sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: vaccin

37 articole
Politică

Soția lui Călin Georgescu este noua Olivia Steer

Soția lui Călin Georgescu, Cristela, este noua Olivia Steer: antivaccinistă, cere să nu se mănânce miel de Paște și spune că Wi-Fi-ul ne distruge imunitatea. Ea a fost o corporatistă care a lucrat la Citi Bank timp de 15 ani, dar acum se recomandă drept „educator holistic experimentat, specializat în sănătate naturală, nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică, terapii de echilibrare energetică”. Citește și: Candidatul-surpriză Călin Georgescu: mai legionar decât Simion, mai pro-Rusia decât Șoșoacă, deși a lucrat la ONU. El își ține banii la banca maghiară OTP, în euro Soția lui Călin Georgescu este noua Olivia Steer „Este absolvent al programului de formare profesională și de experimentare personală directă în domeniul detoxificării regenerative cu ajutorul dietei și al fitoterapiei, Școala Sănătate 5D coordonată de Dr. Sorina Soescu”, se mai arată pe blogul ei. Pe acest blog, Cristela Georgescu își expune ideile despre viață: „Cum le-am explicat copiilor de ce nu mâncăm miel de Paști?” „Penitenciarul: România. STOP. Torționarii: mass media și politicul. STOP”: ea consideră că presa care susține vaccinarea reprezintă o altă formă a Fenomenului Pitești. „Corpul poate face față virusului Covid” „Deja știm (și ne protejăm de asta) că orice energie electromagnetică care se află în dizarmonie cu frecvența naturală a Pământului poluează mediul natural și ne afectează sănătatea. Ei bine, nu doar telefoanele mobile, apartele Wi-Fi, firele de curent electric din pereți sau instalațiile solare de pe case emit acest gen de radiații” „Merită să renunți la rețelele de socializare?” - soțul ei a câștigat turul I al prezdeințialelor cu ajutorul uniea din cele mai toxice rețele. Ea isi mentine prezenta pe retele sociale. „Voi renunța definitiv la Facebook până la finalul 2020. Momentan îl folosesc pe post de ”poștaș” – anunț ce articole am publicat aici pe site sau ce filme/live-uri urmează pe YouTube”, scria ea în septembrie 2020. Nu a renunțat nici acum. Pe blogul ei, ea vinde cursuri precum „NU MÂNCA SĂNĂTOS DEGEABA!”, care costă 1.700 de lei. „Îți prezint detaliat și holistic întregul proces de digestiei”, spune Cristela Georgescu în prezentarea acestui curs.

Soția lui Călin Georgescu, Cristela, este noua Olivia Steer Foto: Facebook
Infecțiile sezoniere sunt greu de ucis (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Infecțiile sezoniere sunt greu de ucis

Infecțiile sezoniere sunt greu de ucis. Protejarea completă împotriva infecțiilor sezoniere este aproape imposibilă în sezonul rece. Infecțiile sezoniere sunt greu de ucis Iarna favorizează răspândirea virusurilor, întrucât temperaturile scăzute ne obligă să petrecem mai mult timp în spații închise, adesea aglomerate, fără o ventilație adecvată și fără posibilitatea menținerii distanțării fizice. Citește și: Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară Riscul crește semnificativ din cauza schimbărilor climatice, care aduc variații bruște de temperatură, devenite o normă mai degrabă decât o excepție. Diferențele de temperatură între dimineață, prânz și seară pot fi atât de mari încât adaptarea vestimentației devine dificilă, sporind vulnerabilitatea în fața infecțiilor sezoniere. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Acum este momentul pentru vaccinarea antigripală (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Acum este momentul pentru vaccinarea antigripală

Acum este momentul pentru vaccinarea antigripală. Medicii spun că aceasta este perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, pentru a asigura protecția pe durata întregului sezon. Acum este momentul pentru vaccinarea antigripală Ei subliniază că este ideal ca vaccinul să fie administrat înainte de debutul epidemiei, astfel încât organismul să aibă timp să dezvolte anticorpii necesari. Citește și: Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA: românii vor trebui să ceară o viză electronică, on-line Medicul subliniază că este important să evităm gripa, deoarece nu este o simplă viroză, ci una care poate provoca complicații mult mai grave. Acesta este motivul pentru care prevenția gripei este esențială. Spre deosebire de virozele obișnuite, unde organismul se poate imuniza în urma unei răceli, în cazul gripei, vaccinul este preferat deoarece riscurile sunt mai mari, iar rata mortalității este mai ridicată. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vaccinuri necesare înainte de clasa I (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Vaccinuri necesare înainte de clasa I

Vaccinuri necesare înainte de clasa I. Prima zi de școală nu e momentul în care să ne dăm seama că am trimis copiii în comunitate fără a fi vaccinați, spun medicii de familie. Vaccinuri necesare înainte de clasa I Dar poate fi și acesta un moment de bilanț pentru a înțelege faptul că, încă de mici, copiii au nevoie să urmeze atât planul de vaccinare aprobat de Ministerul Sănătății, cât și pe cel discutat cu mediul de familie, care conține serurile auxiliare, recomandate. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier O parte dintre vaccinurile sărite pot fi recuperate în anii mai mari, dar nu toate, iar pregătirea celor mici trebuie să fie și pe partea "morală", spun medicii. Urmează după clasa I și alte vaccinuri, iar ele nu trebuie să fie o sperietoare, ci o parte naturală din tratamentul preventiv pentru tot restul vieții lor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vaccinuri anticovid: un studiu francez indică un risc de tulburări menstruale Grafică: MIT
Eveniment

Vaccinuri anticovid: studiu francez indică risc tulburări menstruale

Un studiu francez indică un risc de tulburări menstruale ca urmare a vaccinurilor anticovid bazate pe tehnologia ARN. Însă un alt studiu, din Suedia, contrazice aceste concluzii. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg Vaccinuri anticovid: un studiu francez indică un risc de tulburări menstruale Studiul „arată o creştere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă care necesită tratament spitalicesc în decurs de 1 până la 3 luni", după administrarea primei doze dintr-un vaccin produs de Pfizer sau Moderna, rezumă într-un comunicat organizaţia Epi-Phare, care reuneşte autoritatea pentru medicamente şi securitate socială, însărcinată în special cu protecţia persoanelor în materie de sănătate. De la începutul campaniilor de vaccinare anticovid, în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, multe femei au raportat tulburări ale ciclului menstrual. Pe baza acestor informaţii, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a inclus prezenţa sângerărilor menstruale abundente ca posibil efect secundar al vaccinurilor cu ARN mesager produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Studiile pe acest subiect rămân însă contradictorii, susţine AFP. Cel realizat de Epi-Phare le oferă argumente celor care susţin existenţa unei astfel de legături. Cercetătorii au identificat statutul vaccinal al câtorva mii de femei spitalizate pentru sângerare menstruală abundentă în 2021 şi 2022. Situaţia lor a fost comparată cu cea a unui grup de control format din femei care nu au fost tratate din acest motiv. Concluzia studiului este că riscul unei astfel de tulburări menstruale este „puţin mai mare" prima dată când o femeie primeşte un vaccin Moderna sau Pfizer, fiecare administrat în câte două doze succesive. Riscul durează trei luni şi apoi, chiar şi după o doză de rapel ulterioară, dispare. Studiu suedez: „Nu există dovezi solide” Aceste rezultate contrastează cu cele ale unui studiu la scară largă realizat în Suedia şi publicat în primăvara anului 2023 în BMJ. Aceasta a estimat că nu există dovezi solide ale unei legături între vaccinarea Covid şi tulburările menstruale. Chestionaţi de AFP cu privire la aceste concluzii diferite, cercetătorii Epi-Phare au invocat diferenţe de metodologie între cele două studii. Ei au menţionat în special că studiul suedez a luat în considerare o perioadă de risc care a început la mai bine de o săptămână după vaccinarea pacienţilor. O astfel de strategie „ar fi putut duce la mascarea unei eventuale creşteri a riscului care se produce puţin mai târziu", a explicat epidemiologul Rosemary Dray-Spira, care a supravegheat studiul francez, în cadrul căruia s-a optat să se aştepte o lună după prima doză de vaccin

Secțiile ATI, pline de gripe severe (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Secțiile ATI, pline de gripe severe

Secțiile ATI, pline de gripe severe. Infecţiile virale şi gripele cresc într-un ritm alarmant. Secțiile ATI, pline de gripe severe Chiar dacă românii nu merg la medicul de familie sau la spital pentru fiecare răceală care îi afectează pentru a avea o contorizare exactă a situaţiei, sunt totuşi cifre care ne indică această creştere. Citește și: Șeful RAR cu mașini Uber la stradă care a țepuit ANAF cu 7,2 milioane de lei, membru important al PNL. A câștigat sume importante și din „pariuri sportive” Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a explicat că spitalul este plin până la capacitate. La fel ca săptămâna trecută, de altfel, dar au început să fie din ce în ce mai multe cazuri de gripă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

UE, excedent enorm de vaccinuri anti-COVID (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Economie

UE, excedent enorm de vaccinuri anti-COVID

UE, excedent enorm de vaccinuri anti-COVID. Țările bogate, precum SUA, Canada, Marea Britanie și blocul Uniunii Europene, au investit cele mai multe fonduri publice în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor COVID-19. A existat și o condiție: aceste țări urma să fie primele care să primească vaccinurile. S-au semnat, așadar, acorduri de cumpărare anticipată. Aceste acorduri implicau și riscuri: nu se știa care dintre producători va putea livra un vaccin și când. Contractele erau private, iar guvernele au primit diferite intervale de timp, în funcție de investiții. Unii producători au precizat că dozele vor putea fi distribuite la începutul lui 2021, în timp ce alții au fost mai vagi, indicând chiar sfârșitul anului 2022. Buluceala pentru vaccin din 2020 Ceea ce a îngreunat sarcina guvernelor de a stabili niște așteptări realiste. A fost și cazul scandalului iscat în Canada. În 2020, țara semnase un acord cu Moderna, în luna august, pentru 20 de milioane de doze, cu o opțiune pentru alte 36 de milioane. La scurt timp după, Statele Unite au anunțat că au semnat un acord pentru până la 500 de milioane de doze. Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au anunțat propriile acorduri în luna noiembrie. În luna decembrie 2020, Moderna a declarat că primele sale 20 de milioane de doze vor merge în Statele Unite iar politicienii canadieni au fost acuzați că și-au lăsat țara să-și piardă locul. Nu era însă cunoscut faptul că, pentru a primi sprijinul financiar din SUA, Moderna le promisese americanilor primele doze. În prezent, la aproape trei ani de la semnarea primelor contracte privind livrările de vaccin anti-COVID, multe din aceste țări, atât din Uniunea Europenă, cât și în afara ei, se confruntă cu stocuri excesive de vaccinuri anti-COVID. Pe de o parte, sunt nevoite să distrugă dozele deja existente, pe de alta, sunt legate în continuare de contractele cu producătorii, care le suplimentează stocurile, deja prea pline. Numai în 2021, surplus de un miliard de doze Acordurile de precomandă semnate chiar înainte ca vaccinurile să fie aprobate au dus la o suprasaturare de achiziții. Guvernele s-au trezit cu o cantitate de doze care depășeau necesarul vaccinării populațiilor. Astfel, dozele pentru care Uniunea Europeană semnase contracte ar fi ajuns pentru vaccinarea completă a rezidenților de două ori. Marea Britanie și Statele Unite ar fi putut face acest lucru de patru ori, iar Canada, de șase ori. Potrivit unui raport, Australia, Canada, Japonia, Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană au achiziționat, în 2021, un surplus de peste un miliard de doze. UE, excedent enorm de vaccinuri anti-COVID În 2020, Comisia Europeană a negociat acorduri de achiziție anticipată cu o serie de producători de vaccinuri pentru a-și asigura dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, în schimbul finanțării unei părți din costurile inițiale ale producătorilor. Până la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2020, Comisia ajunsese la un acord cu șase producători de vaccinuri vizând achiziția unui volum de până la două miliarde de doze. Pentru o populație a blocului comunitar de aproximativ 447,7 million de persoane (inclusiv copii). Grosso modo, chiar dacă ar fi primit câte trei doze (deși printre producători s-a numărat și compania Johnosn&Johnosn, al cărei vaccin necesita doar o doză), chiar dacă ar fi fost vaccinați copiii mici și adolescenții, Uniunea Europeană ar fi avut nevoie de mai puțin de 1,5 miliarde de doze. Zece doze pentru fiecare locuitor Totuși, la vremea semnării acordurilor de precomandă, nu era sigur care furnizor va putea livra un vaccin aprobat și când. În plus, nu se putea cunoaște amploarea pandemiei. În total, din 2020 și până în prezent, Uniunea Europeană a achiziționat 4,6 miliarde de doze pentru cei 447 de milioane de locuitori. Adică aproape zece doze pe locuitor. Costul total al contractelor este estimat la 71 de miliarde de euro. Deși a donat sute de milioane de doze țărilor sărace, stocurile sunt încă pline, iar milioane de doze, pe cale să expire. Până la sfârșitul anului 2023, UE așteaptă să mai primească alte 1,8 miliarde de doze. Multe doze, puțină transparență Datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că vaccinările s-au oprit în Europa, pe măsură ce amenințarea coronavirusului a scăzut. În Uniunea Europeană, al treilea rapel a fost administrat doar pentru 1,7% din populația adultă. Dar, din cauza contractelor obligatorii semnate în apogeul pandemiei, guvernele țărilor membre ale Uniunii sunt blocate să cumpere în continuare, în mod regulat, noi doze de vaccin. Doar compania Pfizer a declarat că 450 de milioane de doze sunt programate pentru livrare în acest an. Implicarea personală a președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în asigurarea celui mai mare contract de vaccin din Europa, pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, a fost pusă sub semnul întrebării de New York Times, în 2021. Jurnaliștii au publicat un articol în care dezvăluiau că aceasta a schimbat mesaje personale cu șeful executivului Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare acordului. În urmă cu aproape un an, Polonia a declarat că va înceta unilateral să mai plătească pentru aceste doze. Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a cerut Comisiei Europene să explice cum au fost încheiate contractele care au condiționat până la urmă statele membre să achiziționeze în continuare doze de vaccin. De atunci, s-a format o coaliție de țări din Europa de Est și Centrală pentru a susține un nou acord, argumentând că pandemia a intrat într-o nouă etapă în care este nevoie de mai puține vaccinuri, iar războiul din Ucraina pune deja în dificultate finanțele publice. Germania mai are 120 de milioane de doze. Și va mai primi Germania a comandat un total de 672 de milioane de doze de vaccin corona de la începutul pandemiei. Raportate la numărul populației, au fost comandate opt doze de vaccin pentru fiecare rezident din Germania, de la sugari până la bătrâni. Până în prezent, în Germania s-au aruncat 83 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului. Costul aproximativ al pierderilor e de 1,6 miliarde de euro. Germania mai are în stoc 120 de milioane de doze neutilizate, și așteaptă să primească o tranșă nouă de doze, deși vaccinarea s-a oprit. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății din țară, Germania a distrus 54 de milioane de doze de vaccin COVID-19 până la sfârșitul anului 2022 și alte 29 de milioane în primul trimestru al anului 2023. Însă ministerul nu a furnizat cifre privind deșeurile pentru al doilea trimestru al acestui an și, de asemenea, a subliniat că statele federale și furnizorii de asistență medicală nu sunt obligați să raporteze deșeurile de vaccinuri. Potrivit unui răspuns solicitat de POLITICO, „Volumul total al dozelor totale de vaccin COVID-19 eliminate achiziționate de Republica Federală Germania nu poate fi cuantificat”. Deși ministerul nu a furnizat o defalcare a tipului de vaccinuri neutilizate, a spus că din cele 29 de milioane de vaccinuri care expiraseră până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, 5 milioane erau Moderna, 18 milioane erau BioNTech/Pfizer, iar alte 6 milioane au fost Novavax. Franța mai are 47 de milioane de doze În Franța, Direcția Generală a Sănătății a susținut că are „un stoc strategic” de aproape 47 de milioane de doze. „Pe măsură ce criza a progresat, Ministerul Sănătății s-a asigurat că își adaptează în mod regulat strategia de aprovizionare cu vaccinuri pentru a limita distrugerea dozelor”, adaugă DGS. Acest lucru a dus în special la „renegocieri ale contractelor cu producătorii de vaccinuri” sau chiar „prelungiri ale expirărilor anumitor vaccinuri”. Dar cu privire la numărul de doze precomandate pentru lunile următoare, DGS a refuzat să răspundă, explicând că numărul dozelor de vaccin pe care Franța le va achiziționa în 2023 depinde de „angajamentele contractuale inițiale și de proiecția volumului de doze necesare pentru următoarele campanii”. Și în ceea ce privește numărul dozelor expirate, numărul este vag. Potrivit DGS, Franța ar fi trebuit să arunce anul trecut 3,6 milioane de doze. Toate țările europene au vaccinuri expirate În întreaga lume, peste 240 de milioane de doze de vaccinuri expirate au fost aruncate, doar anul trecut. În Suedia, presa relatează că aproape 8,5 milioane de doze de vaccin Covid au fost aruncate. Costul estimat este de 1,5 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 136 de milioane de euro). În Spania, la sfârșitul anului 2022, aproximativ 14 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid a trebuit să fie distruse, din cauza expirării. În Austria, din cele 20,9 milioane de doze de vaccin aflate în stoc, aproximativ o cincime a expirat, iar alte 9,9 milioane de doze de vaccin vor expira în curând. Ministerul a cheltuit până acum 27.385,95 euro pentru eliminarea dozelor expirate. În prezent, alte 6,8 milioane de doze de vaccin au ajuns în stoc. În Belgia, anul acesta aproximativ 3,5 milioane de doze de vaccinuri Covid-19 trebuie distruse, potrivit ministerului federal al sănătății. În afara Uniunii Europene, Elveția a distrus deja 14 milioane de doze de vaccin. În Marea Britanie, Guvernul a raportat că aproape șapte milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost înregistrate ca irosite, expirate sau deteriorate, începând cu iulie 2022.

Vlad Voiculescu, cercetat în dosar DNA (sursa: Facebook/Vlad Voiculescu)
Eveniment

Vlad Voiculescu, cercetat în dosar DNA

Vlad Voiculescu, cercetat în dosar DNA. România a fost păgubită cu peste un miliard de euro în urma achiziției în plus a 52.805.690 de doze de vaccin Pfizer și Moderna. Vlad Voiculescu, cercetat în dosar DNA Principalii vinovați indicați de Direcția Națională Anticorupție sunt fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu foștii miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Procurorii anticorupție au cerut încuviințarea Senatului și Președintelui României pentru începerea urmăririi penale împotriva celor trei politicieni. Citește și: Un judecător de la Târgu Mureș are sute de dosare pe care nu le-a închis, unele au zăcut peste doi ani. Câștiga 20.000 de lei pe lună, iar CSM nu i-a făcut, practic, nimic Anchetatorii l-au scăpat printre degete pe deputatul liberal Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, care nu a activat clauza „opt-out” prin care statele membre ale Uniunii Europene aveau posibilitatea să decidă ce cantitate de vaccinuri să cumpere. "Abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave" Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a cerut încuviințarea Senatului și Președintelui României pentru a începe urmărirea penală împotriva senatorului liberal și fost prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Citește și: Sute de ventilatoare, sute de mii de halate și milioane de teste COVID, în stocurile IGSU, după achiziții exagerate decise de Arafat. Avansuri de milioane de euro, produse nerecepționate Cei trei politicieni vor fi cercetați pentru „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”. Procurorii susțin că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Buba: clauza de opt-out Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. „De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, potrivit DNA. Ce nu spune DNA este faptul că, la data de 17 iunie 2020, ministerul Sănătății era condus de liberalul Nelu Tătaru, cel care avea atunci obligația să activeze clauza. Dacă ministrul Nelu Tătaru activa clauza „opt-out” până la data de 22 iunie 2020, România nu mai era obligată să cumpere mai multe vaccinuri decât avea nevoie. Paguba: 1.005.498.687 euro + TVA Din comunicatul de presă al DNA rezultă că se fac cercetări cu privire doar la modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, cei trei politicieni au contractat un număr mai mare de doze de vaccin Pfizer și Moderna „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”. „Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, precizează DNA. Voiculescu: Era decizia comitetului de vaccinare Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, susține într-o postare pe Facebook că este nevinovat pentru că „vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu”. În plus, spune Vlad Voiculescu, alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. Voiculescu acuză "ingerințele politicului în Justiție" „Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii. Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea “specialilor”, centrele secrete pentru “speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării”, potrivit lui Voiculescu. Acesta atrage atenția asupra faptului că ancheta DNA a fost declanșată înainte de începerea campaniei electorale. „Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”, se apără Vlad Voiculescu. 7.270.445 de doze de vaccin expirate La solicitarea DeFapt.ro, Ministerul Sănătății a transmis că, de la începutul pandemiei până în august 2023, au fost „livrate și contractate de către Comisia Europeană, pentru România un număr de 35.455.180 de doze” de vaccin. Suma achitată de România pentru dozele de vaccin este de peste 2,378 miliarde lei. Întrebat ce sumă de bani mai trebuie să plătească România pentru vaccinurile contractate, ministrul Alexandru Rafila a transmis că „ministerul Sănătății își menține decizia de a nu achiziționa dozele aferente anului 2023 și este în proces de negociere cu producătorii de vaccinuri și Comisia Europeană”. Mai mult, potrivit răspunsului transmis de MS, România avea 7.270.445 doze de vaccin expirate în septembrie 2023. „Dozele de vaccin expirate se casează și se distrug de către Direcțiile de Sănătate Publică, în conformitate cu procedurile și legislația în vigoare”, a mai transmis ministerul.

Cercetătorii chinezi au manipulat viruși pentru a-i transforma în arme Foto: Wikipedia
Eveniment

Cercetătorii chinezi manipulat viruși transforma arme

O investigație The Times & Sunday Times, publicată azi, susține că cercetătorii chinezi din Wuhan au manipulat viruși mortali, proveniți de la lilieci, pentru a-i transforma în arme. Sunday Times a obținut noi dovezi în acest sens, după ce a consultat sute de documente, inclusiv rapoarte confidențiale. Intenția armatei chineze ar fi fost să obțină un virus mortal pentru oameni, iar apoi să aibă și un vaccin pentru acest virus, ceea ce ar fi schimbat echilibrul puterii mondiale. Investigația nu acuză direct China comunistă că ar fi scăpat, din laboratorul de la Wuhan, coronavirusul, dar arată că autoritățile de la Beijing au împiedicat investigațiile. În plus, The Times citează un investigator american care acuză direct faptul că virusul a scăpat din acele laboratoare, după ce acestea experimentaseră folosirea sa împotriva oamenilor. Cercetătorii chinezi au manipulat viruși pentru a-i transforma în arme „Institutul era angajat în experimente din ce în ce mai riscante pe coronavirusuri pe care le colecta din peșterile de lilieci din sudul Chinei. Inițial, institutul și-a făcut publice descoperirile și a susținut că riscurile asociate erau justificate, deoarece munca ar putea ajuta știința să dezvolte vaccinuri. Acest lucru s-a schimbat în 2016, după ce cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus într-un puț de mină din Mojiang, în provincia Yunnan, unde oamenii au murit din cauza unor simptome similare cu cele ale Sars. În loc să avertizeze lumea, autoritățile chineze nu au raportat decesele. Virușii descoperiți acolo sunt acum recunoscuți ca fiind singurii membri ai familiei imediate a Covid-19 despre care se știe că au existat înainte de pandemie. Aceștia au fost transportați la institutul Wuhan, iar activitatea cercetătorilor a devenit clasificată.

Poluarea atmosferică scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID
Mediu

Poluarea atmosferică scade eficacitatea vaccinurilor

Poluarea atmosferică scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, relevă un studiu efectuat de cercetători spanioli, relatează agenţia EFE. Publicat miercuri de revista Environmental Health Perspective, studiul a fost condus de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Poluarea atmosferică scade eficacitatea vaccinurilor anti-COVID Cercetarea a stabilit o legătură între expunerea la contaminanţii atmosferici menţionaţi şi scăderea cu aproximativ 10% a răspunsului anticorpilor IgM şi IgG la persoanele care nu au avut o infecţie anterioară cu coronavirusul SARS-CoV-2. O analiză precedentă a aceluiaşi institut a relevat şi o asociere între expunerea la poluanţii atmosferici înaintea pandemiei şi riscul de a suferi o formă gravă de COVID-19. Conform cercetătorilor ISGlobal, explicaţia acestor legături ar consta în efectele poluării atmosferice asupra sistemului imunitar. Cercetarea publicată miercuri a constat în analiza datelor a 927 de voluntari cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, care au răspuns unor chestionare şi au dat probe de sânge în vara anului 2020, imediat după primul lockdown, şi în primăvara lui 2021, după începerea campaniei de vaccinare anti-COVID. Toţi voluntarii au fost vaccinaţi cu unul dintre serurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Apoi li s-au măsurat anticorpii IgM, IgG şi IgA, comparativ cu cinci antigeni virali, dintre care trei în proteina Spike conţinută în vaccin. Expunerea fiecărui participant la PM2.5, funingine, NO2 şi ozon a fost estimată în funcţie de domiciliul său înaintea pandemiei. Rezultatele au arătat că, în cazul persoanelor care nu au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, expunerea pre-pandemică la PM2.5, funingine şi NO2 a fost asociată cu o scădere între 5% şi 10% a nivelului de anticorpi anti-Spike induşi de vaccin, scădere observată atât în cazul răspunsurilor timpurii (IgM), cât şi a celor tardive (IgG). Poluarea atmosferică poate provoca o inflamaţie cronică Vârful în anticorpi IgG după prima doză de vaccin a fost mai tardiv în cazul voluntarilor expuşi la o poluare atmosferică sporită, iar nivelurile reduse de IgG au persistat timp de mai multe luni după vaccinare, cu rezultate similare pentru toate cele trei seruri folosite. "Poluarea atmosferică poate provoca o inflamaţie cronică, ce s-a asociat cu un efect negativ asupra eficacităţii vaccinurilor", afirmă Carlota Dobańo şi Cathryn Tonne, cercetătoare la ISGlobal. "Constatările noastre confirmă studii conform cărora contaminanţii organici persistenţi reduc răspunsul vaccinurilor în cazul copiilor", adaugă ele. Faptul că infecţiile anterioare favorizează un răspuns mai bun la vaccin ar putea explica de ce efectul poluanţilor atmosferici a fost observat numai la persoanele care nu trecuseră prin infectarea cu SARS-CoV-2 la momentul efectuării studiului. Totuşi, efectul poluării asupra imunităţii hibride (infectare plus vaccinare) are nevoie de investigaţii suplimentare, menţionează echipa ISGlobal. Citește și: Bolojan către conducerea PNL: „Nu mă mai faceți pesedist”. Critici dure către conducerea liberală într-o ședință cu ușile închise – surse politice

Pandemia a trecut, conspirațiile au rămas (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pandemia a trecut, conspirațiile au rămas

Pandemia a trecut, conspirațiile au rămas. În interiorul rural al județelor, departe de orașele unde sunt universități și spitale, teoriile conspirației trăiesc bine. Pandemia a trecut, conspirațiile au rămas Iar localnicii, care se închid în case cu televizorul pornit atunci când nu muncesc câmpurile din jur, nu acceptă variantele oficiale. În comunele Grajduri și Scânteia, pandemia e demult timp încheiată și nici măcar n-a existat, de fapt. Citește și: Noaptea de 6 spre 7 februarie 2023, cea mai sângeroasă pentru armata rusă, de la invadarea Ucrainei: Kievul susține că-n 24 de ore au murit 1.030 de militari ruși A fost doar o încercare a străinilor de a ne convinge să ne vaccinăm pentru ca toate companiile farmaceutice să se îmbogățească. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rusia își asumă victoria Argentinei la Campionatul Mondial: meritul ar fi al vaccinului Sputnik V, folosit pe scară largă în această țară Foto: Facebook AFA - Selección Argentina
Eveniment

Rusia își asumă victoria Argentinei

Rusia își asumă victoria Argentinei la Campionatul Mondial: fondul suveran rus amintește că această țară a folosit pe scară largă vaccinul anti-covid Sputnik V. Recent, surse rusești au speculat că una din țările în care Vladimir Putin ar putea fugi, dacă pierde războiul din Ucraina și puterea, este Argentina. Rusia își asumă victoria Argentinei „Majoritatea dozelor de vaccin Sputnik V care au fost exportate au mers în Argentina. Chiar și președintele Argentinei a fost vaccinat cu Sputnik V. Astăzi, naționala a învins Franța la loviturile de departajare și a devenit campioană mondială. O coincidenta? Noi nu credem”, a arătat fondul suveran al Rusiei, care a finanțat dezvoltarea vaccinului, citat de The Times. Argentina a fost una dintre primele țări din lume care a început să-și vaccineze cetățenii cu Sputnik V, dar a fost forțată să apeleze la alte vaccinuri atunci când Rusia nu a putut să ofere suficiente doze pentru a doua doză. „Pariul Argentinei cu vaccinul Sputnik V a lăsat țara într-o „situație foarte critică” din cauza eșecului Rusiei de a-și îndeplini angajamentele de livrare, potrivit unei scrisori oficiale către Moscova. Rusia datorează Argentinei 18,5 milioane de doze din Sputnik V, peste două treimi dintre acestea doze fiind pentru rapel. Doar 12% dintre argentinieni sunt complet vaccinați până acum, parțial din cauza eșecului livrărilor Sputnik pentru rapel. Alți 37% au primit doar o singură doză. Citește și: Putin, cu sănătatea în paragină, se pregătește să fugă în America de Sud – The Times Acest lucru se compară cu ratele de vaccinare, cu doze duble, de peste 60% în Chile și Uruguay, țări vecine care nu au pariat atât de mult pe vaccinul rusesc”, scria The Guardian în iulie 2021.

Coadă la vaccinarea antigripală anul acesta (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Coadă la vaccinarea antigripală anul acesta

Coadă la vaccinarea antigripală anul acesta. În primele două săptămâni de când a început distribuirea dozelor de vaccin antigripal şi administrarea lor în cabinetele medicilor de familie, s-au vaccinat 30.495 de ieşeni. Coadă la vaccinarea antigripală anul acesta Astfel, au fost folosite aproape jumătate din dozele care au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi şi apoi direcţionate către medicii de familie. Dozele de vaccin antigripal distribuite gratuit de Ministerul Sănătăţii prin intermediul DSP sunt destinate persoanelor care se află în grupe de risc. Citește și: Dimensiunea crizei energetice europene este uriașă: numai pentru iarna care vine, Comisia Europeană a pus la bătaie 40 de miliarde de euro, ajutor pentru gospodării și companii Mai exact, pot beneficia de ele persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 59 de luni, gravidele şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Valul șase de COVID se instalează (sursa: Facebook/RO Vaccinare)
Justiție

Valul șase de COVID se instalează

Valul șase de COVID se instalează. În unităţile sanitare de profil sunt internate 2.975 de persoane cu COVID-19, cu 230 mai multe faţă de ziua precedentă, a informat, duminică, Ministerul Sănătăţii. Valul șase de COVID se instalează La ATI sunt trataţi 186 de pacienţi, cu 16 mai mult faţă de ziua anterioară, dintre care 156 sunt nevaccinaţi anti-COVID. Din totalul pacienţilor internaţi, 483 sunt minori, 480 fiind pe secţii, 43 mai mulţi faţă de ziua anterioară, şi trei la ATI, la fel ca în ziua anterioară. În ultimele 24 de ore au fost raportate patru decese în rândul pacienţilor cu COVID-19 (trei bărbaţi şi o femeie). Toți pacienții morți, nevaccinați Dintre cele patru decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, unul - la categoria de vârstă 50-59 de ani şi două - la categoria de vârsta peste 80 de ani. Potrivit Ministerului Sănătăţii, trei dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent. Citește și: Orbán Viktor, discurs pro-rus în România, la Băile Tușnad, parcă scris la Kremlin: Occidentul a greșit, Ucraina nu va câștiga războiul cu armament american, Lavrov are dreptate De asemenea, toţi pacienţii care au decedat erau nevaccinaţi. De la începutul pandemiei şi până în prezent, 65.857 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Epidemiologul Octavian Jurma susține că mai vine un val de infectări cu o nouă variantă a coronavirusului Foto: Facebook Octavian Jurma
Politică

Jurma susține vine val de infectări

Octavian Jurma susține, într-o postare pe Facebook, că mai vine un val de infectări cu o nouă variantă a coronavirusului. El afirmă că România încearcă „în mod absurd” să scape de „contractul de vaccin”, deși pandemia nu s-a încheiat. At the least, the rise of BA.4/BA.5 will prolong the current US Omicron subvariant wavehttps://t.co/LyA8FDgctc by @jon_kamp pic.twitter.com/vGxZh23Ej0— Eric Topol (@EricTopol) June 8, 2022 Jurma susține că mai vine un val de infectări „Din păcate săptămâna această am primit o veste proastă pe care sperăm să nu o auzim până în toamnă. Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominantei față de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că deși noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termină cu omenirea în general și România în particular (...) BA.5 este cea mai infecțioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 și BA2.12.1) care concurează pentru supremație în valul 6 Ordinea este BA5 > BA4 > BA2.12.1 cu un avantaj între 30 și 50% una față de altă. Este destul de probabil că valul de toamna să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinație a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 și BA2 în succesiune rapidă). Imunitatea față de BA4 și BA5 după infecția cu versiunile precedente este foarte scăzută. Chiar și evaziunea imună după vaccin este mult mai ridicată decât a BA1 și BA2. Această inseamana că populația nevaccinata va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boală produsă”, a scris Jurma, pe Facebook. It's not over, by any means, but the chances of dying from Covid keep declining? pic.twitter.com/6Bl6ULPeey— Eric Topol (@EricTopol) June 5, 2022 El a susținut că este „imperativ” ca populația să-și facă doza trei a vaccinului, în timp ce doza a 4-a mai poate aștepta până în august. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră