/

Armata obligatorie a fost catastrofală la noi: soldați de trupă fără armament profesionist. Acum se reagită subiectul pentru că UE vrea armată proprie, spune sociologul Bruno Ștefan

Armata obligatorie în România, o catastrofă
Armata obligatorie în România, o catastrofă (sursa: Facebook/MApN)

Armata obligatorie în România, o catastrofă, spune sociologul Bruno Ștefan, care crede că „reagitarea” subiectului are de-a face cu o competiție UE – SUA.

Armata obligatorie în România, o catastrofă

„Tinerii au descoperit că armata obligatorie a fost inutilă. Liberalizarea oricărei societăți presupune o demilitarizare și crearea unei armate de profesioniști. Pentru ce să mai ai culcat, sculat, unități militare mari.

Citește și: Armata obligatorie, respinsă de parlamentari. „Stagiul militar obligatoriu nu e nici oportun, nici posibil”, spune șeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu

Pe locul ălora s-au făcut ansambluri rezidențiale, parcuri, magazine. E dificil să mai reconstruiești încă o dată structura militară care a fost până când Băsescu a suspendat armata obligatorie. Era un cost uriaș, iar rezultatele erau infime.

Noi eram în topurile militare căzuți pentru că din cauza întreținerii oamenilor în armată cu culcat, sculat, noi nu puteam să achiziționăm echipamente, să avem arme cât de cât performante. Și atunci noi am trecut printr-o criză a armatei catastrofale.”, a spus Ștefan într-o discuție cu DeFapt.ro.

„E o problemă între Europa și SUA”

„Noi nu puteam să ne apărăm în fața nimănui cu faptul că aveam nu știu câte sute de mii de soldați de trupă fără armament profesionist. S-a apelat la soluția care era firească și care a dominat o lume întreagă, cea a armatei de profesioniști. Din păcate, numai profesioniști nu sunt nici ăia.

Citește și: Armata obligatorie nu poate fi evitată în România: „Trebuie să luăm în serios în calcul pregătirea pentru război. Este mai scump să nu-ți aperi țara decât să ți-o aperi” (Iulian Fota)

Acum se reagită subiectul ăsta doar pentru că e o problemă între Europa și SUA. Subiectul are un alt substrat, cred eu. Substratul este că e o presiune a Franței și a Germaniei de a avea o armată unică europeană.

Adică să facem aici în Europa, adică în Franța și Germania, armele și să nu le mai luăm de la americani. Să nu mai întreținem industria de armament americană și să avem industria franco-germană de armament.”, și-a detaliat sociologul concepția.

„Noi oricum plătim”

„Subiectul ăsta are un substrat geopolitic, nu are o necesitate economică pentru noi. Noi oricum plătim, trebuie să ne gândim cui dăm banii.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pentru că noi nu avem posibilitatea să construim arme, fabrici de armament. Nu avem tehnologie. Nouă nu ne rămâne să facem ceva pe partea de producție.

În perioada asta de tensiuni, cresc înarmările și rămânem cu niște armament care se uzează. Care iese cel puțin din uzul moral, că apar altele noi. Noi suntem în această logică belicoasă în care trebuie să ne apărăm.”, a încheiat Bruno Ștefan.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

13 comentarii

 1. Si ce-ar trebui sa facem d-le sociolog PETRU ZOLTAN? Sa-i rugam frumos pe rusi, de care ne leaga cea mai mare ,,prietenie”, sa nu ne dranjeze vreodata?????? Fabrici de armament se pot face, nu poti fabrica de toate, dar nici asa cum se intampla acum, sa importam pulberi de la Scarbia!!!! Sa nu avem nici acum, armament de infanterie pentru armata romana, sa echipam ,,profesionistii” cu AKM versiunea Cugir!!!!???? Care ar fi solutia d-voastra, aia salvatoare?????

 2. Toți sunteți niște criminali. De la cei care fabrica armament, la cei care susțin războaiele și obliga civili sa se omoare între ei, cică, pentru pământ strămoșesc. Așa se justifica crima atunci când e in interesul politicienilor.
  Politicienii sunt aceleași scârbe pe care le întâlnim în istorie, care băteau țăranii daca nu le dădeau nu monezi sau grane sau animale ca bir. Astăzi sunt îmbrăcați la costum, sunt moderni.

  Sunteți criminali. Vorbiți de Dumnezeu și de spiritualitate, dar obligați civili sa se duca sa omoare????
  Nu aveți nici o treabă cu Dumnezeu! Întunecaților!

  • Foarte frumos comentariu ! Apreciez la maxim ,inclusiv biserica e cea mai mare afacere in timpul războiului și pe timp de pace .

  • Adevarat,arma si razboiul ocupa gandul conducatorului de azi,niste criminali.
   Mor miliarde de oameni azi in caz de mondial,iar pe sadicii astia nu cred ca i intereseaza,probabil asta se vrea

 3. Singura soluție logică e SĂ ÎI PLĂTIM PE RUȘI SĂ NE APERE. DE PRESIUNILE RATAȚILOR DIN UE, ȘI SÄ ÎI GONEASCĂ DRACULUI PE AMERICANOIZI. Rușii sunt singurii care au arme funcționale, eficiente, și armată profesionistă, nu glume ca NATOizii. Plus cä o sä avem graniță cu Rusia, nu cu Franța sau.Germania.

 4. Unul dintre cele mai idioate articole pe care le-am citit in ultimii ani. Indiferent de orice ar zice orice tâmpit, faptul că un tânăr învață să folosească armamentul din dotare și să respecte regulamentul militar, cu sculat și culcat cu tot, adică bazele milităroei, este cu siguranță benefic. Istețul de parerolog ar putea afla, cu o minimă documentație, că Armata Română avea în întreg lanț de producție, de la cartușe de infanterie până la avioane, cu o singură excepție, submarine. Nici acum majoritatea țărilor din lume nu au această posibilitate. Găsiți, dom’le, niste oameni care se poate pricep la treburile astea, nu publicați părerea unor habarniști.

 5. Să se facă armata, ca în Elveția! Cu program strict, timp de 10 ore/ zi, o perioadă de timp de 6luni,seara să meargă soldatul, acasă, iar dimineața să se prezinte la programul unității militare! Să se facă și,, instrucție, de noapte”, din când în când, să fie obișnuit cu armele pe care trebuie să le mântuiască, să știe că razboiul, nu se desfășoară numai ziua, sau pe calcularor, să nu stea ascuns după fusta lui mămica, care este parlamentară! Era și un proverb, legat de desfășurarea armatei, printre multe altele! A ne apara țara, este datoria sacră, față de acest teritoriu, față de părinții noștri, față de fetele pe care le iubim si vrem să intemeiem o nouă familie! Ce vreti : Să vină alții să ne apere? Nu o vor face, cu,, tragere de inimă „! Nu este țara lor și nu se vor,, bate” pentru ea! Ce le vom spune urmașilor noștri? Că din sclavi, i-am adus in pragul de și mai,, sclavi „! Nu vor avea pe ce să mai calce! Nu vă gândiți că plecatul,, peste graniță”, vă aduce un avantaj! Depinde cine conduce România, bani din țară nu veți mai primi, iar în afara ei, veți fi tot sclavi! Așa că,, barbatul care nu a făcut armata, nu-i… Apărați – vă țara, de la Marii conducatori, ai nemului, a rămas acest imbold : Decebal, Micea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Regele Carol l, care și-au îndeplinit misiunea de onoare, față de țară! Și noi trebuie să le urmăm exemplul! Fabricile de armament, sunt in grija statului! Acesta trebuie să ia hotărârile mai repede! Să nu mai amestece produsele uneia, cu cele ale alteia!
  Avem nevoie de tancuri, obuziere, autopropulsate, drone, rachete militare, sisteme de operare și comunicații, nave militare, de câte nu avem nevoie!

 6. Asta e o mare aberație! Daca nu sunt voluntari pentru a acoperii necesarul atunci armata obligatorie este singura soluție. Eu am făcut armata ca militar cu termen redus într-o școală se ofițeri și subofițeri în rezervă și în șase luni am dobândit cunoștințele necesare pentru a comanda și instruii un pluton de infanterie. Am mancat armata pe pâine, cu foarte multa pregătire teoretică, practica și multe trageri cu toate categoriile de armament. În șase luni am învățat mai multe decât în patru ani de facultate. Și asta s-a văzut în sensul că în momentul în care am fost in stagiul de comanda la o unitate obișnuită am constatat că subunitatea din care făceam parte (companie) avea o capacitate de lupta cat toată baza (1800 de infanteriști) unde efectuam practica. Deci contează cum se face armata, motivarea și menținerea rezerviștilor la capacitatea necesară prin instruiri periodice, avantaje financiare și sociale, precum și recunoașterea calității de rezervist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)
17:05Ridicol: candidatul PSD la primăria unei comune cu 88 de locuitori cu drept de vot a reușit să strângă 100 de semnături de susținere, cum cere legea