vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ancheta

42 articole
Eveniment

Câștig uriaș, scandal și anchetă surpriză

Câștig uriaș, scandal și anchetă surpriză. După ce a câștigat 386.102 lei la o tombolă organizată în clubul Viper, un jucător s-a plâns că ar fi fost tâlhărit, declanșând o anchetă. Câștig uriaș, scandal și anchetă surpriză Investigațiile au arătat că acesta împărțise inițial banii cu ceilalți finaliști, dar ulterior s-a răzgândit și a încercat să reclame un furt. Citește și: EXCLUSIV Averea de „Dosarele X” a generalului Zisu: un teren în București, menționat la 14 ani după cumpărare, și o vilă care crește peste noapte cu 40% De regulă, câștigătorii negociază înainte de extragere și împart premiul, dar de această dată unul dintre participanți a refuzat, forțând desfășurarea tragerii. În final, cinci dintre cei șase finaliști au fost de acord să împartă banii, însă câștigătorul a dorit mai mult, ajungând astfel în atenția anchetatorilor. Continuarea, în Ziarul de Iași

Câștig uriaș, scandal și anchetă surpriză (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Giorgia Meloni, plasată sub ancheta judiciară (sursa: Facebook/Giorgia Meloni)
Internațional

Giorgia Meloni, plasată sub ancheta judiciară

Giorgia Meloni, plasată sub ancheta judiciară. Premierul italian, Giorgia Meloni, a anunțat într-un mesaj pe Facebook, că a fost pusă sub anchetă judiciară, în urma deciziei guvernului de a-l elibera pe șeful poliției judiciare libiene, Osama Elmasry Njeem, căutat de Curtea Penală Internațională (CPI). Această mișcare a stârnit controverse la nivel internațional, iar CPI a cerut explicații Italiei pentru decizia luată fără consultarea sa. Controversa Osama Elmasry Njeem Osama Elmasry Njeem a fost arestat la Torino, în Italia, în baza unui mandat emis de CPI pentru presupuse crime împotriva umanității. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Cu toate acestea, el a fost eliberat săptămâna trecută și repatriat în Libia cu un avion al statului italian, ceea ce a declanșat reacții negative din partea CPI. Giorgia Meloni, plasată sub ancheta judiciară În mesajul său, Giorgia Meloni a anunțat că este investigată pentru complicitate la infracțiune și deturnare de fonduri publice. Premierul a subliniat că acest proces nu implică vinovăția și nici nu înseamnă că va urma o punere oficială sub acuzare. Meloni a declarat ferm că nu se va lăsa intimidată: „Nu voi fi șantajată, nu mă voi lăsa intimidată, motiv pentru care, să spunem, nu sunt pe placul celor care nu vor ca Italia să se schimbe și să devină mai bună.” Anchetă la nivel înalt Pe lângă Giorgia Meloni, ancheta îi vizează și pe Carlo Nordio, ministrul Justiției, Matteo Piantedosi, ministrul de Interne, Alfredo Mantovano, subsecretar de stat pentru serviciile de informații. Aceștia sunt acuzați în legătură cu eliberarea lui Njeem și folosirea unui avion oficial pentru repatrierea sa în Libia. Declanșarea anchetei Ancheta pare să fi fost declanșată de o plângere depusă de Luigi Li Gotti, un avocat care a denunțat utilizarea unui avion oficial pentru transportul lui Njeem în Libia. Meloni a sugerat că această anchetă este condusă de același procuror care l-a investigat pe vicepremierul Matteo Salvini, acuzat de presupusa răpire a 100 de migranți pe o ambarcațiune blocată timp de trei săptămâni în 2019. Salvini a fost achitat luna trecută în acest caz, ceea ce oferă o perspectivă asupra complexității situațiilor juridice similare din Italia.

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Foto: Instagram
Politică

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă „pentru investigarea mafiei imobiliare” și arată cum instituțiile statului au tolerat acest jaf. Câteva sute de păgubiți ai afacerii Nordis, controlată familia ex-deputatei PSD Laura Vicol, au trimis o petiție către președinții celor două camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, în care explică cum s-a făcut statul român că nu vede cum se derulează afacerea Nordis. Citește și: Pe șest și în mare grabă, guvernul Ciolacu vrea să majoreze cu 50% salariile unor funcționari din ministerele de Finanțe și SGG O astfel de comisie de anchetă a fost înființată la finalul legislaturii parlamentare 2020-2024, dar ea a fost desființată în mod automat la constituirea noului Legislativ. Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Păgubiții cer ca această comisie să investigheze, printre altele, „inacțiunea autorităților naționale cu competențe în domeniu, de exemplu A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C., A.N.P.C.,autorități locale, dar fără a se limita la acestea”. Ce arată păgubiții: mai întâi, în 2019, Nordis a potopit presa cu publicitate la proiectele pe care le are Ulterior, „sute de familii au încheiat, în fața notarilor publici, promisiuni de vânzare-cumpărare pentru achiziția de unități loca:ve în ansamblurile dezvoltate de Grupul NORDIS, achitând sume importante de bani, dar cu toate acestea respectivele unitățile locative ce fuseseră promise, fie au fost vândute altor persoane decât celora a căror promisiune era în vigoare, fie nu au mai fost vreodată edificate” „O primă instituție care a fost sesizată de foarte multe persoane care au încheiat contracte cu Grupul NORDIS este reprezentată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului care din păcate nu a luat nicio măsură reală pentru a stopa încheierea de contracte care conțineau clauze abuzive, în defavoarea persoanelor fizice de bună-credință”. ANPC este condusă de pesedistul Horia Constantinescu. Deși și instituții precum A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C. Primăria Năvodari, Instituția Prefectului Constanța aveau competențe clare în verificarea activității Grupului NORDIS acestea nu au înțeles să efectueze în mod real controale DIICOT nu a dat nici o soluție la sesizări, deși au trecut ani de la formularea lor Păgubiții Nordis arată că cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă întrucât au primit răspunsuri nesatisfăcătoare la sesizările către Guvernul României, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului, Inspectoratul de Stat pentru Construcții si Agenției Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliară.

Identitatea lui Jack Spintecătorul, noi speculații (sursa: telegraph.co.uk)
Eveniment

Identitatea lui Jack Spintecătorul, noi speculații

Identitatea lui Jack Spintecătorul, noi speculații. O descendentă a uneia dintre victimele lui Jack Spintecătorul a cerut redeschiderea anchetei privind identitatea celebrului criminal, după ce noi teste ADN au reaprins interesul asupra acestui caz nerezolvat. Crimele sale, comise în Whitechapel, Londra, în 1888, rămân printre cele mai notorii din istorie. Crimele din Whitechapel Jack Spintecătorul a terorizat locuitorii din cartierul Whitechapel, o zonă săracă a Londrei, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Citește și: Legendarul manager „Titi” Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai Între august și noiembrie 1888, el a comis cel puțin cinci crime îngrozitoare, toate având ca victime femei care practicau prostituția. Identitatea criminalului a rămas un mister, iar lista suspecților a inclus figuri celebre, precum membri ai familiei regale sau politicieni. ADN-ul și șalul de la locul crimei În 2014, scriitorul britanic Russell Edwards a susținut că a identificat criminalul pe baza unor urme de ADN găsite pe un șal descoperit lângă corpul lui Catherine Eddowes, a patra victimă a criminalului. Potrivit lui Edwards, Jack Spintecătorul ar fi fost Aaron Kosminski, un frizer evreu din Polonia, care locuia în proximitatea locurilor crimelor. Șalul ar fi fost păstrat intact de un polițist, devenind ulterior o piesă de muzeu. Identitatea lui Jack Spintecătorul, noi speculații Karen Miller, o descendentă a victimei Catherine Eddowes, sprijină deschiderea unei noi anchete. Ea a subliniat importanța de a face dreptate victimelor și de a stabili oficial identitatea criminalului: „Victimele au fost uitate, iar acum avem nevoie de această anchetă pentru a-l desemna în mod legal pe Jack Spintecătorul”, a declarat ea pentru The Telegraph. De-a lungul anilor, numeroase teorii au încercat să dezvăluie identitatea criminalului. În 2023, o stră-strănepoată a unui polițist implicat în ancheta inițială l-a identificat pe Hyam Hyams, un fabricant de trabucuri epileptic și alcoolic, ca posibil vinovat. Teza a fost însă contestată, la fel ca cea a lui Russell Edwards. Controversele legate de teoriile recente Deși ipoteza lui Russell Edwards despre Aaron Kosminski a atras atenția, ea a fost criticată pentru metodologia folosită în testele ADN și lipsa unor dovezi concrete. De asemenea, alte teorii, precum cea despre Hyam Hyams, continuă să alimenteze speculațiile. Misterul continuă să fascineze Cazul lui Jack Spintecătorul rămâne unul dintre cele mai captivante mistere ale istoriei, atrăgând constant noi ipoteze și cereri pentru redeschiderea anchetei. Indiferent de adevăr, această poveste scoate în evidență atât ororile crimelor, cât și dorința de a face dreptate victimelor.

Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj (sursa: eastwest.ngo)
Internațional

Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj

Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj. Parchetul rus a deschis o anchetă pentru spionaj împotriva Ninei Hrușciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov și actual profesor de relații internaționale la Universitatea Columbia din SUA. Strănepoata lui Hrușciov, anchetată pentru spionaj Cazul a fost inițiat pe baza unei plângeri depuse de organizația „Chemarea Poporului”, care, anterior, a reușit să obțină anularea unei conferințe pe care Nina Hrușciova urma să o susțină la Centrul Elțîn din Ekaterinburg. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Născută la Moscova în 1964, la scurt timp după ce străbunicul ei a părăsit puterea, Nina Hrușciova a devenit o vocală critică a campaniei militare ruse din Ucraina și a președintelui Vladimir Putin. Stabilită în Statele Unite din 1991, ea a denunțat frecvent politica Kremlinului, fiind o susținătoare a valorilor democratice. Nina Hrușciova este cunoscută pentru lucrările sale despre istoria și politica sovietică. Recent, ea a publicat cartea: „Nikita Hrușciov. Un lider în afara sistemului”, inspirată de politica de destindere promovată de străbunicul său în timpul Războiului Rece. Cartea explorează rolul lui Nikita Hrușciov în demontarea cultului personalității lui Iosif Stalin și în transferul peninsulei Crimeea către Ucraina în 1954, o decizie contestată intens în Rusia de la anexarea Crimeei în 2014. Repercusiuni politice Această anchetă reflectă intensificarea represiunii Kremlinului împotriva vocilor critice din străinătate. Hrușciova se alătură unei liste tot mai mari de personalități acuzate de trădare sau spionaj, o tactică folosită pentru a intimida opozanții. Rămâne de văzut cum se va desfășura investigația și ce implicații va avea aceasta asupra relațiilor dintre SUA și Rusia, într-un context deja tensionat. Cazul Nina Hrușciova Cazul Ninei Hrușciova subliniază legătura complexă dintre istorie și politica actuală din Rusia. Criticile sale la adresa Kremlinului și moștenirea familiei Hrușciov continuă să provoace controverse, într-o perioadă în care libertatea de exprimare este din ce în ce mai restrânsă în Rusia.

Călin Georgescu, o posibilă anchetă penală (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Călin Georgescu, o posibilă anchetă penală

Călin Georgescu, o posibilă anchetă penală. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) oferă precizări pentru corecta informare a cetățenilor în contextul declarațiilor publice privind presupuse sesizări referitoare la influențarea corectitudinii procesului electoral. Hotărârea CSAT, transmisă fără documentele desecretizate "Până la această dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a primit nicio sesizare sau informare din partea autorităților publice, organelor de poliție sau altor instituții competente," se menționează în comunicatul oficial. Citește și: Fără precedent: CSAT a declasificat și publicat documentele care arată cum vrea Rusia să influențeze alegerile și cum a fost susținut Georgescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a transmis PÎCCJ doar Hotărârea adoptată în ședința din 28 noiembrie 2024. Documentele care au fost desecretizate în cursul zilei nu au fost incluse, iar analiza acestora se află în desfășurare. "În noul context al desecretizării, PÎCCJ analizează elementele care ar putea declanșa o investigație penală, infracțiunile vizate și structura de parchet competentă," se subliniază în declarație. Sesizarea AEP: o simplă redirecționare Declarațiile conform cărora Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ar fi transmis o sesizare către PÎCCJ sunt nefondate. "AEP nu a depus o sesizare, ci doar a redirecționat către instituția noastră o petiție a unei persoane fizice, în data de 29 noiembrie 2024," se explică în comunicat. Călin Georgescu, o posibilă anchetă penală PÎCCJ reiterează că, în contextul analizei documentelor desecretizate, este posibilă declanșarea unei anchete penale, urmând să fie stabilite infracțiunile și competențele necesare. Instituția rămâne deschisă să primească eventuale sesizări oficiale legate de procesul electoral. Această poziție vine în întâmpinarea cerințelor de transparență și claritate în ceea ce privește acuzațiile sau suspiciunile legate de alegerile recente.

Șoșoacă, la troița lui Zelea-Codreanu, Tâncăbești (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
Eveniment

Șoșoacă, la troița lui Zelea-Codreanu, Tâncăbești

Șoșoacă, la troița lui Zelea-Codreanu, Tâncăbești. Polițiștii din Ilfov au demarat cercetări în cazul mai multor persoane care au participat, sâmbătă, la un eveniment organizat la troița ridicată în memoria fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, în comuna Tâncăbești. Autoritățile investighează posibile fapte care ar încălca legea privind promovarea ideologiilor fasciste și legionare. Diana Șoșoacă a postat pe rețelele sociale un video live de la eveniment. Șoșoacă, la troița lui Zelea-Codreanu, Tâncăbești Conform IPJ Ilfov, un dosar penal a fost întocmit pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de OUG 31/2002. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Această ordonanță reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război. Pedepse pentru promovarea ideologiilor fasciste Potrivit legii, „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, (...) se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”. Cercetările sunt în derulare, iar autoritățile încearcă să identifice toate persoanele care au participat la evenimentul respectiv. De asemenea, se urmărește stabilirea situației de fapt și de drept, pentru a lua măsurile legale care se impun în acest caz.

India deschide ancheta împotriva Google Maps (sursa: Google Maps)
Eveniment

India deschide ancheta împotriva Google Maps

India deschide ancheta împotriva Google Maps. O anchetă oficială a fost lansată în India împotriva Google Maps și a departamentului de lucrări publice, în urma unui accident tragic în care trei persoane și-au pierdut viața. India deschide ancheta împotriva Google Maps Incidentul a avut loc duminică dimineață, în statul Uttar Pradesh, când o mașină a plonjat de pe un pod avariat. Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL Cei trei bărbați se îndreptau spre o nuntă și urmau indicațiile Google Maps atunci când au ajuns pe un pod de pe care lipsea o secțiune importantă, distrusă de inundații în urmă cu câteva luni. Vehiculul a plonjat în gol, provocând moartea tuturor ocupanților. Un reprezentant al poliției a confirmat că podul fusese avariat în timpul inundațiilor, dar nu a fost semnalizat corespunzător. Google Maps și autoritățile locale, în centrul investigației Poliția indiană a anunțat că intenționează să urmărească în justiție atât Google Maps, cât și departamentul de lucrări publice pentru neglijență. Un raport publicat de Hindustan Times a subliniat că șoferul a urmat indicațiile sistemului de navigație Google pentru a ajunge la destinație, ceea ce a dus la tragicul incident. „Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiilor. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile și ne oferim sprijinul în cadrul anchetei”, a declarat un purtător de cuvânt al Google. Incidente similare în trecut Acest accident vine la un an după un alt incident mortal, când doi medici din statul Kerala au murit după ce au urmat indicațiile Google Maps, plonjând cu mașina în râul Periyar. Aceste evenimente ridică întrebări serioase despre responsabilitatea sistemelor de navigație și colaborarea acestora cu autoritățile locale pentru actualizarea datelor. Semnele lipsă și responsabilitatea autorităților Reprezentanții poliției și ai departamentului de lucrări publice sunt investigați pentru că nu au semnalizat corespunzător pericolul de pe podul avariat, deși problema era cunoscută de luni de zile. Neglijența în întreținerea infrastructurii și lipsa unor măsuri preventive au contribuit direct la acest deznodământ tragic. Tragedia din Uttar Pradesh subliniază nevoia de a îmbunătăți colaborarea între platformele de navigație, cum este Google Maps, și autoritățile locale. Actualizarea corectă și în timp util a datelor cartografice, precum și semnalizarea eficientă a infrastructurii avariate, sunt esențiale pentru prevenirea altor incidente de acest tip.

Cetățenie română primită ilegal de ruși (sursa: Facebook/Primăria Orașului Bucecea)
Eveniment

Cetățenie română primită ilegal de ruși

Cetățenie română primită ilegal de ruși. Percheziții ample au fost desfășurate în Botoșani, Suceava și București într-o anchetă privind falsificarea documentelor de identitate pentru cetățeni străini. Percheziții în Botoșani și alte județe Primăriile din orașul Bucecea și comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani, au fost vizate miercuri dimineață de percheziții efectuate de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale. Citește și: Cum și-a sabotat statul român programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare Operațiunile, coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost extinse la zeci de locuințe din cele două localități. Cetățenie română primită ilegal de ruși Ancheta vizează o rețea care ar fi facilitat obținerea de documente de identitate românești falsificate pentru mai mulți cetățeni din Federația Rusă, dar și din Republica Moldova și Ucraina. Prin implicarea unor funcționari publici din serviciile de evidență a populației, aceste documente au fost emise în baza unor declarații false privind domiciliul, fără consimțământul proprietarilor. În comuna Vârfu Câmpului figurează aproximativ 10.000 de cetățeni străini înregistrați la diverse adrese, fără acordul real al proprietarilor sau în baza unor documente contrafăcute. Sancțiuni și infracțiuni investigate Procurorii investighează infracțiuni precum luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență, fals în înscrisuri oficiale și informatic, precum și uz de fals. Banii ceruți pentru obținerea documentelor erau cuprinși între 350 și 400 de euro, variind în funcție de serviciile oferite de intermediari. În cadrul aceleiași anchete, percheziții au avut loc și în județul Suceava, precum și în municipiul București, vizând destructurarea întregii rețele implicate în emiterea documentelor falsificate.

Mbappe, anchetat pentru viol, în Suedia
Eveniment

Mbappe, anchetat pentru viol, în Suedia

Mbappe, anchetat pentru viol, în Suedia. Starul francez Kylian Mbappe este subiectul unei anchete a poliției suedeze pentru "viol și agresiune sexuală" după o vizită în Stockholm, conform cotidianului Expressen. Totuși, fotbalistul a reacționat ferm, calificând aceste acuzații drept "fake news". Mbappe, anchetat pentru viol, în Suedia Conform publicației suedeze, Mbappe este considerat "rezonabil suspect", ceea ce reprezintă cel mai scăzut grad de suspiciune în legislația suedeză. Citește și: O fostă sportivă olimpică a refuzat să promoveze Nordis: „Am fost primită cu șampanie bună și copleșită de atenția negociatorilor” Cu toate acestea, anturajul fotbalistului a afirmat că nu are cunoștință de vreo plângere depusă împotriva sa. Fotbalistul francez, acum la Real Madrid, s-a declarat victima unor informații false. El a reacționat pe rețeaua de socializare X, negând ferm acuzațiile apărute în presă, după ce cotidianul suedez Aftonbladet a publicat un articol referitor la deschiderea unei anchete pentru viol, fără a menționa explicit persoana implicată. Acuzațiile Potrivit Aftonbladet, Mbappe ar fi fost prezent joi seară într-un restaurant din Stockholm, după care s-ar fi deplasat la un club de noapte. În aceeași seară, ar fi avut loc incidentul raportat. Femeia care a depus plângerea ar fi primit îngrijiri medicale ulterior, iar poliția a preluat cazul sâmbătă, 10 octombrie. Procurorul responsabil de caz a confirmat existența unei anchete, dar nu a oferit detalii suplimentare. De asemenea, poliția din Stockholm, contactată de AFP, a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații. Mbappe continuă să nege acuzațiile, declarând că acestea sunt legate de o dispută financiară în Franța, legată de salarii și prime neplătite de fostul său club, Paris Saint-Germain.

Ancheta otrăvirilor cu Noviciok, din 2018 (sursa: BBC)
Internațional

Ancheta otrăvirilor cu Noviciok, din 2018

Ancheta otrăvirilor cu Noviciok, din 2018. Luni, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a început ancheta publică referitoare la otrăvirile cu agentul neurotoxic Noviciok din 2018. Ancheta otrăvirilor cu Noviciok, din 2018 Ancheta este prezidată de lordul Hughes of Ombersley, fost judecător la Curtea Supremă a Regatului Unit. Citește și: EXCLUSIV Laura Vicol, șefă peste Portul Constanța prin intermediul finului ei, Mihai Teodorescu, numit director General al Portului de către Sorin Grindeanu, foarte apropiat de Vicol Scopul acesteia este de a stabili dacă Dawn Sturgess, o femeie de 44 de ani, a murit ca victimă nevinovată a unei tentative de asasinat care îl viza pe fostul spion rus Serghei Skripal. Moartea lui Dawn Sturgess, victimă nevinovată Dawn Sturgess a murit în urma expunerii la toxina Noviciok, care fusese ascunsă într-o sticlă de parfum aruncată la gunoi în Amesbury, Wiltshire, în iulie 2018. Acest incident a avut loc după tentativa de asasinat asupra lui Serghei Skripal, fiicei sale Iulia și agentului de poliție Nick Bailey, care fuseseră otrăviți în martie, la Salisbury. Deși aceștia au supraviețuit, Dawn Sturgess a fost expusă accidental la toxina mortală, după ce prietenul său, Charlie Rowley, i-a dat sticla fără să știe ce conținea. Mandate internaționale de arestare pentru suspecți ruși Trei cetățeni ruși suspectați de implicarea în atacurile cu Noviciok au fost puși sub mandat de arestare internațională. Totuși, Constituția Rusiei interzice extrădarea cetățenilor săi, ceea ce face improbabilă aducerea lor în fața unei instanțe din Regatul Unit. Se crede că echipa de informații militare ruse a aplicat toxina pe clanța ușii lui Skripal, acționând cu o neglijență gravă față de viața altor persoane. Disimularea toxinei în sticla de parfum Juristul Andrew O'Connor, prezent la anchetă, a descris cum Dawn Sturgess „a dus o viață complet departe de politica și relațiile internaționale” și a devenit victima inocentă a unui asasinat internațional eșuat. Sticla de parfum care a ucis-o conținea suficientă otravă pentru a omorî mii de oameni. Faptul că femeia și-a aplicat toxina pe piele, fără să știe de pericol, a fost descris drept „deosebit de șocant”. O'Connor a subliniat că sticla fusese lăsată într-un loc public, acțiune pe care a calificat-o drept „un dispreț grotesc față de viețile omenești”. Concluzia anchetei publice Ancheta de la Guildhall, sediul consiliului municipal din Salisbury, urmează să se încheie în decembrie. Skripal și fiica sa nu vor depune mărturie, deoarece se tem pentru siguranța lor. Serghei Skripal, fost agent al serviciului rus de informații militare GRU, a fost condamnat în Rusia în 2004 pentru spionaj în favoarea britanicilor, dar a beneficiat de o grațiere prezidențială în 2010, fiind adus în Regatul Unit în cadrul unui schimb de prizonieri.

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni (sursa: Facebook/Volker Türk)
Internațional

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni

ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o anchetă "independentă, imparţială şi transparentă" asupra "execuţiei sumare" a şase ostatici israelieni în Fâşia Gaza. ONU solicită anchetarea execuției ostaticilor israelieni "#Gaza: Suntem oripilaţi de informaţiile potrivit cărora grupări armate palestiniene au executat sumar şase ostatici israelieni, ceea ce ar constitui o crimă de război", a scris Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Înaltul Comisar cere de asemenea ca cei responsabili "să dea socoteală". Armata israeliană a anunţat duminică descoperirea într-un tunel din Fâşia Gaza - scena unui război devastator în care Israelul se confruntă deja de aproape 11 luni cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas - trupurile a şase ostatici ucişi, potrivit armatei, "de la mică distanţă" de Hamas. Însă, potrivit unui cadru al Hamas care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, cei şase ostatici "au fost ucişi de tiruri şi bombardamente ale ocupantului". 251 de persoane răpite În urma atacului fără precedent din 7 octombrie al Hamas în Israel, care a declanşat războiul în Fâşia Gaza, 251 de persoane au fost răpite, 97 sunt ţinute în continuare în Gaza, iar 33 au fost declarate decedate de către armată. Acest atac a făcut de partea israeliană 1.205 de morţi, majoritatea civili. Drept ripostă, Israelul a lansat o ofensivă de anvergură aeriană şi terestră în Gaza, care s-a soldat până acum cu cel puţin 40.819 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Majoritatea sunt femei şi minori, potrivit ONU. Anunţul de duminică a provocat un val de emoţie în Israel şi a intensificat şi mai mult criticile la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, acuzat că nu face destul pentru a-i elibera pe ostaticii încă deţinuţi în Gaza. Preşedintele american Joe Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, i-a reproşat el însuşi prim-ministrului israelian că nu face destul pentru a obţine un acord asupra ostaticilor. Luni seara, Netanyahu a reiterat că nu va ceda presiunilor pentru a încheia un acord de eliberare a ostaticilor din Gaza, afirmând că vrea să menţină presiunea militară asupra Hamas

Arestare după moartea lui Matthew Perry (sursa: vice.com)
Eveniment

Arestare după moartea lui Matthew Perry

Arestare după moartea lui Matthew Perry. Cel puțin o persoană a fost arestată în ancheta privind decesul prin supradoză al actorului Matthew Perry, la zece luni de la moartea acestuia, scrie The Guardian, citând NBC News. Arestare după moartea lui Matthew Perry NBC News a transmis că o persoană a fost arestată joi în sudul Californiei, în ancheta declanșată de departamentul de poliție din Los Angeles privind modul în care vedeta din Friends a obținut medicamente pe bază de rețetă. Citește și: Penibila ministră a Muncii a șters un doctorat, un masterat și o facultate din CV, dar e plină de diplome de la Poliție și SRI În 28 octombrie 2023, actorul care l-a interpretat pe Chandler Bing din Friends a fost găsit mort într-o cadă cu hidromasaj în locuinţa sa din Los Angeles. La momentul respectiv, autorităţile au declarat că nu existau indicii de crimă. „Pe 29 octombrie 2023, a fost efectuată o autopsie de către Departamentul de Medicină Legală din Los Angeles. La 15 decembrie 2023, rezultatele autopsiei au indicat că Matthew Perry a murit din cauza efectelor acute ale ketaminei”, spunea Poliția din Los Angeles. Potrivit raportului de autopsie, în afară de efectele ketaminelor, înecul, boala cardiacă şi efectele buprenorfinei au fost, de asemenea, factori care au contribuit la moartea actorului. Buprenorfina este un medicament eliberat pe bază de rețetă și este folosit pentru a trata tulburările legate de consumul de opioide. Terapia cu ketamină Raportul a dezvăluit, de asemenea, că Perry fusese supus unei terapii de infuzie cu ketamină, despre care se spune că ajută în cazul depresiei, anxietăţii, PTSD, problemelor cu drogurile şi cu alcoolul, durerii cronice şi altele. Cu toate acestea, autopsia a precizat că ketamina din organismul său nu ar fi provenit de la ultima şedinţă de tratament, care a avut loc cu aproximativ o săptămână şi jumătate înainte de moartea sa. Departamentul de poliție din Los Angeles și Drug Enforcement Administration spuneau în luna mai că este în curs o anchetă penală comună asupra modului în care Perry, în vârstă de 54 de ani, a obținut medicamentele pe bază de rețetă.

Colegiul Medicilor vrea influențarea anchetei procurorilor(sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Colegiul Medicilor vrea influențarea anchetei procurorilor

Colegiul Medicilor vrea influențarea anchetei procurorilor. Colegiul Medicilor din România vrea ca opinia unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală, să fie obligatorie, şi nu opţională, în cadrul unei anchete de malpraxis. Colegiul Medicilor vrea influențarea anchetei procurorilor CMR susţine că introducerea unui corp de experţi independenţi, medici, este esenţială pentru rigoarea ştiinţifică şi medicală. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte Motivul: experţii medicali au o pregătire şi experienţă "unice" în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală. Potrivit CMR "Opinia lor este indispensabilă pentru luarea unor decizii informate şi corecte. Prin includerea obligatorie a opiniei specialiştilor în cadrul unei anchete de malpraxis, se asigură un echilibru necesar în analizarea modului în care au fost respectate cele mai înalte standarde medicale. În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiţie. Medicii legişti nu au competenţele necesare pentru a se putea pronunţa pe toate actele medicale, din toate specialităţile medicale". Reprezentanții CMR au susținut că introducerea obligatorie a opiniei specialiştilor ar facilita o abordare şi interpretare multidisciplinare a cazurilor complexe, cum sunt cele în care există o suspiciune de malpraxis. Modificarea legislației Implementarea acestei măsuri ar crește transparenţa şi responsabilitatea în analizarea modului în care au fost luate anumite decizii medicale, întărind încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate, potrivit CMR. CMR dorește modificarea legislației: „Modificarea legislaţiei, în sensul obligativităţii opiniei medicilor specialişti în cadrul unei anchete, va conduce la o analiză a modului în care practicile medicale definite de standardele internaţionale au fost respectate, reducând riscurile legale şi etice asociate". În opinia CMR, este esenţial ca autorităţile implicate în procesul de legiferare să acorde prioritate dezbaterii transparente şi asumate a unei legi care să sprijine deopotrivă medicii şi pacienţii. "Avem încredere că obiectivul unei anchete este acela de a aduce clarificare asupra unei situaţii, de a stabili adevărul cu imparţialitate şi transparenţă şi de a asigura că toate aspectele relevante sunt investigate în mod corespunzător. Prin desfăşurarea unei anchete riguroase şi echitabile, se urmăreşte nu doar identificarea cauzelor şi responsabilităţilor, ci şi prevenirea unor situaţii similare, în viitor. Aceasta contribuie la consolidarea încrederii în instituţii şi la îmbunătăţirea continuă a practicilor şi procedurilor, în beneficiul tuturor celor implicaţi. (...)", au argumentat reprezentanţii CMR.

Rise Project denunţă constrângerile DIICOT Foto: Facebook
Eveniment

Rise Project denunţă constrângerile DIICOT

Redacţia Rise Project denunţă constrângerile DIICOT asupra jurnaliştilor: "Echipa nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistraţi de a divulga informaţii şi documente confidenţiale", a arătat acest site într-un mesaj postat pe Facebook. Citește și: Șoșoacă a declarat, în scris, că se va purta frumos și nu va hărțui pe nimeni, la Bruxelles: “Îmi iau angajamentul de a respecta Codul comportamentului corespunzător“ Rise Project denunţă constrângerile DIICOT “Redacția RISE denunță presiunile venite din partea procurorilor DIICOT și demersurile pe care aceștia le fac pentru a determina jurnaliștii de investigație să divulge informații din documentările jurnalistice. În luna iunie, RISE a publicat o serie de investigații despre afacerile din spatele importurilor de forță de muncă. Am descoperit victime, firme fantomă, oameni de afaceri și foști angajați din structurile MAI implicați în aceasta industrie de milioane de euro. Documentarea RISE s-a suprapus cu investigația procurorilor DIICOT Caraș-Severin. Zilele trecute, procurorii DIICOT au solicitat audierea unuia dintre autorii seriei de investigații. La finalul audierii, procurorul șef a dispus o ordonanță prin care a solicitat echipei RISE să pună la dispoziția parchetului a tuturor datelor care au stat la baza documentării investigațiilor jurnalistice. Același magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziție, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziții. Protecția surselor, independența jurnaliștilor și libertatea de exprimare sunt principii care stau la baza unei societăți democratice și care sunt protejate de legislația națională și internațională. Echipa RISE nu va ceda presiunilor venite din partea unor magistrați de a divulga informații și documente confidențiale, care pot pune în pericol siguranța și securitatea surselor“, a scris Rise Project.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră