Firea s-a debarasat de Vișinel Bălan. Dar nici o autoritate nu-și asumă demiterea lui Vișinel Bălan, cunoscut activist (inclusiv în presa internațională – aici, un articol din The Guardian) pentru drepturile copiilor instituționalizați, din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA).
Între timp, Vișinel Bălan a decis să-și caute dreptatea în instanță: cere Guvernului României și Ministerului Familiei să-i comunice motivul pentru care a fost demis.
12 copii s-au sinucis în ultimii cinci ani
Vișinel Bălan a fost demis din funcția de vicepreședinte al ANPDCA pe 27 martie, la un an și trei săptămâni de la numirea în funcție. În ultimele luni înainte de demitere, Vișinel Bălan a atras atenția de mai multe ori asupra problemelor din sistemul de protecție, cu precădere asupra sinuciderilor.
În ultimii cinci ani, 12 copii aflați în grija statului s-au sinucis, potrivit datelor oficiale transmise de ANPDCA, la solicitarea Defapt.ro.
Totodată, Vișinel Bălan a acuzat și lipsa de acțiune și de interes a actualei șefe a Autorității, Elena Tudor, pentru a rezolva problemele copiilor din sistem.
Defapt.ro a solicitat tuturor autorităților responsabile explicații în legătură cu motivele demiterii lui Bălan de la ANPDCA.
No comment de la ANPDCA
Astfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului ne-a trimis la Ministerul Familiei, spunându-ne că ministra Familiei este cea care a propus numirea lui Bălan ca vicepreședinte al Protecției Copilului, în urmă cu un an. Iar în urmă cu două săptămâni, a propus demiterea sa.
Totodată, ANPDCA a reiterat că „numirea și eliberarea din funcție a subsecretarilor de stat reprezintă o prerogative absolută acordată de lege prim-ministrului, conform prevederilor art. 31 din OUG 57/2019, privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”.
Rugată să comenteze dacă la baza demiterii sunt criticile aduse în spațiul public la adresa Elenei Tudor și a modului în care sunt gestionate problemele copiilor din sistem, Autoritatea a transmis Defapt.ro că nu comentează „opiniile personale și speculațiile lansate în spațiul public legate de eliberarea din funcție a domnului Vișinel-Costel Bălan”.
Firea s-a debarasat de Vișinel Bălan
Un răspuns la indigo a venit și de la Ministerul Familiei: Gabriela Firea l-a propus pe Vișinel Bălan ca vicepreședinte la Autoritate, tot ea a propus demiterea sa, dar cuvântul final este al premierului.
În schimb, Guvernul ne-a trimis înapoi la Ministerul Familiei: premierul demite subsecretarii, dar la propunerea membrilor Guvernului. Totodată, Executivul a menționat și un document care ar conține motivele pentru care Gabriela Firea a decis să ceară schimbarea lui Bălan, care, însă, este „corespondență administrativă nepublică”.
„Potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, persoanele care ocupă funcții de secretari/subsecretari de stat, respectiv cele care ocupă funcții cu rang de secretari de stat/subsecretari de stat sunt numite, respectiv eliberate din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea membrilor Guvernului.
Documentul solicitat de dumneavoastră, în copie scanată, reprezintă o corespondență administrativă nepublică între autorități și instituții publice”, a fost răspunsul Guvernului pentru Defapt.ro.
Vișinel Bălan dă în judecată Guvernul și Ministerul Familiei
„Corespondența nepublică” la care se referă Guvernul în răspunsul său este Decizia 3.602 din 22 martie 2023, pe care ministra Gabriela Firea a transmis-o premierului Ciucă și care conține motivele pentru care cere demiterea lui Bălan, a explicat acesta, pentru Defapt.ro.
Vișinel Bălan a dat în judecată Guvernul și Ministerul Familiei, solicitând să îi fie comunicate motivele pentru care a fost schimbat din funcție, după ce a făcut mai multe adrese oficiale în care a fost plimbat între minister și Guvern.
„Eu am fost eliberat (din funcție – n.r.) în regim de urgență, după ce i-am acordat un interviu lui Cosmin Olteanu (activist pentru copiii instituționalizați și colaborator al ziare.com – n.r.), în care am prezentat o serie de situații cu care eu nu am fost de acord. Am cerut o întâlnire cu directorii DGASPC-urilor, pentru a discuta despre prevenirea cazurilor de suicid, am cerut să merg în centre (de plasament – n.r.), la invitația tinerilor.
Răspundeam de licențiere, aveam informații că multe centre doar și-au schimbat plăcuța pentru a obține licență de funcționare (adică erau centre rezidențiale, dar modificate pe hârtie pentru a fi căsuțe de tip familial – n.r.). Este o înțelegere tacită între Autoritate și DGASPC-uri; un mecanism de a proteja politic niște oameni care nu oferă un model de leadership care să presupună flexibilizarea relației dintre angajați și copii. Fie închiriezi apartamente, fie căsuțe de tip familial, să nu mai stea câte 50 de copii la un loc.
Autoritatea nu are interes să facă asta, genul acesta de abordare implică creșterea calității vieții copiilor, or dacă tu vezi doar din perspectivă politică – cum poți să îmbogățești niște oameni pe spatele unor copii lipsiți de orice formă de apărare”, a acuzat Vișinel Bălan.
Bălan: Firea nu a luptat pentru copii
Fostul vicepreședinte al ANPDCA a mai spus că nu a mai discutat cu Gabriela Firea din noiembrie 2022, iar cel mai recent i-a scris duminică (9 aprilie a.c. – n.r.), să-i spună că un copil cu măsura protecției i-a scris că vrea să se sinucidă, pentru că managerul de caz face presiuni asupra lui să plece din plasamentul de tip familial.
„Nu a reacționat. Gabriela Firea nu a fost preocupată să lupte pe bune pentru acești copii”, a adăugat Vișinel Bălan.
Întrebat când a discutat ultima dată cu șefa ANPDCA, Elena Tudor, Vișinel Bălan a spus că „pe 24 martie (a.c. – n.r.)”, când i-a semnalat că se depășește pragul de 30 de zile pentru a răspunde unei petiții, iar „în 15 minute”, petiția a primit răspuns. Petiția la care ar fi trebuit să răspundă Bălan, potrivit atribuțiilor primite, însă „acea petiție nu a ajuns niciodată la mine”.
„Aveam atribuții doar cu numele. Îmi repeta (Elena Tudor – n.r.): <Mi-ai activat toți nebunii (cei care depuneau petiții – n.r.). Ce oportunitate ți-a dat doamna ministru, dai cu piciorul la ceva unic.>. Mi s-a cerut liniște, mi-a spus: <Cu cât ești mai prezent în spațiul public, cu atât ne faci mai mult rău>”, a acuzat Vișinel Bălan, care ne-a prezentat și o înregistrare care o arată pe Elena Tudor amenințându-l că va rezista psihic mai mult decât el și acuzându-l că a manipulat-o pe Gabriela Firea pentru a-i spori atribuțiile.
Noul vice al ANPDCA, fost șef în DGASPC Sector 6
În locul lui Vișinel Bălan, vicepreședinte al Autorității este acum Nicolae Gorunescu, fost director executiv la Direcția pentru Protecția Copilului din cadrul DGASPC Sector 6.
Din informațiile Defapt.ro, Elena Tudor este cea care a propus numele lui Nicolae Gorunescu pentru a prelua funcția de vicepreședinte al ANPDCA. Autoritatea nu a comentat în legătură cu numirea, a recomandat Defapt.ro doar consultarea CV-ul actualului vice.
Potrivit CV-ului său, Gorunescu a fost șef în DGASPC Sector 6 din 2006 până în 2023, inițiator al programului SocialXchang și al mai multor programe de sport și artă pentru copii.
Între timp, joi, 13 aprilie a.c., de la ora 18.00, mai mulți activiști pentru drepturile copiilor se vor aduna să protesteze în fața ANPDCA și a Guvernului României, pentru a denunța demiterea lui Bălan, dar și pentru a atrage atenția asupra abuzurilor din sistemul de protecție.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Nu doresc să minimizez drama pierderii unei vieți, dar 12 copii în 5 ani, adică 2-3 copii pe an care se sinucid cam coincide cu procentul de sinucideri în rândul populației neinstituționalizate, aflate în grija părinților. Dacă părinții nu pot face mai mult, oare poate face statul?
O statistică e prezentată aici https://www.libertatea.ro/stiri/sinuciderea-e-a-patra-cauza-a-mortii-pentru-tinerii-intre-15-si-29-de-ani-cum-sta-romania-pe-harta-tarilor-4272301
2-3 copii pe an !!!!!!!!!!!!!!!!! Ce statisticã! Nu mai poate omul fãrã statistici!!!!! Nu trebuie nici mãcar U N U L !!!!!!!! Niciunde !!!!!! Dumnezeu sä -i ierte ṣi sã le fie țãrâna uṣoarã ,biețìi copilaṣi !