat de arestare al procurorilor se menționează explicit: "În contextul cauzei, prezintă o importanţă deosebită convorbirile purtate pe TikTok, în perioada 12 - 23.11.2024, cu user-name-ul, cod de utilizator (...), calingeorgescu (cont oficial utilizat de candidatul Călin Georgescu), în care Peşchir Bogdan arată că susţine şi doreşte să fie implicat în campania electorală, iar din discuţii rezultă că interlocutorul este expert în domeniul securităţii cibernetice, în timp ce promovarea candidatului este rezultatul a trei ani de eforturi, fiind reluată narativa că este vorba de voluntari şi totul este efectuat fără a fi plătită vreo sumă de bani, în final interlocutorul precizând că Georgescu Cristela-Elena va utiliza contul în cauză şi sugerând ca toată conversaţia să fie ştearsă." "3 ani de muncă intensă" "Bună seara, vreau să vă susţin în această mişcare, cum vă pot contacta pentru o discuţie?" "Am văzut că mai e un cont cu 8k cu numele bogpr ce promovează un deep fake cu Călin Georgescu." "La noi totul e pe bază de voluntariat." "Tineret, voluntariat, creativitate." "Este viziunea ce s-a format după 3 ani de muncă intensă." "Nu ştiam ce se întâmplă când a spus Anca minciuna aia gogonată, noi fiind voluntari toţi cu spirit creativ şi dorinţa de ţară normală şi cu investiţie şi bani 0 să o vedem pe Anca că face aiureli la TV..." "Am încercat să iau legătura cu dânsa să corecteze dar nu mi-a răspuns; a fost la ordin clar." "Şi este prima campanie din istorie făcută pe buget 0, eu sunt expert în securitate cibernetică." "Că aici o să intre Cristela." "Şterg conversaţia, vă recomand să faceţi la fel." Influenceri implicați în campania pro-Georgescu La dosar există numeroase discuții purtate de Peșchir pe contul TikTok bogpr cu influenceri și susținători: Cu Victor Micula (15.10 – 13.11.2024): "Poate facem liveuri mai des noi oricum și eu voiam să încep, pe tema asta, dinainte, și dacă tot aruncăm cu bani măcar să avem putere!" Cu utilizatorul Sandu (20.10.2024): "Şi ne-a spus că nu avem voie. E caz de dosar, şi să scoatem poza.” "Să îmi zici dacă aveţi nevoie de ajutor acolo, cu ceva bani." "Mi-a dat Victor acum 3 săptămâni 150 mi-l, şi le-am luat electrocasnice." Cu Adelina (18.11.2024): "Dar ca să îţi răspund, înţeleg ideea de propagandă şi de live informator, probabil vrei să ajuţi, dar sunt mult mai multe lucruri aici de care ţin cont, şi crede-mă că ştiu bine ce fac. Am experienţă în marketing şi în strategie de business de mulţi ani. Scopul meu nu e să conving pe toată lumea." Cu un utilizator (18 – 25.11.2024): "Bogpr, am şi io o rugăminte, am venit din puşcărie şi sunt amărât, poţi să-mi dai şi mie cv bani? Contra cost fac ce vrei. Împart pliante cu domnu Georgescu pe stradă, stau de dimineaţa până seara, sunt din Bucureşti. Vă mulţumesc frumos." "Salut, dacă faci live, asta te susţin acolo." "Am votat." "Cum pot să vă trimit o filmare cu ce am votat?" "Nu îmi trimiteţi." "Am vrut să vă arăt că m-am ţinut de promisiune." Cu alt utilizator (24 – 25.11.2024): "Am oferit 50 de lei pentru cei care mi-au arătat dovada votului cu Georgescu." "Am convins mai mulți să voteze, dar am postat imagini cu votul și am uitat că nu e legal." Cu un alt utilizator (18 – 25.11.2024): "Dacă o să fac live, vii şi la noi în comunitate? Nu pentru cadouri, doar cu prezenţa ta?" "O să fac pentru susţinerea a Domnului Călin Georgescu." "Putem să adunăm cel puţin 3.000 de voturi." "Treaba e că nu doresc să fac tranzacții din contul meu, că apare numele meu." "Dacă vă puteţi face Revolut, ar fi perfect." "Poţi 6.000?" Cu un alt utilizator: "Eu votez Călin Georgescu şi toţi membrii bisericii Filadelfia, sper să fie bine în România. Amin."  

Când se schimbă anvelopele de iarnă (sursa: Pexels/Ivan Kazlouski)
Eveniment

Nu vă grăbiți să treceți la anvelopele de vară, temperaturile nu sunt încă potrivite

Când se schimbă anvelopele de iarnă. Mulți conducători auto amână înlocuirea anvelopelor de iarnă, mai ales în perioadele cu dimineți reci și temperaturi ridicate în timpul zilei. Când se schimbă anvelopele de iarnă Totuși, utilizarea cauciucurilor de iarnă în sezonul cald accelerează uzura acestora și poate afecta grav siguranța rutieră. Citește și: Un tren al CFR Călători a parcurs o rută de 208 km în 7 ore și 23 de minute Pe asfaltul încins, anvelopele de iarnă pierd din aderență și măresc semnificativ distanța de frânare. De asemenea, crește consumul de combustibil al vehiculului. Un expert explică momentul optim pentru trecerea la anvelopele de vară. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră