sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ambasada

23 articole
Politică

Tatăl europarlamentarului PSD Negrescu, la Paris, în 1988

Tatăl europarlamentarului PSD Victor Negrescu lucra la Ambasada României din Paris, în 1988, arată Cristian Preda, care cercetează arhivele ministerului de Externe. Preda doar menționează acest fapt, fără a oferi alte informații despre munca lui Ion Negrescu. Citește și: Salariul uriaș al unui politician obscur, fost inginer la o stație tractoare, acum vicepreșdinte al agenției de reglementare în energie Tatăl europarlamentarului PSD Negrescu, la Paris, în 1988 „Biblioteca română din Paris - azi, filiala ICR din Capitala Franței - a fost deschisă în 1988, în ziua în care Ceaușescu împlinea 70 de ani. MAE a alocat 100 de dolari pentru bufet și a cerut să se folosească «băuturile existente în oficiu», care erau, de fapt, vinuri cărate în acea vreme cu mașina din țară. (Nu știu dacă practica s-a păstrat până azi, ea mai era încă în vigoare când am fost eu secretar de stat în MAE, în 2005-2007.) La deschiderea oficială a Bibliotecii din 26 ianuarie 1988, s-a făcut o expoziție cu cărțile dictatorului Ceaușescu și ale soției sale, «tovarășa academician doctor inginer», nelipsite de la vreun eveniment oficial al MAE în acei ani. Un inginer a fost trimis din țară, ca să «repare aparatele de proiecție» și să instruiască «lucrătorul de la ambasadă [...] pentru a asigura, în viitor, proiecția cinematografică în Bibliotecă». Prima bibliotecară a fost Maria Hulea, care primea 1698 de franci francezi pe lună. La ambasadă lucra în acea vreme Ion Negrescu, tatăl actualului deputat european Victor Negrescu, iar conferința de deschidere a Bibliotecii a fost ținută de Teodor Hristea, care era lector de română în acea perioadă, la Saint-Etienne”, a scris Preda. Presa a sugerat în repetate rânduri că adevăratul motiv al ascensiunii lui Victor Negrescu ar tatăl său, diplomatul Ion Negrescu, care din 1997 a lucrat la ambasada din Bruxelles.

Tatăl europarlamentarului PSD Negrescu, la Paris, în 1988 Foto: Gandul.ro
Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria (sursa: Facebook/Russian Embassy in Syria)
Internațional

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria

Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria. Rusia a anunțat repatrierea unei părți a personalului său diplomatic din Siria, un pas care urmează căderii regimului lui Bashar al-Assad, aliatul său de lungă durată. Iată detaliile acestui eveniment și implicațiile pentru regiune. Rusia repatriază personalul diplomatic din Siria Pe 15 decembrie, o parte din personalul diplomatic rus de la Damasc a fost evacuat cu un zbor special operat de forțele aeriene ruse de la baza aeriană Hmeimim din Siria. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, avionul a aterizat pe Aeroportul Șkalovski de lângă Moscova. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii despre numărul persoanelor repatriate. Pe lângă personalul rus, zborul a transportat și membri ai misiunilor diplomatice ale Belarusului, Coreii de Nord și Abhaziei – o regiune separatistă din Georgia susținută de Moscova. Acest detaliu subliniază complexitatea relațiilor diplomatice în contextul crizei din Siria. Ambasada Rusiei din Damasc rămâne funcțională Chiar dacă o parte a personalului a fost evacuată, Ambasada Rusiei la Damasc continuă să funcționeze. Această decizie reflectă intenția Kremlinului de a-și menține o prezență diplomatică în Siria, în ciuda schimbărilor politice majore din țară. Ecourile căderii lui Bashar al-Assad Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere în urma unei ofensive de 11 zile condusă de coaliția rebelă dominată de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Fostul președinte sirian și familia sa s-au refugiat în Rusia, ceea ce marchează un eșec semnificativ pentru Kremlin. Moscova a fost unul dintre principalii susținători ai regimului Assad, intervenind militar în Siria din 2015 alături de Iran. Bazele militare ruse din Siria, sub semnul întrebării Căderea regimului Assad ridică semne de întrebare privind viitorul celor două baze militare rusești din Siria: baza navală Tartus și aerodromul militar Hmeimim. Acestea sunt infrastructuri strategice pentru influența Rusiei în Orientul Mijlociu, bazinul Mării Mediterane și Africa. Relațiile Moscovei cu noul regim din Siria Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că Rusia este în contact cu autoritățile siriene emergente pentru a discuta soarta bazelor militare. Aceste negocieri vor fi esențiale pentru menținerea poziției strategice a Moscovei în regiune. Retragerea personalului diplomatic și schimbările politice din Siria reprezintă o provocare majoră pentru Rusia. Kremlinul se confruntă cu presiuni pentru a-și redefini strategia în Orientul Mijlociu, pe fondul pierderii unui aliat cheie și a incertitudinilor legate de infrastructura sa militară din regiune.

Ambasada SUA avertizează asupra potenţialelor ameninţări (sursa: ro.usembassy.gov)
Eveniment

Ambasada SUA avertizează asupra potenţialelor ameninţări

Ambasada SUA avertizează asupra potenţialelor ameninţări. Ambasada SUA din România a emis un avertisment pentru cetățenii americani cu privire la posibile amenințări în apropierea lăcașurilor de cult, valabil de vineri până duminică, conform informațiilor publicate pe site-ul oficial. Ambasada SUA avertizează asupra potenţialelor ameninţări "Ambasada SUA a luat la cunoştinţă existenţa unor potenţiale ameninţări la adresa unor sinagogi, temple sau moschei din România, în perioada 11 - 13 octombrie. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze Ambasada face apel la cetăţenii SUA să fie foarte prudenţi lângă lăcaşuri de cult, în România, în această perioadă", este mesajul transmis vineri pe pagina de internet a misiunii diplomatice. SRI nu ridică nivelul de alertă În acest context, Serviciul Român de Informații a subliniat că nu există motive pentru a ridica nivelul de alertă teroristă în România, nefiind identificate amenințări specifice care să justifice o astfel de măsură. Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, a declarat că autoritățile vor intensifica măsurile de securitate, menționând contextul internațional și evenimentele religioase programate la sfârșitul săptămânii. "În prezent, Serviciul Român de Informaţii nu are date şi informaţii care ar putea conduce la solicitarea creşterii nivelului de alertă teroristă, dar, ţinând cont totuşi de contextul internaţional de securitate şi de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI împreună cu structurile competente şi cu toate celelalte structuri şi instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională evident că va manifesta o atenţie sporită pentru prezervarea stării de securitate în România", a arătat acesta. Reacția MAI Şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, pe site-ul oficial, că în acest weekend vor fi la datorie "efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică". "Astfel, poliţiştii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, împreună cu partenerii instituţionali, se vor afla în stradă, o atenţie deosebită fiind acordată zonelor în care se desfăşoară ceremonii religioase, lăcaşurilor de cult şi locurilor cu public numeros, pentru siguranţa tuturor cetăţenilor", au transmis reprezentanţii MAI. Mai mult, aceştia fac apel la persoanele care observă posibile încălcări ale legii să sesizeze structurile abilitate, prin numărul unic de urgenţă 112 sau, după caz, la cel mai apropiat echipaj al Ministerului Afacerilor Interne.

SUA aprobă vânzarea avioanelor către România (sursa: Facebook/U.S. Embassy Bucharest)
Eveniment

SUA aprobă vânzarea avioanelor către România

SUA aprobă vânzarea avioanelor către România. Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, că avioanele F-35 care urmează să fie achiziţionate "vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat". SUA aprobă vânzarea avioanelor către România Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ambasada Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce va duce la o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare şi la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă Achiziţionarea celor două escadrile va spori capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare. "Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO", a declarat Kathleen Kavalec, citată în comunicat. Conform aceleiaşi surse, prima livrare a aeronavelor F-35A este aşteptată până în anul 2031, iar Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare eficientă a acestor aparate de zbor avansate în cadrul forţelor de apărare. MApN salută decizia Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, vineri, că salută notificarea transmisă de Congresul SUA cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare "Avion multirol de generaţia a V-a, F-35" - faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS). "Faza I a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială", se arată într-un comunicat al MApN.

Diplomații ruși expulzați din România, afară (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Diplomații ruși expulzați din România, afară

Diplomații ruși expulzați din România, afară. Personalul diplomatic rus expulzat de România a părăsit țara la bordul unei aeronave Ilyushin IL-96 care a aterizat sâmbătă dimineața la București. Aeronava aparținând unei companii aeriene rusești. Diplomații ruși expulzați din România, afară Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis anterior că 40 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, împreună cu membrii de familie, urma să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparţinând unei companii aeriene ruseşti. "Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părţii române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situaţii similare", preciza MAE. Ministerul român menţiona că această cursă aeriană este autorizată în baza legislaţiei privind relaţiile diplomatice. De asemenea, MAE reamintea că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Bucureşti "reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, în contextul declanşării de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei". 11 diplomați și 29 de angajați tehnico-administrativi La începutul acestei luni, MAE a anunţat că Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ. Citește și: Managerul „Spitalului Frankenstein”, unde se puneau stimulatoare cardiace din cadavre și o șefă de secție își interna părinții cu anii, demis în sfârșit. Dar fără nici o acuzație Ddiferenţa între numărul de posturi şi numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate poziţiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate. Alegerea posturilor reduse şi a persoanelor care vor părăsi România a aparţinut, în această fază, Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, explica MAE la momentul respectiv.

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina (sursa: Facebook/Ambasada României la Beijing)
Eveniment

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina. China le-a cerut ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale cu sediul la Beijing să nu folosească faţadele clădirilor lor pentru "propagandă politică", cu referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina. Nici o ambasadă nu s-a conformat Multe ambasade la Beijing au instalat panouri cu steagul Ucrainei şi mesaje de susţinere în limbile chineză şi engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-şi arăta solidaritatea cu această ţară confruntată cu o invazie a Rusiei din februarie 2022. O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele şi organizaţiile internaţionale să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi "să evite să provoace conflicte între state". Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, părând că niciunul nu s-a conformat solicitării. Beijingul, ton sever Printre ambasadele la Beijing care îşi expun sprijinul pentru Ucraina sunt cele ale Canadei, Germaniei şi Poloniei. În nota diplomatică se mai spune că ambasadele şi organizaţiile internaţionale sunt "obligate să urmeze legile şi regulile chineze", chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state. Citește și: Cel mai dur atac asupra Moscovei, de la cel de-al doilea război mondial: zeci de drone au vizat locuințele nomenklaturii rusești, în vestul Capitalei. Reacție furibundă a lui Prigojin Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităţilor sexuale. Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucţionarea exprimării de către un stat a poziţiei sale şi că ei nu se vor conforma notei diplomatice. Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina În exclusivitate pentru Defapt.ro, centrala MAE de la București a confirmat existența acestei solicitări chineze. "Toate ambasadele și reprezentanțele organizațiilor internaționale rezidente la Beijing, inclusiv Ambasada României, au primit o notă verbală circulară, prin care MAE chinez solicită misiunilor diplomatice din China . MAE român a luat notă de aceasta, fără a înlătura bannerul de sprijin pentru Ucraina (cu mesajul WeStandWithUkraine și steagurile României și Ucrainei) amplasat pe gardul exterior al Misiunii încă de la începutul războiului Rusiei contra Ucrainei.", se arată în răspunsul MAE.

Ambasadorul i-a urat lui Șoșoacă să salveze poporul român Foto: Facebook
Eveniment

Ambasadorul i-a urat Șoșoacă să salveze poporul român

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, i-a urat lui Șoșoacă să salveze „încă o dată poporul român”, susține senatoarea independentă pe pagina ei de Facebook. Joi, ea a participat la recepția ambasadei Rusiei cu ocazia Zilei Victoriei. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ambasadorul i-a urat lui Șoșoacă să salveze poporul român „În cadrul evenimentului, Excelența Sa a dialogat în mod deosebit cu dna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, cei doi schimbând opinii pe parcursul a 30 de minute atât cu privire la trecut, cât și din perspectiva viitorului. Dl. ambasador a dovedit că urmărește cu mare atenție, dar și cu îngrijorare, evoluția situației politice din România și a felicitat-o pe dna senator pentru curajul și corectitudinea de care a dat și dă dovadă în problemele de interes național și internațional. Dna senator și-a exprimat îngrijorarea pentru situația etnicilor români din Ucraina și a ridicat problema lipsei de protecție a acestora ca urmare a dezinteresului arătat de către oficialii români față de soarta acestora, în condițiile în care românii din Ucraina sunt ținta unei atitudini dușmănoase din partea autorităților ucrainene, mai ales datorită rezistenței acestora la încercările de ucrainizare forțată, dar și din pricina legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a afirmat Șoșoacă, într-un comunicat de presă. Citește și: Ciucă îi pune în brațe lui Ciolacu problema pensiilor speciale: „O dată ce ne așezăm cu toate problemele acestea care țin de rocada la guvernare, reluăm și le soluționăm” Șoșoacă, îngrijorată că SUA atrag România în război Potrivit senatoarei, agenda ei a corespuns pe deplin cu cea a Rusiei. „În replică, dl. ambasador a afirmat că Federația Rusă manifestă aceleași preocupări și îngrijorări pentru etnicii ruși din Ucraina, care sunt supuși unui regim de exterminare și teroare, fapt ce a și determinat intervenția protecționistă a Federației Ruse sub forma operațiunii speciale din Ucraina. Pe fondul acestor interese și preocupări comune, dl. ambasador s-a arătat îngrijorat de împingerea de către SUA a Republicii Moldova și a României către un conflict militar cu Rusia. Dl. ambasador a apreciat ca ”inevitabil” acest scenariu în raport de acțiunile dușmănoase ale Statului Român și de implicarea de care acesta dă dovadă prin susținerea economică și militară a Ucrainei în acest conflict, inclusiv prin furnizarea de obuze pentru artilerie, fabricate pe teritoriul României. În acest context, dl. ambasador a felicitat-o pe dna senator pentru faptul că, din păcate, este singurul politician care dorește pacea și care se implică activ pentru a împiedica implicarea României într-un conflict militar direct, din care nu are nimic de câștigat. Ambele părți și-au exprimat în final încrederea că doar prin dialog și comunicare se poate evita acest scenariu teribil al implicării Republicii Moldova și, implicit, al României, într-un război cu Federația Rusă, dl. ambasador urându-i doamnei senator mult curaj și putere pentru a mai salva încă o dată poporul român din fața spectrului dezastrului”, a mai relatat Șoșoacă pe Facebook. Ambasada Rusă nu a menționat discuțiile lui Kuzmin cu Șoșoacă, în comunicatul oficial. În schimb, comunicatul meționează că „au fost interpretate cântece populare rusești și lucrări lirice din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inclusiv faimoasa «Katiușa»”.

Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia (sursa: voanews.com)
Internațional

Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia

Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice. Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia "Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale", se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova. În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina. Citește și: Date oficiale: rușii iau UE cu asalt. În ultima săptămână, 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniune "Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte", se menţionează în comunicatul citat. Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt "extrem de limitate" şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp. Asistența americană, foarte limitată "Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise", menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă "cât mai repede cu putinţă", adaugă sursa citată. Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu "limitări serioase" în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot "diminua şi mai mult" în orice moment. Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE.

Ambasada Rusiei la Roma troll-ează politicieni (sursa: Twitter/Russian Embassy in Italy)
Internațional

Ambasada Rusiei la Roma troll-ează politicieni

Ambasada Rusiei la Roma troll-ează politicieni. Reprezentanța diplomatică a publicat joi, pe Twitter, fotografii cu principalii lideri italieni cu preşedintele Vladimir Putin, o postare cel puţin perfidă cu trei zile înainte de alegerile legislative, relatează AFP. Ambasada Rusiei la Roma troll-ează politicieni "Extrase din istoria recentă între Rusia şi Italia. Atâtea amintiri", scrie cu ironie ambasada ca legendă la patru fotografii alese cu grijă şi în care apar actori de prim-plan din campania electorală, care s-au distanţat de Moscova după invazia rusă în Ucraina. În prima dintre ele apare Putin alături de fostul premier Giuseppe Conte (Mişcarea 5 Stele, antisistem), însoţit de cei doi vicepremieri ai săi de atunci, liderul eurosceptic al Lega Matteo Salvini şi actualul ministru de externe Luigi Di Maio (fost membru al Mişcării 5 Stele). Matteo Salvini, susţinător vechi al lui Putin care a mers până la se îmbrăca cu tricouri cu efigia lui, s-a pronunţat împotriva sancţiunilor instituite împotriva Moscovei, considerate ineficiente şi contraproductive. Și Berlusconi s-a distanțat de Putin În a doua fotografie putea fi văzut preşedintele rus împreună cu Enrico Letta, prim-ministru în 2013 şi care conduce în prezent Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de stânga. În a treia fotografie, Putin poate fi văzut alături de prietenul său Silvio Berlusconi, fost şef al guvernului şi şef al partidului conservator Forza Italia. Berlusconi, 85 de ani şi candidat la Senat, s-a deplasat în Crimeea anexată dar apoi s-a distanţat de Putin după invadarea Ucrainei. Citește și: Kremlinul vede că o parte din rezerviști părăsesc Rusia în grabă, dar consideră „o exagerare” că ar fi mulți care fac asta În ultima fotografie apare un Putin surâzător care îi strânge mâna lui Matteo Renzi, care a fost şef al guvernului între 2014 şi 2016 şi care conduce acum o mică formaţiune de centru. Postarea a suscitat o sumedenie de comentarii, între care o postare acidă a fostului ministru al justiţiei de stânga, Piero Fassino. "Dacă nu v-aţi fi pus în cap să invadaţi o ţară liberă şi independentă, care nu v-a ameninţat niciodată, aţi fi putut să vă continuaţi colecţia de fotografii cu şefii noştri de guvern", a postat el.

Ambasadorul american la Moscova părăsește Rusia (sursa: Agerpres)
Internațional

Ambasadorul american la Moscova părăsește Rusia

Ambasadorul american la Moscova părăsește Rusia. Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a părăsit duminică definitiv Rusia, a anunţat într-un comunicat reprezentanţa diplomatică americană, susţinând că motivul plecării sale este încheierea mandatului. Ambasadorul american la Moscova părăsește Rusia "Ambasadorul în Federaţia Rusă, John J. Sullivan, şi-a încheiat mandatul ca reprezentant al SUA şi a părăsit astăzi Moscova", a transmis ambasada, potrivit AFP. John Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019. "După plecarea sa (din Rusia), el va pune capăt carierei sale în funcţia publică, desfăşurată timp de patru decenii şi sub cinci preşedinţi americani", adaugă acelaşi comunicat. În vârstă de 62 de ani, Sullivan a fost secretar de stat adjunct în preşedinţia lui Donald Trump şi a ocupat mai multe funcţii înalte în ministerele Justiţiei, Apărării şi Comerţului. Conducerea ambasadei SUA la Moscova a fost preluată de Elizabeth Rood, care va fi însărcinat cu afaceri. Rusia amenință SUA Plecarea lui John Sullivan survine într-un moment când relaţiile ruso-americane trec prin cea mai gravă criză de la terminarea Războiului Rece. De când Rusia a atacat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, Washingtonul a introdus sancţiuni economice dure contra Moscovei şi a oferit Kievului un ajutor militar substanţial, constând în arme moderne şi informaţii despre trupele ruse. Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a afirmat vineri că SUA se află în pragul de a deveni parte a conflictului din Ucraina. Citește și: Iarna 2022-2023, decisivă pentru rămânerea lui Putin la Kremlin. Totul depinde de cât de afectată energetic va fi Europa "Am avertizat în mod repetat Statele Unite despre posibilele consecinţe dacă SUA continuă să inunde Ucraina cu arme şi se implică în alte tipuri de sprijin direct pentru Kiev. În consecinţă, se pun singuri într-o stare apropiată de ceea ce se poate numi a fi parte în conflict. Frontiera subţire care desparte SUA de a deveni parte în conflict nu trebuie să fie pentru forţele înverşunate anti-ruse o iluzie că totul va rămâne la fel odată ce această frontieră va fi trecută", a declarat Riabkov într-un interviu acordat postului rus Rossiya-24, citat de TASS.

Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei  Foto: Twitter
Eveniment

Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei

Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la București, după ce aceasta a anunțat că „cei care se joacă cu focul vor pieri”. Zeci de comentatori au criticat China comunistă. Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei În postarea publicată miercuri, după vizita efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, ambasada Chinei la București susține că: „Există o singură Chină în lume. Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă întreaga Chină”. Într-o altă postare, lideri comuniști chinezi au amenințat SUA și au afirmat că „cei care se joacă cu focul vor pieri de acesta, iar cei care jignesc China vor fi pedepsiți. " „Adevărații lideri ai Chinei locuiesc în Taiwan”, a comentat Oana Livin. Dan Capy: „Lumea liberă de comunism, dictatură și totalitarism merită o șansă să-și hotărască singură calea, luați labele de pe Taiwan, șobolanilor”. „O singura China, aia de pe insula, cealalta de pe continent o putem numi Taiwanul de Vest…”, a fost un alt comentariu. „O sa ajungeti in curand la fel de iubiti ca rușii!”, a transmis un alt autor. „Taiwan reprezinta acea parte a poporului chinez care se dezvolta liber, traind in libertate. Arata cum ar putea arata China daca nu ar fi un stat totalitar”, a scris Mihai Vlad. „Amintiți-mi, vă rog, ce s-a întâmplat în Piața Tiananmen în 4 iunie 1989?”, a întrebat, retoric, un comentator. Citește și: Ucraina, aproape de faliment: țara invadată are în fiecare lună un deficit de cinci miliarde de dolari. Zelenski: Trebuie să exportăm urgent zece milioane de tone de cereale Postarea avea aproape 500 de comentarii, majoritatea negative și, din peste 1.400 de like-uri, aproape 1.000 erau hohote de râs.

Ambasada Rusiei reacționează. "isterie anti-rusă" (sursa: Facebook/Ambasadarusa)
Eveniment

Ambasada Rusiei reacționează. "isterie anti-rusă"

Ambasada Rusiei reacționează. "isterie anti-rusă". Şoferul care a intrat cu maşina în gardul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost sub "influenţa unei explozii de isterie anti-rusă", susţine misiunea diplomatică, potrivit Agerpres. Ambasada Rusiei reacționează. "isterie anti-rusă" "Ambasada îşi exprimă profundele condoleanţe rudelor şi prietenilor bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile Ambasadei Rusiei în România. Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă", afirmă reprezentanţii ambasadei. Citește și: EXCLUSIV Cărăușul de bani al lui Vâlcov, Adi Florinel Barbu, 110 milioane de euro în contracte publice pe firma tatălui în fieful lui Paul Stănescu (PSD) Potrivit reprezentanţilor misiunii diplomatice, în urma incidentului niciunul dintre angajaţii Ambasadei şi forţelor de ordine române nu au fost răniţi. Procurorul de la Parchetul Tribunalului Bucureşti care se ocupă de cazul bărbatului decedat miercuri dimineaţă după ce s-a lovit cu maşina de gardul Ambasadei Rusiei a declarat că în interiorul autovehiculului au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile. "Din primele date, evenimentul a constat în lovirea porţilor cu maşina, urmată de incendiere în propriul autoturism. (...) Maşina a intrat în poartă, iar imediat după persoana aflată în autoturism a aprins un dispozitiv şi în felul acesta s-a produs incendiul din interiorul maşinii, rezultatul fiind carbonizarea. (...) În interiorul maşinii au fost găsite recipiente pentru substanţe inflamabile. În momentul acesta sunt puse cap la cap informaţiile care vor contura traseul pe care l-a avut, inclusiv înainte de eveniment", a afirmat procurorul. Întrebat dacă gestul poate fi considerat unul terorist, anchetatorul a răspuns: "Nu există la momentul acesta elemente concrete într-un asemenea sens, nu putem afirma la momentul acesta că acest gest ar avea legătură cu altceva decât cu circumstanţe personale".

Bărbatul era acuzat că și-a violat fiica (sursa: Facebook/Draghici Bogdan)
Eveniment

Bărbatul era acuzat că și-a violat fiica

Bărbatul era acuzat că și-a violat fiica. Bogdan Drăghici, președintele Asociației TATA, a murit, miercuri dimineață, după ce mașina în care se afla a lovit cu putere gardul principal al Ambasadei Rusiei. După ce bărbatul a lovit intenționat poarta reprezentanței diplomatice, acesta s-a autoincendiat, potrivit Agerpres. Bărbatul era acuzat că și-a violat fiica Marți, 5 aprilie, Drăghici a primit sentința în prima instanță. El a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 2 la 15 ani și 4 luni de închisoare. El putea face recurs. Citește și: EXCLUSIV Cărăușul de bani al lui Vâlcov, Adi Florinel Barbu, 110 milioane de euro în contracte publice pe firma tatălui în fieful lui Paul Stănescu (PSD) Drăghici a fost reținut de procurori și arestat preventiv mai multe luni în 2019 într-un dosar de viol cu minori. El a fost acuzat de procurori că și-a abuzat propria fiică. "Şi eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toţi ucraineni, până când se va sfârşi definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire! (...) Este atât de trist că lumea democratică nu reacţionează prompt şi ferm, pentru a reinstaura pacea, pentru a-l pedepsi rapid pe dictatorul însetat de sânge nevinovat, pentru a arăta că există solidaritate umană, pentru a demonstra că ultimul război mondial nu mai poate avea loc şi că planeta asta nu poate fi distrusă de oameni, pentru că ororile istoriei nu mai pot fi repetate. Am privit admirativ uriaşele demonstraţii de condamnare a invaziei putiniste, care au avut loc la Praga şi în alte metropole ale lumii civilizate. Şi totuşi măsurile punitive adoptate împotriva Rusiei lui Putin nu sunt încă suficiente şi eficiente pe termen scurt. Nevinovaţi mor în fiecare clipă în Ucraina. (...) Dacă nici acum nu ne declarăm toţi ucraineni şi nu acţionăm solidar pentru a mai avea un viitor civilizaţia umană, atunci nu vom mai avea o altă ocazie, pentru că vom trăi un sfârşit apocaliptic. Şi vom fi vinovaţi, că nu am făcut totul pentru a dovedi că merităm să mai populăm această planetă mult prea încercată", a scris Bogdan Drăghici în ultima sa postare pe Facebook.

Accident rutier în fața Ambasadei Rusiei (sursa: Facebook/Tudor Bogdan Teodorescu)
Eveniment

Accident rutier în fața Ambasadei Rusiei

Accident rutier în fața Ambasadei Rusiei. O persoană a decedat miercuri dimineață, în jurul orei 6.00, după ce autoturismul pe care îl conducea a lovit gardul Ambasadei Rusiei, iar un incendiu a izbucnit imediat, anunță Poliția Română, anunță G4Media. Accident rutier în fața Ambasadei Rusiei Șoferul a murit și a fost nevoie de intervenția pompieri pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism. Au fost aplicate restricții rutiere pe șoseaua Kiseleff, pentru efectuarea cercetării la fața locului. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs acest eveniment. Cine este bărbatul care ar fi provocat accidentul Potrivit informațiilor G4Media, șoferul este Bogdan Drăghici, șeful Asociației TATA, acuzat de corupere de minori. El era sub control judiciar. În ultima sa postare pe Facebook, Bogdan Drăghici a scris: ”Și eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toți ucraineni, până când se va sfârși definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire!” Bogdan Drăgici fusese condamnat marți de Judecătoria Sector 2 la 15 ani și 4 luni de închisoare pentru viol și corupere de minori, potrivit surselor G4Media. Decizia nu era definitivă și putea fi atacată cu recurs.

Ambasada Rusiei (București), pe strada Ucraina (sursa: Facebook/Ambasada Ucrainei în România)
Eveniment

Ambasada Rusiei (București), pe strada Ucraina

Ambasada Rusiei (București), pe strada Ucraina. Cetăţenii României sunt îndemnaţi să semneze o petiţie pentru redenumirea unei părţi a şoselei Pavel D. Kiseleff, unde este situată Ambasada Rusiei în Bucureşti, în şoseaua Ucraina. Ambasada Rusiei (București), pe strada Ucraina "Aceasta ar fi o acţiune simbolică de sprijin al poporului ucrainean, care îşi apără independenţa în războiul declanşat de Rusia", arată misiunea diplomatică de la Bucureşti. Potrivit sursei citate, Ambasada Ucrainei şi Uniunea Ucrainenilor din România s-au adresat primarului general Nicuşor Dan şi Primăriei cu rugămintea de a se alătura altor capitale din Europa şi America şi de a examina posibilitatea redenumirii unei părţi a şoselei Pavel D. Kiseleff, unde se află Ambasada Federaţiei Ruse în România, în şoseaua Ucraina. Din Baltice până în Canada Campania "Strada Ucrainei" este adresată întregii lumi pentru a face Ucraina o parte a capitalelor sale. Organizatorii văd iniţiativa ca o modalitate foarte puternică de a răspunde încercărilor Rusiei şi ale lui Vladimir Putin de a distruge Ucraina şi cultura acestei ţări. Proiectul urmăreşte să construiască o coaliţie globală bazată pe efortul care a fost deja întreprins în mai multe ţări. De exemplu, Albania a redenumit o parte a străzii pe care se află Ambasada Rusiei în "Strada Ucrainei Libere", Lituania a redenumit strada respectivă "Strada Eroilor Ucraineni", Letonia a redenumit strada în "Strada Ucrainei Independente" şi Norvegia a redenumit piaţa din faţa Ambasadei Rusiei în "Piaţa Ucrainei". Citește și: Rusia, negocieri de formă: promite să se retragă din zonele în care ucrainenii oricum contra-atacă cu succes Săptămâna trecută, Toronto s-a alăturat partenerilor europeni prin instalarea semnelor "Ucraina Liberă" de-a lungul faţadei Consulatului Rusiei de pe St. Clair Avenue. Această zonă va fi numită acum "Piaţa Ucrainei Libere" cu titlu onorific. Între timp, locuitorii din Atena, Washington şi Lisabona s-au adresat consiliilor locale cu ideea de redenumire a străzilor. Site dedicat acestei campanii mondiale Reprezentanţii Ambasadei Ucrainei amintesc faptul că ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a afirmat: "Forţarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia şi de a deputiniza lumea. Ruşii vor trebui să citească literalmente numele oriunde şi oricând. O reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran, care va prevala şi care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista". Site-ul campaniei https://www.uastreet.world/ conţine link-uri către petiţii de redenumire a străzilor pe care se află ambasadele şi consulatele statului agresor din 53 de oraşe din 34 de ţări din întreaga lume. Lista va fi extinsă în continuare pe măsură ce campania se dezvoltă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră