Orbán aplică legea putinistă a "agentului străin" în Ungaria: ONG-urile și media anti-"suveraniste" finanțate din străinătate, demolate

Guvernul Ungariei demolează ONG-urile și presa. Guvernul ungar continuă să exercite presiuni asupra societății civile și a mass-mediei independente, printr-un proiect de lege introdus recent în Parlament.
Guvernul Ungariei demolează ONG-urile și presa
Legea, prezentată de un deputat Fidesz în noaptea de marți spre miercuri, urmărește monitorizarea și limitarea oricărei organizații finanțate din surse externe care ar putea „amenința suveranitatea”.
Potrivit proiectului, orice entitate care „încalcă sau critică” valorile stipulate în Constituție – inclusiv „prioritatea căsătoriei, a familiei și a genurilor biologice” – ar putea fi inclusă pe o listă neagră, în urma unei recomandări a Autorității de Suveranitate, un organism creat în 2023.
Finanțările externe, condiționate de permisiunea statului
Organizațiile vizate vor fi obligate să obțină aprobarea autorităților pentru a primi fonduri din străinătate.
În plus, conturile bancare ale acestora vor fi monitorizate, iar transferurile de la donatori blocate dacă se consideră că scopul lor este de a influența viața publică din Ungaria.
Amenzi uriașe și riscul interzicerii activității
În cazul încălcării regulilor, legea prevede sancțiuni severe: amenzi de până la 25 de ori valoarea sumelor primite și, în caz de recidivă, interzicerea activității organizației.
Măsurile afectează atât ONG-urile, cât și instituțiile media independente.
Orban promite „curățenie”, acuză ONG-urile că sunt „ploșnițe”
Premierul Viktor Orban a declarat în martie că va face „o mare curățenie de Paște” în rândul adversarilor politici, numindu-i „ploșnițe”.
De atunci, guvernul a adoptat mai multe amendamente constituționale care limitează drepturile persoanelor LGBT+ și ale celor cu dublă cetățenie.
Opoziția și presa denunță „putinizarea” Ungariei
Publicația Telex a reacționat la proiect cu titlul ironic „Bună dimineața, Rusia”.
Veronika Munk, fost redactor-șef, a afirmat că legea este menită „să hărțuiască și să blocheze orice organizație care supraviețuiește cu fonduri externe, inclusiv cele europene”.
Deputatul independent Akos Hadhazy a denunțat public „putinizarea Ungariei” și a cerut mobilizare civică împotriva acestei deriva autoritare.
Bruxelles-ul, critici dure la adresa Budapestei
Adoptarea legii este considerată o formalitate, într-un Parlament dominat de coaliția condusă de Fidesz.
Totuși, Comisia Europeană ar putea reacționa dur: anul trecut a fost declanșată o procedură de infringement împotriva înființării Autorității de Suveranitate.
Această instituție a declanșat deja anchete împotriva ONG-ului anticorupție Transparency International și a site-ului de investigații Atlatszo, calificându-le drept amenințări la adresa suveranității naționale.