O uriașă prostie debitată de Călin Georgescu: Trump ar vrea Groenlanda pentru aurul din acest teritoriu, a susținut fostul candidat la președinție într-o emisiune de la Realitatea TV. Moderatoarea, Anca Alexandrescu, nu l-a contrazis când a făcut aceste afirmații stupide.
Citește și: Ciolacu spune că Simonis nu i-a dat voturi lui George Simion, a fost doar o glumă pe TikTok
”Economia mondială este într-o stare foarte rea, iar Donald Trump știe ce face cu Groenlanda. În cele din urmă, Groenlanda va ajunge în mâna americanilor. Care este miza? Miza este dolarul, pentru că dolarul nu mai poate fi menținut ca monedă la nivel internațional. Ca să poți menține dolarul este nevoie de aur, iar aurul este în Groenlanda. Este o decizie de business, este o decizie suveranistă pentru SUA”, a spus Georgescu.
O uriașă prostie debitată de Călin Georgescu
Care este însă realitatea:
- SUA dețin deja cea mai mare rezervă de aur din lume, 8.133 de tone, aproape dublu față de Germania, care este pe locul II, cu 3.351 de tone
- SUA extrăgeau, în 2019, 200 de tone de aur, pe locul IV în lume.
- Abia în noiembrie 2024 a fost relansată extracția aurului în Groenlanda, iar extracția este făcută de o companie islandeză, nu de una chinezească, cum susține Georgescu.
Ce vrea Trump
De ce este atractivă Groenlanda pentru SUA:
- „Statele Unite și-au exprimat interesul de a-și extinde prezența militară, inclusiv prin amplasarea de radare acolo pentru a monitoriza apele dintre insulă, Islanda și Marea Britanie, care reprezintă o poartă de acces pentru navele marinei ruse și pentru submarinele nucleare”, a explicat Reuters, acum câteva zile. SUA au deja o prezență militară pe insulă, la o bază aeriană. Un acord încheiat în 1951 între Statele Unite și Danemarca a stabilit dreptul Statelor Unite de a construi baze militare în Groenlanda și de a-și deplasa liber forțele pe teritoriul acesteia, atât timp cât Danemarca și Groenlanda sunt notificate.
- Groenlanda deține unele dintre cele mai mari depozite de elemente de pământuri rare (ETR) de pe Pământ, precum ytriu, scandiu, neodim și disprosiu. Aceste minerale au proprietăți unice care le fac ideale pentru mai multe aplicații industriale datorită capacității lor de a rezista la temperaturi extreme sau agenți chimici.
- Rezervele Groenlandei reprezintă aproape 20 % din rezervele disponibile și aproape 10 % din totalul resurselor globale. Potențialele sale zăcăminte ar putea satisface 25% din cererea globală actuală de pământuri rare. Situat în sudul Groenlandei, proiectul minier Kvanefjeld, unul dintre cele mai mari zăcăminte de pământuri rare din lume, are un potențial deosebit de a deveni un furnizor important de pământuri rare la nivel mondial pentru multe decenii.
Georgescu, fericit că dolarul pică
Georgescu a mai spus, în acest context: „Cum faci intr-un moment in care in mai putin de 50% din toate tranzactiile comerciale din lume nu se mai fac in dolari”. Dar aceasta este o afirmație scoasă din context.
„Activele în dolari reprezintă aproximativ 59% din rezervele valutare mondiale; următoarea cea mai mare pondere este euro, cu 20%.
Împrumuturile. Guvernele și societățile străine împrumută bani în dolari pentru a-și asigura creditorii împotriva riscului valutar; 64% din datoria mondială este denominată în dolari.
Plățile. Dolarul reprezintă o mare parte a plăților internaționale – 58%, cu excepția plăților din zona euro – și a tranzacțiilor valutare.
Comerțul. Dolarul joacă un rol major în comerțul mondial. Din 2022, dolarul este utilizat în 54% din facturile de comerț exterior la nivel mondial”, arăta institutul Brookings la 23 august 2024.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Nu sunt un simpatizant al D-lui Georgescu ,dar nu a greșit,din moment ce acolo sunt metale rare mai scumpe decât aurul ,tot în aur se echivalează;petrolul,nu este denumit aurul negru,sau asta nu se pune?Problema e cum scăpăm de otrava care se numește PSD,aș da tot aurul din lume să apuc ziua aceea.