vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: macron

42 articole
Internațional

Macron convoacă liderii europeni la Paris

Macron convoacă liderii europeni la Paris. Președintele francez Emmanuel Macron a convocat liderii europeni la o reuniune de urgență luni, la Paris, într-un context tensionat de inițiativele diplomatice ale fostului președinte american Donald Trump privind Ucraina. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski, potrivit Politico. Macron convoacă liderii europeni la Paris Premierul Poloniei, Donald Tusk, a confirmat participarea la întâlnirea de la Paris, subliniind necesitatea de a demonstra unitatea și forța Europei. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) Planul lui Trump de a lansa negocieri cu Vladimir Putin pentru o posibilă soluționare a conflictului din Ucraina a generat îngrijorare în rândul partenerilor europeni. Oficialii UE doresc ca reuniunea să abordeze în mod „foarte serios” aceste provocări. „Credibilitatea SUA va depinde de modul în care se va încheia războiul, nu doar cea a administrației Trump, ci și a Americii ca întreg”, a avertizat Sikorski. Acesta i-a transmis lui Trump că, dacă dorește să „obțină Premiul Nobel”, trebuie să asigure o pace justă. UE se mobilizează În paralel, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a convocat duminică o reuniune informală a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE, prezenți la Conferința de Securitate de la München. Scopul întâlnirii este evaluarea recentelor contacte cu oficiali americani și ucraineni. „Suntem într-un moment decisiv pentru viitorul Ucrainei și al Europei. Europa este alături de Ucraina”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UE pe rețeaua X.

Macron convoacă liderii europeni la Paris (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Ponta îl ceartă pe Macron pentru că a acuzat Rusia Foto: Curentul
Politică

Ponta îl ceartă pe Macron pentru că a acuzat Rusia

Deputatul PSD Victor Ponta îl ceartă pe președintele Franței, Emanuel Macron, pentru că a acuzat Rusia de manipulare a alegerilor din România: „Dacă nu are nicio probă atunci el încearcă să manipuleze”, a scris fostul premier pe Twitter. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Ponta îl ceartă pe Macron pentru că a acuzat Rusia „Dacă Domnul Macron are niște probe privind «ingerințe și manipulări electorale ale Rusiei» cred că este obligat să ne spună și nouă - ca să putem să luăm măsuri legale și să ne apărăm! Dacă nu are nicio probă atunci el este cel care încearcă să manipuleze votul în România! STOP”, a scris Ponta. Daca Domnul Macron are niste probe privind “ingerinte si manipulari electorale ale Rusiei” cred ca este obligat sa ne spuna si noua - ca sa putem sa luam masuri legale si sa ne aparam! Daca nu are nicio proba atunci el este cel care incearca sa manipuleze votul in Romania! STOP pic.twitter.com/gokZ0wHSq6— Victor Ponta (@Victor_Ponta) January 6, 2025 El și-a ilustrat mesajul cu o captură de ecran a știrii în care Macron era citat spunând: „România a fost nevoită să anuleze alegerile prezidențiale din cauza ingerinței și a manipulării electorale ce au fost, în mod clar, atribuite Rusiei". Președintele Franței a făcut aceste afirmații luni, la conferința ambasadorilor acestei țări. „Rusia nu a ezitat să manipuleze procesul electoral într-un stat membru al Uniunii Europene, România”, a mai spus șeful statului francez.

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump

Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat sâmbătă, la Paris, la o întâlnire trilaterală cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Franței, Emmanuel Macron. Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea încheierii unei „păci juste” cu Rusia, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Paris, discuții tripartite Zelenski, Macron, Trump Evenimentul, organizat de Emmanuel Macron, a marcat prima vizită oficială a lui Donald Trump în străinătate după realegerea sa din noiembrie. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Întâlnirea trilaterală a avut loc în marja ceremoniei de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, urmată de o cină la Palatul Élysée. Macron a reușit să-i reunească pe Trump și Zelenski de trei ori în aceeași zi, într-un moment simbolic pentru eforturile diplomatice. Pace justă pentru Ucraina La finalul discuțiilor, Volodimir Zelenski a subliniat pe rețelele sociale importanța cooperării: „Cu toții ne dorim ca acest război să se încheie cât mai curând și într-o manieră justă. Cei trei lideri au acceptat să lucreze împreună pentru a sprijini pacea și securitatea.” Declarațiile lui Macron Emmanuel Macron a comentat, la rândul său, pe platforma X: „Să continuăm acțiunea comună pentru pace și securitate.” Această întâlnire vine într-un moment delicat pentru Franța, care se confruntă cu o criză instituțională, după ce țara a rămas fără un guvern cu atribuții depline din 4 decembrie. Ajutor militar suplimentar În paralel cu întâlnirea de la Paris, administrația Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 988 de milioane de dolari. Conform Pentagonului, acesta include drone, muniție pentru sistemele HIMARS și suport pentru întreținerea echipamentelor esențiale. Importanța întâlnirii trilaterale Această reuniune a fost crucială pentru Zelenski, în condițiile în care a avut doar o scurtă discuție telefonică cu Donald Trump de la realegerea acestuia pe 5 noiembrie. Întâlnirea, „decisă oarecum în ultimul moment”, conform unei surse diplomatice franceze citate de AFP, a oferit o platformă pentru reafirmarea sprijinului internațional pentru Ucraina. Întâlnirea de la Paris marchează un pas important în coordonarea eforturilor internaționale pentru o soluție justă a conflictului din Ucraina. Mesajele de solidaritate și noile pachete de ajutor militar subliniază angajamentul global pentru sprijinirea Kievului în fața agresiunii ruse.

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski (sursa: YouTube/MN)
Internațional

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski

Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski. Şeful statului francez Emmanuel Macron se va reuni sâmbătă la Paris cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi cu Donald Trump, fiind prima lor întâlnire de la alegerea viitorului preşedinte al Statelor Unite, a anunţat Elysée. Macron, întâlnire cu Trump și Zelenski Preşedintele ucrainean li se va alătura lui Emmanuel Macron şi Donald Trump. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Paris, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său francez Emmanuel Macron înainte de a asista la ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre-Dame. Liderul ucrainean a sosit sâmbătă în jurul orei 12:00 (11:00 GMT) pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, potrivit unei surse de securitate. Un membru al delegaţiei ucrainene prezente la Paris a confirmat sosirea preşedintelui Zelenski şi a precizat că va rămâne în capitală până sâmbătă seara, fără a comenta eventualitatea unei întâlniri cu preşedintele ales american Donald Trump, prezent şi el în capitala Franţei. Decizii bune, așteptate "Aşteptăm o decizie bună a reuniunii de astăzi cu (Emmanuel) Macron", a comentat acest membru al delegaţiei ucrainene. După sosirea sa la Roissy, liderul ucrainean a mers la hotelul Intercontinental, în centrul capitalei franceze. El urmează să fie primit de Emmanuel Macron, după ce acesta va fi avut o întrevedere cu preşedintele Trump. Posibilă întâlnire tripartită Preşedinţia franceză nu a oferit detalii despre o posibilă întâlnire tripartită între preşedinţi şi nici despre o posibilă întâlnire între Donald Trump şi Volodimir Zelenski. De la victoria în alegerile din SUA, Trump şi Zelenski au avut doar o convorbire telefonică de douăzeci de minute pe 6 noiembrie. După ce va asista la ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre-Dame, Zelenski ar urma să părăsească Parisul sâmbătă seara pentru a ajunge în Polonia, potrivit unei surse franceze de securitate.

Putin refuză pacea, susține Emmanuel Macron (sursa: Facebook/Emmanuel Macron)
Internațional

Putin refuză pacea, susține Emmanuel Macron

Putin refuză pacea, susține Emmanuel Macron. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că președintele rus Vladimir Putin „nu vrea pace” și nu este dispus să negocieze, reacționând la unul dintre cele mai intense atacuri rusești asupra rețelei energetice ucrainene. Putin refuză pacea, susține Emmanuel Macron „Este clar că intențiile președintelui Putin sunt de a intensifica luptele”, a afirmat Macron la Buenos Aires, subliniind că acțiunile recente ale Rusiei demonstrează lipsa unei dorințe reale de a pune capăt conflictului. Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni Macron a subliniat importanța respectării angajamentelor față de Ucraina prin livrarea de arme și echipamente, pentru a sprijini eforturile țării în „războiul de rezistență”. Înainte de a pleca spre summitul G20 din Brazilia, președintele francez a precizat că aliații Ucrainei trebuie să promoveze „o pace care să nu fie capitularea Ucrainei”. Inițiativele diplomatice ale liderilor europeni Întrebat despre recenta convorbire telefonică dintre cancelarul german Olaf Scholz și Vladimir Putin, care a provocat indignare la Kiev, Macron a evitat să comenteze, declarând că fiecare lider este liber să aibă inițiative proprii. El a menționat că nu exclude discuțiile cu Putin în viitor, dar doar „când condițiile vor fi potrivite”. Sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina Premierul britanic Keir Starmer, aflat și el în drum spre G20, a declarat că „nu are intenția să vorbească” cu Vladimir Putin, subliniind necesitatea de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina. Starmer a făcut apel la redublarea eforturilor pentru consolidarea ajutorului acordat Kievului. Rețeaua energetică a Ucrainei, grav afectată În weekend, rețeaua energetică ucraineană, deja fragilă, a fost ținta unui atac masiv, soldat cu zece morți și 20 de răniți. Autoritățile ucrainene au anunțat măsuri de restricționare a consumului de electricitate în toate regiunile, începând de luni, pentru a face față crizei. Macron și liderii europeni continuă să sprijine Ucraina, insistând pe necesitatea de a oferi sprijin militar și logistic, în timp ce critică dur lipsa de deschidere a Moscovei pentru negocieri. Această poziție subliniază angajamentul Occidentului de a susține Ucraina într-un conflict care continuă să afecteze stabilitatea globală.

Macron l-a enervat pe Boris Johnson atât de tare încât acesta simțea nevoia să-l lase KO Foto: Facebook
Eveniment

Macron l-a enervat pe Boris Johnson

Președintele Franței, Emanuel Macron, l-a enervat atât de tare pe Boris Johnson în legătură cu Ucraina, încât fostul premier simțea nevoia să-i dea un pumn și să-l lase KO, relatează, într-un podcast pentru The Times, Guto Harri, fostul șef al Comunicării în Downing Street 10. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Harri povestește și despre relația specială dintre Boris Johnson și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apreciind că ambii știau să folosească umorul pentru a face politica mai digerabilă. Macron l-a enervat pe Boris Johnson „Președintele Macron a mers la Moscova în căutarea, a spus el, a păcii. Dacă ar fi reușit, i-am fi fost cu toții recunoscători, dar șansele nu au părut niciodată bune, iar Boris a găsit «dezgustătoare» apariția lui la Kremlin. Mai târziu, tensiunile aveau să se răsfrângă grav asupra sancțiunilor, energiei și refugiaților. Iar când omul de la Élysée a criticat Marea Britanie pentru că a complicat prea mult migrația, Johnson a fost furios, promițând să «îi dea lui Macron un pumn care să-i stingă lumina»”, relatează fostul consilier al premierului britanic. Alți lideri căutau o a treia cale, o altă acomodare cu Putin, după modelul acordului încheiat atunci când acesta a luat o bucățică din Crimeea, în urmă cu aproape un deceniu, mai arată fostul oficial din Downing Stret. Un zvon care făcea turul diplomației era că un om de stat american de rang înalt a avertizat împotriva implicării într-un alt "mic război european de rahat". „Să sperăm că aceasta nu este ultima dată când vorbim” Harri a asistat și la prima conversație telefonică dintre Johnson și Zelenski, imediat după declanșarea invaziei rusești. Boris Johnson și Volodimir Zelenski, doi politicieni foarte asemănători Foto: Facebook „Am fost trezit de un oficial de pe Downing Street pentru a asista la una dintre cele mai emoționante conversații la care am fost martor. La telefon cu prim-ministrul se afla un președinte calm, dar cu respirația tăiată, care a definit conducerea modernă. Volodimir Zelenski se afla în capitala sa, Kiev. La fel erau și forțele speciale ale lui Putin, aflate în căutarea lui. Zelenski știa că șansele ca el - sau țara sa - să reziste erau minime, dar a precizat că era hotărât să facă totul pentru a învinge pronosticurile. La rândul său, Boris i-a spus că este pregătit să facă tot ce este necesar pentru a-l susține. «Să sperăm că aceasta nu este ultima dată când vorbim», a spus Zelensky, iar legătura a murit”, relatează Guto Harri. Citește și: Greva profesorilor pe rețelele sociale: de la „Țara te vrea prost” și „Tăiați pensiile speciale!” la „Sistem învechit” și „Creșteri salariale doar pe baza performanțelor”

Reacție dură a statelor baltice după ce China comunistă a pledat pentru refacerea fostului URSS Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Reacție dură a statelor baltice

Reacție dură a statelor baltice după ce ambasadorul Chinei comuniste în Franța a negat suveranitatea țărilor desprinse din fostul URSS, inclusiv Ucraina sau Republica Moldova: miniștrii de Externe din Estonia, Letonia și Lituania au criticat, public, afirmațiile diplomatului de la Beijing. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Într-un interviu acordat vineri postului francez TF1, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat, discutând despre Ucraina și statutul Crimeei, că fostele republici sovietice nu au un "statut efectiv" în dreptul internațional. "În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut, statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană", a declarat Lu, potrivit South Morning China Post (SMCP). Această afirmație poate fi interpretată ca fiind un apel la refacerea URSS, după ce statele baltice, Republica Moldova, Ucraina sau Georgia s-au desprins din fostul imperiu sovietic. În plus, se justifică astfel orice agresiune a Rusiei împotriva statelor din fostul URSS. If anyone is still wondering why the Baltic States don't trust China to "broker peace in Ukraine", here's a Chinese ambassador arguing that Crimea is Russian and our countries' borders have no legal basis. pic.twitter.com/JaloJnSEx3— Gabrielius Landsbergis?? (@GLandsbergis) April 22, 2023 Reacție dură a statelor baltice În consecință, Estonia îl va convoca pe ambasadorul Chinei comuniste în Estonia și va cere explicații. Letonia a adoptat o poziție asemănătoare, iar șeful diplomației lituaniene Gabrielius Landsbergis a scris pe Twitter: „Dacă cineva se mai întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a «intermedia pacea în Ucraina», iată un ambasador chinez care susține că Crimeea este rusească și că frontierele țărilor noastre nu au nicio bază legală. ?? ambassador to ??, when asked if Crimea is ??:The former Soviet republics like Ukraine have “no effective status in international law”, they are “not sovereign states”.What did Macron achieve in Beijing, exactly?…pic.twitter.com/yTzBNejpQp— Daniel Foubert ?? (@d_foubert) April 22, 2023 Și Franţa şi-a exprimat sâmbătă seara "consternarea" după ce ambasadorul Chinei la Paris a negat, într-un interviu acordat postului francez LCI, suveranitatea ţărilor din Uniunea Sovietică şi a pus la îndoială faptul că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei, relatează AFP. Citește și: Ambasadorul Chinei în Franța își bate joc de Macron după vizita președintelui francez la Xi. Parisul cere clarificări oficiale de la Beijing Diplomatul chinez a cerut să se pună capăt "ciorovăielilor" pe tema frontierelor post-sovietice. "Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se realizeze încetarea focului" între Rusia şi Ucraina, a spus el în interviul acordat vineri seara. Ministerul francez de Externe a precizat într-un comunicat că a "luat act cu consternare" de aceste remarci, cerând Chinei să spună dacă acestea reflectă poziţia sa oficială, ceea ce "sperăm că nu este cazul", a transmis MAE francez. În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să "readucă Rusia la raţiune" faţă de Ucraina şi l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei.

Macron s-a făcut de râs în China Foto: Twitter
Internațional

Macron s-a făcut de râs în China

„Macron s-a făcut de râs în China”, se intitulează o analiză din The Spectator, un săptămânal de orientare conservatoare din Marea Britanie. Vizita a durat trei zile, iar conducătorul Chinei comuniste l-a primit pe Macron cu un protocol neobișnuit. De exemplu, Macron a băut un ceai chinezesc cu Xi într-o fostă reședință a tatălui său din orașul Guangzhou. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă, dincolo de astfel de gesturi formale, The Spectator susține că Xi Jinping nu vrea decât să se folosească de Macron pentru a slăbi alianța Europei de Vest cu Statele Unite. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen l-a însoțit pe Macron în vizita în China, dar ea a avut parte de o primire mult mai rece. Macron s-a făcut de râs în China „Cel puțin la Beijing nu a existat o masă de șase metri lungime care să-l despartă pe Emmanuel Macron de Xi Jinping. Dar întâlnirea lor a fost la fel de nereușită ca și discuția distanțată social a președintelui francez cu "cel mai bun prieten" al lui Xi, Vladimir Putin, care a avut loc anul trecut la Moscova, cu puțin timp înainte ca liderul rus să-și trimită tancurile în Ucraina”, începe analiza lui Ian Williams - jurnalist, fost corespondent NBC și scriitor, autor al cărții „Focul dragonului: Noul Război Rece al Chinei”. Grupaj foto: Twitter Williams arată că rugămintea lui Macron către Xi Jinping, de a presa Rusia să pună capăt agresiunii din Ucraina, a fost un eșec. Citește și: FOTO Macron îl copiază pe Zelenski: președintele Franței renunță la costum și trece la hanorac și blugi „Prioritatea lui Xi este Xi, iar războiul din Ucraina îi convine foarte mult în acest moment. Îi ține ocupați pe adversarii occidentali, distrăgând atenția de la situația din Indo-Pacific, și îi oferă mari beneficii economice în ceea ce privește hidrocarburile ieftine din Rusia. De asemenea, consolidează rolul Chinei ca partener principal cu Putin. Xi finanțează efectiv agresiunea lui Putin prin creșterea masivă a schimburilor comerciale, care include articole cu dublă utilizare (care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare), cum ar fi cipurile și dronele”, arată The Spectator. „Obiectivul imediat al lui Xi este de a încerca să îndepărteze Europa de America, iar el îl vede pe Macron ca pe un instrument util în acest scop. 'China vede în continuare Europa ca un pol independent într-o lume multipolară și sprijină eforturile sale de a obține autonomie strategică', a declarat el la conferința de presă a celor doi”, mai explică publicația britanică.

Macron n-a vrut să-l primească pe Zelenski la Paris Foto: twitter Emanuel Macron
Eveniment

Macron n-a vrut să-l primească pe Zelenski la Paris

Președintele Emanuel Macron n-a vrut, inițial, să-l primească pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Paris, dar s-a grăbit să-i aranjeze un dineu când a văzut succesul vizitei de la Londra, scrie Wall Street Journal. Macron n-a vrut să-l primească pe Zelenski la Paris Planul inițial al șefului statului ucrainean era să meargă mai întâi la Paris și abia ulterior la Londra și Bruxelles. Însă, în pofida discuțiilor inițiale, Macron nu i-a trimis nici o invitație lui Zelenski. „Când Parisul a aflat că Zelenski urma să fie primit cu covorul roșu la Londra, în ultimele 24 de ore, oficialii s-au grăbit să aranjeze o cină”, arată WSJ. Și publicația Politico remarca, azi, modul improvizat în care a decurs vizita președintelui ucrainean în capitala Franței. „Secvența de la Paris a părut puțin mai improvizată. Întâmpinat de ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, pe aeroportul Orly, președintele ucrainean a sosit în capitală la ora 22.00. O ceremonie de onoare la Les Invalides fusese planificată, dar a fost anulată în ultimul moment din cauza sosirii cu întârziere a lui Zelenski, a aflat colega mea Clea Caulcutt. Nici la Paris nu a existat un discurs oficial, ci o declarație comună în fața jurnaliștilor înainte de dineul din Salle des Fêtes de la Elysée”, arată această publicație. Politico: la paris, o primire minimală și improvizată „Oops. O primire minimală - în comparație cu fastul londonez - care se explică, potrivit Wall Street Journal, prin faptul că Zelenski a fost invitat în Franța doar după ce au fost cunoscute condițiile regale în care va fi primit la Londra. «Președintele ucrainean plănuia să viziteze Parisul înainte de Londra și Bruxelles», scrie WSJ, dar «nicio invitație din partea președintelui Macron nu a ajuns la Zelenski. Chiar ieri dimineață, oficialii ucraineni au declarat că nu a fost planificată nicio vizită la Paris (ceea ce poate fi explicat, de asemenea, prin motive de securitate)». Contraparte. Contactat de noi, anturajul președintelui ne-a declarat la primele ore ale nopții că «proiectul unei vizite la Paris a fost discutat de mai multe săptămâni între Kiev și Paris», amintind de asemenea că Macron l-a invitat de mai multe ori pe omologul său ucrainean să vină în Franța. Ipoteza unei vizite de ultimă oră rămâne totuși valabilă, Emmanuel Macron și soția sa intenționau totuși să petreacă seara de ieri într-un teatru parizian”, scrie Politico. Politico explică faptul că a fost complicat să-l aducă pe Zelenski la Paris pentru o vizită de profil înalt fără anunțuri mari (…) Din partea britanică, guvernul a anunțat lansarea instruirii piloților ucraineni și a promis să examineze modalitățile de acordare a avioanelor de luptă. Franța a anunțat săptămâna trecută livrarea a 12 tunuri Caesar și a unui sistem antiaerian Mamba, dar nu se mișcă încă în privința avioanelor de luptă, chiar dacă "ucrainenii fac presiuni", a declarat un consilier al președinției franceze, citat de Politico. Citește și: Marea Britanie nu va trimite „acum” avioane către Ucraina, dar începe antrenamentul piloților. Britanicii au 100 de avioane Typhoon, iar Boris Johnson spune că ar trebui trimise pe front Marea Britanie nu va trimite „acum” avioane către Ucraina, dar va începe antrenamentul piloților, arată The Times. Fostul premier Boris Johnson a afirmat, după discursul ținut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața Parlamentului de la Londra, că cea mai bună utilizare pentru cele 100 de avioane Typhoon din dotarea armatei britanice ar fi ca ele să ajungă pe frontul cu Rusia.

Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron Foto: Facebook
Politică

Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, este mai populară în Ucraina decât șeful statului francez, Emanuel Macron, sau cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, arată un sondaj New Europe Center, din Kiev. Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află pe locul IV la capitolul neîncredere, prima poziție fiind deținută, previzibil, de președintele Rusiei, urmat de șefii de stat din Belarus și China comunistă. Sondajul nu măsoară credibilitatea unor lideri precum cei din țările baltice, Finlanda sau România. Maia Sandu, mai populară în Ucraina decât Macron Sondajul a fost efectuat în Ucraina, dar nu și pe teritoriile ocupate de Rusia, în perioada 16-25 decembrie. Eșalonul celor chestionați a fost de 1553 de persoane, iar interviurile au fost realizate prin metoda CATI. Marja de eroare este de 3,1%. Maia Sandu este pe locul VI în topul liderilor în care ucrainenii au încredere. Puțin peste 50% dintre cei chestionați au încredere în ea, față de doar 31,9% în 2021 - potrivit datelor colectate de New Europe Center. Most trusted foreign leaders by Romanians are, in this order: Maia Sandu ??, Emmanuel Macron ??, Volodymyr Zelenskyy ?? & Joe Biden ??. Least trusted foreign leader: Vladimir Putin ?? (3% of Romanians trust him). The only surprise is Macron, more popular in ?? than I thought. pic.twitter.com/64GIA9aJk0— Sorin Melenciuc (@SorinMelenciuc) November 9, 2022 Pe locul întâi este președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a câștigat încrederea opiniei publice din Ucraina pentru al doilea an consecutiv - 87% dintre cetățeni au încredere în el. În 2021, doar 52,5% din ucraineni aveau încredere în el. Președintele SUA Joe Biden (79%) și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, (73%) ocupă locul al doilea, respectiv al treilea. Pe locul IV se află premierul britanic, Rishi Sunak (64,2%) probabil și datorită sprijinului uriaș acordat regimului de la Kiev de către fostul premier conservator Boris Johnson. Pe locul V, Charles Michel, președintele Consiliului European, cu o cotă de încredere de 51,3%. Umrează, în ordine, în marja de eroare a sondajului, Maia Sandu și Olaf Scholz. În președintele Macron au încredere doar 43,9% din ucraineni. Citește și: Nicuşor Dan: Am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei. Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment Previzibil, Putin, Lukașenko și Xi Jinping sunt liderii în care ucraineii au cea mai mare neîncredere. Însă premierul Ungariei, Viktor Orban se află pe locul IV în acest clasament, fiind urmat de Macron și Recep Tayip Erdogan, președintele Turciei.

Macron strâns cu ușa de opoziție(sursa: TASS)
Internațional

Macron, strâns cu ușa de opoziție

Macron, strâns cu ușa de opoziție. Liderii partidelor politice franceze care s-au întâlnit marţi cu preşedintele Emmanuel Macron, după ce coaliţia acestuia a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor, au refuzat stabilirea unor alianţe care să-i redea liderului de la Elysee susţinerea în legislativ şi i-au cerut să vină cu propuneri concrete prin care să accepte compromisuri, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE. Macron, strâns cu ușa de opoziție Macron a început marţi o serie de reuniuni de două zile cu liderii principalelor partide pentru a găsi o posibilă ieşire din dilema creată de rezultatul legislativelor desfăşurate duminică, în urma cărora coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, dar nici nu poate fi imaginată vreo majoritate alternativă a opoziţiei. Preşedintele francez i-a primit marţi dimineaţă pe liderul formaţiunii de dreapta "Republicanii", Christian Jacob, şi pe secretarul general al Partidului Socialista (PS), Olivier Faure. Citește și: Lupte feroce pentru Insula Șerpilor: Ucraina încearcă să recucerească minuscula stâncă din Marea Neagră care are o importanță strategică uriașă După încheierea discuţiei Jacob a semnalat presei intenţia partidului său de a continua "în opoziţie, de o manieră hotărâtă, dar responsabilă", adăugând că îi revine lui Macron sarcina "să pună propuneri pe masă". Totuşi, Christian Jacob, care l-a descris anterior pe Macron drept un politician "arogant", a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o "trădare" a propriului electorat conservator. Propuneri concrete i-a cerut liderului de la Elysee şi socialistul Faure, care a spus că a avut o discuţie "interesantă" cu Macron. Acesta "trebuie să facă propuneri şi vom vedea de ce parte ne aşezăm", a mai afirmat Olivier Faure, fără a da vreun indiciu asupra unui eventual acord. La rândul său, liderul formaţiunii centriste MoDem, Francois Bayrou, un aliat important al lui Macron, a apreciat după discuţia cu acesta că "este nevoie de ceva apropiat de (un guvern de) uniune naţională". Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări. "Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota', a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial, care în seara alegerilor a subliniat că va face alianţe numai cu partide conforme cu orientările sale, adică partide "proeuropene" şi "proclimat". Coaliţia centrist-liberală Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577, potrivit Agerpres.

Coaliția lui Macron a pierdut alegerile parlamentare (sursa: Facebook/EmmanuelMacron)
Internațional

Coaliția lui Macron a pierdut alegerile parlamentare

Coaliția lui Macron a pierdut alegerile parlamentare. Președintele francez va trebui să lupte pentru reformele promise, după ce rivalii de extremă-stânga și de extremă-dreapta au înregistrat câștiguri istorice. Președintele francez Emmanuel Macron se va confrunta cu cinci ani de blocaj potențial tumultuos, după ce alianța sa centristă nu a obținut majoritatea absolută în turul de scrutin parlamentar de duminică, la doar câteva săptămâni după ce a fost reales la Elysée. Coaliția lui Macron a pierdut alegerile parlamentare Alegătorii s-au pronunțat masiv în favoarea Raliului Național de extremă dreapta și a coaliției de stânga NUPES, privându-l pe Macron de o majoritate guvernamentală. Coaliția Ensemble a lui Macron a obținut 245 de locuri, față de 345 în camera demisionară, potrivit rezultatelor finale. NUPES, condusă de focșăneanul de extremă-stânga Jean-Luc Mélenchon a obținut 131 de locuri, în timp ce Raliul Național al lui Marine Le Pen pleacă cu 89 de locuri. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Votul din turul doi determină componența Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului. În primul tur de scrutin de duminica trecută, coaliția de partide a lui Macron a fost la egalitate cu alianța NUPES, ceea ce a stârnit îngrijorarea unora din tabăra lui Macron că popularitatea președintelui francez este în scădere bruscă. Duminică, susținătorii lui Macron au fost lăsați să se clatine după ce mai mulți oameni importanți din partid, inclusiv președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand, și Christophe Castaner, biciul partidului lui Macron în camera ieșită, și-au pierdut locurile. Ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon, și ministrul Mediului, Amélie de Montchalin, și-au pierdut, de asemenea, locurile - ceea ce va forța probabil demisiile lor, așa cum a fost convenția încă din epoca Sarkozy, potrivit Politico. Noul prim-ministru desemnat, Elisabeth Borne, care și-a câștigat locul în Normandia cu o mică majoritate, a declarat că Ensemble va lucra pentru a-și lărgi sprijinul în parlament și pentru a construi o "majoritate de acțiune". În aprilie, Macron a câștigat un al doilea mandat cu 59% din voturi, față de 41% pentru Le Pen. Mélenchon, care s-a clasat pe locul al treilea, l-a acuzat pe Macron că a fost ales prin neprezentare și a promis că îl va contesta la alegerile parlamentare.

Marcron gata de noi discuții cu Putin (sursa: Captura foto)
Internațional

Marcron, gata de noi discuții cu Putin

Marcron, gata de noi discuții cu Putin. Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit să călătorească la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, însă în anumite condiţii, transmite dpa. "Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu", a declarat preşedintele Macron pentru postul TF1 în timpul vizitei de joi la Kiev. Marcron, gata de noi discuții cu Putin El a spus că va vorbi cu Vladimir Putin despre probleme umanitare, protecţia prizonierilor şi securitatea alimentară pentru a găsi o soluţie."Nu voi exclude nimic, dar o voi face mereu în mod transparent faţă de preşedintele ucrainean şi ori de câte ori are sens". Citește și: Lavrov, ministrul de Externe al lui Putin, a renunțat la limbajul diplomatic și jignește Moldova: Apelează la cerșetorie, extorcare. Occidentul vrea o a doua Ucraină Întrebat dacă crede că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale Rusiei, Macron a spus că este la latitudinea Kievului să decidă. "Cred că astăzi este de datoria noastră să fim de partea valorilor noastre, a dreptului internaţional şi, prin urmare, a Ucrainei". Este nevoie de ajutor pentru a permite Ucrainei să persevereze, a spus el."Dar nu este sarcina noastră să decidem în locul ucrainenilor asupra condiţiilor pentru încheierea acestui război". La un moment dat, trebuie să existe fie o victorie militară, fie negocieri, a spus preşedintele Franţei, adăugând că orice decizie referitoare la teritorii şi posibile concesii ar trebui luate de conducerea ucraineană, potrivit Agerpres.

Iohannis Macron Scholz și Dragi au ajuns la Kiev (sursa: Twitter/KlausIohannis)
Internațional

Iohannis Macron Scholz și Dragi au ajuns la Kiev

Iohannis, Macron, Scholz, și Dragi au ajuns la Kiev. Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi dimineață la Kiev, unde efectuează o vizită comună cu alți trei lideri europeni - Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi. Potrivit presei internaţionale, cei trei s-au reunit în timpul nopţii la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul cu acelaşi tren spre Kiev. Iohannis, Macron, Scholz și Dragi au ajuns la Kiev În capitala Ucrainei li s-a alăturat și Klaus Iohannis, care a parcurs un alt traseu. https://twitter.com/KlausIohannis/status/1537334098955538432?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537334098955538432%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FKlausIohannis2Fstatus2F1537334098955538432widget%3DTweet La finalul călătoriei sale în România şi Moldova, preşedintele Emmanuel Macron s-a alăturat miercuri seară, în Polonia, cancelarului german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi. Împreună s-au urcat într-un tren de noapte special închiriat, unde au avut o întâlnire de lucru miercuri seară pentru a se pregăti pentru întâlnirea de a doua zi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Biden i-a trimis lui Zelenski arme de încă un miliard de dolari, în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă. Macron și Scholz ajută mai degrabă din vorbe Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi primelte pe liderii europeni în cursul dimineţii, la Palatul Marinski, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie. https://twitter.com/nexta_tv/status/1537299866241708033?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537327052961071104%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fnexta_tv2Fstatus2F1537327052961071104widget%3DTweet În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „pranz privat”. https://www.youtube.com/watch?v=OhSb188YuzM&ab_channel=BFMTV Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război. Plecarea delegaţiei este programată pentru seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat Paris vineri, în a doua parte a zilei, potrivit Agerpres.

La finalul lunii iunie ar trebui să existe o decizie (sursa: Facebook/KlausIohannis)
Internațional

La finalul lunii iunie ar trebui să existe o decizie

La finalul lunii iunie ar trebui să existe o decizie. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat că statutul de candidat la Uniunea Europeană în cazul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei trebuie acordat cât se poate de repede, adăugând că sunt şanse ca la finalul acestei luni discuţiile pe acest subiect să fie finalizate la nivelul Consiliului European. La finalul lunii iunie ar trebui să existe o decizie Iohannis a răspuns astfel întrebat dacă la nivel european se întrevede un consens cu privire la candidaturile la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. "În ceea ce priveşte solicitarea de aderare a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, această chestiune a fost discutată în repetate rânduri şi este de aşteptat ca până la sfârşitul acestei luni să avem o decizie. Comisia lucrează pe această speţă, preşedinţia franceză este extrem de implicată. EXCLUSIV Ministrul Sorin Grindeanu a mințit când a spus public că va sesiza DNA în legătură cu Complexul Astoria din Snagov al CFR. Consilierul ministrului: A sesizat pe Facebook Şi după părerea mea sunt şanse să finalizăm discuţia la sfârşitul lui iunie în Consiliu", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu". Iohannis a reiterat poziţia sa şi a României pe acest subiect. "Eu nu pot să vorbesc decât în numele meu şi al României, am spus-o şi o voi repeta: după părerea mea, statutul de candidat trebuie acordat cât se poate de repede. Este o soluţie care ar fi corectă moral, o soluţie care ar fi corectă economic şi este o soluţie care ar fi corectă din punct de vedere securitar. Vom încerca - preşedintele Macron şi cu mine am discutat in extenso astăzi această speţă - vom încerca să găsim o soluţie care este fezabilă şi sustenabilă", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră