duminică 27 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 14 aprilie 2025

Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă

Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă (sursa: Facebook/Poliția Română)
Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă (sursa: Facebook/Poliția Română)

Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă: e-Sigur este un sistem modern de supraveghere a traficului rutier implementat de Poliția Rutieră.

Află cum funcționează și ce trebuie să știi despre primirea și contestarea amenzilor generate de acest sistem.

Citește și: FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere. Detaliul legal relevant

Important: întrucât radarele fixe e-Sigur sunt operate de la distanță și se află montate pe un trepied, sunt foarte greu de observat de la distanță de către șoferi, fiind, practic, "invizibile".

Cum funcționează sistemul e-Sigur

  • Tehnologie avansată: sistemul se bazează pe radare mobile montate pe trepiede, dotate cu camere video HD și dispozitive de măsurare a vitezei cu laser. Acestea pot recunoaște automat marca vehiculului, numărul de înmatriculare și, în unele cazuri, chiar și șoferul.
  • Monitorizare non-stop: dispozitivele înregistrează constant traficul rutier și trimit imaginile către un server central, unde sunt analizate de ofițeri de poliție.
  • Puncte strategice: radarele sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, cum ar fi DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. Compania Națională de Drumuri plănuiește instalarea a 700 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzi.

Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă

  • Notificare prin poștă: șoferii care depășesc viteza legală primesc amenda direct acasă, fără a fi opriți în trafic.
  • Identificarea șoferului: proprietarul vehiculului are la dispoziție 5 zile pentru a comunica cine se afla la volan. Nerespectarea acestui termen atrage amenzi suplimentare între 1.822,5 lei și 4.050 lei.

Cum se pot contesta amenzile

  • Termen legal: plângerea împotriva amenzii trebuie depusă în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau unde a avut loc contravenția.
  • Pași de urmat: este necesară completarea unei plângeri scrise, atașarea dovezilor relevante și achitarea unei taxe de timbru.
  • Șanse de reușită: conform specialiștilor în drept, dacă există înregistrări clare și sistemele sunt verificate periodic, șansele de anulare a sancțiunii sunt reduse.

Amenzile pot genera dosare penale

Furnizarea de date incorecte privind șoferul poate duce la sancțiuni penale.

Amenzile se prescriu în trei cazuri:

  • dacă sunt aplicate la peste șase luni de la faptă;
  • dacă procesul-verbal nu este comunicat în două luni;
  • dacă nu se începe executarea silită în cinci ani de la 1 ianuarie al anului următor sancțiunii.
Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră