Eveniment
Nicușor Dan acuză Moscova de sabotarea procesului de pace
Nicușor Dan acuză: Rusia sabotează pacea. Președintele României, Nicușor Dan, a transmis un mesaj categoric în cadrul Summitului Ucraina – Europa de Sud-Est, desfășurat miercuri la Odesa.
Acesta a criticat dur strategiile de amânare și sabotare practicate de Rusia, subliniind că orice încercare de a ajunge la un acord de pace este în mod sistematic blocată de partea rusă.
Nicușor Dan acuză: Rusia sabotează pacea
„Singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța. De aceea, trebuie să fim fermi în denunțarea acțiunilor sale”, a declarat Nicușor Dan.
Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Claudiu Manda latifundiar milionar printr-o firmă fără angajați și cu profit minuscul. Rețeaua interlopilor, condamnaților și intermediarilor
În discursul său, președintele a reamintit că Ucraina a optat mereu pentru soluții pașnice, iar formularea unei păci juste – bazată pe Carta ONU și dreptul internațional – a fost susținută de majoritatea statelor democratice.
Nicușor Dan a menționat că președintele Zelenski a fost chiar deschis la ideea unui armistițiu și unei întâlniri directe cu Vladimir Putin, în contextul unei inițiative susținute de Statele Unite.
Însă Rusia a refuzat constant orice propunere rezonabilă, impunând condiții inacceptabile, cu scopul clar de a sabota calea către pace.
Apel la unitate europeană și solidaritate cu Ucraina
Șeful statului român a făcut apel la unitate între statele europene, subliniind că este esențial să apărăm împreună valorile democratice, precum dreptul internațional, respectul pentru viața umană, demnitatea, libertatea și democrația
„Acestea sunt valorile pe care poporul ucrainean le apără în fiecare zi”, a subliniat președintele.
Integrarea europeană, un proces transformator
Referindu-se la parcursul european al statelor din Europa de Sud-Est, Nicușor Dan a evidențiat beneficiile aderării la Uniunea Europeană, amintind că România însăși a trecut printr-un proces profund transformator.
Acesta a dus la dezvoltare economică, stabilitate socială, oportunități și securitate.
Președintele a încurajat valorificarea reuniunilor regionale, precum summitul actual, pentru o coordonare eficientă a eforturilor comune spre un viitor european solid.
Trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina
În marja summitului, președintele României a participat la o reuniune trilaterală cu omologii din Republica Moldova și Ucraina.
Discuțiile au vizat proiectele majore de interconectare, în special în domeniul infrastructurii energetice, procesul de aderare la Uniunea Europeană și cooperarea în domeniul securității regionale
Summitul a reunit 11 lideri regionali, printre care șefi de stat, de guvern sau ai parlamentelor din România, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Albania, Bulgaria, Croația și Grecia.