Tânărul șofer drogat, sevraj în arest. Psihiatrul Gabriel Diaconu atrage atenția, într-o declarație pentru Defapt.ro, că tânărul șofer drogat Vlad Pascu, care a accidentat mortal doi studenți la 2 Mai, riscă să fi intrat deja în sevraj în arest.
„Dacă consumi droguri ocazional, nu poți intra în sevraj”
Diaconu, însă, spune că totul ține de istoricul consumatorului.
„Dacă consumi droguri ocazional, nu poți intra în sevraj. Sevrajul este un termen care este obligatoriu asociat cu dependența de o anumită substanță, de obicei după dezvoltarea toleranței la substanță. Prin toleranță înțelegem cantități crescute pentru a obține același efect”, a declarat medicul Diaconu.
Dar, spune medicul, discuția privind sevrajul este o profund greșit înțeleasă de populație: „Termenul sevraj se referă la acel complex de semne și simptome specifice și nespecifice asociate cu întreruperea bruscă a consumului de substanțe. Sau acele semne și simptome specifice care sunt asociate momentului la care corpul a eliminat suficient din aceea substanță din organism.
Este o suprapunere în această traumă. Semnele și simptomele spuneam că sunt specifice și nespecifice. Unele țin de substanță, altele țin de iritabilitatea creierului. Vizavi de acele semne specifice de substanță, vorbim de sevraj în context pur biologic și vorbim de sevraj corespondent la tratament specific și nespecific pe care îl dăm persoanelor care intră în sevraj. Drept urmare, sevrajul este un sindrom, o boală.”.
Sevrajul este uneori „amenințător de viață”
Psihiatrul Gabriel Diaconu a atras atenția că sevrajul este uneori „amenințător de viață”: „Avem semne și simptome specifice la sevrajul de heroină și alți compuși de opium. Avem semne și simptome specifice date de sevrajul la cocaină. Lista poate să continue.
Și, că veni vorba de canabis, e o chestiune încă de conferințe sau controversată, avem semne specifice și nespecifice de sevraj la canabis.
Sevrajul în acest context este folosit legat de substanță, în contextul consumului de substanță și obligatoriu trebuie să asocieze <sevraj la>.
Trebuie să asocieze prezența istoricului de consum de substanță până în momentul întreruperii substanței cuplat cu dovada, dacă vrei, că persoana a întrerupt ori că a dezvoltat asemenea toleranțe încât la o anumită perioadă de timp, mult mai scurtă decât se aștepta.”.
Tânărul șofer drogat, sevraj în arest
Potrivit medicului, persoanele în sevraj din pricina suferinței corpului, biologic și psihologic vorbind, vor avea modificări ale comportamentului.
„Uneori sevrajul poate să fie asociat cu comportamentul agresiv, violent. Uneori sevrajul poate să fie asociat cu tulburări acute ale percepției și distorsionări ale realității. Poate fi asociat cu convulsie, cu suicidalitate acută. De asta sevrajul este o mare urgență medicală și medico-psihiatrică.
Și de aceasta sevrajul nu este o chestiune pe care să o faci la tine acasă, în patul tău. Și să o faci în compania unei echipe medicale care să supravegheze sevrajul și să intervină în simptomele de sevraj prin mijloace specifice.”, a menționat medicul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.