/

Cum vrea Bode să ne scape de numărul mare de accidente: cheltuie 60 de milioane de euro pe două elicoptere și 200 de autospeciale 4X4

Ministrul Bode vrea elicoptere împotriva accidentelor
Ministrul Bode vrea elicoptere împotriva accidentelor (sursa: gov.ro)

Ministrul Bode vrea elicoptere împotriva accidentelor. Poliția Română vrea să cumpere două elicoptere și autospeciale în valoare de 60 milioane de euro pentru a reduce numărul de victime ale accidentelor rutiere. În România își pierd anual viața în accidente rutiere în jur de 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav.

La nivelul Uniunii Europene mor anual în accidente rutiere în jur 42 de persoane la milionul de locuitori, în timp ce în România numărul de decese este dublu. Statisticile sumbre plasează România în topul țărilor cu risc rutier crescut.

Ministrul Bode vrea elicoptere împotriva accidentelor

Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, urmează să adopte un proiect de hotărâre care permite Poliției Române să facă achiziții în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei, echivalentul a 60 de milioane de euro, pentru a reduce numărului de victime din accidente rutiere.

Sub acest pretext, Poliția Română se va dotă cu două elicoptere: unul cu cu autonomie de 120 de minute, celălalt – de 240 de minute.

Plus 200 de autospeciale 4×4, un hub satelitar și terminale VSAT. Banii vor fi alocați din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

Elicopterele vor monitoriza și gestiona traficul

Uniunea Europeană și-a propus reducerea mortalității rutiere cu 50% până în 2030. Ministrul de Interne Lucian Bode susține că un prim demers în acest sens impune „achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 minute”.

Elicopterul ar contribui în mod direct la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acțiune integrată între efectivele de poliție dispuse la sol și o unitate aeriană de elicoptere.  

Ulterior, va fi achiziționat elicopterul cu autonomie de 240 de minute, care va fi dotat cu sisteme de supraveghere video și va fi utilizat în scop preventiv și de monitorizare a traficului rutier. Acest tip de elicopter va fi folosit și de alte structuri ale Poliției Române, cum ar fi structura de operațiuni speciale și structuri operative.

Problemă de sănătate publică

Ministrul de Interne, liberalul Lucian Bode, propune în Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern ca decesul/rănirea gravă în accidente rutiere să fie considerată o problemă de sănătate publică. La fel ca probleme cardio-vasculare, cancer și atacuri cerebrale. 

Ministrul Lucian Bode îi atrage atenția premierului Nicolae Ciucă că „siguranța rutieră este o problemă gravă în România”, în ciuda unor îmbunătățiri recente.

Citește și: Crimeea controlată de ruși, de unde se lansează multe avioane de luptă asupra Ucrainei, devine din ce în ce mai vulnerabilă la atacuri. Explozii puternice au distrus un aerodrom militar

„Anual, în România îşi pierd viaţa anual peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul țărilor cu risc rutier crescut, în anul 2020 România înregistrând 85 de morți la milionul de locuitori, cu mult peste media UE (42 de morți în accidente de circulație la un milion de locuitori)”, se menționează în Nota de Fundamentare.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de circa 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (cca. 19%) și neacordarea priorității de trecere (circa 17%).

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”
16:45Acuzat de nazism de către Putin, Zelenski a ajuns pe coperta Jerusalem Post: președintele Ucrainei este „cel mai influent evreu al anului 2022”
14:25VIDEO Protest uriaș al femeilor din Iakuțk: sute de mame s-au prins în horă pentru a protesta față de mobilizarea fiilor lor
13:55SOLIDARITATE În 24 de ore, donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat
11:17Ceea ce nimeni nu voia să audă de la Rusia: teritoriile ucrainene anexate vor fi sub protecția „protecția deplină”, inclusiv nucleară, a Moscovei
11:00Un Mussolini feminin este așteptat să fie premierul Italiei după alegerile de duminică. Giorgia Meloni conduce detașat în sondaje
22:51„Măcelarul de la Mariupol”, desemnat de Putin să se ocupe de logistica dezastruoasă a armatei ruse
21:42Mobilizare pentru frontul din Ucraina sau 15 ani de închisoare. Putin a promulgat modificările penale care înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare și dezertare
18:44Poliția germană l-a căutat pe oligarhul lui Putin la ouăle Faberge. Și i-a găsit patru
13:42VIDEO Cel puțin 35 de morți din rândurile protestatarilor iranieni după moartea în arestul poliției moravurilor a tinerei Mahsa Amini