joi 20 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Trump

123 articole
Internațional

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: ce sfaturi dă el SUA

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică: el explică, pe Twitter, ce trebuie să facă Statele Unite, pentru a aduce pace pe planetă. Ideea lui Tate este simplă: SUA iese din NATO și formează alianța ARC, adică America, Rusia și China.  Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică „SUA ar trebui să părăsească NATO.  Să formeze o alianță totală și deplină cu Rusia și China. Toate cele 3 superputeri pot reduce cheltuielile militare cu 75%. Nivelul de trai în toate cele 3 țări crește vertiginos. Să se alăture câteva națiuni est-europene, cele care nu sunt nebune. Mi s-a spus că „dușmanii nebuni și ideologic deformați” ai Americii erau URSS/Rusia când eram mic. Acum sunt bine, iar această descriere se potrivește națiunilor vest-europene.  Dacă Franța sau Anglia ies din rând, sunt neputincioase să conteste ARC (America, Rusia, China). Pacea mondială obținută.  Se poate realiza”, a scris Tristan Tate, pe Twitter. Peste 18.000 de persoane au dat like la această postare.  Metoda „loverboy” Procurorii români i-au acuzat pe frații Tate că  racolau tinere sub pretextul începerii unei relaţii de iubire, după care le duceau într-o casă din judeţul Ilfov, unde erau obligate să producă clipuri video, ce erau postate pe site-uri pentru adulţi. Victimele le-au povestit anchetatorilor că în vila din judeţul Ilfov era amenajat un studio de videochat, fiind întâmpinate la venire de paznici înarmaţi. Totodată, ele ar fi fost obligate să îşi facă tatuaje cu mesajul „owned by Tate”.

Presupusul traficant de persoane Tristan Tate se ține de geopolitică Foto: X/Twitter
Mircea Marian
Opinii

Doar dacă vrem să-l ajutăm pe Putin, ne certăm acum cu toată America

Cea mai mare greșeală pe care o poate face România, acum, este să se certe cu SUA pornind de la câteva relatări „pe surse”. Nu exclud ca, de fapt, să asistăm la o campanie electorală, menită să genereze emoție și să ne facă să uităm de eșecul economic al acestei guvernări.  Oricum, chiar dacă teoria mea conspiraționistă este falsă, doar Rusia câștigă când un aliat ferm al SUA își schimbă, nervos, direcția de politică externă... Pentru că SUA NU și-au schimbat-o, tot ce citim este „pe surse”. Rușii au cerut, Washingtonul a refuzat.  S-a întâmplat ceva, până acum? A plecat vreun soldat american din România? Nu. Și, ca să plece, ar fi un proces lung și costisitor care probabil s-ar extinde dincolo de mandatul lui Donald Trump.  Ok, Trump s-a rățoit la Zelenski. E stilul său, toți știam asta. Toți, inclusiv Zelenski, trebuiau să-l ignore - o spun oameni care au studiat atent comportamentul actualului președinte al SUA, nu eu.  Ce mesaje oficiale ne-a transmis până acum noua administrație de la Casa Albă? 1) Să ne consolidăm democrația și să nu mai înghițim informațiile subțiri ale unui servicu secret. E cineva care nu recunoaște că democrația din România era la pământ, că suntem foarte, foarte, aproape de ceea ce se numește o cleptocrație? 2) Să creștem alocarea pentru Apărare, să nu mai așteptăm ca doar SUA să cheltuie pentru protecția noastră. Mi se pare foarte corect. Ce vrem acum, să stăm la mâna Germaniei și Franței? Va trece isteria aceasta și vom vedea din nou Germania tânjind după gaze ieftine din Rusia și exporturi masive în China comunistă. Am uitat că Franța a fost la un pas să vândă fregate ultramoderne Rusiei, ceea ce ar fi schimbat complet jocul în Marea Neagră?  Eu nu spun să nu facem nimic. Dar acum suntem în etapa cu drobul de sare: ne văicărim steril. Ne trebuie un plan B, discret. Ne trebuie un plan pentru Republica Moldova. Ne trebuie investiții consistente în Apărare. Dar suntem siguri că banii nu ar fi furați, de generalii de tip Zisu?  Însă, mă întorc la ceea ce scriam la început: să așteptăm, cu calm. Este extrem de posibil ca Trump să realizeze nu doar că Putin vrea să îl păcălească, dar încurajează China să atace Taiwanul și cine știe unde se va duce, ulterior... Mă tem că relația cu SUA a devenit subiect de campanie electorală, pentru ca PSD și PNL să arate că fac ceva, în timp ce reformele economice, PNRR-ul, sunt blocate.  Rămân un susținător al parteneriatului strategic cu SUA și cred că este o mare greșeală ca, dintr-un impuls de moment, să îl transformăm noi în literă moartă. Vom vedea ce fac alții...

Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump, arată fostul ambasador Zuckerman
Politică

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, într-un interviu la Euronews. Acesta a condus misiunea SUA în România între decembrie 2019 și februarie 2021, fiind propus în acest post chiar de Donald Trump.  Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump Întrebat ce se poate înțelege din faptul că Georgescu se laudă cu susținerea actualului președinte al SUA, Zuckerman a spus: „Că fiecare nemernic din România, mai ales ăștia de dreapta, se înconjoară și spun că sunt oamenii lui Trump. Nu-i adevărat. Toți vor ajutor, vor să se înconjoare cu această idee, dar nu-i adevărat, nu sunt ca Trump. Georgescu nu e ca Trump, Georgescu e omul rușilor. Ce s-a întâmplat aici e absolut groaznic. Democrația trebuie salvată, nu se poate lăsa acea interferență în alegeri, cum au făcut aștia. Și trebuie să fie sigur că viitorul tur al alegerilor nu o să aibă niciun fel de interferență și i o să fie făcut într-un fel egal pentru toți candidații și transparent, a să nu fie niciun dubiu că alegerile s-au făcut corect”. Fostul ambasador a mai arătat că Elon Musk vorbește în numele său, iar articolul din Bloomberg nu este credibil.  „Să fim clari. Elon Musk nu vorbește pentru administrația americană, el e un advisor special al președintelui Trump, cu misiunea să se uite la abuzuri de cheltuieli și alte lucruri similare în guvernul american. Dar el are și opiniile lui, cum ai tu, cum am eu. Așa că ce postează el, nu o face pentru guvernul american, pentru că el nu are nicio funcție în guvern. El are o misiune specifică la acest DOGE, ca să salveze bani la guvern, ca să nu se arunce cu banii pentru tâmpenii și alte lucruri”, a arătat Zuckerman despre Musk.  „Pot să citeze ei ce ce vor (n.r.: cei de la Bloomberg, care citează surse din România și SUA), dar sunt surse în România pe care nici câinele meu nu le crede. Bazat pe ce mi s-a spus mie, asta nu-i adevărat, îmi vine extrem de greu să cred că guvernul american se implică în alegerile unui stat suveran, să spună că ăsta trebuie lăsat sau nu să candideze”, a mai spus fostul ambasador.

Albania nu accepta refugiați din Gaza (sursa: Facebook/Edi Rama)
Internațional

Albania nu accepta refugiați din Gaza

Albania nu accepta refugiați din Gaza. Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că țara sa nu va accepta palestinieni expulzați din Fâșia Gaza, așa cum a propus fostul președinte american Donald Trump. Albania nu accepta refugiați din Gaza Rama a subliniat că guvernul său nu a primit nicio solicitare oficială în acest sens și a asigurat că o astfel de propunere nu va fi luată în considerare. Citește și: VIDEO & FOTO Ciolacu, cu hanorac Loro Piana de 4.000 de euro ca să dea pisica jos de pe gardul vilei de protocol în care stă în Dorobanți "Nimeni din administraţia Trump nu ne-a întrebat. Dar asta nu se va întâmpla, cel puţin nu în timpul guvernului meu." – a declarat Edi Rama la Conferința de Securitate de la Munchen. Planul lui Trump Donald Trump a afirmat că Albania se numără printre țările vizate pentru relocarea populației palestiniene din Gaza. Conform planului său, SUA ar urma să preia controlul asupra teritoriului și să dezvolte un proiect imobiliar ambițios, denumit „Riviera Orientului Mijlociu”. Propunerea fostului lider american a fost discutată public pe 11 februarie, în timpul unei întâlniri cu regele iordanian Abdullah al II-lea la Casa Albă. Trump a sugerat ca palestinienii să fie transferați în mai multe state, inclusiv Albania, Indonezia, Egipt și Iordania. Cooperarea Albaniei cu SUA, în privința refugiaților De-a lungul anilor, Albania a colaborat de mai multe ori cu SUA în ceea ce privește primirea refugiaților. În 2013, țara a acceptat peste 2.500 de membri ai grupării de opoziție iraniene Mujahedin-e Khalq (MEK). În 2021, după preluarea Afganistanului de către talibani, Albania a oferit adăpost temporar pentru peste 2.000 de refugiați afgani. Recent, premierul Rama a semnat un acord cu Italia pentru găzduirea migranților interceptați pe mare, însă planul a fost blocat de instanțele italiene. Cu toate acestea, în cazul palestinienilor expulzați din Gaza, Albania refuză categoric să devină o destinație de relocare.

Trump apără relația cu Elon Musk (sursa: Fox News)
Internațional

Trump apără relația cu Elon Musk

Trump apără relația cu Elon Musk. Donald Trump a apărat relația sa cu Elon Musk, ironizând în același timp presa care atribuie CEO-ului Tesla și SpaceX o influență din ce în ce mai mare asupra puterii de la Washington. Trump apără relația cu Elon Musk Într-un interviu pentru Fox News, difuzat parțial sâmbătă, președintele american a ridiculizat ideea că Musk ar avea un control semnificativ asupra administrației sale. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) „Elon m-a sunat. El a spus: 'Știi, ei încearcă să ne dezbine'. Eu am răspuns 'Absolut'”, a declarat Trump. Interviul complet va fi difuzat marți de Fox News. Ironii la adresa presei: „Președintele Musk” Într-o notă sarcastică, Trump a făcut aluzie la speculațiile din media: "Ei spun: 'Flash info': Donald Trump a cedat controlul președinției lui Elon Musk. Președintele Musk va asista la un consiliu al miniștrilor în această seară la 20:00’”, a ironizat fostul președinte, în timp ce Musk râdea alături de el. Această declarație vine în contextul în care revista Time i-a dedicat recent lui Musk coperta sa, ilustrându-l în spatele Biroului Oval, sugerând influența sa crescândă asupra deciziilor guvernamentale. Musk, responsabil de reformele guvernamentale Dacă va reveni la Casa Albă, Trump intenționează să-i ofere lui Elon Musk un rol important în administrație. CEO-ul Tesla și SpaceX a fost deja desemnat să conducă o Comisie pentru eficiență guvernamentală (DOGE), având ca obiectiv reducerea cheltuielilor publice. Musk a demarat recent o ofensivă amplă pentru tăierea cheltuielilor federale, măsură care a generat controverse și a fost catalogată drept „brutală” de opozanții săi. Trump atacă presa: „Sunt atât de proști la asta” Președintele american a reiterat că media încearcă să creeze un conflict între el și Elon Musk. „Este atât de evident că presa caută să divizeze tandemul nostru”, a spus Trump. Criticând vehement jurnaliștii, Trump a continuat în stilul său caracteristic: „Ei sunt atât de proști la asta. Înainte credeam că sunt buni, dar dacă ar fi fost cu adevărat competenți, eu nu aș fi fost niciodată președinte”, a spus el, sub râsetele lui Musk.

Trump, convorbiri cu Putin și Zelenski (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trump, convorbiri cu Putin și Zelenski

Trump, convorbiri cu Putin și Zelenski. Vladimir Putin și Donald Trump au avut miercuri o discuție telefonică de aproape o oră și jumătate, conform Kremlinului. Cei doi lideri au convenit să se întâlnească în viitorul apropiat, iar Trump a anunțat că negocierile privind Ucraina vor începe „imediat”. După ce a discutat cu Puțin, președintele Trump a vorbit și cu Volodimir Zelenski. Invitație la Moscova Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile dintre Putin și Trump au vizat mai multe subiecte cheie: relațiile bilaterale dintre SUA și Rusia, conflictul din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu și un posibil schimb de prizonieri între Washington și Moscova. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Un alt aspect important al conversației a fost invitația oficială a lui Vladimir Putin pentru Donald Trump de a vizita Moscova. Ultima interacțiune a lui Vladimir Putin cu un președinte american în funcție a avut loc în februarie 2022, când a discutat cu Joe Biden. Această convorbire a avut loc cu puțin timp înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, declanșând conflictul armat. Trump, convorbiri cu Putin și Zelenski Donald Trump a reafirmat în mai multe rânduri că își dorește să încheie conflictul dintre Rusia și Ucraina. În mesajul său pe Truth Social, Trump a descris discuția cu Putin drept „foarte productivă” și a subliniat angajamentul de a începe „imediat” negocierile de pace. Donald Trump a menționat că Vladimir Putin a folosit expresia „Bun simț”, care este și unul dintre sloganurile de campanie ale fostului președinte american. Trump a interpretat acest lucru ca un semn al viziunii comune asupra colaborării dintre cele două națiuni. În finalul mesajului său, Trump i-a mulțumit lui Putin pentru eliberarea lui Marc Fogel, un cetățean american deținut anterior în Rusia. După ce a discutat cu președintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a avut miercuri o convorbire telefonică și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Convorbire de o oră Președinția de la Kiev a confirmat dialogul între președintele Zelenski și Donald Trump. Discuția telefonică dintre cei doi lideri a durat aproape o oră, conform agenției Unian. Un consilier al președintelui ucrainean, Dmitro Litvin, a precizat că apelul „tocmai s-a încheiat”, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serghii Nikiforov, a confirmat conversația cu un răspuns scurt: „Da.”

Franța și Germania, opoziție la Trump (sursa: X/Außenministerin Annalena Baerbock)
Internațional

Franța și Germania, opoziție la Trump

Franța și Germania, opoziție la Trump. Declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor au stârnit reacții dure din partea Germaniei și Franței. Oficialii europeni au avertizat că un astfel de plan încalcă dreptul internațional și ar destabiliza întreaga regiune. Franța și Germania, opoziție la Trump Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată de WELT, a condamnat ferm ideea unei expulzări forțate a palestinienilor din Gaza, susținând că acest lucru ar fi inacceptabil și contrar dreptului internațional. Citește și: Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată” „Aceasta ar duce la o nouă suferință și o nouă ură. Nu trebuie să existe o soluție impusă peste capetele palestinienilor”, a declarat Baerbock. Declarațiile sale vin ca reacție la propunerea lui Trump, care a sugerat mutarea palestinienilor în afara teritoriului Gaza, după o întâlnire cu Benjamin Netanyahu la Casa Albă. Și președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și-a exprimat scepticismul față de planurile lui Trump, subliniind necesitatea unei soluții sustenabile pentru întreaga regiune. „Aud doar îngrijorări aici, în regiune. Avem nevoie de o abordare complet nouă”, a declarat Steinmeier în timpul unei întrevederi cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, la Amman. Franța: „Planul lui Trump este periculos” Franța a reacționat, de asemenea, critic la ideea strămutării palestinienilor, prin vocea purtătoarei de cuvânt a guvernului, Sophie Primas. „Declarațiile lui Donald Trump privind ocuparea Fâșiei Gaza și relocarea palestinienilor sunt periculoase pentru stabilitate și pentru procesul de pace”, a transmis oficialul francez, citată de Le Figaro. Ea a reiterat poziția oficială a Franței: fără strămutări forțate de populații, un armistițiu temporar care să conducă la un proces de pace și o soluție bazată pe coexistența a două state – Israel și Palestina „Viitorul Gaza trebuie să fie parte dintr-un stat palestinian” Ministerul Afacerilor Externe al Franței a respins ideea ca o țară terță să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, subliniind că soluția trebuie să se încadreze în formarea unui viitor stat palestinian, sub egida Autorității Palestiniene. „Orice deplasare forțată a populației palestiniene din Gaza ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional și un obstacol major în calea soluției cu două state”, a precizat Ministerul francez de Externe. De asemenea, Parisul a avertizat că o astfel de măsură ar fi un factor de destabilizare pentru partenerii regionali Egipt și Iordania, unde Trump a sugerat că ar putea fi relocată populația din Gaza.

Trump a ordonat expulzarea protestatarilor pro-palestinieni (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump a ordonat expulzarea protestatarilor pro-palestinieni

Trump a ordonat expulzarea protestatarilor pro-palestinieni. Fostul președinte american Donald Trump va semna miercuri un ordin executiv pentru combaterea antisemitismului, care prevede măsuri drastice împotriva celor implicați în proteste pro-palestiniene din SUA, potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de The Crimson. Trump a ordonat expulzarea protestatarilor pro-palestinieni Trump se angajează să expulzeze studenții străini și alte persoane care au participat la aceste manifestații, afirmând că administrația sa va lua măsuri ferme începând cu anul 2025. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga „Către toți rezidenții străini care s-au alăturat protestelor pro-jihadiste, vă avertizăm: în 2025 vă vom găsi și vă vom expulza”, se arată în fișa informativă a ordinului. „De asemenea, le voi anula rapid vizele de studenți tuturor simpatizanților Hamas din campusurile colegiilor, care au fost infestate cu radicalism ca niciodată până acum”, a adăugat Trump. Departamentul Justiției, mobilizat împotriva antisemitismului Ordinul executiv prevede acțiuni imediate ale Departamentului Justiției, care va urmări penal amenințările teroriste, incendierile, vandalismul și violența împotriva evreilor americani. Administrația Trump consideră că protestele pro-palestiniene, intensificate după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, au contribuit la ceea ce descrie drept o „explozie de antisemitism” în SUA. Casa Albă le va cere agențiilor guvernamentale să furnizeze recomandări în termen de 60 de zile privind autoritățile penale și civile care pot fi folosite pentru combaterea antisemitismului și expulzarea rezidenților străini care au încălcat legea. Acțiuni împotriva protestatarilor pro-palestinieni Documentul care însoțește ordinul prezidențial susține că unii protestatari pro-palestinieni s-au implicat în vandalism și intimidare, au blocat accesul studenților evrei la cursuri și au atacat credincioși la sinagogi. Totodată, s-au raportat distrugeri de statui și monumente americane. În schimb, mulți dintre protestatari au negat că ar sprijini Hamas sau că ar fi implicați în acte antisemite, susținând că manifestațiile lor vizează ofensiva militară a Israelului în Gaza, unde, potrivit autorităților medicale, peste 47.000 de persoane și-au pierdut viața. Critici din partea organizațiilor pentru drepturile civile Ordinul executiv a atras critici dure din partea Consiliului privind Relațiile Americano-Islamice (CAIR), un grup musulman important de advocacy, care l-a calificat drept „necinstit, excesiv și inaplicabil”. „Administrația Trump atacă libertatea de exprimare și umanitatea palestiniană sub pretextul combaterii antisemitismului”, a declarat CAIR. În campania sa din 2024, Trump a promis că îi va deporta pe studenții „pro-Hamas” aflați în SUA cu viză.

Trump elimină pașapoartele cu genul „X” (sursa: CNN)
Internațional

Trump elimină pașapoartele cu genul „X”

Trump elimină pașapoartele cu genul „X”. Președintele Donald Trump a emis un ordin executiv care elimină genul „X” de pe pașapoartele americane, marcând o schimbare semnificativă față de politica implementată în timpul administrației Biden. Departamentul de Stat a confirmat încetarea emiterii acestor documente, potrivit CNN. Trump elimină pașapoartele cu genul „X” Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunțat că procesarea cererilor de pașapoarte cu genul „X” a fost suspendată, iar directivele anterioare referitoare la această categorie vor fi disponibile pe site-ul oficial. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Rubrica „X” fusese introdusă pentru persoanele non-binare și intersexuale în timpul administrației Biden, începând din octombrie 2021. Recunoașterea „adevărului biologic” În prima sa zi de mandat, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care guvernul american recunoaște doar două sexe, „bărbat” și „femeie,” definite la naștere. „De astăzi, politica oficială a guvernului Statelor Unite va fi că există doar două sexe,” a declarat Trump, adăugând că ordinul său urmărește „restaurarea adevărului biologic.” Eliminarea sprijinului pentru ideologia de gen Ordinul prevede și alte măsuri restrictive, printre care: Interzicerea folosirii fondurilor federale pentru promovarea ideologiei de gen. Refuzarea îngrijirii hormonale pentru tranziția de gen. Interzicerea participării femeilor transgender la competiții sportive feminine. Aceste măsuri au fost introduse ca parte a unei platforme politice prin care Trump promite să limiteze ceea ce el numește „nebunia transgender.” Genul „X” pe documentele oficiale Primul pașaport american cu genul „X” a fost emis în 2021, oferind o opțiune pentru persoanele care nu se identifică exclusiv cu genul masculin sau feminin. În timpul administrației Biden, această politică a fost considerată un pas important pentru recunoașterea drepturilor persoanelor LGBTQ+. Decizia de a elimina genul „X” de pe pașapoarte a generat controverse, fiind considerată de unii un regres în drepturile comunității LGBTQ+. Cu toate acestea, administrația Trump subliniază că aceste măsuri sunt necesare pentru a reflecta realitatea biologică și pentru a elimina confuziile în documentele oficiale.

Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza (sursa: CNN)
Internațional

Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza

Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza. Președintele american Donald Trump a sugerat relocarea locuitorilor din Fâșia Gaza în Egipt și Iordania ca parte a unui plan de pace pentru stabilizarea regiunii și „curățarea” teritoriului palestinian. Declarația a fost făcută duminică, în contextul unui armistițiu între Israel și Hamas, care a intrat în a doua săptămână, potrivit CNN. Schimburile de prizonieri Acordul de încetare a focului, intrat în vigoare pe 19 ianuarie, a facilitat schimbul a patru ostatici israelieni cu aproximativ 200 de prizonieri palestinieni. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Această pauză în conflict survine după 15 luni de război, care au lăsat enclavei palestiniene o imagine asemănătoare unui „sit de demolare,” conform declarațiilor lui Trump. Trump propune relocarea locuitorilor din Gaza Donald Trump a menționat că a discutat situația cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și intenționează să abordeze problema și cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi. „Aș prefera să construiesc locuințe în alte părți, unde oamenii ar putea trăi în pace măcar o dată,” a declarat Trump, sugerând că această relocare ar putea fi „temporară sau pe termen lung.” Prietenia cu Israelul Casa Albă a transmis că Trump a discutat cu regele Abdullah despre stabilitatea Orientului Mijlociu și că monarhul iordanian l-a felicitat pentru învestire. De asemenea, Trump a reconfirmat sprijinul său ferm pentru Israel, subliniind prietenia istorică dintre cele două țări. Președintele american a aprobat recent livrarea unor bombe de 907 kg către Israel, decizie blocată anterior de administrația Biden din cauza potențialelor tragedii umanitare. Criza din Fâșia Gaza Majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza au fost strămutați de războiul declanșat de atacul Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023. Conflictul a lăsat milioane de oameni fără locuințe și acces la servicii de bază. Presiunile pentru stabilirea păcii Donald Trump a exercitat presiuni asupra părților implicate pentru a încheia un armistițiu înainte de învestirea sa oficială. Propunerea sa privind relocarea locuitorilor din Gaza deschide noi dezbateri asupra soluțiilor pentru pace în regiune.

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei

Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei. Președintele american Donald Trump i-a transmis premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, că este serios în privința preluării Groenlandei, într-un apel telefonic "aprins", care a durat 45 de minute, conform unui articol al Financial Times. Discuția a avut loc după ce Trump și-a exprimat dorința ca SUA să preia insula, în ciuda faptului că oficialii danezi au declarat în repetate rânduri că aceasta nu este de vânzare. Trump, conversație tensionată cu premierul Danemarcei Conform Financial Times, apelul telefonic a fost tensionat, un oficial familiarizat cu discuția descriindu-l drept „oribil”. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” O altă sursă anonimă a menționat: „El (Trump) a fost foarte ferm. A fost un duș rece. Înainte era greu să-l luăm în serios, dar acum cred că e serios și potențial foarte periculos.” Oficialii au mai declarat că Trump a adoptat o atitudine agresivă și confruntațională, în ciuda încercărilor premierului Frederiksen de a oferi o alternativă, propunând o cooperare mai strânsă între Groenlanda și SUA pe teme precum baze militare și exploatarea resurselor naturale. Danemarca în „modul de criză” Discuția telefonică a stârnit panică în rândul oficialilor danezi. „Apelul i-a speriat complet pe danezi”, a declarat un oficial danez pentru Financial Times. Altă sursă a adăugat: „Intenția era foarte clară. Ei (SUA) chiar vor asta. Danezii sunt acum în modul de criză.” Groenlanda, miză strategică pentru SUA Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, a declarat pentru Fox News că Donald Trump consideră siguranța și securitatea Groenlandei drept priorități importante pentru Statele Unite, mai ales în contextul investițiilor semnificative făcute de China și Rusia în regiunea Arctică. „Președintele este hotărât să protejeze nu doar interesele SUA în Arctica, ci și să colaboreze cu Groenlanda pentru a asigura prosperitatea reciprocă a ambelor națiuni”, a adăugat Hughes. Groenlanda nu este de vânzare, spun liderii locali Premierul danez, Mette Frederiksen, a reiterat că Groenlanda nu este de vânzare, subliniind că prim-ministrul Groenlandei, Mute Edege, a fost „foarte, foarte clar” pe această temă. De asemenea, ea a menționat că există un sprijin considerabil în rândul populației Groenlandei pentru ca insula să rămână independentă. Un locuitor al capitalei Nuuk, Bilo Chemnitz, a declarat pentru The Washington Post: „Nu am încredere în acest om (Trump).”

Se declară fanii lui Trump: Georgescu, Simion, Ponta (sursa: Pro România, Inquam Photos/George Călin, Facebook/George Simion)
Politică

Se declară fanii lui Trump: Georgescu, Simion, Ponta

Redistribuie propaganda Moscovei, vor naționalizări și alungarea investitorilor străini, dar se declară fanii lui Trump: Călin Georgescu, George Simion și Victor Ponta se prefac că sunt mari admiratori ai viitoarei administrații de la Casa Albă. În realitate, faptele și declarațiile lor publice arată că nu au nici o legătură ideologică cu Donald Trump. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Ce elemente arată că, în pofida declarațiilor pro-Trump, acționează ca niște socialiști și împotriva intereselor SUA: Se declară fanii lui Trump: Georgescu, Simion, Ponta A) Victor Ponta: s-a căsătorit la Beijing, în semn de admirație pentru China comunistă, și în mandatul său de premier a vrut să ofere companiilor de la Beijing afaceri extrem de avantajoase cu statul român. Ponta are cetățenie sârbă și a fost consilier al președintelui Serbiei, Vucic, un apropiat al lui Putin. Fostul premier PSD are un apartament la Istanbul și o relație apropiată cu președintele Turciei, Recep Erdogan, ale cărui legături cu SUA sunt proaste. B) George Simion: liderul AUR s-a opus vehement legii offshore, deși una din companiile implicate în exploatarea gazelor din Marea Neagră are acționariat american. „Voi decideți! Nu americanii, nu rusii, nu ambasadele”, scria liderul AUR pe Facebook la 4 septembrie 2024, punând pe picior de egalitate regimul Putin cu democrația americană. Proiectul lui Simion de a construi case ieftine, cu susținerea statului, este apropiat de cel al democratei Kamala Harris, iar republicanii lui Donald Trump l-au calificat drept comunist. C) Călin Georgescu: vrea naționalizarea companiilor cu acționariat majoritar străin, deși, evident, această măsură ar afecta investitorii americani. A susținut în mod fals că baza aeriană de la Kogălniceanu - unde se află trupe americane - este extinsă pentru a ataca Rusia. Acest mesaj este exact ceea ce susține și propaganda Moscovei. „Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, afirma Georgescu în 2021, criticând sistemul anti-rachetă al armatei SUA. Congratulations to President @realDonaldTrump and Vice President @JDVance!Together with the Romanian people, I live with emotion and joy through this pivotal moment in world history, a moment whose cultural impact will unite humanity as it is right and necessary.No one will… pic.twitter.com/A5g2XG1oTP— Călin Georgescu OFFICIAL ACCOUNT (@CG_Romania) January 19, 2025 Recent, și șeful socialiștilor români, Marcel Ciolacu, l-a slăvit pe Trump: „Am dezvoltat o relație foarte bună cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorități va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susține Statele Unite cu toate puterile în acest demers”.

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei. Luni, Donald Trump depune jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, marcând una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din istoria Americii. Ceremonia din 20 ianuarie include tradiționalele evenimente formale și o serie de decizii executive care vor fi semnate în prima zi de mandat. Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei BBC a trecut în revistă detaliile privind ceremonia de învestire a președintelui SUA. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Jurământul va fi depus în Rotonda Capitoliului, la ora 12:00 ET (19:00 ora României), în prezența șefului Curții Supreme, John Roberts. Schimbarea locului, de pe treptele Capitoliului în interior, a fost determinată de frigul intens. După ceremonie, Trump va rosti un discurs înălțător și unificator, conform declarațiilor sale, urmat de o paradă în Capital One Arena. Invitați la eveniment Trump a invitat mai mulți lideri străini, o abatere de la tradiție. Printre aceștia se numără: Javier Milei, președintele Argentinei și susținător al lui Trump. Giorgia Meloni, premierul Italiei. Vicepreședintele chinez Han Zheng, care îl reprezintă pe președintele Xi Jinping. Președintele în exercițiu, Joe Biden, și fostul președinte Barack Obama vor fi prezenți, dar Michelle Obama va lipsi. Alte personalități marcante, precum Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, vor asista la ceremonie. Măsuri de securitate Evenimentul beneficiază de măsuri de securitate stricte. Un gard de 48 km împrejmuiește zona centrală. 25.000 de agenți de ordine și bariere de beton blochează accesul vehiculelor. Prima zi de mandat: ordine executive și decizii majore Trump pregătește o avalanșă de ordine executive pentru prima zi, care includ măsuri de securitate la frontieră. Legat de acesta, se prevede reluarea construcției zidului dintre SUA și Mexic. De asemenea sunt așteptate decizii privind creșterea producției de petrol și gaze, dar și grațieri pentru participanții la asediul Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Cine plătește pentru festivități? Ceremonia este finanțată de Comisia de Învestire a lui Trump, cu donații semnificative de la companii și personalități de top, inclusiv Amazon, Meta, Apple și OpenAI. Doar depunerea jurământului de la Capitoliu este acoperită din fonduri publice.

Securitate la nivel maxim în Washington (sursa: X/LW World News)
Internațional

Securitate la nivel maxim în Washington

Securitate la nivel maxim în Washington. Ceremonia de învestire a președintelui ales Donald Trump, programată pe 20 ianuarie, se desfășoară într-un context de securitate sporită. Un gard negru de 48 de kilometri, puncte de control de securitate și 25.000 de agenți de ordine pregătiți să gestioneze sute de mii de spectatori sunt măsurile luate pentru a proteja evenimentul. De asemenea, o mare parte din centrul Washingtonului, de la Casa Albă la Capitoliu, este închisă circulației. Teama unui „lup singuratic” Depunerea jurământului va avea loc în Rotonda Capitoliului, schimbare determinată de condițiile meteorologice și măsurile de securitate. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Ceremonia urmează unei campanii electorale tensionate, cu două tentative de atentat asupra lui Trump și alte incidente grave, inclusiv atacuri de Anul Nou care au zguduit națiunea. Autoritățile nu au identificat amenințări coordonate specifice, însă riscul unui „lup singuratic” rămâne cea mai mare preocupare. Incidentul din New Orleans și alte tentative recente au determinat FBI și Departamentul pentru Securitate Internă să avertizeze poliția din întreaga țară asupra unor posibile atacuri similare. Securitate la nivel maxim în Washington Potrivit CBS, gardul negru instalat, care măsoară 2 metri înălțime, este conceput să fie imposibil de escaladat, iar punctele de acces sunt protejate cu bariere de beton și alte obiecte grele. La securitate contribuie 7.800 de ofițeri ai Gărzii Naționale și 4.000 de polițiști din alte departamente. Multe străzi au fost blocate. Aceste măsuri fac din acest eveniment unul dintre cele mai securizate din istoria recentă a SUA. Orașul, între celebrare și proteste Pe lângă parada și mitingul de la Arena Capital One, Washingtonul se pregătește pentru manifestații ale oponenților și susținătorilor lui Trump. Orașul este plin de activitate, cu peste 70% din cele 34.500 de camere de hotel rezervate, conform Destination DC. Ceremonia de învestire a lui Trump din 2017 a avut un grad de ocupare a hotelurilor de 95%, în timp ce inaugurarea din 2013 a lui Barack Obama a atins un grad de 78%.

Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu Foto: Guvernul României
Politică

Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu

Deputatul PSD Victor Ponta este tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu: pârăște România la Trump că aici a avut loc o lovitură de stat. Citește și: Propaganda lui Georgescu, care vrea să mențină dependența României de Gazprom, demontată: „Un capitol din manualul rusesc de propagandă” Ponta a anunțat că va semna o scrisoare inițiată de Marius Tucă, în care se afirmă că în România a avut loc o lovitură de stat, iar cel defavorizat a fost Călin Georgescu, nu Elena Lasconi: „Într-un eveniment fără precedent și extrem de alarmant, după primul tur, în care un candidat independent, domnul Călin Georgescu, a reușit să avanseze în turul al doilea, Curtea Constituțională a intervenit în timpul procesului de votare din turul doi”. Ponta, tot mai ferm de partea lui Călin Georgescu Ponta a scris pe Facebook că va depune personal scrisoarea la Casa Albă, deși mesajul ei vine în totală contradicție cu ceea ce susține, oficial, PSD. „O idee foarte buna a lui Marius Tuca - si corectă! Eu o sa semnez aceasta scrisoare - si o pun direct in cutia postala a Casei Albe la Washington DC - luni pe 20 Ianuarie!”, a afirmat deputatul PSD. Tucă a cerut ca un număr cât mai mare de cetățeni români să semneze această scrisoare - scrisă în română și engleză - și să o trimită viitorului președinte al SUA. Tucă îi cere lui Trump să-l apere pe omul Moscovei „Decizia Curții Constituționale de a anula un proces electoral în desfășurare, fără a oferi dovezi transparente sau a respecta procedurile legale consacrate, a lăsat poporul român într-o stare de confuzie și neîntrecredere. Multe voci din țară au descris acest act drept o «lovitură de stat» care subminează principiile fundamentale ale democrației. Până în prezent, nu a fost oferită publicului nicio explicație clară sau justificare legală solidă, ceea ce erodează în continuare încrederea în instituțiile noastre și în statul de drept. Domnule Președinte, în calitatea dumneavoastră de lider al celei mai mari și influente democrații din lume, și de susținător ferm al condiției României de stat membru NATO și al Uniunii Europene, de partener strategic al țării noastre, vocea dumneavoastră are o greutate imensă. Vă solicit să luați act de această situație alarmantă și să reafirmați public angajamentul Statelor Unite față de principiile democratice și statul de drept în România. Aceasta nu este o cerere de ingerință în treburile interne ale României, ci mai degrabă un apel pentru o poziție de principiu din partea liderului lumii libere, care să susțină valorile ce ne unesc ca aliați și parteneri”, se arată în scrisoarea promovată de Marius Tucă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră