/

Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente ca să ne protejeze de formele grave ale bolii. Doza a patra, recomandată numai vârstnicilor cu multiple comorbidități

Trei doze de vaccin anti-COVID suficiente
Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente. A patra doză, recomandată doar vârstnicilor sau celor cu comorbidități. Sursă imagine: Facebook RoVaccinare

Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente în lupta cu coronavirusul, scrie The New York Times, citând mai multe studii recent publicate.

Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente. Celulele „T” pot lupta cu mutațiile coronavirusului, chiar dacă scad anticorpii

Între două și trei doze de vaccin anti-COVID sunt suficiente pentru a-i proteja pe cei mai mulți oameni de formele grave ale coronavirusului și de decese, pentru o perioadă lungă de timp.

O a patra doză de vaccin nu ar mai fi recomandată decât persoanelor de peste 65 de ani, cu multiple comorbidități, a explicat, pentru The New York Times, directorul Institutului de Imunologie de la Universitatea din Pennsylvania.

Mutația Omicron poate eluda anticorpii produși de organism după două doze de vaccin anti-COVID. O a treia doză de Pfizer sau Moderna este suficientă pentru ca organismul să se apere de o mutație COVID.

Concluziile apar în cel mai recent studiu pe această temă, publicat în BioRxiv (cu mențiunea că studiul nu a fost încă peer-reviewed).

Citește și: Vaccinarea anti-COVID, lăsată să moară încet în România, dar și în alte state. Care sunt explicațiile

Acest studiu arată că, chiar dacă vor apărea și alte mutații COVID, trei doze de vaccin ar trebui să fie suficiente pentru a ne proteja de formele grave ale bolii.

Alte patru studii, publicate în 2022, arată că celulele „T” (celulele de imunitate) produse după vaccinarea cu Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson și Novavax oferă o protecție de aproximativ 80 la sută în fața infectării cu Omicron și a altor mutații cu caracteristici asemănătoare.

În cazul epidemiei SARS, celulele „T” au rezistat 17 ani

Descoperirile din aceste patru studii sunt similare cu ceea ce au aflat cercetătorii despre coronavirusurile de tip SARS, care au omorât aproape 800 de oameni în Asia, în 2003. La oamenii expuși la infectarea cu SARS, celulele de tip „T” au rezistat peste 17 ani. Aici, un studiu pe această temă publicat în revista „Nature” în 2020.

Dovezile adunate de cercetători, până în prezent, arată că celulele de imunitate ar putea dispărea la fel de încet.

Studiile au arătat că nivelul anticorpilor scade după o perioadă de timp, circa șase luni. După doza booster, anticorpii scad la aproximativ patru luni de la administrare, arată datele Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Citește și: EXCLUSIV România a promovat caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai

Anticorpii recunosc între două și trei părți din proteina spike, cu ajutorul căreia se „prinde” virusul de celulele umane. Celulele de tip „T” detectează mai multe părți ale proteinei spike și sunt mai greu de „păcălit” când virusul suferă mutații.

Și celulele de tip „B” rețin informație despre virus. Modul în care se comportă cele două celule poate explica formele ușoare ale bolii la cei infectați cu Omicron.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan
21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc