sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: siria

19 articole
Internațional

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban. Rifaat al-Assad, cunoscut ca „măcelarul din Hama” pentru rolul său în masacrul din 1982, a părăsit Libanul la bordul unui zbor comercial de pe aeroportul din Beirut. „Măcelarul din Hama” pleacă din Liban Plecarea sa survine la scurt timp după înlăturarea regimului nepotului său, Bashar al-Assad, de către o coaliție armată condusă de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Citește și: EXCLUSIV Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu (PSD), avocatul mafiei imobiliare din Craiova, colaborator apropiat al lui Doru „Măgaru’”, omul care punea interlopii la masă cu statul În vârstă de 87 de ani, Rifaat al-Assad este acuzat de parchetul federal elvețian de crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv tortură și detenții ilegale. Aceste fapte au avut loc în 1982, în timpul reprimării sângeroase a unei insurecții islamiste în Hama, soldată cu între 10.000 și 40.000 de morți. Părăsirea Libanului, fără mandat de arestare Conform unei surse din domeniul securității libaneze, Rifaat al-Assad a intrat în Liban pe cale terestră și a plecat cu un pașaport diplomatic, fără ca Interpolul sau alte autorități să emită un mandat de arestare pe numele său. Destinația sa rămâne necunoscută. Consiliera lui Bashar al-Assad, pleacă spre Abu Dhabi Bouthaina Chaabane, fostă traducătoare a lui Hafez al-Assad și consilieră politică a lui Bashar al-Assad, a reușit, de asemenea, să părăsească Libanul cu un pașaport diplomatic. Ea s-a deplasat la Abu Dhabi după ce a intrat în Liban pe 7 decembrie, potrivit surselor. Exilul lui Rifaat al-Assad Rifaat al-Assad a plecat din Siria în 1984, după o tentativă eșuată de lovitură de stat împotriva fratelui său Hafez. După 37 de ani petrecuți în exil în Franța, el s-a întors în Siria în 2021 pentru a evita o condamnare la patru ani de închisoare în Franța pentru spălare de bani și deturnare de fonduri publice. Tribunalul elvețian renunță la proces Media elvețiene au raportat recent că tribunalul penal federal intenționează să închidă procedura împotriva lui Rifaat al-Assad, invocând starea sa de sănătate, care îl împiedică să călătorească și să participe la proces. Plecare sa din Liban și dezvăluirile recente despre închiderea procesului subliniază complexitatea cazului Rifaat al-Assad, un fost lider sirian acuzat de crime brutale și implicat în controverse politice și juridice de-a lungul decadelor.

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban (sursa: stj-sy.org)
Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria (sursa: Facebook/Russian Embassy in Syria)
Internațional

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria. Rusia a anunțat repatrierea unei părți a personalului său diplomatic din Siria, un pas care urmează căderii regimului lui Bashar al-Assad, aliatul său de lungă durată. Iată detaliile acestui eveniment și implicațiile pentru regiune. Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria Pe 15 decembrie, o parte din personalul diplomatic rus de la Damasc a fost evacuat cu un zbor special operat de forțele aeriene ruse de la baza aeriană Hmeimim din Siria. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, avionul a aterizat pe Aeroportul Șkalovski de lângă Moscova. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii despre numărul persoanelor repatriate. Pe lângă personalul rus, zborul a transportat și membri ai misiunilor diplomatice ale Belarusului, Coreii de Nord și Abhaziei – o regiune separatistă din Georgia susținută de Moscova. Acest detaliu subliniază complexitatea relațiilor diplomatice în contextul crizei din Siria. Ambasada Rusiei din Damasc rămâne funcțională Chiar dacă o parte a personalului a fost evacuată, Ambasada Rusiei la Damasc continuă să funcționeze. Această decizie reflectă intenția Kremlinului de a-și menține o prezență diplomatică în Siria, în ciuda schimbărilor politice majore din țară. Ecourile căderii lui Bashar al-Assad Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere în urma unei ofensive de 11 zile condusă de coaliția rebelă dominată de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Fostul președinte sirian și familia sa s-au refugiat în Rusia, ceea ce marchează un eșec semnificativ pentru Kremlin. Moscova a fost unul dintre principalii susținători ai regimului Assad, intervenind militar în Siria din 2015 alături de Iran. Bazele militare ruse din Siria, sub semnul întrebării Căderea regimului Assad ridică semne de întrebare privind viitorul celor două baze militare rusești din Siria: baza navală Tartus și aerodromul militar Hmeimim. Acestea sunt infrastructuri strategice pentru influența Rusiei în Orientul Mijlociu, bazinul Mării Mediterane și Africa. Relațiile Moscovei cu noul regim din Siria Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că Rusia este în contact cu autoritățile siriene emergente pentru a discuta soarta bazelor militare. Aceste negocieri vor fi esențiale pentru menținerea poziției strategice a Moscovei în regiune. Retragerea personalului diplomatic și schimbările politice din Siria reprezintă o provocare majoră pentru Rusia. Kremlinul se confruntă cu presiuni pentru a-și redefini strategia în Orientul Mijlociu, pe fondul pierderii unui aliat cheie și a incertitudinilor legate de infrastructura sa militară din regiune.

Blinken confirmă contactul direct cu HTS (sursa: X/Antony Blinken)
Internațional

Blinken confirmă contactul direct cu HTS

Blinken confirmă contactul direct cu HTS. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat sâmbătă că Statele Unite au stabilit un „contact direct” cu Hayat Tahrir al-Sham (HTS), gruparea islamistă care conduce coaliția ce a contribuit la prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad în Siria. Blinken confirmă contactul direct cu HTS În cadrul unei conferințe de presă la Aqaba, în Iordania, Blinken a confirmat că Statele Unite au fost în contact cu HTS și alte părți implicate în conflictul din Siria. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Întrebat despre natura relației, el a afirmat: „Contact direct, da”, fără a oferi mai multe detalii privind circumstanțele acestei comunicări. Scopul contactului Blinken a subliniat că unul dintre obiectivele acestui contact direct era localizarea jurnalistului american Austin Tice, care a fost răpit în 2012 în timpul primelor etape ale războiului civil din Siria. În cadrul turneului său regional, Antony Blinken a vizitat Turcia, Irak și Iordania, țări vecine Siriei. La Aqaba, Blinken a participat la discuții cu diplomați din lumea arabă, Europa și Turcia, alături de trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen. Ei au convenit că procesul de tranziție politică din Siria trebuie să fie „condus de sirieni” și să ducă la formarea unui guvern „inclusiv, non-sectar și reprezentativ”, potrivit unui comunicat oficial. HTS și schimbările de putere în Siria Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un grup radical islamist, a preluat controlul unei mari părți din Siria, inclusiv capitala Damasc, în urma unei ofensive de 11 zile lansate din Idlib, în nord-vestul țării. Aceasta a dus la încheierea regimului Bashar al-Assad pe 8 decembrie, după o domnie de aproape 50 de ani. HTS este condusă de Abu Mohammad al-Julani și, deși afirmă că s-a distanțat de jihadism, rămâne etichetată ca organizație teroristă de mai multe guverne occidentale, inclusiv cel al Statelor Unite. O grupare controversată Deși HTS s-a declarat distantă de jihadism, gruparea continuă să fie considerată o organizație teroristă de către mai multe capitale internaționale, inclusiv Washingtonul. Această poziție complică interacțiunile internaționale cu gruparea, în ciuda contactelor stabilite de SUA pentru a facilita unele scopuri, cum ar fi localizarea jurnalistului american răpit.

Raiduri masive ale Israelului în Siria (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Raiduri masive ale Israelului în Siria

Raiduri masive ale Israelului în Siria. Armata israeliană a desfășurat aproximativ 250 de lovituri aeriene împotriva unor ținte strategice din Siria, distrugând principalele complexuri militare ale fostului regim. Raiduri masive ale Israelului în Siria Atacurile au vizat aeroporturi, depozite de arme, radare, centre de cercetare militară și o unitate de apărare aeriană lângă portul Latakia, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler "Raidurile au ca scop distrugerea armelor rămase în depozitele și unitățile militare care erau controlate de forțele fostului regim," a transmis OSDO. Distrugerea armelor chimice Luni, Israelul a confirmat că a distrus arme chimice în Siria pentru a împiedica accesul acestora în mâinile rebelilor. Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a justificat aceste atacuri, declarând: "Am atacat sisteme de arme strategice, cum ar fi rămășițe de arme chimice sau rachete, astfel încât acestea să nu cadă în mâinile extremiștilor." Evoluții dramatice în Damasc După cucerirea Damascului de către rebeli, închisoarea Saydnaya a devenit epicentrul unor dezvăluiri șocante. Rebelii susțin că au găsit zeci de cadavre cu semne de tortură. Comandantul rebel Abu Mohammad al-Jolani a promis să publice o listă a torționarilor și să urmărească penal foști oficiali implicați în crime de război. "Vom anunța o primă listă care include numele celor mai înalți oficiali implicați în torturarea poporului sirian," a declarat Jolani. Tranziția puterii și soarta lui Bashar al-Assad După 13 ani de război civil, președintele Bashar al-Assad a fugit în Moscova împreună cu familia sa, în timp ce rebelii negociază tranziția puterii. Parlamentul și partidul Baath și-au exprimat sprijinul pentru tranziția coordonată de grupările rebele, inclusiv Hayat Tahrir al-Sham (HTS). "Forțele de securitate lucrează pentru a securiza clădirile guvernamentale și patrulează pentru a asigura ordinea în Damasc," a declarat un oficial al HTS. Impactul uman al conflictului OSDO estimează că peste 100.000 de persoane au murit în complexele penitenciare siriene de la începutul revoltei din 2011. În Damasc, familiile continuă să aștepte vești despre cei dragi, în timp ce imaginile din rețelele sociale arată foști deținuți emaciați, eliberați după cucerirea închisorii Saydnaya. "Am deschis uşa morgii cu propriile mâini, a fost o priveliște oribilă: aproximativ 40 de cadavre erau îngrămădite, prezentând semne îngrozitoare de tortură," a declarat Mohammed al-Hajj, un luptător rebel. Situația din Siria Situația din Siria rămâne extrem de volatilă, iar raidurile Israelului și schimbările de putere în Damasc deschid noi perspective asupra unui conflict care a devastat țara timp de peste un deceniu. Rămâne de văzut cum se vor adapta noile autorități și ce impact va avea această tranziție asupra stabilității regionale.

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad

Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad. Rusia a făcut o declarație surprinzătoare duminică, anunțând că președintele sirian Bashar al-Assad a demisionat și a părăsit Siria. Anunțul vine în contextul avansului rapid al rebelilor sirieni, conduși de islamiști radicali, care au pus armata siriană în dificultate. Rusia, declarație surprinzătoare despre Bashar al-Assad Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei, Maria Zaharova, președintele sirian a luat decizia de a demisiona în urma negocierilor cu mai multe părți implicate în conflictul armat. Citește și: GALERIE FOTO Călin Georgescu, păzit ca Putin. Gărzile de corp, în slujba unui mercenar român care are trupe în Congo și este suspectat de legături cu gruparea rusă Wagner Zaharova a precizat că Assad a dat instrucțiuni pentru un transfer pașnic al puterii. „În urma negocierilor între Bashar al-Assad și un anumit număr de participanți la conflictul armat din Siria, el a decis să demisioneze din funcția prezidențială și a părăsit țara”, a declarat oficialul rus. Rusia nu a participat la negocieri Maria Zaharova a subliniat că Rusia nu a fost implicată în discuțiile care au condus la demisia președintelui sirian. Totodată, oficialul rus a menționat că nu există informații despre locul în care se află Bashar al-Assad în acest moment. Moscova îndeamnă la soluții politice în Siria Într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile recente din Siria și a cerut tuturor părților să evite violențele. Rusia a reiterat importanța soluțiilor politice pentru rezolvarea conflictului: „Îndemnăm toate părțile implicate să se abțină de la utilizarea violenței și să rezolve toate chestiunile guvernării prin mijloace politice”, se arată în declarația oficială. Bazele militare rusești din Siria, în stare de alertă În contextul situației tensionate, Rusia a plasat bazele sale militare din Siria în stare de alertă. Cu toate acestea, Moscova a precizat că în prezent nu există nicio amenințare semnificativă asupra acestor facilități. Demisia lui Bashar al-Assad marchează un moment crucial în conflictul sirian, aducând noi incertitudini asupra viitorului țării. Rusia, deși declară că nu a participat la negocieri, continuă să joace încă un rol activ regiune.

Rebelii sirieni anunță căderea regimului Assad (sursa: X/Saad Abedine)
Internațional

Rebelii sirieni anunță căderea regimului Assad

Rebelii sirieni anunță căderea regimului Assad. Duminică dimineață, într-o declarație transmisă la televiziunea publică, rebelii sirieni au afirmat că au eliberat Damascul și au răsturnat regimul de 24 de ani al lui Bashar al-Assad. Aceștia au precizat, de asemenea, că toți deținuții politici au fost eliberați. Rebelii sirieni anunță căderea regimului Assad Conform declarațiilor a doi ofițeri de rang înalt din armată, Bashar al-Assad a fugit din Damasc către o destinație necunoscută. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Rebelii au reușit să intre în capitală fără a întâmpina vreo formă de rezistență militară. În comunicatul transmis la televiziune, rebelii au proclamat căderea regimului Assad și au subliniat eliberarea deținuților politici „închiși pe nedrept”. De asemenea, aceștia au cerut protejarea bunurilor statului, asigurând că Siria este acum „liberă”. Sărbătoare în Damasc Zeci de oameni s-au adunat în centrul Damascului, mai exact în Piața Omeiazilor, pentru a sărbători victoria. Focuri de armă au fost auzite în timp ce mulțimile scandau „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare). „Așteptam această zi de multă vreme”, a declarat Amer Batha pentru AFP. „Nu-mi vine să cred că trăiesc acest moment. Începe o nouă poveste pentru Siria.” Rebelii au confirmat anterior fuga președintelui printr-o postare pe Telegram, declarând Damascul un „oraș liber”. Potrivit directorului Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, Assad ar fi părăsit țara prin aeroportul internațional. Premierul sirian cere alegeri libere Premierul sirian în exercițiu, Mohammed al-Jalali, a declarat duminică că Siria ar trebui să organizeze alegeri libere pentru ca cetățenii să poată decide viitoarea conducere. Declarația sa, făcută pentru Al-Arabiya, marchează un moment important în eforturile de stabilizare politică a țării. Într-un interviu acordat Al-Arabiya, al-Jalali a confirmat că este în contact direct cu liderul rebelilor, Abu Mohammed al-Golani, pentru a discuta gestionarea tranziției politice. Aceste discuții reprezintă o evoluție semnificativă în conturarea unui viitor politic stabil pentru Siria. Premierul le-a cerut cetățenilor să colaboreze cu rebelii și să evite distrugerea proprietăților publice. El a precizat că se află la locuința sa din Damasc, subliniind importanța păstrării calmului și protejării bunurilor statului în această perioadă critică. „Credem că Siria este pentru toți sirienii, o țară a tuturor fiilor ei. Această țară poate deveni un stat normal, capabil să construiască relații bune cu vecinii și cu restul lumii, fără a intra în alianțe sau blocuri regionale”, a transmis al-Jalali printr-o declarație publicată pe social media. Restabilirea telecomunicațiilor Ministrul Telecomunicațiilor din Siria a anunțat, tot duminică, că serviciile de telecomunicații funcționează normal în toată țara, iar accesul la internet a fost restabilit în Hama. Acesta a confirmat, de asemenea, că a discutat cu liderul rebelilor, Abu Mohammed al-Golani, imediat după dialogul acestuia cu premierul al-Jalali. Reacții internaționale Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden urmărește cu atenție „evenimentele extraordinare” din Siria. Premierul sirian Mohamed al-Jalali a publicat o declarație video în care și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu orice nouă conducere aleasă de popor. El a anunțat că va fi prezent la biroul său pentru a facilita transferul pașnic al puterii. Un nou început pentru Siria Căderea regimului Assad marchează un moment istoric pentru Siria. Rebelii și populația din Damasc sărbătoresc acest pas important, însă viitorul țării rămâne deschis și plin de provocări în eforturile de reconstrucție și stabilizare.

Rușii nu pot opri rebelii sirieni (sursa: X/МИД России)
Internațional

Rușii nu pot opri rebelii sirieni

Rușii nu pot opri rebelii sirieni. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat sâmbătă că este inacceptabil ca grupurile teroriste să preia controlul asupra teritoriilor din Siria, reiterând respectarea acordurilor internaționale. Rușii nu pot opri rebelii sirieni În declarația sa, Lavrov a subliniat importanța respectării suveranității Siriei, invocând Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU: Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” „Este inacceptabil să se permită unui grup terorist să preia controlul asupra teritoriilor, încălcând acordurile existente, începând cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care reafirmă ferm suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Republicii Arabe Siriene”, a spus Lavrov. Iranul pledează pentru dialog politic Iranul, unul dintre susținătorii președintelui sirian Bashar al-Assad, a cerut un dialog politic între guvernul de la Damasc și opoziție, în contextul unei ofensive majore a rebelilor. Ofensiva rebelilor islamiști a condus la ocuparea mai multor teritorii, inclusiv provincia Deraa, din sudul Siriei, apropiindu-se la 20 km de capitala Damasc, potrivit surselor locale. Reuniune diplomatică în Qatar Sâmbătă, miniștrii de externe ai Iranului, Rusiei și Turciei s-au reunit în Qatar pentru a discuta despre situația din Siria, conform agenției iraniene Irna. Cele trei state sunt partenere din 2017 în procesul de pace Astana, inițiat pentru a găsi soluții politice la conflictul sirian, care durează din 2011. Rebelii avansează spre Damasc Facțiunile rebele au preluat controlul asupra provinciei Deraa și se află acum la doar 20 km de capitala Damasc, conform unui comandant rebel și unei organizații neguvernamentale. Această evoluție pune o presiune suplimentară asupra procesului de pace și a guvernului sirian. Declarațiile liderilor internaționali reflectă complexitatea crizei siriene, unde lupta pentru teritoriu și negocierile pentru pace rămân priorități critice. Procesul Astana continuă să fie un pilon esențial pentru soluționarea conflictului, dar escaladarea rebelilor complică situația.

Presupus spion Mossad, arestat în Turcia (sursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Internațional

Presupus spion Mossad, arestat în Turcia

Presupus spion Mossad, arestat în Turcia. Un cetăţean kosovar suspectat că a efectuat transferuri de bani în Turcia în numele Mossadului, serviciul de informaţii externe al Israelului, a fost arestat vineri la Istanbul, a informat marţi agenţia de presă turcă Anadolu. Presupus spion Mossad, arestat în Turcia Serviciile de informaţii turce (MIT), care îl monitorizau pe suspect de la intrarea sa în ţară în urmă cu cinci zile, l-au observat pe acesta făcând transferuri de bani către persoane care lucrează pentru Mossad în Turcia şi în Siria, potrivit Anadolu. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Aceste transferuri de bani, din ţări est-europene şi mai ales din Kosovo, ar fi fost făcute în schimbul unor imagini obţinute cu ajutorul dronelor, precum şi pentru "operaţiuni psihologice împotriva politicienilor palestinieni", a precizat agenţia de presă oficială turcă. Circa 30 de persoane suspectate de spionaj în beneficiul Israelului au fost arestate în ianuarie în Turcia, acuzate mai ales că ar fi organizat răpiri. Erdogan, aliatul cauzei palestiniene De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas la începutul lunii octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aliat tradiţional al cauzei palestiniene, şi-a intensificat invectivele la adresa Israelului. Turcia şi-a suspendat, de asemenea, relaţiile comerciale cu Israelul la începutul lunii mai. Poliţia turcă a arestat în 2021 şi 2022 câteva zeci de persoane suspectate că au spionat palestinieni care locuiesc în Turcia, în numele serviciilor de informaţii israeliene. În primăvara anului 2022, presa israeliană a informat în legătură cu tentative de atac împotriva unor turişti israelieni la Istanbul, dejucate în urma cooperării serviciilor de informaţii turce şi israeliene.

Americanii vor lovi noi ținte pro-Iran (sursa: Facebook/U.S. Department of Defense)
Internațional

Americanii vor lovi noi ținte pro-Iran

Americanii vor lovi noi ținte pro-Iran. SUA îşi vor "continua" represaliile împotriva grupărilor pro-iraniene din Irak şi Siria, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care a refuzat să spună dacă loviturile împotriva Iranului sunt excluse. Americanii vor lovi noi ținte pro-Iran "Nu s-a terminat. Avem intenţia să efectuăm lovituri suplimentare şi să luăm măsuri suplimentare pentru a continua să trimitem un mesaj clar, că SUA vor reacţiona atunci când forţele lor sunt atacate", a declarat el pe postul de televiziune NBC. Citește și: Nicuşor Dan: Am încredere că publicul de dreapta va vota împotriva PSD; la alegeri cu un tur, doi candidaţi contează SUA şi Regatul Unit au anunţat că au bombardat zeci de ţinte din Yemen sâmbătă, drept răspuns la atacurile repetate ale rebelilor houthi susţinuţi de Iran asupra navelor din Marea Roşie şi în Golful Aden. Aceste raiduri aeriene în Yemen au intervenit a doua zi după o serie de lovituri americane asupra forţelor de elită iraniene şi a grupurilor armate pro-iraniene în Siria şi în Irak, drept răspuns la moartea a trei soldaţi americani în Iordania, pe 28 ianuarie. Pe un alt canal de televiziune, ABC, înaltul responsabil american a afirmat că aceste lovituri au avut "un bun impact" în ceea ce priveşte privarea acestor grupuri de capacitatea de a efectua alte atacuri împotriva forţelor americane. Iranul poate fi lovit direct În Irak şi în Siria, SUA au lovit în total 85 de ţinte în şapte locuri diferite, între care centre de comandă şi informaţii şi infrastructuri de stocare de drone şi de rachete, potrivit Pentagonului. Întrebat despre existenţa unor victime civile, el a spus că nu este în măsură să confirme acest lucru, dar a precizat că ţintele vizate erau "deplin legitime". Întrebat dacă Washingtonul a exclus să lovească direct Iranul, Sullivan a răspuns pe canalul NBC: "Nu voi spune public aici, la televiziune, ce este sau nu pe masă". "Dacă aleg să răspundă direct Statelor Unite, ei vor primi un răspuns rapid şi hotărât din partea noastră", a afirmat el totuşi.

Austria anunță cinci condiții pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengenul aerian Foto: Twitter ministerul austriac de Interne
Eveniment

Condiții pentru ca România să intre în Schengenul aerian

Austria anunță cinci condiții pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengenul aerian: „Acceptarea solicitanților de azil, în special afgani și sirieni”, a spus ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, într-un interviu acordat în această dimineață la Ö1-Morgenjournal și preluat de Der Kurier. Karner a spus că acest condiții sunt adresate Comisiei Europene și abia după îndeplinirea lor își va da Austria acordul pentru ridicarea veto-ului impus României și Bulgariei. Citește și: Capcanele ofertei austriece: fără primirea în spațiul Schengen cu frontiera terestră, România va continua să piardă miliarde de euro, anual. Austria vrea consilieri pe aeroporturile românești Condiții pentru ca România să intre în Schengenul aerian Ce a cerut ministrul austriac de Interne, potrivit Der Kurier: triplarea numărului de polițiști de frontieră bani pentru infrastructura de protecție a frontierelor o modernizare tehnică, în special la frontierele bulgaro-turce și româno-sârbe creșterea controalelor la frontierele naționale acceptarea solicitanților de azil de către România și Bulgaria, în special afgani și sirieni Karner a justificat cererea de menținere a unor controale permanente la frontierele terestre prin „problema cu traficanții de persoane". Din cele puțin peste 50.000 de cereri de azil din Austria, doar puțin sub 150 de migranți au ajuns prin aeroporturi, a explicat ministrul austriac de interne. Foto: Twitter BMI Karner se va deplasa luni în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniștrii de interne din cadrul așa-numitului "Forum Salzburg". La 8 decembrie 2023, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen, invocând numărul mare de solicitanți de azil. Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen. Pe lângă Austria, Bulgaria și România, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia sunt membre ale Forumului Salzburg. Statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova sunt și ele reprezentate.

Cutremurul a ucis 33.000 turci, sirieni (sursa: UNFPA)
Internațional

Cutremurul a ucis 33.000 turci, sirieni

Cutremurul a ucis 33.000 turci, sirieni. Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade. Cutremurul a ucis 33.000 turci, sirieni Ultimul bilanţ oficial provizoriu al victimelor în Turcia este de 29.605 decese, iar în Siria de 3.575 de decese. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături. Citește și: VIDEO Doi bebeluși, scoși în viață după aproape cinci zile de la cutremur de sub dărâmături în Turcia. Inexplicabil Responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, a recunoscut că această organizaţie nu a reuşit să ajute populaţia din zona de nord-vest a Siriei, controlată de opoziţia aflată din 2011 în război cu armata preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit Ministerului sirian al Transporturilor, până în prezent 62 de avioane încărcate cu ajutoare umanitare au aterizat în Siria, venind în special din Arabia Saudită.

Cutremur în Turcia morți, răniți - mii (sursa: BBC)
Internațional

Cutremur în Turcia: morți, răniți - mii

Cutremur în Turcia: morți, răniți - mii. Bilanţul celor două seisme violente care au lovit luni sud-estul Turciei a depăşit 1.121 de morţi şi 7.634 de răniţi, conform datelor anunţate de un reprezentant al AFAD, organismul turc pentru gestiunea catastrofelor, transmite AFP. Cutremur în Turcia: morți, răniți - mii Conform acestuia, 2.834 de imobile s-au prăbuşit, existând temeri că numărul victimelor va continua să crească. Cutremurul a avut epicentrul în provincia Kahramanmaraş şi a zguduit sudul Turciei şi nordul Siriei în timpul nopţii, la ora locală 4:17 (1:17 GMT). Cutremurul din timpul nopţii a fost urmat de un nou seism puternic, cu magnitudinea 7,7, în aceeaşi regiune, în jurul orei 10:25 GMT. Citește și: Rusia ar vrea să marcheze un an de la începerea invaziei în Ucraina printr-un atac masiv prin est, susține ministrul Apărării de la Kiev. Moscova își pregătește deja terenul cu fumigene În Siria, ţară aflată într-un război civil, bilanţul provizoriu al seismului cu epicentrul în Turcia este de 592 de morţi, din care 371 în special în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit agenţiei de presă oficială Sana, care a adăugat că au fost rănite peste 1.000 de persoane.

Rusia, în criză mare de rachete (sursa: TASS)
Internațional

Rusia, în criză mare de rachete

Rusia, în criză mare de rachete. Rusia a trimis o baterie de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc în apropiere de Crimeea, potrivit unei companii israeliene de imagistică prin satelit, într-o tentativă aparentă a Moscovei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în războiul cu Ucraina, relatează Reuters. Rusia, în criză mare de rachete Imaginile realizate de ImageSat International (ISI) arată prezenţa bateriei antiaeriene S-300 la Masyaf (Siria), în aprilie, şi locul gol lăsat la 25 august după ce bateria de sisteme S-300 fusese expediată în portul Tartus. Imagini separate arată componente ale bateriei pe un doc la Tartus între 12 şi 17 august. Către 20 august acestea fuseseră expediate, ISI concluzionând că au fost transferate pe o navă rusă, Sparta II, care a plecat din Tartus spre portul rusesc Novorossiisk. Datele Refinitiv Eikon arată că Sparta II a ajuns deja la Novorossiisk, după ce a trecut prin strâmtoarea Dardanele, controlată de Turcia. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice fel de comentariu despre aceste informaţii. Imagini ISI Rusia dispune de o prezenţă militară în Siria din 2015, anul în care a intervenit în războiul civil din această ţară de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Dacă se confirmă, această relocare ar releva o iniţiativă semnificativă a Rusiei de a-şi consolida apărarea antiaeriană în apropierea teatrului de război din Ucraina, unde forţele sale au fost supuse unor atacuri devastatoare în ultimele săptămâni. Într-un astfel de incident, opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse luna aceasta intr-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea. Ucraina a refuzat să spună dacă ea este la originea acestor atacuri şi să precizeze modul în care le-a efectuat. Citește și: EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: „Niște nesimțiți!” Conform imaginilor ISI, radarul bateriei S-300 de la baza Masyaf a fost transportat separat la baza aeriană Hmeimim, pe coasta siriană, la nord de Tartus. Analiştii companiei israeliene de imagistică prin satelit estimează că, din cauza dimensiunii şi greutăţii sale, radarul nu a putut fi transportat pe cale maritimă, de aceea s-ar putea să fi fost trimis înapoi în Rusia cu un avion-cargo de tip Iliuşin-76 de la Hmeimim.

Siria, complicele Rusiei: fură grâu ucrainean (sursa: Agerpres)
Internațional

Siria, complicele Rusiei: fură grâu ucrainean

Siria, complicele Rusiei: fură grâu ucrainean. Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene "furate", a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP. Siria, complicele Rusiei: fură grâu ucrainean Procurorul Ghassan Oueidat a dispus ca poliţia să efectueze o anchetă în legătură cu nava Laodicea, ancorată în portul Tripoli, şi sechestrarea acesteia până la finalul anchetei, a menţionat sub acoperirea anonimatului un responsabil al justiţiei. Joi, ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostaş, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele libanez Michel Aoun cu care a discutat despre "intrarea unei nave siriene (...) încărcate cu orz, ilegal, provenind din teritoriile ucrainene ocupate". Vineri, ministrul libanez de Externe, Abdallah Bou Habib, a anunţat pe Twitter că a primit "un număr de proteste şi avertismente din partea mai multor ţări occidentale după sosirea unei nave sub pavilion sirian încărcată cu făină şi orz". Marfa, a unui comerciant sirian Potrivit primelor informaţii, marfa aparţine unui comerciant sirian şi o parte din ea ar fi trebuit să fie descărcată în Liban, iar restul în Siria, a mai adăugat responsabilul justiţiei libaneze citat de AFP. Tot vineri, un responsabil de la vamă a declarat pentru France Presse că, după verificare, "mărfurile au reieşit că sunt în regulă şi nu sunt dovezi că au ajuns în Liban furate". Citește și: EXCLUSIV Administratorul intereselor de afaceri ale oligarhului rus Deripaska, numit șef al aeroporturilor Otopeni și Băneasa. Deripaska, pe lista de sancțiuni a UE Autorităţile acuză în mod regulat Rusia de furtul recoltelor ucrainene din zonele pe care le ocupă, notează AFP. Incidentul survine într-un context în care Libanul trece printr-o gravă criză economică ce presupune şi o penurie de grâu, libanezii stând la cozi pentru a obţine pâine subvenţionată. 80% din grâul utilizat în Liban este importat din Ucraina.

Liderul grupării Stat Islamic Siria, ucis (sursa: cnn.com)
Internațional

Liderul grupării Stat Islamic Siria, ucis

Liderul grupării Stat Islamic Siria, ucis. S-a întâmplat marţi, după un atac cu dronă al Forţelor Aeriene ale SUA, informează marţi Reuters şi AFP. Liderul grupării Stat Islamic Siria, ucis Maher Al-Agal, prezentat drept "unul dintre cei cinci lideri de cel mai înalt rang" ai SI, a fost ucis în timp ce se deplasa cu o motocicletă lângă oraşul Jindires, iar consilierul său cel mai apropiat a fost "grav rănit", a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Comandamentului central al Pentagonului, locotenent-colonelul Dave Eastburn. Citește și: EXCLUSIV Dîncu îl trimite pe generalul Incicaș, șeful înzestrării Armatei, la Paris pentru a negocia rezolvarea licitației pentru corvete. Proiectul, prioritate zero pentru Franța Lichidarea lui Maher Al-Agal constituie o altă lovitură împotriva eforturilor grupării islamiste de a se reorganiza ca o gherilă, după ce a pierdut părţi mari din teritoriul pe care îl controla. "Această operaţiune a fost planificată intensiv pentru a asigura îndeplinirea ei. O analiză iniţială nu indică existenţa unor victime civile", a adăugat sursa citată. De asemenea, mai menţionează Comandamentul central al Pentagonului, al-Agal era responsabil pentru dezvoltarea reţelelor ISIS în afara Irakului şi Siriei. Fostul lider al SI, ucis pe 3 februarie Pe 3 februarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea fostului lider al grupării Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor. Moartea sa, precum şi cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de Stat Islamic pe 10 martie. Supranumit "profesorul" sau "distrugătorul", Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla, jihadist cu mai multe identităţi prezentat de gruparea jihadistă drept emirul Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, fusese implicat, între altele, în coordonarea masacrului minorităţii kurdofone yazidi. Ucraina, pretext pentru teroriști Organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI) a promis în aprilie că va răzbuna moartea fostului său lider şi le-a cerut susţinătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa. După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019. Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări", potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar menţine "în total 10.000 de luptători activi", potrivit aceleiaşi surse.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră