vineri 13 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Trump

150 articole
Politică

Nicușor Dan anunță pe X/Twitter că a vorbit cu Donald Trump: „SUA este cel mai apropiat aliat”

Nicușor Dan anunță pe X/Twitter că a vorbit cu Donald Trump: „SUA este cel mai apropiat aliat”, a scris președintele României. Citește și: Compania de stat cu doi angajați și patru șefi și care supraviețuiește din dobânzile bancare Nicușor Dan anunță că a vorbit cu Donald Trump „Onorat să vorbesc cu  @POTUS și să îi mulțumesc pentru felicitările călduroase și leadership-ul puternic. SUA este cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României. Mi-am reafirmat angajamentul ferm pentru aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic în toate prioritățile comune.Aștept cu nerăbdare o cooperare strânsă cu președintele Trump și cu administrația sa. Dumnezeu să binecuvânteze prietenia durabilă dintre România și SUA!”, a scris Nicușor Dan. Presa a anunțat marți seara, pe surse, că Donald Trump l-a sunat pe Nicușor Dan. Cei doi ar fi discutat despre problemele de securitate din regiune și energie.  Discuția dintre cei doi lideri ar fi durat aproximativ zece minute. În cadrul conversației, Donald Trump s-a arătat deschis și cordial, adresând o invitație oficială lui Nicușor Dan pentru a efectua o vizită la Washington.  

Nicușor Dan anunță că a vorbit cu Donald Trump Foto: Inquam/George Calin
Nicușor Dan, mesaj către administrația Trump: „Sunt încrezător că România se va bucura de o relație remarcabilă cu administrația Trump” Foto: Inquam/George Calin
Politică

Nicușor Dan, mesaj către administrația Trump: „Încrezător că SUA rămân un garant al Securității”

Președintele ales, Nicușor Dan, a transmis un mesaj către administrația Trump: „Sunt încrezător că SUA rămân un garant al Securității”, a scris el pe X/Twitter. Citește și: Ponta face o propunere de preluare a PSD, dar fără el ca președinte. Grindeanu, desființat „Apreciez mesajul trimis de  @AmbasadaSUA. Vreau să îi asigur pe toți americanii de angajamentul ferm al României față de relația cu Statele Unite, în fiecare aspect al parteneriatului nostru strategic. Sunt încrezător că România se va bucura de o relație remarcabilă cu administrația Trump și că SUA vor continua să fie un garant al securității și dezvoltării pentru țara noastră. Toată lumea înțelege cât de importantă este relația noastră cu Statele Unite pentru noi, românii, și cât de mult prețuim cooperarea pe teme precum bazele militare americane din România, parteneriatele energetice și dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări. Dumnezeu să binecuvânteze prietenia durabilă dintre America și România”, a scris Nicușor Dan. 

Simion vrea ca statul să controleze sectorul energetic Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Simion vrea ca statul să controleze sectorul energetic, în timp ce Milei și Trump dereglementează

Președintele AUR, George Simion, vrea ca statul să controleze sectorul energetic, în timp ce idolii săi politici, Javier Milei și Donald Trump, dereglementează acest sector pentru a stimula investițiile. Citește și: „Votantul lui Simion: bărbat, tânăr și vârstă mijlocie, zece clase sau studii medii, rural” - sociologul Cătălin Stoica Simion vrea ca statul să controleze sectorul energetic „În tot ceea ce ţine de resurse naturale, de bogăţiile solului şi subsolului şi de companiile strategice, eu cred că, da, este o idee bună ca statul să deţină un pachet de control", a spus George Simion la summitul Romanian Business Leaders. Idolii săi politici au mers în direcția opusă. „Guvernul președintelui libertarian Javier Milei a promovat o serie de reforme menite să reducă intervenția statului în economie, inclusiv un efort major de dereglementare. Politicile urmăresc să faciliteze exporturile de energie, în plus față de dereglementarea prețurilor locale și oferirea unui acces mai larg la valută (...)  Numai Shell investește anual între 500 și 600 de milioane de dolari în Argentina”, scria Reuters în septembrie 2024.  Președintele Donald Trump este prins într-un proces de eliminare a regulilor birocratice care împiedicau investițiile în sectorul energetic. În plus, companii precum ADQ, din Emiratele Arabe Unite, și Schneider Electric vor investi sume uriașe în infrastructura energetică. 

Trump propune tăieri bugetare de 163 de miliarde de dolari Foto: Facebook The White House
Internațional

Trump propune tăieri bugetare de 163 de miliarde de dolari

Președintele SUA, Donald Trump propune tăieri bugetare de 163 de miliarde de dolari, cu reduceri masive ale cheltuielilor în educaţie şi locuinţe, arată Reuters, citat de news.ro.  Citește și: Lasconi a fost doar poștașul. Petarda împotriva lui Nicușor Dan, fabricată de tabăra Antonescu-Ciolacu Trump propune tăieri bugetare de 163 de miliarde de dolari Potrivit Biroului pentru Management şi Buget al Casei Albe (OMB), cheltuielile pentru securitate internă ar urma să crească cu aproape 65% faţă de nivelurile aprobate pentru 2025, în timp ce cheltuielile discreţionare non-apărare ar fi reduse cu 23%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2017. Propunerea include şi tăieri de peste 2 miliarde de dolari pentru Agenţia de Administrare Fiscală (IRS). Bugetul, primul prezentat de Trump de la revenirea sa la Casa Albă, reflectă promisiunile de a reduce birocraţia federală şi de a majora fondurile pentru apărare şi controlul imigraţiei. Democraţii au criticat dur reducerile, iar unii republicani au exprimat rezerve, în special privind nivelul insuficient al cheltuielilor pentru apărare. Printre reducerile semnificative se numără o scădere de 50 de miliarde de dolari la Departamentul de Stat, care va prelua Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, o tăiere de 2,49 miliarde de dolari la IRS şi diminuarea semnificativă a bugetului NASA pentru programul lunar. Departamentul Educaţiei ar suferi o reducere de aproximativ 15%, fiind vizată o restructurare majoră, în timp ce Departamentul pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană ar pierde aproape jumătate din finanţare. Totodată, bugetul propune 500 de milioane de dolari suplimentari pentru securizarea frontierei, 766 de milioane pentru tehnologie în acest scop şi menţinerea a 22.000 de agenţi de patrulare la frontieră, cu angajări suplimentare la Vama şi Protecţia Frontierei.

Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu Foto: Ziarul de Iași
Politică

Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu, care susține că nu a avut nici un trimis special în SUA

Lucian Romașcanu, prietenul liderului PSD, despre care presa a scris că este cel de-al doilea emisar trimis în SUA, pe lângă Dragoș Sprînceană, îl contrazice pe Ciolacu: „Tot ce s-a întâmplat acolo este o parte dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională iar toate rezultatele vor fi comunicate de primul ministru”, a declarat Romașcanu într-o conferință de presă.  Citește și: Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă a României. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu Dar afirmația lui Romașcanu despre „o acțiune mai mare de diplomație” în SUA contrazice evident ceea ce a scris azi Ciolacu pe Facebook: „Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate. Prin urmare, nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”.  „Nu comentez absolut nimic despre această acţiune, tot ce s-a întâmplat acolo este o parte dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională, iar toate rezultatele vor fi comunicate de primul ministru. Importante sunt rezultatele, nu parcursul”, a declarat Lucian Romaşanu.  El nu a negat însă particparea sa la această „acțiune de diplomație”.  „Am trimis pe cineva în SUA care locuiește acolo. Are calitatea de trimis special al primului ministru. Ieri a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața. Sunt doi români: unul din Statele Unite și unul, trimisul guvernului. Domnul Bolojan știe despre el. Trimisul vizează, în primul rând, Visa Waiver”, spunea Ciolacu la 3 aprilie.

Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană, mințind că acesta nu a fost trimisul său special în SUA Foto: Facebook
Politică

BREAKING NEWS Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană: „Nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”

Premierul PSD Marcel Ciolacu îl aruncă peste bord pe Dragoș Sprînceană, după ce acesta a susținut că Guvernul va abandona politica de susținere a Ucrainei: „Nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”, a scris liderul PSD pe Facebook. Citește și: Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă a României. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos Însă această afirmație este contrazisă de declarații precedente. Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană „Am trimis pe cineva în SUA care locuiește acolo. Are calitatea de trimis special al primului ministru. Ieri a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața. Sunt doi români: unul din Statele Unite și unul, trimisul guvernului. Domnul Bolojan știe despre el. Trimisul vizează, în primul rând, Visa Waiver”, spunea Ciolacu la 3 aprilie. La 4 aprilie, el arăta că a dat chiar un „mandat” acestor trimiși speciali: „Mandatul, şi din discuţia mea şi cu domnul Dragoş Sprînceană, a fost de a spune adevărul despre România”. După declarațiile controversate făcute de Sprînceană, Ciolacu afirmă că: „Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”. „Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.   Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.   Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.   Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a scris premierul PSD pe Facebook. 

Mircea Marian
Opinii

Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos

Mie nu-mi place cuvântul „cocalar”. Dar nu există altul mai adecvat pentru aceste personaje. Un cumplit rateu al istoriei, ca numiții Sprînceană și Ciolacu să aibă drept de decizie, să practice „diplomația”, în cel mai dificil moment internațional din 1990 până azi. Nici pe vremea regimului comunist nu coborâse atât de jos politica externă a României. Ce s-a petrecut? Frustrat că a pierdut alegerile, Ciolacu a decis să scurtcircuiteze Administrația Prezidențială și ministerul de Externe. A inventat „trimișii speciali”, pe chipul și asemănarea sa. Dragoș Sprînceană este un fost model al lui Cătălin Botezatu, a făcut bani în SUA - deja sunt semne de întrebare asupra acestui aspect...- și acum vrea să intre în politica românească. Are ceva relații în cloaca unde se face legătura între politică și contractele cu statul. Are opinii: este un conspiraționist care îl lasă în umbră pe Călin Georgescu. Având în spate titlul de „trimis special”, declară că vorbește în numele României și împarte sentințe, pe care le-ar împărtăși, spune el, și premierul Ciolacu.  Într-o singură seară, domnul Sprînceană ne-a spus - și, repet, a afirmat că premierul susține aceste poziții - că: România trebuie să nu mai susțină Ucraina România trebuie să abandoneze consultările intense cu Franța și cu președintele Macron Ilie Bolojan a greșit declarându-și sprijinul pentru Ucraina, dar va veni un președinte nou, care va schimba direcția de politică externă Până la ora la care scriu, Marcel Ciolacu nu l-a contrazis pe Sprînceană. După opinia mea, „trimisul special” nu a mințit: Ciolacu i-a cerut să transmită administrației Trump că va abandona Ucraina, iar acest lucru se va petrece după alegerile prezidențiale, probabil cu girul lui Crin Antonescu.  Imediat ce această grupare din PSD-PNL va pune mâna pe Cotroceni, va întoarce direcția externă a României: spre Rusia și China comunistă.  Nu văd ce ar mai fi de spus. Orice președinte va fi ales - mai puțin Crin Antonescu sau George Simion, liderul AUR având nenumărate blaturi cu actualul premier - va trebui să-l înlăture pe Ciolacu de la Palatul Victoria. Acest guvern a distrus economia, a îngropat țara în datorii, a ratat PNRR-ul, iar acum pur și simplu ne face ridicoli pe plan extern.  Dar ceea ce va urma, reorientarea cleptocrației care conduce țara spre Rusia, pe model Vucic/Viktor Orban/Fico, va fi mai cumplit.  

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump: este amic cu Mișu Procopsitu Foto: replicaonline.ro
Politică

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump: conspiraționist, cititor al Sputnik

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump, Dragoș Sprînceană: conspiraționist care crede că agențiile americane au organizat atentatele din 11 septembrie 2001, cititor și redistribuitor al mesajelor Sputnik (site-ul propagandei Rusiei) și nașul lui Mișu Procopsitu, fratele fostului deputat PSD Dan Cristian Popescu.  Citește și: Dragoș Sprânceană, trimisul lui Ciolacu în SUA, susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina, nu pe cea a lui Macron Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump Cancan scria, în decembrie 2022, că Sprînceană a fost model pentru Cătălin Botezatu și „există suspiciuni vizavi de afacerile sale, lumea bârfind că lucrurile sunt mai complexe și bogăția arătată ostentativ are o alta sursă”.  Mișu Procopsitu, pe numele său real Mihai Gabriel Popescu, este un controversat ex-politician PNȚCD, care a fost și consilierul lui Ludovic Orban, la ministerul Transporturilor, în 2007.  „Porecla îi vine din faptul că a declarat două proprietăți la Miami în valoare de 880.000 de dolari și conturi de 200.000 de dolari”, scria Newsmaker.ro.  Firmele lui Mihai Gabriel Popescu au beneficiat de contracte uriașe cu primăriile din Sectorul 2 și Sectorul 5.  „Dragoș Sprâneană, fostul model al lui Cătălin Botezatu, și-a botezat cel de-al doilea copil. De la eveniment nu a putut lipsi Mișu Popescu, proaspăt căsătorit, nășit chiar de Sprânceană. Petrecerea de botez a avut loc la Ego, în Mamaia, unde prețurile sunt de lux, la fel ca și locația”, scria replicaonline.ro la 23 iunie 2022.  Pe de altă parte, pe X/Twitter, Sprânceană a repostat un mesaj al Sputnik India, în care acest site de propagandă a Kremlinului explică cum a fost ucis teroristul cecen Shamil Basaiev.  Sprînceană a repostat și a scris „True!!!” la un mesaj, tot de pe X/Twitter, al lui Pepe Deluxe care susținea că aceleași agenții care l-au asasinat pe prședintele Kennedy sunt responsabile și de distrugerea turnurilor gemene din New York, la 11 spetembrie 2001.  Aceste informații privind activitatea lui Sprînceană pe X/Twitter au fost publicate inițial pe contul jurnalistului Costin Andrieș. 

Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump Foto: Colaj Facebook/Antena 3
Politică

Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina

Dragoș Sprînceană, trimisul lui Ciolacu în SUA, susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina, nu pe cea a lui Macron. Potrivit lui Sprînceană, Ciolacu i-ar fi spus personal acest lucru. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Mai mult, Sprînceană a corectat, la Digi 24, afirmația că el ar fi trimisul lui Ciolacu, pentru că acum reprezintă România: „Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, ci al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcția de premier al României și eu trebuie să ajut România, indirect”.  El a mai susținut că țara noastră nu ar trebui să fie pe poziția Franței și a Uniunii Europene, ci a SUA, în ceea ce privește Ucraina. Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump „Nu sunt un fan al președintelui Macron și cred că 99% dintre republicanii din Statele Unite nu sunt. Nu înseamnă că domnul Macron reprezintă Uniunea Europeană. Eu consider că valorile Uniunii Europene sunt complet diferite de a ceea ce încearcă domnul Macron să facă acum. Statele Unite își doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron își dorește continuarea acestui război din Ucraina”, a a declarat omul de afaceri româno-american.  „Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcții, să zic așa, prin anumite declarații ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toții ca 2000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să își dorească același lucru. Ne dorim cu toții ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât și global și în Statele Unite. România ar trebui să își dorească același lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a continuat el. Însă, când moderatoarea emisiunii de la Digi 24 i-a spus că poziția sa este diferită de cea a statului român în ceea ce privește Ucraina, omul de afaceri a spus: „Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu și mi-a spus opusul la ce spuneți dumneavoastră acum, din partea dumnealui și biroului dumnealui (...) Domnul Marcel Ciolacu de asta m-a și sunat personal, fiindcă își dorește o apropiere și o îmbunătățire a relațiilor cu Statele Unite”. Potrivit știrii de pe site-ul Digi, ulterior Sprînceană ar fi spus că, totuși, n-ar fi vorbit cu Ciolacu despre Ucraina, dar citatul nu apare în stire.  Omul de afaceri româno-american l-a criticat pe președintele interimar, Ilie Bolojan, pentru că sprijină Ucraina: „Dar pur și simplu, direcția Statelor Unite către Ucraina este oprirea războiului. Domnul Bolojan a declarat public că va fi întotdeauna alături de Ucraina, orice ar fi. Înseamnă că facem exact ce spune Franța”.     

Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump Foto: Facebook
Economie

Fostul premier Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump: „Există o logică solidă”

Fostul premier Theodor Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump: „Există o logică solidă în deciziile macroeconomice (...) chiar dacă mijloacele de înfăptuire ale acestor decizii au declanșat dezbateri intense în SUA și în afara SUA”, a arătat acesta, pe Linkedin. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump „Să vedem indicatorii macro ai SUA pentru anul 2024 în miliarde dolari:- Produsul intern brut 28.640 (N.Red: miliarde de dolari)- Deficitul bugetar 1.833 6,4 % din PIB- Datoria publică 36.600 127,8 % din PIB- Dobânzi la datoria publică 1.133 3,9 % din PIB- Deficitul comercial mărfuri 1.200 4,2 % din PIB- Deficitul comercial mărfuri și sevicii 918 3,2 % din PIBDin perspectiva indicatorilor macro ai SUA, decizia de a-l împuternici pe Elon Musk să reducă cheltuielile bugetului SUA cu cca 2.000 miliarde de dolari, în decursul unei anumite perioade de timp, este perfect logică cu interesul SUA de a stăvili creșterea datoriei publice, de a micșora cheltuielile pentru dobânzi la datoria publică și de a contribui la reducerea deficitului comercial al economiei SUA în relațiile cu restul lumii, reflectat în balanța de plăți. Având în vedere rolul global al dolarului SUA, ca monedă de rezervă internațională și ca parte componentă a lichidității mondiale, precum și avantajul de necontestat al SUA, ca autoritate de emisiune monetară pentru finanțarea, pe piețele financiare internaționale, a deficitului său bugetar, este de așteptat ca deficitul bugetar al SUA să nu dispară. În acest fel, țările care doresc, în continuare, să utilizeze dolarul SUA drept monedă de rezervă internațională, vor avea posibilitatea ca dolarii proveniți din excedentele comerciale cu SUA să fie investiți în titluri de stat, emise de trezoreria americană pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice ajunsă la scadență”, a arătat fostul premier și președinte al PNL.   

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA Foto: Facebook Dragos Sprinceana
Politică

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA, care nu s-au apropiat de Trump

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Marcel Ciolacu în SUA, care nici măcar nu s-au apropiat de Trump: Dragoș Sprînceană pare să fi reușit doar o poză cu Kristi Noem, care conduce Departamentul Securității Interne (Homeland Security). Despre activitatea lui Lucian Romașcanu - celălalt trimis special, potrivit relatărilor din presă - nu se știe nimic.  Citește și: Băsescu, după disputa cu Ciolacu: „Ar trebui să-și ia un repaos căci își pierde controlul” Premierul Ciolacu a refuzat să spună cine este al doilea emisar trimis în SUA, într-o activitate paralelă cu cea a ministerului de Externe și a ambasadei României în SUA. Sprănceană s-a lăudat pe X/Twitter cu „discuții”, care ar fi inclus și „pași concreți” pentru „consolidarea” relației România-SUA.  Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA „Gala American Patriots de la Mar-a-Lago a fost o reafirmare puternică a valorilor care îi unesc pe liderii lumii libere: curajul, suveranitatea și credința în libertate. Am avut onoarea de a dialoga cu Kristi Noem, secretar general al Departamentului pentru Securitate Internă, Kimberly Guilfoyle, ambasadorul SUA în Grecia, alături de oficiali americani, diplomați și ambasadori din întreaga lume. Discuțiile au inclus și pași concreți pentru consolidarea relației bilaterale dintre România și Statele Unite - atât din punct de vedere economic, cât și strategic. Acesta este un moment de reală oportunitate și de deschidere reînnoită. Prezența surpriză a președintelui argentinian Javier Milei a adus o doză suplimentară de inspirație unei seri deja memorabile. România este pregătită să joace un rol activ în această nouă arhitectură a libertății și cooperării internaționale”, a scris Sprânceană, în engleză, pe X/Twitter.  Însă din pozele postate de el pe X/Twitter se poate vedea doar că era la o masă, în fața farfuriilor pline, cu Kristi Noem. Aceasta nu a menționat pe rețelele sociale vreo discuție cu vreun trimis special al premierului Ciolacu. 

Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” Foto: The White House
Internațional

Un sfat al miliardarului Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump”

Un sfat al miliardarului Bill Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump, încheiați un deal”. El a scris pe X/Twitter că Trump este dispus să negocieze, iar cei care vor intra într-un război al tarifelor vamale vor pierde.  Citește și: Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu și Lucian Romașcanu, fost director de tabloid Ackman a fost un susținător al Partidului Democrat, dar în 2024 l-a sprijinit pe Trump. Averea sa este estimată la aproape zece miliarde de dolari. El are peste 1,6 milioane de urmăritori pe X/Twitter. În postarea în recomandă liderilor străini să discute cu Trump, el precizează că este un prieten al economiei globale.  Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” „Sfatul meu pentru liderii străini este ca, dacă nu ați ajuns deja la președintele Donald Trump, trebuie să faceți acest lucru imediat.   Trump este, în esența sa, un negociator care vede lumea ca pe o serie de tranzacții.   Pe baza istoricului său de până acum cu guverne străine, firme de avocatură și universități, el este un negociator dur, dar corect. Îi place să facă afaceri și îi place să rezolve lucrurile rapid. Mă aștept ca Trump să îi răsplătească pe cei care au negociat din timp cu înțelegeri mai echitabile decât cei care au așteptat să se așeze la masa negocierilor. Țările care răspund cu tarife suplimentare la mărfurile noastre vor fi aspru pedepsite.  Morcovul și bățul scrise pe larg, în stilul Big Boy. The Art of the Deal va fi în curând epuizat pe Amazon. Dar dacă conduceți o țară străină care este acum supusă unor tarife masive, nu așteptați să citiți cartea.  Doar ridicați telefonul. Sunați-l pe președinte și încheiați o înțelegere.   Un sfat de la un prieten al economiei globale”, a scris Ackerman.        

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: unul dintre ei, Lucian Romașcanu, fost director de tabloid Foto: Facebook
Politică

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu și Lucian Romașcanu

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu, Dragoș Sprânceană, și Lucian Romașcanu, fost director de tabloid. Premierul PSD a anunțat că a trimis doi oameni la Mar-a-Lago să discute cu președintele SUA, dar nu a spus numele acestora. Sprânceană a recunoscut, la Antena 3, că Ciolacu l-a sunat și l-a rugat să preia această sarcină, dar numele lui Romașcanu a apărut doar din informații pe surse.  Citește și: Prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță îndeamnă alegătorii USR să voteze cu Lasconi: „Un om cu calități morale superioare” Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump Sprânceană a plecat din România în 2002 și a reușit să întemeieze o afacere de succes în SUA. El a lucrat inițial ca salvamar, barman sau agent imobiliar, iar din 2010 a înființat GoldCoast Logistics, firmă care în prezent are de flotă de peste 650 de camioane. Omul de afaceri american a fost inițial un fan Călin Georgescu. „Sunt de acord complet cu viziunile lui Călin Georgescu, care se aliniază cu politica lui Donald Trump”, a spus în cadrul unei emisiuni al Ancăi Alexandrescu. El a protestat dur împotriva anulării alegerilor prezidențiale: „Cum reacționăm dacă Sistemul anulează Alegerile Prezidențiale și inventează motive împotriva lui Călin Georgescu chiar dacă lumea l-a votat!? Mulțumim Donald Trump JR - America Reacționează!!! Democrația în România a fost călcată în picioare!!! Un sistem corupt a anulat Alegerile Prezidențiale Democratice ale Poporului Român!!! O rușine mondială!!! Deșteaptă-te Române!!!”. Însă, ulterior, Sprânceană s-a distanțat de Georgescu, ba chiar s-a plâns că fanii acestuia l-au amenințat cu moartea. „Cine se află în spatele său? Poate vechea securitate care concurează cu structurile actuale? Vă las pe voi să trageți concluziile. Eu nu spun ca Domnul Călin Georgescu este cel mai rău. Nici pe departe. Dacă ar trebui să votez și mă uit la actuala listă probabil tot cu el aș vota fiindcă vreau «altceva». Sau nu aș vota deloc”, spunea omul de afaceri american.  Ce oferea Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, presei Lucian Romașcanu este concitadinul și prietenul lui Ciolacu, fost director la CanCan, celebru pentru momentul în care a înjurat grobian ziariștii. El a fost recent ales de Parlamentul European în Curtea de Conturi a UE. Romașcanu nu are nici un fel de experiență în diplomație.  În august 2020, el a fost înregistrat în timp ce înjura ziariștii care nu veniseră la conferința sa de presă: „O să mai primească o p*l* în c*r toţi”. Ulterior, și-a cerut scuze, dar a încercat să minimalizeze fapta sa: „Se pare că am avut o scăpare de limbaj pe care o regret. În contextul plecărilor din partid am avut o reacţie exagerată care, totuşi, fiind în SPAŢIU PRIVAT şi într-o CONVERSAŢIE PRIVATĂ, n-ar fi trebuit să fie făcută publică. A fost făcută publică şi, în consecinţă, îmi prezint SCUZELE de rigoare”. 

Ciolacu a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump Foto: Inquam/Malina Norocea
Politică

Ciolacu spune că a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump despre vizele pentru români

Premierul PSD Marcel Ciolacu spune că a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump despre vizele pentru români. El nu a spus cine este această persoană.  Citește și: „Mă numesc Roxana, dar pentru personalul Maternității am fost «avortata»”: relatare dramatică a unei gravide internată la Spitalul Județean Bacău Ciolacu a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump „Aşa lucrează ei. Eu, prim-ministru, am o persoană pe care am trimis-o în SUA. Are întâlniri la Mar-a-Lago. Schimbăm sistemul de abordare, încercăm cu toţii să ieşim din bula care a funcţionat până acum. Administraţia Trump funcţionează altfel", a declarat premierul înainte de ședința de Guvern. „Este trimisul Guvernului, a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața”, a mai spus Ciolacu. Anterior, Ciolacu a vorbit despre doi „trimiși speciali” ai Guvernului, unul trimis din România, iar celălalt care este din SUA. Potrivit lui șefului Guvernului, „amândoi sunt pe banii lor, cheltuielile lor”. Privitor la temele de discuţie, premierul a declarat doar că se vor purta discuţii "în principal pe Programul Visa Waiver". El a susținut că s-a inspirat de la administrația Trump care, pe lângă ambasadori, folosește și sistemul „trimișilor speciali”. Potrivit lui Ciolacu, președintele interimar Ilie Bolojan ar fi la curent cu această situație. 

Tarifele lui Trump afectează angajații români (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Primii angajați din România care resimt efectul tarifelor impuse de Trump sunt din industria auto

Tarifele lui Trump afectează angajații români. Centrul de Cercetare-Dezvoltare (R&D) Preh din Iași reduce săptămâna de lucru la patru zile pentru cei aproximativ 180 de angajați, ca măsură temporară de reducere a costurilor în contextul incertitudinii economice. Tarifele lui Trump afectează angajații români Potrivit unor surse interne, decizia a fost luată pe fondul amânării unor proiecte internaționale și urmărește păstrarea echipelor de specialiști și evitarea pierderilor financiare. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament Măsura se aplică și la centrul R&D Preh din Brașov, semnalând o strategie comună la nivelul companiei. În România, Preh are circa 2.000 de angajați, iar la fabrica din Ghimbav planul inițial de 600 de concedieri a fost amânat, însă presiunile economice persistă. Continuarea, în Ziarul de Iași

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră