joi 24 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Mircea Marian

6137 articole
Mircea Marian

Mircea Marian este jurnalist din 1990, când a lucrat la UniFan Radio, primul post de radio independent din București. A fost reporter politic la Mediafax, Adevărul și Evenimentul Zilei și a moderat emisiuni la TVR Info și B1 TV. A fost șef al Departamentului Politic&Economic la România Liberă, între 2016 și 2017, și senior editor la Newsweek România din 2017 în ianuarie 2021.

Eveniment

Bulgaria raportează un deficit bugetar de 3% şi e pregătită să intre în zona euro

Bulgaria raportează un deficit bugetar de 3% şi e pregătită să intre în zona euro, scire Novinite, citată de news.ro. Această țară ar fi îndeplinit astfel condiţia finală pentru aderarea la zona euro, prin respectarea criteriului privind deficitul bugetar. Citește și: Bugetarii se înmulțesc masiv: ANFP a scos la concurs aproape 1.000 de posturi, inclusiv peste 50 de funcții de conducere Banca Națională a Bulgariei a pregătit deja monedele euro cu specific local.  Bulgaria raportează un deficit bugetar de 3% şi e pregătită să intre în zona euro  Potrivit datelor preliminare de la Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria şi Eurostat, sectorul administraţiei publice a ţării a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 3 miliarde de euro. Această cifră corespunde exact la 3% din PIB-ul naţional, aliniindu-se la pragul UE şi îndeplinind condiţia de deficit pentru aderarea la zona euro. Pentru comparaţie, Eurostat a raportat că deficitul bugetar mediu la nivelul Uniunii Europene în 2024 a fost de 3,2% din PIB. Dintre statele membre, România a înregistrat cel mai mare deficit cu 9,3%, urmată de Polonia cu 6,6% şi Franţa cu 5,8%. În schimb, mai multe ţări au obţinut excedente bugetare. Danemarca a înregistrat cel mai mare excedent, cu 4,5% din PIB, în timp ce Irlanda şi Cipru au urmat îndeaproape, cu surplusuri de 4,3% fiecare. Grecia a raportat şi ea un sold fiscal pozitiv, cu un excedent de 1,3%.

Bulgaria raportează un deficit bugetar de 3% şi e pregătită să intre în zona euro Foto: Banca Națională a Bulgariei
Bugetarii se înmulțesc masiv: ANFP a scos la concurs aproape 1.000 de posturi Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Bugetarii se înmulțesc masiv: ANFP a scos la concurs aproape 1.000 de posturi, inclusiv de șefi

Bugetarii se înmulțesc masiv: ANFP a scos la concurs, la 14 aprilie, aproape 1.000 de posturi, inclusiv peste 50 de funcții de conducere. Campania de angajări se desfășoară sub sloganul „Căutăm oameni competenţi”.  Citește și: Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Civilă, plus creșterea numărului de angajați cu 10%: salariile cresc cu 13%, veniturile - cu sub 3% „Vrem o administraţie mai suplă sau vrem să dăm iarăşi drumul şi să o creştem cu 20%? (...) Elasticul de cheltuieli în zona publică s-a întins suficient. Dacă îl mai întindem, se rupe”, perora premierul Ciolacu, la 15 martie.  Bugetarii se înmulțesc masiv: ANFP a scos la concurs aproape 1.000 de posturi Potrivit unui anunț de pe pagina Agenției Naționale a Funcționarului Public (ANFP), agenția organizează o etapă de recrutare pentru funcţiile publice de execuţie de grad profesional debutant şi superior, precum şi una de promovare  în funcţia publică de conducere. Din cele circa 1.000 de posturi scoase la concurs: 135 sunt funcţii publice vacante de grad profesional debutant 791 sunt funcţii publice vacante de grad profesional superior, Majoritatea acestora, 445, sunt consilieri clasa I se recrutează 51 de șefi de serviciu doi directori executivi patru directori executivi adjuncți cinci medici șefi La concurs, viitorilor bugetari li se cere, printre altele, „Să deschidă și să închidă un computer” - această cerință fiind parte a tematicii „pentru testarea cunoştinţelor teoretice în domeniul tehnologiei informaţiei”. O altă cerință este: „Să creeze un document simplu și să îl tipărească la o imprimantă disponibilă”. În ceea ce privește utilizarea programului Word, concurenții trebuie să dovedească faptul că pot „să folosească opțiunile aplicației, precum funcția Help (Ajutor) și opțiunile de creștere a productivității”.  O altă pretenție de la viitorii bugetari este „să efectueze o căutare online pentru a obține informații și să evalueze critic conținutul web obținut”. „Să utilizeze un browser web și să stabilească setările acestuia, să memoreze pagini favorite (bookmarks), să salveze și să tipărească pagini web”, este o altă cerință. 

Finanțele recunosc că nu au plătit facturi de 9,1 miliarde de lei la final de 2024
Economie

Finanțele recunosc că nu au plătit facturi de 9,1 miliarde de lei ca să raporteze deficit mai mic

Finanțele recunosc că nu au plătit facturi de 9,1 miliarde de lei ca să raporteze deficit mai mic pentru 2024: „Influențe negative în calculul deficitului ESA au avut în principal sumele datorate și neplătite la sfârșitul anului de către instituțiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât și transpunerea dobânzilor (-9,6 mld lei) din baza cash în baza accrual în funcție de termenele de plată”, se arată într-un comunicat al ministerului condus de Tanczos Barna.  Citește și: Biroul Electoral cenzurează o postare pe TikTok care preia un mesaj al lui Valeriu Nicolae, definit drept „influencer” Finanțele recunosc că nu au plătit facturi de 9,1 miliarde de lei  Comunicatul a fost emis după ce Eurostat a anunțat că România are cel mai mare deficit din UE, de 9,3% din PIB, calculat potrivit standardelor ESA. În schimb, guvernarea Ciolacu raportase un deficit de doar 8,65%, calculat în „cash”. Diferența între cele două standarde este că ESA ia în considerare facturile emise în 2024, dar amânate la plată pentru 2025. „Deficitul bugetar al României calculat conform metodologiei naționale «cash» a fost, în 2024, de 8,65% din PIB, respectiv 152,72 miliarde lei. Deficitul bugetar ESA, conform datelor oficiale ale Eurostat, publicate în data de 22 aprilie 2025, a fost de 9,3% din PIB la finalul anului trecut. Calculul deficitului s-a făcut în sistemul de raportare accrual, definit în Sistemul European de Conturi (ESA 2010), precum și în regulamentele emise în aplicarea Tratatului de instituire a Uniunii Europene. Astfel, diferența dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare”, explică și ministerul de Finanțe.  Fostul premier și ministru de Finanțe Florin Cîțu a scris, pe Facebook, că facturile amânate la plată ar putea fi achitate cu penalități. „Câte companii din Romania au intrat in dificultate anul trecut pentru ca statul nu a plătit facturi pentru servicii prestate sau bunuri livrate? Evident că atunci când plătesc aceste facturi (sperăm ca până la urma le plătesc) nu le plătesc cu penalități. Și dacă cineva încearcă să execute silit statul nu se întâmplă nimic.   Atât timp cât statul poate să facă asta privatului dar privatul nu poate să amâne plăti către stat fără să fie penalizat sau executat silit, nu vom avea o economie funcțională. Statul face dosar penal imediat atunci când nu sunt plătite contribuțiile, de exemplu. Chiar dacă acele companii au de primit bani de la stat”, a scris Cîțu. 

Biroul Electoral cenzurează o postare pe TikTok care preia un mesaj al lui Valeriu Nicolae Foto: Facebook
Politică

Biroul Electoral cenzurează o postare pe TikTok care preia un mesaj al lui Valeriu Nicolae

Biroul Electoral Central (BEC) cenzurează o postare pe TikTok care preia un mesaj al lui Valeriu Nicolae, definit drept „influencer”. La sesizarea unei misterioase „doamne D.P.” - care pare a monitoriza foarte atent orice mesaj care l-ar putea ajuta pe Nicușor Dan - BEC cere TikTok să șteargă mai multe clipuri de pe contul „nuvafiusorvafinicusor”.  Citește și: Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Civilă, plus creșterea numărului de angajați cu 10%: salariile cresc cu 13%, veniturile - cu sub 3% Biroul Electoral cenzurează o postare care preia un mesaj al lui Valeriu Nicolae Unul din aceste clipuri preia un fragment din podcastul lui Valeriu Nicolae, „cu text înserat «Elena Lasconi face jocurile PSD prin inconștiență»”, arată BEC. Acest clip este considerat a fi material publicitar fiindcă ar constitui un îndemn „indirect” de a nu vota un anume candidat.  TikTok este somat să elimine și materialele „conexe”, adică redistribuirea clipurilor care ar urma să fie cenzurate. Până la 22 aprilie, BEC a emis 648 de decizii privind „campania online”, o mare parte fiind decizii de cenzurare a unor postări.  Însă facebook pare să fi ignorat solicitările BEC. De exemplu, BEC a cerut, la 11 aprilie, cenzurarea unei postări a fostului judecător Cristi Danileț, dar aceasta este publică la ora redactării acestei știri.  „De ce Nicușor Dan?   Este cel mai bine plasat candidat pro-european în sondajele din ultimele luni, cu o susținere constantă de peste 20%, comparativ cu 4–5% pentru Elena Lasconi”, a scris Danileț, la 10 aprilie.

Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Foto: Facebook
Eveniment

Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică, plus creșterea numărului de angajați cu 10%

Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), plus creșterea numărului de angajați cu 10%: salariile cresc cu 13% în 2025, deși veniturile estimate se vor majora cu sub 3%, se arată în proiectul de buget pentru anul în curs.  Autoritatea este subordonată ministerului Transporturilor.  Veniturile totale, în valoare de 93.383,63 mii lei, sunt estimate în creștere în anul 2025 faţă de cele preliminate în anul 2024 cu 2,92%, respectiv în creștere de la suma de 90.732,01 mii lei (anul 2024) la suma de 93.383,63 mii lei (anul 2025). Dezmăț cu salariile la Autoritatea Aeronautică Rezultatul brut, profitul companiei, este programat în anul 2025 la valoarea de 6.360,35 mii lei, cu 36,61% față de nivelul preliminat la sfârșitul anului 2024. Citește și: Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză de deces la nivel mondial. Cum îl recunoaștem, cum îl putem preveni și de ce fiecare minut contează În 2025, salariile de la AAC vor ajunge la 18.597,11 lei/salariat, în creștere cu 12,83% față de nivelul preliminat în anul 2024. Numărul angajaților va fi de 220, față de 200, în 2024. Consiliul de administrație - numit politic în 2022 de Sorin Grindeanu, care l-a numit președinte al CA-ului pe controversatul secretar de stat Bogdan Mindrescu - va consuma 6,3 milioane de lei din bugetul companiei. În CA-ul AAC sunt șapte persoane, deci fiecare va beneficia, în medie, circa 900.000 de lei. În 2023, Mîndrescu a luat de la AAC suma de 106.476 de lei, net - dar probabil că suma va crește exploziv în 2025. Pentru directorii AAC, în număr de cinci, bugetul pentru 2025 alocă puțin sub două milioane de lei. 

În 2014, Antonescu se bătea ca Iohannis să fie adus la București Foto: Facebook Crin Antonescu
Politică

În 2014, Antonescu se bătea ca Iohannis să fie adus la București. În 2025, îl numea „dăunător”

În 2014, Antonescu se bătea ca Iohannis să fie adus la București, ca vicepremier și ministru de Interne, însă acesta a spus că ar dori să rămână, concomitent și primar al Sibiului. „Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie. Dacă legislația permite, voi face apel la această legislație care reglementează situații excepționale. Aceasta nu este o strictă urgență. Cred că se găsesc soluții pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum se rezolvă lucrurile”, condiționa Iohannis numirea lui în Guvern.  La acel moment, și PSD îl lăuda pe Iohannis, avea doar obiecții procedurale legate de numirea acestuia ca vicepremier și ministru de Interne.  Citește și: FMI a înjumătățit prognoza de creștere a economiei României, de la 3,3% la 1,6% În 2014, Antonescu se bătea ca Iohannis să fie adus la București În 2025, Antonescu îl numea „dăunător” pe Iohannis. În 19 februarie 2014, Crin Antonescu anunța: „Ponta nu-l vrea pe Iohannis premier (…) Domnul Ponta are alte gânduri, PSD și ceilalți, asociații, au alte gânduri. (...) E clar că oamenii fac pe dracu-n patru numai să nu vină Iohannis”.  Chiar și liderii PSD îl lăudau pe Iohannis la acel moment. „Domnul Iohannis este un om de valoare și poate fi un câștig pentru guvern. Sper că dorința PNL de a-l numi pe domnul Iohannis și vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale”, spunea Cătălin Ivan, la acel moment purtător de cuvânt al PSD.  Însă, până la urmă, PSD a refuzat propunerea, iar USL s-a rupt.  Acum, Crin Antonescu îl atacă dur pe Iohannis. „Da, am curaj s-o spun pe şleau, Klaus Iohannis a fost un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România” a declarat candidatul PSD-PNl-UDMR la 14 aprilie 2025. 

FMI a înjumătățit prognoza de creștere a economiei României Foto: presidency.ro
Economie

FMI a înjumătățit prognoza de creștere a economiei României, de la 3,3% la 1,6%

FMI a înjumătățit, azi, prognoza de creștere a economiei României, de la 3,3% la 1,6%, arată cel mai recent raport "World Economic Outlook" (WEO), publicat marţi de instituţia financiară internaţională. Citește și: Momentul în care Crin Antonescu a mințit grosolan în legătură cu relația sa cu Securitatea Tot azi, Eurostat a confirmat că România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE, 9,3% din PIB. FMI a înjumătățit prognoza de creștere a economiei României Conform noilor prognoze ale FMI, după o creştere de 0,9% anul trecut, PIB-ul României se va situa la 1,6% anul acesta, urmând să accelereze până la 2,8% în 2026.De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o atenuare a deficitului de cont curent al României, până la 7,6% din PIB în 2025 şi 7,4% din PIB în 2026, de la un nivel de 8,3% din PIB în 2024. În octombrie, FMI previziona o reducere a deficitului de cont curent până la 7% din PIB în 2025. În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra o creştere medie anuală a preţurilor de 4,6% în 2025 şi de 3,1% în 2026, după o creştere de 5,6% anul trecut. În octombrie, FMI estima o inflaţie de 3,6% în 2025.În privinţa ratei şomajului, FMI estimează că acesta va rămâne stabilă la un nivel de 5,4% în 2025, urmând a se reduce uşor la 5,2% în 2026. În octombrie, FMI previziona o rată a şomajului de 5,4% în 2025.Previziunile au fost publicate cu prilejul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), care se desfăşoară săptămâna aceasta la Washington.

România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE Foto: Facebook
Economie

Eurostat confirmă că România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE, 9,3% din PIB

Eurostat confirmă că România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE, 9,3% din PIB. Guvernul Ciolacu a raportat deficit de doar 8,65% din PIB, însă acesta este calculat „cash”, nu ESA (European System of National and Regional Accounts), cum calculează Eurostat. Citește și: Momentul în care Crin Antonescu a mințit grosolan în legătură cu relația sa cu Securitatea România a avut cel mai mare deficit bugetar din UE „În 2024, toate statele membre, cu excepția Danemarcei (+4,5%), Irlandei și Ciprului (ambele +4,3%), Greciei (+1,3%), Luxemburgului (+1,0) și Portugaliei (+0,7%), au raportat un deficit. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în România (-9,3%), Polonia (-6,6%), Franța (-5,8%) și Slovacia (-5,3%). Douăsprezece state membre au înregistrat deficite egale sau mai mari de 3% din PIB”, arată Eurostat.  Problema acestui deficit uriaș, mai mare decât cel raportat de guvernul Ciolacu, este că România trebuie ca, în acest an, să ajungă la 7%, deci reducerea va fi mult mai abruptă.  Gradul de îndatorare publică, calculat ca pondere în PIB, s-a situat la cel mai redus nivel în Estonia (23,6%), urmată de Bulgaria (24,1%), Luxemburg (26,3%), Danemarca (31,1%), Suedia (33,5%) și Lituania (38,2%), a arătat, tot azi, Eurostat.   România are un grad de îndatorare de 54,8%. Cele mai ridicate datorii publice din UE sunt în Grecia (153,6%), Italia (135,3%), Franța (113%), Belgia (104,7%) și Spania (101,8%).    

Premierul Ciolacu, într-o nouă vacanță prelungită Foto: Captură video
Politică

Premierul Ciolacu, într-o nouă vacanță prelungită: zero activități la Guvern timp de șase zile

Premierul Ciolacu, într-o nouă vacanță prelungită: el a avut zero activități la Guvern timp de șase zile - potrivit informațiilor de pe site-ul Executivului - deși criza economică se adâncește, iar PNRR este blocat.  DeFapt.ro a arătat că și la început de an, între 17 și 24 ianuarie, premierul pare să fi chiulit de la serviciu.  Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” În anii în care era, de facto, în campanie electorală, președintele PSD posta pe Facebook imagini de la vizitele sale la biserică, în zilele de Paște, dar în 2025 nici măcar acest lucru nu l-a făcut.  În campania electorală, presa a scris că Sorina Docuz, cu care Ciolacu ar avea o relație, a fost trimisă în Dubai, pentru a fi protejată de presă. Premierul Ciolacu, într-o nouă vacanță prelungită Ultima apariție publică a lui Ciolacu, în calitate de premier, a avut loc la 16 aprilie, miercuri, când, printre altele a condus ședința de guvern. Joi, vineri și marți, 22 aprilie, pe site-ul Guvernului este consemnat: „Nu există evenimente publice programate în această zi”.  Nici pentru 23 aprilie nu au fost anunțate activități.  După ce a pierdut alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu a mai avut, aparent, minivacanțe de vineri până luni, în care nu consemna nici o activitate publică în calitate de șef al Executivului.  În acest timp, PNRR-ul este înghețat urmare a modificărilor aduse la legea pensiilor speciale, iar deficitul la primele două luni a ajuns la 1,58% din PIB. Guvernul a promis că va îngheța cheltuielile cu salariile bugetarilor, dar acestea au crescut cu 16,2% în primele două luni din 2025, față de perioada similară din 2024.  Singurul spațiu în care liderul PSD este activ în mod constant este TikTok. Luni, după Paște, el a postat un videoclip cu Crin Antonescu. 

Calea ferată de pe traseul mocăniței de pe Vaser va fi reabilitată Foto: Mocanita Maramures
Eveniment

Calea ferată de pe traseul mocăniței de pe Vaser va fi reabilitată de Romsilva

Calea ferată de pe traseul mocăniței de pe Vaser va fi reabilitată de Romsilva, scrie Bună Ziua Maramureș. Direcția Silvică Maramureș, prin Romsilva, a obținut acordul de mediu pentru reabilitarea traseului feroviar îngust Vișeu – Comanu, ce se întinde pe 49,1 kilometri. Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” Publicația nu spune care vor fi costurile investiției.  Calea ferată de pe traseul mocăniței de pe Vaser va fi reabilitată  Google Arts & Culture promovează acest traseu: „Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus, situată chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina, reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o distanţă de aproape 60 kilometri circulă până astăzi – pe lângă locomotive Diesel – locomotive cu abur, alimentate cu lemn”.  Proiectul include refacerea platformei căii ferate, consolidarea terasamentelor și modernizarea traverselor și liniilor, alături de lucrări conexe, cum ar fi amenajarea trecerilor la nivel și semnalizarea corespunzătoare. Toate acestea vizează salvarea și modernizarea singurei căi ferate forestiere funcționale din Europa. Locomotiva Mocăniței este din 1986 și este alimentată cu lemne. Vara, locomotiva poate tracta până la șapte vagoane cu pasageri.  „În prezent, calea ferată de pe Valea Vaserului este folosită atât în scop turistic, cât şi în scop forestier pentru transportul lemnului. Dubla utilizare face ca această linie să fie ultima cale ferată forestieră activă şi funcţională din Europa. Astfel, Mocăniţa de pe Valea Vaserului se bucură de un număr tot mai mare de vizitatori, devenind principalul obiectiv turistic din Maramureş şi una dintre cele mai mari atracţii din ţară”, arată Google Arts and Culture. 

Fost consilier prezidențial explică ce va moșteni viitorul președinte Foto: Regimentul de gardă
Politică

Fost consilier prezidențial explică ce va moșteni viitorul președinte: „Țara făcută franjuri”

Un fost consilier prezidențial pe securitate națională, Iulian Fota, explică ce va moșteni viitorul președinte: „Cu țara făcută franjuri, ne va fi foarte greu să ne apărăm de atacuri hibride”, scrie el, pe Facebook.  Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” Fota mai scrie că viitorul șef al statului va prelua și un aparat de securitate națională „nesigur” și „cu multe semne de întrebare referitoare la loialitatea instituțiilor”. „Îl compătimesc pe următorul președinte al României. Va conduce țara asta în cea mai periculoasă perioadă a sa. Mai ales următorii doi ani, când este cel mai probabil ca rușii să facă o nefăcută, până se întărește UE. Occidentul este în perioada sa de maximă vulnerabilitate, ca urmare a incertitudinilor generate de deciziile Casei Albe. Mare minune dacă Rusia nu va încerca să profite. Mai mult decât o face deja”, își începe fostl consilier prezidențial postarea.  Fost consilier prezidențial explică ce va moșteni viitorul președinte Ce punctează Fota în postarea sa: „Țara este ruptă în trei, între o partida anti-europeană și pro-rusă, una a stagnării modernizării și a jocului la două capete, foarte convenabilă oligarhilor și o a treia, încă doritoare de modernitate și de relații strânse cu Occidentul, dar minoritară. Cu țara făcută franjuri, ne va fi foarte greu să ne apărăm de atacuri hibride, ca să nu pomenesc de o eventuală agresiune militară”. „Cel puțin economic, datorită proastei guvernări a ultimilor doi ani, noul președinte moștenește și o precară stabilitate economică, România fiind amenințată și de falimentul economic” Noul președinte va fi testat din primele săptămâni Alegeri în Republica Moldova. „Ne așteptăm la guvern pro-rus la Chișinău și la o bătaie de cap suplimentară”. „La o lună de la instalare noul președinte va reprezenta România la summit-ul NATO de la Haga. Unul foarte important pentru a putea înțelege mai bine ce vrea SUA” „Următorul președinte va moșteni un aparat de securitate națională nesigur, zdruncinat de evoluțiile prea lungului an electoral, cu multe semne de întrebare referitoare la loialitatea instituțiilor, cu multe numiri importante de făcut” „Va fi foarte greu”, își încheie Fota postarea.   

Stolojan critică achiziția unei corvete turcești Foto: Damen Shipyards Galati
Politică

Fostul premier Stolojan critică achiziția unei corvete turcești, care putea fi produsă în România

Fostul premier Theodor Stolojan critică achiziția unei corvete turcești, deși ea putea fi produsă în România: „O metodă care nu dă greș: cum să imporți un produs pe care îl poți produce în țară!”, scrie el, ironic, pe Linkedin.  Citește și: Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor” CSAT a aprobat, în luna martie 2025, dotarea Forțelor Navale Române (FNR) cu o navă nouă, de tip corvetă ușoară. Nava ar urma să fie cumpărată din Turcia, contra circa 200 de milioane de euro. Însă, la șantierul Damen din Galați s-au produs corvete ușoare, care au fost exportate - de exemplu, în Pakistan.  Stolojan critică achiziția unei corvete turcești „Cu mai mulți ani în urmă, România și-a propus să construiască patru corvete pentru necesitățile de apărare în Marea Neagră. Avem două șantiere navale care au această capacitate de a construi corvetele respective și chiar am construit corvete pentru alte țări europene. După ani de controverse și litigii în atribuirea acestor contracte importante și de mare valoare, România consideră că a intrat în criză de timp și decizia politică a guvernului este să cumpărăm o corvetă din Turcia. Oare vom reuși să ne dezmeticim cândva?”, a scris Stolojan.  O opinie asemănătoare a exprimat, la TVR, acum câteva zile, și un fost adjunct al comandantului Forțelor Navale Române, contramiralul în rezervă Constantin Ciorobea. „Aveam patru corvete făcute în țară, la Galați, operaționale, cu echipaj la bord, gata de acțiune. Da, așa se întâmplă dacă amâni lucrurile…”, a spus el. Corobea a explicat și urgența acestei achiziții: „România nu poate garanta un punct de comandă ambarcat într-o zonă de tensiune. Ar trebui cel puțin niște mijloace antiaeriene corespunzătoare, adică niște rachete antiaeriene de bătaie medie”. 

Statul român e deja pe model rusesc, spune Dorin Dobrincu Foto; PSD
Politică

Istoricul Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor: „Statul român e deja pe model rusesc”

„Statul român e deja în bună măsură pe model rusesc, cu o clasă politică în derivă, cu o putere crescândă a structurilor de forţă, cu o mass-media controlată în mare parte”, spune istoricul Dorin Dobrincu, într-un interviu pentru site-ul news.ro. Acesta a fost director al Arhivelor Naționale din 2007 în 2012. El a inițiat proiectul online Fototeca Comunismului și a deschis arhivele CC al PCR. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Acum, în interviul pentru news.ro, el critică „curentul căutării stabilităţii cu orice preţ”. Statul român e deja pe model rusesc „Statul român e deja în bună măsură pe model rusesc, cu o clasă politică în derivă, cu o putere crescândă a structurilor de forţă, cu o mass-media controlată în mare parte. Asistăm la o dezoccidentalizare nu doar la nivelul statului, ci şi al societăţii. Pentru mulţi, Occidentul nu mai este un model atractiv. Elitele sunt marcate, în mare măsură, de oportunism, pentru că mulţi vor să prezerve ce au obţinut până acum, eventual să obţină noi avantaje. Plecarea masivă a cetăţenilor români în Vest, în căutarea unei vieţi mai bune, a avut efecte contradictorii. Pe de o parte, a dus la imitarea unor idei şi practici din societăţile-gazdă, pe de alta a hrănit frustrarea unor segmente tot mai consistente de conaţionali, care fie nu s-au simţit acceptate de vechii locuitori, din diverse motive, fie au căutat supape compensatorii, complexelor de inferioritate fiindu-le contrapuse complexe de superioritate bazate pe plăsmuiri de dată mai veche sau recente. În acest context, au înflorit frustrările, conspiraţiile şi revanşismul, teren propice pentru apariţia şi extinderea susţinerii unor mişcări politice extremiste. Schimbările ideologice şi geopolitice, noile tehnologii şi reţelele sociale au favorizat aceste tendinţe. În contrapartidă, avem şi curentul căutării stabilităţii cu orice preţ. Susţin aceasta politicieni de diferite obedienţe, prelaţi, academicieni, jurnalişti, influenceri etc. Aceasta este o capcană, un drum spre dezangajare. Cum am spus deja, pentru a-şi păstra beneficiile, există segmente largi ale societăţii, probabil în mai mare măsură printre slujitorii statului, care ar fi dispuse, pentru apărarea propriilor interese, să abandoneze, să prăbuşească binele comun. Cel mai cunoscut exemplu este cel al «specialilor», pentru care echitatea este doar un cuvânt bizar, iar reformele şi proiectele de dezvoltare pot fi blocate fără remuşcări”, a spus istoricul.  În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Dobrincu apreciază că „singurele opţiuni, cu toate limitele lor, cu toate hibele lor, nu puţine, după cum am văzut, îmi par a rămâne Lasconi şi Dan”.  Antonescu, un vorbete pasionat „Crin Antonescu este un personaj scos din subsolurile politicii româneşti, de pe care cei care l-au readus la suprafaţă au înlăturat cantităţi impresionante de naftalină. Cât a fost activ, omul a fost o marionetă a unor facţiuni din PNL, a unor patroni şi găşti, de la urmăritul penal Dinu Patriciu la grupurile de la Monaco şi Grivco. Profilat ca unul dintre artizanii dezideologizării propriului partid, astăzi nemaiavând nici urmă de liberalism în declaraţii – pentru că este şi un vorbete pasionat – s-a evidenţiat prin alianţe toxice. Nu ştiu dacă a avut vreo relaţie cu Securitatea, cum s-a insinuat într-un recent scandal. Grav mi se pare că a fost, în condiţii de libertate, un colaborator apropiat al unui securist şi condamnat notoriu, Dan Voiculescu. Cu el la Cotroceni, sistemul partinic şi instituţional se va menţine, cu anumite ajustări autoritare, aşa cum îl ştim. În acelaşi timp, cum observa un prieten, Antonescu are boala puterii în el”, a mai arătat Dobrincu. 

Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim Foto: Foaia Transilvania
Eveniment

Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație”

Un preot român misionar în Scoția, Ioan-Florin Florescu, critică aducerea Luminii de la Ierusalim: „O improvizație făcută doar pentru impresia maselor”, a afirmat el. Potrivit lui Florescu, „lumina aia bună ajunge la domnii mari, iar copiii noștri primesc lumină proastă”. Citește și: Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa - interpelare Simion Florescu a fost preot la ţară, editor la Editura Polirom şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. A lucrat în cadrul unor proiecte culturale majore, precum Septuaginta şi Biblia de la 1688.  Preot român misionar critică aducerea Luminii de la Ierusalim „O inovație periculoasă tinde să devină «tradiție» în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. Mă întreb, ce se întâmplă dacă, să zicem, avionul nu poate ateriza sau zborul este anulat, cine știe din ce motive (totul e posibil). Nici nu vreau să mă gândesc la ceva mai rău. Cum ar fi să auzi la știri, «Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore» sau «zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create».  Este cineva conștient de ridicolul la care ne expune această nouă și neobișnuită obstinație de a aduce lumina de la Ierusalim?”, a scris Florescu pe blogul său.  „Iar acolo unde nu ajunge, în zonele fără aeroport, în sate, în cătune, în diasporă? Ce-o să spună lumea: Ia uite, frate, nici aici nu e dreptate. Lumina aia bună ajunge la domnii ăia mari, de la Bucureşti, în timp ce copiii noştri primesc lumină din asta proastă, de la taica părintele. Apoi, cu toate avioanele astea care se reped la Ierusalim şi înapoi, până la urmă le intră oamenilor în cap aşa, ca o îndoială de luminiţa aia a lor de pe sfânta masă, pe care o ştie toată lumea, pe care au tot primit‑o ei şi strămoşii lor în bisericile lor, încă de pe vremea când episcopii n‑aveau nevoie de avioane ca să zboare prin văzduh. Sunt altarele Bisericii noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci, să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată. Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor!”, a mai arătat preotul.  „Preasfințiți Părinți, vă rog, puneți capăt acestui spectacol și dați-ne lumina din candelele noastre așa cum am primit-o mereu, așa cum ne dați și Duhul Sfânt și nu trebuie să vă duceți după el la Ierusalim”, cere Florescu la finalul articolului său. 

Trei ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa Foto: Facebook Centrul de Instruire Cincu
Politică

Ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa

Trei ambasade din UE, Franța, Belgia și Luxembrug, cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor, aflate în România, să se poată deplasa corespunzător, arată o interpelare a lui George Simion către ministerul Dezvoltării. Drumurile ar fi necesare pentru desfășurarea în condiții adecvate a exercițiului militar Dacia Spring, care trebuia să se desfășoare în mai, dar a fost amânat. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Cele trei țări au trupe staționate la baza de la Cincu.  Ambasade din UE cer zadarnic reabilitarea unor drumuri, pentru ca trupele lor să se poată deplasa Și ministerul Apărării ar solicita aceste reparații, întrucât „drumurile solicitate pentru reparație vor fi utilizate pentru îndeplinirea misiunilor NATO, conform obligațiilor asumate de România prin memorandumuri şi prin Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, ele asigurând fluxul de afluire și defluire a structurilor, în contextul planurilor militare de contingență”.  „Domnule ministru, având în vedere că lipsa infrastructurii afectează apărarea României, vă rog să îmi comunicați următoarele: 1. Care este, în prezent, stadiul reabilitării/consolidării următoarelor obiective și data exactă a finalizării lucrărilor: • drumul de pământ care face legătura între drumul județean (DJ)104J şi accesul la o locație din Făgăraş;  • drumul de exploatare/vecinătate de interes local care face legătura între DJ 104A şi o locație din Comuna Şinca (județul Braşov), pe care se află trei podețe, dintre care două trebuie reparate; • drumul de exploatare care face legătura între DJ 7C şi o locație din Cârţişoara (județul Sibiu), aflat pe o tarla; • extinderea străzii 13 Decembrie din Municipiul Braşov. • podul care va asigura o legătură rutieră între gara Voila şi tabăra Grupului de Luptă „General Berthelot” de la Cincu 2. Întrucât exercițiul militar Dacian Spring 25 urma să aibă loc în perioada 5-26 mai 2025 și a fost anulat, cine sunt vinovați pentru întârzierea extrem de mare în ceea ce privește rezolvarea solicitărilor strategice ale Ministerului Apărării Naționale? 3. Care este costul total al lucrărilor solicitate de MapN (enunțate la punctul 1)?”, se arată în interpelarea lui Simion. 

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră