duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: spital

193 articole
Internațional

Prima fotografie cu Papa Francisc, încă în spital, făcută publică de Vatican

Prima fotografie a Papei după spitalizare. Vaticanul a publicat duminică prima fotografie a Papei Francisc după mai bine de o lună de la internarea sa pentru o dublă pneumonie. Prima fotografie a Papei după spitalizare Imaginea,arată Suveranul Pontif într-un scaun cu rotile, în fața unui altar din capela apartamentului său de la spitalul Gemelli din Roma. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a fost internat pe 14 februarie la clinica Gemelli din Roma, suferind de o infecție respiratorie gravă. Potrivit Vaticanului, tratamentul său a fost complex și a necesitat administrarea de oxigen. În tot acest timp, Suveranul Pontif nu a mai fost văzut în public. Imaginea confirmă starea de sănătate a Papei Biroul de presă al Vaticanului a anunțat că Papa Francisc a celebrat duminică Sfânta Liturghie în capela apartamentului său de la etajul 10 al spitalului. Fotografia oficială îl surprinde într-un moment de reculegere, într-un scaun cu rotile, în fața unui altar și a unui crucifix așezat pe perete. Papa Francisc respiră singur după tratamentul cu oxigen În ciuda severității infecției care l-a ținut sub supraveghere medicală strictă, imaginea recentă sugerează o îmbunătățire a stării sale de sănătate. Potrivit Vaticanului, Papa nu mai are nevoie de oxigen, ceea ce indică un progres în recuperarea sa. Așteptările privind revenirea Papei în public Deși nu există încă un anunț oficial privind momentul în care Papa Francisc își va relua activitatea publică, publicarea acestei imagini sugerează că recuperarea sa este în curs. Vaticanul ar putea oferi în curând noi actualizări despre starea sa de sănătate și programul viitor.

Prima fotografie a Papei după spitalizare (sursa: Facebook/Vatican News)
Papa Francisc, mesaj emoționant din spital (sursa: Vatican News)
Internațional

La peste o lună de când se află spitalizat, Papa Francisc anunță că este "slăbit"

Papa Francisc, mesaj emoționant din spital. Papa Francisc a transmis un mesaj emoționant duminică, din spitalul Gemelli din Roma, unde este internat de peste o lună pentru tratamentul unei duble pneumonii. Suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, a recunoscut că este slăbit, dar și-a exprimat speranța și solidaritatea cu toți cei aflați în suferință. Papa Francisc, mesaj emoționant din spital „Trec printr-o perioadă de încercare și mă alătur atâtor frați și surori bolnavi. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut Trupurile noastre sunt slăbite, dar nimic nu ne poate opri să iubim, să ne rugăm, să ne dăruim, să fim unii pentru alții, în credință, semne luminoase de speranță”, a transmis Papa Francisc. Omagiu adus personalului medical În același mesaj, Papa a adus un omagiu personalului medical, subliniind devotamentul și grija cu care aceștia își îndeplinesc misiunea. „Câtă grijă iubitoare luminează camerele, coridoarele, clinicile, locurile în care se fac cele mai umile servicii!”, a spus el, mulțumindu-le celor care îl asistă. De asemenea, a transmis recunoștință credincioșilor pentru rugăciuni, adresând mulțumiri speciale copiilor care se roagă pentru sănătatea sa. Apel pentru pace în zonele de conflict Papa Francisc a îndemnat credincioșii să se roage pentru pace. Suveranul Pontif a menționat în mod special țările afectate de război, printre care Ucraina, Palestina, Israel, Liban, Myanmar, Sudan și Republica Democratică Congo. Starea sa de sănătate rămâne sub supraveghere Deși starea sa s-a îmbunătățit progresiv, Vaticanul a anunțat că suveranul pontif trebuie să rămână internat pentru continuarea tratamentului. Papa Francisc a fost spitalizat pe 14 februarie, după ce o bronșită severă a evoluat într-o dublă pneumonie.  

Licitația pentru construirea SRU Iași, suspendată (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Spitalul regional Iași, pe bani PNRR, nu trece de faza licitației de construcție

Licitația pentru construirea SRU Iași, suspendată. Licitația pentru construirea Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași a fost suspendată în urma unei contestații admise, depusă de grupul turc CCN. Licitația pentru construirea SRU Iași, suspendată Inițial, contractul fusese atribuit unei asocieri de firme românești de top: Bog’Art, Construcții Erbașu, Con-A Operations, Concelex și Conest. Citește și: Lui George Simion i-a răsărit în declarația de avere un cont bancar uriaș, de care uitase până acum Contestația a fost depusă în ianuarie 2025, blocând procedura înainte de semnarea contractului. Agenția Națională pentru DezvoltareaInfrastructurii de Sănătate (ANDIS) a confirmat oficial suspendarea licitației în așteptarea unei soluții definitive. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Papa Francisc rămâne în stare "critică" (sursa: Facebook/Vatican News)
Internațional

Papa Francisc, în continuare în stare critică în spital, primește oxigen

Papa Francisc rămâne în stare "critică". Papa Francisc, internat la spitalul Gemelli din Roma pentru pneumonie, rămâne în stare "critică" și continuă să primească oxigen. Conform anunțului Vaticanului, el nu a suferit o nouă criză respiratorie de sâmbătă seara. Papa Francisc rămâne în stare "critică" Sfântul Scaun a emis cel mai recent buletin de sănătate, precizând: Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania "Complexitatea tabloului clinic și așteptarea necesară ca terapiile farmacologice să își facă efectul ne impun să rămânem precauți cu privire la prognostic." Starea Papei Francisc este în continuare atent monitorizată. Evaluare medicală la Spitalul Gemelli Medicii de la spitalul Gemelli, unde Papa a fost internat pe 14 februarie, au raportat că unele teste de sânge indică "o insuficiență renală ușoară, în prezent sub control".  În ciuda stării critice, Papa Francisc rămâne conștient. În cursul dimineții, el a participat la Sfânta Liturghie din apartamentul său de la etajul 10, alături de personalul medical care îl îngrijește, demonstrându-și voința de a se menține activ în cadrul ritualurilor religioase.

Managerul Spitalului Cernavodă, reținut de DNA (sursa: spitalul-cernavoda.ro)
Eveniment

Managerul Spitalului Cernavodă, reținut de DNA

Managerul Spitalului Cernavodă, reținut de DNA. Marius Ion Sponoche, manager al Spitalului Orășenesc Cernavodă, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după ce a fost prins în flagrant primind 15.000 de euro mită. Procurorii au anunțat că acesta va fi prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă. Managerul Spitalului Cernavodă, reținut de DNA Potrivit comunicatului DNA, ancheta vizează un contract de renovare și modernizare a blocului operator și a compartimentului ATI al Spitalului Orășenesc Cernavodă. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Contractul, semnat pe 29 iulie 2024, între spital și o societate comercială administrată de suspectul M.E., are o valoare de 1.099.026 lei. Procurorii susțin că, pe 15 ianuarie 2025, Laura Iuliana Cocor, Șef Serviciu Administrativ în cadrul spitalului, ar fi pretins suma de 30.000 de euro, atât pentru ea, cât și pentru managerul Marius Sponoche. Cum a fost prins managerul Spitalului Cernavodă În data de 10 februarie 2025, Laura Iuliana Cocor ar fi primit prima tranșă de 15.000 de euro din suma totală cerută. „Cu ocazia audierii sale, suspecta Laura Iuliana Cocor ar fi recunoscut, în esență, faptul că a primit suma respectivă în contextul menționat anterior, totodată arătându-și disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă”, au precizat procurorii DNA. Pe 13 februarie 2025, aceasta i-a remis lui Marius Sponoche suma primită, moment în care procurorii au intervenit și l-au prins în flagrant. La percheziție, banii au fost găsiți asupra managerului. Acțiunea penală După reținerea sa, DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Marius Sponoche, acesta fiind acuzat de luare de mită. Procurorii vor solicita arestarea preventivă a acestuia la Tribunalul Constanța. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile analizează toate implicațiile acestui caz de corupție din sistemul medical.

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat, Carmen Orban, acum senator PSD Foto: priainfo.ro
Politică

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat, Carmen Orban, azi senator PSD: artă și bijuterii de 250.000 euro, plus circa 40 de conturi bancare cu 2,5 milioane lei, aproximativ. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat Ea a fost consiliera lui Marcel Ciolacu în ultimii ani (de unde a încasat 63.271 de lei, net, anual), dar a mai avut trei slujbe, în paralel: a predat la Universitatea de Medicină din București (97.238 lei, net, anual), a activat la spitalul de urgență (158.526 lei) și a câștigat printr-o intreprindere individuala încă 290.000 de lei. Orban este din Buzău, fieful premierului Marcel Ciolacu. Din 2009 în 2011, Carmen Orban a fost manager la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri. Din 2011 în 2019, a fost manager la spitalul Fundeni. Din iunie 2023 ea a fost consilier de stat la cabinetul premierului Ciolacu. Fostul manager are o vilă de 470 mp in Mogosoaia, un apartament la Predeal și unul la Constanța. Soțul ei, de care a divorțat în condiții ostile, a sugerat că ea ar fi fost amanta omului de afaceri Dumitru Martin - arestat de FBI în decembrie 2015 și condamnat, în 2017, la 13 ani de închisoare - și, din acest motiv, i-a dăruit, prin fiica sa, 80.000 de dolari. „Am aflat abia după divorţ că avea o relaţie cu Martin, când am dedus că această relaţie era încă de dinainte de a ne separa”, a declarat medicul Horia Bogdan Orban.

Părți anatomice furate dintr-un spital bucureștean (sursa: Pexels/cottonbro studio)
Eveniment

Părți anatomice furate dintr-un spital bucureștean

Părți anatomice furate dintr-un spital bucureștean. Poliția Capitalei cercetează un incident grav în care o ladă frigorifică ce conținea deșeuri anatomo-patologice și părți anatomice a fost furată dintr-un spital din București. Incidentul a fost semnalat pe 13 ianuarie, printr-un apel la 112, iar Secția 6 Poliție a confirmat faptele la fața locului. Părți anatomice furate dintr-un spital bucureștean Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, pe 10 ianuarie, în jurul orei 19:00, o persoană necunoscută ar fi escaladat gardul unității medicale și ar fi pătruns într-o anexă a spitalului, destinată depozitării deșeurilor medicale. Citește și: Legendarul manager „Titi” Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai De acolo, ar fi sustras o ladă frigorifică în care se aflau deșeuri anatomo-patologice și părți anatomice. După comiterea furtului, persoana a părăsit incinta spitalului. Descoperire șocantă În aceeași zi, în jurul orei 22:00, un cadru medical a găsit o parte anatomică abandonată pe o stradă din apropierea spitalului. Această descoperire confirmă gravitatea incidentului și ridică semne de întrebare cu privire la motivația autorului. DSP a fost informată Autoritățile au informat Direcția de Sănătate Publică (DSP), care urmează să efectueze verificări în conformitate cu atribuțiile legale. Între timp, Poliția continuă cercetările pentru identificarea și reținerea persoanei suspectate de comiterea faptei. Investigațiile sunt desfășurate de polițiștii Secției 6, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Fapta este încadrată juridic drept furt calificat, iar autoritățile analizează toate probele disponibile pentru a rezolva acest caz.

Suma uriașă pe care au primit-o partidele parlamentare Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Suma uriașă pe care au primit-o partidele parlamentare

Suma uriașă pe care au primit-o, de la buget, partidele parlamentare, în 2024: peste 77 milioane de euro, cu 50% peste costul spitalui construit de „Dăruiește Viața”, care a fost edificat cu circa 50 de milioane de euro. Think tank-ul „Expert Forum” (EFOR) a publicat azi o scrisoare deschisă în care cere ca această subvenție să fie redusă masiv în 2025, nu doar cu 25%. Citește și: Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție, fiind susținut de o aripă din AUR Suma uriașă pe care au primit-o partidele parlamentare Documentul arată cum a majorat guvernarea Ciolacu această subvenție în august 2024, prin orodonanță de urgență și deși știa situația catastrofală a deficitului bugetar. „Anul trecut partidele politice au ajuns după rectificarea din luna septembrie la 387 de milioane de lei. Reamintim că Guvernul Ciolacu a mărit subvențiile, pe ascuns, de la 314 milioane de lei, deși se înregistraseră economii. Dacă aplicăm reducerea de 25% la bugetul total s-ar ajunge la 290 milioane de lei. Această valoare rămâne oricum foarte ridicată și nejustificată. Chiar dacă 2024 a fost an electoral, am observat că partidele au folosit subvențiile foarte limitat în campanie, preferând să declare fonduri private, care se rambursează la rândul lor. Așadar, subvențiile nici măcar nu sunt folosite pentru campanii, așadar un buget semnificativ nu este justificat”, scrie Expert Forum. ONG-ul amintește că premierul Florin Cîțu a declarat că va reduce subvențiile cu 30%, în 2021, dar le-a mărit de la 162 de milioane de lei cu 90 de milioane de lei, „netransparent”. EFOR arată că 60% din subvenția de la buget - „214 milioane de lei în primele 11 luni ale anului” - a fost folosită pentru „presă și propagandă”. „Alocările ar putea ajunge la aproape 700 de milioane de lei, dacă partidele și-ar aloca valoarea maximă”, arată acest think-tank.

Provocarea TikTok "Superman" rănește grav copiii (sursa: anchetaonline.ro)
Eveniment

Provocarea TikTok "Superman" rănește grav copiii

Provocarea TikTok "Superman" rănește grav copiii. Trei copii din Arad au ajuns marți seara la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, cu fracturi de antebraț, după ce au încercat să participe la provocarea „Superman” de pe TikTok. Provocarea TikTok "Superman" rănește grav copiii Provocarea presupune ca un copil să se arunce cu mâinile întinse în brațele unor prieteni, care uneori îi scapă sau îi lasă să cadă pe podea. Citește și: VIDEO Interlopul George Pian nu-l susține pe Călin Georgescu fiindcă „patriotul” candidat este fan Antonescu: „Tataia Gheorghiu nu s-a întors nici azi de unde l-a trimis la muncă” Această activitate aparent inofensivă a cauzat deja multiple accidente grave, iar medicii trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile implicate. Intervenții chirurgicale necesare Potrivit medicilor, doi dintre cei trei copii au necesitat intervenție chirurgicală pentru reducerea fracturilor grave: "Pacienții au fost preluați, de urgență, de medicul de chirurgie și ortopedie pediatrică aflat de gardă. Doi dintre ei au suferit fracturi de antebraț cu deplasare, fiind internați și operați sub anestezie generală. Al treilea copil a avut o fractură fără deplasare și a fost tratat prin imobilizare cu ghips," a explicat dr. Adrian Pavel, medic-șef al Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică. Apelul medicilor către părinți Dr. Adrian Pavel avertizează că astfel de cazuri încep să fie raportate în mai multe zone ale țării. "Facem apel la părinți să fie foarte atenți la activitatea din mediul virtual a copiilor. Provocările periculoase pot pune în pericol sănătatea și siguranța celor mici," a transmis medicul. Pericolul platformelor sociale Fenomenul provocărilor periculoase pe platformele sociale, cum este TikTok, atrage tot mai mulți adolescenți, iar medicii și autoritățile recomandă: Monitorizarea activității online: Părinții să fie la curent cu trendurile de pe platformele sociale. Educație privind riscurile: Discuții regulate cu copiii despre pericolele unor astfel de provocări. Implicarea școlilor: Organizarea de sesiuni educative pentru prevenirea incidentelor similare. Provocarea „Superman” este un exemplu clar al riscurilor asociate utilizării necontrolate a rețelelor sociale. Părinții, educatorii și comunitatea trebuie să colaboreze pentru a proteja copiii de influențele nocive ale mediului online.

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani  Foto: Facebook
Eveniment

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani

Dezastrul continuă la spitalul județean din Botoșani, unde o gravidă a murit așteptând medicul: bolnavii stau șase luni ca să fie primiți la o consultație și este haos la programare, arată Monitorul de Botoșani. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Spitalul județean a fost controlat, de facto, de PSD, instituția medicală fiind subordonată Consiliului Județean. DeFapt.ro a scris că șpaga la angajare la acest spital era de la minimum 2.000 de euro pentru un post de îngrijitor sau brancardier la 15.000 de euro pentru o slujbă de medic, potrivit unor surse din procuratură. Procurorii au arătat că sumele au crescut odată cu inflația, ba poate chiar un pic mai mult. Presa locală relatează că era o adevărată licitație pentru aceste posturi, în funcție de suma oferită și de pile. Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani „Sistemul de programări este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa botoşănenilor. Un exemplu cât se poate de elocvent este al unui botoşănean care a avut nevoie de o programare la cabinetul de neurologie din ambulatoriu. Pentru ca sistemul să fie şi mai alambicat şi defect, acum programările nu se mai fac în sistem centralizat. Majoritatea cabinetelor au un telefon mobil cu un număr alocat, la care pacienţii trebuie să sune pentru programare. Doar că de aici începe calvarul. Dacă sună prea din timp, aceştia sunt certaţi, că nu pot fi programaţi peste jumătate de an. Dacă sună mai târziu, de multe ori li se reproşează că nu s-au programat din timp. Dar, de cele mai multe ori, nici nu reuşesc să se programeze. «Am sunat timp de trei zile non-stop la numărul care mi s-a indicat. Îmi răspundea mesageria vocală: Abonatul apelat nu poate fi contactat», a povestit un botoşănean”, relatează Monitorul de Botoșani. La cele mai importante secții, precum Cardiologie, Oftalmologie sau Diabet, programările au trecut de martie 2025, mai scrie acest site de știri locale. Soluția ar fi angajarea unor medici, dar s-au organizat concursuri în repetate rânduri și nimeni nu se prezintă.

Director de spital care a luat șpagă scapă fără o zi în închisoare Foto: Club Feroviar
Eveniment

Director de spital care a luat șpagă scapă fără o zi în închisoare

Un director de spital care a luat șpagă de 146 de ori scapă fără nici o zi în închisoare: el și-a recunoscut vina și a promis că va da banii furați înapoi. Citește și: EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră” Bucur Șerban, care a fost până de curând director al Spitalului Clinic CF nr.2 București (în iunie 2024, el depunea declarație de avere în calitate de manager), spital subordonat ministerului Transporturilor, a recunoscut în fața DNA că lua șpagă între 5 și 10% din valoarea contractelor. Director de spital care a luat șpagă scapă fără o zi în închisoare Prejudiciul constatat de DNA este de 764.370 de lei. „Cele 146 de acte materiale reprezintă tot atâtea împrejurări în care managerul spitalului ar fi primit sumele de bani, în numerar, de regulă în plic, de la reprezentanții societăților comerciale, cu prilejul întâlnirilor care au avut loc la biroul său de la Spitalul Clinic CF nr. 2 din București, în perioada menționată. Contractele aveau ca obiect asigurarea hranei zilnice a pacienților, lucrări de reparații, întreținere a instalațiilor electrice, sanitare, termice și de altă natură, inclusiv lucrări de reabilitare a unor secții sau compartimente din cadrul Spitalului, servicii privind sistemul informatic de programare electronică online a pacienților, achiziționarea de huse, halate, seturi sterile, produse de curățenie și dezinfectanți”, arată un comunicat al DNA. În consecință, Bucur a spus că este de acord să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, plus prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile și cu confiscarea de către instanța de judecată a sumei 764.370 de lei. Bucur nu declară nici un cont de peste 5.000 de euro, dar are o casă de 250 mp în București și două apartamente mari, tot în București, de 150 mp și 70 mp. Soția sa este tot bugetară, lucrează la ministerul Muncii, de unde a luat, în 2023, net, 119.000 de lei. Salariul net, anual, al managerului Bucur era, în anul fiscal 2023, de 158.416 lei. O firmă la care acționar soția sa i-a adus dividende de un milion de lei, doar în 2023. În anul fiscal 2022 dividendele de aici au fost de 250.000 de lei, iar în 2021 de 180.000 de lei. Dosarul urmează să ajungă la Tribunalul București.

Cel mai mare spital de pneumologie ar putea fi închis Foto: Facebook
Eveniment

Cel mai mare spital de pneumologie ar putea fi închis

Cel mai mare spital de pneumologie ar putea fi închis oricând: Institutul Marius Nasta nu mai are autorizație de funcționare din 30 august 2024, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar putea să refuze să mai deconteze facturile care vin de la acest spital, arată Digi 24. Autorizația trebuie emisă de Direcția de Sănătate București. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Institutul Marius Nasta primește circa 40.000 de pacienți anual, inclusiv bolnavi de cancer la plămâni. Cel mai mare spital de pneumologie ar putea fi închis „Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare în vederea realizării, inclusiv cerere de asistență cu două luni jumate înainte de momentul în care a expirat”, a declarat managerul spitalului Beatrice Mahler. „Modernizările au fost făcute într-o clădire veche și nu a mai fost posibil să fie respectată prevederea ca înălţimea din sala de operaţie să fie de 3,2 metri. Acum, după montarea instalaţiilor de ventilare, are sub 3 metri. E motivul pentru care Direcţia de Sănătate Publică București nu a eliberat autorizaţie de funcţionare. Culmea e că înălțimea nu era respectată nici înainte. Sala avea 3,1 metri şi nu mai putea fi înălţată oricum, pentru că deasupra ei sunt saloane. Mai mult, pentru că vorbim despre o clădire veche, de 50 de ani, sunt și alte probleme”, explică Digi 24. De exemplu, una din clădirile vechi în care sunt operați pacienți nu are două spații de acces, o intrare și o ieșire.

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru Foto: Facebook
Politică

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru

Averea consistentă a fostului ministru Tătaru, acuzat de DNA că lua șpagă chiar și găini: acesta deține peste 1,4 milioane de lei în conturi și a împrumutat cu 150.000 de lei firma Crataegus Pharma S.R.L. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Azi, Tătaru, fost ministru PNL al Sănătătății în perioada pandemiei, a fost dus la DNA Iași, fiind acuzat că ar fi luat mită de peste 100 de ori, inclusiv găini și ouă. Potrivit unor surse din DNA, el a fost filmat când lua mită. Averea consistentă a fostului ministru Tătaru La 4 octombrie, într-o postare pe Facebook care a fost ștearsă într timp, Tătaru susținea că el continuă să profeseze pentru pacienții săi, nu pentru bani. „«Nelu, tu pentru ce munceşti atât la spital?», mă întreabă o cunoştinţă. «Pentru pacienţi», îi răspund. «Cum, nu pentru bani?», mă întreabă. «NU», i-am raspuns. În multe domenii de activitate, mulţi oameni muncesc doar pentru partea financiară sau recunoaştere. Alţii, la fel de mulţi, muncesc pentru că le place ceea ce fac. Unii, nu ştiu câţi, merg la muncă pentru că le place să răspundă la provocări, unele chiar riscante. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor mei! Aceasta este misiunea mea! Aşadar, cei care aveţi bucuria de a face în fiecare zi câte ceva bun vă spun că vă admir pentru ceea ce faceţi”, a scris Tătaru. În anul fiscal 2023, el a primit de la spitalul municipal de urgență - probabil din Huși, dar declarația de avere nu consemnează clar - doar 18.437 de lei pentru că a profesat ca chirurg. De la Camera Deputaților a luat o indemnizație anuală netă de 141.636 de lei. Tătaru are două apartamente, din care unul în București, altul în Iași, iar chiria obținută pe unul din acestea a fost de 44.400 de lei, net, anual, în 2023.

Florentina Ioniță-Radu, comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh (sursa: centenarbuzau.ro)
Investigații

Comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh

Spitalul Militar din București a fost luat prizonier de comandantul Florentina Ioniță-Radu, care are gradul de general maior. Aceasta se află ilegal pe funcție de ani de zile, potrivit unor surse oficiale consultate de către DeFapt.ro. Cu toate acestea, gl. mr. med. dr. Florentina Ioniță-Radu nu doar că își păstrează funcția, dar administrează spitalul dezastruos și periculos pentru pacienți. Mai mult, beneficiază din plin, pe persoană fizică, de avantajele aduse de această funcție, potrivit acelorași surse. De exemplu, comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh Manager ilegal al Spitalului În ianuarie 2018, generalul Florentina Ioniță-Radu a fost numită comandant al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) "Dr. Carol Davila" în urma câștigării unui concurs pe post. Citește și: Averea impresionantă a medicului prins de DNA că lua șpagă pentru operații. Săvulescu, șef al Secției Chirurgie generală II de la spitalul militar, pus sub control judiciar Era prima femeie comandant al Spitalului. Contractul de management i-a expirat în ianuarie 2022. Pe 31 ianuarie 2022, însă, Ioniță-Radu a încheiat un nou contract de management cu SUUMC. În nouă luni, pe 31 octombrie 2022, urma să se pensioneze. I s-a prelungit, legal, menținerea în activitatea de medic și după vârsta standard de pensionare. Dar nu a existat nici un act adițional care să-i prelungească și exercitarea profesiei de cadru militar după 31 octombrie 2022, ceea ce însemna că nu putea rămâne manager al unui spital militar. Abia în aprilie 2023, retroactiv și ilegal, potrivit surselor menționate, a fost emis un ordin de ministru prin care generalul maior Florentina Ioniță-Radu era numită comandant al Spitalului Militar începând cu data de 31 octombrie 2022. Se pune la îndoială legalitatea ordinului de numire Sursele consultate de către DeFapt.ro au arătat că s-a cerut, în 2023, mai multor direcții din MApN să analizeze atât "valabilitatea contractului de management al comandantului SUUMC nr. A 1339/31.01.2022 precum și legalitatea Ordinului ministrului apărării naționale nr. MP 400/28.04.2023 de numire retroactivă a gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina în funcția de comandant al SUUMC". Într-un răspuns pentru DeFapt.ro, Ministerul Apărării a arătat că ministrul Apărării a cerut un raport de control. "Corpul de control și inspecție a executat în anul 2023, în baza aprobării ministrului apărării naționale, o misiune specifică de control privind modul de exercitare a managementului și a unor activități în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central București. Aspectele identificate pe timpul activităților de control desfășurate au fost transmise structurilor cu responsabilități în domeniu, conform prevederilor legale în vigoare.", se arată în răspunsul MApN pentru DeFapt.ro, fără alte detalii. 173.500 de lei din conflict de interese Sursele la care a avut acces DeFapt.ro o acuză pe Florentina Ioniță-Radu că a încasat ilegal 173.500 de lei net dintr-un proiect european în care nu ar fi avut dreptul legal să lucreze. Astfel, între decembrie 2020 și decembrie 2023, comandantul Spitalului Militar a fost și director științific în proiectul ROCCAS II, finanțat cu fonduri europene nerambursabile. Pentru a masca conflictul de interese, comandantul Florentina Radu-Ioniță l-a împuternicit pe colonelul Constantin Ștefani să-i semneze un contract de muncă cu timp parțial chiar cu Spitalul Militar pentru a putea lucra în proiect. "Documentul în sine nu are nici o bază legală, iar prin emiterea lui, comandantul SUUMC și-a folosit funcția pentru a obține un folos patrimonial pentru sine", arată sursele pomenite anterior. Mai mult, colonelul Ștefani "a fost împuternicit pe durata derulării contractului de finanțare să semneze ordinele de plată pentru drepturile salariale aferente contractului individual de muncă pentru gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina". Doar că, mai arată sursele menționate, astfel s-a încălcat statutul cadrelor militare, care prevede că "La numirea în funcții se va respecta principiul potrivit căruia ofițerii (...) să nu fie subordonați altora cu grade mai mici". Subordonații au evaluat-o pe doamna comandant Pentru a încasa 173.500 de lei net din proiectul ROCCAS II, comandatul Florentina Ioniță-Radu și-a pus subordonații într-o situație de incompatibilitate. Astfel, membrii comisiei de concurs care a decis ca șefa Spitalului Militar să fie director științific în proiect îi erau acesteia subordonați. În plus, printre șefii Spitalului Militar care au avut funcții în proiect s-au numărat și directorul medical al Spitalului (col. Mariana Jinga), directorul economic (col. Gheorghe Dumitrescu) și locțiitorul comandatului SUUMC (col. Ionuț Bazga). Față de toți aceștia, membrii comisiei de concurs se aflau în relație de subordonare ierarhică. În total, sumele încasate de cei menționați din bani europeni pe durata proiectului se ridică la 621.855 de lei net. Comandanta Spitalului Militar, pontaj din Sharm El-Sheikh În plus, potrivit surselor oficiale cu care a discutat DeFapt.ro, "Nu există o evidență clară a timpului efectiv lucrat în cadrul proiectului, iar managerul de proiect nu a solicitat expres justificarea acestuia. Astfel, nu s-a putut identifica durata muncii totale efectuate de către managerul SUUMC – gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina și directorul medical – col. med. dr. Jinga Mariana". Și mai scandalos, "Există persoane care au menționat în fișele de pontaj activități/ore lucrate chiar dacă se aflau în concediu de odihnă, părăsiri de garnizoană pe teritoriul național/în străinătate [ex. gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina (Egipt – Sharm El-Sheikh, Brașov, Sinaia); col. dr. Jinga Mariana (Londra, Grecia, Milano, Paris, Baia Mare, Cluj Napoca); col. ing. Glăvan Dragoș (Portugalia, Bulgaria, Cluj-Napoca) etc.].". Se invocă un acord de la ANI În legătură cu toate aceste presupuse ilegalități, comandatul Florentina Ioniță-Radu a spus pentru DeFapt.ro, într-un răspuns scris, că nu a încălcat nici o prevedere legală. "Generalul maior profesor universitar dr. Ioniță-Radu Florentina a solicitat un punct de vedere din partea Agenției Naționale de Integritate cu privire la posibila incompatibilitate dintre exercitarea funcției de manager al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central simultan cu exercitarea calității de director științific în cadrul proiectului . Din răspunsul primit de la instituția menționată rezultă că exercitarea simultană a celor două funcții nu generează o situație de incompatibilitate.", se spune în răspunsul primit de către DeFapt.ro. ANI nu a răspuns la solicitarea DeFapt.ro de a confirma/infirma spusele comandatului SUUMC. Șefa Spitalului Militar invocă "telemunca" din concediu În ce privește faptul că a fost evaluată de subordonați pentru poziția de director științific în proiect, Florentina Ioniță-Radu a invocat iarăși legea: "Concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de director științific în cadrul proiectului () ROCCAS II s-a desfășurat conform prevederilor legale în vigoare, anunțul aferent acestuia fiind postat pe site-ul instituției. Nu au fost depuse alte dosare de înscriere la concurs, în afară de cel depus de dr. Ioniță-Radu Florentina. Membrii comisiei de concurs au analizat dosarul depus, sub aspectul îndeplinirii criteriilor prevăzute în Grila de recrutare și selecție aferentă postului de director științific publicată pe site-ul instituției.". Cât despre pontajul din timpul concediilor, comandantul Spitalului Militar nu a negat, dar a oferit o explicație: "În Contractul individual de muncă cu timp parțial încheiat între gl.mr.prof.univ.dr. Ioniță-Radu Florentina și U.M. 02482 București, la punctul C – Locul de muncă, este prevăzut: ". Pe scurt, deși se afla în concediu, șefa Spitalului Militar muncea pentru proiectul european. Spitalul Militar, catastrofă la incendiu Multe alte deficiențe au fost identificate la Spitalul Militar: sursele oficiale consultate de către DeFapt.ro vorbesc de peste 100 de nereguli. Unele deficiențe au potențial catastrofic. Astfel, "iluminatul de securitate la incendiu nu este asigurat în toate pavilioanele, la nivelul spitalului nu există sisteme de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți, la blocul alimentar nu a fost identificat un detector pentru sesizarea scăpărilor de gaze etc. În cazarmă nu este amenajat un spațiu corespunzător pentru executarea serviciului de permanență, destinate grupei de intervenție la incendiu, dotat cu mijloace de observare și comunicații și alarmare, amplasat astfel încât timpul de răspuns pentru intervenție la toate obiectivele din cazarmă să fie optim și să asigure condițiile necesare pentru acțiunea grupei de intervenție.". Procese cu nemiluita, inclusive pentru o reziliere "din pix" Sursele invocat anterior au arătat și că "SUUMC este implicat în 54 de procese (…) iar la organele abilitate se mai află în cercetare 4 dosare penale, astfel: 1 dosar transmis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București și 3 dosare declinate către Direcția Națională Anticorupție de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care vizează recepționarea și plata unor echipamente medicale din categoria activelor fixe fără ca acestea să fie instalate și puse în funcțiune/recepționării unor lucrări de reparații curente.". Printre procesele invocate se numără și cel cu asocierea dintre Eurocerad International SRL, Atiproject SRL și UTI Grup SA, care au reclamat rezilierea unui contract de peste 11 milioane de lei încheiat cu Spitalul Militar. Potrivit cererii de chemare în judecată depuse la Tribunalul București, asocierea de firme cere SUUMC plata studiului de prefezabilitate depus de companii pentru contractual menționat. Dezinteres uriaș: toate atribuțiile delegate Concluziile trase de sursele oficiale la care DeFapt.ro a avut acces spun că "activitatea SUUMC se desfășoară cu deficiențe majore pe toate domeniile controlate prin care se creează riscuri și vulnerabilități foarte mari la adresa MApN, fiind încălcate actele normative în domeniul resurselor umane, achizițiilor publice, sănătății, administrării patrimoniului, protecției informațiilor, financiar-contabil, fondurilor europene, protecției mediului, securitate și sănătate în muncă. Toate acestea au fost posibile ca urmare a încălcării contractului de management de către gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina și a delegării aproape în integralitate a obligațiilor ce îi reveneau, a lipsei de funcționalitate reală a forurilor de conducere din SUUMC, precum și a lipsei unor măsuri ferme din partea factorilor de conducere din minister. Prin delegarea aproape în integralitate a obligațiilor ce îi revin către col. Bazga Ionuț, col. med. Ștefani Constantin sau pcc asist. med. Nedelcu Elena, contrar clauzelor din contractual de management, respective a delegării competenței conducerii și coordonării nemijlocite a structurilor din SUUMC, (…) gl. mr. med. dr. Ioniță-Radu Florentina a recunoscut că nu s-a implicat în activitatea administrative a SUUMC și a creat premisele unui management defectuos.".

Spitalul modular COVID ruginește pe câmp (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Spitalul modular COVID ruginește pe câmp

Spitalul modular COVID ruginește pe câmp. La mijlocul lunii octombrie, complexul medical modular de la Lețcani va împlini patru ani de la primirea primilor pacienți cu COVID. Spitalul modular COVID ruginește pe câmp Dacă, atunci, spitalul mobil era plin de lume – personal medical și bolnavi – , astăzi locul este pustiu. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” De la drumul național/european, parcul de containere se vede altfel: nu mai e perfect alb, ca atunci când echipamentele au fost aduse din Turcia. Oricine poate să remarce rugina care se instalează încet pe panouri. Spitalul este bine păstrat, în conservare – sună expresia oficială, dar de fapt îmbătrânește. Modulele și cea mai mare parte a instalațiilor și echipamentelor au ieșit din perioada de garanție. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră