joi 20 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Mircea Marian

5773 articole
Mircea Marian

Mircea Marian este jurnalist din 1990, când a lucrat la UniFan Radio, primul post de radio independent din București. A fost reporter politic la Mediafax, Adevărul și Evenimentul Zilei și a moderat emisiuni la TVR Info și B1 TV. A fost șef al Departamentului Politic&Economic la România Liberă, între 2016 și 2017, și senior editor la Newsweek România din 2017 în ianuarie 2021.

Internațional

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: ce sfaturi dă el SUA

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: el explică, pe Twitter, ce trebuie să facă Statele Unite, pentru a aduce pace pe planetă. Ideea lui Tate este simplă: SUA iese din NATO și formează alianța ARC, adică America, Rusia și China.  Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică „SUA ar trebui să părăsească NATO.  Să formeze o alianță totală și deplină cu Rusia și China. Toate cele 3 superputeri pot reduce cheltuielile militare cu 75%. Nivelul de trai în toate cele 3 țări crește vertiginos. Să se alăture câteva națiuni est-europene, cele care nu sunt nebune. Mi s-a spus că „dușmanii nebuni și ideologic deformați” ai Americii erau URSS/Rusia când eram mic. Acum sunt bine, iar această descriere se potrivește națiunilor vest-europene.  Dacă Franța sau Anglia ies din rând, sunt neputincioase să conteste ARC (America, Rusia, China). Pacea mondială obținută.  Se poate realiza”, a scris Tristan Tate, pe Twitter. Peste 18.000 de persoane au dat like la această postare.  Metoda „loverboy” Procurorii români i-au acuzat pe frații Tate că  racolau tinere sub pretextul începerii unei relaţii de iubire, după care le duceau într-o casă din judeţul Ilfov, unde erau obligate să producă clipuri video, ce erau postate pe site-uri pentru adulţi. Victimele le-au povestit anchetatorilor că în vila din judeţul Ilfov era amenajat un studio de videochat, fiind întâmpinate la venire de paznici înarmaţi. Totodată, ele ar fi fost obligate să îşi facă tatuaje cu mesajul „owned by Tate”.

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică Foto: X/Twitter
Vlad Voiculescu, atac neobișnuit de brutal la Gândul, Romania TV și Realitatea TV
Politică

Vlad Voiculescu, atac neobișnuit de brutal la Gândul, România TV și Realitatea TV: „Niște vidanje”

Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu a lansat atac neobișnuit de brutal la adresa Gândul, Romania TV și Realitatea TV: „Niște vidanje ordinare”, a sscris el pe Facebook. Voiculescu a reacționat la acuzațiile că ar fi cumpărat o vilă de lux fostei sale partenere, cu care are un copil. Citește și: VIDEO Andrew Tate, prieten în viața reală cu Donald Trump Jr, cu care se întâlnea când putea călători. Acum, cei doi mențin legătura online Vlad Voiculescu, atac neobișnuit de brutal „Gândul, Romania TV și Realitatea TV sunt pur și simplu niște vidanje ordinare. Iar cei care scriu măscări despre mine, despre familia mea și în general despre oricine i-a deranjat vreodată pe șefii sau patronii lor nu ar trebui să se mai amăgească vreodată recomandându-se ca jurnaliști în fața familiei, prietenilor sau altcuiva. Materia cu care lucrează ei nu este adevărul sau informația. Materia cu care lucrează ei este rahatul, mizeria, minciuna sfruntată pe care o aruncă asupra altora printre dinții cu care rânjesc murdar, ei și invitații lor care se complac să rânjească știind foarte bine ce se întâmplă. Da, Laura, mama copilului meu și cu mine suntem despărțiți. Ea a găsit o casă iar eu am ajutat cu jumătate din bani. Nu este o "vilă de lux", e o casă de 111 mp într-o stare absolut jalnică. Evident, nu este vila aia imensă pe care o arată ei în fițuică sau la tv.   A costat 77.500 euro (partea mea) - tocmai pentru că este într-o stare jalnică, nu a costat "milioane de euro", cum au mâncat ei rahat la tv. Este cumpărată cu banii din declarația mea de avere și banii de salariu. Nu din "surse necunoscute", cum au mâncat ei rahat la tv.   Nu e plătită dintr-un "cont secret din Austria", ci dintr-un simplu cont de salariu deschis în urmă cu 16 ani, cont care apare în toate declarațiile mele de avere din 2015 până astăzi. Informația de mai sus - nu rahatul aruncat de ei - va fi desigur în următoarea mea declarație de avere. Declarația de avere se face anual, următoarea la 15 iunie.   Acum îmi dau seama că am jignit vidanjele. Acelea scot rahatul. Voi - Gandul, Realitatea, RTV - îl aruncați asupra oamenilor pe care vreți să îi murdăriți. Murdari sunt șefii și patronii voștri. Murdare sunt interesele lor iar voi sunteți doar instrumentele. Voi sunteți doar tulumbele de la vidanje care în loc să aspire rahatul, îl împrăștiați printre dinți la tv”, a scris Voiculescu pe Facebook.   

Cristian Diaconescu revine asupra afirmației că Rusia a cerut o nouă Ialta Foto: Facebook
Politică

După ce a speriat România, Diaconescu revine asupra afirmației că Rusia a cerut o nouă Ialta

După ce a speriat România, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu revine asupra afirmației că Rusia a cerut o nouă Ialta. El a mai spus: „Am toate argumentele să afirm că SUA a refuzat în acest moment un astfel de moment”. Citește și: VIDEO Andrew Tate, prieten în viața reală cu Donald Trump Jr, cu care se întâlnea când putea călători. Acum, cei doi mențin legătura online Diaconescu revine asupra afirmației că Rusia a cerut o nouă Ialta Ce a spus Diaconescu inițial, la Antena 3: „E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte strategice, politice, de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa ceva, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani (...) Așteptările lor (N.Red: ale Rusiei) țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor”.  Diaconescu și-a reconfirmat afirmațiile la insistența moderatorului, Mihai Gâdea. Un pas înapoi Însă, azi, el a revenit asupra declarațiilor sale. „Nu am afirmat că, în aceste zile, la negocierile dintre SUA și Rusia, ar fi existat pe masă această cerere. Sub nicio formă! Dar în 2022 a fost această cerință din pachetul de negociere, negociere care nu a ajuns la finalitate. Și pentru Țările Baltice, Bulgaria, Ungaria exista această solicitare”, a declarat consilierul prezidențial, la Realitatea Plus, citat de RFI.  „Aceasta solicitare - din 2022 - nu a fost acceptată sub nicio formă nici de americani, nici de europeni. Nici atunci, nici acum. Acest fapt este o știre bună”, a subliniat Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale.

Mircea Marian
Opinii

Doar dacă vrem să-l ajutăm pe Putin, ne certăm acum cu toată America

Cea mai mare greșeală pe care o poate face România, acum, este să se certe cu SUA pornind de la câteva relatări „pe surse”. Nu exclud ca, de fapt, să asistăm la o campanie electorală, menită să genereze emoție și să ne facă să uităm de eșecul economic al acestei guvernări.  Oricum, chiar dacă teoria mea conspiraționistă este falsă, doar Rusia câștigă când un aliat ferm al SUA își schimbă, nervos, direcția de politică externă... Pentru că SUA NU și-au schimbat-o, tot ce citim este „pe surse”. Rușii au cerut, Washingtonul a refuzat.  S-a întâmplat ceva, până acum? A plecat vreun soldat american din România? Nu. Și, ca să plece, ar fi un proces lung și costisitor care probabil s-ar extinde dincolo de mandatul lui Donald Trump.  Ok, Trump s-a rățoit la Zelenski. E stilul său, toți știam asta. Toți, inclusiv Zelenski, trebuiau să-l ignore - o spun oameni care au studiat atent comportamentul actualului președinte al SUA, nu eu.  Ce mesaje oficiale ne-a transmis până acum noua administrație de la Casa Albă? 1) Să ne consolidăm democrația și să nu mai înghițim informațiile subțiri ale unui servicu secret. E cineva care nu recunoaște că democrația din România era la pământ, că suntem foarte, foarte, aproape de ceea ce se numește o cleptocrație? 2) Să creștem alocarea pentru Apărare, să nu mai așteptăm ca doar SUA să cheltuie pentru protecția noastră. Mi se pare foarte corect. Ce vrem acum, să stăm la mâna Germaniei și Franței? Va trece isteria aceasta și vom vedea din nou Germania tânjind după gaze ieftine din Rusia și exporturi masive în China comunistă. Am uitat că Franța a fost la un pas să vândă fregate ultramoderne Rusiei, ceea ce ar fi schimbat complet jocul în Marea Neagră?  Eu nu spun să nu facem nimic. Dar acum suntem în etapa cu drobul de sare: ne văicărim steril. Ne trebuie un plan B, discret. Ne trebuie un plan pentru Republica Moldova. Ne trebuie investiții consistente în Apărare. Dar suntem siguri că banii nu ar fi furați, de generalii de tip Zisu?  Însă, mă întorc la ceea ce scriam la început: să așteptăm, cu calm. Este extrem de posibil ca Trump să realizeze nu doar că Putin vrea să îl păcălească, dar încurajează China să atace Taiwanul și cine știe unde se va duce, ulterior... Mă tem că relația cu SUA a devenit subiect de campanie electorală, pentru ca PSD și PNL să arate că fac ceva, în timp ce reformele economice, PNRR-ul, sunt blocate.  Rămân un susținător al parteneriatului strategic cu SUA și cred că este o mare greșeală ca, dintr-un impuls de moment, să îl transformăm noi în literă moartă. Vom vedea ce fac alții...

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: nu vor să doborâm dronele rusești Foto: Twitter
Politică

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: se opun doborârii dronelor rusești

O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova: se opun doborârii dronelor rusești care intră în România. Miercuri, fără nici o explicație, toți deputații AUR, SOS România și POT prezenți au votat împotriva unei legi cerute de mai mulți ani de ministerul Apărării pentru a-i permite să intervină împotriva aeronavelor fără echipaj. Citește și: VIDEO Andrew Tate, prieten în viața reală cu Donald Trump Jr, cu care se întâlnea când putea călători. Acum, cei doi mențin legătura online Parlamentarii AUR, SOS și POT nu și-au explicat votul, așa cum se obișnuiește la decizii majore ale Legislativului.  O nouă dovadă că „suveraniștii” țin cu Moscova Este vorba de legea „privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional”. Însă, în pofida votului negativ al celor trei partide, legea a trecut și va ajunge la Senat, care este cameră decizională.  Liderul AUR, George Simion, nu a votat.  „Măsura focului de nimicire este ultima în cadrul reacției graduale la riscul sau amenințarea (...) siguranței aeriene în spațiul aerian național”, se arată în expunerea la proiectul de lege.  „Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau poate fi preluat controlul asupra acesteia”, arată proiectul.  „Avem în vedere o nouă inițiativă legislativă care să ne permită să operăm și pe timp de pace sub auspiciile unei operații militare. Legea 257 privind Combaterea Mijloacelor Aeriene care pătrund neautorizat în spațiul aerian trebuie adaptată noilor provocări, respectiv drone. Deci nu trebuie, din punctul meu de vedere, drona sau rămășița de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă și să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de față, ea trebuie asimilată la muniție, la loitering (n.r. muniție teleghidată), la alt mijloc, astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv”, explica, în ianuarie 2024, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.  Candidatul la președinție Nicușor Dan a comentat votul din Camera Deputaților: „Masca suveranismului s-a prăbușit! Adevărata lor prioritate nu este România. Nu este siguranța oamenilor. Este Putin”    

Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump, arată fostul ambasador Zuckerman
Politică

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, într-un interviu la Euronews. Acesta a condus misiunea SUA în România între decembrie 2019 și februarie 2021, fiind propus în acest post chiar de Donald Trump.  Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump Întrebat ce se poate înțelege din faptul că Georgescu se laudă cu susținerea actualului președinte al SUA, Zuckerman a spus: „Că fiecare nemernic din România, mai ales ăștia de dreapta, se înconjoară și spun că sunt oamenii lui Trump. Nu-i adevărat. Toți vor ajutor, vor să se înconjoare cu această idee, dar nu-i adevărat, nu sunt ca Trump. Georgescu nu e ca Trump, Georgescu e omul rușilor. Ce s-a întâmplat aici e absolut groaznic. Democrația trebuie salvată, nu se poate lăsa acea interferență în alegeri, cum au făcut aștia. Și trebuie să fie sigur că viitorul tur al alegerilor nu o să aibă niciun fel de interferență și i o să fie făcut într-un fel egal pentru toți candidații și transparent, a să nu fie niciun dubiu că alegerile s-au făcut corect”. Fostul ambasador a mai arătat că Elon Musk vorbește în numele său, iar articolul din Bloomberg nu este credibil.  „Să fim clari. Elon Musk nu vorbește pentru administrația americană, el e un advisor special al președintelui Trump, cu misiunea să se uite la abuzuri de cheltuieli și alte lucruri similare în guvernul american. Dar el are și opiniile lui, cum ai tu, cum am eu. Așa că ce postează el, nu o face pentru guvernul american, pentru că el nu are nicio funcție în guvern. El are o misiune specifică la acest DOGE, ca să salveze bani la guvern, ca să nu se arunce cu banii pentru tâmpenii și alte lucruri”, a arătat Zuckerman despre Musk.  „Pot să citeze ei ce ce vor (n.r.: cei de la Bloomberg, care citează surse din România și SUA), dar sunt surse în România pe care nici câinele meu nu le crede. Bazat pe ce mi s-a spus mie, asta nu-i adevărat, îmi vine extrem de greu să cred că guvernul american se implică în alegerile unui stat suveran, să spună că ăsta trebuie lăsat sau nu să candideze”, a mai spus fostul ambasador.

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD - presă

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD, arată mai multe materiale elaborate de România Liberă la începutul anilor 2000. La 8 februarie 2025, Georgescu afirma, într-un mesaj pe YouTube, că programele USAID au fost „o mită împachetată într-o formă de ajutor social, cu implicații teribile la adresa libertății civile”. „Corupții vor plăti pentru fiecare minciună pe care au emis-o în vederea manipulării”, promitea candidatul zis „suveranist”.  Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Georgescu conducea, la începutul anilor 2000, un ONG - Centrul Național de Dezvoltare Durabilă - unde era director executiv. Acesta era instrumentul prin care rula fonduri americane nerambursabile pe care acum le consideră a fi o „mită”. România Liberă spunea că acest centru este un GONGO - adică un ONG guvernamental. „Americanii au fost sesizați că directorul Georgescu încearcă să preia fonduri de 36 de milionae de dolari, iar o parte din aceștia vor ajunge în pușculița liderilor locali PSD. După ce ar fi primit banii, Călin Georgescu avea pretenția să nu fie controlat asupra destinației acestora. Împreună cu Federația Autorităților Locale și având spatele asigurat de Administrația Prezidențială, oengistul Călin Georgescu a luat până acum 215.000 dolari nerambursabili”, arăta România Liberă în septembrie 2003. Într-un alt articol se arăta: „Călin Georgescu a insistat într-un mod agresiv ca programul său să fie finanțat de GRASP (Reformă guvernamentală și parteneriate durabile) cu 800.000 de dolari, fără a defini activități specifice”. Articolul menționa că Georgescu circulă cu o limuzină cu număr diplomatic. 

Departamentul de Stat neagă știrea Bloomberg: nici o susținere de la Washington pentru Georgescu Foto: Inquam/Ovidiu Matiu
Politică

Departamentul de Stat neagă știrea Bloomberg: nici o susținere de la Washington pentru Georgescu

Departamentul de Stat al SUA neagă știrea Bloomberg: nu există nici o susținere de la Washington pentru Călin Georgescu, afirmă surse politice. Mesajul a fost transmis pe canale diplomatice către autoritățile române. Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Departamentul de Stat neagă știrea Bloomberg UPDATE: Ministerul român de Externe a respins, într-un comunicat remis miercuri, informaţiile publicate de Bloomberg potrivit cărora Administraţia Trump îi presează pe oficialii români să permită candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. „În interacţiunile bilaterale cu oficiali ai Administraţiei SUA nu au existat niciun fel de discuţii sau intervenţii în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”, a arătat MAE.  Agenția de presă Bloomberg a scris, azi, că SUA solicită României să îi permită candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai.  Autoritățile române sunt sub presiune intensă din partea administrației președintelui Donald Trump, care vrea să se asigure că un „candidat de extremă dreapta” va putea participa la alegerile din luna mai, a susținut Bloomberg.  Oficialii americani care au avut întâlniri private cu omologii români în ultimele zile s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, scrie Bloomberg, care citează persoane familiare cu discuțiile, care au refuzat să fie identificate. Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost pusă în evidență de vicepreședintele JD Vance, care a criticat România pentru anularea alegerilor prezidențiale anul trecut, în discursul său de săptămâna trecută de la Conferința de Securitate de la Munchen.

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați  Foto: AUR
Politică

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român

Generalul AUR Mircia Chelaru, senator al partidului condus de George Simion, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă. El are o condamnare penală la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru că a cumpărat ilegal, cu puțin sub 24.000 de euro, o locuință pusă la dispoziție de ministerul Apărării - el avea deja o proprietate în București - și a revândut-o în scurt timp la un preț de câteva ori mai mare, 300.000 de euro. Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Justiția a decis și că trebuie să plătească 93.000 de lei daune materiale către ministerul Apărării și să restituie un prejudiciu de 850.000 de lei. Generalul AUR Chelaru nu vrea să dea înapoi banii furați Însă din declarațiile de avere ale lui Chelaru, din 2020, când a ajuns deputat, în 2025, când a devenit senator, se vede că el nu a returnat mai nici un ban. La 19 decembrie 2020, el consemna o poprire ANAF de 852.000 de lei. În declarația de avere din 31 decembrie 2024 apare o datorie la bugetul statului - scadentă în 2030 - de 851.386 de lei. În cinci ani, el n-a returnat mai nimic din prejudiciul creat statului. Însă generalul Mircia Chelaru are o pensie specială de 104.088 lei, net, anual, în 2023, și a primit și indemnizație de depuatat, 131.412 lei. El nu declară nici un cont bancar peste 5.000 de euro, nu are locuință și nu deține terenuri.  În 2024, generalul a încercat să anuleze sentința, dar Justiția a respins cererea sa.  AUR l-a nominalizat pe Chelaru în comisiile parlamentare de apărare (la Senat) și de control a Serviciului de Informații Externe (comisie comună cu Camera Deputaților). 

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului Foto: Twitter
Internațional

Avertismentul unui amiral american: exercițiile Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului

Avertismentul dur al unui amiral american, Samuel Paparo, comandantul forțelor din regiunea Indo-Pacific (INDOPACOM): exercițiile militare ale Chinei sunt repetiții pentru invadarea Taiwanului. Însă Paparo vorbește și despre cooperarea extinsă dintre China comunistă, Coreea de Nord și Rusia, care au format un „triunghi al scandalagiilor” („troublemakers”). Citește și: Analiza spionilor estonieni: Pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina Paparo a vorbit acum câteva zile la Honolulu Defense Forum. Avertismentul dur al unui amiral american „Când Paparo a preluat comanda Flotei americane din Pacific în 2021, armata chineză a făcut un exercițiu de vară cu o brigadă. În anul următor, exercițiul a crescut la șase brigăzi. În vara anului 2024, a fost vorba de 42 de brigăzi - precum și 150 de nave ale marinei chineze, 200 de ambarcațiuni amfibii de asalt care practicau «încălcarea obstacolelor și deplasarea spre exterior pentru operațiuni militare în teren urban», a spus el.  Creșterea rapidă a acțiunilor agresive și a exercițiilor a făcut, de asemenea, mai posibil ca «frunza de smochin a unui exercițiu» să poată ascunde intențiile, a spus amiralul - adăugând că AI «ar fi un instrument foarte eficient pentru a descoperi acest tip de avertizare»”, relatează Defence One.  Paparo a vorbit despre cooperarea China, Rusia, Coreea de Nord. „Asistăm la coordonarea lor în toate domeniile, de la patrule comune de bombardiere care pătrund în [zona de identificare a apărării aeriene] americană până la capacități anti-satelit comune și tehnologii submarine avansate de pe fundul mării până în ceruri”, a spus el. „«În prezent, Rusia, în agresiunea sa împotriva Ucrainei, ar fi incapabilă să sprijine această agresiune dacă Republica Populară China nu ar sprijini-o cu 90% din semiconductorii săi și 70% din mașinile sale unelte», a declarat Paparo. «Iar RPC primește în schimb tehnologie pentru submarine silențioase«, a spus el. «Vor exista tehnologii comune în domeniul aviației. Aceasta este o simbioză tranzacțională între aceste două state care le va face pe fiecare mai puternice și fiecare dintre ele va căuta să îl exploateze pe celălalt pentru că sunt state»”, a mai arătat amiralul, citat de Stars and Stripes.  El a spus că Rusia va ajuta Coreea de Nord să-și dezvolte submarinele din clasa Kilo. 

Analiza spionilor estonieni: Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina
Internațional

Analiza spionilor estonieni: Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina

Analiza spionilor estonieni, „Securitatea Internațională și Estonia - 2025”, apreciază că „pentru securitatea lumii libere, Rusia nu trebuie lăsată să dicteze pacea în Ucraina”. În analiză, nu există aproape nici o referire la Statele Unite, exceptând avertismentul că China comunistă ar privi o înfrângere a Ucrainei ca pe o victorie a „principalului rival”, SUA.  Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan „Pentru a proteja viitorul Ucrainei și securitatea lumii libere, este esențial ca Rusia să nu dicteze condițiile de încheiere a conflictului. Nu există niciun motiv să credem că Putin și-a abandonat ambițiile maximaliste, inclusiv cererea de retragere a prezenței militare a NATO prezența militară a NATO la granițele sale din 1997, ceea ce face cu atât mai vital ca Rusia să dea Ucrainei o lecție dureroasă”, se afirmă în analiza serviciului estonian de spionaj.  Analiza spionilor estonieni Care sunt principalele concluzii ale acestui serviciu: Anul trecut Moldova a fost ținta unei masive campanii rusești de influență. Rusia și-a atins, din păcate, parțial obiectivele: referendumul pentru aderarea la UE a trecut la limită, iar Alexandr Stoianoglo a obținut un număr consistent de voturi, deși fusese lansat doar cu șase luni înainte. Campania rusă de influențare a alegerilor a fost una din cele mai sofisticate și probabil va continua și în 2025. „Mii de persoane au fost implicate, folosind instrumente precum platformele de social media (Telegram și TikTok), pliante și emisiuni de televiziune tradiționale. Alegătorii au fost bombardați cu donații în numerar” „China ajută Rusia în războiul dronelor, oferind o cale prin care componentele occidentale ajung la agresor. China critică sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, aprobând tacit sprijinindu-și cetățenii și companiile care fac afaceri cu Rusia” „În timp ce retorica Kremlinului privind armele nucleare este energică, acțiunile sale nu reflectă aceste amenințări amenințătoare. Este foarte puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei,dar observând modul în care factorul frică a reținut Occidentul până acum,  Rusia îl exploatează la maximum. Războiul din Ucraina ar fi putut fi încheiat cu ceva timp în urmă dacă Occidentul ar fi văzut bluful Rusiei” Emiratele Arabe Unite au devenit un hub pentru afacerile Rusiei „În cazul în care războiul în Ucraina se încheie favorabil Rusiei sau dacă ostilitățile sunt înghețate, este aproape sigur că unități militare rusești vor staționa permanent de-a lungul granițelor Estoniei în în număr mai mare decât înainte de 24 februarie 2022. Rusia s-a angajat să dezvolte tehnologia dronelor și integrarea extensivă în forțele sale armate” Nu există nici o referire la România în raportul de 90 de pagini. 

Bugetul astronomic pe care îl au primăriile de sector pentru salubrizare Foto: Facebook
Eveniment

Bugetul astronomic pe care îl au primăriile de sector pentru salubrizare, inclusiv deszăpezire

Bugetul astronomic pe care îl au primăriile de sector pentru salubrizare, inclusiv deszăpezire: aproape 1,15 miliarde de lei, împreună. Informația a fost postată de Nicușor Dan, pe Facebook. Interesante sunt și diferențele uriașe de costuri, între sectoare. Bugetul astronomic pe care îl au primăriile de sector pentru salubrizare De exemplu, Sectorul 4 alocă salubrității o sumă mai mult decât dublul celei cheltuite de Sectorul 6, deși sectorul unde primar este liberalul Ciprian Ciucu are suprafață mai mare și un număr semnificativ mai mare de locuitori. Ce alocari sunt, pe sectoare, pentru salubrizare, în 2024: Sectorul 1: 227,5 milioane de lei Sectorul 2: 199,8 milioane lei Sectorul 3: 143,3 miliaone lei Sectorul 4: 277,7 milioane lei Sectorul 5: 165,4 milioane lei Sectorul 6: 128,5 milioane lei  În total: 1,1423 miliarde de lei.  „Acesta este bugetul pe care cele 6 primării de sector l-au alocat pentru salubrizarea Bucureștiului, capitol care include și serviciile de deszăpezire. Primăria Capitalei nu are atribuții pentru curățarea zăpezii de pe bulevardele și străzile orașului, acestea sunt exclusiv în sarcina primăriilor de sector”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.   

Zelenski, vizibil iritat după discuțiile SUA-Rusia Foto: Twitter
Internațional

Zelenski, după discuțiile SUA-Rusia: „N-am acceptat un ultimatum în 2022, nu-l vom accepta acum”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut a fi vizibil iritat după discuțiile SUA-Rusia: „N-am acceptat un ultimatum în 2022, nu-l vom accepta nici acum”, a spus el. „Ce vă face să credeți că Ucraina va accepta ultimatumuri acum, când noi le-am refuzat chiar și în momentele noastre cele mai negre împotriva Rusiei?”, a mai afirmat șeful statului ucrainean. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan Zelenski, vizibil iritat după discuțiile SUA-Rusia Ulterior, într-o conferință de presă de la Ankara, el a criticat punctual discuțiile SUA-Rusia. „Europa, NATO și SUA ar putea da Ucrainei speranța unor garanții puternice de securitate și a aderării la NATO. Dar nu auzim un astfel de sprijin din partea SUA” Niciunul dintre actorii care negociază cu privire la Ucraina nu vorbește despre returnarea prizonierilor. Ce rost are să spui vorbe goale despre cum oamenii nu ar trebui să moară, când mii de oameni trebuie aduși înapoi din captivitatea rusă? Liderul de la Kiev a afirmat că, acum, așteaptă vizita reprezentanților SUA la Kiev.  Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind patru principii esențiale pentru normalizarea relațiilor bilaterale și găsirea unei soluții negociate la războiul din Ucraina. Acest progres a fost anunțat marți, în urma unei întâlniri la Riad, Arabia Saudită, între delegațiile conduse de secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform CNN.

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu despre intervențiile SUA în favoarea fraților Tate Foto: Facebook
Politică

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate

Premierul Marcel Ciolacu contrazice declarațiile lui Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate, susține șeful guvernului român, pe Twitter. Luni, Financial Times a scris că SUA fac presiuni pentru eliberarea fraților Tate. Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a confirmat, ulterior, că trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei. Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu „Statele Unite nu a făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române. Nu au existat solicitări nici în timpul discuției sau după aceasta! România și SUA împărtășesc aceleași valori privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de pe rețeaua X. Însă, luni, Hurezeanu avea o cu totul altă abordare. Ce a relatat G4Media: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România. Acesta i-a răspuns că nu știe dacă va vizita România, spune Emil Hurezeanu, și i-a adus în discuție pe frații Tate, aflați în arest la domiciliu. „«Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate», mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu”.  „Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate”, a relatat, ieri, Financial Times. Publicația susține că acest caz a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută. 

Viceliderul deputaților USR, Emanuel Ungureanu, îi cere lui Lasconi să îl susțină pe Nicușor Dan Foto: Facebook
Politică

Viceliderul deputaților USR, Emanuel Ungureanu, îi cere lui Lasconi să îl susțină pe Nicușor Dan

Viceliderul deputaților USR, Emanuel Ungureanu, îi cere lui Lasconi să îl susțină pe Nicușor Dan: „Dragă Elena, a venit vremea să-l susții pe Nicușor Dan pentru prezidențialele din luna mai”, a scris Ungureanu pe Facebook.  Citește și: Minciună a Ministerului de Externe, care a anunțat un „schimb de opinii concentrat” între Hurezeanu și ambasadorul Grenell Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a început deja campania la prezidențiale, fiind susținut de Forța Freptei și PMP.  Iată mesajul său, integral:  Emanuel Ungureanu îi cere lui Lasconi să îl susțină pe Nicușor Dan „Dragă Elena, e timpul să fii om de stat! Dragă Elena, a venit vremea să-l susții pe Nicușor Dan pentru prezidențialele din luna mai. Este timpul ca partidul nostru, USR, să-l sprijine pe Nicușor Dan.   Nicușor Dan este fondatorul USR și omul care a câștigat două mandate de primar al Capitalei cu sprijinul USR. Toate sondajele de opinie, inclusiv cele comandate de partidul nostru, îl cotează pe Nicușor Dan la 20-21% din intențiile de vot și pe tine la 9-10%, deci, la jumătate.   În mod evident, după rezultatul tău excepțional din decembrie, nimeni din USR nu are dreptul să îți ceară să te retragi din cursa pentru prezidențiale și eu nu voi face asta. Într-o țară normală, ar fi trebuit să fii președinta României și ar fi fost extraordinar, ai un suflet bun și ești harnică, meritam un președinte ca tine după decepția numită Iohannis.   Din cauza Securistanului infiltrat în CCR, acest moment astral ne-a fost distrus. Sunt convins că este incredibil de frustrant pentru tine că ți-a fost furată victoria, o meritai și o meritam, USR te-a susținut fantastic.   Convingerea mea este că l-ai fi învins în turul 2 anulat ilegal, pe Călin, omul Kremlinului, un produs 100% al părții întunecate a serviciilor secrete românești.   Acum, dragă Elena, momentul astral este al lui Nicușor Dan, este convingerea mea după ce am vorbit cu foarte mulți alegători USR. Deși Nicușor se autodeclară independent, electoratul nostru userist îl vede tot ca pe un userist și îl preferă.   Este timpul să fim oameni de stat și să facem alegerea corectă pentru România, dincolo de simpatiile sau antipatiile personale.   Este un lucru cunoscut Elena în USR, faptul că, nu am o simpatie deosebită pentru Nicușor Dan, am fost foarte critic cu el și în primul mandat de primar și în al doilea, cu argumente, nu dezvolt acum motivele, sunt publice. Mai mult decât atât, în anul 2017, l-am contracandidat pe Nicușor Dan la președinția USR, atunci el considera că i-ar merge mai bine USR-ului fără Clotilde Armand și Cristian Ghinea, deci pare că v-ați fi înțeles bine atunci...   Mesajul meu din congres a fost unul de unitate, eu consider că USR și România are și a avut nevoie întotdeauna de o luptătoare ca doamna Armand și de un ministru competent și vizionar, ca domnul Ghinea. USR este singurul partid reformator din România și avem nevoie de toți cei care pot contribui la transformările profunde de care are este dependentă țara noastră, suntem încă prea puțini.   Am amintit de Clotilde, nu mi-a plăcut deloc atacul tău public împotriva ei, într-un moment în care a fost pusă în genunchi de același sistem ticălos care te-a scos ilegal din cursa la președinție. Cred că vei fi capabilă să recunoști că nu e corect să lovești într-o colegă care a căzut între tâlhari... Și cred că știi, nu mă regăsesc printre fanii lui Clotilde din USR.   Elena, îți spun acum public ce am declarat la congresul USR din 2017: "toți suntem niște viitori foști..."    România este într-un moment mai greu ca cel din decembrie. În mod nemeritat, deși nu ai pierdut alegerile, electoratul nostru nu te mai preferă ca alternativă numărul 1 la dacopatul- psihopat sau la Crin- somnorosul leneș, care a trăit pe spinarea nevestei în ultimii 10 ani, după ce 20 de ani a fost campionul chiulangiilor în Parlamentul României. Bazinul electoral USR și nu numai, trebuie să aleagă între tine și Nicușor, ai fost jurnalistă, știi ce înseamnă percepție versus adevăr.   M-aș fi bucurat ca electoratul nostru să te prefere, îl preferă însă pe Nicușor. Ca oameni de stat trebuie să ascultăm de glasul poporului. Poporul USR, nu organizația, îl vrea pe Nicușor. Trebuie să ascultăm împreună de glasul poporului, așa fac oamenii de stat.   În final, îți mulțumesc frumos Elena pentru ce ai făcut până acum pentru USR , pentru mine și colegii noștri, cu ajutorul tău am trecut mai bine peste momentul dificil de la europarlamentare.   Te rog să nu vezi acest mesaj public Elena ca o cerere de retragere, ci ca o rugăminte de evaluare lucidă a contextului politic în care ne aflăm.   Am încredere că vei lua decizia corectă pentru România. Nicușor Dan va fi un președinte bun pentru România, are calități extraordinare, e onest, muncitor, inteligent, calculat, detestă corupția, un luptător adevărat, userist pur sânge. Nu este perfect, dar cine este?   Elena, repet, avem de ales între Crin puturosul, Călin dilimanul și Nicușor Dan tocilarul. Alegerea noastră ar trebui să fie limpede. USR trebuie să salveze din nou România, electoratul nostru ne cere asta.   Ne ajuți?   Cu respect, colegul tău, Emanuel Ungureanu”. 

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră