sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ministerul de externe

4 articole
Politică

Minciună a MAE, care a anunțat un „schimb de opinii concentrat” Hurezeanu-Grenell

Minciună fără jenă a ministerului român de externe, care, pe Twitter, a anunțat un „schimb de opinii concentrat” între ministrul Emil Hurezeanu și ambasadorul SUA Richard Grenell, trimisul special al președintelui Donald Trump. Însă, azi, într-o declarație pentru Financial Times, Grenell a spus că nu a avut o discuție „substanțială” ( de fond) cu Hurezeanu, pe care de altfel a spus că nu-l cunoaște. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video Minciună a ministerului de externe Ce a transmis ministerul de Externe, pe Twitter: „Ministrul român de Externe Emil Hurezeanu a avut un schimb de opinii concentrat cu US Ambassador Richard Grenell, trimisul special al președintelui Trump, în contextul Conferinței de Securitate de la Munchen. Discuția, între doi colegi ambasadori la Berlin, a vizat teme de actualitate de interes comun pentru RO și US”. Mesajul a fost postat pe 13 februarie, dar nu avea nici o fotografie cu cei doi. ?? FM Emil Hurezeanu had a focussed exchange with ??Ambassador Richard Grenell special envoy of President Trump in the context of the Munchen Security Conference. The discussion, between two fellow Ambassadors to Berlin, covered current topics of shared interest for ?? and the… — Ministry of Foreign Affairs of Romania ?? (@MAERomania) February 13, 2025 Ce a declarat Grenell pentru Financial Times, în contextul acuizațiilor că a intervenit pe lângă autoritățile române în favoarea fraților Tate: „Grenell a negat că ar fi avut o «conversație de substanță» cu Hurezeanu, pe care a negat că-l cunoaște. «M-a văzut în hol», la Munchen și «a cerut o întâlnire», dar nu a urmat o întâlnire follow-up, a spus Grenell”, arată Financial Times. De altfel, azi, într-o declarație, șeful diplomației române a recunoscut că discuția cu Grenell a fost pe un hol: „Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România”. Administrația Trump presează România să ridice restricțiile fraților Tate, a anunțat azi Financial Times. Andrew Tate se află, însă, în arest la domiciliu în dosarul care vizează presupusa exploatare sexuală a 34 de femei, după ce Curtea de Apel București a admis recursul DIICOT.

Minciună a ministerului de externe Foto: X/Twitter MAE
Călin Georgescu este un caz clinic, spune Mihai Răzvan Ungureanu Foto: Facebook ICCD Botoșani
Politică

Călin Georgescu este un caz clinic

Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu vorbește despre Călin Georgescu, într-un interviu pentru Hotnews: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului”. Citește și: Jaful din Olanda al tezaurului dacic, ca-n filme: hoții au aruncat în aer o ușă, au acționat în trei minute și au incendiat mașina cu care au dat lovitura El a avertizat asupra faptului că „se instalează prin ignorare, prin lipsă de educație, un tip de obscurantism nou”: „Să nu uităm cum a crescut numărul celor care merg la pelerinajul de la Sfânta Parascheva de la Iași. Coada celor care doreau să atingă racla a ajuns la lungimi nebănuite, de peste șapte kilometri”. Călin Georgescu este un caz clinic Cum l-a caracterizat Mihai Răzvan Ungureanu pe Călin Georgescu: „El, pentru mine, este un caz clinic. Are un discurs care se poate defini după manualele moderne de psihiatrie (...) Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului. Sunt suferințe care se instalează gravissim în etapa finală a vieții pacientului”. El a arătat că Georgescu a ajuns în ministerul de Externe în calitate de consilier onorific al lui Mircea Geoană, „apoi, undeva pe finalul mandatului domnului Geoană, s-a transformat în director al uneia dintre direcțiile interne”. Ulterior, Călin Georgescu a plecat din minister când a trebuit să dea concurs pentru a putea ocupa postul în care fusese instalat de Geoană. Fostul premier a reproșat Parchetului indiferența față de promovarea mișcării legionare: „Parchetul General s-a sesizat, în altele a rămas complet indiferent. Culmea este că sensibilitatea a fost mai mare față de aceste fenomene în anii 90 decât pare să fie acum”.

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu Foto: România TV
Politică

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu

Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului”: cariera candidatului independent este marcată de slujbe la stat - inclusiv cele plătite de Organizația Națiunilor Unite (ONU), finanțată de la bugetele statelor membre. Citește și: Soția lui Călin Georgescu este noua Olivia Steer: antivaccinistă, cere să nu se mănânce miel de Paște și spune că Wi-Fi-ul ne distruge imunitatea Călin Georgescu nu a dezvoltat niciodată o afacere proprie, arată datele din propriul CV. Trei sinecuri primite de Călin Georgescu Care sunt cele trei slujbe, la stat sau la o supraorganizație statală, ONU, de care Georgescu a beneficiat fără să aibă vreo calificare pentru ele: 1997-1998 a fost secretar general al ministerului Mediului. Probabil că majoritatea românilor nu știu sau nu înțeleg importanța funcției: este cel mai important funcționar public dintr-un minister. Teoretic, funcția este ocupată de funcționari cu mare experiență care au urcat treaptă cu treaptă și au fost promovați prin concurs. Ea presupune să știi foarte bine organizarea ministerului Călin Georgescu a ajuns în acest post din banala poziție de șef al unui ONG, Asociația Tineretului Ecologist. Nu avea nici o legătură cu poziția de secretar general al ministerului Mediului, de facto numărul doi în minister. Din 1996 în 2008, cu întreruperi, a fost manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). PNUD este o agenție a ONU. Georgescu scrie că administra „planurile de dezvoltare durabilă în localități”. Nu avea nici o calificare - el fiind inginer și oengist - și nu se știe cum a ajuns să lucreze la misiunea PNUD la București, pe Bulevardul Primăverii. 2004-2005 a lucrat la ministerul de Externe, unde a fost director al Direcției de Organizații Economic Internaționale. Nu se știe dacă a dat concurs pentru acest post și cum a ajuns într-un minister închis, de facto, cunoscut pentru angajările sale pe bază de relații personale. În prezent, Călin Georgescu este profesor la universitatea din Pitești.

Ministerul român de Externe decimează personalul ambasadei Rusiei Foto: Facebook
Politică

Ministerul Externe decimează personalul ambasadei

Două zile după ce ambasadorul Kuzmin a lăudat relațiile cu România, ministerul român de Externe decimează personalul ambasadei Rusiei la București. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia ca alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor. Ministerul român de Externe decimează personalul ambasadei Rusiei Însă, azi, Ministerul Afacerilor Externe a informat că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă. Astfel, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ. Citește și: Adevărul despre salariile asistentelor medicale din spitalele de stat: salariile lor le depășesc frecvent pe cele ale unui conferențiar universitar și sunt mult peste cele ale profesorilor din școli „Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %”, a arătat MAE. Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziţie cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părţii române. ”În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în ţara noastră”, a precizat MAE.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră