joi 20 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ciolacu

750 articole
Politică

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate

Premierul Marcel Ciolacu contrazice declarațiile lui Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României: SUA nu s-ar fi interesat de soarta fraților Tate, susține șeful guvernului român, pe Twitter. Luni, Financial Times a scris că SUA fac presiuni pentru eliberarea fraților Tate. Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a confirmat, ulterior, că trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei. Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu „Statele Unite nu a făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române. Nu au existat solicitări nici în timpul discuției sau după aceasta! România și SUA împărtășesc aceleași valori privind drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de pe rețeaua X. Însă, luni, Hurezeanu avea o cu totul altă abordare. Ce a relatat G4Media: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România. Acesta i-a răspuns că nu știe dacă va vizita România, spune Emil Hurezeanu, și i-a adus în discuție pe frații Tate, aflați în arest la domiciliu. „«Mă interesează, cum bine știți, soarta fraților Tate», mi-a răspuns. Și atât. Apoi, i-am mai cerut o întâlnire pentru că voiam să aflu mai multe despre ce vrea să facă, ce intenții are în raport cu România, dar această întâlnire nu a mai avut loc”, a declarat Emil Hurezeanu”.  „Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate”, a relatat, ieri, Financial Times. Publicația susține că acest caz a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român săptămâna trecută. 

Ciolacu contrazice declarațiile lui Hurezeanu despre intervențiile SUA în favoarea fraților Tate Foto: Facebook
Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii Foto: Inquam/Cristi Vescan
Economie

Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii

Noi date care arată că guvernul Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii, cu producția industrială în cădere, dar a majorat masiv salariile bugetarilor: INS a anunțat azi o cădere de 1,5% a producției industriale, de la an la an, iar datoria externă a administrației publice a crescut cu aproape 16 miliarde de euro, potrivit BNR. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Noi date care arată că Ciolacu a lăsat țara îngropată în datorii „În anul 2024, comparativ cu anul 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%), industriei prelucrătoare (-1,1%) și industriei extractive (-1,0%)”, explică BNR. În plus, investițiile străine s-au prăbușit de la 6.748 milioane euro în perioada ianuarie - decembrie 2023 la 5.730 milioane euro între ianuarie și decembrie 2024. Căderea este de aproximativ 15%. Banca Națională a anunțat azi că datoria externă a administrației publice a ajuns la 107,1 miliarde de euro în decembrie 2024, față de 91,8 miliarde de euro în decembrie 2023. BNR a nunțat și o explozie a deficitului de cont curent. „În perioada ianuarie-decembrie 2024 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 29 370 milioane euro, comparativ cu 21 491 milioane euro în perioada ianuarie-decembrie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 3 854 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1 815 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 1 273 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 937 milioane euro”, precizează Banca Națională. În schimb, salariile în administrația publică - fără Educație, Sănătate și structuri militarizate - au crescut de la o medie, netă, de 6.493 de lei, în decembrie 2023, la 7.216 lei, în decembrie 2024, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea este de circa 15%.

Grupul infracțional constituit de Vicol și-a început activitatea din 2018 Foto: PSD
Politică

Grupul infracțional Vicol și-a început activitatea din 2018

Grupul infracțional constituit de Laura Vicol și-a început activitatea din 2018, doi ani înainte ca PSD să o facă deputată și trei ani înainte ca Marcel Ciolacu să o propună președinte a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, arată judecătoarea Curții de Apel București, Irina Raluca Manu, care a decis arestarea familiei Vico-Ciorbă. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Manu mai arată că sunt elemente care indică posibiliatea ca Vicol să fi avut acces la informații confidențiale privind stadiul anchetei împotriva Nordis. Grupul infracțional constituit de Vicol și-a început activitatea din 2018 „Prin raportare la specificul tranzacțiilor identificate cu privire la inculpată, perioada îndelungată pe care s-au desfășurat aceste tranzacții, care, după cum se observă, coincide cu perioada infracțională a grupului (2018-2024), persoanele prin intermediul cărora ar fi încasat sume de bani, calitatea de asociat a inculpatei în cadrul HATHOR TRADING ESTATE S.R.L. și CAR STUDIO DETAILING S.R.L. în conturile cărora se reţine că au fost încasate sume foarte mari de bani, contradicțiile între declarațiile oferite unităților bancare care au întocmit rapoarte de tranzacții suspecte și modul în care se reţine că a folosit acești bani (achiziții produse de lux sau stingerea unor datorii) și, nu în ultimul rând, profesia inculpatei – avocat specializat în drept penal (ceea ce presupune cunoașterea legislației, inclusiv în materia prevenirii și combaterii spălării banilor), acreditează presupunerea rezonabilă că aceasta a acționat în cunoștință de cauză, având pe deplin reprezentarea faptelor imputate, a consecințelor acestora și a provenienței sumelor de bani încasate”, arată judecătoarea Manu. Vicol aștepta DIICOT dimineața la șase „De asemenea, din discuțiile telefonice interceptate reiese la modul rezonabil că inculpata, într-un mod sau altul, a ajuns în posesia unor informații care nu sunt destinate publicității, respectiv iminența efectuării unei percheziții domiciliare la imobilul în care locuiește împreună cu soțul său, inculpatul Ciorbă Răzvan Vladimir, cu cel puțin câteva zile înainte de efectuarea percheziției. Astfel, în data de 31.01.2025 (cu trei zile înainte de efectuarea percheziției), ora 10:47:37, inculpata VICOL-CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA poartă următoarea discuție cu numitul Dan Moraru: DAN MORARU: Da eu nu-l cunosc pe soțul dumneavoastră, dar are…cum să zici, din ce-am văzut eu…. VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: Domnule nu-i hoț… DAN MORARU: …n-are nici o frică, n-are nici o frică VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: N-are nimic, nu are…dar el merge cu capul drept înainte, cum să vă spun… DAN MORARU: Da VICOL CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA: Că ne trezim la 6 dimineața în fiecare dimineață de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să-l ia din casă, asta e cu totul altceva”.

În 2024, exporturile au căzut Foto: Facebook
Economie

În 2024, exporturile au căzut

Dezastrul guvernării Ciolacu: în 2024, exporturile au căzut, iar importurile au crescut, mai ales cele de alimente. Pentru comparație, în 2023, exporturile au crescut, inclusiv cele de alimente. Totuși, și în 2023, deficitul balanței comerciale s-a adâncit fiindcă importurile au crescut mai mult decât exporturile. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” „Ştim cu toţii că anul trecut, şi datorită provocărilor care au fost în urma, mai ales, a războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluţie încoace, aproximativ 2% din PIB. Şi anul acesta Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare faţă de cum era obişnuit”, se lăuda Marcel Ciolacu, la 17 ianuarie. În 2024, exporturile au căzut „În anul 2024, exporturile au scăzut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 3,3%, comparativ cu anul 2023”, arată Institutul Național de Statistică. La alimente și animale vii, exporturile s-au prăbușit cu 14,2%, iar importurile s-au majorat cu 5,1%. Exporturile de uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală au căzut cu 25%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a fost de 33392,7 milioane euro, mai mare cu 4424,0 milioane euro (+15,3%) decât cel înregistrat în anul 2023. „În anul 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,0% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate1) (28,5% la export şi 28,6% la import)”, mai arată INS.

Fostul bucătar Piedone, șef al Autorității pentru Protecția Consumatorului Foto: Captură video
Politică

Fostul bucătar Piedone, șef Autorității Protecția Consumatorului

Fostul bucătar Cristian Popescu Piedone, cu bacalaureatul la 35 de ani, a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), cu rang de ministru adjunct. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR El a fost primar al Sectorului 5 - fiind urmat în această funcție de fiul său - și, în 2024, a candidat la Senat în Giurgiu, pentru PSD, dar nu a fost ales. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Fostul bucătar Piedone, șef al Autorității pentru Protecția Consumatorului Cristian Popescu Piedone a absolvit liceul de XIII clase, la fără frecvență, la 35 de ani. Piedone a urmat primele zece clase la liceul Coșbuc, din București, dar l-a întrerupt în 1981, când era în clasa X-a. În acei ani se dădea examen pentru treapta următoare și probabil că Piedone nu a reușit să ia notă de trecere. Piedone a terminat clasa a IX-a cu media generală 5,42 și clasa a X-a cu media generală 5,33. Abia peste 13 ani, în 1995, îl regăsim în clasa XI-a la liceul Bolintineanu, scrie Digi FM. „El a terminat clasa a XI-a la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu media generală 5,22. De cealaltă parte, clasa a XII-a a terminat-o la Grup Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti”, în anul următor, 1997, cu media generală 5,26. Ajunge şi în clasa a XIII-a, special concepută pentru cei de la fără frecvenţă, pe care a absolvit-o, tot la «Dimitrie Gusti», cu media generală 5,70”, arată acest site. În clasa a XIII-a a făcut performanță și a avut media 5,70, cea mai mare din cei cinci ani de liceu. Vanghelie cumpăra carne de la Piedone Notele sale la bacalaureat au fost, potrivit Curentul: 5,12 la Limba şi literatura română (scris), 6 la Limba şi literatura română (oral) și 5 la Matematica (scris). „Eu îl cunosc din 1980 si ceva, lucra bucătar la «Mărul de Aur». Eu, la vremea respectivă, nu mi-e rușine (să spun – N.R.) eram pe bulevard, făceam bișniță. Vindeam bilete (la film – N.R.), vindeam valută, nu furam! Făceam 1.000-2.000 de lei pe zi. Și noi ne duceam, mai mulți, care făceam bani și cumpăram carne cu 100 de lei (kilogramul – N.R.), că așa se cumpăra, de la restaurant, de la domnul Piedone”, a povestit Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, la Realitatea TV.

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat, Carmen Orban, acum senator PSD Foto: priainfo.ro
Politică

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat

Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat, Carmen Orban, azi senator PSD: artă și bijuterii de 250.000 euro, plus circa 40 de conturi bancare cu 2,5 milioane lei, aproximativ. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Averea monstruoasă a unui fost manager de spital de stat Ea a fost consiliera lui Marcel Ciolacu în ultimii ani (de unde a încasat 63.271 de lei, net, anual), dar a mai avut trei slujbe, în paralel: a predat la Universitatea de Medicină din București (97.238 lei, net, anual), a activat la spitalul de urgență (158.526 lei) și a câștigat printr-o intreprindere individuala încă 290.000 de lei. Orban este din Buzău, fieful premierului Marcel Ciolacu. Din 2009 în 2011, Carmen Orban a fost manager la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri. Din 2011 în 2019, a fost manager la spitalul Fundeni. Din iunie 2023 ea a fost consilier de stat la cabinetul premierului Ciolacu. Fostul manager are o vilă de 470 mp in Mogosoaia, un apartament la Predeal și unul la Constanța. Soțul ei, de care a divorțat în condiții ostile, a sugerat că ea ar fi fost amanta omului de afaceri Dumitru Martin - arestat de FBI în decembrie 2015 și condamnat, în 2017, la 13 ani de închisoare - și, din acest motiv, i-a dăruit, prin fiica sa, 80.000 de dolari. „Am aflat abia după divorţ că avea o relaţie cu Martin, când am dedus că această relaţie era încă de dinainte de a ne separa”, a declarat medicul Horia Bogdan Orban.

Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu

Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată”. Opinia lui Ciolacu despre candidatul care susține că ar fi „suveranist” a fost relatată, la Antena 3, de deputatul AUR Gigi Becali. Citește și: Becali spune că l-a blocat pe whatsapp pe Călin Georgescu fiindcă i-a trimis o melodie antisemită Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu Becali a spus că această discuție a avut loc pe stadion, înainte de meciul FCSB-Manchester United. „Mi-a zis așa, că dacă Georgescu violează o găină, o să zică toată lumea că găina trebuia violată. E o glumă, nu e în defavoarea lui, să nu se supere”, a susținut deputatul AUR. Becali a arătat că l-a rugat pe George Simion să nu-l mai susțină pe Georgescu. „Dacă mă respecți, nu îi mai aduce puterea. AUR are puterea să aducă oamenii la manifestații, Georgescu nu are. Dacă omul ăsta va candida și i se acceptă candidatura, instant Românai se va duce în jos cu 10%. Dacă iese președinte, praf ne-am făcut. Ce văd din mentalitatea lui și din ce vorbește, omul ăsta ne poate duce de râpă”, a afirmat latifundiarul din Pipera, care îl critică de mai multă vreme pe Georgescu. Becali a confirmat și tensiunile dintre Simion și Claudiu Târziu: „Eu i-am spus lui Târziu: te-a făcut omul europarlamentar, tu nu ai putere să conduci un partid, dacă te-ar pune președinte pe tine, de la 22% scade la 4%, iar peste 4 ani nu mai există AUR”.

Proiect major din București blocat de Ciolacu Foto: PSD
Politică

Proiect major din București blocat de Ciolacu

Încă un proiect major din București de guvernul Ciolacu II: Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina, care mai avea nevoie de doar 30 milioane de lei, a arătat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o postare pe Twitter. Ea urma să stocheze țesuturi esențiale pentru transplanturi – tendoane, piele, oase, cornee. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft Nicușor Dan a arătat că și patinoarul și bazinul de înot Mihai Flamaropol a fost sabotat de guvernul Ciolacu, care a tăiat banii primăriei Capitalei și i-a redistribuit către sectoare, deși acestea nu fac investiții majore. Proiect major din București blocat de Ciolacu „Guvernul nu privează doar Bucureștiul de investiții esențiale, ci întreaga țară! Prin alocarea injustă și sfidătoare a banilor, coaliția PSD-PNL-UDMR blochează un proiect crucial pentru sănătatea românilor: Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina. Acesta nu este doar un proiect local, ci unul cu impact național, având în vedere că va stoca țesuturi esențiale pentru transplanturi – tendoane, piele, oase, cornee – care vor salva vieți în toată România! Proiectul este aproape finalizat, lucrările la construcție sunt aproape de final, iar instalațiile și finisajele sunt în plină desfășurare. Dar mai avem nevoie de 30 de milioane de lei pentru dotări și finalizarea completă. Și în loc ca Guvernul să investească în viața oamenilor, acești bani sunt tăiați și dați pe borduri și panseluțe în sectoare! Acestea nu sunt doar cifre, sunt vieți de oameni care depind de această investiție!”, a scris Nicușor Dan pe Twitter. ? Guvernul nu privează doar Bucureștiul de investiții esențiale, ci întreaga țară!*Prin alocarea injustă și sfidătoare a banilor, coaliția PSD-PNL-UDMR blochează un proiect crucial pentru sănătatea românilor: Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina. Acesta nu este doar un…— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) February 4, 2025 „Coaliția PSD-PNL-UDMR taie fonduri pentru proiectele esențiale ale Capitalei, iar patinoarul și bazinul de înot Mihai Flamaropol sunt un alt exemplu clar de sabotaj! Avem toate avizele și suntem gata să începem lucrările, dar Guvernul a redirecționat bugetul către primarii „de partid”, lăsând Bucureștiul fără susținere pentru dezvoltare”, scria, luni, Nicușor Dan.

Ciolacu a distribuit, discreționar, peste 60 de miliarde de lei Foto: Inquam/Octav Ganea
Economie

Ciolacu a distribuit, discreționar, peste 60 de miliarde de lei

Premierul PSD, Marcel Ciolacu, a distribuit, discreționar, prin HG, peste 60 de miliarde de lei de la buget, în perioada campaniilor electorale, arată un raport al Consiliului Fiscal. Teoretic, aceste hotărâri de guvern (HG) sunt adoptate în ședința Executivului, dar ele nu trec printr-o procedură de vot, premierul având dreptul de a lua decizia. Citește și: EXCLUSIV Creierul operațiunilor psihosociale derulate de Călin Georgescu este un absolvent al Academiei SRI și fost consilier în CSAT Ciolacu a distribuit, discreționar, peste 60 de miliarde de lei Consiliul Fiscal arată, în Opinia preliminară a Consiliului Fiscal privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, că este fără precedent modul în care bugetul a fost distribuit discreționar prin așa-numitul Fond de Rezervă. „În anul 2024, din FRB au fost alocați circa 64 mld. lei (58,6 mld. lei la nivelul administrației centrale și 5,4 mld. lei la nivelul administrațiilor locale). Ponderea sumelor utilizate din FRB în totalul cheltuielilor bugetare este de circa 8,8%, în creștere cu 3,6 pp față de anul 2023 și cu 7,6 pp mai mult decât media perioadei 2007-2023. De notat că, până în anul 2022, ponderea alocărilor din FRB în total cheltuieli bugetare a variat într-un interval cuprins între 0,2% și 1,9%”, arată Consiliul Fiscal. Instituția mai arată că aceste cheltuieli au explodat după 14 mai, adică exact când se intrase în primele campanii electorale, cele pentru locale și pentru Parlamentul European. „În 2024, 96% din alocările din FRB au fost efectuate după data de 14 mai, când au fost adoptate derogările privind modul de funcționare a acestuia. Astfel, până la 14 mai 2024, din FRB au fost alocate 2,5 mld. lei, între 14 mai și 23 septembrie (data adoptării rectificării bugetare), din FRB au fost alocate 27,5 mld. lei, iar din 24 septembrie până în 31 decembrie, din FRB au fost alocate 33,9 mld. lei”, arată instituția condusă de Daniel Dăianu.

Călin Georgescu, idolul femeilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Călin Georgescu, idolul femeilor

Călin Georgescu pare a fi idolul femeilor: 62% din urmăritorii săi pe TikTok sunt de sex feminin, arată o analiză comparativă a profilului urmăritorilor de pe TiKTok ai lui Simion, Georgescu și Ciolacu, publicată pe newmind.ro și realizată de Luminița Kohalmi și Andreea Aurescu. Pentru analiză a fost folosit Exolyt.com, un instrument specializat în monitorizarea și evaluarea impactului conținutului digital. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Călin Georgescu, idolul femeilor Analiza a urmărit performanța pe TikTok a liderilor AUR și PSD, plus Călin Georgescu, după alegeri, în perioada 6 decembrie 2024 - 27 ianuarie 2025. „Nu există o verificare completă a autenticității urmăritorilor sau interacțiunilor, deși s-au folosit metode indirecte pentru identificarea activităților potențial automatizate”, atrag atenția autoarele studiului. Pe 7 decembrie 2024, Călin Georgescu și-a lansat un nou cont oficial pe TikTok, sub numele de utilizator @calin.georgescu.real. Potrivit acestei analize, 62% din urmăritorii contului lui Georgescu sunt femei, 38% bărbați. Simion este urmărit de 46% femei și 54% bărbați, iar în cazul lui Ciolacu distribuția este 38% femei și 62% bărbați. Candidatul independent are succes și în rîndul tinerilor, arată analiza intitulată „Peste 1.7 miliarde utilizări ale hashtagurilor lui Călin Georgescu după alegeri”: „Distribuția pe grupe de vârstă Marcel Ciolacu: 20-29 ani: 45%; 30-39 ani: 32%; 40-49 ani: 7%; 50-59 ani: 7%; 60-69 ani: sub 1% George Simion: 20-29 ani: 52%; 30-39 ani: 29%; 40-49 ani: 6%; 50-59 ani: 4%; 60-69 ani: sub1% Călin Georgescu: 20-29 ani: 57%; 30-39 ani: 25%; 40-49 ani: 5%; 50-59 ani: 6%; 60-69: 1%”. Diaspora, cu suveraniștii Și în cazul lui Georgescu, și al lui Simion, doar 64% din urmăritori sunt din România, restul din Diaspora. Studiul arată că, după lansarea la 7 decembrie 2024, a noului cont pe TikTok a lui Georgescu acesta „a înregistrat un succes remarcabil, cu un videoclip ce îl prezintă pe acesta adunând 4,5 milioane de vizualizări, 562,4 mii de aprecieri și peste 44.000 de comentarii”. Însă această explozie de aprecieri sugerează utilizarea boților. „Conform datelor furnizate de Exolyt.com, între 6 decembrie 2024 și 27 ianuarie 2025, numărul total de vizualizări a video-urilor care utilizează principalele hashtaguri asociate lui Călin Georgescu a crescut cu 1,733 miliarde de vizualizări (de la 10,351 miliarde la 12,045 miliarde)”, mai arată autoarele cercetării.

Ciolacu II pune capăt subvenționării prețului la energie Foto: Hidroelectrica
Eveniment

Ciolacu II pune capăt subvenționării prețului la energie

Guvernul Ciolacu II pune capăt subvenționării prețului la energie: se vor acorda ajutoare doar pentru cei cu venituri mici, au arătat, azi, un lider sindical și chiar și premierul PSD după discuții în ședința Consiliului Național Tripartit. Cu toate acestea, ministerul Energiei continuă să afirme că „scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată”. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Ciolacu II pune capăt subvenționării prețului la energie „O întrebare clarificatoare viza menținerea unor măsuri de sprijin pentru cetățeni după data de 31 martie, în ceea ce privește prețurile la energie. Dimensiunea măsurii în sine, dar și numărul de cetățeni care vor beneficia vor fi prevazute în clar. Deci măsura se menține, dar nu pentru toată lumea, doar pentru un numar mai mic de cetățeni, probabil ținând cont de veniturile pe familie. Modul în care se vor acorda aceste masuri de sprijin nu va fi către firme, pentru că au întrebat și cei din mediul de afaceri, ci vor fi făcute direct către cetățean ca niște instrumente de plată cu care acesta să acopere cheltuielile pentru plata facturilor”, a spus liderul BNS, Dumitru Costin. „Estimăm o creștere a salariului mediu cu 6,1%, un procent ce depășește rata prognozată a inflației, majorarea numărului de angajați, dar și menținerea unor forme de sprijin pentru pensionari și pentru plata facturilor la energie de către persoanele cu venituri mici”, a afirmat și premierul Ciolacu. Furnizorii de energie electrică au afirmat, acum două zile, că nu mai pot susține schema de prețuri plafonate la energie și cer autorităților să plătească din datoriile pe care le au de peste un an, și se ridică la circa 9 miliarde de lei.

Datoria guvernamentală a ajuns la 54,3% din PIB Foto: Facebook
Economie

Datoria guvernamentală a ajuns la 54,3% din PIB

Datoria guvernării Ciolacu a crescut cu peste 150 de miliarde de lei în 11 luni din 2024, arată datele publicate de ministerul de Finanțe. Datoria guvernamentală a ajuns, la finalul lunii noiembrie, la 54,3% din PIB. În noiembrie 2023 a fost de 49,7%, iar în decembrie 2022 de 47,2% din PIB. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Datoria guvernamentală a ajuns la 54,3% din PIB Datoria administrației publice centrale a sărit, în termeni nominali, de la 762,5 miliarde de lei în decembrie 2023 la 914 miliarde de lei. În noiembrie 2024, datoria pe termen mediu şi lung a scăzut la 866,272 miliarde de lei, de la 869,216 miliarde de lei în octombrie, iar cea pe termen scurt a crescut la 70,723 miliarde lei, de la 61,97 miliarde de lei în luna anterioară. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 772,92 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 143,423 miliarde de lei. Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 446,828 miliarde lei, cea în euro la 391,016 miliarde de lei echivalent iar datoria în dolari americani la 96,938 miliarde echivalent lei. Datoria administraţiei publice locale a urcat la 22,94 miliarde de lei, de la 22,87 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 22,89 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Foto: Instagram
Politică

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă

Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă „pentru investigarea mafiei imobiliare” și arată cum instituțiile statului au tolerat acest jaf. Câteva sute de păgubiți ai afacerii Nordis, controlată familia ex-deputatei PSD Laura Vicol, au trimis o petiție către președinții celor două camere ale Parlamentului, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban, în care explică cum s-a făcut statul român că nu vede cum se derulează afacerea Nordis. Citește și: Pe șest și în mare grabă, guvernul Ciolacu vrea să majoreze cu 50% salariile unor funcționari din ministerele de Finanțe și SGG O astfel de comisie de anchetă a fost înființată la finalul legislaturii parlamentare 2020-2024, dar ea a fost desființată în mod automat la constituirea noului Legislativ. Păgubiții Nordis cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă Păgubiții cer ca această comisie să investigheze, printre altele, „inacțiunea autorităților naționale cu competențe în domeniu, de exemplu A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C., A.N.P.C.,autorități locale, dar fără a se limita la acestea”. Ce arată păgubiții: mai întâi, în 2019, Nordis a potopit presa cu publicitate la proiectele pe care le are Ulterior, „sute de familii au încheiat, în fața notarilor publici, promisiuni de vânzare-cumpărare pentru achiziția de unități loca:ve în ansamblurile dezvoltate de Grupul NORDIS, achitând sume importante de bani, dar cu toate acestea respectivele unitățile locative ce fuseseră promise, fie au fost vândute altor persoane decât celora a căror promisiune era în vigoare, fie nu au mai fost vreodată edificate” „O primă instituție care a fost sesizată de foarte multe persoane care au încheiat contracte cu Grupul NORDIS este reprezentată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului care din păcate nu a luat nicio măsură reală pentru a stopa încheierea de contracte care conțineau clauze abuzive, în defavoarea persoanelor fizice de bună-credință”. ANPC este condusă de pesedistul Horia Constantinescu. Deși și instituții precum A.N.A.F., A.N.C.P.I., I.S.C. Primăria Năvodari, Instituția Prefectului Constanța aveau competențe clare în verificarea activității Grupului NORDIS acestea nu au înțeles să efectueze în mod real controale DIICOT nu a dat nici o soluție la sesizări, deși au trecut ani de la formularea lor Păgubiții Nordis arată că cer reînființarea comisiei parlamentare de anchetă întrucât au primit răspunsuri nesatisfăcătoare la sesizările către Guvernul României, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului, Inspectoratul de Stat pentru Construcții si Agenției Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliară.

Tezaurul încaieră coaliția: Turcan răspunde PSD
Politică

Tezaurul încaieră coaliția

Tezaurul furat încaieră coaliția: fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a lansat un atac dur la premierul Marcel Ciolacu și la prietenul său, Lucian Romașcanu. De fapt, ea a răspuns la atcurile acestora, care au acuzat-o că n-ai inițiat o hotărâre de guvern pentru aprobarea expoziției din Olanda. Citește și: Cel mai cunoscut expert olandez în furturi de artă explică de ce nu sunt paznici de noapte la muzeele din nordul Europei Tezaurul încaieră coaliția „Ca urmare a încercărilor PSD de politizare a furtului de la Muzeul Drents, fac următoarele precizări clare: Ca și în mandatul lui Lucian Romașcanu, ministrul nu se ocupă cu paza expozițiilor din străinătate. Contractul dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents este foarte clar din acest punct de vedere, și el reglementează precis obligațiile juridice legate de asigurarea securității exponatelor. Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate MAI MULTE autorități și instituții. Acest paragraf a fost introdus pentru a reglementa implicarea unor instituții militare, de exemplu, în transportul exponatelor, cum a fost cazul expoziției de la Roma. Singura instituție implicată în proiectul realizat cu Muzeul din Drents este MNIR aflat în subordinea Ministerului Culturii. Și în final aș vrea să mai fac o precizare. Este regretabil ca un prim ministru să dea informații manipulatoare despre un fost membru al cabinetului său, doar pentru a acoperi NIMICUL din mandatul unui prieten, Lucian Romașcanu. Suntem într-o coaliție de guvernare și este profund dăunător și imoral ca un partener, cu premier în funcție, să instrumenteze un linșaj la adresa unui fost ministru PNL”, a scris Turcan, pe Facebook. „Din ceea ce ştiu, pentru expoziţia de la Drents Museum nu a existat o asemenea HG conform OUG-ului promovat de chiar ministrul Turcan. D-na ministru Turcan TREBUIE să dea urgent câteva explicaţii...”, a scris Lucian Romașcanu.

Ciolacu a vizitat coiful de aur, furat acum Foto: Facebook
Politică

Ciolacu a vizitat coiful de aur, furat acum

Premierul PSD Marcel Ciolacu pare că a uitat că a vizitat, la Roma, expoziția „Dacia. L'ultima frontiera della romanità”, unde era expus coiful de aur, furat acum din Olanda. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Expoziția a fost organizată la Muzeul Național Roman din Roma, iar aici au fost expuse „piese precum coiful de aur de la Coțofenești, tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, tezaurele de argint dacice de la Sâncrăieni, Herăstrău, Senereuș, Vedea, tezaure sarmatice din județul Buzău și Smârdan, tezaurele de la Pietroasele, Apahida și Histria”. Ciolacu a vizitat coiful de aur, furat acum Ciolacu și-a consemnat vizita pe Facebook. „Nu am putut pleca din Roma fără o scurtă oprire la expoziția «Dacia. L'ultima frontiera della romanità» deschisă la Muzeul Național Roman din Roma”, a scris el. La postare a adăugat patru fotografii, din care în una se vedea coiful de aur de la Coțofenești. „Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România”, explica Gândul, la acel moment. Sâmbătă spre duminică, mai multe piese dacice au fost furate de la Muzeul Drents, din Olanda, inclusiv Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră