Coaliția, pe cale de a-l demite pe Hurezeanu. Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor

Coaliția PSD-PNL-UDMR este pe cale de a-l demite pe Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, după ce premierul Ciolacu l-a acuzat public că n-a găsit o cale de a comunica cu noua administrație de la Washington, afirmă surse politice.
Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale
Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor
„Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e un mare fan Ciolacu. Propunerea pentru ministrul de Externe a fost făcută de PNL (…)
Dl Hurezeanu este un diplomat, ca să zic așa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ștaif, într-o zonă de diplomație foarte bună de adaptat în Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul.
Asta nu înseamnă că domnul Hurezeanu nu este un diplomat de excepție (…) Este posibil să fie o nouă abordare la Ministerul de Externe, în zona de un contact mai direct cu SUA”, a spus Ciolacu, pentru Gândul.
Potrivit surselor politice, în cadrul discuțiilor din coaliția majoritară, PSD și UDMR au solicitat deja plecarea actualului șef al diplomației. Hurezeanu a primit acest post cu susținerea PNL, dar, de fapt, el a fost sprijinit de fostul președinte Klaus Iohannis. În consecință, PNL pare acum dispus să-l abandoneze pe Hurezeanu și să propună pe altcineva.
Burduja, favoritul lui Ciolacu
Surse din PNL au indicat doi posibili înlocuitori, pe Ben Oni Ardelean și Robert Sighartău - ambii, în trecut, dorind Externele - dar există și o a treia variantă, Sebastian Burduja. Acesta a studiat științe politice la Stanford și are un masterat la Harvard, ca bursier David Rubenstein Fellowship.
În plus, premierul Ciolacu l-a lăudat în repetate rânduri. „Am un tânăr smart, vreau să-l laud, un băiat deștept, care prinde foarte repede și care, spre deosebire de domnul Virgil Popescu, nu a fost nevoie să se califice la locul de muncă”, spunea Ciolacu despre Burduja, în septembrie 2024.
Însă eșecul PNRR este legat în mare măsură de nerealizările ministerului Energiei. Explicând suspendarea plăților din PNRR, Comisia Europeană arăta ce jaloane nu au fost îndeplinite: „Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat”.