/

VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă”

Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL Foto: Facebook

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a ținut un discurs extrem de dur în fața conducerii PNL, fapt pentru care a fost aplaudat la scenă deschisă: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și doar în zonele unde nu sunt locuri de muncă”, a cerut, printre altele, liderul liberal.

„Nu cred în nepoții demnitarilor talentați”, a mai spus el, o aluzie evidentă la nepotul premierului Marcel Ciolacu.

Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL

În discursul său – extrem de puțin mediatizat, până azi – el a cerut reforme, inclusiv în universități și a criticat deficitul uriaș.

Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei

Care sunt principalele mesaje ale lui Ilie Bolojan despre ceea ce trebuie să facă un „stat eficient”, care acum candidează pentru un post de senator, abandonând șefia Consiliului Județean Bihor:

  • Anul acesta am luat 44 de miliarde de euro împrumuturi, iar volumul de investiţii total în România nu va depăşi 24 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 30% sunt fondurile europene. Înseamnă că avem un deficit şi că ne place, că nu ne place, ne duce pe datorie.
  • Trebuie să avem un guvern și un stat eficient. Avem instituții centrale care nu își justifică activitatea. Sunt țări mari în Europa care au o singură autoritate de reglementare pentru rețele de energie, telecom, etc. Noi pentru fiecare ne-am făcut autorități separate cu sute de angajați.
  • Avem Autoritatea Electorală Permanentă, într-un județ au 2 angajați, în altele 10 angajați. Trebuie întrebați ce au făcut 4 ani de zile – acum lucrează primăriile…(aplauze). Avem o grămadă de situații de genul acesta.
  • Știți cât plătește statul pe concedii medicale? Peste un miliard de euro pe an. Înainte, nu dau nume de guvernări, erau 200-300.000 euro. Știți ce înseamnă diferența asta? Doar diferența înseamnă drumul expres Arad-Oradea (…) Dar dacă am fost populiști și am scos din legislație că nu pot fi verificați angajații care sunt la mare și nu în pat, vă dați seama că acest tip de reglementare și ușurătatea cu care obțin concedii medicale generează un anumit tip de comportament.
  • Tinerii au o stare de nemulțumire și neîncredere, pentru că cea mai mare parte din angajările din sistemul public le percpe că se fac cu pile. Eu cred că nepoții demnitarilor au un loc în țara asta. Dar nu cred în nepoții demnitarilor doar talentați (aplauze)
  • Avem un deficit de forță de muncă. Eu cred că noi trebuie să susținem ca mai mulți oameni să ajungă pe piața muncii, asta înseamnă ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și doar în zonele unde nu sunt locuri de muncă (aplauze). Înseamnă stimularea muncii.
  • Vrei să lucrezi sâmbăta, ai o comandă mare? Nu te mai punem să recuperezi 48 de ore, ci îți dăm și un bonus, te scutim de CAS. Dacă muncești sâmbăta, înseamnă că antreprenorii român, fabricile noastre vor putea să își facă planurile de producție, altfel n-au cu cine lucra. Întrebați-i pe cei care lucrează în economia reală.
  • Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi stați liniștiți, toți primiți banii. Dacă vor fi mai antreprenoriali, înseamnă că vor face poate cercetare aplicată, se vor duce către companii și în felul acesta vom avea tehnologie și dezvoltare.

Atac la ineficiența CNI

„Prorogăm de ani de zile repartizarea de bani către bugetele locale direct proporțional cu încasarea impozitelor. Nu mai merge asta, pentru că, de fapt, îi favorizăm pe primarii care nu își fac treaba. Ciclic, achităm datoriile – nu-i scutim de penalități, ca la antreprenori, achităm tot – la aceeași primari care în mod iresponsabil adună arierate”, a mai afirmat liderul liberal în aplauzele sălii.

„CNI-ul a ajuns un tomberon de proiecte. Cred că fac de la capele la săli de sport (…) Mii de proiecte, nu mai știu ce fac acolo. Vom face investiții a căror utilitate va fi nulă”, a arătat el, spre finalul discursului.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

17 Comments

  1. s-a terminat campania, PSD si PNL vor guverna impreuna, dai in electoratul socialist?
    O sa mai imprumutati 100 de miliarde, ca aveti multe guri de hranit!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

23:06ANALIZĂ Mesajele anti-NATO și anti-UE ale candidatului Călin Georgescu, în care preia propaganda Moscovei
20:47Granițele României NU vor fi închise și supramilitarizate iar în portul Constanța NU se află echipamente militare, demontează MApN două din dezinformările virale de la TikTok
20:40Instituții din România cer Meta, X, TikTok și Google să modereze mai atent conținutul publicat
20:33Bashar al-Assad și familia sa au ajuns la Moscova. Kremlinul le-a acordat azil, dar duminică după-amiază spunea că nu știe unde se află fostul lider sirian
20:27Mercenarul Horațiu Potra, apropiat al lui Călin Georgescu, scos în cătușe de la IPJ Prahova. Avea asupra sa, când a fost reținut, arme de foc, arme albe și sume în mai multe valute, se îndrepta spre București
20:18Trump nu s-a schimbat: spune că SUA „absolut” poate ieși din NATO dacă aliații nu-și plătesc „facturile”
20:12Dovada că trollii lui Călin Georgescu au fost controlați de la Moscova. Ce este operațiunea „Portal Kombat” și în câte țări europene funcționează
18:09Geoană desființează minciunile lui Georgescu: „România nu va intra în război, scenariul privind oprirea instalării președintelui Trump este aberant”
15:01Vom face totul pe internet: traficul global de date se va mări de trei ori până în 2030
14:55Victor Ponta explică, punctual, apocalipsa moștenită de la Ciolacu: posibilă recesiune în semestrul II, combaterea evaziunii – niciun efect, nu există buget pe 2025
14:54Niște români responsabili și-au dus copiii în Bucegi în acest weekend, deși Salvamont avertizase că există risc de avalanșe
14:49Noi manipulări pe TikTok: imagini cu vehicule militare masate în București și pregătirea rezerviștilor pentru luptă. MApN demontează dezinformările
14:42Cererea DREPT de anulare a alegerilor parlamentare, respinsă de Înalta Curte
14:36Ucraina a pierdut 43.000 de soldați uciși în război, 370.000 au fost răniți, potrivit lui Zelenski
14:26Rusia vorbește în numele lui Bashar al-Assad: A demisionat și a părăsit țara, vrea un transfer pașnic de putere