miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Hurezeanu

6 articole
Politică

Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu

Președintele interimar, Ilie Bolojan, îi reproșează lui Marcel Ciolacu criticile publice către ministrul de Externe Emil Hurezeanu: „Dacă critici oameni care trebuie să te ajute să faci performanţă în public nu faci decât să le ştirbeşti capacitatea de a face performanţă”, a spus liderul liberal, după o reuniune la Paris. Citește și: Primarul PNL din Rădăuți, Bogdan Loghin, a venit la București ca să anunțe că-l susține pe Nicușor Dan Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu „Dacă critici oameni care trebuie să te ajute să faci performanţă în public, nu faci decât să le ştirbeşti capacitatea de a face performanţă, nu doar lor ca persoană, ci şi instituţiilor (...)  Dacă ne amputăm capacitatea de a acţiona în orice zonă, nu ştiu dacă ne ajută", a afirmat Bolojan.  DeFapt.ro a scris de miercuri seara că Bolojan a refuzat propunerea lui Ciolacu de a-l demite pe Hurezeanu.  „Este o discuție pe care o voi avea cu președintele interimar Ilie Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări, cu toate că este atributul meu, dar este nevoie de o altă dinamică în relația cu SUA”, a anunțat Ciolacu, miercuri dimineața, viitorul lui Emil Hurezeanu.  Președintele interimar a părut că respinge și propunerea lui Ciolacu de a înființa un post de însărcinat special pentru relația cu SUA, care să rezolve problema vizelor.  „Sunt două ministere care au lucrat pentru a se ajunge la acest proiect, e vorba de Ministerul de Externe şi Ministerul de Interne, şi cele două ministere vor colabora în perioada următoare cu Homeland Security pentru a clarifica aspectele care ţin de suspendarea aplicării acestei proceduri şi sunt convins că în perioada următoare veţi vedea precizări în acest sens. Cele două ministere care au competenţe tehnice şi instituţionale în acest domeniu, care au lucrat ani de zile, ştiu exact care sunt condiţiile şi pot clarifica aceste aspecte”, a răspuns Bolojan unei întrebări privind numirea unui însărcinat special din partea României care să negocieze cu SUA în ceea ce priveşte programul de vize.  

Bolojan îi reproșează lui Ciolacu criticile publice către Hurezeanu Foto: Inquam/Octav Ganea
Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu Foto: Facebook
Politică

Surse: Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu

Președintele interimar Ilie Bolojan a respins solicitarea lui Marcel Ciolacu de a-l schimba pe ministrul de Externe Emil Hurezeanu, care e susținut politic de PNL, afirmă surse politice. Premierul PSD a cerut însă, azi, un „trimis special în SUA”, trimis care să reprezinte și Guvernul, și Administrația Prezidențială, deși România are ambasador. Citește și: FOTO EXCLUSIV Bandă adezivă și cârpe la uși pentru a stopa invazia ploșnițelor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Bolojan a respins solicitarea lui Ciolacu de a-l schimba pe Hurezeanu Azi, la prânz, aflat la Constanța, Ciolacu dorea o discuție cu Bolojan despre Hurezeanu. „Este o discuție pe care o voi avea cu președintele interimar Ilie Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări, cu toate că este atributul meu, dar este nevoie de o altă dinamică în relația cu SUA”, a spus Ciolacu.  Seara, premierul PSD a schimbat direcția. „Eu cred că, cu adevărat, se impune a exista un trimis special, sau cu o titulatură găsită atât din partea instituţiei prezidenţiale, cât şi din partea Guvernului României, găsită o persoană comună care să aibă acest atribut până când se va pune problema de schimbare de ambasador sau alte schimbări”, a cerut Marcel Ciolacu.  El l-a criticat pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după ce administrația Trump a suspendat decizia de ridicare a vizelor impuse românilor: „Lămuririle (cu privire la menţinerea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA – n.r.) trebuiau să vină în primul rând prin ambasadorul României de la Washington. Nu au venit aceste lămuriri”. 

Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Coaliția, pe cale de a-l demite pe Hurezeanu. Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor

Coaliția PSD-PNL-UDMR este pe cale de a-l demite pe Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, după ce premierul Ciolacu l-a acuzat public că n-a găsit o cale de a comunica cu noua administrație de la Washington, afirmă surse politice.  Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor „Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e un mare fan Ciolacu. Propunerea pentru ministrul de Externe a fost făcută de PNL (…) Dl Hurezeanu este un diplomat, ca să zic așa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ștaif, într-o zonă de diplomație foarte bună de adaptat în Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul. Asta nu înseamnă că domnul Hurezeanu nu este un diplomat de excepție (…) Este posibil să fie o nouă abordare la Ministerul de Externe, în zona de un contact mai direct cu SUA”, a spus Ciolacu, pentru Gândul. Potrivit surselor politice, în cadrul discuțiilor din coaliția majoritară, PSD și UDMR au solicitat deja plecarea actualului șef al diplomației. Hurezeanu a primit acest post cu susținerea PNL, dar, de fapt, el a fost sprijinit de fostul președinte Klaus Iohannis. În consecință, PNL pare acum dispus să-l abandoneze pe Hurezeanu și să propună pe altcineva. Burduja, favoritul lui Ciolacu Surse din PNL au indicat doi posibili înlocuitori, pe Ben Oni Ardelean și Robert Sighartău - ambii, în trecut, dorind Externele - dar există și o a treia variantă, Sebastian Burduja. Acesta a studiat științe politice la Stanford și are un masterat la Harvard, ca bursier David Rubenstein Fellowship. În plus, premierul Ciolacu l-a lăudat în repetate rânduri. „Am un tânăr smart, vreau să-l laud, un băiat deștept, care prinde foarte repede și care, spre deosebire de domnul Virgil Popescu, nu a fost nevoie să se califice la locul de muncă”, spunea Ciolacu despre Burduja, în septembrie 2024. Însă eșecul PNRR este legat în mare măsură de nerealizările ministerului Energiei. Explicând suspendarea plăților din PNRR, Comisia Europeană arăta ce jaloane nu au fost îndeplinite: „Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat”.   

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu despre intervențiile SUA în favoarea fraților Tate Foto: Facebook
Politică

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate

Premierul Marcel Ciolacu contrazice declarațiile lui Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate, susține șeful guvernului român, pe Twitter. Luni, Financial Times a scris că SUA fac presiuni pentru eliberarea fraților Tate. Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a confirmat, ulterior, că trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei. Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu „Statele Unite nu a făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române. Nu au existat solicitări nici în timpul discuției sau după aceasta! România și SUA împărtășesc aceleași valori privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de pe rețeaua X. Însă, luni, Hurezeanu avea o cu totul altă abordare. Ce a relatat G4Media: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România. Acesta i-a răspuns că nu știe dacă va vizita România, spune Emil Hurezeanu, și i-a adus în discuție pe frații Tate, aflați în arest la domiciliu. „«Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate», mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu”.  „Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate”, a relatat, ieri, Financial Times. Publicația susține că acest caz a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută. 

Minciună a ministerului de externe Foto: X/Twitter MAE
Politică

Minciună a MAE, care a anunțat un „schimb de opinii concentrat” Hurezeanu-Grenell

Minciună fără jenă a ministerului român de externe, care, pe Twitter, a anunțat un „schimb de opinii concentrat” între ministrul Emil Hurezeanu și ambasadorul SUA Richard Grenell, trimisul special al președintelui Donald Trump. Însă, azi, într-o declarație pentru Financial Times, Grenell a spus că nu a avut o discuție „substanțială” ( de fond) cu Hurezeanu, pe care de altfel a spus că nu-l cunoaște. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video Minciună a ministerului de externe Ce a transmis ministerul de Externe, pe Twitter: „Ministrul român de Externe Emil Hurezeanu a avut un schimb de opinii concentrat cu US Ambassador Richard Grenell, trimisul special al președintelui Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. Discuția, între doi colegi ambasadori la Berlin, a vizat teme de actualitate de interes comun pentru RO și US”. Mesajul a fost postat pe 13 februarie, dar nu avea nici o fotografie cu cei doi. ?? FM Emil Hurezeanu had a focussed exchange with ??Ambassador Richard Grenell special envoy of President Trump in the context of the Munchen Security Conference. The discussion, between two fellow Ambassadors to Berlin, covered current topics of shared interest for ?? and the… — Ministry of Foreign Affairs of Romania ?? (@MAERomania) February 13, 2025 Ce a declarat Grenell pentru Financial Times, în contextul acuizațiilor că a intervenit pe lângă autoritățile române în favoarea fraților Tate: „Grenell a negat că ar fi avut o «conversație de substanță» cu Hurezeanu, pe care a negat că-l cunoaște. «M-a văzut în hol», la Munchen și «a cerut o întâlnire», dar nu a urmat o întâlnire follow-up, a spus Grenell”, arată Financial Times. De altfel, azi, într-o declarație, șeful diplomației române a recunoscut că discuția cu Grenell a fost pe un hol: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România”. Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate, a anunțat azi Financial Times. Andrew Tate se află, însă, în arest la domiciliu în dosarul care vizează presupusa exploatare sexuală a 34 de femei, după ce Curtea de Apel București a admis recursul DIICOT.

Nici o reacție a ministerelor de Externe și Apărării, după criticile vicepreședintelui SUA, JD Vance Foto: Facebook
Politică

Nici o reacție a ministerelor de Externe și Apărării

Nici o reacție a ministerelor de Externe și Apărării, după criticile vicepreședintelui SUA, JD Vance, deși miniștrii Emil Hurezeanu și Angel Tîlvăr sunt la Munchen, la Conferința internațională de securitate. Nici Hurezeanu, nici Tîlvar, nu au făcut comentarii. Citește și: EXCLUSIV Averea de „Dosarele X” a generalului Zisu: un teren în București, menționat la 14 ani după cumpărare, și o vilă care crește peste noapte cu 40% De altfel, Hurezeanu nu a mai fost activ pe Twitter din 2022 și nici acum nu a schimbat informația că ar fi ambasador în Austria. Ministerul de Externe a consemnat, într-un comunicat, o avalanșă de întâlniri de mâna a doua a lui Hurezeanu, la Munchen, inclusiv una cu omologul din Bulgaria. Nici o reacție a ministerelor de Externe și Apărării Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, s-a lăudat cu două bilaterale: cu conducerea Lockheed Martin și cu omologul din Luxemburg. „În cadrul discuțiilor, ministrul Angel Tîlvăr a prezentat viziunea României privind modalitățile de consolidare a apărării europene, subliniind importanța unei abordări complementare cu NATO, menite să întărească securitatea colectivă și să sprijine reziliența strategică a Europei”, anunță ministerul Apărării Naționale după discuțiile lui Tîlvăr cu ministrul apărării al Marelui Ducat al Luxemburgului, Yuriko Backes. Secretarul SUA al Apărării, Pete Hegseth, a vizitat, vineri, Polonia și a scris pe Twitter: „Polonia este un stat din prima linie a NATO - angajamentul nostru față de securitatea sa este solid ca piatra. Nu există prieten mai adevărat, nu există dușman mai dur. Polonia înțelege - o armată puternică descurajează războiul”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră