Macron, strâns cu ușa de opoziție. Liderii partidelor politice franceze care s-au întâlnit marţi cu preşedintele Emmanuel Macron, după ce coaliţia acestuia a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor, au refuzat stabilirea unor alianţe care să-i redea liderului de la Elysee susţinerea în legislativ şi i-au cerut să vină cu propuneri concrete prin care să accepte compromisuri, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.
Macron, strâns cu ușa de opoziție
Macron a început marţi o serie de reuniuni de două zile cu liderii principalelor partide pentru a găsi o posibilă ieşire din dilema creată de rezultatul legislativelor desfăşurate duminică, în urma cărora coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, dar nici nu poate fi imaginată vreo majoritate alternativă a opoziţiei.
Preşedintele francez i-a primit marţi dimineaţă pe liderul formaţiunii de dreapta „Republicanii”, Christian Jacob, şi pe secretarul general al Partidului Socialista (PS), Olivier Faure.
După încheierea discuţiei Jacob a semnalat presei intenţia partidului său de a continua „în opoziţie, de o manieră hotărâtă, dar responsabilă”, adăugând că îi revine lui Macron sarcina „să pună propuneri pe masă”. Totuşi, Christian Jacob, care l-a descris anterior pe Macron drept un politician „arogant”, a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o „trădare” a propriului electorat conservator.
Propuneri concrete i-a cerut liderului de la Elysee şi socialistul Faure, care a spus că a avut o discuţie „interesantă” cu Macron. Acesta „trebuie să facă propuneri şi vom vedea de ce parte ne aşezăm”, a mai afirmat Olivier Faure, fără a da vreun indiciu asupra unui eventual acord.
La rândul său, liderul formaţiunii centriste MoDem, Francois Bayrou, un aliat important al lui Macron, a apreciat după discuţia cu acesta că „este nevoie de ceva apropiat de (un guvern de) uniune naţională”.
Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări. „Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota’, a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial, care în seara alegerilor a subliniat că va face alianţe numai cu partide conforme cu orientările sale, adică partide „proeuropene” şi „proclimat”.
Coaliţia centrist-liberală Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577, potrivit Agerpres.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.