Rachete rusești la centrala nucleară Zaporojie. Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean, scrie AFP.
Rachete rusești, la centrala nucleară Zaporojie
„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.
„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.
Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.
Ei „controlează situl”, a spus Petro Kotin.
Ucraina critică AIEA pentru ineficiență
„Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a subliniat el, considerând „insuficientă” presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, a insistat joi, potrivit unui comunicat, asupra „importanţei” ca AIEA să poată vizita centrala pentru a efectua „operaţiuni esenţiale de securitate, siguranţă şi protecţie la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina”.
Agenţia nu a mai putut merge la centrala atomică de la invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie.
Centrala, ocupată de ruși, operată de ucraineni
Situl este ocupat de forţele ruse, dar personalul ucrainean continuă să îl opereze, a precizat comunicatul, evocând o situaţie „extrem de dificilă” din cauza „presiunii constante asupra personalului”.
Rafael Grossi şi-a reiterat „temerile tot mai mari” privind condiţiile în care se află aceşti angajaţi şi „impactul acestor condiţii asupra siguranţei şi securităţii centralei”.
În 2021, centrala a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean, mai scrie AFP.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.