/

Șansa nesperată a resetării generale a României. Ce trebuie să facă azi, și nu mai târziu, USR și PNL ca să obțină majoritate parlamentară, fără care Lasconi ar fi un președinte decorativ

Luni dimineață, Marcel Ciolacu a fost trimis cu jet-ul de către popor pe locul trei în primul tur al prezidențialelor, loc care-i asigură un binemeritat concediu departe de politică.

Peste două săptămâni, va avea loc finala între Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Dar, peste numai șase zile, vor avea loc alegerile parlamentare.

Rezultatele primului tur al prezidențialelor ne arată că extremiștii rusofili (Georgescu, Simion – AUR, Terheș) au, împreună, aproape patru milioane de voturi, adică aproape 40% din electoratul activ.

Cu un Parlament în care, după redistribuire, populiștii suveraniști, naționaliști, rusofili ar avea aproape jumătate din locuri, democrația va deveni o parodie. Una de coșmar.

Și nu este exclus ca PSD să încerce să-și lingă rănile celui mai dezastruos rezultat la prezidențiale încercând o alianță cu cel puțin o parte din extremiști pentru a forța numirea unui premier social-democrat.

Pe scurt, chiar dacă Lasconi va câștiga turul al doilea și va deveni președintele României, miza e mai mare de atât. Miza este asigurarea unei majorități fără lacheii Moscovei.

În acest moment, jocul este pe muchie de cuțit.

În campanie, Lasconi i-a făcut penelistului Bolojan oferta să-i fie premier după ce șefa USR ajunge la Cotroceni.

Sigur, la momentul propunerii făcute de Lasconi, nimeni nu prevedea că peste 2,1 milioane de voturi în turul întâi vor ajunge la Călin Georgescu și Marcel Ciolacu va gâfâi ca să prindă locul trei.

Era, în cel mai bun caz atunci, un mic truc de campanie.

Azi, însă, propunerea are greutate.

Azi, Lasconi și USR trebuie să înțeleagă că, duminică, pe 1 decembrie 2024, este nevoie de un vot care să asigure constituirea unei majorități oneste.

Azi, USR are nevoie de PNL.

Nu de actualul PNL.

Azi, nu mâine, PNL trebuie să facă o schimbare radicală: toată echipa actuală de conducere trebuie să plece, o nouă conducere, curată, trebuie instalată. Azi.

Iar această nouă echipă (da, condusă de Bolojan, ce altă variantă ar fi?), trebuie să sprijine fără rest și fără nici o nuanță candidatura Elenei Lasconi.

USR și PNL au mai puțin de o săptămână să le spună românilor că asta e șansa noastră, a tuturor, să schimbăm ceva fundamental.

Să avem măcar un mandat fără cleptocrația PSD la putere.

Să reformăm educația (ați văzut ce spun tinerii care l-au votat pe Călin Georgescu?). Serviciile (ați văzut pe undeva ce au făcut SRI și SIE împotriva crivățului de la est pe care l-a călărit Călin Georgescu?). Și toate celelalte.

E complicat. La cum arătau predicțiile înainte de primul tur, PNL și USR probabil nu aveau, împreună, mai mult de 25% din voturile pentru Parlament.

Azi, însă, dacă se fac pașii corecți și necesari, șansele pot crește spectaculos. Împreună cu Forța Dreptei, PMP, UDMR se poate constitui o majoritate parlamentară.

Fragilă, moșită greu, dar nu imposibil de realizat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

8 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:58Tezaurul încaieră coaliția: Raluca Turcan, atac dur la premierul Ciolacu și la prietenul său, Lucian Romașcanu
14:47Dizolvările sau radierile de companii au crescut cu 17%, în România, în 2024
12:11Moguli penali, securiști și vechi abonați la banii statului: rețeaua care-l susține fățiș pe Călin Georgescu
11:18Hidroelectrica a plătit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, arată Burduja. Pe ce a cheltuit banii compania de stat: „Proiectul Sfântul Paisie”
10:08Cel mai cunoscut expert olandez în furturi de artă explică de ce nu sunt paznici de noapte la muzeele din nordul Europei
09:58Mercenari români, blocați în RD Congo, la Goma, de rebelii care avansează. Românii, duși în Africa de Horațiu Potra, aliatul lui Călin Georgescu
09:46Columbia a cedat amenințărilor lui Trump: Bogota acceptă să-și primească înapoi cetățenii care au ajuns ilegal în SUA
09:37„Școala altfel” și „Săptămâna verde” ajută elevii sau mai degrabă în încurcă? Depinde pe cine întrebi
09:31Încălzirea centralizată, rețeta pentru faliment: la Iași, costul gigacaloriei crește 130%
09:24Tragicomedie cu 112: victimă a unei agresiuni, un bărbat a murit pentru că echipajul de pe ambulanță nu a reușit să-l găsească
22:13FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu
21:30Ministrul Burduja spune că muzeul olandez nu a respectat contractul pentru expunerea tezaurului dacic. Mai mult, Burduja sugerează că furtul a fost orchestrat pentru a manipula alegerile
21:20Un nou cablu optic posibil sabotat de ruși în Marea Baltică, acuză Letonia, care investighează împreună cu Suedia
21:12Lukașenko a câștigat al șaptelea mandat consecutiv de președinte al Belarusului cu aproape 88% din voturi. Alegerile, considerate trucate de Occident
20:40Ciolacu a uitat că a vizitat, la Roma, expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, unde era expus coiful de aur, furat acum din Olanda