PSD a blocat, timp de doi ani, majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei: proiectul adoptat azi, în mare viteză, a zăcut prin Parlament din 19 septembrie 2022. Marius Budăi, fost ministru PSD al Muncii, ironiza proiectul, când a fost depus, spunând că proiectul PNL ar însemna, de fapt, impozitare progresivă.
Abia azi a fost adoptat acest proiect, cu o largă majoritate și inclusiv cu voturile PSD.
PSD a blocat majorarea plafonului de impozitare a pensiilor
Așa numitul „proiect de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal”, care prevede că „venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei” a fost depus la 19 septembrie de un grup de parlamentari PNL, plus doi senatori PSD.
Imediat ce a fost depus, Marius Budăi, care era la acel moment ministru, a atacat, ironic, inițiativa legislativă, care o avea drept co-inițiatoare, pe Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.
„Eu o văd ca pe o propunere care vine într-o susținere și într-o deschidere de dialog pentru o impozitare progresivă. Discuția de bază și elementul de bază este impozitarea progresivă. Această scutire până la 2000 de lei tot PSD a făcut-o.
Colegii noștri din coaliție, de la PNL au fost când noi am încercat să punem pe masa discuției, pe masa dialogului în coaliție, o discuție despre o posibilă impozitare progresivă în România, au sărit în sus, că nu. Acum vin dumnealor cu o propunere ca acesta”, a spus el, citat de Gândul, la 26 septembrie 2022.
Ulterior, proiectul a trecut de Senat fără a fi votat – prin adoptare tacită – și de la începutul anului 2023 a rămas în Camera Deputaților.
Mai mult, caă snu voteze un proiect PNL, Marcel Ciolacu a vrut să adopte o orodonanță de urgență. Aceasta ar fost neconsitituțională, fiindcă nu se pot emite OUG-uri care se suprapun unor proiecte de legi aflate în dezbaterea Parlamentului.
Mai mult, în primăvara anului acesta, premierul Ciolacu relua ideea creșterii plafonului de impozitare, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, dar nu a făcut nimic.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.