/

Ucraina, poligonul de teste al „războiului digital”: Palantir a livrat Kievului softul militar care vede de 20 de ori mai multe ținte inamice decât este posibil prin mijloace clasice

Războiul digital, testat pe teritoriul Ucrainei
"Războiul digital", testat pe teritoriul Ucrainei (sursa: palantir.com)

„Războiul digital”, testat pe teritoriul Ucrainei. La începutul războiului din Ucraina, armata rusă avea un avantaj net. Potrivit raportului „The Military Balance” al Institutului Internațional de Studii Strategice, în 2021 Rusia investise în apărare 45,8 miliarde de dolari, față de cele 4,7 miliarde investite de Ucraina. Forțele armate ale Rusiei aveau aproape un milion de militari activi și două milioane în rezervă, Ucraina – doar 196.000 militari activi și 900.000 de rezerviști. În momentul invaziei, Rusia a trimis pe front 280.000 de mii de militari, față de cei 125.600, cât avea Ucraina.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Totuși, timp de un an, Ucraina a rezistat și, mai mult, a provocat armatei ruse o serie de înfrângeri surprinzătoare. La aceste victorii a contribuit, fără îndoială, ajutorul militar venit din afară, însă din ce în ce mai mulți experți militari și comentatori politici vorbesc despre ajutorul digital. Și în special despre programul de inteligență artificială MetaConstellation, al companiei Palantir, care a decis anul trecut, în iunie, să se alăture Ucrainei. Considerată a fi parte a elitei lumii IT, misiunea declarată a companiei este de a oferi asistență exclusiv democrațiilor occidentale și aliaților lor.

Cum funcționează acest software și, mai ales, poate schimba soarta unui război?

Armata analogică vs armata digitală

„Rușii își folosesc artileria ca și cum ar fi Primul Război Mondial”, a afirmat un expert militar britanic, citat de Times, adăugând că, azi, războiul se duce la un alt nivel: armata analogică a Rusiei are de luptat cu armata digitală a Ucrainei.

Acesta este „cel mai avansat război din punct de vedere tehnologic din istoria omenirii”, a declarat pentru Welt și Mykhailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei și ministru al transformării digitale: „Principalele arme ale războiului modern nu mai sunt tancurile și sistemele de artilerie din anii 1960, ci datele și tehnologia: drone, comunicații prin satelit, dispozitive mobile, senzori și inteligență artificială – acestea sunt instrumentele care schimbă cursul unui război”.

Ministrul Fedorov l-a întâlnit pe Alex Karp, directorul executiv al Palantir, anul trecut, la Forumul Economic Mondial de la Davos, urmând ca pe 3 iunie, parteneriatul companiei cu Ucraina să devină public.

„Războiul digital”, testat pe teritoriul Ucrainei

Deși programele create de Palantir, considerate a fi printre cele mai sofisticate din lume, ajung să coste zeci de milioane de dolari (recent, Ministerul Apărării din Marea Britanie i-a comandat companiei un software în valoare de 75 de milioane de lire sterline), Ucrainei i s-a oferit, pro-bono, aplicația MetaConstellation.

O aplicație care, utilizând algoritmi ai Inteligenței artificiale, funcționează într-un mod similar cu un software-ul de recunoaștere facială, putând detecta diferite ținte, fie că sunt înzăpezite sau camuflate. După fiecare utilizare, rezultatele sunt evaluate și, introduse în rețea, optimizând viitoarele modele de predicție.

Potrivit Welt, unicitatea acestei aplicații constă în faptul că utilizează sisteme de analiză care colectează și evaluează date și informații din toate sursele imaginabile, rezumându-le mai apoi pe o singură platformă.

Un joc pe calculator. Dar real

Pentru exemplificare, un expert IT din cadrul forțelor militare germane, (care a dorit să rămână anonim, din motive de securitate) a explicat în ce constau avantajele armatei digitale ucrainene, față de armata analogică rusă.

„Imaginați-vă că soldații dintr-o unitate ucraineană stau într-un adăpost subteran, să zicem lângă Herson; unul dintre ei își scoate tableta din rucsac și accesează un program. Îi apare un model digital al regiunii sau al câmpului de luptă în care se află el și tovarășii săi, bazat în mare parte pe imagini din satelit, afișat în trei sau patru straturi de claritate, fiecare reprezentând niveluri diferite de informații. Pe ecran, soldatul vede amplasările probabile ale tancurilor, trupelor sau pozițiile artileriei rusești și, de asemenea, multe puncte portocalii mici: navele din Marea Neagră (…). Cu un click poate vedea imaginile termice ale soldaților inamici, cu altul, fotografia clară a unui tanc ascuns în desiș (…). Apoi, încă două clicuri: primul, pentru a obține coordonatele țintei, al doilea pentru a selecta o armă sau o dronă pentru a ataca poziția, nava sau tancul.”.

Astfel, conchide expertul, dacă acum 20 de ani, abia se puteau identifica 12 ținte pe zi, iar asta cu mult noroc, noul software permite armatei ucrainene să identifice și să atace zilnic 250 sau chiar 300 de ținte. În prezent, fiecare batalion ucrainean are, printre rândurile sale, cel puțin un specialist în informatică.

„Ceața războiului” se risipește

Citat de Washington Post, Alex Karp, directorul executiv al Palantir, a declarat: „Puterea sistemelor sofisticate de război algoritmic este acum de așa natură încât poate fi comparată cu puterea armelor nucleare tactice împotriva unui adversar care deține doar arme convenționale. Publicul larg tinde să subestimeze acest lucru. Nu și oponenții noștri.”.

Potrivit lui Karp, azi vorbim despre un război digital, în care, folosind tehnologia inteligenței artificiale, militarii pot vedea prin acea „ceață a războiului” (termen inventat de generalul prusac Carl von Clausewitz, pentru a descrie lipsa de informații pe câmpul de luptă). În ceea ce privește Ucraina, analiza datelor este realizată în timp util de consilieri NATO din afara țării, care trimit rapid informații esențiale – ca de pildă poziția inamicului, natura țintelor identificate și ce tip de arme ar fi cel mai eficient de folosit împotriva acestora.

O lecție pentru China

Potrivit Washington Post, ceea ce se întâmplă azi în Ucraina a schimbat fundamental modul în care se vor duce bătăliile în viitor, „războiul algoritmic” permițând chiar și unei armate mici să învingă una covârșitoare, atât din punct de vedere al echipamentului militar, cât și al numărului de soldați.

Exemplul cel mai bun este recucerirea Hersonului, care s-a datorat în mare parte MetaConstellation: căci militarii ucraineni au avut, datorită acestei aplicații, informații precise despre pozițiile rușilor și capacitatea de a lovi țintele cu precizie, de la mare distanță.

Citește și: Grindeanu a postat pe Facebook trei bărci și spune că e gata să verifice canalul Bâstroe. Ucrainenii au spus că-l așteaptă din august

Potrivit comentatorilor, înarmați cu acest tip de informații, ucrainenii ar putea prelua în viitor ofensiva — mișcându-se, comunicând și adaptându-se rapid la manevrele defensive și la atacurile armatei ruse.

În plus, modul în care decurge războiul din Ucraina și succesul pe care îl înregisterază armata sa digitalizată au deja impact și asupra Chinei, singurul rival redutabil al SUA, în ceea ce privește domeniul IT. Demonstrarea puterii inteligenței artificiale și având în vedere cât de impredictibil poate fi deznodământul unui război datorită folosirii acesteia, liderul de la Beijing se va gândi mai atent asupra unei posibile invazii a Taiwanului.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:15EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor”
19:10EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii și-au mărit, azi, salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare
16:12EXCLUSIV Pescobar, dator vândut la o bancă, este executat silit: i se rețin lunar 500 de lei din salariu pentru a acoperi suma de peste 100.000 de lei. Va acoperi creditul în 17 ani, dar se pozează în Ferrari
15:36Robert Negoiță, erou la Antena 3, după ce primăria Sector 3 a pompat milioane de lei în postul controlat de Dan Voiculescu. Plus: toate atacurile la adresa lui Nicușor Dan, mediatizate
13:22EXCLUSIV Contract STS cu dedicație pentru viitorul cloud guvernamental: 21 de milioane de euro pentru primul pas se duc la un afacerist care în 2022 a avut cifră de afaceri de nouă milioane
12:51Contabila de la revista „Femeia” conduce cea mai mare companie de construcții a statului. Descoperită de Dragnea, i-a înălțat inutilele stadioane din Teleorman
11:59Cum construiește statul român un spital nou: la Botoșani, lifturile nu aveau sisteme de siguranță, iar căldura nu ajungea în toată clădirea
11:06Fost președinte al Agenției Naționale de Integritate despre pachetul Ciolacu: „«Averile» nu se pot impozita cu 70%. Este echivalent cu o confiscare”
10:33România, o țară din ce în ce mai onorifică: Iașiul are deja peste 300 de cetățeni de onoare și lista se tot lungește
08:05Jeleuri cu substanțe extrase din cannabis se vând legal la Iași, indiferent de vârsta clienților
22:11Boloș recunoaște: „Subiectul” naționalizării Pilonului II de pensii s-a discutat acum o lună în coaliția de guvernare. Ministrul de finanțe a refuzat să explice cine a făcut propunerea
20:40Buzatu este diabetic dependent de insulină și arestul este prea dur pentru un om de 68 de ani care are și alte afecțiuni, au spus avocații săi
17:10PNL acuză PSD că, pe șest, vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii și să dubleze impozitul pe cifra de afaceri a băncilor
15:28Zelenski mai are opt zile pentru a decide dacă vor fi alegeri prezidențiale în 2024 în Ucraina. Deși imposibil în condiții de război, scrutinul e cerut de unii politicieni din Occident
15:00Patronatele din turism vor ca românii care își fac vacanța în străinătate să plătească o suprataxă. Banii, plătiți inclusiv de cei care călătoresc cu avionul în străinătate