/

Încordare în legătură cu „bomba murdară” (radiologică) de care vorbesc rușii: americanii nu o văd nicăieri, dar Moscova insistă pe căi diplomatice oficiale că va fi detonată

Unde este "bomba murdară" a rușilor?
Unde este "bomba murdară" a rușilor? (sursa: kremlin.ru)

Unde este „bomba murdară” a rușilor? SUA nu au „încă niciun indiciu” că Rusia a decis să facă uz de armă nucleară, chimică sau biologică, a declarat luni un înalt responsabil militar american, într-un moment în care Ucraina şi aliaţii săi occidentali se tem de o escaladare din partea Moscovei.

Unde este „bomba murdară” a rușilor?

„Încă nu avem niciun indiciu că ruşii au luat decizia să facă uz de arme nucleare”, a declarat acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului. „Nu există nicio informaţie care să indice că au luat decizia de a folosi arme nucleare, biologice, chimice pe câmpul de luptă”, a adăugat acesta, citat de AFP.

În acelaşi timp, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a purtat discuţii telefonice luni cu omologii săi american, Mark Milley, şi britanic, amiralul Tony Radakin, pe tema aşa-zisei „bombe murdare”, la opt luni după începerea ofensivei ruse în Ucraina.

De duminică, Moscova agită ameninţarea acestei bombe radiologice pe care armata ucraineană ar dori să o folosească, o acuzaţie respinsă cu fermitate de Kiev şi de către aliaţii săi occidentali.

Rușii au sunat la Londra și Washington

Generalii Gherasimov şi Milley au avut o „conversaţie telefonică” în cursul căreia au evocat „eventuala utilizare a unei <bombe murdare> de către Ucraina”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Este pentru prima dată din 19 mai când şefii de stat major rus şi american discută despre conflictul din Ucraina.

Mai devreme luni, Valeri Gherasimov a purtat o discuţie telefonică cu omologul său britanic, amiralul Tony Radakin, de asemenea o convorbire rară între cei doi.

Ministerul rus al Apărării a difuzat imediat după aceasta un scurt comunicat, explicând că cei doi şefi de stat major au evocat „bomba murdară”.

Occident: Acuzații „false”

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, conversaţia a avut loc „la cererea” părţii ruse.

În cursul acesteia, Tony Radakin „a respins alegaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina prevede acţiuni pentru a agrava conflictul”, asigură instituţia de apărare britanică.

Cei doi „au convenit asupra importanţei menţinerii canalelor de comunicare deschise între Regatul Unit şi Rusia pentru a gestiona riscul unei erori de calcul şi de a facilita dezescaladarea”, mai indică Ministerul britanic al Apărării.

Tot luni, Marea Britanie, SUA şi Franţa au calificat drept „false” acuzaţiile Moscovei cu privire la „bomba murdară”. „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi aceasta acuzaţie ca pretext pentru o escaladare”, au avertizat cele trei ţări într-o declaraţie comună.

Ucraina cere inspectori AIEA

Pe fondul acuzaţiilor Moscovei cu privire la această „bombă murdară”, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut luni Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită de urgenţă o echipă de inspectori internaţionali în ţara sa pentru a contracara alegaţiile Rusiei că Ucraina ar pregăti o „provocare” cu utilizarea unei „bombe murdare”.

Într-o postare pe Twitter, Kuleba a indicat că a transmis această solicitare într-o discuţie telefonică pe care a purtat-o luni cu şeful AIEA, Rafaelo Grossi.

Citește și: O „bombă murdară” (cu elemente radioactive) poate schimba radical conflictul din Ucraina: Șoigu pretinde că Ucraina s-ar autobombarda, SUA respinge „afirmațiile clar false” rusești

„În convorbirea mea cu Rafael Grossi, am invitat oficial AIEA să trimită urgent experţi la instalaţiile paşnice din Ucraina, despre care Rusia pretinde în mod mincinos că dezvoltă o bombă murdară. El a fost de acord. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost şi rămâne întotdeauna transparentă. Nu avem nimic de ascuns”, scrie Kuleba în mesajul său.

În ultimele săptămâni, Ucraina şi-a concentrat contraofensiva în principal asupra regiunii Herson, în sud. Loviturile de artilerie ale armatei ucrainene au distrus puncte cheie de trecere peste fluviul Nipru, care taie regiunea de sud în două, lăsând trupele ruse de pe malul de vest lipsite de provizii şi vulnerabile la încercuire.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

11:50Fostul socru a lui Ponta, Ilie Sârbu, are două pensii speciale uriașe, cât primesc 13 pensionari obișnuiți la un loc
11:06Guvernul Ciolacu a investit 45 milioane euro într-un aeroport controlat de PSD care în 2024 a avut 1.621 de pasageri. În noiembrie – doi pasageri
11:00Doi moldoveni au cumpărat titluri de stat de 12 milioane de lei fiecare. Dobânzile, mai mari decât la bănci
10:45Dedeman a plătit degeaba 7,8 milioane de lei pentru concesiunea unui teren pe care voia să construiască un centru comercial, dar la care a renunțat
10:32Cum se mai moare la țară: beat, întins noaptea pe un drum de pământ, a fost călcat de mașina unui fost comisar de Poliție
21:20Navă-spion rusească în Canalul Mânecii, supravegheată de Royal Navy. Ministrul britanic al Apărării, către Putin: Știm ce faceți
21:11Trump face primul pas către Putin: propune un acord rapid de pace între Rusia și Ucraina sau, în caz contrar, va impune sancțiuni comerciale severe Moscovei și partenerilor săi
21:05Registrul Comerțului spune că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, deși apare în noul CAEN
20:54Kelemen Hunor îi pune o talpă discretă lui Bolojan, care vrea să reducă din personal la Senat: „Nu poţi să faci din pix, acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat”
20:44Cel mai vechi european nu putea fi decât oltean: hominizii care trăiau acum două milioane de ani pe teritoriul României de azi, clasificați drept „Homo Olteniensis”
18:10Dezmăț la stat: suma halucinantă pe care o primește la pensionare un director Romsilva. Net
17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”
15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar