miercuri 23 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Maria Pană

2502 articole
Maria Pană

Eveniment

Momentul în care Crin Antonescu a mințit grosolan în legătură cu relația sa cu Securitatea

Crin Antonescu a mințit despre Securitate, grav, în cel puțin o ocazie. Se întâmpla în ianuarie 2011. Crin Antonescu a mințit despre Securitate "Nu am colaborat sub nici o formă cu fosta Securitate, lucru certificat de CNSAS în 2005, 2008 și 2009 cu toate actele. Nu știu ce a vrut să spună domnul președinte, pornesc de la această prezumție civilizată, că nu știu ce a vrut să spună. E vorba de o acuzație sau de o insinuare pe care șeful statului o face la adresa unui șef al opoziției, e un lucru grav. Îi cer lui Traian Băsescu ca, în termen de 48 de ore, să spună clar, în condiții de audiență publică similare cu precedenta ieșire, să spună clar ce are de spus. Dacă nu asta a vrut să spună, să o precizeze. În lipsa acestor clarificări, va însemna că românii sunt conduși de un președinte ca o servitoare proastă și mahalagioaică ce vorbește fără noimă prin oraș", a spus Antonescu pe 8 ianuarie 2011, potrivit Hotnews. Cum a ajuns declarația lui Crin la CNSAS? Acesta era contextul în care șeful de atunci al PNL, candidatul prezidențial al PNL-PSD-UDMR de azi, ar fi putut aminti episodul declarației la Securitate dezvăluit recent de CNSAS. Citește și: EXCLUSIV De ce a secretizat CNSAS dosarul lui Crin Antonescu: pentru a ascunde originea unui "document nou și neprocesat" Crin Antonescu, însă, a păstrat tăcerea asupra acelui episod din 1988. Interesant este că, atunci, nici Traian Băsescu nu a revenit asupra subiectului și nici CNSAS nu a prezentat documentul făcut public acum de Antonescu după presiuni publice. Un document secretizat de Consiliu și accesibil doar candidatului, în contradicție cu practica instituției.

Crin Antonescu a mințit despre Securitate (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Călin Georgescu, la Înviere cu Simion (sursa: TikTok/iamturtlegee)
Politică

VIDEO Călin Georgescu și George Simion, împreună la slujba de Înviere, potrivit liderului AUR

Călin Georgescu, la Înviere cu Simion. Liderul AUR, candidat la alegerile prezidențiale, a participat în noaptea de Înviere la slujba de Paști alături de Călin Georgescu. Călin Georgescu, la Înviere cu Simion Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de către Simion. Evenimentul marchează prima apariție publică a celor doi de la începutul campaniei electorale, lansată pe 4 aprilie. Citește și: Glutenul, o sperietoare de marketing: pentru persoanele sănătoase, eliminarea acestuia nu aduce beneficii Realitatea Plus a anunțat încă de sâmbătă că cei doi urmau să participe împreună la slujbă, într-o mănăstire din Ardeal, fără a oferi detalii suplimentare. Pe platforma TikTok a fost distribuit un VIDEO în care apare George Simion înconjurat de mai mulți participanți, însă Călin Georgescu nu este vizibil. Întrebat ulterior de HotNews.ro, Simion a confirmat prezența lui Georgescu la eveniment, fără a dezvălui despre ce mănăstire a fost vorba.

Inaugurarea unui mall a aglomerat Iașiul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Românii, ahtiați după mall-uri: inaugurarea unuia la Iași a blocat o parte din oraș

Inaugurarea unui mall a aglomerat Iașiul. Mall Moldova, cel mai nou centru comercial din Iași, și-a deschis oficial porțile pe 17 aprilie, generând un trafic intens în zona Păcurari încă de la primele ore ale dimineții. Inaugurarea unui mall a aglomerat Iașiul Construit pe fosta platformă ERA Shopping Park, noul mall a fost inaugurat la ora 9:00, în prezența autorităților locale, a investitorilor și a unui public numeros, dornic să exploreze oferta de shopping și divertisment. Citește și: Crin Antonescu s-a angajat în fața Securității să-l influențeze „pozitiv” pe prietenul său care dorea să fugă în Vest Proiectul este dezvoltat de Prime Kapital în parteneriat cu MAS P.L.C. și face parte dintr-un plan de investiții de aproximativ 500 de milioane de euro, ce include și proiectul Silk District Iași. Dezvoltatorii anunță că majoritatea fondurilor sunt proprii, iar beneficiile pentru comunitatea locală includ peste 4.000 de locuri de muncă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cozonacul scump, pe comandă, noua fiță (sursa: Pexels/elene karenashvili)
Economie

Cozonacul de câteva sute de lei, pe comandă, noua fiță de Paști a creștinului evlavios

Cozonacul scump, pe comandă, noua fiță: tot mai mulți români se orientează spre cozonacii artizanali din patiserii și cofetării locale. Cozonacul scump, pe comandă, noua fiță Acolo unde prețurile pornesc de la 80 de lei și pot depăși cu ușurință câteva sute de lei, în funcție de rețetă, ingrediente și decor. Citește și: FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere. Detaliul legal relevant Chiar dacă prețurile cozonacilor au crescut semnificativ față de anul trecut, cererea rămâne ridicată. Mulți preferă să evite aglomerația din bucătărie și aleg să comande produse de patiserie pentru masa de Paște.  Rețetele moderne, cu influențe internaționale, combinate cu gustul autentic românesc, au transformat cozonacul tradițional într-un desert festiv de lux, tot mai căutat în perioada sărbătorilor pascale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum pot fi reperate radarele "invizibile" (sursa: Facebook/Poliția Română)
Eveniment

FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere

Cum pot fi reperate radarele "invizibile" pe care Poliția Rutieră a început să le monteze în toată țara: diferența între sancțiune și lipsa acesteia o face un detaliu legal. Cum pot fi reperate radarele "invizibile" De ce sunt noile radare fixe din sistemul e-Sigur "invizibile"? Întrucât radarele fixe e-Sigur, operate de la distanță, se află montate pe un trepied, adică nu sunt operate de un polițist. Astfel, sunt foarte greu de observat de la distanță de către șoferi, mai ales la viteza cu care se circulă în afara localităților. Totuși, un detaliu legal de operare a acestor radare fixe dă un indiciu clar pentru existența lor în trafic. Și anume: radarele din sistemul e-Sigur sunt legal însoțite de echipaje de poliție rutieră. Practic, o mașină a Poliției Rutiere se va afla tot timpul în preajma unui radar fix, chiar dacă nu foarte aproape de trepied. Cu alte cuvinte, prezența unei mașini de Poliție pe marginea unui drum în afara localității poate sugera și existența radarului. Cum funcționează sistemul e-Sigur Tehnologie avansată: sistemul se bazează pe radare mobile montate pe trepiede, dotate cu camere video HD și dispozitive de măsurare a vitezei cu laser. Acestea pot recunoaște automat marca vehiculului, numărul de înmatriculare și, în unele cazuri, chiar și șoferul. Monitorizare non-stop: dispozitivele înregistrează constant traficul rutier și trimit imaginile către un server central, unde sunt analizate de ofițeri de poliție. Puncte strategice: radarele sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, cum ar fi DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. Compania Națională de Drumuri plănuiește instalarea a 700 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzi. Citește și: Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu mai este oprit, amenda vine acasă

Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă (sursa: Facebook/Poliția Română)
Eveniment

Radare fixe "invizibile", pe majoritatea drumurilor naționale. Șoferul nu este oprit, amenda - acasă

Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă: e-Sigur este un sistem modern de supraveghere a traficului rutier implementat de Poliția Rutieră. Află cum funcționează și ce trebuie să știi despre primirea și contestarea amenzilor generate de acest sistem. Citește și: FOTO Cum pot șoferii repera în trafic noile radare "invizibile" ale Poliției Rutiere. Detaliul legal relevant Important: întrucât radarele fixe e-Sigur sunt operate de la distanță și se află montate pe un trepied, sunt foarte greu de observat de la distanță de către șoferi, fiind, practic, "invizibile". Cum funcționează sistemul e-Sigur Tehnologie avansată: sistemul se bazează pe radare mobile montate pe trepiede, dotate cu camere video HD și dispozitive de măsurare a vitezei cu laser. Acestea pot recunoaște automat marca vehiculului, numărul de înmatriculare și, în unele cazuri, chiar și șoferul. Monitorizare non-stop: dispozitivele înregistrează constant traficul rutier și trimit imaginile către un server central, unde sunt analizate de ofițeri de poliție. Puncte strategice: radarele sunt amplasate în zone cu risc ridicat de accidente, cum ar fi DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. Compania Națională de Drumuri plănuiește instalarea a 700 de radare fixe pe drumurile naționale și autostrăzi. Radare fixe "invizibile", amenda vine acasă Notificare prin poștă: șoferii care depășesc viteza legală primesc amenda direct acasă, fără a fi opriți în trafic. Identificarea șoferului: proprietarul vehiculului are la dispoziție 5 zile pentru a comunica cine se afla la volan. Nerespectarea acestui termen atrage amenzi suplimentare între 1.822,5 lei și 4.050 lei. Cum se pot contesta amenzile Termen legal: plângerea împotriva amenzii trebuie depusă în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau unde a avut loc contravenția. Pași de urmat: este necesară completarea unei plângeri scrise, atașarea dovezilor relevante și achitarea unei taxe de timbru. Șanse de reușită: conform specialiștilor în drept, dacă există înregistrări clare și sistemele sunt verificate periodic, șansele de anulare a sancțiunii sunt reduse. Amenzile pot genera dosare penale Furnizarea de date incorecte privind șoferul poate duce la sancțiuni penale. Amenzile se prescriu în trei cazuri: dacă sunt aplicate la peste șase luni de la faptă; dacă procesul-verbal nu este comunicat în două luni; dacă nu se începe executarea silită în cinci ani de la 1 ianuarie al anului următor sancțiunii.

CUG-urile lui Ceaușescu devin patiserii capitaliste (sursa: Facebook/Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol)
Economie

Combinatele ceaușiste de utilaj greu devin pufoase: fabrici de produse de patiserie le iau locul

CUG-urile lui Ceaușescu devin patiserii capitaliste: compania Panifcom a câștigat licitația pentru concesionarea unui teren de 6,2 hectare din fosta platformă industrială ieșeană Fortus. CUG-urile lui Ceaușescu devin patiserii capitaliste La procedura organizată a participat și o altă firmă, însă oferta Panifcom a fost superioară în ceea ce privește redevența anuală. Citește și: Pe lângă dezastrul PNRR: zero euro absorbție pe fondurile europene de coeziune alocate Sănătății Potrivit planului de afaceri prezentat în aprilie 2024, Panifcom intenționează să construiască o fabrică modernă de panificație. Unitatea va produce pâine, chifle, produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, clătite, tarte, vafe, pâine prăjită și alte specialități de panificație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dragnea îl contrazice pe Ponta: "Mitoman" (sursa: Inquam Photos/Bogdan Danescu)
Politică

Dragnea, despre Ponta: E mitoman, nu a deschis Porțile de Fier. Cetățenia sârbă, să fugă de DNA

Dragnea îl contrazice pe Ponta: "Mitoman". Fostul vicepremier din mandatul de prim-ministru al lui Victor Ponta susține că episodul deschiderii Porților de Fier relatat de actualul candidat este o minciună. Dragnea îl contrazice pe Ponta: "Mitoman" "Nu am ştiut atunci că Ponta a făcut presiuni ca debitul de la Porţile de Fier să crească sau să dea drumul apelor fără să ţină cont de nimeni. Citește și: Salariile unor bugetari din Guvern au crescut cu 7-8.000 de lei într-un an, ajungând la 30.000 lei Ponta bate câmpii ca de obicei şi, ca orice mitoman, la un moment dat minciunile ţi se sparg în faţă. La acel moment, Belgradul era deja inundat, erau deja mari probleme acolo, nu mai avea cu ce să ajute Victor Ponta Belgradul. El îmi delegase mie toate atribuţiile atunci pentru că mi-a zis că el nu se pricepe, nu înţelegea nimic. El a fost doar la episodul acela cu bărcuţa. Nu a dat Victor Ponta drumul la apă ca să salveze Belgradul, este exclus aşa ceva.", a spus Dragnea, citat de news.ro. Potrivit Antena 3, și fosta ministră a Mediului, Doina Pană, a infirmat povestea lui Ponta. Voia să fugă de DNA în Serbia "Încă o dată o spun, şi nu o spun cu răutate: Victor Ponta este bolnav, are această boală şi o ştiu de mult. La un moment dat oricăui mitoman îi bubuie în faţă. Suferă de mitomanie, el denaturează adevărul în avantajul lui. A vrut să ascundă motivul real al faptului că are şi cetăţenia sârbă. El şi-a luat cetăţenia sârbă, iar dacă ieşea prost cu dosarele, voia să meargă în Serbia, la fel ca şi prietenul lui Sebi Ghiţă.", a adăugat fostul șef al PSD pentru stiripesurse.ro. Și Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, insistă că planul lui Ponta era ca cetățenia sârbă să-l ajute să scape de dosarul DNA Ponta-Șova-Rovinari.

Tarifele impuse Chinei ajută firme românești (sursa: Facebook/Fabrica de Ambalaje Exonia)
Economie

Avantajele tarifelor uriașe impuse de Trump Chinei: o firmă românească poate livra mai ieftin

Tarifele impuse Chinei ajută firme românești. Statele Unite au introdus taxe vamale majorate pentru bunurile industriale importate, vizând în special produsele din China, care sunt suprataxate cu până la 125%. Tarifele impuse Chinei ajută firme românești În schimb, produsele provenite din Uniunea Europeană, inclusiv din România, beneficiază de un regim vamal mai favorabil, cu taxe de doar 20%. Citește și: Atac șocant al lui Lasconi la Nicușor Dan: „Nu-i poate spune «Te iubesc» propriei sale fiice” Un antreprenor din Iași estimează că reducerea volumului de containere dinspre Asia va duce la scăderea costurilor de transport maritim din Europa către SUA. Această evoluție poate crea un context avantajos pentru companiile ieșene care produc bunuri industriale și doresc să intre sau să se extindă pe piața americană. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Doctorul SRI Ștefureac, susținere pentru Lasconi (sursa: Facebook/Remus Ioan Stefureac)
Politică

Doctorul SRI Ștefureac o susține pe Lasconi. Sociologul îl atacă dur pe Nicușor Dan

Doctorul SRI Ștefureac, susținere pentru Lasconi: într-o postare pe Facebook, sociologul spune că decizia USR de a-l sprijini pe Nicușor Dan este "Probabil una dintre cele mai mari erori de strategie si comunicare electorala din acesta campanie". Doctorul SRI Ștefureac, susținere pentru Lasconi "Probabil una dintre cele mai mari erori de strategie si comunicare electorala din acesta campanie. Cel putin pana acum. Sezonul e deschis... Citește și: Doctor la SRI, sociologul Ștefureac insinuează că Nicușor Dan va tot scădea în sondaje și e posibil să nu intre în turul al doilea Asadar, avem cel mai de succes candidat USR din istoria acestui partid: 1. Un candidat care in cateva luni, intre alegerile europarlamentare si cele parlamentare, creste scorul partidului cu 50% (de la 8% la 12%). 50%!!! 2. Un candidat care ia personal cu 50% mai multe voturi la alegerile prezidentiale, comparativ cu scorul partidului la alegerile parlamentare (18% la prezidentiale, comparativ cu 12%, scorul USR la parlamentare. 50%!!! 3. Un candidat care reuseste inimaginabilul in politica romaneasca, Sfantul Graal pentru orice partid de dreapta din Romania: sa scoata PSD din finala prezidentiala. Sa ia mai mult decat candidatul PSD!!! Lasconi, "cea mai de succes femeie din politica romaneasca a ultimului deceniu" INTAMPLATOR, ACEST CANDIDAT ESTE O FEMEIE. Si cu totul intamplator, dupa ce femeia a reusit ceea ce niciun barbat politic din Romania nu a putut vreodata si anume sa scoata candidatul PSD din turul 2, dupa ce o femeie a muncit, si-a facut treaba si cu toate injuraturile, a avut rezultate electorale absolut fantastice, la nici 15 saptamani dupa imensul succes, vine un grup de barbati care ii spun doamnei ca in numele moralitatii si al calculelor anti-matematice, trebuie sa faca un pas inapoi, sa lase politica pe mana barbatilor si, eventual, sa se intoarca la cratita de la Campulung. Citește și: De ce liderii USR îi cer lui Lasconi să se retragă: Ponta a urcat pe locul doi, cu 3,5% în fața lui Nicușor Dan Si, culmea inteligentei anti-matematice, toti acesti barbati politici importanți nu se gandesc niciun moment ca poate, totusi, femeile care voteaza in Romania nu se vor alinia cuminti si supuse in spatele barbatului moral al politicii romanesti care dupa ce a a promis ca nu paraseste Bucurestiul, o impinge peste gard pe cea mai de succes femeie din politica romaneasca a ultimului deceniu (voturile vorbesc, nu parerile). De ce? Nu stiu. Putem insa sa il intrebam pe consilierul Klaus Iohannis. Ștefureac: "matematica electorala nu e ca matematica olimpicului" Cum Dumnezeu arunci pe fereastra cel mai important capital al tau - capitalul moral, in speranta ca voturile nucleului dur al Elenei Lasconi vor veni la tine, deși ar fi putut-o face pana acum, nu inteleg. Mai ales cand risti sa arunci pe fereastra si voturile femeilor care te-ar fi ales pe tine. Acest text se doreste a fi un pamfelt, insa matematica electorala nu e ca matematica olimpicului. Matematica electorala e uneori capricioasa, una spune, dar alta gandeste si ea, draga de ea de matematică electorală, te trimite rapid la mamica atunci cand incepi sa o faci prea tare pe cocosul. Desi deocamdata te imPaunezi în puful exagerat al adulatorilor.", a scris Ștefureac.  Remus Ștefureac este, potrivit CV-ului, doctor al Academiei Națională de Informații "Mihai Viteazul" a SRI. De asemenea, i-a fost consilier fostului director SRI George Maior. Postarea lui Remus Ștefureac (sursa: Facebook)

Musk nu susține tarifele lui Trump (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

"Este mai prost decât un sac cu cărămizi", spune Musk despre părintele tarifelor lui Trump, Navarro

Musk nu susține tarifele lui Trump: nici o postare pe X a miliardarului nu face măcar referire la aceste tarife, nicidecum să le mai și considere utile. Musk nu susține tarifele lui Trump Tarifele impuse de administrația Trump au avut un impact semnificativ asupra companiilor conduse de Elon Musk, în special asupra Tesla și SpaceX. Citește și: CSM protestează vehement împotriva tăierii pensiilor speciale, chiar dacă România va pierde 231 milioane euro din PNRR Aceste măsuri protecționiste au generat creșteri ale costurilor de producție, scăderi ale vânzărilor și tensiuni politice, afectând performanța financiară și operațională a acestor companii.​ Tesla, producătorul de vehicule electrice, a fost direct afectată de tarifele impuse de SUA asupra importurilor de componente auto. Deși Tesla produce majoritatea vehiculelor sale în Statele Unite, compania depinde de importul unor piese esențiale. Tarifele de 25% asupra acestor componente au dus la creșterea costurilor de producție. Elon Musk a recunoscut că impactul acestor tarife nu este neglijabil, menționând că "important de notat că Tesla NU este neafectată aici. Impactul costurilor este semnificativ." ​ Tesla, afectată și în China În plus, aceste tarife au afectat negativ relațiile comerciale ale Tesla cu China, a doua cea mai mare piață a sa. China a răspuns la tarifele americane cu propriile măsuri, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor Tesla pe această piață și la pierderea cotei de piață în favoarea competitorilor locali precum BYD, Nio și Xpeng. Declinul vânzărilor și creșterea costurilor au avut un efect direct asupra performanței financiare a Tesla. În primul trimestru al anului 2025, livrările de vehicule au scăzut cu 13% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 337.000 de unități, sub așteptările analiștilor. Această scădere a dus la o depreciere semnificativă a acțiunilor Tesla, care au înregistrat o scădere de peste 40% de la începutul anului. ​ "Idiotul" Navarro Elon Musk a încercat să influențeze administrația Trump pentru a renunța la aceste tarife, făcând apeluri directe către președinte și exprimându-și public opoziția față de aceste măsuri. Cu toate acestea, eforturile sale nu au avut succes, iar tarifele au rămas în vigoare.  Mai mult, Musk a intrat într-un conflict public cu Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump, pe care l-a numit "idiot" și "mai prost decât un sac de cărămizi" după ce Navarro a afirmat că Tesla este doar un asamblator de mașini care depinde de componente importate. ​ Impactul asupra SpaceX SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, a fost, de asemenea, afectată de tarifele impuse de administrația Trump. Compania a solicitat scutiri de la aceste tarife pentru echipamentele importate din China, esențiale pentru operațiunile sale. Deși detaliile exacte ale impactului financiar nu sunt la fel de clare ca în cazul Tesla, este evident că tarifele au crescut costurile operaționale ale SpaceX. 

Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor (sursa: Facebook/Bursa de Valori Bucuresti)
Economie

Pensiile românilor, afectate indirect de tarifele lui Trump: suma enormă pierdută de Pilonul II

Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor din SUA. În prima săptămână a lunii aprilie 2025, Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat una dintre cele mai ample corecții din ultimul an, cu efecte directe asupra fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II). Scăderile pe bursă se datorează șocului deciziei de creștere a tarifelor comerciale de către SUA. Pensiile românilor, afectate de creșterea tarifelor Conform datelor oficiale, în perioada 31 martie – 4 aprilie 2025, capitalizarea bursieră a scăzut cu peste 28 de miliarde de lei, ceea ce a afectat în mod proporțional și valoarea portofoliilor fondurilor Pilon II, care au investiții masive în acțiuni listate. Citește și: Avertisment dur pentru Trump de la generalul american Cavoli: Securitatea Europei este securitatea SUA, Moscova provoacă Washingtonul La finalul lunii februarie 2025, activele fondurilor de pensii Pilon II depășeau 157,7 miliarde lei, iar aproximativ 23,3% din acestea (circa 36,72 miliarde lei) erau investite în acțiuni listate la BVB. Aplicând o medie de 3% scădere bursieră, pierderile temporare ale fondurilor ar putea depăși 1,1 miliarde lei doar în acea săptămână. Companii mari afectate: Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom Fondurile de pensii Pilon II sunt printre cei mai mari investitori instituționali de pe piața de capital românească, având participații semnificative în companii strategice: Banca Transilvania: 26% din capitalul social, investiție de peste 6,5 miliarde lei Hidroelectrica: 11,1% din acțiuni (date din septembrie 2024) OMV Petrom: 13,4% dețineri În contextul scăderii indicelui BET cu 3,64% și al corecției BET-BK de 4,05%, toate aceste companii au înregistrat scăderi: Transelectrica: -6,57% Teraplast: -6,17% MedLife: -6,15% Banca Transilvania: -3,74% Hidroelectrica: -2,66% OMV Petrom: -2,64% Fondurile de pensii, 40% din BVB Scăderile bursiere au fost alimentate de un mix de factori interni și internaționali. Un rol important l-a jucat anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi taxe vamale, care a generat valuri de incertitudine pe bursele globale, inclusiv în Europa Centrală și de Est. În paralel, și alți factori locali, precum lichiditatea redusă sau sezonalitatea scăzută a tranzacțiilor, au contribuit la accentuarea volatilității. La nivel agregat, fondurile de pensii dețin peste 40% din free-float-ul bursier de la BVB, ceea ce le conferă o influență semnificativă, dar le și expune la riscurile inerente ale unei piețe de capital relativ mici și sensibile la factori externi. Pentru diversificare, se preconizează că fondurile Pilon II își vor crește expunerea pe piețele dezvoltate din Europa în anii următori, reducând treptat dependența de BVB.

Dubla crimă din Iași, detalii terifiante (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Sentință rară în România: închisoare pe viață pentru dublă crimă. Ucigașul și o victimă, mediciniști

Dubla crimă din Iași, detalii terifiante. Ahmed Sami el-Bourkadi, autorul dublei crime comise în decembrie 2021 în zona Moara de Vânt, a fost condamnat la închisoare pe viață de Tribunal. Dubla crimă din Iași, detalii terifiante Decizia vine în urma unei sentințe considerate extrem de dure, aplicându-i-se pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal. Citește și: Prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță îndeamnă alegătorii USR să voteze cu Lasconi: „Un om cu calități morale superioare” Crima, care a șocat opinia publică, a avut loc într-o vilă din Complexul Roua, unde tânărul canadian de origine marocană a ucis cu brutalitate un coleg de origine marocană și partenera acestuia, o tânără româncă. Pe lângă condamnarea pentru omor calificat, el-Bourkadi a primit pedepse suplimentare. În cazul eliberării condiționate, acesta va fi expulzat și i se va interzice accesul în România pentru o perioadă de cinci ani. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dolarul, depreciere masivă față de Euro (sursa: Facebook/The White House)
Economie

Dolarul, depreciere masivă în raport cu Euro după ce tarifele lui Trump au intrat în vigoare

Dolarul, depreciere masivă față de euro. Joi, dolarul american a înregistrat o scădere accentuată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, în contextul tensiunilor generate de noile măsuri protecționiste anunțate de președintele Donald Trump. Dolarul, depreciere masivă față de euro Analiștii avertizează că aceste acțiuni pot afecta semnificativ economia SUA, provocând o reacție negativă a investitorilor, potrivit Bloomberg. În jurul orei 11:15 GMT, euro era cotat la 1,1055 dolari, în creștere cu 1,82%, după ce anterior atinsese un maxim de 1,1144 dolari – cel mai slab nivel pentru dolar din septembrie 2024. Citește și: EXCLUSIV Toată campania lui Lasconi, în online, fără acțiuni în teren, dar cu inimioare și redistribuiri la postări cu mesaje de campanie De asemenea, dolarul a pierdut teren și în fața lirei sterline (scădere de 1,13%, curs 1,3156 dolari) și a yenului japonez (scădere de 1,76%, curs 146,65 yeni). Ricardo Evangelista, director la ActivTrades, explică: "Deprecierea dolarului semnalează o percepție crescută a riscurilor economice în SUA, ceea ce ar putea forța Rezerva Federală să reducă dobânzile mai agresiv." Dobânzile mai mici afectează atractivitatea dolarului pentru investitori, iar în paralel, așteptările privind măsuri de stimulare fiscală în Europa susțin aprecierea monedei euro. UE, Japonia, Elveția și China, tarifele cele mai mari Administrația Trump a introdus tarife suplimentare de 10% pentru toate importurile și cote mai ridicate pentru țările considerate ostile: 20% pentru UE, 24% pentru Japonia și 31% pentru Elveția. În mod special, importurile din China vor fi taxate suplimentar cu 34%, pe lângă tarifele de 20% deja existente. Într-un contrast ușor, dolarul s-a apreciat cu 0,3% față de yuanul chinez, fiind cotat la 7,2952 yuani pentru un dolar, ca urmare a potențialului impact negativ asupra economiei chineze. Este așteptat un șoc în SUA Stephen Innes, analist la SPI AM, avertizează: "Fără sprijin bugetar sau reducerea impozitelor, economia SUA va suporta șocul acestor politici comerciale fără protecție." Michael Pfister, analist la Commerzbank, adaugă că relocarea producției în SUA este un proces de durată, iar între timp, costurile de import vor rămâne ridicate.

Cine plătește apa pierdută din conducte? (sursa: Pexels/aamir dukanwala)
Economie

Zeci de milioane de metri cubi de apă se pierd anual în fiecare oraș mare din cauza țevilor sparte

Cine plătește apa pierdută din conducte? În anul 2023, pierderile de apă din rețeaua administrată de ApaVital au atins un volum considerabil – aproape 20 de milioane de metri cubi. Cine plătește apa pierdută din conducte? Mai mult, pentru 2024, compania estimează o creștere a acestor pierderi cu încă un milion de metri cubi, fapt ce a stârnit reacții critice, inclusiv din partea unei deputate din Iași. Citește și: EXCLUSIV Toată campania lui Lasconi, în online, fără acțiuni în teren, dar cu inimioare și redistribuiri la postări cu mesaje de campanie "Este vorba de un volum uriaș de apă pierdut, iar pentru anul viitor se prognozează pierderi și mai mari", a transmis oficialul, solicitând explicații de la operatorul regional de apă și canalizare. Într-un răspuns oficial, ApaVital a precizat că, în ciuda acestor cifre, pierderile de apă urmează un trend descrescător, ca urmare a implementării unor proiecte de investiții finanțate atât din fonduri proprii, cât și din surse europene. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră