sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Autor: Alex Preda

1879 articole
Alex Preda

Eveniment

Băncile școlare ale lui Procust: în mai multe județe, mobilierul pentru elevi este prea mic

Bănci prea mici pentru mulți elevi, deși municipalitatea ieșeană susține că s-au respectat criteriile minime impuse prin ordinul Ministerului Educației și că, dacă băncile ar fi fost mai mari, acestea nu s-ar fi încadrat corespunzător în sălile de clasă. Bănci prea mici pentru mulți elevi Nu este clar dacă mobilierul a fost proiectat individual pentru școlile din Iași, însă profesorii contrazic explicațiile autorităților, afirmând că băncile sunt pur și simplu prea mici. Citește și: EXCLUSIV Rusul care a investit banii lui Abramovici în UE, cetățean român cu acte ucrainene considerate false de Chișinău, care a refuzat să-i acorde cetățenia moldovenească La finalul zilei de ieri, Primăria a emis un comunicat de presă în care a reiterat că a urmat aceeași procedură de achiziție ca și alte municipalități. Totodată, a transmis că, în cazul unor nemulțumiri din partea elevilor, școlile vor trebui să găsească soluții la nivel individual. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bănci prea mici pentru mulți elevi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Cardurile de sănătate, blocate din nou (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Coșmarul cardurilor de sănătate blocate nu se mai termină, unii pacienți rămân fără medicamente

Cardurile de sănătate, blocate din nou. Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este nefuncțional de aproape trei săptămâni. Cardurile de sănătate, blocate din nou Medicii de familie, însă, subliniază că problemele tehnice nu sunt noi, ci persistă de peste 20 de ani. Citește și: Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă Deși pacienții nu resimt întotdeauna direct întârzierile, blocajele apar atunci când medicii nu pot verifica statutul de asigurat al acestora. În unele cazuri, rețetele validate de medici sunt ulterior refuzate de sistem, iar costurile trebuie suportate chiar de aceștia, dacă pacientul se dovedește a fi neasigurat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Semințele de chia, magie pentru slăbit? (sursa: Pexels/Cup of Couple)
Eveniment

Semințele de chia, magie pentru slăbit?

Semințele de chia, magie pentru slăbit? Un nou truc pentru slăbit a devenit viral pe TikTok, susținut de utilizatoare care afirmă că au pierdut câteva kilograme în doar câteva zile consumând semințe de chia. Semințele de chia, magie pentru slăbit? Totuși, nutriționiștii avertizează că semințele de chia nu au proprietăți de ardere a grăsimilor, ci sunt benefice mai ales pentru îmbunătățirea digestiei. Citește și: Șocant: deși clienții Nordis au fost avertizați de avocați să nu dea bani pe promisiuni de vânzare-cumpărare fără înscriere în cartea funciară, cei mai mulți au ignorat sfatul Nutriționista Rada Baltag explică faptul că, odată hidratate, semințele de chia capătă o consistență gelatinoasă. Acest efect poate contribui la prelungirea senzației de sațietate după consumul de apă cu semințe de chia, ceea ce poate întârzia apariția foamei și reduce aportul caloric pe termen scurt. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șapte case împiedică aterizarea la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șapte case împiedică aterizarea la Iași

Șapte case împiedică aterizarea la Iași. Procesul dintre Aeroportul Iași și proprietarii imobilelor prea înalte din Aroneanu se anunță de lungă durată și costisitor. Șapte case împiedică aterizarea la Iași Aceste construcții sunt unul dintre motivele pentru care aterizarea pe timp de ceață la Iași este dificilă și refuzată de mulți piloți. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol La câțiva ani după inaugurarea noii piste, s-a constatat că mai multe case situate pe versantul Dealului Aroneanu reprezintă obstacole pentru avioanele care aterizează sau decolează în această direcție. Proprietarii imobilelor au obținut autorizațiile de construire începând cu anul 2010, fiind de bună credință, spune primarul comunei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nordis revindea apartamente vândute schimbând numerele (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Nordis revindea apartamente vândute schimbând numerele

Nordis revindea apartamente vândute schimbând numerele. Apartamentele din complexurile dezvoltate de firmele din grupul Nordis erau recompartimentate sau doar renumerotate, schimbându-și astfel proprietarul cu implicarea neclară a unor notari. Nordis revindea apartamente vândute schimbând numerele Un astfel de caz a fost identificat printre cele peste 150 de apartamente achiziționate de firma ieșeană Multiactive Finance SRL, deținută de oamenii de afaceri Caterina și Cristian Delcea, alături de Bogdan Gheorghiu. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Un apartament inițial denumit "Mallorca nr. 207", pentru care doi clienți ieșeni încheiaseră o promisiune de vânzare-cumpărare, a fost redenumit și vândut companiei Multiactive Finance SRL sub o altă identificare – "apartamentul 43". Clienții inițiali au descoperit schimbarea abia după ce au apelat la un expert în cadastru pentru a le identifica apartamentul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Chelnerița Apelor Române, coșmar pentru DNA (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Chelnerița Apelor Române, coșmar pentru DNA

Chelnerița Apelor Române, coșmar pentru DNA. Procurorii continuă lupta juridică împotriva fostului șef al Apelor Române Prut-Bârlad, Petru Avram. Chelnerița Apelor Române, coșmar pentru DNA Contestația acestora împotriva sentinței de achitare pronunțate de Tribunal a fost înregistrată marți pe rolul Curții de Apel. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Miercuri, instanța a stabilit primul termen de judecată al apelului. Procesul se va relua pe 24 martie. Petru Avram a fost trimis în judecată în iulie 2021, alături de alți cinci inculpați, sub acuzația de implicare în "aranjarea" unor angajări în cadrul Administrației Bazinale a Apelor Prut-Bârlad (ABA), cu sprijinul unor colegi de partid. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Barajele lacurilor de acumulare, reabilitate (PNRR) (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mediu

Barajele lacurilor de acumulare, reabilitate (PNRR)

Barajele lacurilor de acumulare, reabilitate (PNRR). Mai multe acumulări de apă din România vor fi reabilitate printr-un proiect finanțat din Planul de Redresare și Reziliență. Barajele lacurilor de acumulare, reabilitate (PNRR) Administrația Națională Apele Române a obținut fonduri și a lansat o licitație cu o valoare estimată la 673 de milioane de lei. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT Din cele 13 acumulări vizate, trei se află sub administrarea Administrației Bazinale de Apă Iași-Bârlad: două în județul Vaslui și una în județul Iași. Acumularea din Iași este situată în comuna Lețcani, pe râul Voinești, în apropierea localității Cucuteni, iar pentru reabilitarea acesteia au fost alocate 33,27 milioane de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bătrân, dar iresponsabil - fugă după accident (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Bătrân, dar iresponsabil - fugă după accident

Bătrân, dar iresponsabil - fugă după accident. Un șofer și-a exprimat regretul pentru că a fugit de la locul accidentului provocat, însă doar pentru a obține o sentință mai ușoară. Bătrân, dar iresponsabil - fugă după accident Strategia i-a reușit, iar ulterior judecătorii și-au exprimat regretul că nu îi pot majora pedeapsa. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR În timpul urmăririi penale, Leițoiu nu a oferit nicio declarație. Totuși, în fața magistraților Judecătoriei, a recunoscut fapta exact așa cum fusese descrisă în rechizitoriul procurorilor. Conform legii, părăsirea locului accidentului se pedepsește cu închisoare între 2 și 7 ani, însă prin recunoașterea faptei, acesta a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Arheolog român, șocată de muzeul Drents (sursa: @ArcheoHeritageRomania2025)
Eveniment

Arheolog român, șocată de muzeul Drents

Arheolog român, șocată de muzeul Drents. Cu aproximativ o săptămână înainte ca piese grele din tezaurul dacic expus la muzeul olandez Drents să fie furate, un arheolog român a vizitat expoziția. Arheolog român, șocată de muzeul Drents Într-un scurt interviu pentru DeFapt.ro, arheologul, rezidentă acum în Germania, a arătat că cea mai puternică impresie pe care i-a creat-o expoziția a fost cea de stupefacție în legătură cu securitatea. Citește și: Ciolacu a uitat că a vizitat, la Roma, expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, unde era expus coiful de aur, furat acum din Olanda "Expoziția era foarte bine amenajată, atractivă, existau și zone interactive, pentru copii, exponatele erau foarte bine puse în valoare. Dar am fost șocată să constat că nu exista nici un fel de pază. Am văzut un singur angajat al muzeului într-o încăpere a expoziției, dar nici măcar tot timpul. ȘI, oricum, acel angajat nu putea supraveghea toată încăperea în care se afla și coiful de la Coțofenești, încăpere de o artificială pe care se aflau piese din tezaur", a explicat arheologul care a preferat ca DeFapt.ro să nu-i menționeze identitatea. Fără filtre la intrare Arheologul a mai arătat că la intrarea în muzeu nu exista nici un fel de filtru de securitate. "Oricine putea intra cu orice în muzeu, cu orice fel de obiect. E adevărat că exponatele erau în casete de sticlă, dar nu e o măsură de protecție suficientă. O persoană cu intenții negative ar fi putut încerca să spargă sticla cu un ciocan, să zicem, fără să fie deranjată de nimeni", a mai spus vizitatoarea muzeului pentru DeFapt.ro. "Am vizitat zeci de muzee cu exponate arheologice din toată lumea dar nici un mare muzeu care expune piese atât de importante precum coiful de la Coțofenești sau brățările dacice nu lasă securitatea la voia întâmplării: peste tot sunt filtre cel puțin pentru bagaje, în fiecare încăpere este personal de supraveghere", a mai spus arheologul. În sala muzeului Drents în care era expus tezaurul dacic nu exista nici un fel de personal de supraveghere în timpul programului de vizitare (sursa: @ArcheoHeritageRomania2025)

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri. Manifestările de la Iași dedicate Unirii Principatelor Române au impus restricții de circulație în zona Pieței Unirii din Iași. Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri Hora Unirii este programată între 12:10 și 12:20, după care, începând cu 12:30, ieșenii prezenți în Piața Unirii vor putea savura o masă tradițională, constând în plăcinte "poale-n brâu" și ceai, în zona Lăpușneanu. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” Totodată, oficialitățile locale vor participa la o ceremonie de depunere de coroane la Mănăstirea "Trei Ierarhi", la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În mod atipic, la evenimentul de anul acesta nu vor exista discursuri ale politicienilor și nici invitați de la București. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Doi moldoveni, milioane în titluri Tezaur (sursa: Facebook/Ministerul Finanțelor)
Economie

Doi moldoveni, milioane în titluri Tezaur

Doi moldoveni, milioane în titluri Tezaur. Aproape 17.000 de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est au investit anul trecut în titluri de stat Tezaur, prin Trezorerie, sprijinind astfel finanțele statului român. Doi moldoveni, milioane în titluri Tezaur Jumătate dintre acești investitori provin din județele Bacău și Iași, Bacăul fiind județul cu cel mai mare număr de persoane implicate, aproximativ 4.400. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună Un investitor din Bacău a plasat o sumă impresionantă, de peste 12 milioane de lei (aproximativ 2,43 milioane de euro), devenind cel mai mare investitor din regiune în cadrul subscripțiilor Tezaur. Iașiul se află aproape de acest record, o persoană din județ realizând o investiție similară. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Haos la AMEPIP, efecte în lanț (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Haos la AMEPIP, efecte în lanț

Haos la AMEPIP, efecte în lanț. Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a identificat o problemă în procesul de selecție desfășurat în toamna anului 2023 pentru înnoirea Consiliului de Administrație al ApaVital în 2024. Haos la AMEPIP, efecte în lanț Procedura a fost ajustată pe parcurs, ca urmare a modificărilor legislative din Ordonanța 109/2011, însă supervizorul de la București nu a considerat procesul satisfăcător. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” Modificarea esențială a fost reducerea numărului membrilor consiliilor de administrație ale societăților de stat la cel mult șapte. Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS), care gestionează activitatea ApaVital SA, a implementat această regulă în timpul concursului pentru înnoirea Consiliului de Administrație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Petiție Declic pentru demiterea ministrului Rafila (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății)
Eveniment

Petiție Declic pentru demiterea ministrului Rafila

Petiție Declic pentru demiterea ministrului Rafila. Documentul a fost semnat de peste 27.000 de persoane, printre care și activistul Mihăiță Bariz. Petiție Declic pentru demiterea ministrului Rafila Bariz, activist pentru drepturile bolnavilor cronic, a anunțat că va organiza săptămânal, joia, câte un protest în fața Ministerului Sănătății până când Alexandru Rafila nu va mai fi ministru. Citește și: Rețeaua de ex-ofițeri SRI, MApN, polițiști și funcționari publici care-l susțin pe Călin Georgescu și i-au organizat rețeaua din teritoriu Activistul a completat că a primit și sprijinul Declic. "În lupta noastră pentru un sistem de sănătate corect, se alătură și echipa Declic! Începând cu data de 23 ianuarie, vom protesta împreună în fiecare joi, în fața Ministerului Sănătății, până când ministrul Alexandru Rafila va fi demis. Declic a fost alături de mine și în 2021, când luptam pentru aprobarea medicamentului Kaftrio, un tratament vital pentru pacienții cu fibroză chistică. Împreună, am demonstrat atunci că solidaritatea și determinarea pot aduce schimbări reale. De asemenea, Declic are deja o petiție împotriva ministrului Alexandru Rafila, care a adunat peste 27.000 de semnături! Acest lucru arată clar că mii de oameni își doresc o schimbare în conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, în secțiunea de comentarii a postării am să vă atașez link-ul care vă va duce către pagina petiției și pe care vă rog să o semnați. Vă aștept alături de mine și Declic, să arătăm că nu vom accepta indiferența și incompetența în sănătatea românească!", a scris Bariz pe contul său de Facebook.

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat. Mai puțin de jumătate dintre elevii care au participat la simularea examenului național de Bacalaureat, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, au reușit să promoveze. Dezastru la simularea examenului de bacalaureat Conform raportului publicat de ISJ Iași, șase din zece elevi de clasa a XII-a/a XIII-a nu au obținut cel puțin nota 5,00 la fiecare disciplină și nu au atins media 6,00 necesară promovării. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Simularea a evidențiat și decalajele semnificative între cele trei filiere educaționale – teoretică, vocațională și tehnologică. Comparând ultimele cinci simulări susținute de elevii din Iași, cea din decembrie 2024 a înregistrat cea mai scăzută rată de promovare la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cardurile de sănătate, blocate în 2025 (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cardurile de sănătate, blocate în 2025

Cardurile de sănătate, blocate în 2025. Începând cu 8 ianuarie 2025, sistemul unic integrat de sănătate (SIUI) a devenit o problemă majoră. Cardurile de sănătate, blocate în 2025 Platforma SIUI, utilizată pentru eliberarea rețetelor medicale și înregistrarea consultațiilor și datelor pacienților, a fost aproape inutilizabilă. Citește și: Vicepremierul Marian Neacșu și-a făcut protejata deputată PSD. Silvia Mihalcea, alături de Neacșu încă de la nunta fiului lui Dragnea Pacienții au așteptat peste două ore pentru a primi rețetele, iar în multe cazuri, medicii specialiști și cei de familie au fost nevoiți să colecteze cardurile de sănătate ale pacienților. Urmând să emită rețetele la o dată ulterioară, când sistemul va funcționa. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră