/

Rușii și-au retras mare parte a personalului diplomatic de la Damasc după ce rebelii au preluat puterea și Bashar al-Assad a fugit

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria (sursa: Facebook/Russian Embassy in Syria)

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria. Rusia a anunțat repatrierea unei părți a personalului său diplomatic din Siria, un pas care urmează căderii regimului lui Bashar al-Assad, aliatul său de lungă durată. Iată detaliile acestui eveniment și implicațiile pentru regiune.

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria

Pe 15 decembrie, o parte din personalul diplomatic rus de la Damasc a fost evacuat cu un zbor special operat de forțele aeriene ruse de la baza aeriană Hmeimim din Siria.

Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, avionul a aterizat pe Aeroportul Șkalovski de lângă Moscova. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii despre numărul persoanelor repatriate.

Pe lângă personalul rus, zborul a transportat și membri ai misiunilor diplomatice ale Belarusului, Coreii de Nord și Abhaziei – o regiune separatistă din Georgia susținută de Moscova.

Acest detaliu subliniază complexitatea relațiilor diplomatice în contextul crizei din Siria.

Ambasada Rusiei din Damasc rămâne funcțională

Chiar dacă o parte a personalului a fost evacuată, Ambasada Rusiei la Damasc continuă să funcționeze.

Această decizie reflectă intenția Kremlinului de a-și menține o prezență diplomatică în Siria, în ciuda schimbărilor politice majore din țară.

Ecourile căderii lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere în urma unei ofensive de 11 zile condusă de coaliția rebelă dominată de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Fostul președinte sirian și familia sa s-au refugiat în Rusia, ceea ce marchează un eșec semnificativ pentru Kremlin.

Moscova a fost unul dintre principalii susținători ai regimului Assad, intervenind militar în Siria din 2015 alături de Iran.

Bazele militare ruse din Siria, sub semnul întrebării

Căderea regimului Assad ridică semne de întrebare privind viitorul celor două baze militare rusești din Siria: baza navală Tartus și aerodromul militar Hmeimim.

Acestea sunt infrastructuri strategice pentru influența Rusiei în Orientul Mijlociu, bazinul Mării Mediterane și Africa.

Relațiile Moscovei cu noul regim din Siria

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că Rusia este în contact cu autoritățile siriene emergente pentru a discuta soarta bazelor militare.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Aceste negocieri vor fi esențiale pentru menținerea poziției strategice a Moscovei în regiune.

Retragerea personalului diplomatic și schimbările politice din Siria reprezintă o provocare majoră pentru Rusia.

Kremlinul se confruntă cu presiuni pentru a-și redefini strategia în Orientul Mijlociu, pe fondul pierderii unui aliat cheie și a incertitudinilor legate de infrastructura sa militară din regiune.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:42Trump a crescut Bitcoin până la 106.000 de dolari după ce a declarat că vrea o rezervă strategică a SUA în această monedă
15:33Ghinea, primul lider USR care se opune unei candidaturi a lui Nicușor Dan: „Avem candidat, pe Lasconi”. Și PSD refuză să-l susțină
14:10Limbaj țopârlănesc al Ancăi Alexandrescu, sinecurista PSD, fana lui Georgescu: „Lasconi, a cărei fată stă în patru labe și latră, ne explică că este bisexuală”
12:08EXCLUSIV Făcut general la 36 de ani de fostul ministru Bode, șeful CS Dinamo a folosit un sistem paralel ilegal de plăți pentru sportivii străini. Printre victime, celebrul antrenor Fuertes (handbal)
11:34Călin Georgescu este stăpân peste o armată de zombie, plină de frustrări și ură. Iar vechea clasă politică habar nu are cum să o oprească
10:16Pe TikTok, Marcel Ciolacu se laudă că el personal a băgat România în Schengen, printr-o „abordare diferită de fostul Guvern”
09:49Bătăi și tortură într-un cuplu de tineri după o noapte în club. Ani de închisoare și despăgubiri mari
09:42La fiecare trei zile, o minoră aduce pe lume un copil. Și asta numai în județul Iași. Cum s-a ajuns aici
09:37AUR va sprijini neoficial alianța PSD-PNL din Consiliul Local Iași. PSD are deja alianțe cu AUR în mai multe orașe
09:28O navă de război americană a acostat lângă o bază navală controlată de China în Cambodgia, țară pe care o curtează intens ambele puteri mondiale
09:21Isteria dronelor de pe cerul SUA: rețelele sociale sunt invadate de imagini cu aparate de zbor neidentificate considerate amenințătoare, autoritățile susțin că nu există nici un pericol
09:13Cum funcționează filiera românească a traficului de migranți: africani și asiatici sunt trecuți fraudulos Dunărea din Bulgaria, apoi scoși din România prin vest
21:07Fără David Popovici în lot, România nu a avut sportivi calificați în finale la Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Budapesta
20:50O poloneză și un american vor reprezenta România la Campionatul European de dans pe gheață
20:41Stagiu militar de minimum șase luni pentru toți bărbații între 18 și 25 de ani din Ucraina (proiect de lege)