sâmbătă 21 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: rachete

131 articole
Internațional

Rachetele iraniene au ucis 13 israelieni și au rănit aproape 300 de persoane

Iranul lovește Israel, morți și răniți. Conflictul dintre Israel și Iran a atins un nou nivel de violență, bilanțul victimelor crescând dramatic în urma atacurilor cu rachete și drone lansate de Iran de sâmbătă seara. Potrivit autorităților israeliene, numărul total al morților a ajuns la 13, iar peste 300 de persoane au fost rănite, unele grav. Iranul lovește Israel, morți și răniți În orașul Bat Yam, din apropierea Tel Avivului, atacurile au provocat moartea a patru persoane, printre care un băiat de 10 ani, o fetiță de 8 ani și două femei în vârstă de 69 și 80 de ani. Citește și: Care este structura anului școlar 2025-2026: cum alternează cursurile cu vacanțele Potrivit serviciului de urgență Magen David Adom (MDA), în urma acestui atac au fost rănite 99 de persoane, dintre care patru în stare gravă. Șapte persoane dispărute Poliția israeliană a declarat că șapte persoane sunt date dispărute în urma bombardamentelor, iar operațiunile de căutare sunt în desfășurare. Comandantul Daniel Hadad a transmis că situația din Bat Yam rămâne critică. Trei femei și o adolescentă ucise în Tamra În orașul Tamra, situat în sud-vestul Galileii, o clădire cu trei etaje a fost complet distrusă. Inițial, MDA a confirmat moartea a trei femei, însă Spitalul Rambam din Haifa a raportat ulterior decesul unei a patra victime. Potrivit biroului premierului Netanyahu, printre victime se află și o adolescentă de 13 ani. Atacuri și la vest de Ierusalim În zona Shfelah, la vest de Ierusalim, rachetele iraniene au provocat cel puțin 37 de răniți, inclusiv doi în stare critică, conform datelor furnizate de MDA. În Rehovot, un bărbat a fost descoperit în viață sub dărâmături, după ce un imobil s-a prăbușit în urma loviturilor. Ofensiva israeliană continuă De vineri, armata israeliană desfășoară o ofensivă masivă împotriva Iranului, vizând sute de situri nucleare și militare. Scopul declarat al acțiunii este de a împiedica regimul iranian să se doteze cu armament nuclear. Ca reacție, Iranul a lansat valuri de rachete balistice și drone asupra teritoriului israelian. Escaladare fără precedent în Orientul Mijlociu Aceste atacuri marchează o escaladare militară fără precedent între cele două state rivale. Situația rămâne extrem de tensionată, iar autoritățile israeliene au confirmat duminică dimineață bilanțul actualizat de 13 decese cauzate de atacurile iraniene.

Iranul lovește Israel, morți și răniți (sursa: X/Truthseeker)
Atac masiv în Ucraina, 12 morți (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Putin țintește Kievul de câteva zile cu drone și rachete. Morți și răniți grav, zilnic

Atac masiv în Ucraina, 12 morți. Ucraina a fost vizată duminică dimineață de un atac aerian de proporții, soldat cu cel puțin 12 victime. În același timp, dronele ucrainene au provocat închiderea temporară a patru aeroporturi din Moscova, cu doar câteva ore înainte de finalizarea unei noi etape din schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Atac masiv în Ucraina, 12 morți Este a doua noapte la rând în care forțele ruse lansează atacuri masive. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, aproximativ 250 de drone și 14 rachete balistice au fost lansate în noaptea de vineri spre sâmbătă, ținta principală fiind capitala Kiev. Citește și: Protestul la care a instigat George Simion pe 26 mai, neautorizat: Jandarmeria nu a fost notificată oficial Potrivit serviciilor de urgență, regiunea Kiev a trăit o „noapte de teroare”, soldată cu patru morți și 16 răniți, inclusiv trei copii În regiunea Nikolaiev, o clădire de cinci etaje a fost lovită de o dronă, provocând un deces și cinci răniți În orașul Hmelnîțkîi, aflat în vestul țării, patru persoane au fost ucise, iar cinci au fost rănite în urma atacurilor lansate de armata rusă În regiunea Jitomir, un bombardament rusesc a ucis trei copii cu vârste de 8, 12 și 17 ani Kievul, din nou sub teroare aeriană Potrivit autorităților, peste zece drone rusești au fost detectate în spațiul aerian al Kievului duminică dimineață. Primarul Vitali Kliciko a confirmat că Kievul a fost ținta unui atac masiv. Atacuri și interceptări în alte regiuni În regiunea Krîvîi Rih, apărarea aeriană a doborât 5 drone și 11 rachete Atacuri au fost semnalate și în regiunea Herson (sud) și regiunea Ternopil (vest) Moscova: zeci de drone și aeroporturi închise La Moscova, primarul Serghei Sobianin a raportat peste o duzină de drone ucrainene, fără a anunța victime. Autoritatea pentru aviația civilă rusă (Rosaviatsia) a precizat că patru aeroporturi din capitala rusă au fost închise temporar și redeschise ulterior. O nouă etapă a schimbului de prizonieri Valul de atacuri a avut loc cu puțin timp înainte de etapa finală a unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Aceasta este considerată singura realizare concretă în urma discuțiilor directe de la Istanbul din luna mai. Sâmbătă, au fost schimbați 307 prizonieri ruși pentru 307 soldați ucraineni Vineri, prima etapă a inclus 270 de soldați și 120 de civili de fiecare parte, în cadrul unui schimb planificat de tip 1.000 pentru 1.000.

Atac rusesc cu rachete asupra Kievului (sursa: dsns.gov.ua)
Internațional

Putin, din ce în ce mai sălbatic: atac cu rachete asupra Kievului. Incendii de proporții și răniți

Atac rusesc cu rachete asupra Kievului. Trei persoane au fost rănite duminică în urma unui atac cu rachete asupra Kievului, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. Acest atac vine la doar două zile după atacul devastator asupra oraşului natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, soldat cu 18 morți, dintre care jumătate copii. Atac rusesc cu rachete asupra Kievului Kliciko a transmis inițial pe canalul său de Telegram despre "explozii în capitală" și un "atac în curs cu rachete" asupra Kievului. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Ulterior, el a confirmat că cel puțin trei persoane au fost rănite în urma exploziilor produse în trei cartiere diferite. În zonele afectate au izbucnit incendii, autoritățile intervenind pentru stingerea lor. Alertă antiaeriană în mai multe regiuni din Ucraina În contextul atacului, apărarea antiaeriană ucraineană a emis alerte pentru regiunile Harkov, Nikolaev și Odesa. Acestea au fost declanșate după ce rachete au pătruns prin nordul regiunii Cernigov și se îndreptau spre sud, semnalând o intensificare a ofensivei ruse în Ucraina. Polonia își mobilizează aviația militară Ca reacție la atacurile tot mai frecvente asupra vestului Ucrainei, comandamentul forțelor armate poloneze a reacționat. Aviația poloneză și cea a aliaților NATO au început operațiuni în spațiul aerian polonez, din cauza "intensității activității aviației Federației Ruse", potrivit unui comunicat. Zelenski critică reacția slabă a SUA la atacul de la Krivîi Rih Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a criticat dur "reacția slabă" a Statelor Unite după atacul cu rachete de vineri asupra Krivoi Rog, orașul său natal, în care 18 oameni au fost uciși și 72 răniți, inclusiv numeroși copii. Deși ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, s-a declarat "îngrozită" de atacul cu rachetă balistică, ea nu a menționat direct responsabilitatea Rusiei. Ezitarea ambasadoarei a fost criticată de Zelenski, care a acuzat Washingtonul că „se teme să rostească cuvântul «rus» atunci când vorbește despre rachete”.

Phenianul începe anul 2025 testând rachete (sursa: KCNA)
Internațional

Phenianul începe anul 2025 testând rachete

Phenianul începe anul 2025 testând rachete. Coreea de Nord a lansat luni, în direcția Mării Japoniei, o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM), marcând primul său test de acest tip din ultimele două luni. Testul a fost detectat de armatele Coreei de Sud și Japoniei și a fost confirmat de agențiile internaționale de presă. Phenianul începe anul 2025 testând rachete Statul Major comun (JCS) din Coreea de Sud a informat că lansarea a avut loc din zona Phenian, în jurul orei 12:00 (3:00 GMT). Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Distanța parcursă a fost de aproximativ 1.100 de kilometri. Punctul de impact: Marea Japoniei. Reacția Japoniei Ministerul Apărării din Japonia a confirmat că proiectilul a căzut în afara zonei sale economice exclusive (ZEE). Guvernul japonez a format o echipă specială pentru a colecta informații și a evalua posibilele daune. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi, a declarat că situația este monitorizată îndeaproape. Primul test din 2025 Acesta este primul test efectuat de Coreea de Nord în 2025 și vine după lansările multiple de rachete cu rază scurtă de acțiune din 5 noiembrie 2024. În 2024, Phenianul a lansat în luna mai multe rachete balistice cu altitudine maximă de 100 km, care au parcurs o distanță de 400 km. Aceste lansări au fost interpretate ca o provocare legată de alegerile prezidențiale din SUA. Coincidență cu vizita lui Antony Blinken în Seul Prezentul test a avut loc în timpul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, la Seul. Blinken, alături de omologul său sud-coreean, Cho Tae-yul, a condamnat acțiunea Coreei de Nord, calificând-o drept o încălcare gravă a rezoluțiilor ONU. Declarații oficiale În cadrul unei conferințe de presă comune, Antony Blinken a declarat: „Condamnăm testul efectuat de RPDC astăzi, o nouă încălcare a multiplelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.” Cho Tae-yul a reafirmat angajamentul Coreei de Sud pentru securitatea regională și cooperarea strânsă cu SUA în fața provocărilor nord-coreene. Escaladare și tensiuni în regiune Lansarea din 2025 evidențiază continuarea provocărilor din partea regimului nord-coreean, amplificând tensiunile din regiune. Comunitatea internațională urmărește îndeaproape situația, iar răspunsurile coordonate ale Coreei de Sud, Japoniei și SUA sunt esențiale pentru menținerea stabilității în Asia de Est.

Fregată rusă, cu rachete, în Atlantic (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Fregată rusă, cu rachete, în Atlantic

Fregată rusă, cu rachete, în Atlantic. O fregată rusă, dotată cu rachete de croazieră hipersonice de ultimă generație Zircon, a intrat în Oceanul Atlantic după finalizarea unor exerciții în Canalul Mânecii, au informat agențiile de presă ruse. Fregată rusă, cu rachete, în Atlantic Echipajul fregatei Amiral Golovko, echipată cu rachete antinavă Zircon, a desfășurat exerciții complexe de combatere a terorismului, respingând atacuri simulate cu drone aeriene și maritime din partea unui inamic imaginar, conform agențiilor de stat ruse. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” Aceasta este prima misiune extinsă a fregatei de la intrarea sa în Marina rusă în decembrie 2023. Nava a părăsit baza din nordul Rusiei pe 2 noiembrie și continuă să îndeplinească sarcini în Atlantic. Rachetele hipersonice Zircon Rachetele Zircon, cu o rază de acțiune de 900 km și capabile de viteze de câteva ori mai mari decât sunetul, reprezintă o provocare pentru sistemele de apărare. Acestea au fost adoptate în cadrul eforturilor Rusiei de a-și întări forțele nucleare, la ordinul președintelui Vladimir Putin în 2023. Alături de sistemul Avangard, activ din 2019, rachetele Zircon formează nucleul arsenalului hipersonic rusesc. Moscova consideră aceste arme esențiale pentru a depăși sistemele de apărare antirachetă americane, percepute ca o amenințare potențială pentru rachetele nucleare rusești.

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului (sursa: kongsberg.com)
Internațional

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului

SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului. Statele Unite au anunțat vineri aprobarea vânzării unor sisteme de rachete sol-aer către Taiwan, o tranzacție în valoare de peste un miliard de dolari. SUA aprobă vânzarea de rachete Taiwanului Acest acord, care urmează să fie validat de Congres, include echipamente antiaeriene avansate precum NASAMS și 123 de rachete, conform agenției americane de vânzare a echipamentelor militare. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Suma totală a tranzacției ajunge la 1,16 miliarde de dolari, reflectând sprijinul continuu al SUA pentru apărarea Taiwanului, chiar dacă nu recunosc insula ca stat independent. Sprijin militar adițional: echipamente radar În aceeași zi, Washingtonul a anunțat și o altă vânzare către Taiwan, constând în sisteme radar, cu o valoare de 828 de milioane de dolari. Echipamentul va fi furnizat din stocurile Forțelor Aeriene ale SUA, întărind capacitățile de supraveghere și apărare ale insulei. Reacția Beijingului Beijingul a reacționat dur la acest sprijin american oferit Taiwanului, acuzând Washingtonul de amestec în afacerile sale interne. De altfel, China consideră Taiwanul o provincie a sa, nereunificată din 1949, și promovează o „reunificare pașnică”, însă fără a exclude opțiunea forței militare. Intensificarea tensiunilor în regiune Recent, tensiunile au crescut odată cu activitatea militară sporită în zona Taiwanului. În octombrie, Taiwanul a raportat o incursiune record de 153 de avioane chineze într-o singură zi, în contextul manevrelor militare desfășurate de Beijing. În plus, luna trecută, China a sancționat mai multe companii americane din industria apărării, ca răspuns la aprobarea de către SUA a unor vânzări similare către Taipei. Sprijinul american, politică de echilibru delicat Deși Statele Unite recunosc oficial Republica Populară Chineză ca guvern legitim, ele continuă să ofere Taiwanului un suport militar semnificativ, ceea ce provoacă frecvent tensiuni în relațiile sino-americane. Politica SUA urmărește să sprijine apărarea Taiwanului fără a provoca un conflict deschis cu Beijingul, care rămâne sensibil la orice formă de sprijin militar pentru insulă.

Stoltenberg, despre deciziile utilizării armelor occidentale (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Stoltenberg, despre deciziile utilizării armelor occidentale

Stoltenberg, despre deciziile utilizării armelor occidentale. Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus trebuie să fie luate de aliaţi în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Stoltenberg, despre deciziile utilizării armelor occidentale "Le revine aliaţilor în mod individual să fie decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliaţii au politici diferite în acest sens", a declarat Stoltenberg pe postul de radio LBC. Citește și: EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor Ucrainei pentru a livra arme cu rază lungă de acţiune, ceea ce ar permite Kievului să atace aerodromurile militare şi instalaţiile forţelor aeriene ruse mult în spatele liniei frontului, chiar şi pe teritoriul Rusiei. În prezent are loc o discuţie cu privire la autorizarea în principiu a utilizării acestor arme împotriva ţintelor de pe teritoriul rus. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va percepe utilizarea armelor de precizie occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte în interiorul teritoriului rus ca o implicare a NATO în război.

NATO, război cu Rusia, avertizează Putin (sursa: kremlin.ru)
Internațional

NATO, război cu Rusia, avertizează Putin

NATO, război cu Rusia, avertizează Putin. Preşedintele rus a spus joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia". NATO, război cu Rusia, avertizează Putin "Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Citește și: GALERIE FOTO O rachetă rusească a lovit o navă aflată în apele Zonei Economice Exclusive ale României din Marea Neagră. Vasul, care transporta cereale, plecase din Ucraina Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia", a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă. Un transcript al declarației a fost publicat și pe site-ul Kremlinului Ucraine cere cu insistență permisiunea Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi "întârzierea" în dezbaterile pe această problemă. SUA au refuzat în mod special să facă acest lucru până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare. Secretarul de stat american Antony Blinken a promis totuşi miercuri la Kiev examinarea de "urgenţă" a cererilor militare ale Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer urmează să abordeze această problemă la întâlnirea lor anunţată pentru vineri.

Ambasada Iranului infirmă livrarea rachetelor Rusiei (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Internațional

Ambasada Iranului infirmă livrarea rachetelor Rusiei

Ambasada Iranului infirmă livrarea rachetelor Rusiei. Ambasada Iranului în România respinge în mod categoric informaţiile publicate în ultimele zile privind transferul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, calificându-le drept nefondate. Ambasada Iranului infirmă livrarea rachetelor Rusiei Potrivit sursei citate, este vorba de o repetare a acuzaţiilor discreditate anterior. "Asemenea acuzaţii lipsite de dovezi credibile sunt un exemplu evident de dezinformare". Citește și: Dan Voiculescu i-a aliniat la postul său pe toți candidații importanți la președinție. Lasconi a beneficiat deja de o emisiune publicitară cu Gâdea Ambasada califică drept "atât ironic, cât şi ipocrit" faptul că aceste acuzaţii "fără temei" sunt formulate de "ţările direct implicate în conflictul din Ucraina şi care contribuie în mod semnificativ la escaladarea acestuia prin furnizarea de armament avansat". "De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran nu a fost niciodată parte a războiului şi a conflictului militar", insistă ambasada, care precizează că Teheranul vede aceste acuzaţii ca fiind "doar agende politice înguste şi miope, care vizează promovarea propriilor interese politice". Iranul vrea rezoluție pașnică "Iranul continuă să solicite o rezoluţie paşnică prin dialog şi mijloace diplomatice, subliniind necesitatea unei încetări imediate a focului şi a unor negocieri constructive pentru a pune capăt suferinţei oamenilor afectaţi de acest război tragic", subliniază Ambasada Iranului în România. Reacţia Ambasadei intervine în contextul în care în ultimele zile agenţii internaţionale de presă au publicat declaraţii oficiale în legătură cu acest subiect, după ce CNN şi Wall Street Journal au scris săptămâna trecută că Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, citând surse neidentificate. Astfel, Statele Unite, prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, şi-au exprimat îngrijorarea vinerea trecută cu privire la potenţialul transfer de rachete iraniene către Rusia. Ministerul de Externe al Ucrainei şi-a exprimat sâmbătă preocuparea profundă faţă de aceste informaţii, iar luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Uniunea Europeană consideră ''credibile'' informaţiile deţinute de aliaţi şi va examina această chestiune cu statele membre

Rachetele Iranului pentru Rusia: „escaladare dramatică" (sursa: iranwatch.org)
Internațional

Rachetele Iranului pentru Rusia: "escaladare dramatică"

Rachetele Iranului pentru Rusia: "escaladare dramatică". Statele Unite au declarat luni că livrarea de către Iran de rachete balistice către Rusia ar reprezenta o "escaladare dramatică" a sprijinului Teheranului pentru Moscova în războiul din Ucraina şi ar putea avea "consecinţe semnificative". Rachetele Iranului pentru Rusia: "escaladare dramatică" "Suntem incredibil de alarmaţi de aceste informaţii", a declarat presei adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Citește și: EXCLUSIV Daniel Jinga, directorul Operei, și-a numit adjunctă o prietenă, apoi a primit de la aceasta 10.000 de euro. Prietena lucra la Agenția Medicamentului. Jinga, susținut de PSD Buzău "Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", a menţionat sursa citată. Uniunea Europeană consideră că aliaţii dispun de ''informaţii credibile'' despre rachete balistice iraniene livrate Rusiei, a indicat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Kremlin nu dezminte informația Kremlinul nu a dezminţit că Iranul ar livra rachete Moscovei, aşa cum susţin occidentalii, precizând că Rusia îşi dezvoltă relaţiile cu Teheranul potrivit propriilor interese, în special în domeniile ''cele mai sensibile''. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, SUA şi-au informat aliaţii europeni despre o livrare de rachete iraniene cu rază scurtă de acţiune pentru Rusia într-o perioadă când aceasta şi-a intensificat atacurile contra oraşelor şi infrastructurilor ucrainene. Washingtonul şi aliaţii europeni ai Ucrainei au avertizat în mod repetat că astfel de livrări ar avea consecinţe grave pentru Iran, ţară supusă unui regim strict de sancţiuni occidentale

Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia

Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat sâmbătă că este profund preocupat de informaţiile privind un posibil transfer iminent de rachete balistice iraniene către Rusia. Rachete balistice iraniene, transferate în Rusia Într-o declaraţie trimisă prin e-mail jurnaliştilor, ministerul a menţionat că intensificarea cooperării militare între Teheran şi Moscova este o ameninţare pentru Ucraina, Europa şi Orientul Mijlociu şi a cerut comunităţii internaţionale să crească presiunea asupra Iranului şi Rusiei. Potrivit CNN şi Wall Street Journal, Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, citând surse neidentificate. În august că Rusia aştepta livrarea iminentă a sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360 din Iran şi că zeci de militari ruşi erau antrenaţi în Iran pentru arme ghidate prin satelit pentru a fi utilizate eventual în războiul din Ucraina. Vineri, Statele Unite, un aliat cheie al Ucrainei, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la potenţialul transfer de rachete iraniene către Rusia. "Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett.

Rachete Hezbollah, distruse de aviația israeliană (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Rachete Hezbollah, distruse de aviația israeliană

Rachete Hezbollah, distruse de aviația israeliană. Armata israeliană a declarat că, duminică, o sută dintre avioanele sale au „ţintit şi distrus mii de rampe de lansare de rachete ale Hezbollah”, în cursul unor raiduri pentru a dejuca un atac cu drone şi rachete al mişcării libaneze. Rachete Hezbollah, distruse de aviația israeliană Cu puţin înainte de ora 05.00 a dimineţii' (02.00 GMT), armata aerului israeliană a lansat „o operaţiune complexă în cursul căreia în jur de 100 de avioane au lovit mii de rampe de lansare de rachete îndreptate spre nordul Israelului, în 40 de zone de tiruri în sudul Libanului”, a declarat un purtător de cuvânt militar, locotenant-colonelul Nadav Shoshani. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul De partea cealaltă, Hezbollah a anunţat că a "terminat" atacul din ziua de duminică, după ce a lansat "un mare număr de drone" şi "peste 320" de rachete Katiuşa împotriva a 11 baze militare din Israel şi de pe Înălţimile Golan, teritoriu sirian ocupat de Israel, atacul fiind o ripostă la moartea unuia din comandanţii săi militari într-o lovitură israeliană asupra Beirutului la 30 iulie. Hezbollah, atac pe scară largă Purtătorul de cuvânt israelian a dat asigurări că Hezbollah "pregătea un atac pe scară largă" şi că Israelul a acţionat în situaţie de "apărare pentru a înlătura ameninţările". Tirurile Hezbollah făceau parte dintr-un "atac planificat să fie mai important şi pe care noi am reuşit să-l dejucăm în bună parte în această dimineaţă", a adăugat el. "Suntem încă în curs de a evalua pagubele provocate de atac, (şi) există încă incendii, dar pot să vă spun că pagubele sunt minore" de partea israeliană, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

România, rachete aer-aer pentru F-16 (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

România, rachete aer-aer pentru F-16

România, rachete aer-aer pentru F-16. 592 milioane de dolari ar putea plăti în total România pentru achiziția direct de la Guvernul SUA a 186 de rachete cu rază medie de acțiune pentru avioanele F-16. Valoarea minimă a contractului este de 180 de milioane de dolari. Contractul "Guvern la Guvern" pe care urmează să îl semneze premierul Ciolacu în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din România nu beneficiază de compensații offset. Citește și: EXCLUSIV Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, sub miniștri USR, PNL și PSD. Azi e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei Producătorul rachetelor, compania americană RTX Corporation, fosta Raytheon, l-a avut angajat pe post de consultant pe Florin Lazăr Vlădică, fostul șef al Departamentului pentru Armamente cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. În anul 2022, la expoziția de armament Black Sea Defense & Aerospace de la București, Florin Lazăr Vlădică răspunea de standul Raytheon cu ecusonul companiei în piept. România, rachete aer-aer pentru F-16 Departamentul de Stat al SUA a anunțat că a fost aprobată o posibilă vânzare către Guvernul României a unui număr de 186 de rachete AIM -120 și a echipamentelor aferente pentru suma maximă de 592 de milioane de dolari. Conform Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA, Guvernul României a solicitat să cumpere până la 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune AIM -120C – 8, plus echipamentele aferente. Adică containere de rachete, echipamente de propulsie și control, kituri de telemetrie, piese de schimb pentru focoase, echipamente de sprijin și suport pentru muniții, publicații, suport software. Pe lângă toate aceste echipamente, în suma totală de 592 milioane de dolari intră și suportul pentru transport, servicii de inginerie, asistență tehnică și logistică. Precedentul AMRAAM "Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând în continuare România să desfășoare misiuni de autoapărare și de securitate regională, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți membri NATO. România are deja AMRAAM-uri în inventar și nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste echipamente și servicii în forțele sale armate", se menționează în comunicatul de presă al agenției americane. Prima tranșă: 180 de milioane de dolari Ambasada Statelor Unite la București a transmis că valoarea rachetelor și a echipamentelor contractate de România în primă fază este în jur de 180 de milioane de dolari. Însă Bucureștiul are opțiunea de a cumpăra rachete suplimentare în viitor până la 592 milioane de dolari. Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a precizat că această achiziție făcută de România va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune. "Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare”, a spus ambasadorul Kavalec. RTZ (Raytheon) și consultantul Vlădică Din comunicatul de presă al Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA aflăm că antreprenorul principal va fi RTX Corporation, cu sediul în Tucson, AZ. Acesta este fosta companie Raytheon Technologies Corporation, care l-a angajat pe Florin Lazăr Vlădică pe post de consultant pentru afacerile cu armament pe care urma să le încheie cu statul român. DeFapt.ro a dezvăluit că înainte de a ajunge la Raytheon, Florin Lazăr Vlădică a deținut funcția de șef al Departamentului pentru Armamente (DpA) cu rang de secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale. Șeful DpA Vlădică, contract pentru Patriot Chiar în mandatul lui de șef al DpA, Florin Lazăr Vlădică a semnat un acord guvernamental cu SUA în urma căruia Ministerul Apărării Naționale avea să cumpere sistemul de rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari. În anul 2022, Florin Lazăr Vlădică se ocupa de organizarea standului Raytheon de la expoziția de tehnică militară Black Sea Defence and Aerospace. Întrebat atunci dacă semnarea contractului de 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția sistemului de rachete Patriot are vreo legătură cu angajarea sa ulterioară la Raytheon, Vlădică a spus că nu consideră că acesta este un act de corupție pentru că contractul a fost semnat cu Guvernul SUA, care la rândul său îl subcontractează producătorului Raytheon.

Putin atacă Kievul cu rachete nord-coreene (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Putin atacă Kievul cu rachete nord-coreene

Putin atacă Kievul cu rachete nord-coreene. Forţele ucrainene au dejucat duminică dimineaţa un atac rus cu rachete îndreptat împotriva Kievului, a anunţat administraţia civilă a capitalei Ucrainei. Putin atacă Kievul cu rachete nord-coreene "În această dimineaţă, în jurul orelor 05:00 (02:00 GMT), inamicul a folosit arme balistice pentru a lansa un atac cu rachete asupra Kievului", au raportat autorităţile ucrainene pe reţeaua socială Telegram. Citește și: Investițiile statului în spitalele pensionarilor speciali duduie: cea mai mare investiție din PNRR destinată sistemului medical, spitalul Gerota al ministerului de Interne Potrivit aceleiaşi surse, este "foarte probabil" să fie vorba de "rachete balistice nord-coreene de tip KN-23". Potrivit informaţiilor preliminare, rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, subliniază administraţia. Drone de atac ruse au vizat de asemenea "aproape simultan" oraşul, dar şi ele au fost toate "distruse" în afara perimetrului Kievului de apărarea aeriană, afirmă autorităţile. "Nicio distrugere nu a fost constată la Kiev şi nu a fost primită nicio informaţie referitoare la victime", adaugă aceeaşi sursă. Phenianul ajută Moscova Potrivit Occidentului, Coreea de Nord livrează armament Rusiei pentru asaltul ei împotriva Ucrainei şi beneficiază în schimb de asistenţă, inclusiv în domeniul spaţial. La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unui atac rus împotriva capitalei ucrainene, un bărbat de 35 de ani şi fiul său de 4 ani au fost ucişi de căderea unei bucăţi de rachetă, iar trei persoane au fost grav rănite, potrivit serviciilor de salvare. De cealaltă parte a liniei frontului, apărarea aeriană rusă a distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică în total cinci drone de luptă ucrainene în regiunile Belgorod şi Rostov, la frontiera cu Ucraina, a raportat Ministerul rus al Apărării. Sâmbătă, şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la peste zece zile de la lansarea unei ofensive de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Sistem Patriot în Ucraina - Geoană, tăcere (sursa: Facebook/Mircea Geoana)
Politică

Sistem Patriot în Ucraina - Geoană, tăcere

Sistem Patriot în Ucraina - Geoană, tăcere. Mircea Geoană, implicat într-o precampanie prezidențială neoficială în România, nu a comentat pe subiectul transferului unei baterii Patriot românești în Ucraina. Sistem Patriot în Ucraina - Geoană, tăcere DeFapt.ro i-a solicitat lui Mircea Geoană o declarație pe acest subiect, atât direct, cât și prin intermediul staff-ului. Citește și: Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova Joi, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca România să transfere un sistem de rachete Patriot Ucrainei. Mircea Geoană nu a comentat, însă, subiectul. La jumătatea lunii mai, actualul secretar general adjunct al NATO a făcut declarații pe acest subiect la Digi24. "Decizia de a susţine sau a nu susţine Ucraina cu sisteme Patriot acuma este legată de faptul dacă un stat aliat (...) consideră că dislocarea unui astfel de echipament creează o vulnerabilitate pentru protecţia spaţiului propriu naţional. Este o conversaţie absolut raţională şi legitimă, dar în niciun caz faptul că România ar trimite (...) mai mult suport pentru Ucraina, am deveni o ţintă suplimentară pentru Rusia. Nu. Rusia foloseşte comunicarea agresivă ca o pârghie de influenţare a opiniei publice din ţările NATO", a spus Geoană.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră