/

O analiză DNA din 2018, uitată la sertar: „Corupția în sistemul de sănătate”. Document: „Medicul folosește mijloace de constrângere morală a pacienților”

Analiză DNA: „Corupția în sistemul de sănătate” Foto: Facebook

O analiză DNA din 2018, uitată la sertar, intitulată „Corupția în sistemul de sănătate”, identifică cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul de sănătate din România. Este puțin probabil să se fi schimbat ceva din 2018 până acum, exceptând faptul că nu se mai discută deloc, la nivel politic, despre corupția din acest sistem, iar cazurile în care medicii sunt prinși că luau mită sunt considerate ca fiind excepții.

Citește și: Utilizarea stimulatoarelor cardiace de la persoane decedate este ilegală. Medicii care au făcut asta au falsificat acte de achiziție astfel încât să dea aparența cumpărării legale a acestora

Analiză DNA: „Corupția în sistemul de sănătate”

Iată ce arăta raportul DNA, în 2018:

  1. Corupție la achizițiile din spitalele publice: „comisioanele reprezentau un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5-20%”. Banii primiți ca mită provin tot din bugetul spitalului, valoarea contractului fiind ”suplimentată” astfel încât să permită acordarea comisionului. Mita primită de managerul spitalului: între 300.000 de euro și 4,7 milioane de lei.
  2. Corupție la expertizarea medicală a capacității de muncă. „Valoarea mitei nu este una mare, ritmicitatea actului generează profituri ilicite constante beneficiarului”, arată raportul.
  3. Șpăgi date la casele județene de asigurări de sănătate (CAS) pentru aprobarea bugetului spitalului. Mita periodică, către șeful casei de asigurări de sănătate, era între 3.500 de lei și 3.500 de euro.
  4. Mită la angajarea în sistemul medical.
  5. Mită la autorizarea farmaciilor, nu neapărat pentru acoperirea unor ilegalități, ci pentru ca instituțiile statului să-și facă datoria. „Darea de mită reprezenta un imbold pentru ca instituția să-și facă treaba, cu alte cuvinte să respecte termenul legal în care să dispună autorizarea farmaciilor, cu atât mai mult cu cât dosarele depuse de către solicitanți erau corecte și complete. Termenul legal de soluționare era de 30 de zile, însă în mod uzual acesta era depășit, ajungând la 5-6 luni de la depunerea documentației de avizare”, se arată în analiza DNA.

„Este important de subliniat faptul că unii dintre managerii de spital implicați în comiterea faptelor de corupție erau persoane cu o importantă reputație profesională, cu invenții în medicină și cariere universitare îndelungate”, susține documentul din 2018.

În analiză este prezentată reacția unui medic la șpaga oferită de pacient: „5 litri de pălincă…! Eu nici măcar nu pot înțelege! Vin la doctor…. Pălinca e la nivel de 20 – 25 lei litru. De ce te complici să cari … Eu ce să fac cu 5 litri de pălincă? … Bun, nu critic, dar …… Și niciodată țara asta n-o să progreseze…. Vii cu 10 ouă și-un boț de brânză și ….. Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 de lei și-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau”.

„Mita, constând în bani sau diverse produse, este plătită în cabinetul medical, aparent din inițiativa pacientului. Însă, în realitate, medicul folosește mijloace de constrângere morală a pacienților prin respingerea dosarelor medicale depuse de persoanele care nu ofereau «atenții»”, mai explică DNA.

„Suma nu mi se cuvenea din punct de vedere legal, dar mi se cuvenea din punct de vedere moral”, spune un medic inculpat, citat în analiza DNA.

Laura Codruța Kovesi a fost demisă de la conducerea DNA la câteva luni de la prezentarea acestui raport.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:19Ciolacu, erori majore și gafe de politică externă: a felicitat „poporul moldovean”, sintagmă stalinistă respinsă la București
15:47Nepotul căruia Ciolacu îi plângea de milă cumpără apartamente de lux în București, cu un discount uriaș, de la un proprietar dubios
15:03EXCLUSIV Ciolacu și suita s-ar fi cazat la Paris la un hotel de ultralux, unde suita costă circa 1.000 euro/noapte și are piscină
14:45Președintele Serbiei susține că, dacă va câștiga, Kamala Harris va provoca al treilea război mondial. Aleksandar Vučić, foarte apropiat de Putin
14:38În timp ce VW închide fabrici și concediază, Tesla mărește salariile angajaților din Germania cu 4%
14:28Execuția secțiunii montane din Autostrada A8 necesită o forță de muncă de 22.000 de persoane (116 km, 38 de tuneluri, 200 de poduri și viaducte)
14:22Un funcționar electoral din SUA a trimis o amenințare cu bombă colegilor săi și chiar lui însuși după o ceartă cu un alegător
13:15GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) – presă
12:06O instituție publică plătește servicii de spargere a unui seif „antiefracție și antifoc, echipat cu cifru mecanic”
11:48Când pot fi retrași banii din Pilonul II de pensii, care este suma primită și cum poate fi încasată
11:35Sociologul Cătălin Stoica: Ciucă are cele mai mari șanse să intre în turul II, ajutat de „mașinăria de vot din teritoriu”
11:33Ce mai judecă instanțele românești: ghiveci cu adulter, calomnii pe Facebook, kinetoterapie și accidente rutiere
10:39Trump deja a câștigat deja alegerile la grădina zoologică Khao Kheow Thailanda, l-a ales puiul de hipopotam pigmeu Moo Deng
10:29Coreea de Nord a „votat” în alegerile americane cu șapte rachete cu rază scurtă de acțiune trase în ocean
10:18Maia Sandu frustrează Moscova: Zaharova (MAE rus) susține că alegerile din Moldova sunt „cele mai nedemocratice” din istoria post-sovietică a republicii