sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coruptie

71 articole
Eveniment

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani. Cazul de corupție din Primăria Pașcani a luat o turnură neașteptată, statul ieșind în pierdere după ani de procese. Corupție la Pașcani, Statul pierde bani În loc să condamne principalul inculpat și să recupereze prejudiciul, autoritățile s-au văzut obligate să plătească despăgubiri semnificative. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru'”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Mircea Zuzan, fostul secretar al municipiului, a câștigat în primă instanță dreptul la plata salariilor pe trei ani și diferențele dintre pensii și salarii pe alți doi ani. Situația evidențiază ineficiența sistemului juridic în cazurile de corupție administrativă. Continuarea, în Ziarul de Iași

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mii de sârbi protestează contra corupției (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Mii de sârbi protestează contra corupției

Mii de sârbi protestează contra corupției. La peste două luni de la prăbușirea unei părți din acoperișul gării din Novi Sad, care a dus la moartea a 15 persoane, mii de sârbi au ieșit în stradă în Belgrad pentru a protesta împotriva corupției. Incidentul tragic, soldat cu pierderi de vieți omenești și acuzații grave, a declanșat o mișcare amplă de contestare în Serbia. Mii de sârbi protestează contra corupției Potrivit Novosti.rs, protestele au fost inițiate de studenți, care au blocat majoritatea universităților din Serbia timp de săptămâni. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Mișcarea lor nu dă semne de slăbire, deși țara, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, este guvernată de mai bine de un deceniu de partidul de dreapta naționalistă SNS. De la ora 16:00, mii de oameni s-au adunat în centrul Belgradului purtând fluiere și insigne cu o mână însângerată, simbol al tragediei de la gara din Novi Sad. Protestatarii au cerut dreptate pentru victime și transparență în investigarea cauzelor prăbușirii acoperișului. 15 vieți pierdute În urma prăbușirii tonelor de beton de pe acoperișul aflat în restaurare, 14 persoane au murit pe loc, inclusiv copii. A 15-a victimă a decedat câteva săptămâni mai târziu în spital. Corupția, principalul vinovat Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre sârbi sprijină protestele. Manifestanții consideră că tragedia este rezultatul corupției din sistemul public și cer transparență cu privire la contractele pentru renovarea gării, semnate cu companii din China, Ungaria și Franța. Ancheta în curs, care a dus la inculparea a peste 10 persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor, Goran Vesic. Ce solicită protestatarii Protestatarii cer o investigare rapidă și transparentă a tragediei și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați. De asemenea, aceștia denunță corupția generalizată din Serbia și lipsa de responsabilitate a autorităților în gestionarea proiectelor publice.

Târgu Mureș, primar reținut de procurori (sursa: Facebook/Soós Zoltán)
Eveniment

Târgu Mureș, primar reținut de procurori

Târgu Mureș, primar reținut de procurori. Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, a fost reținut luni seară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), conform informațiilor oferite de surse judiciare. Târgu Mureș, primar reținut de procurori Soos Zoltan este vizat într-un dosar care investighează fapte de corupție, detaliile fiind încă în curs de clarificare de către autorități. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Soos Zoltan a obținut un nou mandat de primar în cadrul alegerilor din iunie, continuând să conducă municipiul pentru al doilea mandat consecutiv. Impactul asupra administrației locale Reținerea primarului ridică semne de întrebare privind funcționarea administrației locale în Târgu Mureș și impactul asupra proiectelor aflate în derulare. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile urmează să ofere mai multe detalii.

Revelion penal în 2022 la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Revelion penal în 2022 la Iași

Revelion penal în 2022 la Iași: dosarul privind organizarea petrecerii de sfârșit de an din 2022 se apropie de trimiterea în judecată, potrivit surselor judiciare. Revelion penal în 2022 la Iași DNA ar urma să înainteze rechizitoriul în instanță în scurt timp, după ce recent a solicitat Primăriei Iași să precizeze dacă se va constitui parte civilă în proces. Citește și: Misterioasa poză de la Paris în care Sorina Docuz se află lângă un bărbat care pare a fi geamănul lui Marcel Ciolacu Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 560.000 de lei, fiind legat de modul în care Primăria a atribuit contractul pentru spectacolul de sfârșit de an. Conform DNA, funcționari publici ar fi favorizat compania R&A Events & Concerts SRL, reprezentată de impresarul Radu Groza. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție (sursa: Facebook/Poliția de Frontieră Română)
Eveniment

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție. Prin frontiera estică a României pot trece persoane și bunuri aproape fără nicio restricție, atât timp cât cei implicați știu cui și cât să ofere. Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție Recent, un șofer de autocar din Republica Moldova a trecut cu ușurință prin vamă, având autocarul încărcat cu marfă, după ce a oferit o bancnotă polițiștilor de frontieră la Sculeni. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Procurorii au descoperit că la acest punct de trecere a frontierei exista un sistem bine organizat, protejat de șeful poliției de frontieră din acea zonă, subcomisarul Cristian Mancaș. Astfel, agenții de poliție de frontieră și șefii de grupă cunoșteau zilele în care urmau să sosească autocare și microbuze încărcate cu colete, având ca destinație țări din Europa de Vest. De asemenea, șoferii știau exact când vor fi de serviciu polițiștii dispuși să accepte mită pentru a facilita trecerea fără verificări amănunțite. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“, Inspecția Judiciară, “nefuncțională“ Foto: Facebook
Justiție

Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a postat, pe Facebook, o “opinie nefestivistă“ despre starea Justiției: “uriașe zone de corupție necercetate“, iar Inspecția Judiciară este “nefuncțională“, a scris el. Citește și: Un fost turnător al Securității este, probabil, cel mai bine plătit bugetar din România. Doar pensia i-a crescut cu circa 85.000 de lei într-un an Ziua Justiţiei este organizată, anual, în prima duminică a lunii iulie. Astfel, în 2024 această zi este marcată la 7 iulie. Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“, Inspecția Judiciară, “nefuncțională“ “O opinie nefestivistă de ziua justiției. La nivelul instanțelor de judecată, cu toate neajunsurile, sistemul judiciar funcționează mult mai bine decât alte zone ale administrației. Calitatea actului de justiție a scăzut însă prin pensionările din ultimii ani. La nivelul Parchetului vedem uriașe zone de corupție necercetate, cum este corupția imobiliară, în contrapondere cu consum mare de resurse în cazuri de corupție minore cu impact mediatic și politic. Și avem de ani de zile o instituție nefuncțională, Inspecția Judiciară. Sunt judecători, foarte puțini, pe care îi știe toată lumea că fac praf dosare din incompetență și superficialitate, și care nu sunt eliminați din sistem“, a afirmat primarul general al Capitalei. Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat, duminică, în mesajul de Ziua Justiţiei, că o justiţie independentă nu este un lux, este o necesitate, iar statul de drept presupune că toată lumea este agală în faţa legii şi se supune aceloraşi rigori, indiferent de statut.

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați (sursa: gds.ro)
Investigații

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați. Ion Cupă, secretarul general adjunct al ANAF și fost șef al Autorității Vamale Române, a fost iertat de procurorii DNA, deși le-ar fi cerut subalternilor săi, adică vameșilor corupți, să-i plătească o factură de 2.000 de euro pentru hainele de lux pe care le comandase de la firma CANALI. Citește și: EXCLUSIV Secretarul general adjunct al ANAF, Ion Cupă, și soția, donații politice de 1,2 milioane de lei. Cupă e sprijinit de PSD, soția - de PMP La solicitarea DeFapt.ro, DNA a transmis că Ion Cupă nu are nici o calitate în dosarul de corupție al vameșilor șpăgari. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a refuzat să comunice ce atribuții are Ion Cupă ca secretar general adjunct al ANAF, dar și dacă a luat vreo măsură împotriva acestuia. Adjunct la Fisc, cerut de PSD șef la Vămi Pesedistul Adrian Câciu, în mandatul său de ministru al Finanțelor, l-a numit pe Ion Cupă în funcția de secretar general adjunct al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Se întâmpla în iulie 2022. Ulterior, filiala PSD Mehedinți, condusă de Aladin Georgescu, i-a transmis o depeșă ministrului Adrian Câciu prin care îl informa că social – democrații îl recomandă și îl susțin pe Ion Cupă pentru funcția de președinte al Autorității Vamale Române. Ministrul Câciu a luat recomandarea și s-a dus la premierul Nicolae Ciucă, căruia i-a cerut să-l numească pe Ion Cupă pe funcția solicitată de PSD. Ordinul a fost executat: premierul Ciucă a emis decizia în data de 30 mai 2023. Ceea ce nu știa Ion Cupă la preluarea mandatului de președinte al Vămii era faptul că procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi filau pe mai mulți vameși corupți din subordinea sa. Printre aceștia se afla și Paul Petrof, șeful Direcției Regionale Vamale București. Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați Interceptările din dosarul de corupție arată că, pe 28 decembrie 2023, vameșul șef Paul Petrof se afla în biroul lui împreună cu patru subalterni și cu evazionistul Cătălin Bucura. Vameșul Paul Petrof și-a exprimat nemulțumirea față de cei prezenți în biroul său că trebuie să suporte mai multe cheltuieli făcute de Ion Cupă, șeful Autorității Vamale. Cea mai recentă cheltuială atunci era legată de plata unor articole de îmbrăcăminte de lux: costum, cămașă, pantofi, fular și curea. Valoarea cumulată a acestora era de aproximativ 2.000 de euro. Vameșii Paul Petrof și Răzvan Cosmin Stamatescu i-au sugerat, apoi i-au cerut afaceristului evazionist Cătălin Bucura să suporte o parte din costuri. Evazionistul nu voia să apară pe cameră "Acesta (Bucura - n.r.) își arată disponibilitatea să remită suma de 5.000 de lei, dar solicită să nu participe la momentul plății pentru a nu fi surprins de camerele de luat vederi în magazin sau în apropierea acestuia. De asemenea, din aceste discuții reiese că Bucura Cătălin („Nepotu”) a mai contribuit cu sume de bani în favoarea lui Petrof Paul sau/și a lui ION CUPĂ („Păduraru”) (acest aspect reiese din indicarea de către Petrof Paul pe o hârtie a unor sume de bani, afirmând către Stamatescu Răzvan Cosmin: i-am arătat ce-ai făcut tu. RĂZVAN, ți-am arătat ce-a făcut el ieri? – indicând biletul din mână)", susțin procurorii DNA, potrivit referatului de reținere din speță. DNA a "uitat" complet de Cupă Vameșii corupți au fost reținuți, apoi arestați la jumătatea lunii februarie a acestui an. Între timp, Ion Cupă a revenit pe funcția de secretar general adjunct al ANAF. DeFapt.ro a solicitat DNA să comunice ce acuzații i se aduc lui Ion Cupă, în contextul în care acesta a abuzat de funcție pentru a beneficia de diverse foloase necuvenite de la subalternii săi și evazioniști. În răspunsul sec primit de la DNA se menționează că "în acest moment, persoanele la care faceți referire nu au calitatea de suspect sau inculpat în cauza menționată". Cupă și Boloș, no comment Am încercat să obținem un punct de vedere și de la Ion Cupă în legătură cu mențiunile făcute cu privire la persoana sa de procurorii anticorupție în referatul de arestare al vameșilor corupți, dar Cupă nu a răspuns. DeFapt.ro a solicitat în plus un punct de vedere oficial din partea ministrului Marcel Boloș, în subordinea căruia se află ANAF, respectiv Ion Cupă. Nici ministrul Marcel Boloș nu a vrut să răspundă.

Iași, oraș acaparat de dezvoltatori imobiliari (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Iași, oraș acaparat de dezvoltatori imobiliari

Iași, oraș acaparat de dezvoltatori imobiliari. Dosarul "Veranda" descrie în detaliu modul de operare al imobiliarului Cristin Zămosteanu: de la evaziune fiscală, accesare de fonduri europene până la funcționarii corupți care închideau ochii la ilegalități. Iași, oraș acaparat de dezvoltatori imobiliari Procurorii au făcut un rechizitoriu "fluviu", care se întinde pe 600 de pagini pentru cei 27 de inculpați. Citește și: Afaceri austriece: Austrian Airlines ia banii pe mai multe bilete decât locuri în avion, apoi le cere unor pasageri să renunțe la cursă Documentul întocmit de procurori în dosarul "Veranda" creionează portretul unui oraș acaparat de interesele investitorilor imobiliari. Instituțiile care ar trebui să apere interesul public închid ochii și falsifică acte pentru a îndeplini dorințele constructorilor, iar funcționarii publici devin slujbași privați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă” Foto: Facebook
Eveniment

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: documentul intitulat „2023 Rapoartul de țară privind practicile în domeniul drepturilor omului: România” începe arătând că corupția guvernamentală este „serioasă”. Explozia de la stația GPL Crevedia și implicarea primarului PSD din Caracal este studiu de caz în acest document. Citește și: GALERIE FOTO Între lansarea tristă a lui Cîrstoiu și rechemarea jenantă a lui Firea: cronologia unui eșec în imagini „Problemele semnificative legate de drepturile omului au inclus rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”, apreciază Departamentul de Stat. Ieri, primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, și-a depus candidatura pentru un nou mandat, alături de el fiind deputatul PSD Adrian Chesnoiu, pe care DNA l-a trimis în judecată pentru aranjarea unui concurs. Documentul mai arată cum a intervenit Curtea Constituțională în legislația privind prescrierea faptelor, ceea ce a dus la închiderea multor dosare de corupție. Raport dur al Departamentului de Stat al SUA Ce arată Departamentul de Stat: „Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice erau larg răspândite (...) Mita a fost percepută pe scară largă ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate” „Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri (în 2018 și 2022) care au modificat calculele privind termenul de prescripție, ceea ce, potrivit criticilor, a dus la un număr semnificativ de cazuri în care inculpații nu mai puteau fi trași la răspundere penală. Ca urmare, în cursul anului, instanțele au respins mai multe cazuri de corupție la nivel înalt și de abuz de funcție și au anulat mai multe condamnări penale. În luna iulie, Curtea Europeană de Justiție a decis că modificările aduse prescripției penale au avut un impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene și a afirmat că dispozițiile privind prescripția nu ar trebui să ducă la respingerea cauzelor penale. ONG-urile și grupurile de supraveghere judiciară au remarcat că acest lucru a dus la o practică judiciară inegală și imprevizibilă, unii judecători respingând cauzele și anulând condamnările pe baza deciziilor Curții Constituționale, iar alți judecători refuzând să facă acest lucru, pe baza deciziei Curții Europene” În august, trei explozii la o stație de gaz petrolier lichefiat fără licență din apropierea Bucureștiului au provocat șase morți și peste 50 de răniți. Investigațiile au arătat ulterior că benzinăria era deținută de fiul primarului din Caracal. Presa a relatat că benzinăriei i s-a permis să funcționeze în ciuda neregulilor, din cauza corupției și a clientelismului politic. La sfârșitul anului, proprietarii benzinăriei au fost plasați în arest la domiciliu și așteptau procesul. Lipsa de transparență, o formă de corupție În document se mai menționează că raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a menționat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public. Citește și: Primarii PSD din Crevedia și Caracal, pe care Ciolacu spunea că nu-i mai susține după explozia de la stația GPL, candidează din nou sub sigla social-democrată Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea procedurilor administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție.

Lui Cherecheş o să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar Foto: Facebook
Eveniment

Lui Cherecheş scăzută din condamnare perioada a fost fugar

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ca lui Cherecheş să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar. Acesta este condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupție, iar judecătorii au stabilit că va executa cu cel puțin un an mai puțin. Citește și: Procurorul Horodniceanu învinge din nou poliția rutieră: a anulat în instanță sancțiunea pentru că ar fi fost prins conducând cu 169 km/h Aceasta este perioada în care fostul primar a stat în arest în timpul anchetei în anul 2016, dar şi timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din ţară. Magistraţii i-au admis lui Cherecheş o contestaţie la executare şi au dispus ca, din pedeapsa de cinci ani, să fie scăzute durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (aprilie - decembrie 2016), dar şi perioada petrecută într-un penitenciar din Germania (noiembrie 2023 - martie 2024). Lui Cherecheş o să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar „În temeiul art.598 alin.1 lit.d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului - condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art.599 alin.4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", a decis Tribunalul. Pe 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate. Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, fiind adus în România în luna martie şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Cum pică polițiștii corupți pe interceptări (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cum pică polițiștii corupți pe interceptări

Cum pică polițiștii corupți pe interceptări. "Năvodul" aruncat de procurorii DIICOT Iaşi peste afacerile cunoscutului investitor imobiliar Cristin Zămosteanu a prins în ochiurile sale şi alţi peşti. Cum pică polițiștii corupți pe interceptări În timp ce procurorii ascultau telefoanele lui Zămosteanu, fără ca acesta să ştie că este filat, el a ajutat un prieten. Citește și: Salariile uriașe de la compania care va renova o vilă de protocol cu 56 de milioane de euro. Directoarea, numită de Dragnea, și-a secretizat salariul, dar are două vile și două BMW-uri Serviciul făcut: păstrarea permisului de conducere după ce fusese oprit de un echipaj de Poliţie care staţiona în control la Rompetrol, lângă hotel Pleiada din Bucium. Zămosteanu a intermediat telefonic negocierea dintre şoferul căruia trebuia să-i fie luat permisul şi cei doi agenţi de poliţie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

AUR-ul Austriei, FPÖ, corupție, nepotism, putinism. Harald Vilimsky, ultimul din dreapta (sursa: Facebook/André Wendt)
Eveniment

AUR-ul Austriei, FPÖ, corupție, nepotism, putinism

AUR-ul Austriei, FPÖ, corupție, nepotism, putinism. În Austria, FPÖ, partid de extremă dreaptă, se află pe primele locuri în sondaje. Partidul are simpatii pro-ruse și o politică anti-europeană. S-a opus vehement intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Acordul Air Schengen a fost criticat dur, drept "o trădare a austriecilor" în favoarea "elitelor de la Bruxelles". Citește și: INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, specializați în cercetare, tehnologie și informații militare. De ce sunt pe front, cât câștigă, ce condiții trebuie să îndeplinească În ciuda popularității crescute, liderii partidului se confruntă cu mai multe probleme legale: acuze de nepotism și anchete penale în mai multe cazuri de corupție și delapidare de fonduri. Partid înființat de naziști în 1956 FPÖ a fost înființat în 1956 ca succesor al Federației Independenților (VdU), partid politic naționalist, activ între 1949 și 1955. VdU reprezenta interesele foștilor membri ai Partidului Nazist, expulzați din Europa Centrală și de Est și a prizonierilor de război. Printre altele, VdU a susținut abolirea legilor de denazificare care limitau activitățile politice ale foștilor naziști. Primul lider al FPÖ a fost Anton Reinthaller, fost funcționar nazist și ofițer SS. Citește și: Noul val populist european, pe primul loc în sondaje pentru alegerile europarlamentare. În Franța, Germania, Austria și Italia, extremiștii de dreapta ajung la 30% În prezent, FPÖ din Graz se confruntă cu mai multe investigații din partea Parchetului. Nouă lideri ai partidului sunt anchetați pentru suspiciunea de deturnare de fonduri în valoare de două milioane de euro. Scandalul a izbucnit în 2021, după înfrângerea FPÖ la alegerile pentru consiliul municipal din Graz. Acuzele: deturnarea pe scară largă a fondurilor folosite pentru finanțarea cluburilor FPÖ. Printre cei acuzați inițial s-au numărat fostul viceprimar Mario Eustacchio și fostul ministru al Apărării, Mario Kunasek. La mijlocul lunii octombrie 2022, în urma perchezițiilor la domiciliu sau la sediile cluburilor FPÖ, au fost găsite și suveniruri naziste. În aprilie 2023, au apărut noi acuzații de delapidare de fonduri contra liderului FPÖ din Stiria, Mario Kunasek. Acesta este suspectat că și-a finanțat construcția propriei case folosind fondurile partidului. Rude angajate pe bani publici Angajările pe bază de nepotisme sunt la ordinea zilei în cadrul FPÖ. Fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache și-a plasat mătușa în cabinetul Ministerului Sportului. Logodnica lui de atunci, actuala soție, Philippa Strache, a devenit ofițerul de Protecție a animalelor (un post bine plătit al FPÖ). După demisia lui Strache, aceasta a primit un mandat în Consiliul Național. Încă lucrează acolo, folosindu-și însă numele dinaintea căsătoriei: Philippa Beck. Georg Mayer și Harald Vilimsky, ambii parlamentari europeni, au angajat în birourile lor rudele altor lideri FPÖ. Personalul lui Mayer include rude apropiate ale lui Vilimsky și Mario Kunasek. În echipa lui Vilimsky lucrează rude ale lui Mario Eustacchio și Maximilian Krauss, liderul FPÖ din Viena. În urma acuzelor de nepotism, Mayer a susținut calitățile angajaților săi, rudele lui Vilimsky și Kunasek. Vilimsky a declarat că, în ceea ce privește angajarea rudelor lui Mario Eustacchio și Maximilian Krauss, nu a încălcat în nici un fel codul de conduită al Parlamentului UE. Potrivit codului, parlamentarilor le e interzis să-și angajeze propriile rude. El a angajat rudele celorlalți colegi de partid. AUR-ul Austriei, FPÖ, corupție, nepotism, putinism În septembrie, 2022, FPÖ a solicitat un referendum privind încetarea aplicării sancțiunilor contra Rusiei. Solicitarea a fost respinsă, însă partidul a continuat să ceară ridicarea sancțiunilor, motivând că bunăstarea austriecilor este afectată. Liderii au susținut că sancțiunile contra Rusiei nu au nici un efect, în schimb creează "un val masiv de inflație de care suferă sute de mii de austrieci". În martie, anul trecut, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs prin video, în direct, în fața Parlamentului austriac, toți cei 29 de membri ai FPÖ, inclusiv liderul Herbert Kickl, au părăsit sala. În ianuarie 2024, în timpul unui interviu pentru ORF, Herbert Kickl a declarat că, dacă Zelenski este invitat să vorbească în parlament, Legislativul Austriei trebuie să invite și "cealaltă parte" a conflictului. Adică pe Putin. Opoziție dură la România în Schengen În 2022, singurul partid de opoziție care a salutat veto-ul dat de Austria aderării României și Bulgariei la Schengen a fost FPÖ. Când președintele federal, Alexander Van der Bellen, a declarat că regretă enorm refuzul Austriei, președintele FPÖ, Herbert Kickl, l-a acuzat de "atitudine anti-austriacă". "Van der Bellen ne înjunghie țara în spate", a declarat Kickl. Potrivit Die Presse, aderarea României și Bulgariei a tot fost amânată de către cancelarul Karl Nehammer și de ministrul de Interne, Gerhard Karner, de teama FPÖ. ÖVP a recurs la compromisul Air Schengen prins, pe de o parte, de retorica și popularitatea crescută a FPÖ, pe de alta, de presiunea UE și SUA. Un compromis nedrept pentru cele două țări, a comentat Die Presse, adăugând că astfel Viena a recurs la șantaj: "Viena s-a asigurat că România și Bulgaria acceptă solicitanți de azil din Austria, în primul rând din Afganistan și Siria. Un lucru care amintește de inițiativa primului ministru britanic Rishi Sunak de a trimite solicitanți de azil în Rwanda și Africa, pentru a le procesa cazurile. Însă, în timp ce Marea Britanie a plătit Rwandei 300 de milioane de dolari pentru proiect, Austria atinge același obiectiv prin șantaj.". Actualul acord Air Schengen a fost etichetat de FPÖ drept o trădare a austriecilor, "care sunt luați drept proști", în favoarea "elitelor de la Bruxelles".

Șpaga lui Cherecheș, camuflată în prăjituri (sursa: Facebook/Catalin Chereches)
Eveniment

Șpaga lui Cherecheș, camuflată în prăjituri

Șpaga lui Cherecheș, camuflată în prăjituri. Claudia Gliga, soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost interceptată în mai multe rânduri de anchetatori în timp ce discută cu mama unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, despre pronunţarea unei soluţii "mai blânde" sau chiar achitarea primarului în dosarul acestuia de corupţie. O soluţie "mai blândă" Totul, în schimbul unei mite cuprinse între 50.000 şi 100.000 euro, mascată sub forma preluării unei firme. Potrivit documentelor depuse în instanţă, pe 5 noiembrie, la DNA - Serviciul teritorial Cluj a fost înregistrat un denunţ făcut de Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, şi mama acesteia, Rodica Farcaş Hîngan. Potrivit denunțului, la sfârşitul lunii octombrie 2023, o persoană cu numele Claudia, care s-a recomandat ca fiind soacra primarului din Baia Mare, Cherecheş Cătălin, a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro afacerea deţinută de Rodica Farcaş Hîngan, pentru ca fiica acesteia să de o soluţie "mai blândă" în dosarul în care primarul are o condamnare în primă instanţă de cinci ani închisoare pentru corupţie. Un tort de două kilograme Femeia i-ar fi propus mamei judecătoarei să-i cumpere afacerea, fie să se revanşeze în orice modalitate, întrucât atât ea cât şi familia ginerelui său dispun de sume considerabile în bani. Ulterior, Claudia s-a prezentat la sediul firmei deţinute de Rodica Farcaş Hîngan şi i-a dat acesteia o cutie cu tort de peste două kilograme, spunându-i că "nu îşi doreşte nimic, decât blândeţe". Citește și: Judecătoarea care a refuzat șpaga de 100.000 de euro ca să-l scape pe Cherecheș a dat statul în judecată și l-a jupuit de sume uriașe Aceasta i-a mai spus că a discutat cu părinţii primarului din Baia Mare, care i-au transmis că sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor, în contextul unei decizii mai blânde, întrucât este nevinovat. În urma investigaţiilor efectuate, procurorii au identificat-o pe Claudia ca fiind Claudia Gliga, soacra lui Cherecheş. 50.000 de euro la mall La sugestia procurorilor, pe data de 6 noiembrie, Rodica Farcaş Hîngan se întâlneşte cu Claudia Gliga în incinta unei cofetării deţinute de aceasta din urmă în municipiul Târgu Mureş. Pe 8 noiembrie, soacra lui Cherecheş este prinsă în flagrant în timp ce îi înmâna mamei judecătoarei suma de 50.000 de euro şi o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate - circa trei kilograme), într-un restaurant din incinta Iulius Mall din Cluj. La ultima întâlnire de la restaurant, Claudia Gliga a venit cu soţul ei, Dorin Petru Gliga, ambii fiind reţinuţi de procurori şi apoi arestaţi preventiv. Dorin Petru Gliga este acuzat de procurori că a avut cunoştinţă atât de faptul că s-a promis o sumă de bani judecătoarei Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, cât şi despre faptul că în cursul zilei de 8 noiembrie urma să se remită suma de 50.000 euro. "Totul este între noi trei, mamele, bătrânele" De asemenea, spun anchetatorii, ulterior discuţiei din 6 noiembrie, Claudia Gliga şi Dorin Petru Gliga s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea că această sumă a fost pusă la dispoziţia Claudiei Gliga de către membrii familiei Cherecheş. La dosarul depus în instanţă, se află mai multe înregistrări de la întâlnirile avute de Claudia Gliga cu Rodica Farcaş Hîngan: "GLIGA CLAUDIA: (neinteligibil) să-mi ziceţi cum să fac. Io aşa fac. Dar totul este între noi trei, mamele, bătrânele. Tineretul nu ştie nimic. Cum ziceţi dumneavoastră, eu aşa fac. Dacă consideraţi şi credeţi că pot să mă duc astăzi la ei şi să le spun... Ziceţi-mi, jumate din sumă acuma... FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi... GLIGA CLAUDIA: Şi jumate când... Şi acuma...asta-i şansa în care ele ar putea să îl achite... "Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne" FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Şi... Păi...da ea m-o întrebat şi i-am zis că nu ştiu ce cum. Adică ce blândeţe, cum să fii. GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să...să nu-l condamne. FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi. GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu...Îs două, din câte am înţeles eu.". Șpaga lui Cherecheș, camuflată în prăjituri La dosar există şi discuţia din momentul înmânării banilor, băgaţi într-o cutie, în incinta unui restaurant din Complexul Comercial Iulius Mall. "GLIGA CLAUDIA: Un cadou. Da. Da v-am făcut un platou de prăjituri. FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Cum? GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj. FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci şi să pui acolo. GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit şi la varianta, da îi o pungă de cadou şi îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica. FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu? GLIGA CLAUDIA: No (neinteligibil) să vă culcaţi liniştită. Aşa cum am zis noi două. Da. Următoarea tranşă, în 27, când a fi, puneţi cifrele în faţă dumneavoastră. Acuma am pus noi cifra şi după aia puneţi dumneavoastră cifra. FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da ăştia de aicea sunt euro? Sau lei? GLIGA CLAUDIA: Da. 50 FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Deci euro, nu lei? GLIGA CLAUDIA: Nu...Doamne feri... FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: No păi... GLIGA CLAUDIA: No. Da...".

George Simion, oficial de partea corupților Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

George Simion, oficial de partea corupților

Președintele AUR, George Simion, oficial de partea corupților: „Doamna Kovesi, ce facem? Și așa ați blocat și v-ați bătut joc de mulți români”. Declarația sa, mediatizată de site-uri care au atacat-o constant pe fosta șefă a DNA, a fost făcută în contextul ueni investigații a Parchetului European (EPPO) împotriva Sanimed. Compania a fost trimisă în judecată în octombrie 2022, alături de patronul Cătălin Hideg, într-o cauza în care EPPO reclamă un prejudiciu de trei milioane de euro. Atacul lui George Simion este similar cu cele ale lui Liviu Dragnea sau Sebastian Ghiță, care susțineau că DNA atacă antreprenorii români și tolerează sau ajută, indirect, companiile străine. Citește și: GALERIE FOTO Un episod pe care Simion l-ar vrea uitat: cum l-a ajutat Sebastian Ghiță Simion susține, în declarația sa, că apără companiile „românești”. George Simion, oficial de partea corupților „S-au primit 3 milioane de euro fonduri europene și acum doamna Kovesi îi vrea înapoi pe toți și, din câte se pare, blochează tot ce se întâmplă aici. (…) Uitați, doamna Kovesi – pot confirma: asta e temelia, asta-i bazinul. S-a executat lucrarea. Numai noi, românii, putem să facem așa ceva: jumătate din firmele care au accesat fonduri europene au fost băgate în insolvență, au fost falimentate, proprietarii duși pe la procuratura și opriți din producție. Pe noi din cauza unora ca voi, cum sunteți dumneavoastră, doamna Kovesi, mai rău ne-au încurcat fondurile europene decât să ridice o țară. Că pentru asta erau fondurile europene: să ne ajute să ne ridicăm – de exemplu: să facem și noi produse sanitare aici, în România. (…) Nu e treaba mea să mă implic în dosare ale justiției, însă e treaba mea să mă asigur că în perioada desfășurării proceselor, continuă producția aici, în România, și antreprenorii români (indiferent ce bube au în spate) sunt lăsăți să producă, sunt lăsăți să asigure locuri de muncă aici. Doamna Kovesi, ce facem? Și așa ați blocat și v-ați bătut joc de mulți români. Acum vreți să continuați din postura de Procuror European?”, a spus Simion, într-o filmare video de la finalul lunii octombrie. Citește și: Prima de pensionare a magistraților, echivalentă cu șapte salarii, criticată chiar de un judecător: Legal, trebuie respinse cererile de acordare a acestei prime „Cred că dorința este de a se închide și această companie românească, cu o experiență de aproape 20 de ani”, afirmă Hideg pe filmarea făcută de George Simion la Sanimed la 27 octombrie 2023.

Vaslui, județul minune unde nici un medic nu a cerut șpagă Foto: Facebook
Eveniment

Vaslui, județul minune unde nici un medic cerut șpagă

Vaslui, județul minune unde, în octombrie, nici un medic nu a cerut șpagă, potrivit datelor ministerului Sănătății, centralizate de Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro. În septembrie, procentul pacienților care reclamau către ministerul Sănătății această situație era de era de 2,26%, în Vaslui. În schimb, în Tulcea era zero. Citește și: Salariul uriaș al judecătoarei care nu a motivat sau nu a închis sute de cauze, lăsând părțile să aștepte în zadar. CSM încearcă pentru a doua oară să o dea afară din magistratură Vana a centralizat datele publice din mecanismul de feedback al pacientului, de pe site-ul ministerului Sănătății. Vaslui, județul minune unde nici un medic nu a cerut șpagă „Procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă și în luna Octombrie, ajugand la 1.59% (de la un maxim în anul acesta de 2.06% - luna August). În mod surprinzător în ultima luna, județul Vaslui conduce cu 0%, din peste 200 de răspunsuri ceea ce nu e chiar puțin. Urmat de bine-cunoscutele Bistrița (0.39%), Albă (0.46%), Brașov (0.58%), Cluj (0.90%). La polul opus, prietenii noștrii: Brăila (5.26%) la egalitate cu Giurgiu (5.26%) și Teleorman (5.17%). Bucureștiul aproape de media țării cu 1.36%”, scrie Dragoș Vana. Hartă: Dragoș Vana/ Graphs.ro Însă el arată că ministerul condus de Alexandru Rafila (PSD) vrea să modifice întrebările din mecanismul de feed-back astfel încât să-i descurajeze pe cei cărora li s-a certu șpagă. Astfel, în loc de întrebările 9 și 10 despre șpagă - „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" și „Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?" - apare acum o singură întrebare, „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”. Citește și: Cum risipește Justiția banii: o judecătorie a rămas fără nici un judecător, dar are alți 13 angajați, acum inutili. Președintele instanței, posesor a trei palate de peste 1.000 mp, s-a pensionat „Vorbind cu medici și sociologi, nouă întrebare 8. e clar formulată astfel încât să reducă rată de răspuns «DA», combinând două acțiuni într-una singură (șpagă și sesizarea). Astfel să pară artificial că lucrurile se îmbunătățesc”, explică Vana.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră