Petrom OMV ar putea trece sub controlul unei companii norvegiene, întrucât întregul consorțiu austriac ar putea fi preluat de scandinavi. Prin această tranzacție complicată, întrucât implică și un grup din Abu Dhabi, Austria speră să-și asigure necesarul de gaze, pentru a scăpa de dependența de Rusia.
Petrom ar putea trece sub controlul unei companii norvegiene
„Pentru a înlocui lipsa livrărilor de gaze rusești, se pare că un consorțiu norvegian a oferit OMV-ului austriac să preia cel puțin 51% din divizia de petrol și gaze. În schimb, scandinavii se oferă să furnizeze 75 terawatt-oră (TWh) de gaz natural pe an, relatează „Kurier”. Consumul anual este în prezent de aproximativ 90 TWh.
Austria deține în prezent un pachet de 31,5% din OMV. Alte 24,9% sunt deținute de Mubadala Group din Abu Dhabi. Potrivit „Kurier”, arabii sunt gata să renunțe la aceste acțiuni. Ziarul speculează că biletele de avion ale guvernului spre Abu Dhabi sunt „deja rezervate” în următoarele săptămâni”, scrie Der Standard.
„Grupul OMV și guvernul de vârf au primit o ofertă explozivă din partea Norvegiei. Dacă o înțelegere rapidă reușește, s-ar putea să-și ia adio de la gazul rusesc și să se asigure totuși aprovizionarea (…)
Pentru că anul acesta, dar mai ales anul viitor, pot fi la limită, guvernul și holdingul de stat ÖBAG au dat acum o sarcină OMV. Scopul: Austria ar putea deveni complet independentă de gazul rusesc în doar un an și ar putea asigura aprovizionarea industriei și gospodăriilor”, explică Der Standard.
OMV trebuie să decidă ce face cu gazele din Marea Neagră
Grupul austriac OMV deține 51% din OMV Petrom, statul român având o participație de 20,6%. OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz.
OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în acest an decizia de investiţii în extracţia gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul actual de pe piaţa gazelor, a afirmat, la 21 septembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Petrom a raportat și în al treilea trimestru al anului o scădere a producției de hidrocarburi și a vânzărilor. Singura creștere a fost pe segmentul de generare de energie electrică.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.
Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Petrom OMV ar putea trece sub controlul unei companii norvegiene. Scandinavii oferă gaz Austriei, c… […]
[…] Citește și: Petrom OMV ar putea trece sub controlul unei companii norvegiene. Scandinavii oferă gaz Austriei, c… […]
[…] Citește și: Petrom OMV ar putea trece sub controlul unei companii norvegiene. Scandinavii oferă gaz Austriei, c… […]