miercuri 16 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Trump

146 articole
Politică

Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu, care susține că nu a avut nici un trimis special în SUA

Lucian Romașcanu, prietenul liderului PSD, despre care presa a scris că este cel de-al doilea emisar trimis în SUA, pe lângă Dragoș Sprînceană, îl contrazice pe Ciolacu: „Tot ce s-a întâmplat acolo este o parte dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională iar toate rezultatele vor fi comunicate de primul ministru”, a declarat Romașcanu într-o conferință de presă.  Citește și: Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă a României. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu Dar afirmația lui Romașcanu despre „o acțiune mai mare de diplomație” în SUA contrazice evident ceea ce a scris azi Ciolacu pe Facebook: „Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate. Prin urmare, nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”.  „Nu comentez absolut nimic despre această acţiune, tot ce s-a întâmplat acolo este o parte dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională, iar toate rezultatele vor fi comunicate de primul ministru. Importante sunt rezultatele, nu parcursul”, a declarat Lucian Romaşanu.  El nu a negat însă particparea sa la această „acțiune de diplomație”.  „Am trimis pe cineva în SUA care locuiește acolo. Are calitatea de trimis special al primului ministru. Ieri a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața. Sunt doi români: unul din Statele Unite și unul, trimisul guvernului. Domnul Bolojan știe despre el. Trimisul vizează, în primul rând, Visa Waiver”, spunea Ciolacu la 3 aprilie.

Romașcanu îl contrazice pe Ciolacu Foto: Ziarul de Iași
Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană, mințind că acesta nu a fost trimisul său special în SUA Foto: Facebook
Politică

BREAKING NEWS Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană: „Nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”

Premierul PSD Marcel Ciolacu îl aruncă peste bord pe Dragoș Sprînceană, după ce acesta a susținut că Guvernul va abandona politica de susținere a Ucrainei: „Nu există niciun «emisar al lui Ciolacu»”, a scris liderul PSD pe Facebook. Citește și: Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă a României. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos Însă această afirmație este contrazisă de declarații precedente. Ciolacu îl aruncă peste bord pe Sprînceană „Am trimis pe cineva în SUA care locuiește acolo. Are calitatea de trimis special al primului ministru. Ieri a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața. Sunt doi români: unul din Statele Unite și unul, trimisul guvernului. Domnul Bolojan știe despre el. Trimisul vizează, în primul rând, Visa Waiver”, spunea Ciolacu la 3 aprilie. La 4 aprilie, el arăta că a dat chiar un „mandat” acestor trimiși speciali: „Mandatul, şi din discuţia mea şi cu domnul Dragoş Sprînceană, a fost de a spune adevărul despre România”. După declarațiile controversate făcute de Sprînceană, Ciolacu afirmă că: „Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”. „Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.   Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.   Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.   Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a scris premierul PSD pe Facebook. 

Mircea Marian
Opinii

Doi cocalari, Sprînceană și Ciolacu, fac politica externă. Nici comuniștii n-au coborât așa de jos

Mie nu-mi place cuvântul „cocalar”. Dar nu există altul mai adecvat pentru aceste personaje. Un cumplit rateu al istoriei, ca numiții Sprînceană și Ciolacu să aibă drept de decizie, să practice „diplomația”, în cel mai dificil moment internațional din 1990 până azi. Nici pe vremea regimului comunist nu coborâse atât de jos politica externă a României. Ce s-a petrecut? Frustrat că a pierdut alegerile, Ciolacu a decis să scurtcircuiteze Administrația Prezidențială și ministerul de Externe. A inventat „trimișii speciali”, pe chipul și asemănarea sa. Dragoș Sprînceană este un fost model al lui Cătălin Botezatu, a făcut bani în SUA - deja sunt semne de întrebare asupra acestui aspect...- și acum vrea să intre în politica românească. Are ceva relații în cloaca unde se face legătura între politică și contractele cu statul. Are opinii: este un conspiraționist care îl lasă în umbră pe Călin Georgescu. Având în spate titlul de „trimis special”, declară că vorbește în numele României și împarte sentințe, pe care le-ar împărtăși, spune el, și premierul Ciolacu.  Într-o singură seară, domnul Sprînceană ne-a spus - și, repet, a afirmat că premierul susține aceste poziții - că: România trebuie să nu mai susțină Ucraina România trebuie să abandoneze consultările intense cu Franța și cu președintele Macron Ilie Bolojan a greșit declarându-și sprijinul pentru Ucraina, dar va veni un președinte nou, care va schimba direcția de politică externă Până la ora la care scriu, Marcel Ciolacu nu l-a contrazis pe Sprînceană. După opinia mea, „trimisul special” nu a mințit: Ciolacu i-a cerut să transmită administrației Trump că va abandona Ucraina, iar acest lucru se va petrece după alegerile prezidențiale, probabil cu girul lui Crin Antonescu.  Imediat ce această grupare din PSD-PNL va pune mâna pe Cotroceni, va întoarce direcția externă a României: spre Rusia și China comunistă.  Nu văd ce ar mai fi de spus. Orice președinte va fi ales - mai puțin Crin Antonescu sau George Simion, liderul AUR având nenumărate blaturi cu actualul premier - va trebui să-l înlăture pe Ciolacu de la Palatul Victoria. Acest guvern a distrus economia, a îngropat țara în datorii, a ratat PNRR-ul, iar acum pur și simplu ne face ridicoli pe plan extern.  Dar ceea ce va urma, reorientarea cleptocrației care conduce țara spre Rusia, pe model Vucic/Viktor Orban/Fico, va fi mai cumplit.  

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump: este amic cu Mișu Procopsitu Foto: replicaonline.ro
Politică

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump: conspiraționist, cititor al Sputnik

Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump, Dragoș Sprînceană: conspiraționist care crede că agențiile americane au organizat atentatele din 11 septembrie 2001, cititor și redistribuitor al mesajelor Sputnik (site-ul propagandei Rusiei) și nașul lui Mișu Procopsitu, fratele fostului deputat PSD Dan Cristian Popescu.  Citește și: Dragoș Sprânceană, trimisul lui Ciolacu în SUA, susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina, nu pe cea a lui Macron Noi dezvăluiri despre trimisul lui Ciolacu la Trump Cancan scria, în decembrie 2022, că Sprînceană a fost model pentru Cătălin Botezatu și „există suspiciuni vizavi de afacerile sale, lumea bârfind că lucrurile sunt mai complexe și bogăția arătată ostentativ are o alta sursă”.  Mișu Procopsitu, pe numele său real Mihai Gabriel Popescu, este un controversat ex-politician PNȚCD, care a fost și consilierul lui Ludovic Orban, la ministerul Transporturilor, în 2007.  „Porecla îi vine din faptul că a declarat două proprietăți la Miami în valoare de 880.000 de dolari și conturi de 200.000 de dolari”, scria Newsmaker.ro.  Firmele lui Mihai Gabriel Popescu au beneficiat de contracte uriașe cu primăriile din Sectorul 2 și Sectorul 5.  „Dragoș Sprâneană, fostul model al lui Cătălin Botezatu, și-a botezat cel de-al doilea copil. De la eveniment nu a putut lipsi Mișu Popescu, proaspăt căsătorit, nășit chiar de Sprânceană. Petrecerea de botez a avut loc la Ego, în Mamaia, unde prețurile sunt de lux, la fel ca și locația”, scria replicaonline.ro la 23 iunie 2022.  Pe de altă parte, pe X/Twitter, Sprânceană a repostat un mesaj al Sputnik India, în care acest site de propagandă a Kremlinului explică cum a fost ucis teroristul cecen Shamil Basaiev.  Sprînceană a repostat și a scris „True!!!” la un mesaj, tot de pe X/Twitter, al lui Pepe Deluxe care susținea că aceleași agenții care l-au asasinat pe prședintele Kennedy sunt responsabile și de distrugerea turnurilor gemene din New York, la 11 spetembrie 2001.  Aceste informații privind activitatea lui Sprînceană pe X/Twitter au fost publicate inițial pe contul jurnalistului Costin Andrieș. 

Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump Foto: Colaj Facebook/Antena 3
Politică

Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina

Dragoș Sprînceană, trimisul lui Ciolacu în SUA, susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump privind Ucraina, nu pe cea a lui Macron. Potrivit lui Sprînceană, Ciolacu i-ar fi spus personal acest lucru. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Mai mult, Sprînceană a corectat, la Digi 24, afirmația că el ar fi trimisul lui Ciolacu, pentru că acum reprezintă România: „Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, ci al României. Domnul Ciolacu reprezintă funcția de premier al României și eu trebuie să ajut România, indirect”.  El a mai susținut că țara noastră nu ar trebui să fie pe poziția Franței și a Uniunii Europene, ci a SUA, în ceea ce privește Ucraina. Trimisul lui Ciolacu în SUA susține că premierul PSD sprijină poziția lui Trump „Nu sunt un fan al președintelui Macron și cred că 99% dintre republicanii din Statele Unite nu sunt. Nu înseamnă că domnul Macron reprezintă Uniunea Europeană. Eu consider că valorile Uniunii Europene sunt complet diferite de a ceea ce încearcă domnul Macron să facă acum. Statele Unite își doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron își dorește continuarea acestui război din Ucraina”, a a declarat omul de afaceri româno-american.  „Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcții, să zic așa, prin anumite declarații ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toții ca 2000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să își dorească același lucru. Ne dorim cu toții ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât și global și în Statele Unite. România ar trebui să își dorească același lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a continuat el. Însă, când moderatoarea emisiunii de la Digi 24 i-a spus că poziția sa este diferită de cea a statului român în ceea ce privește Ucraina, omul de afaceri a spus: „Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu și mi-a spus opusul la ce spuneți dumneavoastră acum, din partea dumnealui și biroului dumnealui (...) Domnul Marcel Ciolacu de asta m-a și sunat personal, fiindcă își dorește o apropiere și o îmbunătățire a relațiilor cu Statele Unite”. Potrivit știrii de pe site-ul Digi, ulterior Sprînceană ar fi spus că, totuși, n-ar fi vorbit cu Ciolacu despre Ucraina, dar citatul nu apare în stire.  Omul de afaceri româno-american l-a criticat pe președintele interimar, Ilie Bolojan, pentru că sprijină Ucraina: „Dar pur și simplu, direcția Statelor Unite către Ucraina este oprirea războiului. Domnul Bolojan a declarat public că va fi întotdeauna alături de Ucraina, orice ar fi. Înseamnă că facem exact ce spune Franța”.     

Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump Foto: Facebook
Economie

Fostul premier Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump: „Există o logică solidă”

Fostul premier Theodor Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump: „Există o logică solidă în deciziile macroeconomice (...) chiar dacă mijloacele de înfăptuire ale acestor decizii au declanșat dezbateri intense în SUA și în afara SUA”, a arătat acesta, pe Linkedin. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Stolojan apără deciziile economice ale administrației Trump „Să vedem indicatorii macro ai SUA pentru anul 2024 în miliarde dolari:- Produsul intern brut 28.640 (N.Red: miliarde de dolari)- Deficitul bugetar 1.833 6,4 % din PIB- Datoria publică 36.600 127,8 % din PIB- Dobânzi la datoria publică 1.133 3,9 % din PIB- Deficitul comercial mărfuri 1.200 4,2 % din PIB- Deficitul comercial mărfuri și sevicii 918 3,2 % din PIBDin perspectiva indicatorilor macro ai SUA, decizia de a-l împuternici pe Elon Musk să reducă cheltuielile bugetului SUA cu cca 2.000 miliarde de dolari, în decursul unei anumite perioade de timp, este perfect logică cu interesul SUA de a stăvili creșterea datoriei publice, de a micșora cheltuielile pentru dobânzi la datoria publică și de a contribui la reducerea deficitului comercial al economiei SUA în relațiile cu restul lumii, reflectat în balanța de plăți. Având în vedere rolul global al dolarului SUA, ca monedă de rezervă internațională și ca parte componentă a lichidității mondiale, precum și avantajul de necontestat al SUA, ca autoritate de emisiune monetară pentru finanțarea, pe piețele financiare internaționale, a deficitului său bugetar, este de așteptat ca deficitul bugetar al SUA să nu dispară. În acest fel, țările care doresc, în continuare, să utilizeze dolarul SUA drept monedă de rezervă internațională, vor avea posibilitatea ca dolarii proveniți din excedentele comerciale cu SUA să fie investiți în titluri de stat, emise de trezoreria americană pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice ajunsă la scadență”, a arătat fostul premier și președinte al PNL.   

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA Foto: Facebook Dragos Sprinceana
Politică

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA, care nu s-au apropiat de Trump

Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Marcel Ciolacu în SUA, care nici măcar nu s-au apropiat de Trump: Dragoș Sprînceană pare să fi reușit doar o poză cu Kristi Noem, care conduce Departamentul Securității Interne (Homeland Security). Despre activitatea lui Lucian Romașcanu - celălalt trimis special, potrivit relatărilor din presă - nu se știe nimic.  Citește și: Băsescu, după disputa cu Ciolacu: „Ar trebui să-și ia un repaos căci își pierde controlul” Premierul Ciolacu a refuzat să spună cine este al doilea emisar trimis în SUA, într-o activitate paralelă cu cea a ministerului de Externe și a ambasadei României în SUA. Sprănceană s-a lăudat pe X/Twitter cu „discuții”, care ar fi inclus și „pași concreți” pentru „consolidarea” relației România-SUA.  Se conturează un eșec al trimișilor speciali ai lui Ciolacu în SUA „Gala American Patriots de la Mar-a-Lago a fost o reafirmare puternică a valorilor care îi unesc pe liderii lumii libere: curajul, suveranitatea și credința în libertate. Am avut onoarea de a dialoga cu Kristi Noem, secretar general al Departamentului pentru Securitate Internă, Kimberly Guilfoyle, ambasadorul SUA în Grecia, alături de oficiali americani, diplomați și ambasadori din întreaga lume. Discuțiile au inclus și pași concreți pentru consolidarea relației bilaterale dintre România și Statele Unite - atât din punct de vedere economic, cât și strategic. Acesta este un moment de reală oportunitate și de deschidere reînnoită. Prezența surpriză a președintelui argentinian Javier Milei a adus o doză suplimentară de inspirație unei seri deja memorabile. România este pregătită să joace un rol activ în această nouă arhitectură a libertății și cooperării internaționale”, a scris Sprânceană, în engleză, pe X/Twitter.  Însă din pozele postate de el pe X/Twitter se poate vedea doar că era la o masă, în fața farfuriilor pline, cu Kristi Noem. Aceasta nu a menționat pe rețelele sociale vreo discuție cu vreun trimis special al premierului Ciolacu. 

Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” Foto: The White House
Internațional

Un sfat al miliardarului Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump”

Un sfat al miliardarului Bill Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump, încheiați un deal”. El a scris pe X/Twitter că Trump este dispus să negocieze, iar cei care vor intra într-un război al tarifelor vamale vor pierde.  Citește și: Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu și Lucian Romașcanu, fost director de tabloid Ackman a fost un susținător al Partidului Democrat, dar în 2024 l-a sprijinit pe Trump. Averea sa este estimată la aproape zece miliarde de dolari. El are peste 1,6 milioane de urmăritori pe X/Twitter. În postarea în recomandă liderilor străini să discute cu Trump, el precizează că este un prieten al economiei globale.  Ackman către liderii străini: „Ridicați telefonul, sunați-l pe Trump” „Sfatul meu pentru liderii străini este ca, dacă nu ați ajuns deja la președintele Donald Trump, trebuie să faceți acest lucru imediat.   Trump este, în esența sa, un negociator care vede lumea ca pe o serie de tranzacții.   Pe baza istoricului său de până acum cu guverne străine, firme de avocatură și universități, el este un negociator dur, dar corect. Îi place să facă afaceri și îi place să rezolve lucrurile rapid. Mă aștept ca Trump să îi răsplătească pe cei care au negociat din timp cu înțelegeri mai echitabile decât cei care au așteptat să se așeze la masa negocierilor. Țările care răspund cu tarife suplimentare la mărfurile noastre vor fi aspru pedepsite.  Morcovul și bățul scrise pe larg, în stilul Big Boy. The Art of the Deal va fi în curând epuizat pe Amazon. Dar dacă conduceți o țară străină care este acum supusă unor tarife masive, nu așteptați să citiți cartea.  Doar ridicați telefonul. Sunați-l pe președinte și încheiați o înțelegere.   Un sfat de la un prieten al economiei globale”, a scris Ackerman.        

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: unul dintre ei, Lucian Romașcanu, fost director de tabloid Foto: Facebook
Politică

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu și Lucian Romașcanu

Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump: un ex-fan Călin Georgescu, Dragoș Sprânceană, și Lucian Romașcanu, fost director de tabloid. Premierul PSD a anunțat că a trimis doi oameni la Mar-a-Lago să discute cu președintele SUA, dar nu a spus numele acestora. Sprânceană a recunoscut, la Antena 3, că Ciolacu l-a sunat și l-a rugat să preia această sarcină, dar numele lui Romașcanu a apărut doar din informații pe surse.  Citește și: Prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță îndeamnă alegătorii USR să voteze cu Lasconi: „Un om cu calități morale superioare” Cine ar fi trimișii speciali ai lui Ciolacu la Trump Sprânceană a plecat din România în 2002 și a reușit să întemeieze o afacere de succes în SUA. El a lucrat inițial ca salvamar, barman sau agent imobiliar, iar din 2010 a înființat GoldCoast Logistics, firmă care în prezent are de flotă de peste 650 de camioane. Omul de afaceri american a fost inițial un fan Călin Georgescu. „Sunt de acord complet cu viziunile lui Călin Georgescu, care se aliniază cu politica lui Donald Trump”, a spus în cadrul unei emisiuni al Ancăi Alexandrescu. El a protestat dur împotriva anulării alegerilor prezidențiale: „Cum reacționăm dacă Sistemul anulează Alegerile Prezidențiale și inventează motive împotriva lui Călin Georgescu chiar dacă lumea l-a votat!? Mulțumim Donald Trump JR - America Reacționează!!! Democrația în România a fost călcată în picioare!!! Un sistem corupt a anulat Alegerile Prezidențiale Democratice ale Poporului Român!!! O rușine mondială!!! Deșteaptă-te Române!!!”. Însă, ulterior, Sprânceană s-a distanțat de Georgescu, ba chiar s-a plâns că fanii acestuia l-au amenințat cu moartea. „Cine se află în spatele său? Poate vechea securitate care concurează cu structurile actuale? Vă las pe voi să trageți concluziile. Eu nu spun ca Domnul Călin Georgescu este cel mai rău. Nici pe departe. Dacă ar trebui să votez și mă uit la actuala listă probabil tot cu el aș vota fiindcă vreau «altceva». Sau nu aș vota deloc”, spunea omul de afaceri american.  Ce oferea Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, presei Lucian Romașcanu este concitadinul și prietenul lui Ciolacu, fost director la CanCan, celebru pentru momentul în care a înjurat grobian ziariștii. El a fost recent ales de Parlamentul European în Curtea de Conturi a UE. Romașcanu nu are nici un fel de experiență în diplomație.  În august 2020, el a fost înregistrat în timp ce înjura ziariștii care nu veniseră la conferința sa de presă: „O să mai primească o p*l* în c*r toţi”. Ulterior, și-a cerut scuze, dar a încercat să minimalizeze fapta sa: „Se pare că am avut o scăpare de limbaj pe care o regret. În contextul plecărilor din partid am avut o reacţie exagerată care, totuşi, fiind în SPAŢIU PRIVAT şi într-o CONVERSAŢIE PRIVATĂ, n-ar fi trebuit să fie făcută publică. A fost făcută publică şi, în consecinţă, îmi prezint SCUZELE de rigoare”. 

Ciolacu a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump Foto: Inquam/Malina Norocea
Politică

Ciolacu spune că a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump despre vizele pentru români

Premierul PSD Marcel Ciolacu spune că a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump despre vizele pentru români. El nu a spus cine este această persoană.  Citește și: „Mă numesc Roxana, dar pentru personalul Maternității am fost «avortata»”: relatare dramatică a unei gravide internată la Spitalul Județean Bacău Ciolacu a trimis „o persoană” la Mar-a-Lago să discute cu Trump „Aşa lucrează ei. Eu, prim-ministru, am o persoană pe care am trimis-o în SUA. Are întâlniri la Mar-a-Lago. Schimbăm sistemul de abordare, încercăm cu toţii să ieşim din bula care a funcţionat până acum. Administraţia Trump funcţionează altfel", a declarat premierul înainte de ședința de Guvern. „Este trimisul Guvernului, a aterizat, m-a sunat la 5 dimineața”, a mai spus Ciolacu. Anterior, Ciolacu a vorbit despre doi „trimiși speciali” ai Guvernului, unul trimis din România, iar celălalt care este din SUA. Potrivit lui șefului Guvernului, „amândoi sunt pe banii lor, cheltuielile lor”. Privitor la temele de discuţie, premierul a declarat doar că se vor purta discuţii "în principal pe Programul Visa Waiver". El a susținut că s-a inspirat de la administrația Trump care, pe lângă ambasadori, folosește și sistemul „trimișilor speciali”. Potrivit lui Ciolacu, președintele interimar Ilie Bolojan ar fi la curent cu această situație. 

Tarifele lui Trump afectează angajații români (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Primii angajați din România care resimt efectul tarifelor impuse de Trump sunt din industria auto

Tarifele lui Trump afectează angajații români. Centrul de Cercetare-Dezvoltare (R&D) Preh din Iași reduce săptămâna de lucru la patru zile pentru cei aproximativ 180 de angajați, ca măsură temporară de reducere a costurilor în contextul incertitudinii economice. Tarifele lui Trump afectează angajații români Potrivit unor surse interne, decizia a fost luată pe fondul amânării unor proiecte internaționale și urmărește păstrarea echipelor de specialiști și evitarea pierderilor financiare. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament Măsura se aplică și la centrul R&D Preh din Brașov, semnalând o strategie comună la nivelul companiei. În România, Preh are circa 2.000 de angajați, iar la fabrica din Ghimbav planul inițial de 600 de concedieri a fost amânat, însă presiunile economice persistă. Continuarea, în Ziarul de Iași

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 Foto: Facebook Lokheed Martin
Politică

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 și să se orienteze spre Rafale: Claudiu Năsui, vicepreședinte al USR, a scris pe X/Twitter că, totuși, aparatul american este „de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare”.  Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Primul lider care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe la F-35 „Haosul administrației Trump face țările să renunțe la F35. Ar trebui și România să renunțe la el și să cumpere Rafale? Deocamdată Canada și Portugalia au renunțat la achiziția de F35.  Văd un risc prea mare să nu mai poată folosi avioanele în caz de nevoie dacă administrația SUA nu le-ar permite. F35 nu are buton de oprire de la distanță, în schimb are mult software care e dependent de servere americane constant pentru puneri la zi. Și, pe lângă asta, are componentele esențiale produse în SUA de care e nevoie pentru mentenanță. Singura țară căreia i-a fost permis să schimbe sistemele F35 cu unele locale este Israel, de aceea ei au varianta F35I. Care sunt alternativele europene dacă o țară nu vrea să depindă de SUA? În principal sunt trei avioane: Rafale (produs de Dassault), Eurofighter (produs de un consorțiu de firme europene) și Gripen (produs de Saab). Gripen este un avion bun, dar dacă vrem să evităm dependența de SUA atunci nu este o opțiune. Nu de alta, dar din 2016 încoace motoarele celor mai noi modele sunt produse în SUA. Rafale și Eurofighter sunt avioane produse în întregime în Europa. Iar între cele două, Rafale este singurul care are și capabilități ‚stealth’, adică poate să fie invizibil pe radar. Suplimentar este mult mai polivalent, poate să facă mai multe lucruri, decât Eurofighter. Unul este făcut să fie multirol, celălalt făcut să facă superioritate aeriană. Întrebarea e ce ar trebui să facă România? Argumentul pentru menținerea F35 este că este de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare. Este și cel mai scump de operat. Prețul unitar este mare, dar este mult scăzut de faptul că are o producție la scară imensă ceea ce îi ieftinește costul individual. Asta, apropo, ajută mai ales SUA să-l cumpere și ei mai ieftin pentru că i se amortizează costurile pe un număr mult mai mare. Chiar și haosul administrației Trump este vremelnic. Președintele are mandat de 4 ani în SUA, dar un avion de luptă îl cumperi pentru câteva decenii”, a arătat deputatul USR, pe X. 

Informații clasificate divulgate accidental pe Signal (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Administrația Trump a transmis unui jurnalist secrete militare în timp real, pe Signal

Informații clasificate divulgate accidental pe Signal. Pe 15 martie, în jurul orei 14:00 (ora de Est a SUA), întreaga lume a aflat că Statele Unite bombardau poziții ale rebelilor Houthi din Yemen. Însă jurnalistul Jeffrey Goldberg, de la The Atlantic, știa despre acest atac cu două ore înainte ca primele bombe să fie lansate. Motivul? Fusese adăugat, din greșeală, într-un grup privat de pe aplicația Signal în care oficiali de rang înalt ai administrației Trump discutau detaliile operațiunii militare. Informații clasificate divulgate accidental pe Signal Eroarea a fost una gravă și surprinzătoare. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Totul a început pe 11 martie, când Goldberg a primit o cerere de conectare pe Signal de la un utilizator care pretindea că este Michael Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump. Signal este o platformă de mesagerie criptată, utilizată adesea de jurnaliști și oficiali guvernamentali pentru comunicare securizată. Jurnalistul, care îl cunoștea pe Waltz din trecut, a avut totuși suspiciuni cu privire la autenticitatea solicitării. Într-o perioadă în care atacurile cibernetice și încercările de manipulare sunt frecvente, Goldberg a luat în calcul posibilitatea ca cineva să se dea drept Waltz pentru a-l atrage într-o capcană. Cu toate acestea, a acceptat cererea, sperând că este vorba despre o oportunitate reală de a discuta despre subiecte de interes internațional, precum situația din Ucraina sau Iran. Două zile mai târziu, pe 13 martie, în jurul orei 16:28, Goldberg a fost adăugat într-un grup de discuții pe Signal numit „Houthi PC small group”, creat special pentru coordonarea atacurilor asupra rebelilor Houthi. Mesajele din grup: detalii sensibile despre loviturile aeriene Odată adăugat în grup, jurnalistul a putut vedea schimburi de mesaje între oficiali de top ai administrației Trump. Un mesaj trimis de utilizatorul „Michael Waltz” anunța următoarele: „Echipa – stabilim un grup restrâns de coordonare pentru Houthis, mai ales pentru următoarele 72 de ore. Adjunctul meu, Alex Wong, organizează un grup de lucru la nivel de șefi de agenții pentru a pune în aplicare deciziile luate în această dimineață în Sit Room și va trimite detalii în această seară.” La ora 11:44 a.m., Pete Hegseth, secretarul apărării în administrația Trump, i-a trimis personal lui Jeffrey Goldberg un mesaj cu planul detaliat al atacului. Acesta conținea informații precise despre țintele loviturilor, tipurile de armament utilizate și ora exactă a lansării operațiunii. Contextul conflictului cu rebelii Houthi Loviturile aeriene au avut loc pe fondul unui conflict de durată între SUA și gruparea Houthi, susținută de Iran. După atacul Hamas asupra Israelului din octombrie 2023, rebelii Houthi au început să lanseze rachete împotriva Israelului și să atace nave comerciale internaționale, perturbând semnificativ comerțul global. De-a lungul anului 2024, administrația Biden a fost criticată pentru lipsa unei reacții ferme la aceste atacuri.  În schimb, echipa lui Donald Trump, revenită la Casa Albă, a promis un răspuns mult mai agresiv. Consecințele incidentului Jeffrey Goldberg nu a divulgat conținutul mesajelor primite înainte ca atacurile să aibă loc, însă simplul fapt că un jurnalist a avut acces la astfel de detalii înainte ca bombele să fie lansate ridică o problemă majoră de securitate națională. Până în prezent, administrația Trump nu a comentat oficial incidentul, însă este de așteptat ca această gafă să genereze o anchetă internă și să atragă critici dure din partea opoziției și a comunității internaționale.

Putin nu ar vrea „toată” Europa (sursa: foxnews.com)
Internațional

Emisarul lui Trump minimalizează riscul rusesc: Putin nu vrea să preia toată Europa

Putin nu ar vrea „toată” Europa. Steve Witkoff, emisarul special al fostului președinte american Donald Trump, a declarat că nu crede că Vladimir Putin are intenția de a extinde agresiunea dincolo de Ucraina și de a „prelua toată Europa”. Declarația sa a fost făcută în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Fox News. Putin nu ar vrea „toată” Europa Întrebat dacă Rusia ar putea avansa mai departe în cazul unor concesii, Witkoff a comparat situația actuală cu cea din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că există diferențe fundamentale față de perioada în care Armata Roșie a ajuns la Berlin în lupta împotriva Germaniei naziste. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu În același interviu, Steve Witkoff a menționat că luni sunt așteptate „progrese reale” în cadrul discuțiilor desfășurate în Arabia Saudită, menite să aducă o soluție pentru încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Întâlniri la Riad pentru un posibil armistițiu Duminică seara, la Riad, în Arabia Saudită, au avut loc discuții între delegațiile ucrainene și americane cu privire la un posibil armistițiu. Informația a fost confirmată de o sursă din cadrul delegației ucrainene.

Influentă publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu Foto: Baza Aeriana 57
Politică

Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu

O publicație conservatoare din SUA, The American Conservative, cere retragerea trupelor americane de la baza aeriană Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” („It’s Time to Cut Romania Off/ Walking away from an expensive peripheral air base fits neatly with several of the Trump administration’s priorities”), titrează publicația. Revista The American Conservative a fost fondată de Pat Buchanan în 2001 și se apreciază că, în 2016, l-ar fi ajutat pe actualul vicepreședinte JD Vance să-și facă binecunoscută cartea „Hillbilly Elegy”. Publicația scrie că promovează „reținerea în afacerile externe pe baza intereselor naționale vitale ale Americii”.  Citește și: Pariorii de pe Polymarket cred într-un un câștigător detașat al prezidențialelor. Pisaroglu, recent lansat, cotat peste Lasconi Influentă publicație conservatoare cere retragerea trupelor de la Kogălniceanu Articolul publicat la 14 martie arată că Marea Neagră nu prezintă nici o importanță strategică pentru SUA: „Retragerea sprijinului american pentru bază nu ar fi în dezacord cu prioritățile administrației din secolul XXI; într-adevăr, le-ar sprijini și le-ar consolida. Trump este în mod clar interesat de realinierea politicii externe americane cu interesul său național. Aceasta înseamnă dezangajarea din Europa, orientarea către Asia și cheltuirea banilor americani pentru cetățenii americani în loc de aventuri inutile în străinătate (...) România încă pare să creadă că America are nevoie de această bază, ceea ce poate explica de ce s-a simțit încrezătoare în a sfida dorințele administrației Trump cu privire la Georgescu. Dar, în timp ce ultimul președinte republican, George W. Bush, a invitat România în NATO și a crezut că obiectivul Americii ar trebui să fie răspândirea democrației cât mai departe posibil, acest președinte vede lumea în mod clar diferit, și pe bună dreptate.  Să luăm, de exemplu, localizarea bazei. Dacă America ar încerca să păstreze unipolaritatea, o bază la Marea Neagră - a cărei prezență este un iritant permanent pentru Rusia - ar putea avea sens. Dar, din perspectiva unei politici externe preocupate de interesul național, America nu câștigă prea mult de pe urma unei prezențe acolo. Turcia, aliat NATO - care găzduiește și o bază NATO importantă - controlează deja Bosforul. Iar Marea Neagră, deși este un corp de apă regional important, nu este chiar un element asupra căruia Statele Unite trebuie să aibă un anumit control. Ea reprezintă doar aproximativ 2,5 % din comerțul internațional. Spre deosebire de Pacificul de Vest, în care se află posesiuni americane precum Guam și Hawaii, Marea Neagră nu este aproape de nicio masă de pământ american”.  The American Conservative arată că baza - care găzduiește acum 4.000 de militari americani - este scumpă, chiar dacă România s-a angajat să plătească costurile de 2,7 miliarde de dolari pentru extindere.  „Baza este importantă pentru România, desigur, care se uită în prezent peste mare spre o Rusie care și-a extins coasta Mării Negre prin cucerirea unei mari părți din sudul Ucrainei și a transformat Marea Azov într-un lac rusesc. Dar importanța sa pentru România nu o face importantă pentru Statele Unite”, mai arată autorul articolului, Anthony J. Constantini.  Articolul vorbește despre decizia prostească („tomfoolery”) de a interzice candidatura lui Călin Georgescu, în pofida numeroaselor semnale de la Washington DC. „Dezvăluirea că, de fapt, a fost un partid de centru care a cumpărat conturile TikTok în încercarea de a-l promova pe Georgescu (despre care credeau că nu va câștiga, ci va lua voturi de la un alt candidat de dreapta) se pare că nu a avut nicio influență asupra cazului”, scrie The American Conservative. Însă articolul apreciază că această situație este o „oportunitate” pentru administrația Trump să-și retragă trupele. „Chiar dacă establishmentul românesc permite unui candidat cu adevărat de dreapta să candideze - și poate, dacă se simte deosebit de democratic, să câștige - nu va schimba interesele naționale geografice ale Americii. Administrația Trump (...) este în mod clar interesată în reducerea risipei și în reajustarea politicii externe americane. Ar trebui să înceapă prin a analiza mai atent prezența noastră militară în România”, se încheie articolul. 

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră