duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: doza a patra

2 articole
Eveniment

Doza a patra a vaccinului anti-Covid

Doza a patra a vaccinului anti-Covid. Doza a patra de vaccin anti-COVID a început să fie administrată la nivelul întregii ţări de ieri, 16 mai. O pot face la cerere persoanele de peste 18 ani şi care au făcut deja trei doze de vaccin anti-COVID, pe bază de ARN mesager, în urmă cu cel puţin 4 luni. Doza a patra a vaccinului anti-Covid Recomandarea, mai ales în condiţiile în care se anunţă un nou val Covid în toamnă, este să se imunizeze persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, însă specialiştii spun că este nevoie ca recomandarea să se extindă, mai ales pentru bolnavii cronici, în special cei „imunocompromişi”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicaţiilor în urma infectării. Citește și: Reacțiile lui Putin la anunțurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, din ce în ce mai nuanțate: de la amenințarea nucleară, la „Rusia nu are probleme cu aceste ţări” „Ziarul de Iaşi” a participat în acest weekend la o întâlnire pe această temă cu cei mai titraţi specialişti din ţară. Iată ultimele informaţii despre doza 4 şi tot ce trebuie să ştiţi pentru a decide în cunoştinţă de cauză. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Doza a patra a vaccinului anti-Covid (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente. A patra doză, recomandată doar vârstnicilor sau celor cu comorbidități. Sursă imagine: Facebook RoVaccinare
Justiție

Trei doze de vaccin anti-COVID suficiente

Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente în lupta cu coronavirusul, scrie The New York Times, citând mai multe studii recent publicate. Trei doze de vaccin anti-COVID, suficiente. Celulele „T” pot lupta cu mutațiile coronavirusului, chiar dacă scad anticorpii Între două și trei doze de vaccin anti-COVID sunt suficiente pentru a-i proteja pe cei mai mulți oameni de formele grave ale coronavirusului și de decese, pentru o perioadă lungă de timp. O a patra doză de vaccin nu ar mai fi recomandată decât persoanelor de peste 65 de ani, cu multiple comorbidități, a explicat, pentru The New York Times, directorul Institutului de Imunologie de la Universitatea din Pennsylvania. Mutația Omicron poate eluda anticorpii produși de organism după două doze de vaccin anti-COVID. O a treia doză de Pfizer sau Moderna este suficientă pentru ca organismul să se apere de o mutație COVID. Concluziile apar în cel mai recent studiu pe această temă, publicat în BioRxiv (cu mențiunea că studiul nu a fost încă peer-reviewed). Citește și: Vaccinarea anti-COVID, lăsată să moară încet în România, dar și în alte state. Care sunt explicațiile Acest studiu arată că, chiar dacă vor apărea și alte mutații COVID, trei doze de vaccin ar trebui să fie suficiente pentru a ne proteja de formele grave ale bolii. Alte patru studii, publicate în 2022, arată că celulele „T” (celulele de imunitate) produse după vaccinarea cu Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson și Novavax oferă o protecție de aproximativ 80 la sută în fața infectării cu Omicron și a altor mutații cu caracteristici asemănătoare. În cazul epidemiei SARS, celulele „T” au rezistat 17 ani Descoperirile din aceste patru studii sunt similare cu ceea ce au aflat cercetătorii despre coronavirusurile de tip SARS, care au omorât aproape 800 de oameni în Asia, în 2003. La oamenii expuși la infectarea cu SARS, celulele de tip „T” au rezistat peste 17 ani. Aici, un studiu pe această temă publicat în revista „Nature” în 2020. Dovezile adunate de cercetători, până în prezent, arată că celulele de imunitate ar putea dispărea la fel de încet. Studiile au arătat că nivelul anticorpilor scade după o perioadă de timp, circa șase luni. După doza booster, anticorpii scad la aproximativ patru luni de la administrare, arată datele Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Citește și: EXCLUSIV România a promovat caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai Anticorpii recunosc între două și trei părți din proteina spike, cu ajutorul căreia se „prinde” virusul de celulele umane. Celulele de tip „T” detectează mai multe părți ale proteinei spike și sunt mai greu de „păcălit” când virusul suferă mutații. Și celulele de tip „B” rețin informație despre virus. Modul în care se comportă cele două celule poate explica formele ușoare ale bolii la cei infectați cu Omicron.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră