joi 17 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bolojan

88 articole
Politică

Ciolacu, dur împotriva desemnării lui Bolojan ca premier: „Păi, cum îl pune? E într-o coaliție”

Marcel Ciolacu, dur împotriva desemnării lui Ilie Bolojan ca viitor premier: „Păi cum îl pune pe Ilie Bolojan? Că Ilie Bolojan e într-o coaliţie. Eu sunt”, a spus liderul social-democrat. De altfel, Ciolacu pare tot mai preocupat de poziția sa. Citește și: Ciolacu clachează nervos la criticile lui Băsescu: „Turnător”, „rebut politic”, „lada de gunoi” În ultimele 24 de ore, a intrat într-o dispută dură cu Traian Băsescu, care i-a cerut să-și dea demisia, și a anunțat că se gândește dacă va demisiona după ce România este primită în OECD și finalizează PNRR. Ciolacu, dur împotriva desemnării lui Bolojan ca premier „Păi cum îl pune pe Ilie Bolojan? Că Ilie Bolojan e într-o coaliţie. Eu sunt. Acea coaliţie, atât mie, cât şi domnului Bolojan, ne-a oferit funcţiile pe care le ocupăm acum. Respectiv, domnului Bolojan preşedinte al Senatului, şi, implicit, după demisia lui Klaus Iohannis, preşedinte al României interimar, şi eu prim-ministru, în virtutea acestei coaliţii”, a afirmat Marcel Ciolacu, în emisiunea Insider Politic, citat de news.ro. Când i s-a amintit că mai mulţi lideri politici au spus că actuala coaliție s-ar destrăma dacă Antonescu pierde, Ciolacu a răspuns: ”Şi PSD-ul ce face? Nu am înţeles”. „Noi vrem să continuăm ceea ce a fost?! Noi vrem să continuăm ceea ce a construit Klaus Iohannis?! Eu vă urez succes, eu nu o să continui. Eu nu am fost de acord şi cred că multe din tensiunile sociale în care ne aflăm acum se datorează deciziilor lui Klaus Iohannis. Vrem să revenim la Klaus Iohannis?!”, a spus Marcel Ciolacu. Însă fostul președinte a numit nu mai puțin de patru premieri PSD în cele două mandate ale sale și a girat politic alianța PSD-PNL, din 2021. 

Ciolacu, dur împotriva desemnării lui Bolojan ca premier Foto: Facebook
Peste 6.000 de bugetari în plus, în ianuarie, în timp ce coaliția majoritară promitea reducerea cheltuielilor Foto: Facebook Guvernul României
Politică

Peste 6.000 de bugetari în plus, în ianuarie, când guvernul Ciolacu promitea să taie cheltuielile

Peste 6.000 de bugetari în plus, în ianuarie 2025, când guvernul Ciolacu promitea să taie cheltuielile: numărul angajaților în instituțiile de stat - fără cei din companiile și regiile statului - a ajuns la 1.312.508, față de 1.306.893 în decembrie 2024 și 1.306.197 în noiembrie 2024. În februarie 2025, s-a înregistrat o reducere nesemnificativă, fiind înregistrați 1.311.451 bugetari.  Citește și: 231 de milioane de euro vor fi tăiați din PNRR dacă nu rezolvăm problema pensiilor speciale - Boloș Peste 6.000 de bugetari în plus, în ianuarie Datele publicate marți seara de ministerul de Finanțe arată că s-au făcut angajări inclusiv la Senat, unde președinte era liberalul Ilie Bolojan. În decembrie, în această instituție erau angajate 869 de persoane, iar în ianuarie se ajunsese la 881. Însă, în februarie, numărul acestor bugetari s-a redus la 873. Personalul ministerului de Externe a crescut de la 2.090 de pe angajați în decembrie 2024 la 2.093 în ianuarie și 2.099 în februarie.  În mod straniu, datele de la Finanțe consemnau 260 de angajați la ministerul Familiei - față de 267 în decembrie 2024 - deși, oficial, acesta a fost desființat.  Aceste date confirmă de ce, în execuția bugetară pe primele două luni, este consemnată o creștere de 16,2% a cheltuielilor de personal.  În plus, dacă în ianuarie-februarie 2024 aceste cheltuieli reprezentau 1,4% din PIB, acum ele au consumat 1,5% din PIB. „Desființăm și comasăm autorități și instituții, reducem numărul de angajați și tăiem funcții de demnitari. În total, vorbim de o scădere masivă a posturilor, cu 13,5%. Cred că este un semnal concret așteptat de opinia publică și, în special de mediul de afaceri”, promitea Marcel Ciolacu la 20 februarie 2025. 

Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu

Președintele interimar, Ilie Bolojan, îi reproșează lui Marcel Ciolacu criticile publice către ministrul de Externe Emil Hurezeanu: „Dacă critici oameni care trebuie să te ajute să faci performanţă în public nu faci decât să le ştirbeşti capacitatea de a face performanţă”, a spus liderul liberal, după o reuniune la Paris. Citește și: Primarul PNL din Rădăuți, Bogdan Loghin, a venit la București ca să anunțe că-l susține pe Nicușor Dan Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu „Dacă critici oameni care trebuie să te ajute să faci performanţă în public, nu faci decât să le ştirbeşti capacitatea de a face performanţă, nu doar lor ca persoană, ci şi instituţiilor (...)  Dacă ne amputăm capacitatea de a acţiona în orice zonă, nu ştiu dacă ne ajută", a afirmat Bolojan.  DeFapt.ro a scris de miercuri seara că Bolojan a refuzat propunerea lui Ciolacu de a-l demite pe Hurezeanu.  „Este o discuție pe care o voi avea cu președintele interimar Ilie Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări, cu toate că este atributul meu, dar este nevoie de o altă dinamică în relația cu SUA”, a anunțat Ciolacu, miercuri dimineața, viitorul lui Emil Hurezeanu.  Președintele interimar a părut că respinge și propunerea lui Ciolacu de a înființa un post de însărcinat special pentru relația cu SUA, care să rezolve problema vizelor.  „Sunt două ministere care au lucrat pentru a se ajunge la acest proiect, e vorba de Ministerul de Externe şi Ministerul de Interne, şi cele două ministere vor colabora în perioada următoare cu Homeland Security pentru a clarifica aspectele care ţin de suspendarea aplicării acestei proceduri şi sunt convins că în perioada următoare veţi vedea precizări în acest sens. Cele două ministere care au competenţe tehnice şi instituţionale în acest domeniu, care au lucrat ani de zile, ştiu exact care sunt condiţiile şi pot clarifica aceste aspecte”, a răspuns Bolojan unei întrebări privind numirea unui însărcinat special din partea României care să negocieze cu SUA în ceea ce priveşte programul de vize.  

Elena Lasconi: Faptul că Bolojan este acum președinte interimar într-un fel mi se datorează Foto: presidency.ro
Politică

Lasconi: „Faptul că Ilie Bolojan este acum președinte interimar într-un fel mi se datorează mie”

„Faptul că Ilie Bolojan este acum președinte interimar într-un fel mi se datorează mie”, a declarat președintele USR, Elena Lasconi, la Radio Guerilla.  Citește și: „Feriți-vă de spitalele de la noi”: sfatul fotbalistului Valentin Țicu, care s-a ales cu o infecție nosocomială Lasconi: Faptul că Bolojan este acum președinte interimar mi se datorează „Sunt primul politician care a spus că aș vrea să fie domnul Bolojan premier. După chestia asta, în noaptea aia, PNL a avut ședință, erau agitați, jumătate din partid deja cumva simpatiza cu ideea de Bolojan, faptul că Ilie Bolojan este acum președinte interimar într-un fel mi se datorează mie. Pentru că am vorbit despre el, pentru că cred în el”, a declarat, joi, la Radio Guerrilla, Elena Lasconi. Ea a sugerat și că Iohannis a plecat la presiunea ei.  „Apoi a fost pus pe liste la Senat, pentru că, nu-i așa, are credibilitate, apoi cu această coaliție a ajuns președintele Senatului, am făcut și presiuni și pentru a pleca Iohannis acasă și acum este președinte interimar”, a adăugat Lasconi, citată de Mediafax. „100% ajung în turul 2, 100% câștig Președinția. Și anul trecut am zis la fel și toată lumea m-a subestimat. Și uite ce s-a întâmplat”, a mai susținut ea.  

Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu Foto: Facebook
Politică

Surse: Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu

Președintele interimar Ilie Bolojan a respins solicitarea lui Marcel Ciolacu de a-l schimba pe ministrul de Externe Emil Hurezeanu, care e susținut politic de PNL, afirmă surse politice. Premierul PSD a cerut însă, azi, un „trimis special în SUA”, trimis care să reprezinte și Guvernul, și Administrația Prezidențială, deși România are ambasador. Citește și: FOTO EXCLUSIV Bandă adezivă și cârpe la uși pentru a stopa invazia ploșnițelor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu Azi, la prânz, aflat la Constanța, Ciolacu dorea o discuție cu Bolojan despre Hurezeanu. „Este o discuție pe care o voi avea cu președintele interimar Ilie Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări, cu toate că este atributul meu, dar este nevoie de o altă dinamică în relația cu SUA”, a spus Ciolacu.  Seara, premierul PSD a schimbat direcția. „Eu cred că, cu adevărat, se impune a exista un trimis special, sau cu o titulatură găsită atât din partea instituţiei prezidenţiale, cât şi din partea Guvernului României, găsită o persoană comună care să aibă acest atribut până când se va pune problema de schimbare de ambasador sau alte schimbări”, a cerut Marcel Ciolacu.  El l-a criticat pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după ce administrația Trump a suspendat decizia de ridicare a vizelor impuse românilor: „Lămuririle (cu privire la menţinerea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA – n.r.) trebuiau să vină în primul rând prin ambasadorul României de la Washington. Nu au venit aceste lămuriri”. 

Primul oficial român care-i dă dreptate lui Vance Foto: presidency.ro
Politică

Primul oficial român care-i dă dreptate lui Vance: „Democrația noastră nu e în cea mai bună formă”

Primul oficial român care-i dă dreptate lui JD Vance: „Democrația noastră nu e în cea mai bună formă”, spune Bolojan la Antena 3. În interviul pentru acest post, președintele interimar al României a evitat să critice CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale, dar a afirmat că a fost „de nedorit”. Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Primul oficial român care-i dă dreptate lui Vance „Trebuie să înțelegem și perspectiva americană asupra libertăților pentru că au campanii foarte dure în Statele Unite ale Americii pe care le vedem că se derulează la fiecare ciclul electoral. Dar una este stabilitatea unui sistem politic american în care și interferențele străine nu au efectul pe care îl au în România. Din acest punct de vedere cu siguranță dacă am fi fost o democrație cât se poate de consolidată ar fi trebuit să fim mai rezistenți la astfel de atacuri. Și atunci vicepreședintele JD Vance în acel discurs în care ne-a dat exemplu cred că a avut dreptate spunând că nici democrația noastră nu e în cea mai bună formă dacă prin astfel de atacuri hibride a putut fi afectat procesul electoral și cred că recâștigarea încrederii în instituții e un element foarte important și asta înseamnă inclusiv derularea unui proces electoral cât mai corect”, a spus Bolojan. „Curtea avea această competență” „Anularea alegerilor prezidențiale a fost un lucru excepțional, de nedorit, din start un astfel de eveniment generează suspiciuni, în interior tot felul de scenarii care duc la o împărțire a societății între cei care cred că a fost o decizie justă și cei care cred că a fost un abuz. E clar că conform Constituției, Curtea avea această competență și a luat o decizie într-o competență constituțională. Așa cum apare din toate datele am avut o situație în care un candidat care cu toate că a avut o campanie bună în zona de online, a declarat cheltuieli zero și deci a fost o situația în care clar legislația finanțării campaniei electorale nu a fost respectată”, a mai explicat președintele interimar. 

Antonescu îl face mincinos pe Ciucu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Antonescu îl face mincinos pe Ciucu: „Minte. Nu a cerut Bolojan să candideze”

Crin Antonescu îl face mincinos pe prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: „Minte. Nu a cerut Bolojan să candideze”, a spus candidatul PSD-PNL-UDMR. El a reacționat la o serie de comentarii făcute pe Facebook de Ciucu, în care acesta susținea că Bolojan nu a candidat la președinție datorită opoziției lui Marcel Ciolacu. Citește și: Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii externe” către un departament-fantomă condus de un penal, pensionar special Antonescu îl face mincinos pe Ciucu: „Nu a cerut Bolojan să candideze” „Uitaţi-vă: lucrurile sunt clare în legătură cu afirmaţia domnului Ciucu de ieri: ori domnul Ciucu minte, ori domnul Bolojan minte. Eu cred că domnul Ciucu minte. Nu a cerut domnul Bolojan să candideze, nu a respins domnul Ciolacu chestiunea asta, nici nu era în măsură s-o facă. Deci, să se lămurească cine minte. Cereţi-i părerea domnului Bolojan, eu asta vă spun. Eu ştiu doar că domnul Bolojan este cel care a venit şi în numele celorlalţi colegi, după aceea împreună cu ei a propus această candidatură a mea", a spus Crin Antonescu. Candidatul PSD-PNL-UDMR a părut însă iritat de întâlnirea dintre președintele interimar Ilie Bolojan și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și el candidat la funcția de președinte al României. „Eu sunt un candidat. Domnul Bolojan este preşedinte interimar, se întâlneşte cu cine doreşte, în principal lideri de instituţii. N-am avut această întâlnire”, a spus Antonescu. Prim-vicepreşedintele PNL Ciprian Ciucu a scris într-un comentariu pe Facebook că Ilie Bolojan a ales să nu candideze la prezidenţiale deoarece liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-ar fi opus unui astfel de scenariu şi "pentru a nu arunca guvernarea în aer într-un context internaţional foarte dificil".

Nicușor Dan spune că ar dori USR-ul la guvernare și pe Bolojan premier Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Nicușor Dan spune că ar dori USR-ul la guvernare și pe Bolojan premier

Nicușor Dan spune, într-un interviu pentru TVR Info, că ar dori USR-ul la guvernare și pe Bolojan premier, dar amintește că PSD este cel mai mare partid parlamentar. Citește și: Iubitul suveranistei Gavrilă, deputat POT, este Crin Antonescu II: nici un venit, de doi ani, nici casă, mașină sau terenuri Un sondaj AtlasIntel, publicat azi de Hotnews, arată că, indiferent de cine ar fi adversarul său în turul II, Nicușor Dan ar câștiga alegerile prezidențiale. Nicușor Dan ar dori USR-ul la guvernare și pe Bolojan premier „În ipoteza în care voi fi președinte, voi avea o consultare cu partidele parlamentare pro-occidentale, pentru o cea mai bună formulă de guvernare. Îmi doresc ca și USR-ul să se alăture coaliției de guvernare, pentru că este un partid reformist și este nevoie de presiune pentru reformă, pentru că societatea cere reformă în România și vreau să existe un dialog foarte structurat, mai mult pe măsuri, decât pe oamenii care să constituie guvernul, însă vreau ca acest dialog să fie în paralel cu funcționarea unui guvern legitim”, a afirmat candidatul independent.  El a explicat că, în acest moment, variantele unei majorități care să susțină Guvernul sunt limitate: „Dacă ne dorim un guvern cu susținere majoritară, PSD-ul nu poate să lipsească, PNL-ul nu poate să lipsească (...) și atunci avem fie varianta care funcționează acum, fie varianta în care sunt partidele de acum + USR-ul”.  Întrebat cine ar putea fi premier, Nicușor Dan a arătat că el, fiind „om de dreapta”, ar dori să conclucreze cu politicieni „care sunt mai curajoși în a tăia și a aduce bani pentru dezvoltare”.  „Este o persoană foarte serioasă, care este atent cu cheltuielile publice și care vrea dezvoltare (...) Deci mi-aș dori, numai că asta decurge dintr-o negociere cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PSD-ul, care are cei mai mulți parlamentari”, a spus primarul general al Capitalei despre varianta ca Ilie Bolojan să fie premier.   

USR, „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu, afirmă Claudia Postelnicescu Foto: Administrația Prezidențială
Politică

Claudia Postelnicescu: USR, „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu și a intra la guvernare

Un fost membru al USR, avocata Claudia Postelnicescu, scrie pe Facebook că USR a făcut un „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Crin Antonescu și a intra la guvernare. „Așadar, jocul USR acesta este: pentru 2-3 posturi în guvern pentru Ghinea, Drulă și Moșteanu ni se sabotează șansele de a avea un om ca Nicușor Dan la Cotroceni”, a susținut ea. Citește și: Bolojan cheamă USR la guvernare și pare că critică Executivul Ciolacu: „Avem nevoie de o guvernare stabilă, nu o guvernare care lâncezeşte” Postelnicescu a fost exclusă în 2019 din USR pentru că îl critica pe Dan Barna. USR, „deal” cu PNL pentru a-l ajuta pe Antonescu  „Candidatura Elenei Lasconi corelată cu declarația lui Ilie Bolojan de astăzi înseamnă un singur lucru: USR (adică Ghinea & Co) a făcut un deal cu PNL (prin prietenul său din anturajul lui Bolojan) pentru a avea USR la guvernare, dacă Lasconi intră în competiție pentru a smulge voturi de la Nicușor Dan, cu șanse sigure de a intra în turul II, pentru a favoriza candidarul Coaliției, pe Crin Antonescu, în acest moment cu minime șanse de a intra în turul II. Ajuns în turul II pentru Antonescu se vor activa autobuzele celor 2 partide, PNL și PSD + niște voturi de la USR, sa fie siguri ca va câștiga (...) De asemenea, de ceva timp incoace si Marcel Ciolacu, dintr o data, din senin, reinvita USR la guvernare, " ca sa fie coalitia mai puternica". Hai pā sistem, adica, dar nu e gratis. Sacrificati l pe Nicusor Dan, ca ne incurca”, a afirmat Postelnicescu. „Așadar, jocul USR acesta este: pentru 2-3 posturi în guvern pentru Ghinea, Drulă și Moșteanu ni se sabotează șansele de a avea un om ca Nicușor Dan la Cotroceni. Mereu același joc meschin, absolut monstruos. Ieșirea lui Allen Coliban de astăzi denota ca sunt mai mulți oameni in USR dezgustați de acest aranjament meschin, duplicitar și egoist. Toti acesti oameni sa vina către Nicușor Dan, cu curaj și fără frica. Așa poate vom putea reconstrui spiritul inițial al USR, altfel, fără machiavelici, lacomi și obsedați doar de putere, in scop personal, nimic pentru binele comun. Lasconi e doar un pion care se agita fara sa știe ca o face împotriva ei însasi. De îndată ce trebuinta sa inceteaza, va fi aruncata la cos, alaturi de toti ceilalti oameni folosiți de aceasta triada toxica. USR este, de ani de zile, un simplu SRL «Ghinea și Asociații». Atât. Și operează ca atare, doar pentru asociați”, a mai scris avocata Claudia Postelnicescu.     

Bolojan cheamă USR la guvernare și pare că critică Executivul Ciolacu Foto: Administrația Prezidențială
Politică

Bolojan cheamă USR la guvernare și pare că critică Executivul Ciolacu

Bolojan cheamă USR la guvernare și pare că critică Executivul Ciolacu: „Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar nu doar de o guvernare care lâncezeşte, de o guvernare care face reforme, deci de bună guvernare. Asta este absolut necesar”, a declarat Ilie Bolojan la Europa FM. De altfel, el a spus că e nevoie de USR nu doar pentru a consolida majoritatea, ci și pentru a face reforme. Citește și: Un sinecurist PSD, ex-jurnalist, a ajuns administrator special la uzina de blindate Moreni Bolojan cheamă USR la guvernare și pare că critică Executivul Ciolacu „Dacă USR ar intra la guvernare ar fi un lucru bun din punctul meu de vedere pentru că întărește coaliția. Bineînțeles, dacă se găsește o soluție negociată și toate lucrurile sunt în bună regulă, pentru că e nevoie mai departe de a face restructurări.  Noi nu vom scăpa de aceste restructurări, orice se spune. În următorul an și jumătate, indiferent cine va veni la guvernare, va trebui să facă o reformă a statului, n-are altă posibilitate, pentru că noi cheltuim mai mult și acuma decât ne putem permite, dar e adevărat că nu putem tăia de pe o zi pe alta totul, pentru că ar însemna să intrăm într-un colaps”, a spus președintele interimar. El a arătat că doar accesul la bani europeni a oprit agențiile de rating să ne declasifice. „Dacă nu ne luăm banii europeni până anul viitor, granturile, pentru că avem totuşi încă 8 miliarde de euro granturi, vom pierde banii practic care înseamnă dezvoltare, pentru că aceşti bani se duc în zona de construcţii, se construiesc autostrăzi, se construiesc şcoli, spitale, astea schimbă ţara. Şi în situaţia respectivă, doar faptul că aveam acces la banii europeni, din nou le-a permis agenţiilor să nu ne declasifice, deci din nou intrăm în zona de geam”, a arătat Ilie Bolojan. 

Primarul PNL din Reșița, Ioan Popa, face praf candidatura lui Antonescu Foto: Facebook
Politică

Primarul PNL din Reșița face praf candidatura lui Antonescu și spune că Bolojan este soluția

Primarul PNL din Reșița, Ioan Popa, face praf candidatura lui Antonescu și spune că Bolojan este soluția: „Faptul că trei partide serioase susțin un singur candidat nu îi dau acestuia garanția că intră în turul doi și că va câștiga ulterior”, a scris el pe Facebook. Citește și: Salarii uriașe și sporuri fără număr la o companie cu pierderi imense. Șefa CA-ului - fostă învățătoare, potopită cu sinecuri Popa recunoaște, în postarea sa, că este prieten cu Bolojan, dar arată că „dacă cifrele ar fi stat invers, aș fi susținut omul care are cele mai mari șanse să ne scape de acest vis urât în care am intrat în ultimele luni”. Primarul PNL din Reșița face praf candidatura lui Antonescu  „Mi-au parvenit zilele trecute informațiile dintr-o cercetare sociologică care arată clar și fără echivoc că Ilie Bolojan este liderul politic pro-european cel mai bine plasat în opțiunile românilor. Mai mult chiar, doar cu Ilie Bolojan intrat în turul 2 al prezidențialelor, potrivit acelorași date, am avea garanția că Președinția României va rămâne pro-europeană și după alegerile ce urmează. Când Crin Antonescu a fost propus ca variantă de candidat unic susținut de coaliția de guvernare, primul meu impuls a fost să ies public și să spun că stabilirea candidatului potrivit trebuie făcută cu calm, cu răbdare, în urma unor cercetări sociologice serioase. Asta dacă nu vrem să se repete povestea din turul anulat în decembrie, când candidatul PNL n-avea nicio șansă să câștige. Din dorința de a nu prejudicia partidul din care fac parte, la vremea aceea am evitat să mă pronunț. La fel cum am evitat să ies cu declarații publice cu privire la multe din deciziile luate în ultimul timp la vârful partidului. Am muncit pentru acest partid în pătrățica mea și am crezut că este suficient.   Atenționez liderii coaliției că 1+1+1 nu mai fac de mult 3 când vine vorba de preferințele românilor atunci când votează, mai ales cand este vorba de alegerile prezidențiale. Faptul că trei partide serioase susțin un singur candidat nu îi dau acestuia garanția că intră în turul doi și că va câștiga ulterior. Acest lucru a fost evident cu foarte puțin timp în urmă, când primari numărați de unii strategi nu au contat deloc când s-au numărat voturile. Avem obligația să oferim românilor cel mai bun produs de care dispunem, iar acum acesta este ILIE BOLOJAN”, a susținut edilul Reșiței.  El sugerează, la finalul postării, că Antonescu ar trebui să se retragă: „Dar nu cred că un Ilie Bolojan mai slab cotat în sondaje nu ar fi renunțat de unul singur la candidatură pentru a oferi românilor siguranța unui parcurs pro-european”. 

Cine a blocat candidatura lui Bolojan la președinție: gruparea Thuma-Hellvig din PNL
Politică

Cine a blocat candidatura lui Bolojan: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, Grindeanu-Nordis și UDMR

Cine a blocat candidatura lui Ilie Bolojan la președinție: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, Grindeanu și alți turiști pesediști plimbați prin lume de Nordis și UDMR.  Citește și: CEDO spulberă cererea lui Georgescu: „Nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul celor susținute” „Dacă s-ar retrage domnul Crin Antonescu, nu văd de ce nu l-am susține pe domnul Bolojan”, spunea, la 5 martie, europarlamentarul PSD Vasile Dîncu. Ulterior, el a revenit asupra declarației și a insistat asupra faptului că îl susține pe Crin Antonescu. În plus, presa a scris că, la începutul acestei săptămâni, la o reuniune a conducerii PNL s-ar fi discutat despre candidatura lui Bolojan.  Cine a blocat candidatura lui Bolojan Cine sunt cei care și-au manifestat public susținerea pentru Crin Antonescu, într-un moment în care se discuta tot mai intens abandonarea sa și înlocuirea cu Ilie Bolojan: gruparea Thuma-Hellvig din PNL, cea care a și lansat, în premieră, propunerea ca Antonescu să candideze. Thuma, fost condamnat penal, s-a manifestat pe rețelele sociale, în timp ce Hellvig - fost parlamentar al Partidului Conservator, formațiunea lui Dan Voiculescu - a evitat să se expună public. „Domnul Hellvig este un susţinător al candidaturii mele aşa cum sunt foarte mulţi oameni din şi din afara Partidului Naţional Liberal”, spunea Antonescu la 3 ianuarie 2025.  Grupul Nordis din PSD, în frunte cu Sorin Grindeanu.  UDMR, care a avut o lungă istorie conflictuală cu Ilie Bolojan, în Bihor.  Acum câteva zile, un angajat al Antenei 3, Radu Tudor, a scris pe blogul său că PSD, PNL și UDMR nu finanțează campania lui Antonescu. PNL ar încerca să strângă 400.000 de euro de la organizațiile locale, sumă considerată complet insuficientă.   

Antonescu i-a dat „like” lui Ciolacu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Antonescu i-a dat „like” lui Ciolacu după ce a scris că e gata să demisioneze

Crin Antonescu i-a dat „like” lui Ciolacu după ce acesta a scris, pe Facebook, că e gata să demisioneze din funcția de premier pentru a-i asigura susținerea USR la prezidențiale. Este probabil prima când Antonescu, revenit pe Facebook după circa 11 ani de absență, dă un like unei alte postări.  Citește și: CEDO spulberă cererea lui Georgescu: „Nu a invocat niciun argument de fapt sau de drept în sprijinul celor susținute” Însă USR pare să fi refuzat oferta liderul PSD de a-l susține pe Antonescu, așa cum și Ciolacu a respins propunerea de a-l sprijini pe Bolojan.  Antonescu i-a dat „like” lui Ciolacu „În schimb, i-am spus Elenei Lasconi că, pentru a obține susținerea de către USR a candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale, sunt gata să mă retrag din funcția de premier. Este un gest care redeschide și posibilitatea cooptării USR la guvernare, astfel ca toate partidele pro-europene să susțină un candidat unic, adică o soluție concretă la realitatea politică a momentului”, i-a propus liderul PSD șefei USR. Șomer de lux și chiulangiu Lasconi s-a întâșnit, azi, cu Ciolacu pentru a-i cere să sprijine candidatura lui Ilie Bolojan, dar premierul a refuzat-o. „Am avut, azi, o discuție extrem de onestă cu liderul USR, doamna Elena Lasconi și i-am explicat de ce scenariul pe care îl propune, candidatura la prezidențiale a domnului Ilie Bolojan, este imposibil de realizat. Ca lider al PNL, Ilie Bolojan a semnat un acord politic de guvernare prin care enunță clar că nu va candida la prezidențiale, fapt întărit în ultima perioadă prin mai multe declarații publice. Nu cred că există cineva, cu atât mai puțin liderul USR, care să conteste seriozitatea președintelui Bolojan. Domnia sa nu va face vreun gest care să pună în pericol stabilitatea guvernării.   De aceea, intenția doamnei Lasconi de a se retrage din cursa prezidențială în favoarea lui Ilie Bolojan este lăudabilă, dar inutilă”, a mai explicat șeful Guvernului.    „I-am spus să-și pună o singură întrebare. Dacă vreun român care a plecat din România să muncească în diaspora ar vota vreodată un președinte care, în ultimii zece ani, nu a muncit deloc și care atunci când a fost în parlament era cunoscut ca un chiulangiu”, a arătat Elena Lasconi argumentele ei în defavoarea lui Crin Antonescu. 

Lasconi declară că ar negocia retragerea candidaturii ei la prezidențiale, dacă Bolojan ar candida Foto: Facebook
Politică

Lasconi declară că ar negocia retragerea candidaturii ei la prezidențiale, dacă Bolojan ar candida

Președintele USR, Elena Lasconi, declară că ar negocia retragerea candidaturii ei la prezidențiale, dacă Bolojan ar candida. Ea a făcut această afirmație într-o conferință de presă la Târgoviște. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Lasconi a fost întrebată dacă ar renunţa la candidatura la preşedinţie în favoarea lui Bolojan. Lasconi ar negocia retragerea, dacă Bolojan ar candida „Totul e negociabil. Eu l-aş susţine pe domnul Bolojan aşa cum l-am susţinut şi ca premier. Consider că ar fi mai bun ca premier. Şi rămâne de văzut. Nu ştiu, eu aş vrea doar să-i transmit domnului Ciolacu, acum poate că nu o să doarmă prea bine noaptea asta, dar îi comunic să strângă semnături şi pentru domnul Bolojan, pentru că Crin Antonescu o să se tot ducă în jos", a afirmat Elena Lasconi. Ea a spus că a discutat, duminică, la telefon cu Marcel Ciolacu şi va avea o întâlnire informală cu el joi. „Nu am aşteptat şi nu aştept de la Marcel Ciolacu absolut nimic, nici măcar un mărţişor, nu am aşteptat telefonul lui, nu îmi plac chestiile astea (...); dacă nu te uiţi la televizor, nu ştii că cineva te caută, deşi toată lumea are numărul meu de telefon. Dar am vorbit cu el ieri şi am stabilit că o să ne întâlnim joi, să discutăm. Nu mi-a spus exact ce să discutăm, dar mie mi-este foarte clar că dacă el îşi doreşte binele României, acum nu ştiu să vă spun dacă îşi doreşte sau nu, pentru că ştie că e pe ultima sută de metri, că va fi în cărţi la PSD doar două luni, după prezidenţiale, oricum, noi avem de gând, USR-ul, să facem moţiune de cenzură şi să dăm jos acest guvern.  Nu ştiu exact ce vrea să discute cu mine, dacă îşi doreşte binele României, ar trebui să se gândească, poate, să strângă semnături şi pentru domnul Bolojan, că ar fi o opţiune şi asta", a spus Lasconi.Întrebată ce anume i-ar putea oferi Marcel Ciolacu ca să o convingă să renunţe la candidatură, Elena Lasconi a spus că depinde ce se va negocia.„Depinde de ce vrea să negocieze. O negociere înseamnă tu să propui şi să vezi ce ai de câştigat. Pe mine nu mă interesează ce am eu de câştigat, pe mine mă interesează să aibă de câştigat România şi să fim siguri că ţara asta nu o să fie condusă de descreieraţi sau de vreun reprezentant al izolaţioniştilor, mai ales în contextul geopolitic în care ne aflăm, cu războiul din Ucraina, cu discuţiile care vin de la Casa Albă, cu tot ceea ce se întâmplă în Europa", a subliniat preşedinta USR.Întrebată dacă ar renunţa la candidatură dacă premierul Marcel Ciolacu ar oferi USR intrarea la guvernare, Lasconi a spus: „Pentru Crin Antonescu, niciodată!".„Pentru Bolojan aş putea să iau în considerare, dar eu am declarat că mi-ar plăcea o persoană în care am încredere, pentru că ştiu ce poate, este Maia Sandu. Dacă coaliţia de guvernare ar decide şi ea ar fi de acord, ceea ce nu prea cred, pentru că probabil se gândeşte că ar vulnerabiliza Republica Moldova, dacă coaliţia ar fi de acord să o susţină pe Maia Sandu, eu cu foarte mare drag aş face asta şi aş încerca să-i conving şi pe colegii mei", a precizat Elena Lasconi.Despre mandatul cu care merge la discuţiile cu Marcel Ciolacu, Elena Lasconi spune că va fi o discuţie informală, "să vadă ce vrea". Antonescu a trăit pe cârca nevestei „Deocamdată mă duc să văd ce vrea. Nu mă duc oficial. Mă duc la o informală să văd ce îşi doreşte Marcel (...).  Dacă mă întrebaţi de domnul Bolojan, eu consider că ar fi o opţiune mai bună decât Crin Antonescu. Eu nu l-aş vota niciodată pe un om care în ultimii zece ani nu a făcut nimic şi a trăit pe cârca nevestei. Nu aş vota niciodată un om care a fost cunoscut ca şi chiulangiul din Parlament. Şi cred că acum mai mult ca oricând ar trebui ca românii să se uite la caracterul candidaţilor (...). Care sunt faptele care îi recomandă, cunoştinţele pe politică externă, înţelegerea, curajul de a reacţiona atunci când există momente din acestea cum au fost discuţia Zelenski-Trump. Aş vrea să văd cum se poziţionează faţă de Ucraina, dar pe bune, că eu am văzut numai că o dau la întors", a declarat Elena Lasconi.În legătură cu reacţiile din USR despre varianta intrării la guvernare în schimbul candidaturii, Lasconi a susţinut că nu s-a discutat foarte mult despre a merge la guvernare, ci mai degrabă despre subiectul "Lasconi-Nicuşor"."Cei care mă susţin sunt foarte mulţi şi îmi spun tot timpul să nu renunţ. Să ştiţi, e complicat. Puneţi-vă în locul meu. Ideea este următoarea: eu am o responsabilitate, o responsabilitate pe care am primit-o atunci când am fost votată preşedintele partidului şi candidat la prezidenţiale", a adăugat Lasconi. 

Șoșoacă, scut în fața lui Trump Foto: inquam/Vali Marin
Politică

Șoșoacă, scut în fața lui Trump: UE vrea să-l dea jos pe președintele SUA

Diana Șoșoacă, scut în fața lui Donald Trump: UE vrea să-l dea jos pe președintele SUA, iar Bolojan să bage România în război cu SUA, a avertizat ea, într-o conferință de presă. Ea a mai anunțat că „Uniunea Europeană va intra în război, nu numai cu Federaţia Rusă, ci şi cu SUA”. Citește și: Șoșoacă spune că Simion a fost „crescut și format” de Alina Mungiu Pippidi. Aceasta l-a lăudat pe liderul AUR Șoșoacă, scut în fața lui Trump „Vizita lui Zelenski la Casa Albă a denotat, în primul rând, o lipsă totală de caracter. (...) Dacă n-ar fi fost ajutorul american, n-ar fi rezistat nici măcar o zi. (...)  În acest moment România este pusă, prin intermediul preşedintelui Bolojan, să înceapă un război împotriva Federaţiei Ruse, împotriva SUA şi, bineînţeles, împotriva Chinei. Gândiţi-vă că avem cele trei mari puteri ale lumii coalizate împotriva cui? Unei Europe care este învinsă, unei Europe în faliment, unei Europe care nu mai are nici măcar firmele din Germania care să susţină economic, o Europă în care oamenii au salarii din ce în ce mai mici, iar banii nu le mai ajung, o inflaţie imensă, nu mai există producţie. (...) În acest context, cred că ar trebui să iniţiem o mişcare prin care să oprim această putere de la Bucureşti, un inconştient şi un laş precum Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României. Nu ştiu cine l-a pus acolo, dar l-a pus prost. Pentru că interesul României nu este să intrăm în război cu cineva, în condiţiile în care noi nu avem nici măcar armată", a declarat președintele SOS România.  Ea a mai susţinut că "Uniunea Europeană se bazează pe un plan prin care să-l dea jos pe Trump prin orice mijloace" ș a arătat că UE va intra în război cu SUA fiindcă „preşedintele SUA, Donald Trump, a menţionat foarte clar că va lupta împotriva tuturor celor care vor dori să continue războiul ruso-ucrainean, în condiţiile în care s-a ajuns la o înţelegere cu Federaţia Rusă”. 

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră