Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale

Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale, arată un comunicat al oficialilor de la Bruxelles.
Citește și: Fox News: 12% din ilegalii prinși când treceau granița în sectorul Houlton, din Maine (SUA), români
De altfel, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Mircea Boloș, avertizase în termeni diplomatici că acest lucru se va întâmpla, pentru că, după ce UE și-a dat acordul pe o formă a legii pensiilor speciale și a fost aprobată plata unei tranșe din PNRR fiindcă am îndeplinit acest jalon, PSD și PNL au inițiat modificarea legii.
Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR
„Activarea procedurii de suspendare
Astăzi, Comisia a constatat, de asemenea, că jalonul 215 („Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”) nu este îndeplinit în această etapă.
Acest jalon se adaugă altor cinci jaloane din cea de a treia cerere de plată a României, pe care Comisia le-a evaluat ca fiind nesatisfăcute în comunicarea sa din 15 octombrie 2024.
Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.
Prin urmare, Comisia activează procedura de «suspendare a plăților», astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes”.
Ce va urma:
- Comisia va aproba o serie de plăți punctuale pentru reformele care au fost, totuși, făcute
- „Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei pentru suspendările plăților (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre. Din acel moment, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini obiectivele de etapă restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă aceste jaloane au fost atinse în mod satisfăcător”
România a depus a treia cerere de plată în decembrie 2023 și nici până acum nu a primit nici un euro. Este singura țară care a depus cerere în decembrie 2023 și nu a primit sumele solicitate.
În afară de problema pensiilor speciale, jaloanele neîndeplinite țin de miniștrii Grindeanu (PSD) și Burduja (PNL).