/

EXCLUSIV Firma care a pus pe butuci două MiG-21 LanceR a livrat kerosen Armatei cât OMV Petrom și Rompetrol la un loc

OMV și Rompetrol, bătute de Jetfly
OMV și Rompetrol, bătute de Jetfly (sursa: mapn.ro)

OMV și Rompetrol, bătute de Jetfly. Forțele Aeriene Române au cumpărat kerosen în valoare de 90 de milioane de euro în ultimi șapte ani, de la OMV Petrom, Jetfly Hub și Rompetrol Rafinare.

OMV și Rompetrol, bătute de Jetfly

Cea mai mare sumă, adică în jur de 42 de milioane de euro a ajuns la firma Jetfly Hub, patronată de controversatul afacerist Dan Berendel, fostul partener de afaceri al lui Sebastian Ghiță.

Defapt.ro a dezvăluit că firma lui Dan Berendel a livrat kerosen neconform din cauza căruia două avioane de vânătoare MiG-21 LanceR au fost scoase din circuit. Culmea, kerosenul neconform a fost recepționat de ofițerii Forțelor Aeriene Române ca fiind în standarde.

Procurorii DIICOT Ploiești au cerut arestarea lui Dan Berendel și a fratelui acestuia, Cristian Angel Berendel, dar judecătorii au constatat că probele nu sunt concludente. Avocatul fraților Berendel susține că în spatele acestei afaceri controversate se ascund interese de afaceri ale concurenței.

OMV Petrom, livrări de 170 de milioane de lei

În perioada ianuarie 2015 – decembrie 2017, Forțele Aeriene Române au achiziționat o cantitate de 53.179 tone de kerosen de la compania OMV Petrom. Valoarea întregii cantități a fost de 170 de milioane de lei.

Acționarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV Aktiengesellschaft cu puțin peste 51%, statul român cu peste 20,6%. Restul acțiunilor sunt deținute de persoane fizice și juridice.

Compania austriacă OMV este deținută, la rândul, ei de un consorțiu format din ÖBAG și Mubadala Petroleum, filiala companiei de investiții Mubadala, controlată de guvernul din Abu Dhabi.

Jetfly, kerosen din Turcia, Grecia și Rompetrol

Ministrul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române, a organizat o nouă licitație pentru kerosen la începutul anului 2018. Licitația a fost câștigată de firma Jetfly Hub, controlată de afaceristul Dan Berendel. Contractul cadru a fost semnat pe o perioadă de patru ani, cu o valoare finală de peste 420 de milioane de lei.

Forțele Aeriene Române au comandat doar 66.400 tone de kerosen, în valoare de aproximativ 207 milioane de lei. Adică în jur de 42 de milioane de euro. Kerosenul a fost adus și vândut Forțelor Aeriene Române de la companiile Hellenic Grecia, Tupraș Turcia și Rompetrol Petromidia, cu un preț de 3.117,5 lei pe tona de kerosen.

Misterul recepției de către Armată

Defapt.ro a dezvăluit că Jetfly Hub, firma lui Dan Berendel, a livrat pentru avioanele militare kerosen neconform. Cu toate acestea ofițerii Forțelor Aeriene au recepționat cantitativ și calitativ kerosenul, deși acesta nu îndeplinea standardele asumate prin caietul de sarcini.

Citește și: EXCLUSIV Două MiG 21 LanceR puse pe butuci din cauza kerosenului vândut MApN de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță. Afacere de 500 de milioane de lei

În urma alimentării cu kerosen neconform, două avioane de vânătoare MiG-21 LanceR au avut nevoie de reparații. Paguba estimată de Forțele Aeriene Române a fost de 6,5 milioane de euro.

Avocatul afaceristului Dan Berendel, Florin Șurghie, susține că unul din cele două avioane s-ar fi defectat înainte ca Jetfly Hub să înceapă livrarea kerosenului.

Iese Jetfly, intră OMV și Rompetrol

După ce s-a constatat că kerosenul livrat de Dan Berendel este neconform, Forțele Aeriene Române au semnat un contract, pe 1 septembrie 2021, pe o perioadă de două luni, cu OMV Petrom.

În baza acestui contract s-a achiziționat o cantitate de 6.360 tone kerosen, în valoare de 25.498.000 lei. Ceea ce înseamnă că s-a plătit pe tona de kerosen în jur de 4.009 lei.

Citește și: EXCLUSIV La un pas de catastrofă: motorul unui MiG 21 LanceR s-a oprit brusc înainte de decolare, când rula pe pistă. Cauza: kerosenul vândut de asociatul lui Sebastian Ghiță

Ulterior, pe 1 noiembrie 2021, s-a semnat un nou contract, tot pe o perioadă de două luni, cu firma Rompetrol Rafinare. De data aceasta, s-a contractat o cantitate de 4.235 tone kerosen, în valoare de 18.475.000 lei.

Prețul pe tona de kerosen a fost de 4.362,5 lei, adică cu 356,5 lei pe tonă mai mult decât prețul plătit la OMV Petrom. Și cu 1.245 lei mai scump decât kerosenul livrat de Jetfly Hub.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:59PSD apără zborul cu jet privat la Baku al șefului SIE: era în calendarul de activități, spune deputatul Mihai Weber, șeful Comisiei de control a SIE
21:48Lasconi dinamitează alianța PSD-PNL-UDMR: Fac promisiuni pe care le-au mai făcut și în 2023 și nu le-au respectat, nu avem nici măcar buget pentru 2025
21:39General rus, făcut zob la Moscova într-un atac cu bombă revendicat de Kiev. Igor Kirillov era șeful forțelor ruse responsabile de atacuri chimice în Ucraina
21:12ANALIZĂ Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR: se trece la impozitarea progresivă, statul ca construi locuințe, nici o tăiere de cheltuieli cu bugetarii
19:02Sociologul Barbu Mateescu scrie că războiul hibrid împotriva României este în plină desfășurare: „Suntem în situația Georgiei sau Republicii Moldova”
18:51SUA au cedat către NATO coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, dar există temeri că Trump va reduce semnificativ contribuția Washingtonului
18:44Comisia Europeană anchetează, oficial, TikTok pentru politicile privind reclamele politice şi conţinutul politic plătit, după cazul Călin Georgescu
18:35Haruki Murakami, premiat de universitatea Waseda, unde a studiat: „E puţin ciudat să primesc acest premiu, am fost un student foarte slab, chiuleam și uitam să învăț”
18:28Autostrada A8, aproape de licitația pentru secțiunea Târgu Neamț – Lețcani, anunță CNIR
18:17Putin i-a trimis pe soldații din Coreea de Nord în Kursk, în încercarea de a recupera regiunea de la ucraineni
18:07Germania ar putea fi considerată parțial responsabilă de loviturile aeriene americane executate de la baza Ramstein
17:34Liderii coaliției PSD-PNL-USR-UDMR se pregătesc să anunțe înghețarea indexărilor de pensii și salarii – surse
14:40EXCLUSIV Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri. Aceștia nu i-au răspuns
13:14„Ziua trezoreriei goale”: România este primul stat din UE care și-a cheltuit, încă din 24 octombrie, toate încasările la buget și de atunci trăiește pe datorie
12:02Un an după ce Javier Milei a devenit președinte, economia Argentinei a ieșit din recesiune