marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sighartău

3 articole
Politică

Coaliția, pe cale de a-l demite pe Hurezeanu. Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor

Coaliția PSD-PNL-UDMR este pe cale de a-l demite pe Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, după ce premierul Ciolacu l-a acuzat public că n-a găsit o cale de a comunica cu noua administrație de la Washington, afirmă surse politice.  Citește și: Dezastru: Comisia Europeană a suspendat plățile PNRR pentru că am trișat la legea pensiilor speciale Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor „Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e un mare fan Ciolacu. Propunerea pentru ministrul de Externe a fost făcută de PNL (…) Dl Hurezeanu este un diplomat, ca să zic așa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ștaif, într-o zonă de diplomație foarte bună de adaptat în Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul. Asta nu înseamnă că domnul Hurezeanu nu este un diplomat de excepție (…) Este posibil să fie o nouă abordare la Ministerul de Externe, în zona de un contact mai direct cu SUA”, a spus Ciolacu, pentru Gândul. Potrivit surselor politice, în cadrul discuțiilor din coaliția majoritară, PSD și UDMR au solicitat deja plecarea actualului șef al diplomației. Hurezeanu a primit acest post cu susținerea PNL, dar, de fapt, el a fost sprijinit de fostul președinte Klaus Iohannis. În consecință, PNL pare acum dispus să-l abandoneze pe Hurezeanu și să propună pe altcineva. Burduja, favoritul lui Ciolacu Surse din PNL au indicat doi posibili înlocuitori, pe Ben Oni Ardelean și Robert Sighartău - ambii, în trecut, dorind Externele - dar există și o a treia variantă, Sebastian Burduja. Acesta a studiat științe politice la Stanford și are un masterat la Harvard, ca bursier David Rubenstein Fellowship. În plus, premierul Ciolacu l-a lăudat în repetate rânduri. „Am un tânăr smart, vreau să-l laud, un băiat deștept, care prinde foarte repede și care, spre deosebire de domnul Virgil Popescu, nu a fost nevoie să se califice la locul de muncă”, spunea Ciolacu despre Burduja, în septembrie 2024. Însă eșecul PNRR este legat în mare măsură de nerealizările ministerului Energiei. Explicând suspendarea plăților din PNRR, Comisia Europeană arăta ce jaloane nu au fost îndeplinite: „Aceste repere includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran din București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru managementul bazat pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat”.   

Cine sunt liberalii care aspiră la șefia Externelor Foto: Inquam/Octav Ganea
„Gaura la buget există”, spun lideri PNL Foto: Inquam/ Octav Ganea
Economie

„Gaura la buget există”, spun lideri PNL

„Gaura la buget există”, spun mai mulți lideri PNL, care vorbesc, la o dezbatere organizată de Fundația Konrad Adenauer, despre proasta estimare a veniturilor de către Finanțe, minister care nu s-a consultat cu ANAF când și-a prezentat estimările pentru 2023. „Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice”, a susținut, la Antena 3, ministrul de Finanțe Adrian Câciu. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online „Gaura la buget există”, spun lideri PNL La dezbaterea organizată de Fundația Konrad Adenauer a fost însă prezent șeful ANAF, Lucian Heiuș, care a spus cum a făcut ministerul de Finanțe estimarea veniturilor pe 2023: „Au luat veniturile pe 2022 și au pus 14% în plus”. „Greu de crezut că poți crește cu 14%”, a spus Heiuș. „Sigur că gaura există”, a afirmat deputatul Robert Sighartău, fost secretar general al PNL. El a spus că guvernul ar trebui să „lucreze” la reducerea cheltuielilor pentru a rezolva această problemă. „În primării nu mai găsim pe nimeni la ora asta (Nota redacției: ora 16.00)”, a arătat Sighartău. „Nu mi se pare normal să iei bani de la oameni care muncesc”, a spus deputatul PNL, care subliniat că se consideră „de dreapta”. El a mai arătat că în România sunt circa 900.000 de persoane cu dizabilități și și-a exprimat rezerva că acest număr este real. „Elefantul se cheamă 20 de miliarde de lei, să nu fugim de elefantul din cameră”, a spus și liberalul Tănase Stamule, decanul facultății de business cu predare în limbi străine, din cadrul ASE. El a explicat de unde provine acest minus de încasări la buget: mai puțin TVA de la companiile energetice - circa 10 miliarde de lei - fiindcă prețul la energie a scăzut. El a mai arătat că Finanțele s-au grăbit să încaseze o serie de venituri în decembrie 2022, pentru a încheia anul cu un deficit cât mai mic, dar, de fapt, acei bani erau planificați pentru încasare în ianuarie și februarie. Citește și: Vecinii Ucrainei s-au înecat singuri cu cerealele exportate de Kiev: pentru că erau ieftine, au preferat să le cumpere local în loc să le asigure doar tranzitul către Africa „Gaura există, e o poveste naivă când spui că nu există”, a mai afirmat Stamule.

Ciucă poate fi o variantă de preşedinte Foto: Facebook Nicolae Ciucă
Politică

Ciucă poate fi o variantă de preşedinte

Deputatul PNL Robert Sighartău a declarat, la Profit TV, că premierul Nicolae Ciucă poate fi o variantă de președinte al acestui partid. În contextul în care va avea loc un nou congres, Ciucă poate fi o variantă de preşedinte întrucât acesta a crescut considerabil în sondaje, ”în primul rând pentru că lumea aştepta un altfel de politician care lasă deoparte demagogia şi face politică de stat şi a demonstrat acest lucru”, a susținut Sighartău, citat de news.ro. Ciucă poate fi o variantă de preşedinte „Am mai avut discuţii în interiorul partidului, nu vrem să aduce subiectele unor discuţii din interiorul PNL în spaţiul public, nu cred că merită. Nu cred că va mai fi vorba de un congres cu multe lupte interne”, a spus deputatul PNL, despre posibile tensiuni în interiorul partidului. Despre când va avea loc următorul Congres PNL, Robert Sighiartău a afirmat: ”Nu ştiu exact când va fi congresul, dar PNL şi în special primarii PNL, eu am mai spus-o, sunt îngrijoraţi, şi, dacă este cazul, indiferent când, vom avea o discuţie în interiorul partidului, tocmai pentru a avea o perspectivă pe termen mediu şi lung şi o linişte în partid pentru că, din păcate, nu putem spune că suntem aşezaţi într-un mod corect, acum”. În interiorul PNL, s-a discutat încă de anul trecut de convocarea unui congres extraordinar pentru înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL. Cei patru prim-vicepreședinți ai partidului Lucian Bode, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur s-au coordonat cu premierul desemnat Ciucă, la negocierea viitorului Guvern, în toamna anului trecut, în timp ce Florin Cîțu a acționat pe cont propriu, susțin surse din acest partid. Citește și: Rusia a vrut să scoată la luptă tancurile din rezerva strategică, dar a descoperit că fuseseră dezmembrate și, probabil, comercializate pe bucăți

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră