miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coruptie

79 articole
Politică

Cum a evitat Antonescu să răspundă la întrebarea privind „măsurile pentru combaterea corupției”

Cum a evitat Crin Antonescu să răspundă la întrebarea privind „măsurile concrete pentru combaterea corupției”: „Statul de drept în sine e un ansamblu de instituții, atitudini, practici care vin în urma unor decizii legislative, nu în atribuțiile președintelui”, a spus candidatul PSD-PNL-UDMR, potrivit transcrierii de pe site-ul Antenei 3. Citește și: Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe al lui Dragnea, recompensat de Burduja cu o sinecură la RATEN, regia care face cercetare nucleară Patronul, de facto, al Antenei 3, Dan Voiculescu, a fost condamnat la zece ani de închisoare, pentru corupție. Însă Voiculescu a fost, până în 2014, un aliat politic al lui Antonescu.  Cum a evitat Antonescu să răspundă la întrebarea privind „măsurile pentru combaterea corupției” Crin Antonescu nu a menționat DNA în răspunsul său și nu a avut nici o evaluare privind nivelul corupției. El a spus că șeful statului ar trebui „să convingă pe toți cetățenii României de independența justiției”.  Nici problema pensiilor speciale ale magistraților nu a fost menționată. Cum a decurs dialogul de la Antena 3: „Valentin Rădoi, student SNSPA: Ce măsuri concrete privind combaterea corupției și consolidarea statului de drept o să efectuați în România? Crin Antonescu: Statul de drept, că asta e noțiunea largă care implică printre altele că se combate și corupția înseamnă, fundamental, independența justiției, avem toți de lucrat. Prestigiul justiției, chestiune la care avem toți de lucrat, în primul rând magistrații. Dvs. ați spus măsuri concrete, statul de drept în sine e un ansamblu de instituții, atitudini, practici care vin în urma unor decizii legislative, nu în atribuțiile președintelui, de natură guvernamentală când vine vorba de adminsitrarea unor astfel de realități, cred că cel mai improtant în dreptul președintelui în această privință e atitudinea și comunicarea publică. Ce trebuie să facă președintele și la vedere și în dialogul permanent și nu neapărat mediatic este să consolideze, să garanteze și să convingă pe toți cetățenii României de independența justiției. Nu există stat de drept și combatere reală a corupției fără independența Justiției”. 

Cum a evitat Antonescu să răspundă la întrebarea privind „măsurile pentru combaterea corupției” Foto: Facebook
Scandal de corupție în Parlamentul European (sursa: Facebook/European Parliament)
Internațional

Scandalul Huawei de mită la Parlamentul European se acutizează: sunt cerute măsuri imediate

Scandal de corupție în Parlamentul European. Un grup de 28 de eurodeputați i-a cerut președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să îi „tragă pe linie moartă” pe toți europarlamentarii suspectați de implicare în scandalul de corupție legat de compania chineză Huawei. Potrivit unei scrisori consultate de Politico, semnatarii, proveniți din grupurile S&D, Renew Europe, Verzi și Stânga, atrag atenția asupra pericolului pe care aceste acuzații îl reprezintă pentru credibilitatea instituției. Scandal de corupție în Parlamentul European Semnatarii solicită ca eurodeputaților suspectați să li se interzică participarea la deciziile privind digitalizarea, securitatea cibernetică, telecomunicațiile, comerțul cu China și interferența străină. Citește și: Lovitură pentru Antonescu, șanse mari pentru ca Simion să prindă turul doi: Anamaria Gavrilă s-a retras din competiția pentru Cotroceni „Deși respectăm deplin independența investigației judiciare în desfășurare și prezumția de nevinovăție a tuturor indivizilor implicați, nu putem ignora potențiala amenințare pe care aceste acuzații o reprezintă pentru independența și credibilitatea instituției noastre”, se precizează în scrisoare. Percheziții și inculpări în ancheta din Belgia Luni seară, poliția belgiană a efectuat percheziții în birourile unor asistenți europarlamentari. Deși nu au fost vizate birourile membrilor Parlamentului European, presa a relatat că autoritățile anchetează aproximativ 12 foști sau actuali deputați europeni. Marți, Parchetul federal belgian a anunțat că cinci persoane au fost inculpate pentru corupție activă și spălare de bani în cadrul anchetei ce vizează Huawei. Potrivit anchetatorilor, faptele au avut loc „constant” și „foarte discret” încă din 2021, „sub acoperirea lobby-ului comercial”. Practicile suspectate includ remunerarea unor poziționări politice și „cadouri excesive” sub formă de cheltuieli pentru mese, deplasări și invitații la meciuri de fotbal. Metsola reacționează Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a răspuns pentru prima dată marți în legătură cu acest scandal, afirmând că măsurile adoptate după cazul Qatargate din 2022 au ajutat la descoperirea neregulilor. „Aceste chestiuni pot fi identificate și datorită regulilor pe care le introducem”, a declarat Metsola. Accelerarea adoptării codului etic al UE În plus, semnatarii scrisorii solicită președintei PE să faciliteze implementarea codului etic al Uniunii Europene. Această inițiativă a fost blocată de Partidul Popular European (PPE), familia politică a Robertei Metsola, precum și de grupurile de extremă-dreapta. Huawei, acuzată Scopul activităților de lobby suspectate ar fi fost acela de a contracara eforturile SUA de a exclude companiile chineze de telecomunicații de pe piețele sensibile. În plus, Huawei ar fi încercat să promoveze o deschidere mai mare a pieței europene pentru companiile chineze, influențând eurodeputați prin diverse beneficii.

Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului (sursa: brif.mk)
Internațional

Incendiul din clubul macedonean, asemănări șocante cu Colectiv: fără autorizație și corupție

Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului. Autoritățile din Macedonia de Nord au demarat o anchetă pentru a stabili posibile acte de corupție legate de incendiul devastator care a avut loc într-un club de noapte din Kocani, soldat cu 59 de morți și peste 150 de răniți. Ministrul de interne, Pance Toskovski, a declarat duminică că firma care administra localul nu avea autorizație legală de funcționare. Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Toskovski a subliniat că lipsa autorizației este un indiciu clar al corupției care persistă în Macedonia de Nord. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut „Această firmă nu avea autorizație legală pentru a lucra. Această autorizație, la fel ca multe alte lucruri în Macedonia în trecut, este legată de corupție”, a afirmat acesta. 15 persoane reținute și peste 20 de suspecți în anchetă Potrivit ministrului de interne, ancheta vizează peste 20 de suspecți, printre care se numără fiul proprietarului clubului, directorul firmei care administra localul și membri ai echipei de securitate. În total, 15 persoane au fost deja reținute, inclusiv angajați ai Ministerului Economiei, în timp ce alți suspecți sunt fie spitalizați, fie decedați. Printre cei vizați de anchetă se află și doi membri ai trupei de hip-hop DNK, extrem de populară în Macedonia de Nord, care susținea un concert în momentul producerii incendiului. Premierul Mickoski promite măsuri drastice Premierul Hristijan Mickoski a declarat că vinovații vor fi trași la răspundere fără milă, indiferent de poziția sau afilierea lor politică. „Pentru tot ce s-a întâmplat, trebuie să existe răspundere penală pentru toți, indiferent de instituția de care aparțin, la ce nivel, ce partid, profesie… Va trebui să fie trași la răspundere cu numele și prenumele, fără milă”, a spus acesta. Mickoski a anunțat că în zilele următoare vor fi luate măsuri concrete pentru a combate corupția și pentru a face dreptate familiilor victimelor. „Datorăm asta și vouă și familiilor celor decedați”, a subliniat premierul. Promisiuni pentru combaterea corupției Guvernul Macedoniei de Nord promite să ia măsuri ferme pentru a preveni astfel de tragedii în viitor. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile se angajează să aducă în fața justiției pe toți cei responsabili de această catastrofă.

Proteste masive la Belgrad împotriva corupției (sursa: BBC)
Internațional

Protest uriaș la Belgrad, riscul de tensiuni, foarte mare: susținătorii puterii s-au adunat și ei

Proteste masive la Belgrad împotriva corupției. Mii de sârbi s-au îndreptat sâmbătă spre centrul Belgradului pentru a participa la o protest de amploare împotriva corupției, în urma unei serii de manifestații care au avut loc în ultimele luni, transmite BBC. Proteste masive la Belgrad împotriva corupției Aceasta ar putea deveni cea mai mare demonstrație din Serbia din ultimele decenii, iar autoritățile sârbe și-au mobilizat la rândul lor susținătorii, pregătindu-se pentru un eveniment tensionat. Citește și: Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” Protestatarii au venit echipați cu drapele, fluiere și pancarte pe care este ilustrată o mână însângerată, simbol al mișcării care folosește drept slogan "corupția ucide". În plus, grupuri de motocicliști, veterani și studenți s-au organizat pentru a asigura ordinea și securitatea protestului, marcând o mobilizare fără precedent. Fermierii s-au alăturat protestului Un grup de fermieri a venit la protest cu tractoarele, susținând manifestația anti-corupție. În același timp, alte tractoare, conduse de simpatizanți ai guvernului, au fost instalate lângă Palatul Prezidențial încă de vineri dimineața. Poliția și jandarmeria, mobilizate Autoritățile au luat măsuri de securitate sporite. Ferestrele clădirilor guvernamentale au fost protejate încă de dimineață. Polițiștii și vehicule ale jandarmeriei sunt prezente în punctele strategice ale orașului. Zeci de mii de manifestanți Ministerul de Interne din Serbia a raportat că aproximativ 31.000 de persoane au ajuns la Belgrad începând de vineri seară, într-o atmosferă festivă, unii venind pe jos, cu bicicleta sau cu tractorul din diverse regiuni ale Serbiei. Seria de manifestații a început după accidentul din gara Novi Sad, din 1 noiembrie, în care 15 persoane au murit după ce o copertină de beton, recent renovată, s-a prăbușit. Pentru protestatari, acest accident este dovada corupției endemice care afectează instituțiile și lucrările publice din Serbia. De atunci, protestele au crescut în amploare, devenind unele dintre cele mai mari din istoria țării. Guvernul acuză protestatarii de legături cu agenții străine În ultimele zile, tensiunile au escaladat, pe măsură ce guvernul de la Belgrad a acuzat protestatarii că sunt manipulați și finanțați de agenții străine pentru a provoca o revoluție. Oficialii guvernamentali susțin că mobilizarea de sâmbătă este orchestrată din exterior, pentru a destabiliza Serbia. O manifestație decisivă pentru viitorul Serbiei Manifestația de sâmbătă este considerată un moment crucial pentru viitorul protestelor anti-corupție din Serbia. Pe măsură ce autoritățile încearcă să descurajeze mișcarea, organizatorii insistă că manifestațiile vor continua până când vor fi luate măsuri concrete împotriva corupției.  

Trump acuză presa americană de corupție (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump acuză presa care-l critică de ilegalități și corupție: "Asta trebuie să înceteze"

Trump acuză presa americană de corupție. Președintele SUA, Donald Trump, a lansat vineri noi acuzații împotriva presei americane, susținând că aceasta recurge la practici „ilegale” și este „coruptă”. Într-o declarație făcută la Departamentul de Justiție, liderul de la Casa Albă a vizat în special CNN și MSNBC, două canale critice la adresa sa. Trump acuză presa americană de corupție Donald Trump a afirmat că presa mainstream publică „97,6% lucruri rele” despre el și acționează în „totală coordonare” pentru a influența opinia publică. Citește și: Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” Mai mult, a insistat că acest fenomen ar trebui să înceteze, deoarece „influențează judecătorii și schimbă legea” într-un mod pe care el îl consideră ilegal. Un război vechi cu jurnaliștii Încă din 2016, Trump și-a construit imaginea politică atacând frecvent presa, pe care o numește „fake news” și „dușmanii poporului”. Criticile sale sunt fără precedent pentru un lider american, în condițiile în care libertatea presei este garantată de Constituție. Restricții impuse presei în al doilea mandat De la începutul celui de-al doilea mandat al său, în 2025, administrația Trump a impus măsuri restrictive pentru unele instituții de presă, inclusiv Associated Press. Aceste decizii au amplificat tensiunile dintre Casa Albă și jurnaliști, alimentând temerile legate de libertatea presei în SUA.

România stagnează în clasamentul privind corupția (sursa: Facebook/Transparency Internațional)
Eveniment

România își menține scorul privind corupția în 2024: este sub media UE

România stagnează în clasamentul privind corupția. România și-a păstrat în 2024 scorul de 46/100 în Indicele de Percepție a Corupției (CPI) publicat de Transparency International, ocupând locul 65 din 180 de țări, la același nivel cu Muntenegru, Kuweit și Malta. Potrivit unei analize Deloitte România, țara noastră rămâne sub media Uniunii Europene, care a scăzut la 62/100. România stagnează în clasamentul privind corupția Analiza arată că, la nivel global, percepția privind corupția s-a deteriorat în ultimii 12 ani. Citește și: Serviciile secrete italiene explică războiul hibrid al Rusiei împotriva României și cum a fost susținut Georgescu În cadrul Uniunii Europene, mai multe state importante înregistrează scăderi de punctaj: Germania – 75/100 Franța – 67/100 Italia – 54/100 Spania – 56/100 Slovacia – 49/100 Ungaria – 41/100 România stagnează cu 46/100, fără progrese semnificative față de anii anteriori. SUA suspendă aplicarea FCPA, cu impact global Pe 10 februarie 2025, președintele SUA a anunțat suspendarea Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), motivând că legea a fost aplicată abuziv și contrar intereselor americane. Anterior, Biroul Procurorului General din SUA a transmis că prioritatea investigațiilor se va concentra pe cazurile de corupție care facilitează activități criminale transnaționale, reducând atenția asupra anchetelor implicând corporații fără legături directe cu astfel de rețele. FCPA, un model pentru legislațiile anti-mită globale FCPA este cunoscut pentru aplicabilitatea sa transnațională, reglementând practicile de corupție comise de entități americane sau afiliate, chiar și în afara teritoriului SUA. Alături de FCPA, alte legi importante cu aplicare internațională sunt: UK Bribery Act (Marea Britanie, 2010) și Legea Sapin II (Franța, 2016) Acestea se adaugă convențiilor internaționale precum Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției sau Convenția UE privind lupta împotriva corupției Recomandările Transparency International pentru România Transparency International România propune mai multe măsuri pentru îmbunătățirea luptei anticorupție. Creșterea conștientizării privind Legea nr. 361/2022 pentru protecția avertizorilor în interes public. Actualizarea legislației privind integritatea publică. Angajamentul guvernamental față de un program anticorupție care să ridice scorul CPI al României la cel puțin 50/100 până în 2027. Rolul esențial al companiilor în combaterea corupției Pe lângă eforturile publice, implicarea mediului privat este crucială. Companiile trebuie să investească în prevenție, deoarece costurile corupției pot afecta grav reputația și situația financiară. Acestea ar trebui să urmeze câțiva pași: Identificarea riscurilor specifice industriei și organizației. Aplicarea politicii „tone at the top”, prin care conducerea promovează toleranță zero față de corupție. Implementarea unui cadru procedural robust cu mecanisme de raportare. Organizarea de sesiuni de instruire și conștientizare pentru angajați.

Au dispărut dosarele de corupţie din sistemul judiciar, constată procurorul Daniel Horodniceanu Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Horodniceanu: „Șase ani de când au dispărut dosarele de corupţie din sistemul judiciar”

Declarație-șoc a procurorului Daniel Horodniceanu, membru al CSM: „Nu este o coincidenţă că sunt şase ani de când au dispărut dosarele de corupţie din sistemul judiciar”. El a vorbit despre „ineficiența” actualului sistem de anchetare penală a magistraților la ședința de bilanț anual a DNA. Citește și: BREAKING Ordonanța „Trenuleț”, o păcăleală: în ianuarie, cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat „Au dispărut dosarele de corupţie din sistemul judiciar” „Trebuie să vă felicit pentru indicatorii prezentaţi, care înţeleg că sunt printre cei mai buni din istoria instituţiei, indiferent că instituţia se numea PNA sau DNA. Doresc, însă, să atrag atenţia şi asupra oportunităţii de care beneficiaţi, ca urmare a prevederii din PNRR referitoare la menţinerea unei scheme de procurori de 85% în mod permanent.  Acest lucru este de natură să încurajeze procurorii DNA să continue activitatea cu speranţa, cu credinţa că munca lor este importantă, că beneficiază de susţinere, că au acces la resurse. Aceasta în ciuda faptului că ne găsim după aproape trei ani în care Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost desfiinţată, formal, pentru a fi reînfiinţată, sub o altă organizare, la fel de ineficientă ca predecesoarea sa. Probabil nu este o coincidenţă că sunt şase ani de când au dispărut dosarele de corupţie din sistemul judiciar. Dosarele de corupţie au dispărut, dar, personal, nu sunt convins că a dispărut corupţia din justiţie", a declarat Daniel Horodniceanu. „Ponoasele deciziei CCR” El a criticat și o deczie a CCR care a dus la închiderea a mii de dosare. „Tragem şi acum ponoasele Deciziei 358/2022 a Curţii Constituţionale care a reinterpretat norme de drept material cu consecinţa închiderii a mii de dosare penale, cu toate consecinţele care decurg de aici. Aceasta după ce, în ultimii ani, reducerea pedepselor, micşorarea termenelor de prescripţie, abrogarea sau dezincriminarea temporară a unor infracţiuni, considerarea deciziilor CCR ca fiind retroactive, toate au acţionat într-un singur registru, conţinând: prescripţia răspunderii penale, imposibilitatea trimiterii infractorilor în faţa justiţiei sau, dacă se reuşea trimiterea în judecată, micşorarea pedepselor sau chiar achitarea cauzată de modificările aduse conţinutului legal. Va trebui în continuare să fim atenţi şi la modificările periodice de practică judiciară care se produc destul de des", a mai arătat Daniel Horodniceanu. 

Liderul PSD Constanța, anchetat de DNA (sursa: Facebook/PSD Municipiul Constanța)
Eveniment

Șeful PSD Constanța, Ion Dumitrache, prins în dosarul DNA al corupției din port

Liderul PSD Constanța, anchetat de DNA. Președintele organizației municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, a decis să se suspende din toate funcțiile politice deținute în partid, până la clarificarea situației sale juridice. Liderul PSD Constanța, anchetat de DNA Decizia lui Ion Dumitrache vine în urma perchezițiilor efectuate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar de corupție care vizează mai mulți funcționari și oameni de afaceri. Citește și: Lui George Simion i-a răsărit în declarația de avere un cont bancar uriaș, de care uitase până acum Conform comunicatului oficial transmis de PSD Constanța, conducerea organizației municipale va fi preluată temporar de prim-vicepreședintele Costin Răsăuțeanu. Acesta va asigura continuitatea activităților politice și administrative ale filialei până la clarificarea situației juridice a lui Dumitrache. Potrivit comunicatului, PSD Constanța își reafirmă angajamentul față de principiile transparenței și colaborarea cu instituțiile statului. Percheziții DNA în Portul Constanța Procurorii DNA au efectuat luni, 24 februarie 2025, un număr de 41 de percheziții în Portul Constanța, precum și în județele Dâmbovița, Brașov și municipiul București. Ancheta vizează suspiciuni de luare și dare de mită între 2024 și 2025, în contextul activităților economice desfășurate în Portul Constanța. Mita estimată: peste 6 milioane de euro Surse judiciare au indicat că în dosar sunt implicați șefi și funcționari din cadrul Portului Constanța, dar și oameni de afaceri locali și foști vameși. Valoarea mitei ar depăși suma de 6 milioane de euro. Printre persoanele vizate de anchetă se numără și liderul suspendat al PSD Constanța, Ion Dumitrache. Ancheta se află în plină desfășurare, iar autoritățile continuă investigațiile pentru a clarifica toate aspectele acestui caz complex.

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani

Corupție la Pașcani, Statul pierde bani. Cazul de corupție din Primăria Pașcani a luat o turnură neașteptată, statul ieșind în pierdere după ani de procese. Corupție la Pașcani, Statul pierde bani În loc să condamne principalul inculpat și să recupereze prejudiciul, autoritățile s-au văzut obligate să plătească despăgubiri semnificative. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru'”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Mircea Zuzan, fostul secretar al municipiului, a câștigat în primă instanță dreptul la plata salariilor pe trei ani și diferențele dintre pensii și salarii pe alți doi ani. Situația evidențiază ineficiența sistemului juridic în cazurile de corupție administrativă. Continuarea, în Ziarul de Iași

Mii de sârbi protestează contra corupției (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Mii de sârbi protestează contra corupției

Mii de sârbi protestează contra corupției. La peste două luni de la prăbușirea unei părți din acoperișul gării din Novi Sad, care a dus la moartea a 15 persoane, mii de sârbi au ieșit în stradă în Belgrad pentru a protesta împotriva corupției. Incidentul tragic, soldat cu pierderi de vieți omenești și acuzații grave, a declanșat o mișcare amplă de contestare în Serbia. Mii de sârbi protestează contra corupției Potrivit Novosti.rs, protestele au fost inițiate de studenți, care au blocat majoritatea universităților din Serbia timp de săptămâni. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Mișcarea lor nu dă semne de slăbire, deși țara, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, este guvernată de mai bine de un deceniu de partidul de dreapta naționalistă SNS. De la ora 16:00, mii de oameni s-au adunat în centrul Belgradului purtând fluiere și insigne cu o mână însângerată, simbol al tragediei de la gara din Novi Sad. Protestatarii au cerut dreptate pentru victime și transparență în investigarea cauzelor prăbușirii acoperișului. 15 vieți pierdute În urma prăbușirii tonelor de beton de pe acoperișul aflat în restaurare, 14 persoane au murit pe loc, inclusiv copii. A 15-a victimă a decedat câteva săptămâni mai târziu în spital. Corupția, principalul vinovat Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre sârbi sprijină protestele. Manifestanții consideră că tragedia este rezultatul corupției din sistemul public și cer transparență cu privire la contractele pentru renovarea gării, semnate cu companii din China, Ungaria și Franța. Ancheta în curs, care a dus la inculparea a peste 10 persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor, Goran Vesic. Ce solicită protestatarii Protestatarii cer o investigare rapidă și transparentă a tragediei și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați. De asemenea, aceștia denunță corupția generalizată din Serbia și lipsa de responsabilitate a autorităților în gestionarea proiectelor publice.

Târgu Mureș, primar reținut de procurori (sursa: Facebook/Soós Zoltán)
Eveniment

Târgu Mureș, primar reținut de procurori

Târgu Mureș, primar reținut de procurori. Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, a fost reținut luni seară de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), conform informațiilor oferite de surse judiciare. Târgu Mureș, primar reținut de procurori Soos Zoltan este vizat într-un dosar care investighează fapte de corupție, detaliile fiind încă în curs de clarificare de către autorități. Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler Soos Zoltan a obținut un nou mandat de primar în cadrul alegerilor din iunie, continuând să conducă municipiul pentru al doilea mandat consecutiv. Impactul asupra administrației locale Reținerea primarului ridică semne de întrebare privind funcționarea administrației locale în Târgu Mureș și impactul asupra proiectelor aflate în derulare. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile urmează să ofere mai multe detalii.

Revelion penal în 2022 la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Revelion penal în 2022 la Iași

Revelion penal în 2022 la Iași: dosarul privind organizarea petrecerii de sfârșit de an din 2022 se apropie de trimiterea în judecată, potrivit surselor judiciare. Revelion penal în 2022 la Iași DNA ar urma să înainteze rechizitoriul în instanță în scurt timp, după ce recent a solicitat Primăriei Iași să precizeze dacă se va constitui parte civilă în proces. Citește și: Misterioasa poză de la Paris în care Sorina Docuz se află lângă un bărbat care pare a fi geamănul lui Marcel Ciolacu Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 560.000 de lei, fiind legat de modul în care Primăria a atribuit contractul pentru spectacolul de sfârșit de an. Conform DNA, funcționari publici ar fi favorizat compania R&A Events & Concerts SRL, reprezentată de impresarul Radu Groza. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție (sursa: Facebook/Poliția de Frontieră Română)
Eveniment

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție

Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție. Prin frontiera estică a României pot trece persoane și bunuri aproape fără nicio restricție, atât timp cât cei implicați știu cui și cât să ofere. Vămile cu Moldova, ciuruite de corupție Recent, un șofer de autocar din Republica Moldova a trecut cu ușurință prin vamă, având autocarul încărcat cu marfă, după ce a oferit o bancnotă polițiștilor de frontieră la Sculeni. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Procurorii au descoperit că la acest punct de trecere a frontierei exista un sistem bine organizat, protejat de șeful poliției de frontieră din acea zonă, subcomisarul Cristian Mancaș. Astfel, agenții de poliție de frontieră și șefii de grupă cunoșteau zilele în care urmau să sosească autocare și microbuze încărcate cu colete, având ca destinație țări din Europa de Vest. De asemenea, șoferii știau exact când vor fi de serviciu polițiștii dispuși să accepte mită pentru a facilita trecerea fără verificări amănunțite. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“, Inspecția Judiciară, “nefuncțională“ Foto: Facebook
Justiție

Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a postat, pe Facebook, o “opinie nefestivistă“ despre starea Justiției: “uriașe zone de corupție necercetate“, iar Inspecția Judiciară este “nefuncțională“, a scris el. Citește și: Un fost turnător al Securității este, probabil, cel mai bine plătit bugetar din România. Doar pensia i-a crescut cu circa 85.000 de lei într-un an Ziua Justiţiei este organizată, anual, în prima duminică a lunii iulie. Astfel, în 2024 această zi este marcată la 7 iulie. Nicușor Dan: “uriașe zone de corupție necercetate“, Inspecția Judiciară, “nefuncțională“ “O opinie nefestivistă de ziua justiției. La nivelul instanțelor de judecată, cu toate neajunsurile, sistemul judiciar funcționează mult mai bine decât alte zone ale administrației. Calitatea actului de justiție a scăzut însă prin pensionările din ultimii ani. La nivelul Parchetului vedem uriașe zone de corupție necercetate, cum este corupția imobiliară, în contrapondere cu consum mare de resurse în cazuri de corupție minore cu impact mediatic și politic. Și avem de ani de zile o instituție nefuncțională, Inspecția Judiciară. Sunt judecători, foarte puțini, pe care îi știe toată lumea că fac praf dosare din incompetență și superficialitate, și care nu sunt eliminați din sistem“, a afirmat primarul general al Capitalei. Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat, duminică, în mesajul de Ziua Justiţiei, că o justiţie independentă nu este un lux, este o necesitate, iar statul de drept presupune că toată lumea este agală în faţa legii şi se supune aceloraşi rigori, indiferent de statut.

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați (sursa: gds.ro)
Investigații

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați

Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați. Ion Cupă, secretarul general adjunct al ANAF și fost șef al Autorității Vamale Române, a fost iertat de procurorii DNA, deși le-ar fi cerut subalternilor săi, adică vameșilor corupți, să-i plătească o factură de 2.000 de euro pentru hainele de lux pe care le comandase de la firma CANALI. Citește și: EXCLUSIV Secretarul general adjunct al ANAF, Ion Cupă, și soția, donații politice de 1,2 milioane de lei. Cupă e sprijinit de PSD, soția - de PMP La solicitarea DeFapt.ro, DNA a transmis că Ion Cupă nu are nici o calitate în dosarul de corupție al vameșilor șpăgari. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a refuzat să comunice ce atribuții are Ion Cupă ca secretar general adjunct al ANAF, dar și dacă a luat vreo măsură împotriva acestuia. Adjunct la Fisc, cerut de PSD șef la Vămi Pesedistul Adrian Câciu, în mandatul său de ministru al Finanțelor, l-a numit pe Ion Cupă în funcția de secretar general adjunct al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Se întâmpla în iulie 2022. Ulterior, filiala PSD Mehedinți, condusă de Aladin Georgescu, i-a transmis o depeșă ministrului Adrian Câciu prin care îl informa că social – democrații îl recomandă și îl susțin pe Ion Cupă pentru funcția de președinte al Autorității Vamale Române. Ministrul Câciu a luat recomandarea și s-a dus la premierul Nicolae Ciucă, căruia i-a cerut să-l numească pe Ion Cupă pe funcția solicitată de PSD. Ordinul a fost executat: premierul Ciucă a emis decizia în data de 30 mai 2023. Ceea ce nu știa Ion Cupă la preluarea mandatului de președinte al Vămii era faptul că procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi filau pe mai mulți vameși corupți din subordinea sa. Printre aceștia se afla și Paul Petrof, șeful Direcției Regionale Vamale București. Șeful vameșilor, haine plătite de subordonați Interceptările din dosarul de corupție arată că, pe 28 decembrie 2023, vameșul șef Paul Petrof se afla în biroul lui împreună cu patru subalterni și cu evazionistul Cătălin Bucura. Vameșul Paul Petrof și-a exprimat nemulțumirea față de cei prezenți în biroul său că trebuie să suporte mai multe cheltuieli făcute de Ion Cupă, șeful Autorității Vamale. Cea mai recentă cheltuială atunci era legată de plata unor articole de îmbrăcăminte de lux: costum, cămașă, pantofi, fular și curea. Valoarea cumulată a acestora era de aproximativ 2.000 de euro. Vameșii Paul Petrof și Răzvan Cosmin Stamatescu i-au sugerat, apoi i-au cerut afaceristului evazionist Cătălin Bucura să suporte o parte din costuri. Evazionistul nu voia să apară pe cameră "Acesta (Bucura - n.r.) își arată disponibilitatea să remită suma de 5.000 de lei, dar solicită să nu participe la momentul plății pentru a nu fi surprins de camerele de luat vederi în magazin sau în apropierea acestuia. De asemenea, din aceste discuții reiese că Bucura Cătălin („Nepotu”) a mai contribuit cu sume de bani în favoarea lui Petrof Paul sau/și a lui ION CUPĂ („Păduraru”) (acest aspect reiese din indicarea de către Petrof Paul pe o hârtie a unor sume de bani, afirmând către Stamatescu Răzvan Cosmin: i-am arătat ce-ai făcut tu. RĂZVAN, ți-am arătat ce-a făcut el ieri? – indicând biletul din mână)", susțin procurorii DNA, potrivit referatului de reținere din speță. DNA a "uitat" complet de Cupă Vameșii corupți au fost reținuți, apoi arestați la jumătatea lunii februarie a acestui an. Între timp, Ion Cupă a revenit pe funcția de secretar general adjunct al ANAF. DeFapt.ro a solicitat DNA să comunice ce acuzații i se aduc lui Ion Cupă, în contextul în care acesta a abuzat de funcție pentru a beneficia de diverse foloase necuvenite de la subalternii săi și evazioniști. În răspunsul sec primit de la DNA se menționează că "în acest moment, persoanele la care faceți referire nu au calitatea de suspect sau inculpat în cauza menționată". Cupă și Boloș, no comment Am încercat să obținem un punct de vedere și de la Ion Cupă în legătură cu mențiunile făcute cu privire la persoana sa de procurorii anticorupție în referatul de arestare al vameșilor corupți, dar Cupă nu a răspuns. DeFapt.ro a solicitat în plus un punct de vedere oficial din partea ministrului Marcel Boloș, în subordinea căruia se află ANAF, respectiv Ion Cupă. Nici ministrul Marcel Boloș nu a vrut să răspundă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră