/

EXCLUSIV Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă luate cu împrumut de la Muzeul Național de Artă Contemporană. Ministerul, dat în judecată pentru milioane de euro

Lucrări de artă, dispărute din MAE
Lucrări de artă, dispărute din MAE (sursa: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe)

Lucrări de artă, dispărute din MAE. Curtea de Conturi a constatat la finalul anului trecut că din patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe au dispărut sute de lucrări de artă fără nici o explicație.

Alte mii de obiecte de artă (sculpturi, picturi, veselă de argint și obiecte de mobilier) au o valoare de inventar de numai 50 de lei pentru fiecare.

Citește și: După ce Ciolacu și-a abandonat soția în covrigăria din Buzău ca unică asociată, firmei i-au crescut datoriile până la 354.000 de lei. Profitul, modest: 19.000 de lei

Mai mult, zeci de angajați responsabili cu contabilitatea misiunilor diplomatice nu au nici un fel de studii de specialitate financiar-contabilă.

Contabilitatea, făcută manual în MAE

Ministrul Luminița Odobescu a fost informată la finalul anului trecut despre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Ministerul Afacerilor Externe și instituțiilor subordonate.

Principalele nereguli constatate arată că structura centrală a MAE opune rezistență la digitalizarea instituției, în contextul în care situațiile financiare se întocmesc prin introducerea manuală a datelor din balanțele de verificare prin preluarea dintr-un tabel în format XLS.

În plus, s-a constatat că sistemul intern managerial nu este dezvoltat și implementat la un nivel care să asigure acuratețea și exhaustivitatea datelor raportate prin situațiile financiare.

Fără sistem de semnalare a neregulilor

„Nu au fost implementate mecanisme eficiente de control și monitorizare, inclusiv un sistem de semnalare a neregulilor, menit să asigure conducerii informații relevante și în timp util (…).

La nivelul ministerului nu există informații centralizate cu privire la controalele desfășurate de entitățile subordonate, fapt care poate avea repercursiuni asupra actului managerial sau asupra bugetului și patrimoniului entității”, se menționează în raportul Curții de Conturi.

Culmea, MAE nu deține date centralizate cu privire la litigiile în care este parte în procese, inclusiv informații despre procesele finalizate sau aflate pe rolul instanțelor de judecată din străinătate.

Contabilitate fără contabili

Curtea de Conturi a constatat că există „riscuri potențiale de eroare și fraudă în activitatea financiar – contabilă” din cauza faptului că personalul de la misiunile diplomatice ale României nu dețin studii de specialitate în domeniul în care activează.

„Din datele oferite de Departamentul Resurse Umane a rezultat că la nivelul misiunilor diplomatice există 58 de lucrători implicați în activități financiar – contabile, care nu au studii în domeniul financiar-contabil”, atrage atenția Curtea de Conturi. Mai mult, nu se exercită controlul financiar preventiv în cazul operațiunilor de scoatere din funcțiune și declasare a bunurilor aflate în patrimoniu.

Pentru a face vraiște contabilitatea și a se pierde urma banilor publici, la nivelul MAE a fost identificat un risc de aplicare eronată și neunitară a metodologiilor pentru activitatea financiar-contabilă întrucât „nu sunt procedurate procesele importante, din cauza faptului că s-a instituit practica de a se lucra în baza unor circulare recurente și subsecvente”.

Obiecte de artă de sub 50 de lei fiecare

O altă situație alarmantă și halucinantă descoperită la Ministerul Afacerilor Externe arată că peste 8.800 de bunuri sunt subevaluate la o valoare de inventar mai mică de 50 de lei fiecare.

Pe lista acestor bunuri și opere de artă se află sculpturi, tablouri, bibelouri, veselă de argint și obiecte de mobilier.

Pe lângă acest aspect, inspectorii de la Curtea de Conturi au identificat mai multe cazuri în care operele de artă nu au fost regăsite la misiunile diplomatice ale României, iar oficialii MAE nu au luat nici o măsură pentru a recupera pagubele sau bunurile dispărute. 

Lucrări de artă, dispărute din MAE

Tot la capitolul lucrări de artă, Curtea de Conturi arată că s-au identificat riscuri care afectează patrimoniul și imaginea MAE. De exemplu, Muzeul Național de Artă Contemporană a împrumutat MAE mai multe opere de artă pentru a fi expuse temporar în misiunile diplomatice ale României.

Ministerul Afacerilor Externe nu a mai returnat operele de artă împrumutate, ba mai mult, unele au dispărut fără urmă. Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată MAE pentru a-și recupera bunurile, în anul 2020.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Judecătorii de la Tribunalul București au admis Muzeului Național de Artă Contemporană să depună o expertiză tehnică judiciară pentru a se stabili valoarea de piață a celor 226 de lucrări de artă dispărute.

Valoarea estimată provizoriu a celor 226 de opere de artă, înainte de finalizarea expertizei, se ridică la peste 9,3 milioane lei, echivalentul a aproape două milioane de euro. Bani pe care Ministerului Afacerilor Externe urmează să-i plătească din taxele și impozitele contribuabililor.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:58BREAKING Ucraina poate lovi ținte adânc în teritoriul rusesc cu rachete americane, Biden și-ar fi dat acordul. Un astfel de atac ucrainean, așteptat în zilele următoare
20:52Scholz se apără după conversația cu Putin: Trebuia să-i spun că sprijinul Occidentului pentru Ucraina nu a slăbit
20:42Medicul de la Târgu Jiu avea obligația să intervină la pacientul adolescent cu peritonită care a murit, susține șefa Colegiului Medicilor, Cătălin Poiană
20:33Forțele aeriene austriece nu au piloți în weekend, nici un avion de vânătoare nu se ridică de la sol sâmbăta și duminica
20:25Se complică scandalul Gaetz, dorit de Trump la Justiție: se cere publicarea unui raport despre posibil sex cu o minoră și consum de droguri
20:17Lasconi e de acord cu Bolojan că e nevoie de un candidat comun de dreapta pentru a-l opri pe Ciolacu, dar îi acuză pe contracandidați de ipocrizie
17:22Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni
16:13Aproape jumătate dintre victimele inundațiilor din Valencia au murit în propriile case sau în garaje
16:05Israelul l-a eliminat și pe responsabilul cu relația cu presa al Hezbollah printr-o lovitură asupra unei clădiri din Beirut
15:51Ciolacu vrea neapărat să pară prezidențiabil: după ce a încercat să-l pupe pe premierul britanic, merge să vorbească cu mâinile și la NATO
15:41Ciolacu ucide domeniul privat: în 2024, cu 7% mai multe firme dizolvate decât în 2023
15:30Ce cadou de Crăciun le face aeroportul Otopeni pasagerilor: scaune noi la porțile de îmbarcare. Cele de acum sunt vechi și de 15 ani
14:53Bolojan: „Fac un apel către Ciucă, Geoană şi Lasconi -să găsească o soluţie să nu fragmentăm voturile. Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!”
13:02Premierul britanic, Keir Starmer, a îngropat vizita omologului care acum învață engleza, Marcel Ciolacu. Discuțiile, fără nici un obiectiv concret
10:39Biden, lovit de nostalgie la întâlnirea cu Xi Jinping: Câte ore am petrecut singuri, dumneavoastră și cu mine…