/

Putin ar putea declara oficial războiul împotriva Ucrainei din 9 mai, consideră oficiali americani și occidentali

Putin ar declara război Ucrainei la 75 de zile după invazie
Putin ar declara război Ucrainei la 75 de zile după invazie

Putin ar declara război Ucrainei la 75 de zile după invazie.Președintele rus Vladimir Putin ar putea trece la declararea oficială a războiului împotriva Ucrainei chiar pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei în încercarea de a cuceri estul și sudul Ucrainei, cred oficialii americani și occidentali.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea rușilor în fața naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Putin ar declara război Ucrainei la 75 de zile după invazie

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, oficialii ruși au insistat asupra faptului că conflictul a fost doar o „operațiune militară specială” cu obiectivul central de „denazificare”.

„Cred că va încerca să treacă de la „operațiunea sa specială””, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC. „A rulat terenul, a pregătit terenul pentru a putea spune ‘uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie sunt mai mulți oameni’. Am nevoie de mai multă carne de tun rusă'”, potrivit CNN.

Citește și: EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity

Wallace a adăugat că „nu ar fi surprins, și nu am nicio informație în acest sens, că probabil va declara în această zi de 1 Mai că ‘acum suntem în război cu naziștii din lume și trebuie să mobilizăm în masă poporul rus'”.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea galvaniza cetățenii ruși și ar putea crește opinia populară pentru invazie. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să recruteze recruți, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță de muncă. Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat în urmă cu puțin peste două luni.

Statele Unite au informații „foarte credibile” potrivit cărora Rusia va încerca să anexeze Luhansk și Donețk „undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea plănui să declare și să anexeze o „republică populară” în orașul Kherson din sud-estul țării.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că există „motive întemeiate pentru a crede că rușii vor face tot ce pot pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.

„Sunt destul de încrezător că vom auzi mai multe de la Moscova în perioada premergătoare datei de 9 mai”, a adăugat Price. „Sunt destul de încrezător că veți auzi mai multe de la Statele Unite, de la partenerii noștri, inclusiv de la partenerii noștri din NATO, în perioada premergătoare datei de 9 mai, de asemenea.”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)
20:57Tupeu șmecheresc al lui Ciolacu: spune că Moș Crăciun îi va lăsa sub brad facturile pentru jet-urile private plătite de Nordis
20:49Vlad Pascu, încadrare juridică schimbată în dosarul „2 Mai”, pedeapsa va crește
20:45Guvernul Ciolacu II a trecut cu doar șapte voturi peste numărul necesar. „Atât s-a putut”, a concluzionat șeful PSD
17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri