Ce nu vi se spune despre drama de la spitalul Sf. Pantelimon, unde 17 pacienți ar fi fost uciși, pentru a se elibera paturile: mai multe elemente relevante sunt ignorate de oficiali sau slab mediatizate de către presă. Oficialii români, în frunte cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, inițial au respins vehement acuzațiile. Însă, în această după-amiază, Rafila s-a dus în inspecție la acest spital.
Ce nu vi se spune despre drama de la spitalul Sf. Pantelimon
Ce elemente lipsesc sau sunt ascunse în declarațiile oficialilor și ale presei:
- spitalul este în subordinea directă a ministerului Sănătății, care controlează sub 60 din cele peste 300 de spitale de stat
- plângerea ar fi fost făcută de o asistentă, care a notificat-o în scris pe directoarea de îngrijiri medicale care, la rândul ei, l-a informat pe manager. Ulterior, a fost depusă o plângere la parchet. Nu există nici un element care să indice că asistentele aveau vreun motiv să lanseze acuzații false. Ulterior, au apărut acuzații la adresa unui medic, fost șef al ATI, suspectat că ar fi sesizat Parchetul. Nici in acest caz nu este clar de ce ar ar fi depus denunțuri calomnioase, faptă pedepsită penal.
- presa a publicat fotografii ale injectometrelor care indicau o doză mult redusă de noradrenalină
- presa a relatat periodic despre problemele de la acest spital. De exemplu, acum trei săptămâni presa prelua postarea unor cadre medicale care arătau că transportă mâncarea pe sub o țeavă spartă de la WC-uri. „Suntem la Spitalul Pantelimon, la subsol. Uitați în ce condiții ne putem schimba. În fiecare dimineață îmi curge apă în cap din această conductă, în fiecare zi când vin la muncă, iar fetele trec cu masa pe aici. Și pică în oalel. Niște pipi și ne pică în cap, în fiecare dimineață. Astea sunt condițiile noastre, poate vede și cine să facă, să rezolve această problemă”, spunea o angajată.
- nici spitalul, nici ministerul Sănătății n-au fost capabile să prezinte statistici privind rate ale deceselor la alte spitale, in aceleași secții, care să arate dacă este un fapt obișnuit ca 17 pacienți să moară într-un timp atât de scurt. Potrivit unui deputat USR, Emanuel Ungureanu, care este medic de profesie, rata de decese la Sf Pantelimon, la secția de terapie intensivă, a fost de 70%, fără precedent.
Azi, un bărbat al cărui cumnat a murit fulgerător după ce a stat internat două zile la Secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București spune că nu a primit nici o explicație despre deces. Rudele celor decedați în ultimele zile cer acum dezgroparea celor decedați, pentru ca procurorii să verifice decesele suspecte.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.