/

Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation: a rupt PNL ca să-l susțină pe Ponta. Contractele au dispărut din arhiva ANRM

Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation Foto: Inquam/George Călin

Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation: Călin Popescu Tăriceanu, cel care, în 2014, a rupt PNL ca să-l susțină pe Victor Ponta.

Citește și: Cât a plătit pe avocați statul român în arbitrajul de la Washington pentru minele de aur de la Roșia Montană. Ordinul de mărime: zeci de milioane

Tăriceanu a fost ministru al Industriilor între 12 decembrie 1996 și 5 decembrie 1997, în guvernul Ciorbea.

Citește și: România plătește cele mai mici pensii din UE, sub nivelul Bulgariei. Numai Letonia plătește mai puțin pentru pensia minimă, dar mai mult la cea medie. Unele state plătesc 13 pensii pe an

În februarie 2014, fostul premier a demisionat din PNL, în momentul în care acest partid se desprindea de PSD.

Primul demnitar care a semnat pentru afacerea Roșia Montana

Semnătura sa apare pe un document din iunie 1997 prin care ministerul Industriilor avizează asocierea dintre Gabriel Resources și Regia Cuprului din Deva. Prin această semnătură, el își dădea acordul pentru asocierea între Gabriel Resources, companie fără experienţă în domeniul minier, înregistrată în Barbados şi Regia Autonomă a Cuprului Deva, asociere care va purta numele de SC Roşia Montană Gold Corporation SA.

Documentul a fost publicat de Rise Project.

Aceasta este prima semnătură a unui demnitar a statului român în favoarea unui astfel de acord.

Însă asocierea regiei cu Gabriel Resources era pregătită din 1995, în guvernarea Nicolae Văcăroiu (PDSR), când regia din Deva publică un straniu anunț la mica publicitate din Adevărul, ascuns în josul paginii. În anunț se arată că regia intenționează să formeze o societate mixtă, cu capital străin, pentru prelucrarea sterilelor auro-argintifere de la Roșia Montana și Gurabarza.

Anunț în Adevărul, 5 septembrie 1995, republicat de Rise Project

Nu se știe câte alte companii străine, în afară de Gabriel Resources, au aflat de acest anunț și și-au manifestat interesul.

Citește și: Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Gold Corporation, din 2019 în 2024: a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose, prietenul lui Ciolacu

În 2019, Newsweek arăta că din arhiva ANRM au dispărut două seturi de documente – ambele cu afaceri dubioase în care era implicat Tăriceanu – referitoare la asocierea cu Gabriel Resources și la cea cu Sterling Resources.

Documentele asocierii au dispărut, nici un vinovat

„Pe un raft dintr-un birou de la etajul al treilea se aflau mai multe documente de la Roșia Montană. Erau documente emise de ANRM. Lângă ele se afla și un dosar care avea legătură cu concesiunea Sterling. Cine a luat documentele de la Roșia Montană a pus mâna și pe acel dosar cu documente de la Sterling. Toate aceste documente erau clasificate. Nu se știe cine le-a luat”, a spus una dintre surse jurnalistului Petru Zoltan, care la acel moment lucra pentru Newsweek România, iar acum este în echipa DeFapt.ro.

Între documentele dispărute: dosarul licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montana, circa 500 de documente. Documentele ar fi dispărut între 2015 și 2017.

„La această dată există o verificare internă, care nu este finalizată, cu privire la circuitul documentelor, inclusiv documente clasificate, pentru mai multe licențe, inclusiv cea la care faceți referire”, a spus președintele ANRM de la acel moment, Gigi Dragomir.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Revista a cerut un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informații, care a transmis că datele solicitate nu sunt de interes public. Un alt caz cunoscut de documente dispărute este cel al autostrăzii „Bechtel”. Rezultatul: nimeni nu a plătit. Dosarul instrumentat de procurori a fost clasat pentru că faptele s-ar fi prescris.

Cum a fost implicat Tăriceanu în scandalul Sterling, alt set de documente dispărute de la ANRM: printr-o Hotărâre de Guvern, emisă de Guvernul Tăriceanu (Hotărâre nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce acea un capital social de doar 200 de lei. Bilanțul pe 2007 al acestei firme arăta că nu are angajați iar cifra de afaceri a fost zero lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare și nu are administratori cenzori persoane juridice

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

 1. Rezolvarea plății în cadrul procesului Roșia Montana;
  1.Rezerva Romaniei e la Londra ( guvernatorul BNR )
  2.se plătește din Rezerva.
  3.se face investiția Roșia Poieni a statului
  4.in câțiva ani productia via Centrală miniera Baia Mare
  Neferoase și Topitoria
  5.productia ca înainte de 1989 va pune la loc Aurul din Rezerva și va asigura și locuri de munca. În zona.
  6.Proprietarul Aurului va fi România.

   • AVIZARE nu înseamnă că a semnat un contract cu clauze clare!!Totodată, ce a prezentat Gabriel Resources se judecă deci,mai mult ca sigur un CONTRACT care exista și nu o avizare!!! …adică, exista contracte macar la una din părți chiar daca la cealaltă parte au fost sustrase!!! Este ușor să îți dai cu părerea dacă nu ai documente și crezi că poți manipula prin afirmații!Jurnalismul fără documente ,este o coală albă de hârtie pe care, cineva o murdarește cu numele lui!!!

 2. Bandiții. S au păstrat statele de plată ale muncitorilor care au construit Capela Sixtină , după lungi perioade care au zguduit istoria Europei, Intr o perioada de lungi războaie și lupte interne, acum 700 de ani, și în arhivele ministerelor ale noii Românii nu se știe pe unde sunt contractele încheiate de nemernici in dauna României. Au „vândut ” România ca un bun al lor. Ce sa mai spun că în arhivele instituțiilor unde am lucrat ,nu găsesc statele pentru eliberarea unei adeverințe cu anii lucrați pentru completarea dosarului de pensii. Justiția să și facă treabă.

  • Adevărat ce spuneți, dar mai este și Ponta care ne a vândut companiei din kazastan 8n 2015 când a iertat acesteia o datorie de 600 milioane dolari,Aceste doua personaje nefaste care ne au vândut o mare parte din bogățiile țării,merita judecați și condamnați pentru înaltă trădare

 3. Contractul a fost conceput prost. Trebuia să reiasă în mod clar că americanii aveau dreptul numai la prelucrarea sterilelor și câtă cantitate nu și a minereului extras. Au fost interese dubioase și meschine care nu se descoperă opiniei publice dar poporul neinformat și tras pe sfoară este obligat „în corpore” să suporte prostiile făcute de toți guvernanții care nu au găsit o modalitate de oprire al acestui jaf.

 4. Care justiție ? Faptele se vor prescrie ca și în alte cauze pierdute de România. Plata se va face din taxele și impozitele mărite a populimii fără privilegii din partea statului, românii de rangul 2.
  Voiculescu de la antene spunea în urmă cu ani când era în coaliție cu PSD că: nu vom avea puterea deplină până nu avem și justiția” !
  Acum o au !!!

 5. România a fost condusă de tilhari !Sa se confisce pentru jaful făcut averile tuturor parlamentarilor, membrilor guvernelor,tuturor președinților care au fost la conducerea țării după 1989 și care nu-și pot justifica averile din salariul de bugetar.Din păcate poporul a dormit.

  • Justitia nu a facut nlmic nici cand erau cativa politicieni hoti. Justitia corupta si a facut doar vile in Zamora si pe Coasta de Azur. Nu i va trimite justitia la plimbare pe politicienii corupti ! DOAR NOI II MAI PUTEM TRIMITE. CU SISTEMUL ACTUAL CA CEI CE VOR SA INTRE IN POLITICA MARE ISI PLATESC LOCURILE PE LISTA DE VOTARE, EXISTZ O SINGURA SOLUTIE :
   NU IESIM LA VOT !!

 6. disparut si de la Gold?
  Si atunci, ce au depus la instanta?
  Alooo, nu luati poporul de prost sa va ia si el in furci!
  Reintroducem pedeapsa cu moartea, ca nu se mai poate.
  Si confiscarea pana la al noualea neam!

 7. CINE PUTEA FI??.? DECAT UN CRETIN DINTRE MULTI ALTI CRETINI PE CARE II ARE SI I A AVUT PARLAMENTUL SI GUVERNUL ROMANIEI. SA NU UITAM CA NUMELE LUI PONTA IN DOSARUL ROSIA MONTANA, , APARE NU MAI PUTIN DE 161 DE ORI, CEEA CE DOVEDESTE TOATE INVECTIVELE FOLOSITE.. CATACTERUL ACESTOR NULITATI NU AU FACUT DECAT SA SECATUIASCA ACEASTA TARA SI RABDAREA ROMANILOR ONESTI. Toti vrem pedepse cu moartea. Doar asta ii va mai potoli. DAR STATUL , NU NE APARA IN LOC SA INNASPREASCA PEDEPSELE A DAT LIBER LA FURAT, DOAR RECUPERAREA PRJUDICIULUI. ASTFEL CA AVEM LIBER LA FURAT STATUL.

 8. Prescriere când jefuiești o țară? Legile sunt proaste, făcute de ei , doar pentru ei ! Se prescrie, așa cum s-a PRESCRIS ȘI DOSARUL FLOTA, SI DOSARUL IOANEI BĂSESCU ȘI DOSARUL JUDECĂTOAREI JIANU CORINA EUGENIA SI MULTE ALTELE !!!?!? SE IMPUNE RASPUNDEREA MAGISTRATILOR ȘI A CELOR DIN CELE 13 SERVICII .

 9. Vai de capul nostru , comentarii fara sens, articol de doi bani, pe noi asta ne arde, ” primul demnitar care a semnat…” Dar prosti o sa suporte costurile, o semnătură că a primarului, habar nai dar semnezi că este făcut de specialiști. Problema este că nu am avut oameni care să caute soluții de negociere , de schimbare a tehnologiilor folosite , nu partea cu introducerea în UNSCO care ne duce în cap , aici este prostia umana , niciodată nu verifici ce au făcut precedesori și faci de capul tau crezându- te mai capabil decât înaintași. Partea cu pedeapsa cu moartea și nu mai știu ce ,”vise” nici în America nu mai este ce era pedeapsa cu moartea , mai văzurăți sa se întâmple in România . Totul este din cauza „înpaunari” că eu sunt mai bun că ceilalți . Asta este semnătură romanului „el este mă bun că celălalt ” , cel mai bine văzut acest lucru în domeniul construcțiilor ” dar cine va făcut lucrarea”…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:19Judecătoarea care a întrebat dacă se află în sală un tânăr ucis de șoferul drogat de la 2 Mai ar putea fi incompatibilă cu dosarul
14:31Trupe europene în Ucraina, cere Macron. Nici o poziție oficială de la București pe acest subiect, deși Iohannis s-a întâlnit cu președintele francez la Paris. Cehia, Polonia, Ungaria se opun
13:42După ce a racolat primari PNL din Timiș, PSD se laudă că și-a lăsat aliații fără trei consilieri locali din Moreni
11:32Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, aflat pe poziția 4 pe listele comune de candidați PSD-PNL pentru Parlamentul European, nu a luat cuvântul în peste patru ani în legislativul european
10:40Salariile uriașe de la compania care va renova o vilă de protocol cu 56 de milioane de euro. Directoarea, numită de Dragnea, și-a secretizat salariul, dar are două vile și două BMW-uri
08:20Autostrada A8 a intrat în faza exproprierilor. Vestea bună: nu e nevoie de cărți funciare acolo unde nu există deja
08:08Moldoveni, nepalezi, srilankezi – topul muncitorilor străini angajați legal în Iași. Cât de important e rolul firmelor de recrutare
20:54De unde are bani Regia Protocolului de Stat, cea care renovează o vilă cu astronomica sumă de nouă milioane de euro: intermediază tipărirea carnetelor de conducere, cu un profit imens
18:33Viitorii pensionari speciali de la Parchetul Curții de Apel Iași au produs 11 rechizitorii în 2023. 123 de dosare, închise prin prescriere. Șeful parchetului câștigă 29.000 lei/lună
18:24EXCLUSIV Ministerul Apărării a avizat favorabil pentru 5G firma unui bulgar controversat în ciuda faptului că SRI și SIE au găsit „riscuri și vulnerabilități” la adresa securității naționale
16:09Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: explozie la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. În noiembrie 2021, aici au mai murit doi oameni arși de vii
15:21Încă un județ în care CNAS nu plătește medicii de familie: în Mureș, casa județeană de sănătate a achitat circa jumătate din serviciile prestate de aceștia în ianuarie
13:18Cum l-a întâlnit George Simion pe Trump la Washington DC: și-a făcut o poză cu poza fostului președinte al SUA. Până și Dragnea și Grindeanu s-au apropiat mai mult de Trump, în 2017
12:12Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice
11:24Activitatea parlamentară a deputatului Popescu-Piedone, căruia tatăl său vrea să-i lase moștenire primăria Sectorului 5: a vorbit de două ori, inclusiv depunerea jurământului